joi, 10 noiembrie 2022

Cât de umflat e buboiul?


Până luni aveam de-a face cu un „individ smart”, un tânăr geniu, un miliardar care-l va face pe Warren Buffet să se ofilească întrucât, cu siguranţă, „averea sa va avea o traiectorie excepţională”. Faceţi cunoştinţă cu Sam Bankman-Fried. Numele-i spune totul: luni miliardar în toată regula, marţi sărac-fript. Cred că am avut de-a face cu cea mai rapidă diluare a unei averi din istorie. Cum e totuşi posibil să ai peste 15 mld. $ avere luni, iar marţi să fii falit? Mă rog, Blooomberg susţine că ar mai avea aproximativ 5% din suma respectivă, însă părerea mea e că şi acea sumă e umflată cu pompa, iar individul e dator-vândut. Or fi trei ceasuri rele marţea, dar în cazul său au fost fatale. Chiar dacă pare că am spus totul, povestea miliardarului crypto e abia la început şi, derulând-o în adâncime, vom înţelege multe elemente interesante, cu ramificaţii peste tot.

Sam Bankman-Fried era fondator şi CEO al FTX, un exchange crypto, proncipalul concurent al Binance. FTX emisese un token - FTT - care era parte inegrantă a ecosistemului FTX. Ca-n toate business-urile în care fraierii intră precum berbecii, FTT era „îngrăşat” printr-o schemă clasică: deţinând exchange-ul, plasezi tokenurile într-o companie care-ţi aparţine şi care le tranzacţionează pe exchange-ul tău şi pe exchange-urile prietene, astfel încât să le crească valoarea. Atunci când eşti şi emitentul unui titlu pe care-l tranzacţionezi pe bursa care-ţi aparţine, e simplu de înţeles că poţi să-i duci preţul la cer chiar şi cu o lichiditate redusă. Sam Bankman-Fried a plasat o catitate imensă din FTT în Alameda Research, o companie pe care o controla. De asemenea, aşa cum se face în branşă, o cantitate destul de măricică de FTT era deţinută de Binance şi de alţi investitori privaţi care-o cumpăraseră la ICO. 

Cei de la Binance, care se mai fripseseră şi cu Luna, au luat duminică decizia vânzării tokenurilor FTT pe care le deţineau, adică echivalentul a 0.5 mld $. Nu-mi dau seama dacă au făcut-o programatic, mirosind că-i rost de „friptură”, dar cert este că au provocat un uragan care a prăbuşit FTT. În mod normal, pentru a susţine FTT-ul, FTX ar fi avut nevoie de lichidităţi, doar că ei rulau în fundul gol, jucându-se cu chibritul pe lângă un balon umflat până la refuz cu hidrogen. Cam asta e imaginea. În mod evident, prăbuşindu-se FTT, FTX a fost nevoită să blocheze retragerile de bani întrucât a rămas fără lichidităţi. Şi uite-aşa, peste noapte, o altă „investiţie de succes” s-a transformat în brânză stricată. Partea frumoasă este că Binance a depus o ofertă neangajantă de preluare a FTX, iar acum se află în proces de Due Diligence. 

Rahatul însă este extrem de mare. Înainte de a continua, vă voi mai spune că „geniul” Sam Bankman-Fried era unul dintre donatorii majori ai democraţilor americani. Deci, din căruţa sa supraevaluată se scurgeau fonduri importante pentru Partidul Comunist Democrat. Dar totuşi, poate vă întrebaţi cum de apar tineri aşa geniali peste noapte? Cum de-a tras Sam lozul câştigător? Ştiţi, acum e o discreţie maximă, iar presa tace în ceea ce priveşte marile fonduri pierdute în afacetea FTX. Dacă vă chinuiţi să aflaţi care-s cei care-au pierdut bani în afacerea asta, veţi putea înţelege şi povestea de succes a tânărului geniu, poveste care rimează cu un număr covârşitor din poveştile de succes pe are le cunoaşteţi. 

În FTX au pierdut banii următoarele fonduri de investiţii: Black Rock, Ontario Pension Fund, Sequoia, Paradigm, Tiger Global, SoftBank, Circle, Ribbit, Alan Howard, Multicoin, VanEck, Temasek. Mă rog, câteva fonduri din listă au ca obiect investiţia în asemenea active riscante, astfel încât prezenţa lor acolo n-are de ce să ne mire. Dar există însă câţiva care efectiv n-au ce căuta pe „lista ruşinii”. Şi mai frumos e dacă ne uităm cum a „evoluat” tărăboanţa fericitului Sam. În 2019 a fost evaluată de Tiger Global şi Ontario Pension Fund la 8 mld. $. Cu alte cuvinte, fondul care se ocupă de pensiile profesorilor din Ontario a fost primul care a evaluat o conservă la 8 mld. $. Apoi, treptat, au intrat ceilalţi jucători care au alimentat „umflarea gogoşii”. Iar acum toţi îşi ling rănile spunând că nici usturoi n-au mâncat şi nici gura nu le pute. 

Trebuie însă să reţineţi că băiatul nu era un oarecare. El ştia bine regula împărţirii. În afara activismului politic, individul finanţa tot felul de alte organizaţii, care mai de care mai corecte politic. O mare parte din banii care-i treceau prin mână se goleau la alte robinete. E simplu de înţeles de ce. 

Iată-ne la sfârşitul articolului. Aţi mai descoperit un minunat şi, sper, aţi înţeles circuitul banului în natură. Ceea ce ar trebui însă să reţineţi este supraevaluarea de-a dreptul dramatică a întregii economii care se învârte în jurul dolarului. Dacă o asemenea pocnitoare a ajuns să fie evaluată la câteva zeci de miliarde de dolari, vă daţi seama ce-i în spatele întregii maşinării frumos desenate? Hotărât lucru, lumea de azi e doar butaforie şi manipulare. Păcat că-n toată această farsă atâtea generaţii îşi pierd vieţile fără să înţeleagă nimic.

28 de comentarii:

  1. Se duc boomersii si se schima tot. Idiotii utili sunt majoritar boomersi, ca sunt pro sistem sau pro conspiratii. Pe deasupra mai au si o tona de active. Mai tragem de timp vreo 10 ani...

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact ce ziceam; "crypto" nu înseamnă "active riscante" ci escrocherie, fapt știut de oricine care nu e complet pe dinafara subiectului cu excepția dumitale, dar dă-i cu gargara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amice, tu ai chef de trăncăneală inutilă şi tot cauţi să fii băgat în seamă. De unde-ţi vine frustrarea asta? Ai timp prea mult? Fă ceva lucrativ, nu mai vărsa aiurea cu inveective că nu ajungi nicăieri.

      Ștergere
    2. Stai liniștit că fac și n-am găsit invectivele. Dacă-mi arăți vreunul... și înțeleg că nu mi-ai primit mesajul pe care ți l-am trimis prin email. Mesajul de deasupra l-am scris fiind încredințat că n-o să se afișeze, de unde-mi dau seama și că mesajele vizibile aici sunt atent selecționate, cu multă grijă și dragoste etc.

      Ștergere
    3. Draga Matvei incearca sa fii cuminte, evident ca sunt niste escrocherii, dar dupa cum stii si balegarul se tranzactioneaza.

      Ștergere
  3. Cred că rușii vor învinge occidentul colectiv, fără alt consum de efective și materiale, precum și fără vreo nucleară tactică ori strategică.
    În Grecia, hotărârile COP au detonat deja nucleara socială, care va produce implozia statelor NATO și UE!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă se amână scrutinul pentru încă o lună la americani, înseamnă că treaba i groasă rău, adică:

    războiul civil este inevitabil!

    Ambele capete ale Masoneriei Globale vor fi tăiate, și nu doar crestate la gât!

    Zdrelenski va fi abandonat, pentru că nimeni nu și va mai găsi timp și pentru el.


    Rușii vor defila în pas de voie, nu doar în Ucraina, ci în toată Europa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In acest secol nu mai e posibil razboiul civil, cel putin nu ceva asemanator cu Razboiul de secesiune.
      Or avea civilii cateva pocnitori, dar nu se compara cu fortele armate ale Administratiei publice. Iar ca sa se rascoale fortele armate una contra alteie - mi-e greu sa-mi imaginez...

      Ștergere
    2. Nu va fi razbel civil in US, vor salva situatia, dar razbelul va fi in alta parte ca plata...

      Ștergere
    3. iar, rusii da, vor defila frumos fain pana la Cadiz...

      Ștergere
    4. Stai linistit, ca nu vin rusii in Europa, ca sa se lege la cap cu problemele noastre.
      Ne vom prabusi singuri sub presiunea migratiei africano-musulmane si a politicilor inepte de genul "salvati Planeta" sau pro-LGBT.

      Ștergere
  5. „Este timpul ca G7 să evalueze daunele pe care membrii săi le-au provocat lumii în ultimii 20-25 de ani și să le compenseze cu banii săi, mai degrabă decât cu ai altcuiva”, a menționat Zakharova. Aceste țări au creat daune „pe mai multe continente”, a subliniat ea. (https://tass.com/politics/1412827)
    Deci de ce s-a ajuns la război?
    Ca datoriile lumii trebuiau plătite de ruși si au zis NIET! ??
    deși prima data fuseseră de acord cu pandemia???
    si au făcut un vaccin al lor care sa fenteze efectele secundare ascunse???

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt curios care va fi soarta lui Daniel Dines (UiPath)... Sper sa nu se "friga" si el.

    RăspundețiȘtergere
  7. Rahatul e gros tare. Cam cât mâneca de la pufoaica

    RăspundețiȘtergere
  8. "În 2019 a fost evaluată de Tiger Global şi Ontario Pension Fund la 8 mld. $. Cu alte cuvinte, fondul care se ocupă de pensiile profesorilor din Ontario a fost primul care a evaluat o conservă la 8 mld. $...
    Aţi mai descoperit un minunat şi, sper, aţi înţeles circuitul banului în natură... Ceea ce ar trebui însă să reţineţi este supraevaluarea de-a dreptul dramatică a întregii economii... Păcat că-n toată această farsă atâtea generaţii îşi pierd vieţile fără să înţeleagă nimic."


    Oamenii care-si bazeaza viitorul pe o pensie platita fie de la stat, fie de la fondurile de pensii/investitii private SUNT PUR SI SIMPLU CRETINI!
    Chiar in aceste momente cand cel putin doua generatii de cretini stau lipite de televizor sa vada daca statul le va mari si lor pensiile DIN PIX asa cum a focut-o de nenumarate ori pentru functionari si bugetari, ghici ce isi invata copiii si nepotii sa faca? Sa-si gaseasca un loc de munca, sa munceasca pe salariu si sa "contribuie" la pensie ca sa aibe din ce sa traiasca la batranete!
    Uite ca tocmai de aia il iubesc eu pe comunistul si sarlatanul de Osho. A avut intodeauna tupeul sa sa le spuna cretinilor in fata ca sunt cretini si sa-i faca de bani fara pic de mila. Politicienii sunt mici copii si ar trebui sa mearga la meditatii la unul ca Osho!
    Plus ca Osho a emis citatul meu favorit:
    "the vast majority of people, are deeply retarded".
    qed.


    Apropo, viata personala si familiala se conduce exact ca o firma/afacere/srl, dupa principii capitaliste, nu dupa ideologii egalitariste. You INC/Tu SRL nu "noi suntm egali"!
    Toti cretinii astia care asteapta sa vina tot felul de tatuci, sa-i puna pe genunchi, sa-i mangaie pe cap si sa le indeplineasca toate nevoile si dorintele vor pierde masiv in viata. Si pentru ca toti cretinii astia ratati sunt majoritari in orice societate, ghici cum apar utopiile egalitariste fie ca le spune comunism, socialism, democratie, ca sa nu mai vorbim despre religii.

    https://www.managementstudyguide.com/finance-intelligence.htm


    Ia incercati sa trimiteti un cretin din asta la un curs de contabilitate sa vedeti cum reactioneaza. Pe langa faptul ca "el stie mai bine" si "nu are nevoie de asa ceva", asteptati-va la o doza crescuta de agresivitate.


    ____
    https://www.youtube.com/watch?v=N24KCK-EW_I

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cretinul agresiv este nu doar absolvent al facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune din cadrul ASE promotia 1999; ci are chiar si experienta de business la nivel Global/Mondial (a lucrat mai mult de 3 ani, pentru cea mai mare dintre bancile lumii la vremea aceea: Daimler-Chrysler, si caruia i s-au pus harti economice ale Sud-Estului Europei in fata, mai precise decat cele militare) ..... si nu doar atat.

      Sigur, multi oportunisti ca tine ma pizmuiau si stateau gramada la rand ca sa-mi ia locul.

      Insa eu, obisnuiesc ca sa ma las hranit doar din Mana lui Dumnezeu! Asa ca, v-am facut imediat loc, la Scara "Succesurilor"!

      Ștergere
  9. Statisticianul Peter Haligan: 20 de milioane de morți si 2,2 miliarde de vătămați cu efectele adverse in urma vaccinarii Covid!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puțin... Ciuma de la 1300 a fost mai șmecherie.

      În schimb, mi-ar plăcea să am o imagine reală a valurilor din finanța mondială produse de măsurile antiguvid... (Adică ce buzunare s-au umplut și cu cât, ce buzunare s-au golit - în afara de al meu - și cu cât... D'astea.)

      Ștergere
  10. "Păcat că-n toată această farsă atâtea generaţii îşi pierd vieţile fără să înţeleagă nimic."
    Este o măsură în toate și limite bine trasate."
    (Horațiu)
    Își pierd vieţile fiindcă încalcă limitele măsurii și nu doar in domeniul despre care se vorbește în articol, ci pe toate palierele vieții, pe acest pământ.
    Proverbele, pildele sunt Izvoare de Înțelepciune.
    " Orice întrece măsura este risipă curată "
    "Tot ce întrece măsura, n- are viață lungă."

    RăspundețiȘtergere
  11. Oare ce urmareste Varanul, cu finantarea unor premii pentru Inovatie adusa in sistemul Alimentar?

    Se refera la alimentatia animalelor, sau la alimentatia oamenilor?

    Varanul a facut vreun "joint venture" cu fundatiile lui Gates, care se ocupa si ele cu cercetari in domeniul creerii hranei artificiale?

    De ce sa mananci cacat artificial, cand poti ca sa mananci: porc, vita, oaie, capra, iepure, gaini, rate, gaste, toate naturale, cat si insecte, mai nou?

    Astia doi erau idioti dinainte de a le lua banii mintile?
    Pentru ca altfel nu-mi explic preocuparile in directia asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca raspunde la ordin.Greu a fost pana si a găsit un nou sef.Acum halena e absolut toxica.Spalatura pe creieri cu apă folosită. Iar parteneriatul cu CMM e, in opinia mea, facut sa isi subventioneze pierderile din scaderea coteriei de piața. CMM, fiind cu deep shit state ul isi trage banii de acolo, adica tot de AICI.

      Ștergere
    2. Varanul de obicei mananca mortaciuni dupa ce le a ucis prin infectie.Halena gurii sale e un indiciu.Ma refer la Varanul de Komodo, sa nu se intelega gre shit ca ar fi vorba de vreo porecla a unui personaj real sau un paronim al vreunui post de televiziune.
      Despre personajul real la care s ar putea gandi rau voitorii, ce sa zic? Odata cu resubordonarea scarbiciilor defecte s a transmis si lantul de comanda.La personaj o fi ajuns mai tarziu.Iar colaborarea cu deeo shit state ul, prin CMM, compenseaza pierderile de rating=publicitate

      Ștergere
  12. Se retrag rusii din Herson?
    Da!
    Ca sa le faca loc si chinezilor! (Rasete si Aplauze in sala)!

    V-am prezis io, ca Xi n-are incotro, si ca ca sa i dispara aura de colaborator cu occidentul colectiv, care lucreza pe fata si masiv impotriva intereselor Chinei, trebuie ca macar sa ocupe Taiwanul.

    Adica, trebuie ca macar sa-i izgoneasca pe nemernicani din Taiwan.

    Si cum nemernicanii nu vor permite acest lucru, uite cum chinezii trebuie sa ocupe nu doar Taiwanul, ci si UE!
    Pentru ca si UE le face chinezilor muci, interesele lor in lume!
    Si o parte a Armatei Rosii Eliberatoare Chineze, se va alatura Armatei Rosii Eliberatoare Ruse, facand Jonctiunea in Ucraina!

    RăspundețiȘtergere
  13. Vine Apocalipsa mai!
    Partea Sinistra a Tehnologiei Avansate!

    S-a terminat cu partea ei glumeata/sugubeata, care simuleaza pietile, la fel ca la jocurile de noroc/ghinion!
    Pentru a crea "echilibrul" din "nimic"!

    RăspundețiȘtergere
  14. Domnu` Dan,

    in opinia mea, va numarati printre extrem de putinii indivizi, care intr+o lume aflata intr+o continua degradare mai practica totusi cu absolut deplina onestitate, jurnalismul profesionist si cu adevarat independent.

    De aceea va rog, sa nu le mai puneti pumnul in gura postacilor de profesie, de teama ca "zgmotul de fond" ar putea perturba perceptia "ascultatorilor" Dvs. versati in combaterea oricaror forme de distorsiune.

    La cat "cacat" ne-am obisnuit ca sa prelucram pana cand v-am gasit, puteti fi convins ca mana de "ascultatori" loiali Dvs. vom excava in continuare la "cacat", pentru a putea pastra legatura - de cuget si simtire - cu Dvs.

    De ce va provoc, ca sa aveti curajul de a lasa complet libere dezbaterile?

    Pentru ca chiar asa au procedat si "Sfintii Inchisorilor", din interesul de a putea converti inclusiv pe "Slujitorii Satanei" - HaoZului - la "Dreapta Credinta"!

    Pentru ca doar o mana de Virtuosi, nu poate schimba soarta lumii, daca nu-i converteste in masa pe Viciosi, la "Dreapta Credinta"!

    Elitismul este Etilism!
    Mai bine zis:

    Posesie/Dependenta Halucino_Gena!

    Lumea are nevoie de Unitate in Virtute, nu in Pacat/Viciu!

    Si, pentru asta, lumea trebuie ca sa vada permanent Sacrificiul = Exemplul Propriu al Profanului ajuns Elita!

    Niciodata EXCLUZIUNEA!

    RăspundețiȘtergere
  15. Alio! Latrina 3?

    N ai cum să manifești ipocrizie crasă nedetectabila:

    1) înfierand doar pedofilii,

    2) dar stimulând simultan prin premii financiare, "inovatia" - perversiunea - în domeniul alimentar uman!

    RăspundețiȘtergere
  16. Zilele z . Nu doar maimuțe ...
    Nu doar erupții gamma ....
    Cârtițe ,șobolani , șoareci etc .... pe cabluri ,în aer , sub pământ .
    Cutremure de N pe scară....
    Ce apus de lume/viață poate fi !!!!!!!!!!!!
    Și toți șobolanii" erupdiții , șoarecii de biblioraft cred că vor avea o viață viitoare ; pomeni , monumente , cadâne virgine ,repet _ fecioare virg . virgine ....
    E cam adio .

    RăspundețiȘtergere
  17. Pai n-au vrut ei "descentralizare" totala?
    Adica: n-au vrut ei sa poata face "exchibitii" pe sarma la foarte mare inaltime:
    avand la indemana numai un levier, respectiv:
    nu doar fara coarda/asigurare, ci nici macar cu o plasa de siguranta/reglementare?
    Acu` chiar merita sa moara ca orice sinucigasi:
    fara fanfara, fara popa, fara lumanare, dar si fara loc de veci!
    Arza-i-ar Focu` Gheenii pe toti drogalaii, si pe cei care le-au luat mintile!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)