miercuri, 20 iulie 2022

Lovitura de la Teheran


Propaganda ineptă de pe la noi a răspândit zvonul că Putin ar fi mers la Teheran pentru a cere drone iranienilor. Este o minciună atât de tembelă încât te şi întrebi cum poate cineva normal la cap să se mai uite la cei capabili de asemenea enormităţi. În cazul în care Rusia ar avea nevoie de drone iraniene, pur şi simplu le-ar comanda şi gata. N-ar trebui să meargă Putin până la Teheran pentru asta. Însă, după cum bine ştim, prin minciună se ascund adevăratele informaţii care nu trebuie să ajungă la public. Iar minciuna cu dronele este ventilată dinspre propaganda anglo-americană, disperată de perspectiva sumbră care se deschide.

Care-a fost scopul real al întâlnirii de la Teheran? Ei bine, am rămas surprins să constat că fiecare dintre cei trei a venit cu problemele proprii, necesar a fi rezolvate strict în întâlniri bilaterale. Atât Turcia cât şi Iranul au o problemă alimentară. În plus, Turcia are o importantă halcă industrială în morărit, astfel încât fluxul de grâu dinspre Rusia şi Ucraina îi este esenţial. În perspectiva scăderii producţiei mondiale de grâu, Rusia va fi principalul furnizor al planetei. Asta deoarece Rusia şi China sunt singurele ţări care nu şi-au auto-sabotat producţia agricolă la „sugestia” WEF. 

Înţelegând aspectele menţionate, e timpul să luăm problemele pe rând. Erdogan caută o cale de a scăpa de golăniile financiare pe care le tot îndură în ultima perioadă. De fiecare dată când americanii se supără, se trezeşte că-i prăbuşesc lira. Chestiunea e simplă atunci când deţii depozitul de bani al planetei. Aşa se face că scopul principal al lui Erdogan n-a fost grâul de pe Marea Neagră, ci ... un acord bilateral cu Rusia prin intermediul căruia să achiziţioneze produsele ruseşti(hidrocarburi, grâu, etc.) cu lire, iar ruşii să achiziţioneze produsele turceşti cu ruble. Astfel Erdogan îşi va putea conserva rezervele internaţionale de euro şi dolari, putând să lupte mai bine cu golăniiile de care are parte. Mă rog, fascinantă la Erdogan este echilibristica teribilă prin intermediul căreia reuşeşte de atâta amar de vreme să stea cu fundul în două luntre. O face însă în interesul Turciei, ceea ce e remarcabil.

Iranienii au o problemă alimentară. De aceea au nevoie de Rusia ca de aer. Problemă pe care au rezolvat-o în această întâlnire dându-le ruşilor fix ceea ce le trebuia. OK, dar ce? Ce nevoie are Rusia? Teoretic Rusia nu are nicio nevoie. Practic însă Putin are o teribilă nevoie strategică pe care şi-a îndeplinit-o la această întâlnire. Mai precis, contra hranei, Putin a pus mâna pe gazul iranian, adică a doua rezervă de gaz a lumii! 

Acordul de la Teheran, unul echivalând 40 mld. $ anual(!!!) dă Gazprom acces la gazele iraniene prin controlul câtorva puncte cheie: extracţia - printr-un proiect de 20 mld. $ în care Gazprom va finaliza lucrările la câmpurile Kish şi Pars Nord, suplimentându-se capacitatea Iranului cu  încă 100 mln. mc pe zi - dar şi lichefierea prin dezvoltarea întregii infrastructuri(conducte, staţii de lichefiere, terminale s.a.m.d.). În acest moment Putin are monopol pe gazul mondial. Iată „pohta ce-o pohtea”!

Este o lovitură năucitoare! Ca şi dansul lui Erdogan care acum nu va mai fi legat doar de China - cu care Turcia are un contract bilateral - ci şi de Rusia. A face echilibristică între trei bărci e imposibil! Treptat, Turcia se îndreaptă inevitabil spre BRIC. Dar asta nu se va întâmpla atât de curând. Însă germenii se văd, adăugându-se succesului Rusiei la această trilaterală.

Vă las să priviţi către lovitura năucitoare dată de Putin la Teheran. De ce e importantă? Pentru că şi după ce se vor ridica restricţiile, gazul iranian nu va merge printr-o conductă spre Europa, ci va fi lichefiat megând probabil spre alte ţări BRIC. Astfel Europa, din punct de vedere al gazului, rămâne o afacere rusească. 

26 de comentarii:

  1. "Stângii" îi vine cel mai ușor să apeleze la asta, căci libertinajul se justifică prin fondul democratic ("faci ce vrei") iar emanciparea minorităților se sprijină prin fondul egalitarist. Deci avem "Liberté, Egalité", noțiunile Revoluției Franceze. "Stânga" înțelege libertatea "lasă-mă să nu fac" (vrea muncă mai puțină, protecție socială, lipsă de constrângeri morale văzute ca prejudecăți (inclusiv necombaterea religiei, care pune prea multe..."porunci"). Din această perspectivă devine mai clar de ce subversiunea moral-valorică poate fi folosită mai ușor sau mai frecvent de către neo/filo/para marxiști.Loc pe care il ocupa acum USA si Occidentul in ansamblul sau.

    "Dreapta" tradițional conservatoare înțelege libertatea prin "lasă-mă să fac". Antreprenoriat, neîmpovărare cu taxe/impozite, lipsa barierelor în calea inițiativelor, individuale ori privat - asociative. Loc pe care il ocupa /il va ocupa acum tarile BRICS si in special Rusia.

    Si cum istoria intodeuna se repeta dar avand alti actori ...urmeaza un secol al dreptei ,reprezentat de catre tarile BRICS care se contureaza acum si o decadenta sau de ce nu o explozie a stangii pe care noi poate nu o intelegem deplin...reprezentata de catre USA si Occidentul in ansamblul sau...Cine va invinge ? Eu cred ca va invinge cei care aseaza piesele pe tabla de sah...iar noi oamenii vom fi sacrificati pe altarul experimentelor globale unde crima , violenta va avea un rol fundamental...


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai terminati odata cu stanga si dreapta. Nu exista decat sus (aia 1% de la butoane) si jos (95% p00lime), cu o zona "buffer" de 4%.

      Ștergere
  2. https://www.youtube.com/watch?v=M92Z0eXR3Bc

    RăspundețiȘtergere
  3. Cine va reusi sa controleze banii va controla si jocul...hrana,gazul,energia vor fi elemente secundare...ele vor fi acaparate cu ajutorul banilor ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @tata,
      Hai nu zău? Păi banii se pot tipări în neștire. Cine stăpânește solul și bogățiile sale contează. Ce ai cumparat ieri cu bani poate fi luat cu forta. De aceea au si fost inventate razboaiele.

      Ștergere
    2. Căutarea banilor și a puterii înăbușă adevăratele scopuri ale instituțiilor cu obiective onorabile. Multe grupuri care odată aveau cel puțin o aparență de a fi deasupra tuturor sunt acum blocate în continuum-ul puterii monetare; dacă ceva nu se schimbă curând, consecințele vor fi devastatoare.
      Dacă ai deja bani, informațiile sunt mai valoroase.
      Dacă aveți deja informații, banii sunt mai valoroși.
      Este exact ca și zicala „banii fac lumea să se întoarcă” unii oameni cred altfel și spun că informația este motivul pentru care lumea este acolo unde este astăzi, așa că bănuiesc că întrebarea ar trebui să fie mai degrabă ca informații sau bani, care este mai valoros?
      Informațiile sunt mai valoroase. Cu informații poți câștiga cât de mulți bani pot produce informațiile tale.
      Ambele sunt importante. Ai nevoie de amândoua pentru a supraviețui în această eră în care trăim, dar ai nevoie de una mai mult decât de cealalta. Banii la sfârșitul zilei vor obține rezultatul dorit, mai bun decât informațiile. Trăim în era informației, iar oamenii care câștigă bani sunt oameni cu acces rapid la informații. Toate fondurile dumneavoastră speculative, comercianții de acțiuni, comercianții de valută, bancherii, agenții de marketing și alți oameni de afaceri prosperă pe baza informațiilor. Informații despre unde să cumpărați ieftin, strategie și altele. Dar informațiile dumneavoastră vor fi inutile dacă nu vă puteți executa planul din cauza lipsei de capital. Ideea singură nu se poate transforma în conducerea unei afaceri, necesită finanțare. Pe de altă parte, banii pot cumpăra idei și o pot transforma în afaceri. Să luăm de exemplu bursa; presupunând că obțineți o informație de primă mână că First Bank dorește să achiziționeze Access Bank cu o primă de 50% față de prețul curent. Informațiile vor fi utile doar dacă aveți fondul disponibil pentru a acumula cote de acces. Dacă nu, informațiile vor fi inutile. Pe de altă parte, puteți vinde cu ușurință informațiile cuiva care le poate/va monetiza.

      Bani + (informații cumpărate) = Rezultatul dorit
      Bani - informații = sărăcia care se profilează.
      informații - bani = bogăție potențială!
      Ignoranță = Moarte.

      Nu uitați că informațiile pot deveni dintr-o dată lipsite de valoare, pot fi defectuoase/false, pot să nu arhiveze rezultatele dorite și să scape cu ușurință în public și mai presus de toate au nevoie de bani pentru a fi executate. Informații în valoare de un miliard de dolari ar putea valora doar un milion, deoarece nu toată lumea va dori să-și asume riscul. Chiar ai nevoie de bani pentru a arăta bine și credibil înainte de a putea prezenta anumite informații, altfel vei fi etichetat și idiot!!!!

      Ștergere
    3. Noroc cu țăranii care mai cultivă un teren, mai mulg o vacă... deh, nu toți pot fi contabili.

      Ștergere
    4. Gresit complet. Banul in sine e egal cu zero in zilele noastre. Tine doar de "conventia" de a-l folosi. Cand dispare conventia, nu mai are vreo valoare. Asa pateste acum $-ul. Rusii au ruble si RESURSE. Chinezii au yuan si PRODUCTIE. Americanii au $ ... si atat. Rezultatul la treaba asta e inevitabil.

      Ștergere
  4. Gazul iranian nu va merge nicaieri mult timp.

    RăspundețiȘtergere
  5. Europa o sa ceara gaze de la Romania ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. "Mă rog, fascinantă la Mă rog, fascinantă la Erdogan este echilibristica teribilă prin intermediul căreia reuşeşte de atâta amar de vreme să stea cu fundul în două luntre. O face însă în interesul Turciei, ceea ce e remarcabil. este echilibristica teribilă prin intermediul căreia reuşeşte de atâta amar de vreme să stea cu fundul în două luntre. O face însă în interesul Turciei, ceea ce e remarcabil."

    Erdogan in scurt timp va fi pus in situatia sa aleaga. NATO sau BRICS. Nu va fi lasat sa mearga cu Putin / Xi si sa faca parte din NATO.

    RăspundețiȘtergere
  7. "Asta deoarece Rusia şi China sunt singurele ţări care nu şi-au auto-sabotat producţia agricolă la „sugestia” WEF"
    Circula pe net niste clipuri cu fermieri chinezi carora cica li se interzice accesul la terenurile agricole, acestea sunt supravegheate video, inclusiv cu drone, pentru a nu fi lucrate. Unde o fi adevarul... Dumnezeu stie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Statistic Rusia şi China au producţii mai mari decât anul trecut. Restul e can-can!

      Ștergere
  8. Iata si explicatia pentru amenintarile recente venite dinspre Israel si SUA ca vor ataca Iranul. Vor sa puna gheara pe gaz inainte ca acesta sa ia drumul Rusiei. Sau macar sa blocheze exportul - ceea ce sigur se va intampla daca Iranul va deveni teatru de razboi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Respect pentru majoritatea comentatorilor, mai ales celor care au postat cu precadere in ziua de azi.
    Traim (sau unii traiesc) in lumea, vremurile, zilele cand terorist nu e cel care pune bomba, apasa butonul, incendiaza strategic, saboteaza economic programatic precum asasinii economici, ci in lumea in care terorist e cel care blocheaza sau demasca terorismul. In special in forma lui de stat, organizata si optimizata. Intr-o lume intoarsa pe dos, cu valori rasturnate, inversate la 180 grade, raul e bine si binele e rau. Dispar generatii si odata cu ele si asa-zisa dilema. Am spus asa-zisa dilema deoarece dilemele tin de intelectualitate si intelectualii sunt principalii lasi si tradatori, nu "oamenii de rand" care in "prostia" si "idiotenia" lor (termenii apartin delirului programatic al unui ins de pe aici) au "ridicat" demografia la aproape 8 miliarde.
    Dispar dileme, dispar probleme, mor generatii abrupt, paradigmele sunt deja o gargara scuipata. Disparem si noi. Unii mai repede, altii mai tarziu. Retarzilor care invoca fatalisme, depresii, infernuri si alti termeni consacrati postacilor le spun ca e vorba de ceva obiectiv, dincolo de suma panicilor lansate de mediile de informare. Cu chestiile obiective si masurabile nu te pui, nu-s bancuri, poante de doi bani. Fate sealed, anyways!
    Oricum, daca odata a fost cuvantul...si Cuvantul era Dumnezeu, acum avem cuvinte, un noian infinit pe care multi nu dau o flegma impotriva vantului. Statistic, serviciile si psihopatii citesc mai mult de 2-3 paragrafe, deci felicitari unora ca au ajuns cu lectura pana aici. Nu includ alte categorii, ar trebui o analiza vasta si totodata inutila, mai ales in spectrul ultimelor saptamani.
    De la Cuvant am ajuns la "cuvinte", in extremis la direea verbala. Nimic nu mai misca constiinta, orice s-ar scrie. Sunt doar cuvinte, postari, articole, eventual carti .pdf sau .doc. Probabilistic, cu cat mai precis as fi, cu atat mai mult as fi acuzat ca mananc ceva maroniu.
    Foarte rar in viata m-a inselat intuitia, acea forma de procesare subcuantica inconstienta, care uneori salveaza viata sau cel putin o prelungeste. Literar vorbind, unii se intreaba ce naiba vrea sa zica asta? Nu se poate zice, si, asa cum am inceput, terorist e cel care panicheaza, nu sursa panicii. Sursele sunt in afara majoritatii constiintelor. Insa, cu cat trece timpul, sanse de intoarcere nu exista. Chiar nu v-a conta cat, cum, in ce fel v-ati jucat cu viata dumneavoastra, din ce motive ati ignorat unele chestii, de ce ati preferat emisiile de orice fel in loc de "receptii", samd. Sunt zeci de countdown timers pornite, fiecare cu setarea lui. Unele sunt determinate strict geografic, indiferent de ce pareri sau convingeri avem sau nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru asta e internetul. De ce crezi ca se extind unii pe toate retelele de socializare? Sint programati sa îngroașă Matrixul, aceasta inchisoare in care scrijelim cuvinte.
      Cuvantul care a fost la inceput a fost diluat, falsificat, transformat si omul se roaga la ceea ce a imaginat mintea lui despre Dumnezeu.
      Internetul e panza de paianjen in care se zbat si ganditorii. De cand cu facebook, din ce in ce mai multi țărani sunt atrasi de mirajul acesta.

      Ștergere
    2. Matrixul e si el pe straturi, libertatea fiind cea a condamnatului caruia i se da voie sa scrie orice pe peretii celulei-fie ca e in sanatoriu, fie in inchisoare.
      Se vorbea anul trecut-o alta sursa de panica-despre pene de curent in Europa, si sa ne pregatim. Curentul a mers bine mersi, fiind o infrastructura a internetului necesar controlului. Rol dublu: manipulare, dezinformare si control-care printre altele masoara efectele manipularii.
      Great reset a inceput de cand lumea, doar dinamica s-a accelerat diabolic in ultimele decenii. In urma cu 6-7 ani erau "razboaie" intre postaci si "oameni liberi". Primii, angajati ai serviciilor sau chiar din servicii aveau aceeasi replica patentata si lansata peste tot: "eu n-am nimic de ascuns". Deci de la o problema sociala s-a manipulat prin psihologizare, mutand atentia la psihologia individului, eventual paranoic, care ar avea ceva de ascuns. Nici vorba in atacurile respective de temeiul legal, drepturi etc. Aceeasi metoda o aplica si institutii unde lumea sta nervoasa la coada, functionand un ghiseu din 3-5, si se spune "de ce va grabiti?". Aceeasi psihologizare pentru a escamota problema, adica motivul obiectiv.
      Dar toate astea, din vechea lume, dispar progresiv, oricum am da-o.
      https://www.youtube.com/c/CanadianPrepper/videos
      Eliminand clipurile pur comerciale care fac reclama la ceva scump, sunt multe informatii utile. Se pare ca unii dincolo de Ocean isi fac mai multe griji pentru noi, decat noi insine, care inca mai avem vechi dileme de rezolvat. Aia isi fac provizii pentru foamete, isi iau panouri fotovoltaice, fac pregatiri pentru iarna si mai si posteaza rar, scurt si la obiect. Aici e pe dos...frecat internetul, tv-ul, citit si postat pe rupte, si din cand in cand un bax de faina. Ce sa faci cu faina si orezul daca nu mai e gaz? Sau e impartit intre incalzire si gatit? Orezul e superior, merge (si) doar fiert, nu necesita cuptor, adica un consum mare de gaz. Debitul va fi blocat pe persoana fizica printr-un soi de lacat ce blocheaza robinetul de la contorul de gaz. Sunt multe metode ingenioase de a bloca/limita, inclusiv curentul electric. De la contor la panoul de sigurante vine o sarma de 2.5mm care e ok pentru cativa kW/h, dar nu multi peste 4! Altfel devine siguranta fuzibila temporizata. Cu o mica ajustare si sigiliu se poate limita si curentul. Sa nu-si mai bata capul prea des cu estimari si citiri. Singura parte "buna" va fi disparitia estimarilor. Pe motive de incalzire globala se vor face verificari periodice si va zbura povestea cu indexul dictat la telefon sau autocitirea. Muulte se vor intampla; pana nu, pari nebun. Dupa...au uitat toti ce-ai zis/scris.

      Ștergere
    3. Este amuzant felul in care unii oameni au impresia ca informatiile pretioase, indiferent de domeniu, sunt lasate la liber si date gratis pe internet si nu vandute pe bani grei sub forma de consultanta, sau chiar rezervate exclusiv unor cercuri restranse. Mai ales atunci cand vin din partea unor indivizi ce apartin unor popoare ce au dezvoltat principii capitaliste sanatoase de genul "daca stii sa faci ceva cu adevarat bine, atunci nu o fa niciodata pe gratis". Asa patesti cand nu esti in stare sa distingi marketingul/vanzarile sau manipularile de realitate. Luati-va "lumina" de la Canadian Prepper si construiti-va barlogul, ca in mod sigut veti ajunge departe.

      Ștergere
    4. e vorba si de propaganda nu doar de bani

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)