marți, 28 iunie 2022

Medvedev, românii şi realitatea din teren


Mă mai întreabă unul şi altul care-i opinia mea referitoare la textul lui Medvedev. Se-nţelege care text! Acum, dacă eu am tradus pe canalul propriu de Telegram câteva mesaje pe care el le-a produs pe propriu-i canal, se pare că am devenit responsabilul de serviciu pentru ceea ce spune. Mai mai că mi-aş lua rolul în serios şi l-aş urechea, doar că la kaghebeu am fost alocat în secţia acoperiţi şi n-avem voie să contactăm oficialii în funcţie. Aşa că aştept mai întâi să ies la pensie şi-apoi o să-l urechez, promit!

OK, acum, pentru că tot i-am băgat în starea de flux pe-ăia care mă fac trimisul lui Putin aici, să trecem la chestiuni serioase, anume - ca la gimnaziu - să analizăm „ce-a vrut să spună poetul”. N-o să dau citate din mesaj deoarece îl găsiţi tradus peste tot. Dacă încă nu l-aţi citit, căutaţi-l înainte de a continua cu comentariul meu pentru a vă face o impresie. Deci ce-a vrut să spună Medvedev? 

În primul rând vă voi spune că n-a făcut nimic altceva decât să repete nişte şabloane care ar trebui să ne fie cunoscute. Aceia care nu sunt obişnuiţi cu propaganda oficială a URSS, ar trebui să ştie că generaţii întregi de şcolari moldoveni de peste Prut pândeau malurile râului să vadă dacă nu cumva de-acolo vin spionii. Dar mai e ceva, de data aceasta mult mai spumos însă la fel de relevant. Cum se termină „Viţelul de aur” al lui Ilf şi Petrov? Cu eroul principal jefuit de grănicerii români. Iată o mostră:

„Dar, în clipa aceea, rămasul bun de la patrie în conformitate cu Formularul nr. 5 îi fu întrerupt de apariţia câtorva siluete înarmate, în care Bender recunoscu grănicerii români. Marele maestru se înclină cu demnitate şi rosti clar următoarea frază special învăţată pe de rost: 

— Trăiască România Mare! 

Se uită prietenos la grănicerii ale căror chipuri abia se zăreau în semiîntuneric şi i se păru că grănicerii zâmbesc. 

— Trăiască România Mare! repetă Ostap pe ruseşte. Sunt un bătrân profesor fugit de la CEKA din Moscova! Zău, abia am scăpat din ghearele lor! Salut în persoana dumneavoastră... 

Unul dintre grăniceri se apropie de Ostap şi, fără a scoate un cuvânt, îi trase jos de pe cap tiara de blană. Ostap făcu gestul să-şi ia căciula înapoi, dar, tot fără a scoate un cuvânt, grănicerul îi dădu mâna la o parte. 

— Ho! făcu comandorul pe acelaşi ton amical. Ho, ho! fără mâini! Mă voi plânge împotriva voastră la Sfatul ţării, la Marele Huruldan!”

Nu vi se pare ciudat cum apare asta cu România Mare în roman? Apare la un mod batjocoritor, România Mare fiind considerată de către URSS un fel de „Ungarie Mare” pentru noi.  Că-i vorba despre un complex istoric o putem vedea şi în extrasul din interviul acordat Agenţiei Tass(căci postarea de pe Telegram e un extras din acel interviu), unde, în câteva paragrafe repetă de vreo patru ori denumirea de „România Mare”, cam în acelaşi ton.

Pentru cei educaţi în perioada sovietică - şi nu numai - România Mare a fost un abuz al istoriei, un accident care n-ar fi trebuit să se întâmple şi care a „jefuit” pământul rusesc şi, mai târziu, pe ce al URSS. Veţi observa, de asemenea, o altă poveste care se aruncă în discuţie, anume „statalitatea Republicii Moldova”. În esenţă, treaba asta e un rahat. Ce-i aia statalitate atunci când eşti nimeni pe lume? Dacă mâine aş înfiinţa Republica Tecuci, care-ar fi avantajele „statalităţii” unei asemenea aberaţii? La întrebarea asta n-ar trebui să răspundă doar cei de peste Prut, ci şi deştepţii care ventilează „ideologia ardelenistă” conform căreia dacă te-ai născut în spaţiul respectiv ai căpătat automat mai multe perechi de *oaie, fapt pentru care ţi-ar merge mai bine ca independent de Mitici! Şi-acolo tot despre „statalitate” e vorba, iar proştii care pun botul ar trebui să vadă de unde vine şmecheria. Însă, ăia care-s proşti n-au cum să vadă, astfel încât indicaţia mea rămâne fără obiect.

Ceea ce vreau să vă spun este că Medvedev nu face nimic altceva decât să repete şabloanele propagandistice sovietice. În care, cel mai probabil, crede! Fără doar şi poate, pentru el românii sunt ăia care l-au jefuit pe Ostap Bender şi, cu siguranţă că, dacă i-ai vorbi despre tezaurul nostru ar replica prompt că n-are cum să discute asta cu noi înainte de a tranşa spinoasa problemă a tezaurului lui Ostap Bender. Şi-aici să văd ce-i răspundeţi! :)

Însă, dincolo de tonul belicos, nu asta trebuie să ne deranjeze. Şi-aici vorbesc serios. Să vă explic. În conformitate cu cel mai recent studiu sociologic, locuitorii din Republica Moldova vor unirea cu România în proporţie de ... 34%. Acum, sincer să fiu, procentul mi se pare mare şi tare mi-e că a fost „cosmetizat”. Ca om care-a fost pe-acolo şi care le ştie bine mentalităţile, vă spun că cifra mă face să mă îndoiesc. Posibil ca rezultatul să fi fost umflat din raţiuni politice. În realitate, în afara câtorva români adevăraţi,  mai nimeni nu vrea unirea. Ştiu că-mi voi lua înjurături, dar înainte de a mă înjura, ar fi bine să mergeţi acolo în recunoaştere şi putem discuta după, în cunoştinţă de cauză.

Dacă noi nu punem la îndoială apartenenţa Republicii Moldova la naţiunea mamă, altfel stau lucrurile în teren. Ar trebui înţeles că fostul nostru teritoriu a fost supus rusificării intense în mai multe rânduri. Primul program de rusificare a început după Pacea de la Bucureşti din 1812, atunci când România a pierdut  Basarabia. Timp de mai bine de 100 de ani teritoriul a fost umplut de ruşi, evrei, tătari s.a.m.d. în tentativa de schimbare a structurii etnice. Mai trebuie menţionat că prin Tratatul de la Paris din 1856, României i se dau trei judeţe din partea de sud a Basarabiei: Cahul, Bolgrad şi Ismail. În 1878, prin Tratatul de la Berlin, marile puteri obligă România să cedeze cele trei judeţe în schimbul Dobrogei. După Primul Război Mondial, Basarabia se întoarce la noi, însă sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial ne termină din punct de vedere teritorial şi, în afara Basarabiei, suntem obligaţi să cedăm şi Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, regiuni care nu făcuseră parte niciodată din Imperiul Rus. 

După ce URSS preia Basarabia, o ciopârţeşte înfiorător, mutând Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa şi judeţele sudice ale Basarabiei în componenţa Ucrainei. Fac o paranteză pentru a vă aminti că Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa constituie şi acum zone în care adeziunea românilor la ţara mamă este sinceră, diametral opusă celei a locuitorilor din actuala Republică Moldova, dar despre asta nu se spune nimic întrucât politicul are cu totul alte priorităţi. Revenind, voi mai aminti că din componenţa Republicii Moldova mai face parte şi Transnistria, o zonă cu cântec pentru care am avut ceva dispute în istorie, dar care, dacă am fi corecţi, am recunoaşte că nu ne aparţine. Lupta surdă pentru Transnistria se dă în contextul aşa-zisei statalităţi a Republicii Moldova, în condiţiile în care majoritatea ruso-ucraineană de acolo nu face decât să complice situaţia. E de-a dreptul hilară poziţia ucrainenilor de acum care sprijină Republica Moldova pentru reintegrarea Transnistriei, în condiţiile în care aceiaşi ucraineni au fost campionii independenţei acelei regiuni. 

Aceasta a fost, pe scurt, istoria şi situaţia din teren. Eu unul consider că, printr-un parcurs normal, Basarabia nu are cum să ajungă în componenţa României deoarece majoritatea covârşitoare a cetăţenilor săi ar considera aceasta o cucerire, o încorporare cu forţa. Mai mult, dacă s-ar face un referendum clar în care să-i pună să aleagă stict între Rusia şi România, rezultatul ar fi mai degrabă în favoarea Rusiei. O să vă dezamăgesc dacă voi mai completa că cei care se pronunţă în favoarea României n-o fac pentru că ar simţi româneşte, ci strict pentru că s-ar gândi că astfel ar avea un paşaport european. Cazul fătucii cântăreţe cred că e destul de clar pentru toată lumea. 

De fapt, pentru a sintetiza, ar trebui să înţelegem că procesul de rusificare, petrecut pe o perioadă de aproape două secole a strâmbat definitiv chiar şi viziunea românilor de acolo. România nu trebuie să renunţe la teritoriile sale, dar trebuie înţeles că acesta este un proces pe termen lung. O unire acum cu Moldova - care oricum nu intră în niciun calcul, ci este scoasă doar ca sperietoare de cei ca Medvedev - ar fi nu doar o eroare tactică, ci un dezastru la nivelul ţării. Doar modificarea structurii etnice a României ne-ar crea numeroase probleme. Asta fără să mai punem a socoteală că mulţi dintre cetăţenii pe care i-am prelua ar raporta prin alte capitale estice. 

Pentru a ne recupera teritoriile avem nevoie, în primul rând, de ceva mai multă inteligenţă. Procesul, aşa cum am mai spus, trebuie să fie unul gândit pe o perioadă lungă de timp, în care să se urmărească revenirea la normalitate a mentalului celor din Republica Moldova. Asta nu se poate face decât prin programe de studii şi prin proiecte ţintite. Vă spun cât se poate de sincer că România cheltuieşte aiurea banii acolo. Ajutoarele economice pe care le dă Republicii Moldova nu au absolut nicio finalitate practică pentru noi, fiind doar o risipire a banilor şi-aşa puţini de la Buget. 

Şi mai e o problemă, anume ruşii. Noi suntem tembeli crezând că ne putem lupta cu ruşii. Mă uit şi la polonezii care par apucaţi de streche. La fel şi sărăciile de prin republicile baltice. S-au trezit toţi eroi faţă de Rusia, uitând că dacă Rusia se încordează îi transformă pe toţi în ţărână. În ceea ce-i priveşte pe ruşi, noi trebuie să fim mai deştepţi - cu toate că inteligenţa asta ne-a lipsit de-a lungul timpului. Trebuie să înţelegem că Rusia nu mai are interes să se extindă prea mult. De fapt nici nu mai poate! Pe moment nu-şi doreşte decât cetăţenii în graniţele sale. Cel mai probabil Rusia va cuceri şi Odesa pentru a-şi recupera teritoriul istoric, însă este clar că nici nu se gândeşte să integreze Republica Moldova. În ceea ce priveşte Transnistria situaţia e diferită, iar acolo, Moldova, dacă ar vrea să facă ceva, ar trebui să se deştepte şi să devină atractivă pentru transnistreni, indiferent de etnie. Dar asta e greu, mai ales când ai la putere o sorosistă fără creier. 

În raport cu ruşii, România ar trebui să ducă o politică mai puţin belicoasă şi mai aplicată. E clar că nu-i va muta nimeni din proximitatea noastră, astfel încât interesul nostru ar fi să avem o bună vecinătate cu ei. De ce avem nevoie de o schimbare a percepţiei României de către ruşi? În primul rând pentru a obţine OK-ul lor atunci când ne vom lua teritoriile înapoi. Fiecare moment de independenţă al Republicii Moldova este unul în care se îndepărtează de Moscova. Asta trebuie să ne fie clar. Ce trebuie noi să facem este doar să uşurăm drumul prin care moldoveanul de rând să înţeleagă adevărata istorie şi adevărata apartenenţă. Se vede şi de acolo că vorbim aceeaşi limbă, în ciuda propagandei care „identifică” o limbă moldovenească. Nu în ultimul rând, n-ar mai trebui să fim aşa de disperaţi cu unirea. Ea nu se va face decât atunci când va veni natural. Iar pentru asta e nevoie de timp. E o iluzie să crezi că un secol de rusificare şi încă jumătate de secol de sovietizare vor putea fi şterse în câţiva ani. 

În final îmi mai rămâne o sigură remarcă: dacă ne vrem teritoriile înapoi trebuie să fim atât de inteligenţi încât să-i facem pe cei ca Medvedev să ne îndemne s-o facem. Ştiu că pare imposibil, dar. credeţi-mă, dacă suntem deştepţi şi ne urmărim strict interesul nostru(nu pe-al altora) cu totul altfel s-ar tranşa problema noastră. Doar că situaţia noastră e cea pe care o vedem cu ochii liberi.

35 de comentarii:

  1. Privitor la ultimul paragraf din articol:
    Prin 2002, analistul politic rus Stanislaw Belkovsky lansa (la Odessa) ideea ca România să acționeze pentru unificare, iar Transnistria să revină, evident, Rusiei. Ideea a fost lansată la un soi de forum, iar ulterior a fost invitat și la București (nu oficial, ci de Sorin Roșca Stănescu). La noi a reluat ideile, și m-a frapat buna cunoaștere a realităților istorice.
    Cine era totuși Belkovsky ? Conducea un așa-numit "Institut de Strategii Naționale", iar toți naivii din presa noastră l-au numit "consiier" al lui Putin. Cam aceeași supra-evaluare ca la Dughin.
    Evident, sunt "baloane de încercare", menite drept gambit. Au fost, sunt și vor mai fi - evoluțiile depind de mutările - răspuns la gambit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum noi suntem şi papagali şi luăm de bun ceea ce spune orice neica nimeni doar pentru că vine din SUA, Rusia, Franta s.a.m.d. În perioada aceea Rusia n-ar fi făcut în ruptul capului un asemenea schimb. Şi n-ar face-o nici acum deoarece asta ar sugera slăbiciune din partea ei. Se plângeau prostovanii noştri că nu-i bagă nimeni în seamă la Kremlin, unde li se spune că dacă Rusia are ceva de împărţit cu România va discuta cu SUA.

      Din păcate asta e realitatea. Ca să-ţi câştigi stima celorlalţi trebuie, în primul rând, să fii pe propriile-ţi picioare.

      Ștergere
    2. Așa e, nu voiau de fapt vreun schimb. Dacă ideea ar fi dobândit tracțiune (n-a fost cazul) singura noimă era să încurce aderarea noastră la NATO (reamintesc că faptele se petreceau prin 2002).
      Cât despre concluzia cu "propriile picioare", evident, subscriu.
      Din păcate rămâne doar un deziderat.

      Ștergere
    3. Rusia nici nu a incercat sa incurce aderarea ,,noastra,, la NATO, doar la putere atunci era ,,carpa Kgbista,, cu adeverinta data de Catavencu. Sa zicem ca era slaba, atunci acum nu mai e cazul si-o sa calce pedala, pana unde ? Pana departe, foarte departe. E acum ori niciodata in doctrina rusa, asa ca o sa ne unim cu Moldova si nu numai.

      Ștergere
  2. Starea de flux este o traducere cuvânt cu cuvânt din engleză.
    În română se spune "zonă".
    "I-am băgat în zonă pe ăia..."

    RăspundețiȘtergere
  3. Se traduce asa: romanache la indemnul stapanilor au facut valuri ca vor unirea (vorbe, tuici, hore, prostime) si prin asta aderarea de facto a terenului de dincolo de Prut la UE. Nu Rusia vrea unirea MD cu RO si nu va faceti probleme ca nu vrea popou, asta nu conteaza ce vrea, unirea se poate face si fara el. Ce ar rezulta de aici ? Tensiune, emigranti, razboi. Rusia nu vrea, inca.
    Sa speram ca stapanii lui Soros si Schwab se vor lasa influentati de o alta ideologie, pentru ca aceasta este pierzatoare in cazul in care rusii se tin de cuvant sii lovesc pe ei si nu pe catelul care latra.
    Apropo ,,Molde,, in germana inseamna mine de suprafata, iar ,,Iasii,, erau un trib germanic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un articol excelent.Pragmatic si surprinde realitatea fara echivoc.Nu cred ca Rusia acorda mare interes Romaniei ...invers este altfel...Romania acorda interes exagerat Rusiei, dar din pozitia ariciului ...care face dificila chiar si comunicarea simpla ...

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt multe apartamente goale de vanzare deorece au cumparat scump sa zicem cu 125mii si nu vor scadea pretul sa vanda mai ieftin decat a dat pe el, deci le umfla pretul cand dai al doilea telefon ca inseamna ca vrei
    https://www.stiridecluj.ro/economic/cum-se-umfla-pretul-apartamentelor-in-cluj-a-doua-zi-cand-am-vorbit-era-mai-scump-cu-13-000-de-euro

    RăspundețiȘtergere
  6. Republica aia moldova e singurul loc peste granita unde persoanele care stiau limba nu voiau s-o vorbeasca. Eu in romana, ei toti in rusa, si pentru ca am dat-o pe engleza, limba pe care retarzii n-o stiau, ca deh, e mai greu la tara (in centrul chisinaului), au inceput sa glasuiasca in romaneste! In continuare nervosi si scarbiti.
    Cum in marile orase nu ne trebuie cocalari, ratati, prosti si mai ales profitori cu tendinte excesive de parvenitism, tot asa nu-mi trebuie moldova. Vin saracii de acolo sa ne ia resursele. Compar destui moldoveni cu vasluieni. Pe cat is de rupti in kur pe atat taie aere ca au bani. Toti colegii moldoveni din facultate duhneau a prostie. Unii (barbati) fumau Marlboro Lights, sa para tigari de fitze. Nu li se spusese prostilor ca in acel moment cam toate tigarile costau la fel, diferentele de pret fiind minime! Nu vorbim de anii 2000 cand un Marlboro, Kent, Camel, Rothmans costa dublu fata de un Viceroy, Bond sau LM.
    Sa-si pastreze acolo atitutinea de vanator care prospecteaza rapace "piata" fraierilor buni de exploatat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ca sa îl ironizeze pe Putin cu pozele la bustul gol Biden a pozat doar in pamperșii.

    RăspundețiȘtergere
  8. În Germania, țară în care nu există nici război și nici vreo amenințare teroristă, liderii țărilor din G7 sunt păziți de nu mai puțin de 18000 de polițiști înarmați până în dinți , plus zona de discursuri și poze împrejmuită cu sticlă antiglonț. măsuri de securitate extreme.
    Aceiași lideri se plimbau pe bulevard prin Kiev alături de Zelenski însoțiți de maxim 3 soldați înarmați. Traiasca !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu ar fi avut garantii de securitate de la rusu plimbau ursu la ei acasa, ce drq :)

      Ștergere
  9. "La întrebarea asta n-ar trebui să răspundă doar cei de peste Prut, ci şi deştepţii care ventilează „ideologia ardelenistă” conform căreia dacă te-ai născut în spaţiul respectiv ai căpătat automat mai multe perechi de *oaie, fapt pentru care ţi-ar merge mai bine ca independent de Mitici! Şi-acolo tot despre „statalitate” e vorba, iar proştii care pun botul ar trebui să vadă de unde vine şmecheria."

    O fi vorba tot de statalitate, dar nu este vorba de a "superiorilor" din Ardeal, pentru simplul motiv ca ei in calitate de "populatie tolerata" au fost pur si simplu SLUGI! SUTE TE ANI SLUGI!
    Data viitoare cand va mai intalniti cu cate vrei sluga din asta slobozita de prin Ardeal care o arde cu "superioritatea ardelenilor", scuipati-o intre ochi si luati-o la palme si la suturi. Nu merita mai mult!
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Fraterna_Unio_din_1437



    Este super amuzant felul in care aia care se zbiara din toti bojogii ca ei sunt "fruncea", si-au ales o capetenie pe unul pe care il chiama ROBU, iar una din grijile principale ale robului sef, a fost sa le aduca aminte cu mandrie CE NEAM DE SLUGI AU FOST EI TIMP DE SECOLE!

    ***** Privind la acest tip de situații, te întrebi dacă nu cumva poporul român va dispărea din istorie PENTRU VINA DE A FI INCREDIBIL DE PROST... *****

    http://www.cunoastelumea.ro/romania-stupida-si-mentalitatea-de-sluga-si-in-timisoara-a-aparut-o-garda-austriaca-care-da-onorul-publicului-in-onoarea-stapanului-din-trecut-imperiul-habsburgic/

    http://www.cunoastelumea.ro/timisoara-schimbarea-garzii-bine-ati-venit-in-neo-kakania/

    https://www.justitiarul.ro/dupa-modelul-alba-iulia-si-timisoara-scoate-garzile-criminalilor-habsburgi-la-defilare/

    RăspundețiȘtergere
  10. Ben Bernanke: "Guvernul SUA are o tehnologie, numită tiparnită (sau, astăzi, echivalentul ei electronic), care îi permite să producă cât de mulți dolari SUA dorește, practic, fără costuri."
    Declarație din St. Louis Fed : "Fiind unicul producător de dolari, a cărui datorie este exprimată în dolari, guvernul SUA nu poate deveni niciodată insolvabil".
    Fostul președinte al Fed, Ben Bernanke intr-un dialog cu Scott Pelley:
    Sunt banii din impozite pe care îi cheltuiește Fed?
    Ben Bernanke:,, Nu sunt bani din impozite... Pur și simplu folosim computerul pentru a marca dimensiunea contului.,,
    Alan Greenspan: "Un guvern nu poate deveni insolvabil în ceea ce privește obligațiile în propria sa monedă." ( acum deabia au inteles rusii acest lucru si au facut toate tranzactiile in ruble si prin razboiul din Ucraina si-au reiterat puterea militara care sa fim seriosi se masoara in mare masura cu USA principalul sponsor al Ucrainei )
    Se trece la planul strategic 2 : Si Rusia sa poata sa faca la fel ...China o face de cel putin 10 ani ...si noi vorbim de unirea Romaniei cu Basarabia ...

    RăspundețiȘtergere
  11. https://ioncoja.ro/nu-am-auzit-pe-niciunul-cautand-o-solutie-pentru-iesirea-cat-mai-sigura-din-iarna/
    Abia astept iarna! Va face o triere in bine si in rau depinde cum o luam. Pentru cine si in ce fel. Stanga-dreapta aduce a baterie de chiuveta, cu apa calda si apa rece...cand nu mai e apa deloc n-ai ce incalzi-fie centrala termica, fie boiler. Se rezolva si cu dilema est-vest.
    Cert e ca genetic vorbind avem prea multe in comun cu rusii si mai nimic cu americanii. Uitati-va la fizionomii, la fenotipuri. O parte din lingai se prefac ca nu stiu ce se intampla peste ocean-probleme peste probleme in toate domeniile, structurile, nivelurile posibile. Raboi civil pe fond de foamete, noroc ca au arme daca nu li le confisca. Romanii n-are nevoie de arme ci de trancaneala si postaci cat incape. Dar pana in toamna va mai fi un mic pas de selectie. Unii se vor simti tradati si nu vor apuca sa spuna nimanui. Intr-o lume care a ajuns fara valori, fara cuvant, chiar isi imagineaza ca-si vor tine promisiunile tocmai cei care-i platesc constant? Acel gen de oameni?
    Mare atentie cu cine "tineti". Un numar semnificativ de persoane-bloggeri, jurnalisti care postau pe site-uri s-au...oprit. Unii de cateva luni chiar. Dar daca va doare tare, comentati! Pana se ajunge la pasul 3-pierzi conexiunea la internet cu tot cu casa. Va fi opusul nationalizarii facute in comunism.
    Vomita pe aici un geniu deosebit de inteligent, care vede doar "prosti" in jur delirand continuu. Cand va intelege ca apartamentul lui nenorocit cu tot cu computer, cu fraierul care butoneaza la computer, cu tot ce e in casa este al altcuiva, si tot dator ramane ca cetatean, atunci abia va fi cu adevarat "inteligent". Datoria de tara se plateste la unii mai rapid si mai crunt. Mizez pe viteza cu care va fi executata lumea. Unii, nu toti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iarna nu-i ca vara29 iunie 2022 la 04:14

      Pălăria jos! Abia astept iarna.

      Ștergere
    2. "Abia astept iarna!... Dar pana in toamna va mai fi un mic pas de selectie... Va fi opusul nationalizarii facute in comunism. Vomita pe aici un geniu deosebit de inteligent, care vede doar "prosti" in jur delirand continuu. Cand va intelege ca apartamentul lui nenorocit cu tot cu computer, cu fraierul care butoneaza la computer, cu tot ce e in casa este al altcuiva, si tot dator ramane ca cetatean, atunci abia va fi cu adevarat "inteligent". Datoria de tara se plateste la unii mai rapid si mai crunt. Mizez pe viteza cu care va fi executata lumea."

      Mizeaza, mizeaza, ca inclusiv oamenii simpli care nu sunt complet retardati, care nu gandesc ca in poveastea cu drobul de sare si care nu-si traiesc viata dupa principii idioate de genul "fie painea cat de rea, tot mai bine e in tara mea" stiu bine ce au de facut si nu cer aprobari de la tot felul de ratati sinistrii. Regret sa te dezamagesc, dar viata NU este corecta si oamenii NU sunt egali. Ba mai mult de atat, unii sunt "mexican" si isi asigura singuri bunastarea si independenta, iar altii sunt "mexican't" si fiind ratati sinistrii, ii injura pe primii pe internet.

      https://www.youtube.com/watch?v=dNFH4r6vR9o
      https://www.youtube.com/watch?v=QWUN2H303Mg
      https://www.youtube.com/watch?v=fIB4DJFpCYA
      ...

      Ștergere
    3. Da, faci reclama sa ne luam case in Ungaria si sa ajutam cu spor planului depopularii Romaniei prin orice mijloace, in ultima instanta cu intrarea in razboi. 3 link-uri youtube cu acelasi ciumpalac spune ceva. Altii vand free energy pe youtube in acelasi mod. Spor la postari, monser!

      Ștergere
    4. Va fi foarte interesant de obsevat cine va trece iarna/iernile si la ce costuri, cine va manca si ce va manca si eventual cine va supravietui in viitor: "ciumpalacii care ajuta la depopolarea romaniei" sau "nationalistii" lipsiti de creier ca tine. Mama Natura intotdeauna gaseste o cale de a face ceea ce stie ea mai bine si anume SELECTIE!

      https://4media.info/psd-a-decis-fermierii-romani-nu-mai-au-voie-sa-creasca-gaini-in-curte/

      https://agrointel.ro/144379/valeriu-tabara-acuzatii-ansvsa-cresterea-porcilor-gospodarie/

      https://agrointel.ro/111767/scrisoarea-unui-fermier-revoltat-autoritatile-statului-roman-mi-au-distrus-afacerea-maine-poate-fi-randul-dumneavoastra/

      https://60m.ro/2021/12/07/legea-porcului-noul-ministru-psd-al-agriculturii-are-in-plan-distrugerea-crescatorilor-de-porci/

      ...

      Ștergere
  12. Trezoreria SUA este acum datoare față de bănci în valoare de peste 39 trilioane dolari, comform datelor oficiale recente , pe care aproximativ 500 miliarde dolari dobânzi trebuie să fie plătite în fiecare an de către contribuabili și / sau de mai multe împrumuturi. În esență, Federal Reserve Notes cred ca la ora acuala sunt o monedă privatizată.
    Dacă dreptul de a crea bani ar fi returnat Trezoreriei SUA, așa cum ar trebui să fie, nu ar exista nicio datorie guvernamentală. Este exact ceea ce face China folosind banca centrală de stat pentru a-și crea moneda națională, yuanul fără datorii, pe care o folosește pentru a construi infrastructură, a finanța asistența medicală și educația, ceea ce explică de ce economia lor se extinde rapid, depășind SUA și UE.
    - Datoria externă Chinei 13.000 de miliarde de dolari – 75% din PIB
    Datoria externă din SUA 30.000 de miliarde de dolari – 102% din PIB
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
    Altii spun altfel :
    https://www.thebalance.com/who-owns-the-us-national-debt-3306124
    De asemenea, rețineți că, în conformitate cu Legea Rezervei Federale, toate "profiturile" anuale sunt plătite Trezoreriei SUA, respectiv :
    - 88,5 miliarde de dolari în 2020 și se estimează că va depăși 140 de miliarde de dolari pentru 2021., care este o plată efectuată pentru primirea banilor de hârtie tipărite de un braț al Trezoreriei SUA, care constituie doar 2% din oferta de bani iar restul de 98% din oferta de bani a SUA este creată de băncile membre ale Rezervei Federale ca datorie purtătoare de dobândă, astfel încât:fără datorii = fără bani
    Cu toate acestea, în ultimii ani, Fed a creat bani fără datorii în cont propriu pentru a cumpăra acțiuni și obligațiuni corporative neperformante, pe care le adaugă la bilanțul său, în valoare totală de 8,5 trilioane de dolari în mai 2022. Probabil pentru a susține schema Ponzi a pieței de valori. și obligațiuni corporative neperformante pentru a reduce procedurile de faliment.
    De fapt, Fed ar putea crea bani fără datorii pentru a finanța toate cheltuielile guvernamentale, inclusiv un venit de bază universal, care ar evita necesitatea asigurării sociale, a indemnizațiilor de șomaj și a impozitelor pe proprietate de stat și locale. Problema, totuși, ar fi inflația monedei, dar acest lucru ar putea fi ușor remediat dacă IRS-ul șterge excesul de bani înapoi din existență, după cum este necesar, prin intermediul unui impozit federal progresiv pe venit. In esenta cam acesta ar fi COMUNISMUL din USA pe care incearca oculta sa-l realizeze , asta pe intelesul meu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dacă tot vorbiți despre unire,nu ar fi bine să ne unim cu zecile de localități din Siberia care vorbesc românește? Adică cei aduși cu forța în Siberia.La fel cum ungurii spun că au x sute de mii în București,noi de ce nu am cere o bucățică de Siberia care vorbește românește?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înfrățirea srl29 iunie 2022 la 04:18

      Buna idee. In schimb orașul unde stau eu e infratit cu vreo 10 localități din alte țări. Mai demult când incepuse înfrățirea niste belgieni si francezi chiar au venit in vizită la noi in localitate. Urmatorul an am mers noi la ei si așa am avut orimele prietenii din afara granițelor. Ei veneau la început cu ajutoare. Apoi când am fost la ei, ca si noi ne au dus in excursii.
      Totuși in ultimii 10 ani nimic din toate astea nu s-au păstrat. Relațiile sau răcit ca am ramas prieteni pe media socială. Dar mi-am amintit cu placere ce vremuri bune erau in anii 90.

      Ștergere
  14. Împărtășesc opinia autorului, referitoare la procentul de cetățeni din Republica Moldova care ar dori unirea. Și dintre cei care o vor, unii ar dori alipirea cu Moldova, în virtutea refacerii Moldovei lui Ștefan, nu cu toată țara.
    Pe de altă parte, sunt sigur că situația este similară și în ceea ce ne privește pe noi, cetățenii români. Din punct de vedere social și economic, unirea cu Republica Moldova ar fi un dezastru. Este o temă care să culeagă voturile unor cetățeni extrem de entuziaști, dar niciun român rațional nu poate lua în calcul o asemenea variantă de lucru.

    RăspundețiȘtergere
  15. O VESTE PROASTA
    De general Mircea CHELARU

    “Voi, ăștia care trăiți cu impresia că învingerea Ucrainei va însemna că ne trezim cu rușii la ușă!
    Am o veste foarte proastă pentru voi!
    Rușii au fost întotdeauna la ușa noastră! Am trăit cu ei în coaste și vom trăi cu ei în coaste cât timp vom mai exista ca țară!

    Voi, ăștia care visați ca Ucraina să câștige războiul și rușii să se retragă cu coada între picioare și să își ceară scuze!
    Voi ați terminat vreo școală pe bune?! Ați făcut istorie?! Rușii nu s-au retras cu adevărat niciodată, de nicăieri!

    Când a fost vreodată Rusia judecată, când a plătit Rusia daune cuiva?! Când vreodată Rusia a fost pusă în genunchi?! Când?!
    Nu și-au cerut scuze niciodată pentru ce au facut! Dimpotrivă, au primit și despăgubiri pentru nenorocirile pe care le-au lăsat în urmă pe unde au fost!
    Pe ruși nu îi injuri, nu îi calci în picioare și după aia beți împreună, vă pupați la primărie, dansați, vă faceți frați de cruce și rămâneți prieteni pe vecie! Cu rușii trebuie să fii atent. Să păstrezi relații de bună vecinătate.

    Nu spune nimeni să îi pupăm în fund. Ci că trebuie să avem o politică deșteaptă și relații diplomatice cordiale! Să arătăm că îi respectăm și că merităm să fim respectați. Relații cordiale, mă, istericilor!
    Că războiul se termină, dar Rusia rămâne lângă noi! Ce, nu v-a mai vândut Vestul rușilor?!
    Pactul Ribbentrop-Molotov vă spune ceva?! Expresia „sferă de influență” nu vă pare cunoscută, tolomacilor?!

    Credeți că s-ar da înapoi să ne facă cadou rușilor acum dacă ar avea vreun avantaj promis și garantat de Kremlin din asta?!
    Rusia nu a jucat bambilici niciodată în istorie! Asta am făcut-o noi! Noi ne-am furat și ne furăm singuri căciulile!

    Pe planeta noastră Rusia este, totuși, o superputere. Și o superputere nucleară, cu resurse naturale pentru care Vestul ar da nu doar o mână și un picior să se înfrupte, ci ar sacrifica țări întregi. Cum face acum cu Ucraina.
    Visul cu înfrângerea Rusiei este foarte, foarte frumos, dar în prezent este o utopie – ca să nu spun că e pura demagogie politică occidentală, care vă aruncă praf în ochi!

    Cât timp Putin trăiește, va fi tătucul lor.
    Lăsați naibii gogorițele și truismele sforăitoare și priviți realitatea în față: nu există șanse ca Rusia să fie îngenunchiată decât prin declanșarea unui al treilea război mondial și sacrificarea întregii planete pentru un rezultat incert. Pentru că un al treilea razboi mondial va fi un război cu arme neconvenționale, cu arme chimice, biologice, nucleare. Și cum Putin e dement, cum spuneți chiar voi, nu se va sfii să le folosească. Iar răspunsurile NATO vor fi în oglindă.

    Chiar și așa, nu e sigur că va exista o Rusie înfrântă!
    Mai bine vă gândiți foarte bine ce faceți cu politicienii țării asteia și cât îi mai lăsați să își bată joc de noi!
    Mai bine îi întrebati pe guvernanți, parlamentari și președinte ce poziție ar trebui să aibă România în contextul actual. Pentru că războiul se va încheia la un moment dat și rușii vor rămâne ca un cui în talpa noastră, că așa au fost mereu.

    Și să vă gândiți și la care ar trebui să fie poziția noastră în fața unei posibile alianțe a Rusiei cu China. Și amintiți-le tuturor demagogilor și visatorilor ca NATO nu va veni să ne apere noi dacă va avea ținte mai importante de apărat! Și va avea! Între apărarea peninsulei Alaska și a României, ce credeți că va apăra NATO?! Spuneți-le idioților noștri de politicieni că BRICS se poate transforma oricând și într-o alianță militară pe față! Și România va fi așa cum a fost cu adevărat mereu: pe cont propriu!

    Pentru că indiferent de alianțele semnate, mereu am fost SINGURI!

    Nimeni nu ne-a susținut interesele pentru că așa era corect! Totul a avut și are un preț! Un preț extrem de greu pentru națiunea română care acum doarme în papuci și care a lasat și lasă toți hoții, lingăii, corupții, incompetenții, scârnăviile, trădătorii de neam și de țară să o conducă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mesaj destul de pertinent DAR la ce buna toata psihozarea continua si in ritm tot mai accelerat a populatiilor? Oamenii care scriu diverse articole sunt informati, inteligenti si nu rupti de realitate DECI ei stiu foarte bine ca populatiile n-au nici un cuvant. A se vedea noii candidati la participarea la razboi, a se vedea noii candidati nato. S-a si spus ca pe chestii de siguranta nationala populatia n-are cuvant. Deci, cu ce ajuta informarea asta continua?
      Par "emisii mentale" din personalitati autiste.
      Lumea INCA se imparte in 2 CATEGORII binisor delimitate: cei care se duc in groapa, consuma, platesc, si cei care fac bani pe seama primilor. Televiziunile au castigat mereu sume colosale "plangand" pe umerii populatiei suferinde si in agonie. Cand vad ce costume de firma au moderatorii, prin ce vacante exotice merg, realizez ca acolo nu merg paparatzii dupa ei sa-i filmeze cum se lafaie in cocteiluri la preturi de insula, cu gagici etc. M*** aia trista, ingandurata, ultra-teatrala dispare in afara orelor de emisie. Deci EI castiga bani, NOI consumam pentru a ne delecta cu batjocura lor. Abonament TV, internet, curent electric pentru routere, TV, telefon, tableta, toate sunt consum. N-are nici o importanta ca-i mic sau mare, ci ca e consum. EI doar castiga panicand populatia si demoralizand-o. A mers treaba peste 15 ani inainte de pandemie, s-a accelerat in pandemie, acum e un nou nivel. Am vorbit de bani si consum. Timpul e alta dimensiune la fel de grava: EI aloca timp castigand bani, noi alocam timp pentru a fi (dez)informati. Si chiar de-am fi "informati", informatiile sunt in acelasi registru abstract-autistico-schizofrenic, incat sa n-ai ce operationaliza din ele.
      In alte tari se discuta despre agricultura proprie, sisteme fotovoltaice, provizii si multe altele inclusiv incalzirea de la iarna. Aici toate sunt tabu, inca ne labarim in vesnica polemica pe fondul dihotomiei est-vest.
      Traim o patologie globala, inclusiv psihiatrica fara ca majoritatea sa stim. Ati auzit de "ruminatii", reactivitate nevrotica si nu numai? Lumea a ajuns ca un bolnav care-si cere doza de otrava. Liber sa scrie/scrijeleasca pe peretii celulei orice vrea. Doctorii vor spune ca orice scrijeleala, indiferent de continut, e un simptom al bolii. Marea libertate si democratie e postarea de informatii inutile. Sau utile in masura in care amplifica stresul deja existent si ajuta la dezvoltarea sau agravarea unor boli psihice si organice. Somatizarea unor probleme pe fond de stres nu tine de mult elogiatul autocontrol. Nu suntem yoghini, nu "facem" Zen si nici filozofia artelor martiale nu o avem.
      Pe toate blogurile fiecare e mai inteligent/tzestos/informat decat ceilalti. Dialogurile sunt scurte si de obiei tip atac la persoana.
      Pentru toti inteligentii la un loc, urmatoarea problema, ca la scoala:
      Se dau urmatoarele date ale problemei:
      -pretul la gaze va creste continuu, si deja e mare
      -pretul la energie electrica va creste continuu, si deja e mare
      -pentru constructii de sisteme offgrid trebuie autorizatii; daca nu stiti de legi le veti afla odata cu amenzile usturatoare
      -schimbarile climatice duc la fenomene meteo imprevizibile si mai ales extreme-de la canicula la inundatii si ger suparat.
      -izolatia termica are costuri mari si in crestere, si nu rezolva decat partial problemele
      Problema: cum rezolvati cu incalzirea la iarna? Sa nu spuneti ca iesiti in strada cand ultima cioata, creanga, butuc a ars deja pe foc!
      Cine n-a incercat, testat variante, n-are drept la exprimarea parerilor. E doar un laba*** steril pana la nivel de ADN.
      Nota: unii au incercat, fara succes, incalzirea apei cu ultrasunete; altii au dovedit ca hidroliza apei e ineficienta, bagi mai multa energie/curent decat energia scoasa. Cel putin au incercat. Daca erau preocupati ce gandeste Putin si ce-a visat schwabu, ramaneau blocati pe internet.

      Ștergere
    2. Bravoooo! In sfarsit, un trezit. M-au asurzit cei ce sforăie pe net! 😁😁

      Ștergere
    3. E trezit ca un Gambrinus..., Chelaru e alt dement din maldarul de generali ai armatei moarte. Sa dai citate din Chelaru ....esti vreun apv-ist complexat tatae.

      Ștergere
    4. Anonim30 iunie 2022, 22:44
      "maldarul de generali ai armatei moarte" Copilu', daca-i zici tatae inseamna ca esti minor si te exprimi batjocoritor si te incadrezi in legea antidiscriminarii. Vezi ca ai si varsta in lista, referitor la batjocoritorul "tatae".
      https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/228367
      Ia si citeste inainte de a arunca cuvinte hazardate, si zic hazardate cu oarecare clementa. Legea nu te iarta, si nici anonim nu esti, puisor obraznic.
      Cu generalii, in nici un caz nu te referi la sutele alea facute in ultimii ani. Cine stie, stie pe ce criterii s-a operat. Si le stii, pentru ca esti din bransa! Ti-e ciuda ca n-ai ajuns si tu general??
      Ti-as raspunde si pentru alte zeci de comentarii pentru ca te-am recunoscut din cateva cuvinte, dar....data viitoare, monser!

      Ștergere
    5. Daca ameniniti o sa primesti ce iti trebuie, se pare ca ai fost foarte miscat, o sa-ti mai dau.

      Ștergere
    6. Chelaru este un om condamnat penal pentru fapte savarsite in exercitiul functiunii. Trebuia si degradat, niciodata nu e prea tarziu.

      Ștergere
  16. " deorece au cumparat scump sa zicem cu 125mii si nu vor scadea pretul sa vanda mai ieftin decat a dat pe el"

    Problema devine critica in momentul in care sa zicem PRETURILE INCEP SA SCADA...si astfel daca nu-l vinzi ACUM , "sa zicem" cu 100 000 e, peste 6 luni , ajunge la 80mii...50 mii...si tot asa. Odata pornit acest mecanism de depreciere datorata lipsei de joburi si inflatie galopanta (IT-ul se duce si ala pe copca) nu cred ca este recomandat sa astepti prea mult sau "sa tii" de pret.

    RăspundețiȘtergere
  17. Aveti dreptate: "fostul nostru teritoriu a fost supus rusificării intense în mai multe rânduri."
    Mentalitate, actiune si ipocrizie de mare putere. Cu ea nu poti sa te comporti la fel, adica intri cu armata pana pe Nistru, apoi sa ii elimini (arestezi, deportezi, omori) pe rusnaci si pe lingaii lor si sa repopulezi zona cu romani.
    Trebuie inteligenta, rabdare si determinare....asta fara sa renuntam niciodata la Romania Mare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nationalism de opereta, asa a mai facut criminalul de razboi Antonescu Ion si rezultatul a fost ca au pierit peste 150.000 de romani pe frontul de est, cucerirea tarii de rusi si plata in decenii a datoriilor de razboi.

      Ștergere
  18. https://politicaapocalipsei.net/2022/07/06/nu-trebuie-sa-va-simtiti-amenintati/

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)