marți, 16 august 2022

Frate, frate, dar...


Moldovagaz nu poate să-şi plătească factura lunii august către Gazprom, factură scadentă în doar câteva zile. Compania a cerut o amânare de gaze de la ruşi, amânare căreia Gazprom nu i-a răspuns. Înţeleg că şeful Moldovagaz a spus că problema n-ar fi atât de gravă întrucât ... va lua gaze din România. 

Acum n-am nicio treabă, dar îmi pun câteva întrebări. Dacă Modovagaz nu are bani să cumpere gaze de la Gazprom, cum va avea bani să plătească gazele din România? Apoi, nu înţeleg de unde va da România gaze Moldovei? Noi, cu toate gazele pe care le avem, tot avem un deficit de 20%. Dacă mai dăm şi Moldovei, deficitul creşte. 

Ceea ce înţeleg din spatele uşilor închise este că întreaga operaţiune îi are înspate pe americani care ne-ar fi ordonat să extragem Moldova din zona de influenţă rusească. Cu dragă inimă, doar că nu ştiu dacă Moldova vrea asta. Şi, mai mult, nu ştiu dacă, în cazul în care ţara vrea s-o cotească spre vest, vrea s-o facă integrându-se în România. Dacă la prima întrebare răspunsul nu ştiu care este, la cea de-a doua întrebare răspunsul e clar nu. Astfel încât îmi pun numeroase alte întrebări.

Situaţia e aceeaşi de la Revoluţie încoace. De-atunci România oferă tot felul de avantaje, subvenţii şi ajutoare Moldovei. Toate acestea ne costă bani serioşi. Într-adevăr, recuperarea teritoriului istoric ar fi un proiect mare, doar că - aşa cum am spus-o în nenumărate rânduri - vine la pachet cu numeroase probleme dintre care cea mai mare este aceea că majoritate covârşitoare a celor de peste Prut NU VOR UNIREA! Se simt „moldoveni”, vorbesc „limba moldovenească” şi au ca obiectiv „statalitatea Republicii Moldova”. Cu toate acestea politicienii se fac că plouă şi joacă faţă de alegătorii români cartea „frăţiei”. Doar că frăţia asta costă teribil de mult şi din partea cealaltă sentimentul e neschimbat de treizeci de ani.

Aşadar, în aceste vremuri tulburi, în care România şi-aşa e destabilizată, poate că ar fi corect ca România să-şi vadă interesele şi s-o lase mai moale cu cartea „frăţiei” care ori e jucată prost, ori e o „mână moartă”. O fi OK cu frăţia, dar asta se poate spune doar atunci când eşti frate, nu când unul pretinde că e frate, iar celălalt îl ia de prost.

P.S. Întâmplare recentă. La Paris, la aeroport mă aştepta un şofer pentru transfer. Mi-a vorbit în franceză, dar în maşină i-am văzut ecusonul. „Tu eşti român? - l-am întrebat curios”. „Nu, sunt moldovan, dar am şi paşaport de România”. Mişto, mi-am spus. Asta-i frăţia!

14 comentarii:

  1. Orice roman trebuie ajutat ...chiar daca el se comporta altfel...indoctrinarea a facut ca oamenii sa nu mai fie oameni...Numai impreuna vom reusi...chiar daca ei nu inteleg acum acest lucru

    RăspundețiȘtergere
  2. Doua colonii nu pot fi unite decat de stapani. Cat despre rusi si Rusia, oferta lor de ”unire” pentru R. Moldova, oricat de ieftin ar fi gazul, e clar aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  3. In mintea lor de curci bete, manipulate de stapini, ei cred ca ursul, fiind sanchi strins cu sanctiunea si spulberat in CURînd, pot scapa pe blat fara sa plateasca dupa care se roiesc cu ei in Florida dupa modelul din zona si dreaq ii mai prinde.
    Ciu ii pasa ce vine in urma lor...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand o duc bine, toti sunt cu mine.
    Cand o duc rau, nici cel neam nu-i neamul meu.
    Cu frati de acest soi nu ne mai trebuiesc dusmani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dane, tu poate in Bucuresti de intalnesti mai rar cu “fratii nostri”, dar in Iasi nu trece o zi fara sa te intersectezi cu astfel de exemple. Toti cei care joaca aceasta carte a unirii sunt, de cele mai multe ori, fara toate tiglele pe casa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu trebuie sa vrea ei nimic ,Basarabia e a Romaniei si ne apartine in vecii vecilor chiar daca temporar acum e "republica independenta '' Daca cineva iti fura un obiect oricare ar fi el ai dreptul sa ti-l recuperezi ,Rusii ne-au furat Basarabia, aprops acel teritoriu se numeste Basarabia si nu republica moldova nume dat de Stalin adica de URSS, si avem tot dreptul sa ne luam acel teritoriu inapoi farta sa intrebam pe nimeni.E al nostru si cu asta basta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrebare:
      Tu cind zici, sa ne luam teritoriul inapoi, despre cine vorbesti? Pe cine incluzi in acel " noi"?
      In Romania totul este luat, impartit si vindut?
      Simti tu asa nevoia sa adaugi noi halci de carne de oferit pe tava şacalilor transnationali si gauleaiterilor lor?
      Nu ti a ajuns jaful si batjocura de pina acum?
      Nu o sa inteleg niciodata dorinta asta sadica de a nenoroci si pe vecini.

      Ștergere
  7. Ba sa intre cit mai repede sa stim cine e frate si cine timpit !

    RăspundețiȘtergere
  8. Atata timp cat treburile nu merg bine la noi ,nu exista dorinta moldovenilor de unire , sa vi de la rau la rau inseamna sa fi prost , lucrul asta nu caracterizeaza pe moldoveni chiar daca noi vrem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de la caz la caz. Mereu alegi raul mai mic, in cazul moldovenilor un pasaportel eu care le deschide usile catre vest, nu?

      Ștergere
  9. Absolut adevarat.Si sentimentul e de pe vremea RSS Moldoveneasca.Am informatii de la un roman care a calatorit acolo.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dap.,Unknown.Subiectiv, e discriminare.Cum stai cu prinsul melcilor?
    Obiectiv, dragoste cu sila nu se poate. TOTI am fost pacaliti de la oatu z opt incoace cu Proiectul masgonic Romania.Ne ae fi fost mai bine seoarat.Da, Da Da.Ich liebe die niht, do liebst micht nicht, sau cum s o scrie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Gândeşte-te la tine şi vei uita de vecini. Chezășia prieteniei dintre vecini e un gard bun.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)