sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Un studiu influent din lumea rusă


Vă dau mai jos corpus-ul articolului  „Percepția valorilor, factorilor și structurilor de bază ale dezvoltării socio-istorice a Rusiei (pe baza materialelor de cercetare și testare)”. Este un material complex, dar revelator. Autor este Alexander Caricev(împreună cu echipa sa), șef de departament în Administrația Prezidențială a Federației Ruse. Nu trebuie să mai spun că există numeroase reacții în urma publicării acestui material.   Articolul analizează rezultatele studiului viziunii emoțional-imaginative asupra factorilor și structurilor de bază care afectează starea actuală de dezvoltare a statului rus. Motivul studiului este lesne de înțeles: lumea rusă este absolut incompatibilă cu modelul falimentar și decadent al statului liberal occidental, astfel încât este necesară formarea unui nou concept de stat bazat pe viziunea rusă asupra lumii.
  

Alexander Caricev este bănuit a fi autorul principal al unei alte lucrări, mai puțin cunoscute, dar deosebit de influente în lumea rusă, anume „Proiectul Rusia”. Influența sa în domeniul Administrației Prezidențiale este indiscutabilă.   

În ceea ce privește rezultatele studiului, politologul Serghei Stankevici dă un verdict surprinzător: „Nu merită să căutați departe această concluzie principală. A fost formulată de Feodor Dostoievski, profetul nostru pentru toate timpurile, încă din 1880. Iată cuvintele sale dintr-un apel către împăratul Alexandru al II-lea: «Credem în libertatea adevărată și deplină, și nu formală și contractuală, ca în Occident. În libertatea copiilor în familia unui tată care iubește și crede în dragostea copiilor - libertate, fără de care o persoană cu adevărat rusă nici măcar nu se poate imagina. Noi susținem libertatea de a-l onora pe regele nostru ca tată și, ca tată, de a-i spune nevoile și durerea noastră. Tatăl este mereu cu copiii săi, iar copiii sunt mereu lângă tatăl, îl iubesc și nu se tem de el. Acestea sunt idealurile noastre»”.

Redau în continuare corpus-ul studiului, tăind introducerea și metodologia pentru a vă introduce direct în materialul brut. Cu toate că e destul de lung(şi oarecum arid, specific unui studiu sociologic) pentru un material de blog, vreau ca, prin intermediul acestui material, să înţelegeţi mai bine modul de gândire al ruşilor, dar şi felul în care de la nivelul elitelor politice se sondează dorinţele profunde ale omului de la bază, idealurile sale şi, mai ales, setul setul său de valori sfinte. Totul, pentru o armonizare între bază şi vârf. Pentru noi, cei care luăm de bune toate aberaţiile care ne sunt livrate frumos împachetat, o asemenea investigare este de neconceput întrucât senioratul occidental ne-a obişnuit cu preluarea şi aplicarea modelului dictat, cu eradicarea oricărei idei proprii. Mă opresc aici lăsându-vă în compania materialului promis.

---

Percepția valorilor, factorilor și structurilor de bază ale dezvoltării socio-istorice a Rusiei (pe baza materialelor de cercetare și testare)

Rezultatele cercetării

În timpul discuției, participanții au ajuns la concluzia că vorbim despre factori și structuri precum „persoană”, „familie”, „societate”, „stat”, „țară”, care sunt interconectate după cum urmează: „persoană” este cheia, subiectul vieții sociale, „familia” - forma primară de organizare socială, societatea - formă de organizare socială condiționată de civilizație, „familie de familii”, „stat” – „societate organizată” (vezi fig. 1). Cea mai dificilă întrebare a fost ultima categorie a schemei prezentate - conceptul de „țară”.

După poziția membrilor grupului, este o greșeală să corelezi conceptul de „țară” doar cu cel de „stat”, descifrându-l doar ca teritoriu acoperit de suveranitatea statului. Conceptul de „țară” este complex, multidimensional și asociat cu fiecare dintre elementele acestei scheme: „țara” este un „cămin” pentru individ („țara mea”), pentru familie și societate („țara noastră”). 

În cazul Rusiei, „țara” se dezvăluie chiar și în planul politicii simbolice, ca imagine, ca o parte semnificativă, simbolică, a spațiului personal al individului, precum și în propria sa dimensiunea civilizațională („țara-civilizație”), ca subiect viu al istoriei, o „personalitate socială”, cu care o persoana, cetățeanul, are o legătură internă.

În acest context, ea dă un nou sens semnificativ conceptului de societate (înțeles ca „societate tradițională”) și de stat (înțeles ca „stat istoric al poporului”). 


În cea de-a doua etapă a lucrului de grup, s-a mers pe căutarea dominantelor valorice care au o importanță decisivă pentru factorii și structurile identificate ale dezvoltării socio-istorice (organizarea vieții sociale). Astfel de dominante, potrivit participanților, sunt „patriotismul” (pentru nivelul țării), „încrederea în instituțiile publice” (pentru nivelul statului), „consimțământul” (pentru nivelul societății), „tradițiile” (pentru familie), „creația” (la nivel uman).

Astfel, urmând rezultatele celei de-a doua etape a discuției, a rezultat modelul „pentadic” (Persoană-Familie-Societate-Stat-Țară). Vezi fig. 2.


La a treia etapă a lucrului de grup, participanților li s-a dat sarcina de a dezvălui valorile dominante în ceea ce privește valorile care sunt semnificative pentru generația mai tânără.

Participanții au considerat că „patriotismul” la nivelul atitudinilor valorice înseamnă „identificarea cu țara. Conectează-ți viața cu țara, vezi viitorul copiilor tăi în ea”, „Fii mândru de țară”, „Înțelege importanța protejării integrității, suveranității, independenței Rusiei”.

„Încrederea” la nivelul orientărilor valorice înseamnă, în primul rând, „recunoașterea competenței și eficacității puterii”, „recunoașterea deschiderii puterii, respectul față de persoană”, „unitatea scopurilor puterii și societății”, „încredere în procedurile democratice” (alegeri). „Tradițiile” la nivel de valori se dezvăluie ca „tradiții de familie”, „familie și copii”, „familia ca unire de generații, unde există respect față de bătrâni și grijă față de cei mai tineri”, „familia ca unire de generații, un spațiu de siguranță, iubire și sprijin”. 

„Consimțământul (în societate)” la nivelul atitudinilor valorice se dezvăluie ca „asistență și sprijin reciproc” „toleranță față de alte opinii”, respingere a tot ceea ce scindează societatea, condamnarea discriminării pe criterii naționale, religioase, de vârstă (vârstă). 

„Creația” la nivelul orientărilor valorice se dezvăluie ca „valoarea succesului”, „realizarea de sine în diverse domenii”, „înțelegerea dependenței succesului și a bunăstării de eforturile personale”, „orientarea către creșterea și dezvoltarea personală”, „conștiință civică”, „conștientizarea de sine ca parte a societății, țării, statului”.

Pe parcursul testării aplicării metodei de cercetare și determinării bazei pentadice în grupurile de cercetare s-au obținut atât judecăți intuitiv similare, cât și intuitiv contradictorii. În special, în cadrul studiului „Imaginea viitorului”, participanții au fost rugați să descrie următoarele concepte: „Metafore ale imaginii viitorului Rusiei”, „Conceptele statului modern”, „Conceptele mesianice ale starea viitorului”, „Conceptele idealiste ale stării viitorului”, „Omul în Rusia viitorului” , „Locul Rusiei viitorului în lume”.

Metafore ale imaginii viitorului Rusiei

Ca parte a căutării metaforelor omului, societății și statului, înrădăcinate în cultura rusă, s-au obținut
următoarele rezultate:

Statul este un roman. Metafora „roman de stat” presupune perspectiva unei opere literare. Un roman este ceva terminat, finalizat, dar în același timp există schimbări în el, există o intriga. Acest roman este scris colectiv de scriitori cetățeni și funcționează pe chat, spre deosebire de rimele dure ale clișeelor și cenzurii. De asemenea, acest roman-stare are finaluri alternative, adică o variabilitate a finalului. Într-un astfel de roman, participanții la discuție pot folosi modalități epice de a transmite experiența pozitivă a trecutului.
 
Viitorul Rusiei este a doua parte din „Suflete Moarte”, al lui Gogol.

Continuarea poemului, în care protagonistul trebuia să se întâlnească cu personaje pozitive, a fost distrusă, precum și oportunitatea cititorului de a se familiariza cu partea strălucitoare a existenței umane.

Statul este Pasărea de Foc. Este folosit ca protecție împotriva deochiului și a oaspeților neinvitați, precum și pentru prevenirea jafului vădit rău intenționat. Pasărea de foc din această metaforă este un precursor al stabilității economice și al eradicării corupției.

Concepte ale statului modern

„Patria mamă cu sabie laser” corespunde, de asemenea, cererii stabilite din punct de vedere sociologic pentru un stat al bunăstării apropiat de URSS, cu o platformă tehnologică modernă. Pe de o parte, imaginea, fiind o sursă de mândrie a spiritului, unității și forței rusești, simbolizează ceea ce strămoșii au cucerit, pe de altă parte, este orientată spre viitor: este Patria Mamă modernă, care este capabilă să fie un subiect cu drepturi depline, independent într-o lume globală, competitivă. O ţară prietenoasă. Imaginea statului care „ține pasul cu vremurile” este imaginea unui stat de serviciu care nu suprimă și controlează, ci oferă servicii cetățenilor.

Statul, care de fiecare dată selectează și dobândește o imagine potrivită pentru un cetățean individual. Scopul unui astfel de stat este de a fi benefic pentru un cetățean individual, de a se asigura că individul primește servicii primare. Pe bunurile unui astfel de stat scrie: „făcut pentru tine”.

Concepte mesianice despre starea viitorului

Rusia ca „țară-profet”. Rusia viitorului se confruntă cu Marele Inchizitor. Tara-profet, tara-mesia. Metafora lui Pușkin despre Rusia ca profet, sau metafora lui Lermontov despre misiunea poetului, purtătoare de adevăr de care nimeni nu are nevoie, au același sens. După împlinirea destinului, Rusia și rușii vor cădea într-o lume mai bună, pe crae au salvat-o.

Rusia este gardianul lumii, „gardianul binelui”. „Nu mai avem putere economică, nu avem competența
de a-i salva pe alții, dar avem puterea de a convinge, avem capacitatea de a genera idei.” În istorie s-a întâmplat de mai multe ori să câștige cel care păstrează conducerea ideologică.

Concepte idealiste despre starea viitorului

Oraș minunat. O comunitate bazată pe anumite reguli și principii, indiferent de sex, rasă, naționalitate, etnie etc., ai cărei locuitori sunt fericiți în ciuda tuturor. Acceptarea diferitelor, i.e. incluziunea, conviețuirea, acceptarea celorlalți ca egali (în niciun caz nu trebuie confundate cu termenul de „toleranță”).

O plăcintă care îmbină armonios diferite gusturi şi arome: amar, acru și dulce.

Concepte mecaniciste ale stării viitorului

Caleidoscop. Viitorul are mai multe fațete, ca un caleidoscop, și se schimbă constant în funcție de mâinile în care cade.

Statul este un magnet de dimensiuni medii. Magnetul trebuie să creeze un câmp pentru toată comunitatea, care e o metaforă a regulilor comune. Fiecare parte individuală atrasă de magnet este o persoană nouă în stat. Dacă începeți să rotiți magnetul, acesta va da un curent electric, adică energie
suplimentară. Rotația are loc atunci când multe surse co-direcționale transferă energie către centru. În mod convențional, există și alte state care generează câmpuri. În funcție de cât de puternic este magnetul tău, fie rotește alți magneți, afectându-se atât pe sine, cât și pe ei, fie se rotește datorită faptului că alți magneți domină și se află într-un câmp străin.

Omul viitorului în Rusia

O persoană din „Rusia viitorului” este mândră de țara sa, influentă și solicitată, sigură financiar, liberă în cadrul anumitor reguli ale căminului, care sunt protejate de lege, aparține unei anumite comunități (poate fi o națiune) și este utilă acestei comunități ca specialist, obține succes în realizarea de sine personală.

În același timp, ideile rusești despre autorealizare sunt izbitor de diferite de cele care sunt comune în lumea occidentală (anglo-saxonă). Autorealizarea sau destinul în cazul rus implică faptul că individul contribuie la dezvoltarea țării. Etapa de scriere cu majuscule a destinației este opțională. Pentru americani sau europeni, scopul este important și pentru dezvoltarea personală, dar duce imediat la valorificare.

În același timp, capitalizarea în mintea participanților la secțiune nu are conotații negative. Mai mult, una dintre sarcinile unei persoane care trăiește în Rusia viitorului este valorificarea cetățeniei ruse. Pentru un cetățean al Rusiei, capitalizarea cetățeniei este oportunitatea de a avea propria casă sau teren, precum și un procent din vânzarea resurselor naturale.

Capitalizarea este completată de un patriotism sănătos de tipul: „a avea un pașaport rusesc este prestigios, a apăra Patria este o onoare”.

Locul Rusiei în lumea viitorului


Participanții la secțiune au propus un scenariu optimist pentru imaginea viitorului în cadrul procesului de deglobalizare. Acest scenariu este luat în considerare în cazul încălzirii globale, ceea ce face din Rusia unul dintre puținele locuri de pe planetă unde este posibil să se mențină aceleași standarde de consum și confort.

Proiectând imaginea viitorului, participanții la discuție intră în logica gândirii perioadei precedente, încearcă să prezică viitorul pe baza conceptelor și atitudinilor din trecut sau a evenimentelor de pe piață.

Dominantele care determină metaforele imaginii viitorului sunt: conviețuirea armonioasă, mesianismul, incertitudinea, o stare de așteptare permanentă a unui miracol, o orientare către imagini culte ale trecutului. 

Accentul principal în designul imaginii viitorul, așa cum era de așteptat, se face pe modelul unui stat digital, cyberpunk și așa mai departe. În același timp, observăm ambivalența metaforelor și a semnificațiilor, exprimată în construirea imaginii viitorului asupra realizărilor trecutului.

De la valori dominante la atitudini valorice

Analiza datelor de brainstorming a făcut posibilă clasificarea definițiilor și evaluărilor legate de modelul penta pe baza diferitelor niveluri de conceptualizare și descriere a realității înconjurătoare, prin corelarea acestora cu scopuri și valori semnificative din punct de vedere social care sunt relevante pentru cetățeni. 

1. La nivel de țară: valoarea dominantă este patriotismul.
Scop: Asigurarea unității, integrității teritoriale și suveranității Federației Ruse pe teritoriul său. 
Valori: 
• Identificați- vă cu țara. Conectați-vă viața cu țară, să se vadă în ea viitorul copiilor lor.
• Fii mândru de țară.
• Înțelegeți importanța protejării integrității, suveranității și independenței drumului Rusiei.

2. La nivel de stat: valoare dominantă - încredere în instituii (autorități).
Scop: Protecția sistemului de stat. Asigurarea stabilitatii/dezvoltarii fara şocuri. 
Valori:
• Autoritățile sunt competente și eficiente.
• Puterea este deschisă, cu respect pentru persoană.
• Autoritățile nu sunt indiferente la problemele oamenilor, autoritățile ajută.
• Puterea și societatea sunt de aceeași parte, au obiective comune.
• Încrederea în alegeri.
 
3. La nivelul familiei: valoare dominantă - tradițiile (familie valori).
Scop: Conservarea și dezvoltarea națiunii. Asigurarea creșterii naturale durabile a populației Rusiei
Seturi de valori:
• Familia și copiii sunt cea mai importantă valoare pentru o persoană.
• Familia este securitate, dragoste și sprijin.
• O familie înseamnă mai multe generații, ținute împreună prin tradiții, respectul față de bătrâni și grija față de cei mai tineri.

4. La nivel de societate: valoare dominantă - acordul (între membrii societății).
Scop: unitate și societate fără conflicte (fără conflicte naționale, generaționale, de proprietate și alte conflicte).

Seturi de valori:
• Focus pe ajutor și sprijin reciproc.
• Toleranță față de disidență.
• Respingerea oricărei discriminări (după sex, vârstă, naționalitate, religie etc.).

5. La nivel uman: valoarea dominantă este creația.
Scop: Asigurarea dezvoltării și competitivității țării, implementare potențialul uman, dezvoltarea capitalului uman.
Valori:
• Valoarea succesului. Autoactualizare în diverse domenii.
• Înțelegerea dependenței succesului și bunăstării de eforturile personale.
• Concentrarea pe creșterea și dezvoltarea personală.
• Conștiința civică. Conștientizarea de sine ca parte a societății, țării, statului.

Concluzii

Pe baza analizei rezultatelor studiului, se poate concluziona că, în inconștientul colectiv, imaginea spațială a țării este o parte adânc înrădăcinată a lumii interioare a persoanei, în jurul căreia gravitează diferite emoții, experiențe și stări emoționale. Astfel, ideea de „măreție a Rusiei” nu este doar o categorie ideologică, ci și o categorie existențială. Rezumând, putem propune următoarea formulă pentru dezvăluirea semnificației  aspectelor identificate în cursul studiului dominantelor valorice:
  • La nivel de țară. Valoare dominantă: patriotism, implicarea în muncă, știință, sport și eroii lor; suntem mândri de trecut, suntem mândri de istoria și faptele strămoșilor noștri, suntem mândri de cultură, realizări și succese. În general, este susținută teza că „Rusia este o țară a oportunităților”.
  • La nivel de stat. Valoare dominantă: încredere în instituțiile puterii. Serviciul public ca serviciu al cetăţeanului. Dezvoltarea mecanismelor de participare a cetățenilor. 
  • La nivelul familiei. În teză s-a exprimat faptul că societatea europeană este individualistă, iar valoarea principală pe care o avem este familia + familia cu prietenii, ceea ce duce la apariția tezei „Familia ca nivel”. Valoare dominantă: oamenii din Federația Rusă sunt o familie de familii. Stimularea natalității și conceptul de „familie mare”. 
  • La nivel de societate. Valoare dominantă: consimțământ. Unitatea internațională. Reducerea barierelor intergeneraționale. Reducerea barierelor între diferitele straturi privind calificarea proprietății. Sprijin pentru cetățenia activă. 
  • La nivel uman. Valoarea dominantă: creația. Istoria succesului.

În concluzie, observăm că astăzi aproape nimeni nu va contesta afirmația că stabilitatea unui sistem politic este în mare măsură determinată de deschiderea, flexibilitatea și capacitatea sa de a utiliza diverse tehnologii pentru luarea și implementarea deciziilor politice. Este de o importanță fundamentală ca aceste tehnologii și aceste soluții să-și găsească actualizarea în contextul dominantelor valorice ale societății ruse identificate în cursul studiului. La rândul său, o înțelegere mai profundă a aspectelor de fond ale dominantelor valorice indicate și posibilitatea utilizării în continuare a datelor obținute în dezvoltări aplicate pot fi considerate drept un rezultat practic important al acestui studiu.

23 de comentarii:

  1. Rusia a fost ,este si va fi intodeauna taramul dezbaterii ideologice pentru mintile fierbinti in cautare de profit,castig si putere absoluta ...Problema mea este sa-mi explic de ce mereu in momentele de cumpana ( cotitura ) ale istoriei poporul rus este ,,sacrificat ,, pe altarul asa zisei schimbari de paradigma...? Ptr. ca este tolerant? Ptr. ca este razboinic ? Ptr. ca este legat de pamant ? Toate aceste schimbari se fac in detrimentul poporului rus ...care este sacrificat in primul rand de conducatorii lui...si apoi de catre cei care invart sforile puterii ...Eu raman la parerea ca Putin nu reprezinta interesul poporului rus ci reprezinta mijlocul/instrumentul prin care este manipulat acest popor...pentru realizarea unor modele/concepte /iluzii de traire umana ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Românii au ajuns preș și carne de tocat și pe tine te foarte grija poporului rus...

      Ștergere
    2. Exact așa cred si eu. Lenin,Stalin si următorii,nu au iubit poporul rus,ba din contră. Au murit cu zecile de milioane. Parcă văd ca așa va fi si acum. Domnul care zice ca ne aia grija de ruși,e cam dus cu pluta.

      Ștergere
  2. "Cercetarea" incearca sa ne induca ca "poporul" rus ar fi ceva rupt de lumea de astazi adica "traditionalist" si "conservator"...nimic mai fals in tara unde femeile sunt pe locul I in lume la avorturi(peste 50 la mie) iar "cuplurile rusesti" tot pe locul I la divorturi. Biata Rusie este condusa de o oligarhie khazara ca si Ukraina , oligarhie la fel de globalista ca si cea care conduce "occidentul colectiv". De exemplu regimul mafiot putinist incepuse constructia de ATI(langa o padure la marginile Moscovei) chiar din 2018 dupa cum se putea vedea de pe site-ul Sputnik. Mai mult la inceputul Plandemiei il vedem pe "patriotul" Putin in costum de "scafandru" galben dand exemplu pro-plandemic bietului popor naucit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rezultă ca bietul popor,e prostit, mințit, batjocorit,ca de obicei.si asta nu înseamnă ca nu este tradiționalist,etc

      Ștergere
  3. Pai numai paragraful asta

    Identificați- vă cu țara. Conectați-vă viața cu țară, să se vadă în ea viitorul copiilor lor.

    e împotriva doctrinei tolerantei minorităților LGTB si altele fictive care face sa funcționeze capitalismul putred al Occidentului Colectiv. Ceea ce denota ca fără valori fictive capitalismul putred nu poate funcționa, aceste valori fictive fiind noile zone de colonialism virtual spre spatii ce pot fi create in arealul psihic-mental colectiv al societăților.
    Majoritatea romanilor plecați in afara au sperat sa găsească acest concept internaționalist american al faptului tot american ca nu contează ce nație ești cat ești american, dar s-au izbit de naționalismul si șovinismul fiecărei tari in care a plecat sa muncească, atâta de mult încât eram confundați cu tiganii.
    Deci degeaba sunt eu romanul tolerant in asentimentul ca las fiecare minorități drepturile ei , fie si cele fictive si cele științifice-fantastice, când drepturile mele de roman încep sa fie tăgăduite la mine in tara.
    Deci ce nație găsești mai toleranta si mai indiferenta ca romanul in Europa?
    Ucrainenii fac război cu limba rusa, interzis rusa, arta rusa, operele ruse....noi am adoptat toate limbile europene, daca nu știați aflați de la străini ca in Romania se studiază cele mai multe limbi din lume, lucru nebăgat in seama, dar care zice perfect spiritul romanesc ce ușor poate fi maleat pe orice alta cultura.

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate ca sunteti geniu sau poate ca sunteti un uman sau om, care are acces la cele mai importante cunostinte (avand o educatie deosebita –pe care noi muritorii de rand, nici am visat-o si pe care sa ne ajutati sa o intelegem- in viitor, in masura in care ne” duce” mintea), va multumesc pentru acest articol exceptional care m-a mai lumint un pic (sunt uman). Am urmarit, in ultima vreme, articolele dumneavoastra, care mai m-au luminat, cu privire la la unele adevaruri ocultate, si va multumesc pentru efortul de a face sa creasca constiita omeneasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca macar jumatate din ceea ce Dostoievski relateaza in romanele sale despre societatea rusă din acea vreme este adevarat, se pot vedea clar "binefacerile" tătucului țar. Daca aceea era libertate, nu este de mirare ca multi s-au inchinat comunismului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Superba analiză și mă regăsesc în majoritatea concluziilor! Cine înțelege sufletul și psihologia poporului rus poate înțelege cauzele, dar și urmările evenimentelor la care suntem martori. Sigur, pentru cei care au mintea liberă și nu sunt trogloditi repulsivi! Felicitări domnule DD pentru ideea de a-l publica pe globul dvs.! Pornesc de la ideea că cei care vă citesc aici nu sunt din categoria "idioților utili" si gândesc cu mintea proprie!

    RăspundețiȘtergere
  7. daca Russia nu are Dumnezeu si nu are din ce descrieti, promovand umaniatea, atunci va sfarsi dramatic, devorata de orgoliu si cu ea intreaga europa.

    RăspundețiȘtergere
  8. precum și un procent din vânzarea resurselor naturale.


    la cate resurse a vandut Romania trebuia sa pot sa-mi iau si eu casa mea in 25 de ani de munca ajutat de aceste dividente, nu de rate la casa 30 de ani

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim Domnule Diaconu pentru ca ati publicat acest articol, pe care dupa citirea lui, noua ne mai ramane sa facem o comparatie intre cele doua modele de "pe piata", si apoi dupa o analizare a lor in modul cel mai rational, trebuie sa facem marea alegere intre modelul rus prezentat mai sus, si intre modelul pe care au inceput sa ni-l ofere de cativa ani, aceia pe care gresit ii numim americani, care sunt aceia bancheri care conduc SUA din umbra, si ar fi corect sa-i numim Mafia Kazara, (si nu evreii pentru ca ei sunt un neam turcic, in timp ce evreii sunt un neam semit la fel ca arabii) iar aceasta Mafie Kazara a devenit "stapana banilor" (prin tiparnita lor privata de tiparit dolari fara acoperire) si cu acesti bani dati imprumut tuturor tarilor, aceste bestii sataniste au reusit sa subjuge toata planeta si acum pot continua ceea ce au finantat exclusiv in interesul lor, si anume ultimul din cele 3 asa numite razboaie mondiale, care de fapt sunt unul singur, si anume Marele Razboi al lor, de subjugare a intregii omeniri, scop pe care il vedem tot mai clar astazi cand actiunile lor criminale impotriva noastra au devenit evidente.
    Acum stim ca democratia era doar momeala din varful unditei de prins cu ea pesti prosti, care odata prinsi in carlig, s-a trecut la prelucrarea lor in vederea "consumului", faza in care ne aflam astazi cand fedanzarea pestilor prosti, numiti si goimi, a ajuns in faza finala.
    Alegerea noastra referitoare la aceasta tema -problema, ar fi fost mult simpla, daca politica liberala aplicata in invatamant, nu ar fi dus la prostirea totala a copiilor, deveniti intre timp o generatie de tineri prosti si lobotomizati, niste consumeristi usor de manipulat, si astfel ei tinerii, au ajuns sa fie acele slugi proaste din tabara satanelor, care sunt folosite ca si carne de tun in actiunile criminale ale satanelor care doresc luarea in starpire a intregii omenirii. Faza de astazi este exact aceea de dupa 1918, cand trebuia distrus ultimul imperiu care avea puterea sa steie in calea globaliatii si anume Imperiul Rus!
    Acum ne ramane speranta ca articolul Dvs sa fie citit de cat mai multi oameni cu mintile la purtator, care sa inteleaga ca nu este de loc greu de ales intre bine si rau, si ca raul (care il formeaza slugile prin care satanele isi exercita puterea asupra noastra), va trebui eliminat asa cum iti scoti propria masea care te doare, dar constientizei ca fara extragerea, ei ajungi la septicemie si apoi fara nicio cale de intoarcere ... direct in moarte.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai ca viziune pentru neo-Romanica avem un studiu-articol despre preluarea rolului Bucureștiului in loc de Varșovia.
    Bineînțeles ca Polonia a sărit ca arsa si începe sa publice articole in care atrage atenția ca nu e bine sa se mute polul polonez in care este lider ..."a 12 tari peste Cele Trei Mari", sa se mute in Romania de unde sa coordoneze toata dezvoltarea Este-Europeana. Iar primul care si-o ia in freza de la polonezii furioși este "Președintele German al României", hă-hă! ...nu mai continui ca mor de ras :))))

    Poftim viziunea românească:



    Dihonie pe Flancul NATO: Polonia îl acuză pe Iohannis că joacă pe mâna Germaniei – Ce pericole ascunde Războiul din Ucraina pentru România
    DE ADRIAN PĂTRUȘCĂ / OPINII / Publicat: Joi, 10 noiembrie 2022, 12:31 / Actualizat: Joi, 10 noiembrie 2022, 13:00

    RăspundețiȘtergere
  11. Mda...Rusia e o mare putere. SI va fi si mai mare daca se concentreaza pe teritoriul ei de dincolo de Urali.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Analiza este superficială! Diferența dintre Rusia și occident este diferența dintre RSR și Republica România. Cine conduce România în prezent? Cum de RSR nu a ajuns o țară agrară, iar în prezent România nu mai are deloc industrie? De ce Gheorghiu Dej s-a opus ca RSR să devină o țară agrară, iar Băse, Geoană sau Iohanis au pus umărul la dezindustrializarea României?
    Deci Rusia are norocul că a văzut ce s-a întâmplat cu România și a luat măsuri să nu urmeze aceeași traiectorie!
    Să revenim la occident și să ne reamintim un moment cheie pentru înțelegerea lui: asasinarea lui Kennedy. Era de neînchipuit în secolul XX ca un președinte comunist să fie asasinat, pentru că serviciile secrete îi sunt subordonate și știa tot ce mișcă în țara lui. În occident nu este la fel, pentru că cei care conduc occidentul nu sunt președinții aleși ci bancherii! Da, occidentul e capturat! Da, Kennedy a fost asasinat de serviciile secrete la ordinul adevăraților stăpâni ai SUA! Voi dezvolta dacă există interes, mai ales soluția viitorului, pentru că vrem-nu vrem viitorul vine peste noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da e o logica simplă, foarte bună pentru explicații și merită dezvoltata in subsolul viitoarelor articole.
      1. Că România e exemplu in estul European ca așa nu, e puțin forțat. Restul țărilor est europene au avut același numar de ani și influență vestică.
      De ce celelalte țări comuniste nu au mers spre dezindustrializare (așa zisa privatizare in care combinatele socialiste se vindeau pe 1 leu și se duceau apoi la fier vechi după ce concedia angajații).
      De ce nu au procedat Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria etc... Ca și in România?
      2. Nici o țară fost comunistă nu a creat dezastru economic ca sa își alunge muncitorii peste granița. Nu uitați ca eram comparați cu sirienii având același numar de oameni plecați din țară.
      Deci România din cauza ca românii au plecat din țară este o regiune ocupată invizibil și sub război nevazut.
      Țara este mai rău ca in Siria după bombardamente.
      3.In Siria dacă se da bani sa se facă un pod, se face fix de banii ăia.
      In România se da bani de "studiu pod" cat sa faci o vila cu piscină, dar studiu e făcut de vreun student semnat si stampilat de ceva verificator.
      Studiu zice câți bani e nevoie, se obtin banii, după care se face licitația la care va câștiga cineva cu dedicație.
      După care se fac manevre cu materialele cum a fost podul Luțcă peste Siret din jud Neamț. ou! ou! ou!
      Constructorii sunt triști in România când la masa unde stau nuneste șpagă.
      In Siria s-a făcut război că tocmai nu au acceptat șpaga.
      4. Valorile pragmatice care fac lucrurile să se învârtă este șpaga, asta dacă nu te minți frumos. (pentru documentare recomand Manualul de Șpagă)
      Occidentul Colectiv a încurajat șpaga in România și a luat pe șpagă toată economia.
      Am închis Tractorul Brașov ca sa nu concureze cu tractoarele italiene, care nu vindeau nimic in Arabia. Etc... Adică am închis economia României ca sa nu facem concurență.
      De unde atata devotament si fidelitate a romanilor față de valorile occidentale? De unde acest servilism de a-ți închide fabrica ta ca fabrica străinului să vândă ea si tu nu?
      Chiar e atât de bun românul ca își dă cămașă de pe el ca occidentalilor să o ducă bine si sa nu sufere de luosa de vânzări?
      Deloc. Totul a fost făcut de șpagă, nu de moralul superior românesc care e indiferent la bogăție și lasă pe toți să facă bani, neglijând tocmai sinele său.
      5.Bine dar si Rusia are șpagă.
      Da, corect.
      Si Ucraina are șpagă.
      Ei aici se cern diferențele pragmatice.
      Aici e prostia românului, viclenia saxonului, si puterea rusului.
      Ca e un război intre mafiile internaționale ale lumii.
      Românul prost e mafiot mărunt.
      Toți de la conducerea României sunt mafioți ca au luat șpagă.
      Toți de la instituțiile statului au luat șpagă. Sunt mafioți.
      Cum e celebru caz CNAIR, sunt niște mafioți mărunți care se compromit pentru 10 mii de lei.

      Saxonul cand da șpagă știe să ceară.
      Așa a cerut lumii de 100 de ami și așa a creat imperiul britanic.
      Rusul îți da șpagă după ce treaba e făcută.
      Saxonul da șpagă înainte.

      Deci asta e diferența intre cele două lumi Saxonă vs Slavă.
      Saxonii dau șpaga înainte, rușii după.

      Asta e modelul lumii, cum se da șpagă.
      De ce șpaga înainte a creat lumea de azi?
      Pai să dai șpagă înainte înseamnă credite, bancheri, bule financiare fixtive, criptomonede etc...
      Să dai șpagă după ce treaba e făcută nu îți permite sa te dezvolți pe credit ca occidentul colectiv ci rămâi in sărăcie.
      De aceea viata mafioților ruși e scurtă dar intensă.



      Ștergere
  14. In esenta studiul redescopera fundamentele statului bizantin din perioada de glorie
    In imperiul bizantin celula de baza era familia iar cetatenia era ortodoxismul ,fara a extirpa din corpul natiei celelate religii .Un crestin ortodox practicant ,intelege mai usor toate aceste aspecte .

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte bune telegrame-comentarii :


    Morpheus 777:
    Da, asa este. Si nu numai asta cu natalitatea. De exemplu au avut un spectacol - concert al unui "artist pop" chiar in Kremlin, spectacol in care o dansatoare era rastignita goala, pe o cruce cazuta intr-o parte...asa...
    Ei au identificat si cum de a fost podisibil sa aiba o rata de natalitate atat de mica si restul manifestarilor de tip sexo-marxist: i-au identificat pe toti cei strecurati in functii de conducere in doneniile cultura, sanatate, influenceri, politicieni,jurnalisti etc. Au adus dovezi ca au fost sponsorizati direct sau indirect de ONG uri straine, corporatii, etc.
    Ca atare, au introdus o lege prin care medicii care fac avorturi NU MAI AU VOIE sa asiste la nașteri (motivul: cine ucide copii nu poate moral vorbind, sa aduca pe lume alti copii - deci trebuie sa aleagă ), si au inceput sa-i scoata din functii usor-usor pe toti cei care sunt sub infl sexo-neo-marxista, pe toti jurnalistii care se duceau la ambasade pt a fi instruiti ce sa trancaneasca la tv, au oprit finantarea pt "institutul Yelțîn", etc
    Cine isi imagineaza ca hidra neo-bolsevica nu este prezenta si in Rusia...este un naiv.
    Poate in viitor sa scape de ac influenta malefica, dar in trecut si in prezent...inca au cozi de topor!

    Pina si legea privind lockdown si vaccinare oblig si certif verde s-a dovedit a fi fost promovata de reprez OMS in Rusia ( echiv lui Rafila si Arahat la noi). Asa cum in pandemie la noi erau promovati pe toate Tv mereu si merru aceiasi " doctori" ( gen doctorita Mahler sau Tataru sau "specislistul" din timisoara) asa au avut si ei "doctorii" care au urlat zi si noapte pe TV urile lor ( care s-au dovedit a fi proprietatea unor indivizi neomarxisti).

    Ce am spus mai sus am citit pe canalele TG rusesti, cu "translate". Poate oricine

    RăspundețiȘtergere
  16. Îmi place analogia statului cu magnetul care crează câmpuri de forță unde oamenii primesc ceva suplimentar de la magnet, o magnetizare sa zicem.
    Deci cum vine treaba în analogie cu un magnet care face populația sa fuga, nu atrage nimic.
    Concluzia este ca Romania a devenit un stat dependent de plăceri, atașat fata de valorile plăcerilor, și conduc de plăcerile unor indivizi indiferent cine ar fi ei.
    iar conducerea bazata pe plăcere te face sa comiți și sa acumulezi multa, multa trufie, orgoliu și ce mai, mai toate cele 7 păcate capitale prin care se distruge sufletul națiunii. Daca în cazul unui individ care păcătuiește cu viata lui și se conduce numai după petreceri și plăceri nu se iau măsuri ca valorile nostre occidentale permit sa te petreci non-stop, la nivelul elitelor de la conducere o astfel de atitudine ar trebui sancționată, nu așteptat sa vina Dumnezeu la ziua judecății, ar trebui judecata în fiecare zi.

    Tot noi suntem vinovați ca am vândut toate făbricile și le-am dărâmat toată industria socialista. Aveam o industria care rivaliza cu cea poloneza, azi nu mai avem deloc industrie, dar deloc, suntem târa dez-industrializata. Voi realizați ca părintii noștri trăiau într-o țara mai avansata ca a noastră azi? Ca R.S.Romania era o țara mai avansat industrializata decât Romania azi? Ca azi ce produceam în acele fabrici ar fi adus trilioane de euro în buget de unde puteam fura noi și nu ei? Deci au eliminat un competitor serios, Romania toată. Si i-au furat forța de munca cu totul.

    Smartphone-ul este Supremul Vaccin cu super efecte secundare, pentru ca va face sa uitați ca ne-au furat locurile de munca, ne-au furat făbricile, ne-au furat timp, ne-au furat de lângă cei dragi, ne-au dus în țara lor sa ne facă țigani și sa urle zilnic la noi, ne-au dus toate femeile frumoase la produs la ei, etc....Deci dragilor, astea sunt efectele secundare din 1989, asa zisa revoluție, care nu a fost revoluție, ci războiul nostru cu Rusia și Ucraina si am pierdut acel razboi.
    Am impus sancțiuni la R.S.Romania și am distrus economia ei.
    Noi am trăit cele mai mari sancțiuni economice, și noi ni le-am dat.

    Noi ca sa fim cinstit ar trebui sa declaram război Ucrainei și Rusiei în același timp, sa ne batem cu amândouă, sa ne dea teritoriile înapoi și aurul furat.
    Apoi ar trebui sa ne declaram în Schengen sau sa ieșim afara din UE și sa naționalizam toate companiile străine de la noi sa le facem de stat in locul celor furate și închise. Apoi ar trebui sa dam salarii ca în Elveția, bineînțeles după ce îl strângem de *oaie pe Isărescu sa deschidă robinetul ala veșnic închis pentru romani, și sa atragem toți oamenii de bine sa vina la noi sa lucreze, nu la nemți, nu la francezi, nu la americani, la noi frate, ca meritam sa lucreze la noi. Suntem frumoși. Lumea ne iubește.
    Apoi ar trebui sa declaram același salariu la nivel european, ce e minciuna asta, ești în Europa, dar salariul tău diferă de zona economica a Europei unde ești prins.
    Nu frate asta e minciuna, același salariu la fiecare european.
    Uita-te la spanioli, englezi, germani, francezi care au protestat împotriva războiului din Ucraina și mărirea salariilor contra inflației.
    La noi în Romania nu a sărit nimeni sa se mărească salariile. Noi acceptam mereu cel mai mic salariu din Europa, dar mereu și suntem mai bogați vad ca ca și toți europenii dar suntem atât de prosti încât le dam gazu și curentul gratis la străini sa facă ei profit de pe tâmpenia noastră.
    Nici un roman cu scaun la cap nu poate tine cu Ucrainienii. Pentru mine sunt tot rusii aia bolnavi care mi-au ucis bunicul. Nici americanii ca populație, nu ca elita, nu cred în Ucraina, ca ii considera și ei tot rusi. Asa ca povestea asta cu Ucraina e alta poveste Bovid, care când vor venii efectele secundare, se vor lepăda de Ucraina și vor rămâne cu 40 de milioane de refugiați în EUROPA.

    RăspundețiȘtergere
  17. Kiev, Moskva, Insula Șerpilor, Podul Crimeii, Herson... victorii strategice ale muscalilor. In rest povesti despre sensibilul ethos slav când totul se reduce la jaf și la rudiment gregar. Davai ceas....

    RăspundețiȘtergere
  18. Referitor la faptul ca Rusia lui Putin isi propune sa urmeze calea digitalizarii, este un lucru normal intr-o societate in care tehnologia informatica a ajuns la un asemenea nivel inalt, si
    unde mai pui si faptul ca progresul ei inca nu s-a oprit.
    Iar cyberpunk-ul, conform definitiei din Wikipedia nu este ceva neaparat negativ, ci este ... citez: "o formă a artei de a răspunde tehnologiei, chiar formă revoluționară, dedicată destrămării oricărui liant ce semnalează realitatea drept consensus, cyberpunk-ul se vrea o manieră de blocaj în fața controlului de masă".
    In articolul publicat ieri, eu am remarcat ca structura societatii va ramane aceeasi,adica una bazata pe familie ca celula de baza, si familia ca unire de generații, unde există respect față de bătrâni și grijă față de cei mai tineri”, si asta e bine, iar chestia cu cyberpunkul, mi se pare mai degraba o dorinta a tineretului, dar si un pas propagandistic folosit ca un instrument prin care statul vrea sa atraga tineretul de partea lui astfel incat sa-si asigure supravietuirea in timp.
    O fi bine...o fi rau...asta ramane de vazut, deocamdata Raul vine de la Satanele de peste ocean, care la fel ca Hitler vor sa devina stapanii planetei, si ce e mai rau, vor sa faca din planeta un mega Auschwitz cat toata planeta. Asa ca problemele trebuie rezolvate conform importantei prioritatilor.
    Retragerea din Herson pe malul stang al Niprului, este o miscare strategica foarte buna, pentru ca nimic nu e mai rau dacat faptul ca dusmanul, a carui putere creste tot mai mult pe zi ce trece, vezi suvoiul de tehnica militara care vine din Grecia, dar si faptul ca si alte tari sunt atrase in acest razboi, nimic nu este mai rau decat faptul ca dusmanul sa te impinga in acel fluviu care iti si limiteaza posibilitatile de aprovizionare.
    Strategia este cu atat mai buna cu cat criminalul de Zevzenski poate, si chiar este in stare sa
    sparga barajul si astfel inece intreaga armata rusa si astfel se lasa larg deschisa poarta catre Crimeea, pe cand astfel, drumul catre Crimeea ramane inchis, si chiar mai bine aparat atat de armata cat si de fluviul greu de trecut.
    Iar faptul ca Putin ar fi o marioneta care joaca rol dublu, acesta poate oricand sa fie maturat de pe scena politica de catre patriotii adevarati din jurul sau, pentru ca orice om poate fi inlocuit.
    Concluzia este ca avem motive sa fim optimisti, si sa constientizam faptul ca protectia noastra ca cetateni dar si ca patrioti, nu poate veni de la dusmanul care ne-a distrus tara si acum vrea sa ne distruga si poporul, asa ca romanii trebuie sa faca ceea ce bine au mai facut in istoria lor, adica sa intoarca armele si sa schimbe tabara!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)