miercuri, 10 august 2022

Cum au păcălit nemţii şase armate europene(şi cu Ucraina şapte)


Din ciclul „să ne râdem(sic!) cu nemţii şi să plângem cu grecii”, am pentru azi un subiect deosebit de comic: Panzerhaubitze 2000, prescurtat PzH 2000. Este vorba despre celebrul tun autopropulsat produs de nemţi şi vândut către o căruţă de prostovani printre care enumerăm: Italia, Olanda, Grecia, Lituania, Ungaria, Croaţia. Sincer să fiu am citit de două ori lista clienţilor Rheinmetall întrucât nu-mi imaginez cum de-a ratat România locul pe lista selectă a prostovanilor care-au dat banii pe mizeria asta. Şi n-am amintit aici Ucraina care mai are puţin şi devine cel mai mare deţinător al acestor mizerii. 

Poate veţi spune că „simpatia” mea faţă de nemţi este cea care mă face să caracterizez atât de urât „vârful tehnologiei miitare germane”. Aiurea, n-am de ce să-mi arăt simpatia în acest fel. În locul chestiunilor subiective vă voi spune istoria acestei arme. În 1986, italienii şi englezii s-au retras din programul PhZ155-1 deoarece acesta avea grave probleme de design. Astfel nemţii s-au hotărât să rezolve singuri problemele şi au venit cu varianta de upgrade, anume actualul PhZ 2000. Caracteristica principală a actualei variante de tun autopropulsat este viteza mare de tragere. Asta l-a făcut să fie achiziţionat de armatele menţionate. Însă elementele nefericite de desgin sunt în continuare la locul lor.

Spre exemplu, în Afganistan, după o utilizare în care păreau că asigură supremaţia pe câmpul de luptă, tunurile autopropulsate nemţeşti au încetat să funcţioneze ... din cauza prafului. Probabil nemţii s-au gândit că tunurile acelea vor fi folosite în condiţii de laborator, altfel nu-mi imaginez cum nu poţi acoperi o asemenea problemă. 

Însă adevărata valuare(sic!) a respectivelor tunuri s-a dovedit în Războiul din Ucraina unde, într-un timp record, au fost trase pe dreapta deoarece după o utilizare zic nemţii iraţională, pur şi simplu s-au stricat. Partea interesantă este că în Ucraina concurentul direct al PhZ 2000 este Msta S care, din punct de vedere al specificaţiilor de pe hârtie i-ar fi net inferior: raza de acţiune este de 36 km la Msta faţă de 40 km la cel nemţesc, iar viteza cu 7km/h mai mică la ruşi. Pracic, tunul rusesc ar  trebui să fie victimă sigură pentru nemţi. Aiurea! Msta-S este mai mic şi mai uşor, se mişcă mai bine pe câmpul de bătălie şi, în confruntarea directă, a făcut praf jucăria nemţească. Aveţi în imaginea ataşată doar un exemplu.

Partea frumoasă vine acum cu Grecia. Grecii, ca să fie şi ei în rând cu lumea, le-au trimis în mod clandestin ucrainenilor două tunuri PhZ-2000. Care, după o primă utilizare s-au stricat. Ucrainenii i-au anunţat pe greci care-au intrat în alertă. Motivul e unul cât se poate de simplu: grecii se bazează pe aceste tunuri în confruntarea cu turcii. Iar „tunurile invincibile” au dovedit că sunt varză la prima probă reală de război. Şi-abia acum vine partea frumoasă întrucât grecii au cerut explicaţie de la producător cu privire la gravele probleme de design ale tunului. Nemţii le-au răspuns că asta se întâmplă din cauza utilizării exagerate de către armata Ucrainei. OK, dar ce înseamnă exagerat, au vrut să afle grecii, iar răspunsul nemţilor a fost halucinant: 100 proiectile pe zi înseamnă o utilizare peste standard! Da, da, aţi citit bine!

Acum grecilor le-a sărit ţandăra şi le-au replicat nemţilor că nu asta le-au spus când a fot vorba de achiziţie şi că au garantat că tunurile pot trage 100 de proiectile în mai puţin de un 15 minute. Răspunsul nemţilor a venit prompt: „noi am spus că trag rapid, nu că trag mult!”. Cu ale cuvinte e iute Fritz, dar îşi dă sufletul repede. Am râs cu lacrimi când am citit toată tevatura. Cu siguranţă nu aceeaşi a fost reacţia grecilor care, brusc, în prag de război, s-au trezit cu fundu-n baltă. De altfel, şi-au retras tunurile nemţeşti din linia de apărare directă cu turcii(Chios) şi acolo încearcă să improvizeze ceva cu armament mai vechi. De asemenea, pentru a mai spăla ruşinea, încearcă să trimită în Ucraina cât mai mult echipament nemţesc nefuncţional. 

Părerea mea e că grecii şi-o merită cu vârf şi îndesat. Ei au tot cumpărat iraţional de la nemţi tot felul de mizerii pe post de echipamente militare de ultimă generaţie. Mai ţineţi minte ţeapa cu submarinele germane vândute Greciei şi care nu-s capabile nici măcar de o scufundare întrucât riscă să rămână pentru totdeauna pe fundul Mediteranei? Păi dacă te-ai ars odată tu persişti în prostie? 

Vă spun încă odată: singura mirare pe care o am este cum de n-a ajuns România pe lista proştilor. Încă n-am răspuns la întrebarea asta şi parcă nu mă simt bine!

20 de comentarii:

  1. Romania este pe lista prostilor dar din alte motive: sa-ti distrugi singur tara votand mereu in Duminica Orbului, dar sa arati cu degetul spre altii. Oculta de obicei. Unii nuanteaza, dau vina pe evrei. Sau unguri. Mai demult, Marcy dadea vina pe olteni pentru ca e rau in Banat.
    Iar omenirea este proasta targului. Fabrica arme si se plange ca nu e mâncare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil ca România a ratat podiumul din lipsă de bani.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eeeeei, noi suntem găina de jumulit a celor de peste baltă, a partenerului strategic. Nemții să mai mâ'nce mămăligă până să ajungă să ne vândă fiare reci!

    RăspundețiȘtergere
  4. România nu e pe listă, probabil pentru că e pe altă listă. Sau, nu s-a găsit vreun codoș să facă șmecheria cu șpaga.

    RăspundețiȘtergere
  5. E, hai sa nu mai ocolim elefantul din mijlocul camerei. Noi spre diferenta de grecotei am cumpărat sisteme Patriot din 1980 cu termen de livrare 2024. Adica dupa ce am platit ca la curve înainte, vom primi echipamentul de la casat vopsit proaspat si deabia la sfârșitul războiului. Grecoteii macar au niste camioane cu fier vechi in spate cu care sa se plimbe si sa ameninte din incheietura adversari prostovani. Noi putem doar sa amenintam ca sunt invizibile si platformele si rachetele dar nu stiu cine o sa ne creadă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cumpărăm sisteme de apărare de 50 de ani dar autoturismele diesel de 10-15 ani nu ni le mai permit ”iancheo-iuropenii”

      Ștergere
  6. probabil ca tancurile au fost livrate precum paharele de unica ? !

    RăspundețiȘtergere
  7. De ce nu este Romania pe lista prostilor? Nu s-au inteles la comisioane!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am avut bani, cum n-am avut mai mereu, că dorințe/tendințe au fost.

    RăspundețiȘtergere
  9. https://www.unz.com/aanglin/trump-raid-this-is-probably-the-end-friends/

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu pot uita imaginea de la parada militara la care nemtoteii au venit cu tancuri avind teava improvizata din lemn.

    RăspundețiȘtergere
  11. Un posibil răspuns la întrebare: este pe altă listă a proștilor. În loc să ia de la Jermanika, cumpără rahaturi de la Amărika. Probabil pentru că Sam le dă mai scump decât Fritz. 😂

    RăspundețiȘtergere
  12. Poate nu avem voie sa luam de la nemti, poate nu mai avem bani, poate a zis dl Ciolacu ceva, poate a conjugat...

    RăspundețiȘtergere
  13. Au încercat să ne ardă la bani la colaborarea pentru realizarea unui TAB. Trebuia să fie o colaborare, România venea cu proiectul Saur 2 și nemții cu motorul, transmisia și o turelă nouă. După care un produs nou Agilis realizat în comun pentru dotarea armatei și vânzarea către alți clienți. Au cerut 200 milioane avans pentru proiectare și până la urmă toată afacerea a căzut iar România a realizat colaborarea pentru producția de Piranha 5.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ţeapa cu submarinele nemțeşti au făcut-o şi englezii, canadienilor, cu acelaşi efect... da' cine ne-o zărit vre-odat' Gaura-de-Apă-în-şosete-bicolore, înțelege de ce...

    RăspundețiȘtergere
  15. Si totusi, in 2021 grecii se rugau de nemti sa nu le vanda submarine turcilor, ca strica echilibrul de forte in Egeee. Pentru unii care s-au fript cu submarinele nemtesti (episod amintit in articol) pare inexplicabil protestul de anul trecut al grecilor. Submarinele nemtesti livrate Turciei or fi cumva mai etanse decat cele care trebuiau sa ajunga la greci in 2010?

    RăspundețiȘtergere
  16. Simplu : Romania nu le-a cumparat inca pentru ca sunt noi. Asteptam sa ni le vanda ( ex ) Grecia peste cativa ani ( 20-30 ) ca second hand ! Bineinteles ca vor fi foarte bine intretinute ( nu vor trage deloc ) ca si avioanele norvegiene

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)