vineri, 18 noiembrie 2022

Frauda FTX în lumina reflectoarelor


Portalul Zerohedge prezintă câteva spicuiri din raportul făcut de lichidatorul FTX, John Ray III, care ne arată limpede dimensiunea fraudei din firma-puşculiţă a Partidului Democrat. Efectiv nu are cum să fie un accident plasarea banilor primiţi ca ajutor de către Ucraina în FTX. Fără doar şi poate, reţeta este una cât se poate de banală, aplicată din toate timpurile. Nu-i nimic nou: întotdeauna aşa s-au făcut deturnările de fonduri, diferenţa dintre cele reuşite şi cele nereuşite fiind dată doar de protecţia primită din subteran.

Iată câteva puncte din raportul lui John Ray III:

Am peste 40 de ani de experiență juridică și în restructurare. Am fost director de restructurare sau director executiv în câteva dintre cele mai mari eșecuri corporative din istorie. Am supravegheat situații care implică acuzații de activitate criminală și infracțiuni (Enron). Am supravegheat situații care implică structuri financiare noi (Enron și Residential Capital) și recuperarea și maximizarea activelor transfrontaliere (Nortel și Overseas Shipholding). Aproape fiecare situație în care am fost implicat a fost caracterizată de defecte de un anumit fel în controalele interne, conformitatea cu reglementările, resursele umane și integritatea sistemelor. Niciodată în cariera mea nu am văzut un eșec atât de mare al controalelor corporative și o absență atât de completă a informațiilor financiare demne de încredere ca aici. De la integritatea sistemelor compromise și supravegherea reglementară defectuoasă a activelor din străinătate, până la concentrarea controlului în mâinile unui grup foarte mic de indivizi neexperimentați, nesofisticați și potențial compromisi, această situație este fără precedent.

În scopul gestionării afacerilor Debitoarei(FTX n.n.), am identificat patru grupuri de afaceri, pe care le numesc „silozuri”: 

  • un grup compus din debitorul West Realm Shires Inc. și filialele sale debitoare și non-debitoare (denumit „Silozul WRS”), care include entităţile cunoscute ca „FTX US”, „LedgerX”, „FTX US Derivatives”; „FTX US Capital Markets” și „Embed Clearing”, printre alte afaceri;
  • un grup compus din debitorul Alameda Research LLC și filialele sale Debitoare („Silozul Alameda”);
  • un grup compus din debitorul Clifton Bay Investments LLC, Debtor Clifton Bay Investments Ltd., Debtor Island Bay Ventures Inc. și Debtor FTX Ventures Ltd. („Silozul Ventures”);
  •  un grup compus din debitorul FTX Trading Ltd. și filialele sale debitoare și non-debitoare („Dotcom Silo”), inclusiv bursele care își desfășoară activitatea sub numele de „FTX.com” și bursele similare din jurisdicțiile din afara SUA. Aceste silozuri împreună sunt denumite de mine „Grupul FTX.

Fiecare dintre silozuri a fost controlat de domnul Bankman-Fried. Participațiile minoritare în silozuri au fost deținute de Zixiao „Gary” Wang și Nishad Singh, co-fondatorii afacerii împreună cu domnul Bankman-Fried. Silozul WRS  și Silozul Dotcom  au, de asemenea, investitori de acțiuni terți, inclusiv fonduri de investiții, fonduri suverane de investiţie sau fonduri individuale. Din câte știu, niciun investitor, altul decât co-fondatorii, nu deține mai mult de 2% din capitalul propriu al oricărui Siloz.

Diagrama atașată ca Anexa A oferă un rezumat vizual al silozurilor și al activelor indicative din fiecare siloz. Anexa B conține o diagramă preliminară a structurii corporative. Aceste materiale au fost pregătite la indicația mea pe baza informațiilor disponibile în acest moment și sunt supuse revizuirii pe măsură ce investigația noastră asupra afacerilor Grupului FTX continuă. 


Ceea ce trebuie să înţelegeţi din raportul lichidatorului judiciar este că absolut toată schema de fraudare a fost una extrem de bine pusă la punct. În condiţiile în care Bankman-Fried n-ar fi făcut greşeala banală care l-a condus în criza de lichidităţi, probabil că nu s-ar fi aflat niciodată încrengăturile financiare ale acestei mega-maşini de spălat bani a Partidului Democrat din SUA. 

Dacă veţi avea curiozitatea să daţi un ochi pe articolul din Zerohedge, veţi putea citi acolo absolut toate detaliile financiare ale încrengăturii dintre silozurile evidenţiate de lichidator. Nu vreau să insist asupra acestui aspect din două motive. Pe de o parte deoarece sunt foarte mulţi cei care s-ar plictisi studiind detaliile şi mecanismele financiare care, la urma urmei, sunt identice ca schemă de fraudare. O înşiruire de cifre şi situaţii financiare nu ar face decât să plictisească marea majoritate a cititorilor. Celălalt motiv, dar nu cel din urmă, ţine de faptul că aspectul cel mai important de luat în considerare este modul în care s-a produs mega-frauda. Bankman-Fried nu a adus nicio noutate în materie de escrocherie, însă a concentrat toate schemele de fraudare din istorie într-o mega-schemă care conţine absolut toate tipurile de operaţiuni ilegale. Charles Hugh Smith le-a comprimat într-o excelentă listă cu 8 puncte:

1. Utilizarea capitalului clienților (fără dezvăluirea explicită) pentru a crește câștigul privat al escrocilor.

2. Utilizarea capitalului clienților pentru a arbitra diferențele de randament în ceea ce priveşte durata, riscul și a altor asimetrii în beneficiul nu al clienților, ci al escrocilor.

3. Supraevaluarea activele prin listarea activelor nelichide controlate de insideri la evaluări complet rupte de realitate. Pentru a-şi susţine solvabilitatea, schema de fraudare se bazează pe activele emise de ea însăşi sau de filiale ale sale.

4. Atragerea de noi investiții de capital și fonduri ale clienților prin intermediul unor randamente, obiective și promisiuni „prea bune pentru a fi adevărate” (dar la o limită plauzibilă, fundamentată pe creșterea fantastică și istoricul de randamente ridicate), astfel încât frauda să nu fie detectată(Schemă Ponzi).

5. Tranzacţionări flash, cu efect de pârghie, a căror amploare nu este dezvăluită clienților sau autorităților de reglementare.

6. Emiterea de titluri de valoare (adică „bani” – jetoane, obligațiuni, acțiuni etc.) a căror valoare se bazează pe activele companiei listate în mod fraudulos și pe o creștere atrăgătoare.

7. Convingerea investitorilor și clienților că li se face o favoare(efectul de „raritate”), lăsându-i să obțină o parte din acțiuni. Cu alte cuvinte, le exploatează lăcomia aproape infinită.

8. Prezentarea unei false stabilităţi, a unui pseudo-comportament prudent, aparent auditat, transparent, reglementat. Totul e menit a ascunde rețeaua interconectată de fraudă, contabilitatea falsă, activele nelichide şi supraevaluate etc. și a jafului executat din interior.

Iată pe scurt o radiografie mai importantă decât orice dezvăluire de cifre. Ea este esenţială înţelegerii modului de operare a escrocilor din toată lumea şi din toate timpurile. Escrocheria FTX este departe de a-şi fi arătat toate aspectele, dar chestiunile esenţiale pe care rebuie să e înţelegem şi de care trebuie să ne ferim în general sunt cele din lista de mai sus. Notaţi-le undeva şi ţineţi cont de ele. Nu este nici prima dată şi nici ultima dată când întâlnim asemenea scheme de fraudare!

23 de comentarii:

  1. Prăbușirea platformei FTX pentru tranzacționarea criptomonedelor e un Caritas mondial. Până acum câteva zile pe această platformă erau criptomonede în valoare de peste 30 de miliarde de dolari. Miliarde! Azi s-au evaporat şi se dovedeşte pe zi ce trece că FTX a fost o schemă Ponzi. Cu alte cuvinte, poanta-i veche, prostu-i nou!
    Precum celebrul Ioan Stoica în anii ’90 la Cluj, să fraierească o grămadă de creduli care l-au socotit un geniu al finanțelor. Şi el nu era altceva decât un escroc cu nume bizar: Sam Bankman Fried, în traducere liberă Simi Bancherul Prăjit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai asta e șmecheria, ca fac mișto total. Bankman fried, fabulos

      Ștergere
    2. Și, în același registru, să ne amintim cine e „Uncle Sam”... :)) Mai clar de-atât...

      Ștergere
  2. Care e legătura cu democrații?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi vezi dacă nu eşti informat? Iaca schema nr. 1 https://ddwall.blogspot.com/2022/11/si-pe-unde-e-ftx-in-toata-afacerea.html.
      Schema nr. 2 o găseşti pe lista de donatori a Partidului Democrat, mai precis la poziţia a doua ca dimensiune, imediat după Soros.

      Ștergere
  3. Pai, cam de unde ati vrea/v-ati astepta ca "gulerele imaculate":

    1) sa faca rost de banii inepuizabili strict necesari pentru inlesnirea deplasarilor NASA pe Luna si pe Marte, in vederea Colonizarii acestora,

    2) cu scopul de a deschide acolo "noi piete", prin care sa fie "vanduta tehnologie expirata la extraterestri", tot asa cum s-au vandut frigidere la eschimosi, si calorifere la africani?

    RăspundețiȘtergere
  4. Democratii astia au ingropat America de cate ori au foat la butoane, nici republicanii nu sunt departe. SUA e pe topogan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trei sferturi dintre republicanii din House și Senat sunt in name only. S-a dus la dracu Partidul Republican. Schema e aceeași pe care au aplicat-o tot ei și la noi. Doctrinele au rămas doar pentru visători.

      Ștergere
  5. De-a lungul timpului, multi scriitori si filosofi si-au pus intrebarea:Ce invataminte se pot trage din victoriile si din infrangerile inaintasilor nostri? Desi sunt rodul a peste trei milenii de experienta umana, scrierile lor evidentiaza o serie de teme si tendinte comune-mai mult, recurente.Deducem din ele existenta unei esente a puterii, a anumitor costante care guverneaza atat ascensiunile, cat si declinurile.Cele 48 de legi sunt atemporale si imualbile.

    Legea 1.Niciodata sa nu-ti pui in umbra superiorul
    Legea 2.Nu te increde prea mult in prieteni, invata sa te folosesti de dusmani
    Legea 3.Ascunde-ti intentiile
    Legea 4.Spune intotdeauna mai putin decat este necesar
    Legea 5.Reputatia conteaza enorm-aparati-o din toate puterile.
    Legea 6.Iesi in evidenta cu orice pret
    Legea 7.Pune-i pe altii sa munceasca in locul tau, dar atribuie-ti toate meritele
    Legea 8.Fa oamenii sa vina la tine -la nevoie, foloseste o momeala
    Legea 9.Adjudeca-ti victoria prin fapte, niciodata prin vorbe
    Legea 10.Pericol de contaminare:evita-i pe cei nefericiti si ghinionisti
    Legea 11.Fa-te indispensabil
    Legea 12.Dezarmeaza-ti victima prin sinceritate calculata si generozitate selectiva
    Legea 13.Cand ceri ajutorul cuiva, fa apel la interesul, niciodata la bunavointa sau la recunostinta persoanei solicitate
    Legea 14.Pretinde-te prieten,dar actioneaza ca spion
    Legea 15.Zdrobeste-ti dusmanul si lasa-l fara rasuflare
    Legea 16.Foloseste-ti propria absenta pentru a-ti spori prestigiul
    Legea 17.Intretine teama celorlalti prin suspans:cultiva-ti un aer de imprevizibilitate
    Legea 18.Nu inalta in jurul tau ziduri de cetate-izolarea este periculoasa
    Legea 19.Nu te avanta orbeste:ai grija sa nu dai in cine nu trebuie
    Legea 20.Nu te angaja fata de nimeni
    Legea 21.Fa pe prostul ca sa-i prinzi pe prosti-Da impresia ca esti mai fraier ca fraierul tau
    Legea 22.Prefa-te ca ai capitula-Transforma slabiciunea in putere
    Legea 23.Concentreaza-ti fortele
    Legea 24.Joaca rolul curteanului desavarsit
    Legea 25.Re-creeaza-te pe tine insuti
    Legea 26.Pastreaza-ti mainile curate
    Legea 27. Exploateaza nevoia oamenilor de a crede si creeaza-ti o armata de adulatori
    Legea 28.Actioneaza plin de cutezanta
    Legea 29.Planuieste totul, punct cu punct, pana la capat
    Legea 30.Lasa-i pe oameni sa creada ca faci totul fara effort
    Legea 31.Nu lasa jocul sa-ti scape de sub control:Determina-i pe ceilalti sa joace cu cartile pe care li le servesti tu
    Legea 32.Foloseste-te de fantezia oamenilor
    Legea 33.Descopera punctul slab al fiecaruia
    Legea 34.Poarta-te regeste si vei fi tratat ca un rege
    Legea 35.Ai grija sa fii in locul potrivit, la momentul potrivit
    Legea 36.Dispretuieste lucrurile pe care nu le poti avea-cea mai buna razbunare este sa le ignori
    Legea 37.Ia-le ochii
    Legea 38.Gandeste ca tine, dar poarta-te ca toti ceilalti
    Legea 39.Scoate vanatul din vizuina si adu-l in bataia pustii
    Legea 40.Nu te increde in ceea ce primesti gratis
    Legea 41.Evita sa calci pe urmele unui om mare
    Legea 42.Loveste pastorul si turma se va imprastia
    Legea 43.Manipuleaza oamenii prin lucrurile la care tin si in care cred
    Legea 44.Utilizeaza efectul oglinzii pentru a-ti dezarma si infuria adversarul
    Legea 45.Afirma sus si tare necesitatea schimbarii, dar nu trece niciodata la reforme radicale bruste
    Legea 46.Nu da niciodata impresia ca ai fi perfect
    Legea 47.Nu iti depasi obiectivul propus-dupa ce ai obtinut victoria, invata sa te opresti la timp
    Legea 48.Ramai fluid asemenea apei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca esti mai jos decat un animal, urmeaza aceste legi.

      Ștergere
    2. Corect @16:48!
      Suna de parca ar fi legile taiate in piatra la intrarea in facultatile de genul MIT, Harvard!
      Absolut JOSNIC! Sa iti asumi o viata de jigodie calcator pe cadavre..

      Ștergere
    3. Exista o singura lege care daca ar fi respectata ar face inutil de repetat milioanele restul de legi, LEGEA BUNULUI SIMT! Din păcate lumea e condusă după LEGEA BUNULUI PLAC!

      Iți las si un fragment de eseu cu link in numele cu care am postat daca ești curios de restul:


      Societatea modernă a României nu a reuşit pînă acum să iasă de sub robia Legii bunului plac. Ea acţionează la noi ca un fel de universală lege "naturală" şi este definitorie pentru exerciţiul autorităţii, de orice fel şi de orice nivel. A fi şef, la noi, înseamnă a fi cîştigat un grad de libertate în plus pe scara Legii bunului plac. Cu cît eşti "mai şef", cu atît bunul plac defineşte în mai mare măsură şi mai constant acţiunile actorului social respectiv; gradele bunului plac cresc uneori în proporţie geometrică în raport cu treptele ierarhiei. Ca un pandantiv al acestei legi, în societatea României, creşterea libertăţii bunului plac este însoţită nemijlocit de scăderea răspunderii pentru deciziile şi acţiunile întreprinse în virtutea poziţiei ierarhice privilegiate de care se bucură cineva. Păi, ce fel de şef mai eşti, dacă nu poţi face "ce vrea şi cînd vrea muşchii tăi", ori dacă trebuie să plăteşti (răspunzi) pentru ceea ce ai făcut şi ai decis, fie cu avutul, fie cu poziţia, fie chiar cu libertatea ta? Cine ar mai vrea să fie şef, în asemenea condiţii neomenoase??!!! Pentru ca exerciţiul legii bunului plac să întîmpine cît mai puţine dificultăţi, la noi, activitatea de legiferare şi legile care rezultă sunt menite, în cele mai multe cazuri şi în cea mai mare parte, să codifice diferitele dezvoltări ale bunului plac în exerciţiul autorităţii - cu cît mai roccoco, cu atît mai necesar de acoperit de prevederi legale!!! Rădăcina cea mai adîncă a instabilităţii legislative cronice din societatea României moderne este tocmai acest proces prin care legile menite să codifice bunul plac al puterii de astăzi le înlocuiesc pe cele ale bunului plac de ieri, iar cele de mîine, pe cele ale bunului plac de astăzi! Ar fi aproape nedrept să exemplific cu reacţia recentă a "celui de-al doilea om în stat" care nu numai că nu înţelege, dar nici măcar nu vrea să accepte, raţional, faptul că trebuie să stea la coadă cu o mie de alţi cetăţeni pentru a-şi schimba un act oficial. Păi, eu, ce fel de şef mai sunt şi eu, dacă trebuie să mă ocup, la fel ca toată lumea, cu acelaşi consum iraţional de timp şi de nervi de un flecuşteţ, cum ar fi preschimbarea carnetului de conducere?? Spun că ar fi nedrept, pentru că exemplul acesta este multiplicat în fiecare zi de mii, zeci şi sute de mii de ori, de toţi şefii, şefuţii şi şefuleţii pe care îi are România prin nenumăratele şi larg cuprinzătoarele de personal instituţii plătite de contribuabili, astfel încît o uriaşă armată de beneficiari ai Legii bunului plac să-şi poată face mendrele, pe banii şi pe timpul celorlalţi, cei care nu sunt şefi, ori nu sunt şefi, decît în instituţia lor!!!

      La polul celălalt al scalei, Legea bunului simţ este una dintre cele mai importante, definitorii, dar în acelaşi timp şi mai fragile construcţii ale tipului special de civilizaţie pe care îl numim modernitate. Ea se întemeiază pe împărţirea dihotomică, clară şi imuabilă, apărată de legi şi principii de comportament, dintre spaţiul public şi spaţiul privat, prin consecinţă, dintre acţiuni publice şi acţiuni private, sau dacă vreţi, viaţă publică şi viaţă privată. Legea bunului simţ este bariera care apără atît spaţiul public, cît şi pe cel privat de imixtiuni reciproce, care asigură funcţionarea celor două după principii şi reguli radical diferite, fără ca acest lucru să genereze un fel de splitare schizoidă a personalităţii umane.


      Ștergere
    4. Sub titlul pompos de „lege a bunului simţ”, o goarnă a serviciilor face publicitate unei legi care ne face ferfeniţă viaţa personală, aducând groaznice încălcări ale intimităţii. Vai de noi!

      Ștergere
    5. Legea 49. Te amesteci in taratze, te mananca porcii-postarea celor 48 legi duce la comentarii ca unele de mai sus.
      Legea 50. Multi trebuie lasati sa moara in kkt-ul in care s-au nascut si i-a format pe viata. Poa' sa vina sfarsitul lumii, tot kkti vor crapa.
      Legea 51. Cand intinzi romanului mana sa-l scoti din oceanu de kkt, in loc sa se agatze sa-l ridici, te trage cu toate puterile in mocirla lui, sa crapi si tu in acelasi kkt. Deci Legea 51 le anuleaza pe toate, daca-s postate pentru romani.
      Weekend placut unora, si browsing obsesiv-compulsiv pe bloguri. Sa iasa banu' gros, manca-tz-as.

      Ștergere
    6. In Sodoma si celellalte 4 orase distruse de asteroid, acum Marea Moarta, legea ,,bunului simt,, era pidosnicia, iar acum se promoveaza aceste legi de ,,bun simt,, pentru ca societatea laica sa se autodistruga, nu intamplator.
      Asa e inainte de Moshiach.

      Ștergere
    7. Păi parcă mai nou se postează doar la subiect, strict la subiect. Ăsta o scăpat că era cu cifre și lua ochii ca si FTX. :))

      Ștergere
  6. Asta-i o firimitură care a ieșit la suprafață dintr-o prostie. Câte astfel de scheme de fraudare (furt) stau frumos împachetate și nu știe nimeni de ele? „Marile” bănci când vor lua calea FTX?

    RăspundețiȘtergere
  7. Donatiile acestui individ sunt undeva la peste 40 mil. de $ , catre Partidul Democrat ,dar afacerea se invartea la zeci de miliarde...Restul unde s-au dus ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Restul?
      Hahaha... Citeste aici:
      https://voxday.net/2022/11/18/yes-the-deck-is-stacked/

      Noii Republici de la Weimar ii mai lipseste doar inflatia galopanta (si disperarea furioasa care vine odata cu asta) ca sa-si produca AH-ul ei.

      Ștergere
  8. Înțeleg ca cea mai mare parte nu existau...

    RăspundețiȘtergere
  9. Congress Sends MONEY to UKRAINE
    UKRAINE INVESTS in FTX.
    FTX Donates MONEY to DEMOCRATS.
    Money Laundering at its BEST
    https://twitter.com/Joedelfino6/status/1591533197304946688
    https://twitter.com/Xx17965797N/status/1591775087736274948
    https://twitter.com/stillgray/status/1591746473334812673

    RăspundețiȘtergere
  10. Si cand te gandesti ca "in tara tuturor posibilitatilor" abia au trecut cativa ani de la tepe de genul asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=QHQTzeve7OM
    https://www.youtube.com/watch?v=bmQFc4kMOU8

    https://www.youtube.com/watch?v=3CccfnRpPtM
    ...


    PS: https://www.vox.com/future-perfect/23462333/sam-bankman-fried-ftx-cryptocurrency-effective-altruism-crypto-bahamas-philanthropy
    https://www.youtube.com/watch?v=20BEJouWBgY
    https://www.youtube.com/watch?v=mVrMpk4lGjA
    https://www.youtube.com/watch?v=BJnQPmKtJog

    RăspundețiȘtergere
  11. Bitcoin, prototipul tuturor cryptomonedelor, se prabuseste si repede si sigur, pana la disparitie.

    Tineretul lumii in frunte cu ITul global/mondial, ramane astfel fara jucaria-speranta, dar mai ales fara slujbe-viitor.

    Problema cea mai mare devine aceea ca:
    "Daca tehnologie nu mai e, atunci nimic nu mai ramane!"

    Tineretul lumii in frunte cu ITul global, spera ca prin crearea cryptomonedelor, ITul va putea oferi tuturor oamenilor planetei - si mai ales lor insile - atatia bani cat ar avea nevoie, deci:
    fara absolut niciun control/limita din partea cuiva.
    Ei sperau, ca vor ajunge astfel sa controleze in exclusivitate finantele si moneda in locul statelor/emintentilor banci centrale.
    Sperau ca astfel, vor putea face Reset la lume, incat sa ajunga sa detina controlul ei exclusiv, adica: sa dicteze cine trebuie sa moara, si cine merita ca sa traiasca.

    O vreme, tehnologia va mai servi lumii doar ca scandal.
    De ce credeti ca a investit Musk masiv in Twitter, iesind discret dar la fel de semnificativ/masiv din Tesla?

    Pentru ca in viitor, "tehnologia avansata" se va mai rezuma doar la scandal si divertisment!

    Prin reducerea volumului activitatii in IT doar la supraveghere si control, vor aparea din ce in ce mai multi hackeri/bombardieri IT, care le vor face imposibila viata celor ramasi/pastrati in sistem, dar mai ales consumatorilor de "Inalta Tehnologie"!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)