vineri, 4 noiembrie 2022

Cronica unei morţi anunţate

Din nou criminalii îşi fac de cap. Nikolai Muşeghian era un programator din zona crypto. Băiatul era un geniu, fiind primul care-a intuit modul în care contractele smart pot fi hack-uite. 

Fac o paranteză pentru cei care nu au legătură cu domeniul. Contractele smart sunt programe care rulează descentralizat(de exemplu, pe reţeaua Ethereum). Ca idee, un contract smart poate implementa, de exemplu, un contract de credit, în care o parte împrumută pe altcineva. Acel contract ştie să ia ratele din portofelul împrumutatului la intervalele stabilite de timp, să calculeze dobânzi, penalităţi, etc. Totul se desfăşoară conform contractului pre-programat, fără a mai necesita intervenţie umană. 

Fără doar şi poate, Nikolai Muşeghian era o personalitate de primă mână în lumea crypto. A fost în mijlocul unor proiecte fabuloase. De exemplu, a fost cel care a dezvoltat MakerDAO, RAI(un proiect în care e implicat şi un român destul de cunoscut pe piaţa crypto, Ştefan Ionescu), Rico s.a.m.d. 

Între altele, Muşeghian a contribuit hotărâtor la ruperea  de dolar a aşa-numitelor stablecoins(monede crypto având ca referinţă o monedă fizică). Aici e o poveste cu cântec deoarece apariţia stablecoin-urilor s-a constituit ca motiv pentru autorităţile SUA ca să forţeze reglementarea lor, deoarece ar fi avut ca suport dolarul care, nu-i aşa, e monopolul SUA. Prin ruperea de dolar a monedelor stabile, s-a rupt şi tentativa SUA de a reglementa şi controla fenomenul. De asemenea, modalitatea în care Muşeghian a intuit backdoor-ul iniţial din contractele smart e o altă povete cu cântec care, probabil, a deranjat multă lume.

Acum vine chestiunea frumoasă. Imaginea care însoţeşte articolul este un tweet de-al lui Muşeghian din 28 octombrie. În aceeaşi zi Muşeghian e găsit mort în Porto Rico, aparent înecat. Ce spunea în tweet-ul de dinainte de moarte? Că CIA şi MOSSAD-ul i-au împins o spioancă în pat, care i-ar fi plantat un laptop. Acum nimeni nu ştie care e treaba cu laptop-ul. Probabil era ceva cu material compromiţător care-ar fi fost „găsit” de poliţie, iar omul era în tensiune. Mă rog, nu ştiu care e treaba, dar ştiu cum se fac chestiile de genul ăsta. În mod sigur, Muşeghian trebuia „pacificat”, adică transformat în căţel de către respectivele servicii. 

Vreau să vă spun că, pentru cei din zona crypto - pentru cei deştepţi, nu pentru fraierii care au impresia că speculează, transformându-se în guşterii exchange-urilor - banii nu sunt o problemă. Se rostogolesc sume uimitoare. De asemenea, domeniul e ţinut puternic sub observaţie de către serviciile secrete deoarece există interesul lansării CBDC-urilor şi se vrea un mecanism de control strict al acestora. Dacă vreţi, întreaga zonă crypto este un teren de joacă sau, mai bine spus, un laborator de experimentare. Banii sunt împinşi cu nemiluita pentru că serviciile sunt interesate de know-how-ul din interiorul fenomenului. De aceea, contactul cu diverşi agenţi nu e o chestie întâmplătoare. La tot pasul dai de securişti din diverse servicii. Se înţelege de la sine că dacă atingi anumite nivele, băieţii te iau la ochi şi caută să te influenţeze. Cel mai probabil, în cazul lui Muşeghian, idioţii au călcat prea tare pedala ameninţării. Sau, dacă e să ne luăm după tweet, omul o fi refuzat anumite ticăloşii din cauza informaţiilor pe care le deţinea. Astfel încât, neputând să-l controleze, l-au eliminat. Din păcate Muşeghian nu avea decât 29 de ani. Păcat!

Ce înţelegem din toată povestea pe care v-am spus-o? Recent, s-au sărbătorit 15 ani de la apariţia Bitcoin. Cu toate că numitul Satoshi Nakamoto e cel mai bogat individ din ecosistemul Bitcoin, după 15 ani de zile nu se ştie încă cine e. Nu e ciudat? Am mai tratat subiectul cu ceva timp în urmă. Sigur că e ciudat! Însă o asemenea „anonimitate” nu ţi-o poate asigura decât un serviciu secret, probabil acela care a iniţiat tot proiectul. Iată de ce lumea crypto e plină de bani şi de agenţi. E un proiect secret militar, iar cei care calcă strâmb sunt eliminaţi după regulile stricte ale milităriei. Interesant e însă că, mai nou, Porto Rico a devenit altarul preferat unde sunt sacrificaţi rebelii crypto.

14 comentarii:

  1. Satoshi Nakamoto este pseudonimul persoanei sau grupului de persoane necunoscute care a creat moneda virtuală Bitcoin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal cred, ca Bitcoin-ul are "in spate" acelasi "grup" care vrea sa introduca si CBDC-ul, pentru ca lumea sa se obisnuiasca din timp cu idea de moneda digitala. Cand vrei sa faci schimbari majore este bine sa le faci in pasi mici.

      Ștergere
  2. De fapt este cBdc, nu cDbc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa e, cu B de la Bank. Îmi mai joacă feste tastatura. Mulţumesc! :)

      Ștergere
  3. https://www.elnuevodia.com/noticias/seguridad/notas/muere-un-hombre-de-29-anos-arrastrado-por-las-corrientes-en-playa-de-condado/

    Pana la urma, se pare ca baiatul facea surfing intr-un loc deloc linistit... Sigur, nu neg posibilitatea sa fi fost ucis dar pare sa nu fie cazul de asa ceva.

    Oricum, sa fie ucis a doua zi dupa ce zice ceva despre CIA si MOSSAD, mi se pare putin probabil sa fie "opera" vreuneia dintre agentiile astea. Il luau, "il prelucrau" si eventual aparea mort dupa cateva zile, in nici un caz nu-l mazileau pentru... nimic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii bogati desi in general isteti, au o predispozitie tembela pentru sporturi extreme, si senzatii tari, practic deschizind larg posibilitatea de a muri prosteste in accidente. Deseori sunt coplesiti de dorinte practic sinucigase.
      Amza

      Ștergere
    2. Adică ii faceau un debriefing??

      Ștergere
  4. WTF? https://www.bitcoinisscam.com/ - zice și cine e "Satoshi Nakamoto"

    Legat de "geniul din zona crypto" - și cei care au făcut bomba atomică erau genii, dar se pare că n-au fost suficient de deștepți ca să n-o facă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Matei,
      Motivul pentru care noi de aproape 80 de ani nu am avut un RM3, este datorata acestei creatii tehnologice superdistructive, pusa la punct in urma descoperirii fisiunii atomice la inceput de secol.
      Amza

      Ștergere
    2. Ce vrei să spui cu RM3, Amza?
      Toate "tehnologiile" inventate, sunt destructive, pentru simplul fapt că își doresc exclusiv obținerea supremației dominației, printr o aparentă/iluzorie manifestare a servitutii/servilismului inteligentei "extraterestre", față de rasa umană!

      Ștergere
    3. Știam despre fisiunea nucleară:

      https://www.incorectpolitic.com/proiect-de-lege-pentru-a-transforma-romania-in-temnita-big-brother/#comment-62225

      Și am menționat descoperirea respectivă și în al III-lea filmuleț de aici:

      https://matei.one/compsw.html

      Pentru dl. Diaconu: Data trecută când am postat adresa de mai sus nu mi-ai afișat mesajul și nu pot decât să înțeleg că ai ceva împotriva naționalismului românesc. Detalii aici, ca să nu mai scriu încă o dată:

      https://www.incorectpolitic.com/ultranationalismul-cucereste-romania-pe-cine-demonizeaza-sistemul/#comment-62291

      Ștergere
    4. Ba se pare ca au incercat, dar nu ei hotarau...

      Ștergere
  5. Au mai patit-o și alții din domeniu, tot pe acolo... https://www.mediafax.ro/economic/presa-mircea-popescu-miliardar-in-bitcoin-a-fost-gasit-mort-in-costa-rica-antreprenorul-sustinea-ca-este-singurul-om-care-a-detinut-vreodata-un-milion-de-bitcoini-20160873.
    Ce legătură o fi între aceste locuri și banii virtuali? Mare grija cand ajungeti pe acolo cu bani in buzunarul virtual! Atrag traznete, sau te trag la fundul apei.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)