miercuri, 24 august 2022

De ziua Ucrainei Rusia începe oficial a doua etapă a Operaţiunii Speciale


Mi-a livrat cineva spicuiri dintr-un raport al Kievului din care rezultă că, până la momentul actual, armata lui Zelenskyi a pierdut peste 200 000 oameni. Este o tragedie fără margini, mai ales în condiţiile în care majoritatea celor împinşi la război au fost luaţi cu japca de acasă. Trebuie să ne uităm şi în partea cealaltă pentru a constata că este un moment critic şi pentru Rusia. Uciderea Dariei Dughina este elementul care, dincolo de personalitatea victimei, semnalizează reapariţia fenomenului terorist pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar aceasta este o presiune în plus pentru Putin şi conducerea Rusiei.

Aşadar, în noaptea care-a trecut - prelungindu-se şi acum - Rusia a scos pe teren bombardierele strategice care-au avut ca ţinte principale depozitele de muniţii, cazarmele şi zonele de aprovizionare a armatei. De asemenea, în Odesa au apărut semnele pătrunderii forţelor speciale sub acoperire care, cel mai probabil, vor derula operaţiuni de sabotaj în spatele frontului. Situaţia se încleştează teribil.

Practic nicio parte nu-şi mai permite să piardă timpul. Rusia se bate cu întreg Occidentul şi dacă va pierde va fi practic actul de desfiinţare a ţării. De partea cealaltă, Occidentul a luat-o realmente razna. E capabil să-şi împingă întreaga populaţe într-un scenariu similar cu cel de la Blocada Stalingradului. De ce? 

Ar trebui să ne întoarcem în perioada imediat anterioară fatidicei date de 16 decembrie 1989. Dintre toate ţările Estului Europei, România a fost singura care s-a opus mişcării de dezintegrare a comunismului. E adevărat? Desigur, nu! În realitate nu România s-a opus, ci aparatul de stat, mai precis cadrele de la vârful puterii. Oligarhia Partidului Comunist Român, în frunte cu Nicolae Ceauşescu, a refuzat iniţierea reformelor care-ar fi dărâmat paşnic regimul comunist de la noi. Aici nici nu putem şti cine anume s-a opus mai tare. Ceauşescu era destul de bătrân, deci ar fi putut fi „convins” să predea puterea, doar că era înconjurat de o şleahtă de lingăi incapabili de acţiune. Practic nu putem găsi un vinovat principal care-a refuzat, vina fiind colectivă, a întregului sistem anchilozat în propriile-i şabloane. Era o incapacitate a sistemului de face vreo mişcare în afara celor obişnuite. Asa în condiţiile în care o componentă esenţială a sistemului - Securitatea - făcuse deja pactul cu diavolul rus, promiţând non-combatul contra ... măririi soldelor! De aceea sistemul a trebuit spart forţat. Ceea ce trebuie reţinut este faptul că dezastrul de la noi s-a produs deoarece oligarhia pur şi simplu nu a vrut să se reformeze.

Fie că vreţi sau nu, acum suntem într-un alt 1989. De fapt nu în 1989, ci în 1987, momentul în care sistemul sovietic dă semne vizibile de fisurare teribilă ca efect al loviturilor interne de cuţit date prin intermediul „reformelor” lui Gorbaciov. Doar că acum în poziţia URSS este întreg Occidentul. Oligarhia de tip sovietic a Occidentului îşi joacă ultima carte în Ucraina. În cazul în care Ucraina scapă, oligarhia speră ca detonarea şi împărţirea Federaţiei Ruse să-i producă bunăstarea pentru încă 30-40 de ani, aşa cum Estul Europei a hrănit-o până acum. Dar ce se va întâmpla în cazul în care Rusia va învinge?

Ei bine, acesta e coşmarul Vestului. Oligarhia occidentală va fi obligată să respecte termenii Tratatului de la Malta şi, asemeni comuniştilor de pe vremuri, să se auto-desfiinţeze. Prima victimă va fi NATO care se va rupe. Adică ceea ce ar fi trebuit să se petreacă în paralel cu desfiinţarea Tratatului de la Varşovia. Iar cea de-a doua victimă va fi, fără doar şi poate, Europa. De ce nu SUA? Pentru că SUA încă se ascunde cu laşitate în spatele unor confruntări proxy pe care le creează sperând că astfel îşi va slei duşmanii. Însă Europa trebuie luată la pachet cu Marea Britanie. Este foarte posibil ca după terminarea epopeii ucrainene, Anglia - împinsă de SUA - să declanşeze un război devastator cu Rusia. Asta, probabil, pentru că în continuare crede în steaua sa de ultim bastion, similar celui de-al Doilea Război Mondial. Doar că nu mai sunt aceleaşi condiţii, iar insula lor riscă să fie definitiv ştearsă de pe suprafaţa planetei. 

Revenim la realitatea de pe teren. Termenul limită pentru ruşi este sfârşitul acestui an. Este obligatoriu să finalizeze rapid în Ucraina deoarece rapoartele militare interne arată posibilitatea ca Marea Britanie să deschidă un al doilea front în Kazahstan. De-aici probabil va începe conflictul direct Rusia-Marea Britanie. Dar să nu anticipăm. În Ucraina, conform analiştilor, deja nu mai contează oamenii. Zelenskyi trimite în Marea Britanie câte 10 000 de oameni la fiecare 120 de zile pentru a fi instruiţi la standarde NATO. Deja Kievul are o armată de rezervă de 20 000 de oameni dotaţi cu artilerie modernă pe care o ţine pregătită pentru apărarea capitalei. Practic prelungirea stării de fapt va avea ca efect confruntarea cu o armată din ce în ce mai puternică şi în care Occidentul va băga din ce în ce mai mulţi bani, ridicând serioase probleme pentru Rusia în ceea ce priveşte viabilitatea Operaţiunii Militare. 

În concluzie, pentru ruşi este obligatorie ori o capitulare a Kievului până la sfârşitul anului, ori cucerirea unor poziţii care să asigure un spaţiu suficient de manevră astfel încât Ucraina să fie anihilată. Ce înseamnă aceasta? Practic e obligatorie cucerirea cel puţin a întregului sud al Ucrainei şi avansarea în est până al linia Niprului înainte de sfârşitul anului. E o operaţiune deosebit de grea, însă greul abia acum începe. 

Inrăm în a doua etapă a Operaţiunii Militare Speciale. La finalul acesteia, ori ne vom învecina cu Rusia, ori Rusia va fi istorie. În ceea ce priveşte al doilea scenariu, mi-e teamă ca nu numai Rusia să devină istorie şi să nu cumva să tragă cu ea întreaga planetă. 

29 de comentarii:

  1. De ce in Kazahstan?? Pentru resurse clasice? Si e vorba de englezii englezi, sau de City??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De country&western, nu de city😅🤣🤣🤣🤣😵😷😷😃

      Ștergere
    2. Obisnuiti-va cu idea ca resursele, alea ramase vor ramine ingropate pe veci deja anuntata clar de virfurile ue can la ultima intilnire.
      Motivul unui eventual nou front la fel de anemic este exclusiv pe motiv de zgidarire a rahatului.

      Ștergere
  2. Bună ziua.Poate ne oferiti cateva ipoteze pt povestile nucleare de la Zaporoje.Ce interes ar avea rusii sa isi distruga un obiectiv cucerit si sa îsi contamineze teritoriul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare ce aveau americanii acolo? Ce baza de cercetare?

      Ștergere
  3. In teren este o alta realitate. Nu dau semne de accelerare ci de lungire la nesfirsit adica cel putin pina in 2027 cind va incepe eliminarea autoturismelor proces care va fi initiat tot "dzin vina lu' Puțin".

    De abia au inceput, iar spectatorii de pe margine pot crea in mintea lor orice scenarii nastrusnice vor.

    Sunt foarte curios cum vor justifica in continuare nationalizarile( sau cum or s-o numeasca) terenurilor si caselor in emisfera nordica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă "operațiunea" se tot metamorfozează în alte "operațiuni", deja avem un război în toată regula (indiferent de etichetele edulcorante). Căci ce este un război, tehnic vorbind ? O suită de operațiuni, tactice și strategice, pentru învingerea unui inamic. Astfel, invazia URSS în 1941 a fost tot o....operațiune (codificată "Barbarossa").
    Găsesc foarte puțin probabilă cucerirea Odesei. Ar fi fost dificilă și în februarie, cât rușii mai aveau de partea lor șocul psihologic al invaziei, darămite azi, când ucrainenii + aliații au fortificat maximal litoralul și suburbiile (ba chiar și noduri stradale din oraș).
    Rușii nu au reușit să ia nici Harkov-ul (spre surprinderea mea). Înainte de ostilități, orașul avea o repartiție etnică 50%/50%, deci (teoretic) rușii ar fi trebuit să aibă susținerea unui mare număr de conaționali.
    Nu a sesizat nimeni asemenea sprijin.
    În Odesa (deși sunt și aici mulți etnici ruși) procentele sunt (sau erau în vremurile liniștite) cam 65%-35% în favoarea ucrainenilor. Mai puțini așadar față de Harkov, unde oricum localnicii ruși nu au jucat rol de coloană a V-a.
    În concluzie, cred că rușii nu vor cuceri Odesa - pentru simplu fapt că nici nu vor încerca acest demers.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are absolut nicio relevanţă distribuţia etnică a populaţiei. Deja Rusia are cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni. Pe teritoriile cucerite de armata rusă nu se pune problema epurării etnice, astfel încât mulţi sunt surprinşi de modul în care întâmpină populaţia armata rusă, exact ca pe o armată de eliberare.

      De ce se mişcă aşa greu ofensiva? Cel puţin din două motive:
      1. Defensiva e organizată de cel aproape 10 ani de către englezi şi americani, oraşele fiind transformate în adevărate citadele în care se pot organiza uşor foarte multe ambuscade, astfel încât înaintarea se poate face doar după „curăţarea totală a terenului”. Cred că înţelegi ce înseamnă asta.
      2. Rusia nu a suplimentat forţele militare trimise acolo. Luptă cu doar 100 000 de oameni pe un front de 3500 km. Lupta e de 1 la 10!

      Ștergere
    2. Deasemenea razboiul, nu este altceva decît o insiruire de pacaleli, manipulari, dusuri cu presul a inamicului, DAR si a celor care comenteaza de pe margine

      Ștergere
    3. La aliniatul 1 tocmai asta zic și eu (privitor la Odesa).
      Sunt de acord cu dificultățile de guerrila urbană, dar mersul e greoi și sincopat chiar și în zonele rurale / extravilane.
      La aliniatul 2 nu-mi pot explica. Pentru evitarea tergiversării și a penibilului (ex. Mariupol) se putea suplimenta forța ofensivă. La Mariupol aveau control total dinspre mare, oraș înconjurat din toate flancurile pe uscat, supremație aeriană (plus și acolo un număr mare de etnici ruși în interior). Deci toate condițiile tactice erau de partea lor. Efective suplimentare sigur au la dispoziție, indiscutabil (chiar și fără mobilizare generală). De ce nu a ordonat Putin suplimentarea ?
      Nu știu. E o ciudățenie decizională pe care nu mi-o explic.
      Sigur, pe masa lui Putin se găsesc multe alte elemente ce nouă ne scapă. Dar cu siguranță aici este o bizarerie (și prezum că ține de intenții, nu de condiții).

      Ștergere
    4. Nu, vor tăia aprovizionarea dinspre nord. Dinspre vest au de distrus doar 2 poduri (unu și jumătate, de fapt, unul e deja paradit).

      Vor lua Harkovul întîi.

      Ștergere
  5. Marea(minuscula)Britanie sa atace Ursul Turbat?!Al doilea front (împotriva ursilor)deschis în Kazahstan de enghilteri?!Hmmm...Cam departe de adevăr,zic eu.
    Precedentele istorice al unui al doilea front european(Salonic 1917,Sicilia1943,Normandia 1944 dar chiar și atacurile inițiale Torta 1942 sau Barbarossa 1941) ne arata amploarea logisticii și a pregătirilor unei astfel de operațiuni. Inglejii sunt la ani lumina distanta de asemenea capacitati,iar locul amintit de Dvs nu *cadreaza* defel.Al doilea front implica mare,plaje,debRcari,control spațiu aerian și multa multa multa logistica deplasata în foarte foarte scurt timp la *locul faptei*.
    Second,artileria s-a dovedit INCA O DATA a fi Regina războiului modern și contemporan,capitol la care ursii au excelat începând cu Piotr The Great.Berlinul lui Hitler l-au *arat* cu 300 de tunuri pe kilometru de front! !
    Luicersinschi nu i au aratat-o încă pe Coana Mare...
    Third, Rusia se învecinează cu cine vrea ea,zice un hâtru..Când le vor da deșteptarea nemților pe Rin(data trecuta le-au dat-o numai pe Elba, c-asa era scenariul),atunci putem spune ca s-a arătat RM3.
    Sa trăim și sa vedem !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la primavara, atunci cand iarba va fi la burta cailor.....

      Ștergere
  6. Rusii nu vor pierde partida !
    Cu 6000 de ogive nucleare nu va pierde razboiul, sau il vor pierde cu americanii de git !!!
    America trebuie sa se trezeasca sau sa se indrepte voluntar catre neant.
    Rusia este cea mai mare tara din Lume, se intinde pe 11 fuse orare, asa ca va mai ramine ceva din teritoriu unde viata sa fie posibila !!!
    America sa-si faca si ea calculele acestea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai exista "rusii" de care stii tu si nu mai exista victorii ptr a cistiga teritorii sau infringeri reale.
      De ce?
      Pentru ca si unii si altii prin conflict rezolva sarcinile impuse de stapini si agenda lor, mandate de implementat la greu, economii si lumi vechi de lichidat, altele noi de creat.

      Ștergere
  7. Din surse neoficiale am aflat că acest conflict va escalada în primăvara anului viitor;asta nu poate duce decât la ultimul război mondial, un război de o ferocitate extremă, război creat pentru instaurarea antihristului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ați mai scris acest lucru de nenumărate ori în alte comentarii, chiar este util ca prin gândurile noastre să influențăm viitorul? Poate că, dacă vom gândi mai mult la pace, chiar vom atrage pacea. Poate că totuși la primăvară nu va escalada niciun conflict. Mai bine să ne rugăm ca toată lumea să fie bine.

      Ștergere
    2. Asta cu influențarea viitorului prin gânduri face parte din curentul fantamasgoric new age?

      De rugat ar fi ideal, dar la Sfânta Treime, la Dumnezeul necreat nu la cel propăvaduit de diferite organizații, secte și alte asemenea.
      Și eu îmi doresc să nu izbucnească nenorocirea în Primăvară fiindcă nu am timp să mă pregătesc fizic, psihic și spiritual.

      Ștergere
  8. Sunteti sigur ca securitatea facuse pact DOAR cu diavolul rus? In tot cazul ei vazind ca Ceausescu nu abdica si-au asigurat un viitor prosper prin pactul cu diavolul rus si vestic
    Ceea ce vestul se preface ca nu vede este imaginea unei Rusii disperate capabila de orice. Mai grav e linistea mormintala a populatiei vestice care a fost atit de indobitocita incit a devenit o fantoma desi cica traiesc in democratie Se duc ca oile la vot pentru a-si alege calaii Acum aceasta mina de imbecili aflati in solda unei conspiratii distrugatoare va duce planeta la dezastru fara ca nimeni sa reactioneze Cu totii ne meritam soarta

    RăspundețiȘtergere
  9. După 6 luni in care rușii s-au făcut de râs voi încă vă mai referiți la ei ca o putere militară? Pt ruși cea mai mare problemă pt urmăririi 5-10 ani va fi sa nu le ia chinezii Siberia!

    RăspundețiȘtergere
  10. https://www.unz.com/ejones/who-killed-daria-dugina/

    RăspundețiȘtergere
  11. Vorbiți de Tratatul de la Malta. Unde putem citi textul acestuia?

    RăspundețiȘtergere
  12. Concluzia este gresita, hoccidentul (sua) va trage umanitatea in hau, iar nu rusii. Toate nenorocirile au venit si vin din vest, inclusiv lovitura de stat bolsevica din Rusia, din 1917.

    RăspundețiȘtergere
  13. O întrebare.De unde știți voi, ăștia,vitejii de pe net?Sunt informații de care au parte profesioniști,iar ăștia,cu toate informațiile posibile,nu știu de unde să apuce problema.Parerea mea este că este un plan,la scară galactică, adică numai Dumnezeu știe, și dracul clar,iar noi ne dăm cu părerea fără să avem habar,dar noi știm!De unde știți domnilor?Vorba grecilor, știu,dar nu am fost acolo....Ce va fi,va fi!

    RăspundețiȘtergere
  14. In teritoriile ocupate de rusi viata incepe sa revina cat de cat la normal .Dar sa vedem la iarna cand prin conductele ce mergeau spre Europa si din care se "adapa"si Ucraina ,nu va mai trece gaz .Atunci vom vedea cat rezista cazacii ucrainieni .Si cand europenii nu vor mai achiesa pe idea de rezilienta .Atunci vom trai momente unice.RABDARE...

    RăspundețiȘtergere
  15. Domnule Diaconu, ce prevede, domnule, Tratatul de la Malta? Întreb asta pentru că eu, în ignoranța mea, credeam că întâlnirea de la Malta nu s-a încheiat cu vreun acord, ci doar cu o conferință de presă.

    RăspundețiȘtergere
  16. Rusia castiga sudul si acolo se opreste.
    Dupa ce l.a cucerit, o sa aiba ceva trupe acolo dar majoritatea trupelor o sa fie formate din localnicii din sudul ucrainei.
    Probabil din cand in cand, rusia, o sa trimta cate un bombardier prin zonele cu capacitati nucleare.
    Tot ce ucraina o sa primeasca, rusia o sa distruga si astfel v.a secatui tarile care o sustin.

    RăspundețiȘtergere
  17. In momentul de fata Ox-identul stie foarte bine ca razboiul e pierdut. 20000 de maimutoi cu instructie de infanterie “dispar” in mai putin de o luna. Rusia acum isi trimite fortele spre Nikolaev, in Donețk lupta militiile cu ajutorul aviatiei ruse, desigur si cecenii. Occidentul nu mai are ce sa livreze, is goale depozitele. Iar Marea Britanie nu e in stare sa adune 3-5 brigazi, deci despre ce razboi sa vorbim, nuclear? O sa ii faca rusii parul “permanent” lu coana regina.
    Legat de informartia despre pierderi, aprox. 80000 de morti si cam tot atatia raniti sau disparuti. Ox-identul isi pregateste inmormantarea.
    Acum unde suntem noi? In plop si plopul in aer!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)