duminică, 12 mai 2024

Canada este pe cale să fie invadată de realitate


V-am povestit în nenumărate rânduri despre aberațiile imobiliare ale Canadei. De fiecare dată când spuneam ceva, mi se răspundea că „cererea e solidă”, fiind ghidată de achizițiile chinezilor. Aceste miraje le-am mai văzut de multe ori în istorie. Credința oarbă într-o „perpetuă fântână de leac” nu face altceva decât să adoarmă spiritele, amânând confruntarea cu realitatea. Doar că lecția deja o cunoașteți: cu cât somnul rațiunii e mai lung, cu atât confruntarea cu realitatea e mai drastică. 

Că traiul în imaginar al Canadei nu mai poate fi susținut a devenit cât se poate de clar prin ieșirea la rampă a Băncii Canadei care a vorbit pe șleau despre „o corecție bruscă a piețelor care ar putea provoca stres la nivelul întregului sistem”. O asemenea formulare din partea unei Bănci Centrale e de neimaginat. În general comunicatele instituțiilor de acest tip conțin mai degrabă sugestii, în niciun caz formulări radicale sau ultimative. Însă cum poate acționa altfel o bancă centrală care vede limpede cum totul în jurul său e cuprins de flăcări.

Am văzut cum, pentru a masca situația, s-a ajuns la produse ipotecare imposibile, în care principalul nu e plătit în cursul vieții împrumutatului sau, și mai strigător la cer, în care rata plătită uneori nu acoperă nici dobânda. Am spus încă din 2008 că refuzul autorităților din Canada de a lăsa ca prețul imobilelor să se corecteze este o greșeală înfiorătoare care va avea efecte dintre cele mai perverse. 

Suntem în 2024, momentul răfuielii finale. Timp de 16 ani firmele de construcții din Canada au umflat prețurile, întorcând acționarilor lor sume fabuloase. Cartiere întregi construite în jurul marilor orașe s-au vândut „ca pâinea caldă” sub oblăduirea blândă a sistemului financiar. De altfel, întreaga afacere a fost una în care o anumită familie bogată din Canada, susținută de o altă familie bogată, și-a transformat în lichidități niște terenuri, prin intermediul firmelor de construcții în spatele căreia stătea. Cu toate că nu vă vine să credeți, întreg mirajul imobiliar al Canadei a avut la bază vânzarea unor terenuri supraevaluate. De fapt nici măcar vânzarea întrucât în Canada nu poți deține teren, ci doar o cotă dintr-o proprietate. În caz că nu știați, majoritatea covârșitoare a teritoriului canadian este deținută de ... coroana engleză! Așadar și aventurile imobiliare ale celor care se imaginează „proprietari” colo sunt simple fantasme. Deci, tradus, întreaga aventură imobiliară a Canadei nu a fost decât un joc fals în care s-au vândut iluzii contra bani. 

Parte în tărășenie e și cea mai bogată familie a Canadei, cea a stăpânului neîncoronat al acestei țări. În 2018, familia a vândut către Blackstone agenția de știri Reuters, cu un preț de 20 miliarde de dolari. De-atunci, familia tot acumulează lichidități. De ce, o să înțelegeți mai jos. 

Oamenii care nu au habar pe ce lume trăiesc preferă să se simtă fericiți în visul care li se livrează, în timp ce „creatorii de vise” profită de naivitatea prostimii. Ceea ce urmează în Canada e cât se poate de clar. Analiștii care au habar de lumea pe care trăiesc vorbesc despre o creștere cu peste 60% a ratelor la creditele cu dobânzi variabile! După cum v-am spus, echilibrul creditelor e atât de fragil încât, în foarte multe dintre cazuri, rata ipotecii abia acoperă dobânda, fără nicio perspectivă ca împrumutul să fie plătit vreodată. De cele mai multe ori, oamenii au mai multe împrumuturi, iar creșterea dobânzilor îi aruncă într-un haos financiar absolut. Așa se ajunge ca locuințele care fuseseră achiziționate la prețuri piperate să ajungă în proprietatea băncilor ca efect al neachitării obligațiilor de plată, iar de aici să fie vândute în pachete masive și la discounturi considerabile unor fonduri de investiții imobiliare. 

Înțelegeți șmecheria? În timp ce piața era hipnotizată de mirajul „chinezilor bogați care cumpără tot ce mișcă”, insiderii acumulau bani împingându-i pe fraieri în aventuri imobiliare nesustenabile. Acum fraierii vor cunoaște falimentul, în timp ce isteții vor răscumpăra la prețuri chiar mai mici decât prețul cu care vânduseră terenul, cartiere întregi de imobile. Înțelegeți jocul?

Poate vă întrebați care-i miza? E cât se poate de banală: accelerarea drumului către comunismul multilateral dezvoltat. În mod cât se poate de logic, acele cartiere se vor transforma în locuințe de închiriat, unde sclavimea contemporană își va plăti tributul către stăpânire. Și uite-așa, printr-o scamatorie, isteții au construit cu banii proștilor locuințele în care aceiași proști vor plăti chirie. Să plătești chirie în casa făcută cu banii tăi, ăsta chiar că-i „visul de aur al omenirii”. Probabil veți fi tentați să spuneți că banii nu erau ai proștilor, ci ai băncilor care-au finanțat atât construcția cât și achiziția de către fraieri. Așa e, doar că avem o chichiță aici: cine credeți că va plăti „paguba băncilor”? Bogătașii? În niciun caz. Ca de fiecare dată, prostul plătește. 

Peste câtva timp Canada va deveni un caz-școală de „transformare a societății”. Oricum țara era una socialistă, dar acum va face pasul decisiv spre comunismul de rit nou: „nu vei deține nimic și va fi bine”.

14 comentarii:

  1. BROKERII APOCALIPSEI, film pe Netflix, disponibil doar pana in 9 iunie ca il scot afara, un film istoric despre criza din 2008. Cum un singur om, Lewis Ranieri de la Solomon Brothers a inventat obligatiunile ipotecare in anii 80 si a dus la dezastrul mondial economic din 2008.

    RăspundețiȘtergere
  2. THE WORLD'S REAL-TIME BILLIONAIRES https://www.forbes.com/real-time-billionaires/#57fc832e3d78

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, impresionant!
      Deasemenea aceste sute si mii de indivizi sunt protectia noastra
      ACEA FRANA FORMIDABILA IMPOTRIVA banilor digitali. Daca JUPANILOR de mai sus le este bine si NOUA AMARATILOR ne va fi bine, acolo pititi in umbra lor, in deceniile care urmeaza. NU AU CUM sa le canceleze banii miliardarilor si sa-i aduca la nivel de muritori de rand fericiti si fara lamborghiniuri.

      IAR DOUA SISTEME FINANCIARE CARE SA ACTIVEZE IN PARALEL unul pentru MILIARDARI si altul pentru prostime NU AU CUM SA FACA.
      AR VREA EI, STRANG DIN BUCI, DAR NU POT.

      ELYSIUMUL NU EXISTA !

      CC

      Ștergere
  3. Da.Cred ca acesta este noul tip de socialism. De fapt, de comunism. Nu a fost posibil in Rusia abia iesita din feudalism, dar devine ( a devenit ? ) posibil in societatile industriale devenite postindustriale. Doar ca se construieste de sus in jos, dar tot printr-un fel de revolutie. Imprumuturile despre care se vorbeste in articol nu vor fi platite practic de nimeni. In nici un caz de prostime, care in nici un caz nu are cu ce. Eu inteleg dezamagirea autorului ( si a multor alte persoane de buna credinta si cu reminiscente interbelice), dar vremea capitalismului clasic, cu toate cele ale lui, a trecut.Iremediabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prostimea cu siguranta mereu plateste dar nu cu numerar cum iti imaginezi tu, si da, pe care nu-l detine. Platile prostimii(care deja se fac in caz ca nu ai observat) se vor scurge din degradarea invatamantului si a sistemului medical, locuinte, intretineri, transporturi, drumuri si poduri, asistenta sociala, ce tin de calitatea vietii, iar cea mai abundenta suma va veni din INFLATIE si DOBANZI ipotecare.
      Amza

      Ștergere
  4. NU GUVERNELE CONDUC LUMEA. Goldman Sachs CONDUCE LUMEA. - Alessio Rastani

    RăspundețiȘtergere
  5. Dom'ne, nu știu cum este în Canada, știu însă că exact de unde locuiesc eu în stare de urgență decretată la nivel național unii la miezul nopții tăiau fiare cu aparatul de sudură. Lege, nu glumă! Fieroteniile nu erau ale mele, ce a rămas nu este al meu, eu doar am aprins lanterna de la fereastră ca să-i sperii, însă nu au plecat. Dedicație de la mine pentru reprezentantul sindicatului penitenciarelor, domnul subcomisar, prezent la România TV! Și este într-un oraș din sudul țării. Păi, cum era cu legea, dom'ne maior? Cine avea curajul să iasă la ei? Plus că era noapte pe câmp la marginea orașului cam de pe unde se pun porumbi, chiar dacă propriu zis porumb nu este cultivat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SI te-ai dus de dimineata sa vezi? Oare ce taiau, sistemul de irigatii sau firele groase de Cu?

      Pai cu ce altceva sa-si construiasca baietii case, sa-si ia SUV-uri? Din munca? Cihh, aia pute a socialism.

      Ștergere
  6. Este clar ca prin acelasi sistem conectat se anunta indirect o CORECTARE a preturilor aberante si din orasele mari ale Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  7. In Canada inca este foarte bine finaciar. Lumea se plange de preturile mari si de inflatie dar un mare procent din populatie o duc ca belferii, nu le pasa si sunt plini de bani cu mosteniri care curg garla din toate partile. De tineri care doar se prefac ca muncesc nu mai vorbesc. Locuitul cu parintii sau bunicii, in asteptarea mostenirilor in timp ce freaca tiparul cu anii, este sport national.

    HaHa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Canada nu stau magarii la calarit?
      Pai daca i ati fortat in trecut la supraproductie!

      Ștergere
    2. Nu cred ca traiesti in Canada ori traiesti intr-o lume a ta. Aici unde habar nu ai cine iti sunt vecini nici dupa 20 de ani. Canada asa cum era stiuta, nu mai este. Cind povestesc alor mei ce se va intimpla si in Romania, rad de mine. Rideau de mine cind le spune-am ca in scoli copii vor invata lucruri cumplite. Canadieni depind exclusiv financiar la limita saraciei de un sistem care ii stringe in menghina pe zi ce trece, clasa mijlocie aproape ca nu mai exista iar sansa de a fi om al strazii creste vertiginos pe zi ce trece, imigratia necontrolata, inflatia si mai ales costul vietii sunt mijloacele care vor pune la pamint societate dupa care vor "salvatorii". Ce se intimpla aici se va aplica in toata lumea.

      Ștergere
    3. Indiferent de costul vietii, a legumelor si fructelor, vad ca nu se inghesuie nimeni(milioane de canadieni) sa-si planteze nimic( o ceapa, un cartof, o rosie), in gradinile din jurul caselor printre care unele sunt chiar maricele, preferand sa cultive iarba si pomi si copaci complet aiurea si sterpi care infloresc dar nu fac nici un fruct. Populatia iti da senzatia ca de parca sunt debili mintali( dar clar cu bani si averi, cottege-iuri, vile la lacuri, barci, distractii).
      Concluzia?
      Canadienii de citeva generatii inca o duc foarte bine!
      Tu si multi alti romani la prima generatie in Canada care a tras din greu la scarbici-corporatist ce pretentii poti sa ai? Asta este, trebuie sa-ti faci provizii din timp ca sa nu ajungi inapoi la sapa de lemn cu pensia CPP.

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)