vineri, 29 iulie 2022

Esenţa democraţiei


Ce e democraţia? Puteţi trece peste  propaganda care vă formează şabloanele mentale? Cred că putem privi obiectiv spre zona aşa-zisă a democraţiilor consolidate pentru a înţelege care-i caracteristica acestui tip de societate. Trebuie doar să ne dăm jos ochelarii de cal şi să ne concentrăm pe realităţile pe care le vedem acolo. 

N-am să încep cu a contrazice şabloanele deoarece asta fac de atâta amar de vreme şi sunt contestat. Degeaba spun că „triumful justiţiei” e doar propagandă ieftină în condiţiile în care vedem permanentizarea comportamentelor de tip Koveşi la nivelul întregii lumi aşa-zis democratice. Nu poţi spune că ai justiţie în condiţiile în care vaca ajunsă acum la Bruxelles şi-a desfăşurat întreaga activitate sub coordonarea serviciilor secrete americane şi a slugilor acestora din România. La fel cum nu poţi spune că ai justiţie în SUA, unde un desant al FBI(dublat de celelalte servicii secrete ale statului) face zid pentru protejarea deviantei odrasle a lui Biden. Degeaba apar informaţii devastatoare care conduc în mod indubitabil la activitatea politică a ramolitului de la Casa Albă în condiţiile în care căruţa juridică a SUA efectiv refuză să-l acuze pe Hunter Biden. Şi de ce nu, şi pe ramoliul de tată-său care şi-a transformat întreaga activitate politică în una de şpagă şi trafic de influenţă.  

OK, suficient! Aşa cum am spus, nu mă voi mai referi la aspectele care contrazic doctrina, ci voi merge la esenţă. În conformitate cu definiţia, democraţia este o societate bazată pe libera iniţiativă şi amestecul cât mai nesemnificativ al statului în treburile private. Practic statul are un rol strict de arbitru, în timp ce ceilalţi sunt jucătorii. Perfect. Să studiem acum modul în care este implementată această definiţie. Într-adevăr, în statele considerate democratice libera iniţiativă este baza. Există o grămadă de întreprinderi, de diverse dimensiuni, din care mulţi angaţi îşi primesc banii necesari traiului. Însă, ceea ce nimeni nu poate contesta este fenomenul de polarizare, care face ca, la un moment dat, micile iniţiative să fie înghiţite de peştii mari. Să vă dau un exemplu. Cei care-au prins începuturile internetului ştiu bine că pe atunci se obişnuia să ai propriul server de mail acasă sau pe serverul companiei. Apoi, zecile de ISP-uri apărute au oferit clienţilor un mail mai facil pe serverele lor. De asemenea, au apărut servicii de mail pe web, Hotmail fiind pionierul. După care a venit Yahoo şi apoi Google cu al său Gmail. Acum, întreaga comunicare a planetei este concentrată în mâinile câtorva giganţi: Google, Apple, Microsoft. Împreună au practic 90% din piaţă. E simplu de înţeles că avem de-a face cu un monopol.

Comportamentul pe care l-am dat ca exemplu poate fi văzut peste tot. În domeniul comerţului, de exemplu, Amazon a strivit tot ce i-a stat în cale, devenind un jucător de primă mână peste tot pe unde a intrat, alăturându-se astfel structurilor monopoliste care controlează activitatea economică a SUA. Însă sunt zone mult mai discrete unde funcţionează structuri similare. Cum ar fi, de exemplu, sănătatea. Zona asigurărilor de sănătate este un monopol. La fel şi zona serviciilor de sănătate. Sau zona farmaceutică. Asta se observă până şi la noi în domeniul comerţului cu medicamente unde câteva lanţuri mari au reuşit să monopolizeze piaţa. 

Probabil unii care se cred mai isteţi vor sări să mă contrazică şi să mă acuze că nu am habar de utilizarea termenilor: n-are cum să fie monopol atunci când sunt mai mulţi participanţi care-şi împart piaţa. Corect, aş adăuga eu, dar cum am putea să-i spunem? Când vezi, spre exemplu, că în zona internetului sunt trei participanţi care-şi „împart” piaţa, despre ce e vorba? Nu, nu e concurenţă şi asta se vede cu ochiul liber. Într-adevăr, nu e nici monopol deoarece sunt mai mulţi participanţi. Şi atunci? Ei bine, există o noţiune corectă care descrie actuala stare de fapt şi care este una mult mai supărătoare decât cea de monopol. Însă se potriveşte perfect. Este cât se poate de limpede că ne înscriem fără nicio tăgadă în definiţia oligarhiei

Dacă privim fără părtinire o să constatăm că, în realitate, aşa-zisa democraţie nu-i nimic altceva decât o oligarhie. Puteţi lua ca studiu Canada, probabil cea mai oligarhică societate din lume în care întreaga avuţie naţională este concentrată în mâinile a 5 familii despre care mulţi dintre canadieni nici măcar n-au auzit. La fel se petrec lucrurile şi-n SUA, doar că acolo e vorba de ceva mai mulţi oligarhi. Şi la fel se petrec treburile şi-n Europa, Australia sau în alte părţi ale lumii. În aceste condiţii vă întreb cât se poate de franc: unde-i diferenţa dintre oligarhiile occidentale şi cele orientale? Care-i acea caracteristică pe care, punând-o în valoare, ar putea face diferenţa? În realitate nu există. 

De ce credeţi că a putut China să facă o tranziţie atât de uşoară şi de spectaculoasă la economia de piaţă? Simplu: pentru că oligarhia exista şi nu a trebuit decât să i se aloce noi roluri. Dar asta am văzut-o mult mai bine în Japonia unde, peste noapte, s-a făcut tranziţia de la o societate medievală, cu seniori şi supuşi, la una „democratică” în care economia este „deschisă”, iar politica, de asemenea. Nu-i ciudat? 

Desigur că nu e. Treburile acestea sunt cunoscute şi, probabil, vor fi unii care-mi vor reproşa că am scris un articol în care se descoperă apa caldă. Dar, privind în jur, îmi dau seama că e esenţial ca oamenii să privească atent şi să-şi înţeleagă mediul în care acţionează. Abia din acel moment nu vor mai putea fi păcăliţi de aparenţe. Iar cănd propaganda nu mai păcăleşte, cad toate cortinele, mecanismul infernal lăsându-se descoperit. Abia de-atunci începe să înflorească speranţa! 

P.S. Wikipedia a schimbat definiţia recesiunii pentru a susţine retorica Administraţiei SUA care susţine că „nu-i chiar o recesiune”. Democracy!

14 comentarii:

  1. Nu exista sisteme perfecte pe pamant. Sunt doar incercari ale oamenilor de a crea un sistem perfect. Stiti bine cine trage sforile pe pamant si ca isi va baga coada de cate ori omenirea incearca sa iasa din minciună. De aceea toti treziții au fost schingiuiti si in final cred ca toti ajungem la concluzia lui Țuțea cu sacrificiul si poporul de idioti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mereu vor exista sultani oricât se ascunde asta si se disimuleaza ca nu e așa.

      Ștergere
  2. 1.
    Nu cred ca D.D. l-a ascultat pe Sorin Lavric vorbind despre democratie, dar, foarte interesant, spune aceleasi lucruri cu aproape aceleasi cuvinte. Ascultati-l 2 minute (incepind de la minutul 3:35) pe Lavric si comparati.

    https://www.youtube.com/watch?v=OQFTdx7kyk0&t=215s

    E o inregistrare veche de 8 ani care a fost vazuta de doar 1079 de ori pina acum. Cind te gindesti ca orice clip video din milioanele de clipuri video de pe pornhub are milioane de vizualizari si ca sint peste 100.000 de site-uri porno pe internet, incepi sa ai o idee de ce sint atit de usor de manipulat turmele de oameni.


    2.
    „Democracy is now currently defined in Europe as a ‘country run by Jews,'” – Ezra Pound
    (Democrația este definită în prezent în Europa ca o "țară condusă de evrei".)

    De pe
    http://www.renegadetribune.com/ezra-pound-jew-wise-poet-political-prisoner/

    Citez:
    De-a lungul întregii istorii a Bizanțului, după cum se știe, prin edict imperial, niciun evreu nu avea voie să ocupe vreo funcție în Imperiu și nici nu avea voie să îi educe pe tineri. Imperiul Bizantin a căzut în cele din urmă în mâinile turcilor după douăsprezece secole de prosperitate, iar evreii au încercat să șteargă orice urmă a istoriei sale.

    Cu toate acestea, edictele sale împotriva evreilor nu au fost crude; de fapt, evreii au trăit nestingheriți și prosperi în imperiu de-a lungul întregii sale istorii, dar numai aici nu a avut loc ciclul vicios al gazdei și al parazitului. Era o civilizație creștină, iar evreii nu au putut exercita nicio influență. Nici preoții ortodocși nu-și zăpăceau congregațiile cu minciuni vicioase despre faptul că Hristos ar fi fost evreu. Nu e de mirare că evreii vor să eradicheze amintirea unei astfel de culturi. Ezra Pound a fost cel care s-a lansat într-un studiu al civilizației bizantine și care a reamintit lumii de acest pământ fericit ne-evreiesc. De la bizantini a preluat Pound formula sa non-violentă pentru controlul evreilor. „Răspunsul la problema evreiască este simplu”, a spus el. „Țineți-i departe de bănci, de educație și de guvernare”.

    P.S. Nu doar wiki redefineste cuvinte. Merriam-Webster Changes the Definition of ‘Female’.

    RăspundețiȘtergere
  3. vorba de a trăi împreună, nu ești mai bun decât ceilalți și trebuie să acționezi în consecință. A trăi democratic înseamnă, în principal, a face față eșecului și imperfecțiunii și de a avea puține iluzii în legatură cu societatea umană. Instituțiile democrației, normele și mecanismele sale, ar trebui să pornească de la o viziune a ființelor umane ca având deficiențe, erori și imperfecțiuni.Democrația ateniană antică a conceput două instituții care au concretizat această viziune. În primul rând, așa-numitul „sortit”: numirea funcționarilor publici prin tragere la sorți. Având în vedere egalitatea fundamentală a drepturilor de care se bucurau toți cetățenii atenieni – adică bărbații adulți liberi –, cel mai logic mijloc de acces la funcțiile de conducere era selecția aleatorie. Într-adevăr, pentru democrații atenieni, alegerile ar fi lovit inima democrației: ar fi permis unor oameni să se afirme, arogant și nedrept, împotriva celorlalțiCealaltă instituție ateniană, una cu imperfecțiuni, a fost ostracizarea. Când unul dintre cetățeni devenea un pic prea popular – mult prea seducător –, atenienii îl exilau în afara orașului timp de zece ani, gravându-i numele pe bucăți de ceramică. Nu era o pedeapsă pentru ceva ce făcuse, ci o măsură preventivă împotriva a ceea ce ar fi putut face dacă era lăsat necontrolat. Atenienii știau că erau prea vulnerabili și prea deficitari pentru a rezista seducției politice (relația complicată cu Alcibiade le-a oferit o dovadă amplă în acest sens) și și-au refuzat imediat plăcerea. Fiind făcută de om, democrația este fragilă, cu o constituție șubredă – mai bine să nu o punem la încercare.

    RăspundețiȘtergere
  4. După experimentul radical al Atenei în ceea ce privește egalitatea, democrația a reapărut în altă parte, îmbrăcând adesea forme pe care vechii atenieni ar ezita să le numească democratice. De exemplu, o mare parte a democrației americane de astăzi (una dintre cele mai bune versiuni de pe piață în prezent) ar fi, după standardele ateniene, considerată „oligarhică”. Cei câțiva norocoși bogați (hoi oligoi) decid, de obicei, nu numai regulile jocului politic, ci și cine câștigă și cine pierde. În mod ironic, sistemul favorizează ceea ce am vrut cu disperare să evităm atunci când am optat pentru democrație în prima fază: animalul politic înfometat de putere, arogant, predispus la autoafirmarea opresivă.
    Cu toate acestea, nu ar trebui să fim surprinși. „Dacă ar exista un popor al zeilor, acesta s-ar guverna democratic”, scria Jean-Jacques Rousseau. „O formă de guvernare atât de perfectă nu este pentru oameni”. Democrația este atât de greu de găsit în lumea umană, încât, de cele mai multe ori, atunci când vorbim despre ea, ne referim la un ideal îndepărtat mai degrabă decât la un fapt. În cele din urmă, despre asta este democrația: despre un ideal pe care oamenii încearcă să îl pună în practică din când în când. Niciodată în mod adecvat și niciodată pentru mult timp – întotdeauna stângaci, cu timiditate, ca și cum ar fi o perioadă de probă.
    Și totuși, democrația este unul dintre acele lucruri greu de atins – ca și fericirea, de altfel – a cărei promisiune, chiar dacă este permanent amânată, este mai importantă decât existența sa reală. S-ar putea să nu o obținem niciodată, dar nu ne putem permite să ne oprim din a visa la ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Și sultanul oligarhilor ca si exemplu si model de urmat este Erdogan, perfect adaptat vremurilor actuale. Cam toți urmează doctrina erdoganismului de a fi sultan pe felia lui, si a juca polivalent.
    Și fiind un joc între sultani fiecare își aroga merite mai mari, mai polivalente si multipolare peste ceilalți sultani, dar care sa le si accepte. Așa avem câștigătorii de după cel de-al 2 lea război mondial. Care au mai multe sultanate. Și se cred îndreptățiți să conducă lumea.
    Doar ca lumea mergea in jos si trăgea și sultanatele sărace. Așa ca săracii sultani au sărit din barca sultanilor bogați.
    Și e o luptă mondială intre sultanii bogați vs. Sultanii săraci.
    Deci pandemia e făcută de sultanii bogați și sultanul sărac și a dat seama ca sultanii bogați nu mai au bani sau ma rog bogații.
    Si ca vor bogatiile toate de la sultanatele sărace. Și au făcut război.
    Și acum toate sultanatele sunt la fel de sărace.
    Pai care e schema?
    Înseamnă ca colonialismul nu mai funcționează deloc? Chiar deloc? Și credeți ca nu va mai funcționa niciodată?

    RăspundețiȘtergere
  6. În „Frații Karamazov”, de Dostoievski, Marele Inchizitor spune: „Atâta timp cât omul este liber, nu există o grijă mai permanentă sau mai chinuitoare decât să găsească pe cineva căruia să i se supună cât mai curând posibil”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si o debarasare de responsabilitati: votez si apoi dau din buze ca nu mi-a dat ce mi-a promis. Votez si arunc toate respinsabilitatile in spinarea votatului. Motiv pentru care politicienii nici nu prea observa mitocanul votant care arunca gunoaie, de exemplu.
      L-ar pierde din catastif ca votant.
      Pun crucea in spatele unui Iisus de mult plecat de pe nivelul nostru de conștiință, autosugestionandu-ma ca dacă ma rog ma apără. De nesimtirea mea nu ma apara niciun zeu.
      Desi modelul cristic era menit a determina oamenii sa-si ia in spinare propriile responsabilitati. Nici indulgentele si nici acatistele nu ne tranforma in privilegiati ai cerului.

      Ștergere
  7. Democrația înseamnă "puterea poporului". Iar puterea poporului o să existe întotdeauna, atâta timp cât există si un popor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar simțiți, concret, zilnic, această putere a poporului? Sub ce aspecte?

      Ștergere
    2. Nu se simte zilnic pentru ca sta ascunsa in ADN. Ia incearca sa le iei conturile, casele, terenurile si masinile prin nationalizare sau prin prabusirea imobiliarelor la nivel de 1990 si ai sa o vezi cum ai s o simti :))

      Ștergere
  8. Practic, sistemul politic la occidentali este o ”Democratie a pumnului in gura, corect politic”! La noi, in Securistan avem de a face cu o ”Democratie de cumetrie”, sustinuta de catre Servicii si masoni!

    RăspundețiȘtergere
  9. "Într-adevăr, nu e nici monopol deoarece sunt mai mulţi participanţi." Denumirea corecta este oligopol sau politica de cartel.
    Cat despre regimul democratic, face parte alaturi de tiraniei si oligarhie din regimurile rele, cele bune sunt monarhia, aristocratia si regimul constitutional. Puteti verifica in "Politica" lui Aristotel.

    RăspundețiȘtergere
  10. DEMOCRATIA este atunci cind 50%+1 isi impun vointa asupra a 50%-1.
    SLAVA!!!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)