luni, 13 mai 2024

Statut, bani, bogăție


Revin asupra unei probleme discutate, dar cred că subiectul merită. M-a întrebat copilul unor prieteni ce să facă pentru a fi bogat? Are 18 ani și mi se pare excelent că se gândește la asta. Doar că, după ce am schimbat 2-3 păreri cu el, i-am spus că nu are nicio șansă să ajungă vreodată bogat dacă nu-și schimbă modul de gândire. „Mai mult, i-am spus, ai toate șansele să ajungi pe la 35-40 de ani un individ frustrat, ratat și, cu siguranță, sărac!” A căscat ochii perplex întrebându-mă ce e rău în faptul că vrea să fie bogat și că se interesează despre asta. De fapt nu aici era problema. 

I-am arătat ceasul pe care îl aveam la mână și l-am rugat să-mi spună sincer părerea sa despre el. „E un ceas comun, mi-a spus, cam vechi. Probabil că un exemplar similar costă 20$-30$”. Așa era. Aveam la mână ceasul pe care-l port mai mereu, un Orient cât se poate de banal pentru unii. Doar că acela e un ceas de om bogat. A căscat și el ochii în momentul în care i-am spus asta. L-a luat să-l cerceteze, l-a întors pe toate părțile, după care s-a dat bătut. Mi-a spus că nu înțelege care-i treaba și că, pentru el, tot un ceas de 20$-30$ rămâne. Ca să-i complic judecata, i-am răspuns că nici eu, dacă l-aș vedea pe jos, nu m-aș obosi să mă aplec pentru a-l lua. Atunci care era treaba? O să aflați imediat.

Eroarea pe care o făcea acel tânăr este una comună multora, anume aceea de a face o confuzie între bogăție și bani. Și, ca să fie ghiveciul complet, mai băgase și statutul în discuție. Mai precis, răspunsul lui la întrebarea „de ce vrei să fii bogat?” era unul standard: „Vreau să am bani și statut”. O teribilă eroare care, fără doar și poate, îi bagă în depresie pe toți cei care persistă într-o astfel de gândire. De aceea vreau să insist asupra problemei pentru a-i ajuta pe cei care încă mai au asemenea dileme. 

În primul și-n primul rând, ce înseamnă să fii bogat? Înseamnă o groază de chestii, dintre care a avea bani e cam pe unul dintre ultimele locuri. Știu că afirmația pare dubioasă, dar credeți-mă că fix așa e.  O să vă spun din start că am o teribilă definiție a bogăției: a fi bogat înseamnă să dormi bine. Dacă ai un somn liniștit, dacă te trezești plin de energie, dacă zâmbești și nu te simți trist din orice rahat, atunci, în mare, înseamnă că ești bogat. Nu subestima definiția pe care am dat-o, chiar dacă te simți dezamăgit. În realitate conține în ea mult mai multă  înțelepciune decât s-ar putea crede la prima vedere. Și-acum să luăm elementele pe rând deoarece simt că toată lumea acum își lungește urechile încercând să ajungă pe scurt la capitolul bani.

Banii, în esență nu au valoare. Dorința oamenilor de a deține bani este de fapt un instinct primitiv care încearcă să simplifice totul, să croiască o scurtătură spre fericire. Cei care vor să înțeleagă toate aspectele banului, ar trebui să-și pună o întrebare simplă: de ce toți cei care ajung să fie loviți de bani, în cel mai bun caz, se întorc la sărăcie, iar în cel mai rău caz își pun capăt zilelor? Credeți-mă că așa se întâmplă, ceea ce ar trebui să vă sugereze că drumul spre pseudo-îmbogățire este unul fals. Știu, nu mă credeți, dar dacă veți avea răbdare să citiți până la cap, veți înțelege fenomenul. 

Revenind la bani, există șablonul conform căruia „doar hoții au bani”, ceea ce, desigur, e fals. Mai mult, sunt unii care spun că „hoții sunt ăia din politică deoarece reușesc să se cocoțeze pe diverse funcții de pe urma cărora se îmbogățesc”. Și uite-așa, am ajuns la noțiunea de statut. Unii confundă o funcție sau o meserie cu un anumit statut, ceea ce, din nou, e fals. Într-adevăr, putem vedea statutul ca pe o poziționare a individului în societate. Așa arată treburile dacă facem o fotografie. Ceea ce nu înțelege tot omul este ceea ce se întâmplă cu un individ după ce-și pierde statutul. Ce se alege de un premier după ce nu mai e premier sau de un președinte după ce nu mai e președinte? Aveți câțiva foști președinți sau premieri în viață: Iliescu, Constantinescu, băsescu, Cîțu, Orban, Adrian Năstase, Ponta etc.. Vi se pare că vreunul dintre ei mai e perceput ca având un anumit statut? Desigur nu. Ce se întâmplă cu un judecător sau cu un procuror după ce ajunge la pensie? De obicei nu-l mai salută nimeni pe stradă. Și, din nou, de cele mai multe ori, acești oameni ajung la depresii, iar pentru a scăpa se alimentează continuu din propriul lor trecut. „Când eram eu general în armata română” - obișnuia să-mi spună un bătrân general care, la un moment dat a jucat un rol de-a dreptul covârșitor în istorie. Acel om se hrănea din trecut. Chiar și pentru un om în vârstă, care „și-a trăit traiul”, o asemenea înțepenire în trecut nu e benefică. Doar că el trăia aceeași frustrare a pierderii statutului. 

Iată-ne ajunși la momentul unei prime concluzii. Nu întâmplător am așezat termenii în acest fel în titlu. Credința oamenilor este că treburile merg în felul următor: cucerești cumva un statut, acest statut îți aduce bani, iar banii bogăție. Ei bine, primii doi pași îi fac toți cei pe care-i aveți ca model de reușită în viață. Însă 99% dintre ei nu reușesc să ajungă la al treilea pas. Se îneacă după ce au bani. Și, dacă le veți urmări evoluția de după ce au ieșit din „perioada de succes” a vieții lor, veți putea constata că, în cel mai bun caz, în urma lor nu a rămas decât o casă imensă, din care folosesc 1-2 camere, restul deteriorându-se precum casele bântuite. Oamenii care folosesc statutul pentru a se îmbogăți, de fapt sunt extrem de asemănători celor peste care dă norocul la loto: au la un moment dat bani, dar apoi banii le fug printre degete. De bogați nu ajung să fie bogați niciodată! Pentru că nu știu ce este bogăția. Iar dintre cei 1% care reușesc să ajungă bogați(în sensul pe care-l voi explica în continuare), majoritatea nu sunt bogați după definiția pe care am dat-o la început deoarece, cel mai probabil, banii făcuți prin fraudă nu-i lasă să doarmă liniștiți. 

Trebuie așadar să înțelegeți este că bogăția nu vine prin intermediul statutului și, mai mult, că aceasta este cauza concepției generalizate conform căreia „bogați sunt doar hoții”. Nu-i așa! Într-adevăr, hoții pot avea bani, dar bogați nu vor fi niciodată! Doar opinia publică, avidă de confirmarea acestei presupuneri își va concentra privirea asupra altui infractor care-o duce vremelnic bine, după ce fostul infractor „la modă” a picat. Însă, ceea ce trebuie să știți este că există și o altă metodă, cât se poate de etică și care nu implică teribilele compromisuri care-i bagă în pământ pe cei rătăciți pe calea greșită.

De fapt, procesul este absolut invers. Prima dată trebuie să fii bogat, apoi vei avea bani și abia apoi vei ajunge la un statut. Știu că sună ciudat și oarecum dezamăgitor, dar fix asta-i succesiunea. S-o luăm cu începutul. Ce înseamnă să fii bogat și de ce cei care au bani de fapt nu sunt bogați? Din punct de vedere uman, așa cum am mai spus, a fi bogat înseamnă să dormi bine. Asta se cam întâmplă din copilărie până când nu-ți mai dau părinții banii de buzunar sau, cum am spune, din momentul înțărcării tale financiare. Când părinții ți-au arătat ușa(sau nu mai pot să te susțină), încep frustrările. E simplu de înțeles de ce: pentru că nu ai fost pregătit pentru viață. Desigur, trebuie să câștigi ceva bani pentru a avea un început. Ceea ce nu înțelegi ca tânăr este faptul că nu ai de ce să nu dormi nopțile. Tu poți face orice, poți să intri și cu capul în parapet deoarece când ești jos o poți lua mereu de la zero. Și, în plus, ai avantajul vârstei: tu ai timp, în timp ce ceilalți, mai în vârstă, nu au timp. Așadar, trebuie să începi să acumulezi. Și, în același timp, să investești. Ce înseamnă să investești? Înseamnă ca suma investită să valoreze mai mult decât la momentul investiției și să-și aducă ceva bani în mod regulat. Un spațiu comercial pe care-l cumperi pentru a-l închiria e o investiție, o cotă parte dintr-o companie s.a.m.d. Scopul este acela de a ajunge să trăiești din ceea ce-ți produce investiția ta. Ai făcut o firmă care funcționează? Perfect! Nu te opri aici, următorul pas trebuie să fie cel de a te transforma în investitor, adică să o faci să funcționeze fără implicarea ta. Nu-mi spune că nu se poate! Abia după ce ai făcut BINE acest pas, poți spune că ești investitor deoarece din acea firmă îți vin bani fără să te implici, iar tu te poți implica în alte proiecte. Desigur, firmele nu sunt singurele investiții. Dacă ai un salariu bun, poți să-l menții și să investești în companii cotate la Bursă, în imobiliare sau în alte direcții. Pentru asta e nevoie de experiență. Cum o obții? Citind. În general trebuie să citești, să te educi continuu. În ceea ce privește bursa, trebuie să procedezi exact așa cum îți recomand să procedezi cu TOATE investițiile tale: gândind pe termen lung. Mă rog, probabil vom mai vorbi în viitor despre diversele strategii de investiții, nu ăsta e scopul articolului de față. 

În momentul în care poți trăi din investițiile tale, te poți considera bogat financiar. În mod sigur vei vedea că atunci poți dormi liniștit, fără să existe vreun stresor care să te facă să nu dormi nopțile. Mă rog, mai sunt multe elemente care țin de viața personală pe care trebuie să ți le pui în ordine pentru a fi cu adevărat bogat. Dar înțelegi bine asta. 

Treptat, după ce obții și banii, statutul vine de la sine. Acum e o problemă și aici. Nu prea trebuie să te gândești la statut deoarece nu valorează absolut nimic. Cei cu capul pe umeri înțeleg și nu dau doi bani pe asta. Însă l-am introdus în ecuație deoarece sunt câțiva care devin obsedați de statut. Și, de aceea, încep să-și forțeze averea, să caute să o multiplice cu orice preț gândindu-se că așa vor obține ceva. Ceea ce trebuie să știi este că dacă ai atins 5 milioane de dolari(de fapt vreo două, dar am mai „rotunjit” eu suma), poți trăi fără să mai faci nimic. Asta ar trebui să-ți asigure un confort mental pentru a te putea ocupa de ceea ce vrei, de ceea ce te pasionează. Absolut nimic nu valorează mai mult - în termeni pământeni - decât pasiunea ta. Și-ar mai fi ceva, de o importanță covârșitoare, dar pe care o vei descoperi după ce devii bogat.

Pun punct deoarece și-așa am întins-o mult! Rezumând, totul e simplu: „Vrei să fii bogat? Dacă răspunsul tău e afirmativ și dormi bine noaptea vezi că ești deja bogat!” Crede-mă!

33 de comentarii:

  1. Statut in Romania inseamna asa: esti cu cine trebuie esti pe statut. Misti putin in front seocupa Sistemul cum trebuie si te distruge. Au baietii metode. Important e doar sa ii deranjezi cumva nepotrivit. Daca faci bani multi si nu cotizezi la Sistem, nu poti face concurenta.exclus. ori colaborezi ori cedezi tot. Democratie. Simplu ca buna ziua!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar nu cred că ai nevoie de 5 milioane, sau de măcar două, nici măcar de LEI, ca să-ți permiți să faci CEEA CE TE PASIONEAZĂ! Ai nevoie doar de STAREA potrivită, de curajul de a cere de la viață, și de acțiune concretă în direcția dorită! Atât! Milioanele de dolari, euro sau lei se pot EVAPORA din conturi de la o zi la alta (falimente, confiscări, inflație), afacerile se pot prăbuși rapid, iar investițiile pot fi naționalizate (stare de alertă, socialism, dictatură etc). Însă STAREA TA de BINE e doar a ta, și nici măcar lagărele de concentrare nu o pot confisca (Vezi V. Frankl)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bogat esti doar daca iti permiti sa te intrebi dimineata, cind te scoli, ce vreau eu sa fac astazi? Restul de variante nu conteaza!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bogăția nu consta in bani sau lucruri materiale,bogăția este in mintea și inima ta

    RăspundețiȘtergere
  5. ,, Bogat nu este cel ce posedă multe lucruri, ci acela care are nevoie de puține ,,

    RăspundețiȘtergere
  6. ABSOLUT corect DD,
    Nimic nu bate somnul linistit si odihnitor. Deasemenea AI STATUT si cind NU STAI CU FRICA cind auzi ca cineva bate la usa sau in poarta. Stii cu siguranta ca in urma vietii curate pe care ai dus-o si o duci, nu a venit dupa tine Procuratura!

    ASTA inseamna sa fii bogat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vezi când o veni cineva după sufletul nostru și vom da socoteală pt faptele noastre.

      Ștergere
  7. Ce diferența între tânărul care întreba oarecand "Ce safac sa ma mantuiesc ?!"și cel care te-a intrebat "Ce sa fac sa ma îmbogățesc?!" !!!Ehi, fo' doua mii de ani...!!

    RăspundețiȘtergere
  8. O singura intrebare ;
    Investita cu un membru de familie sau intr-un membru al familiei apropiate sau extinse este investitie sau manipulare?

    RăspundețiȘtergere
  9. O navă extraterestră aterizează pe Pământ.
    Se formează ad-hoc o comisie mondială, formată din politicieni și oameni de știință, care să dialogheze cu ,,oaspeții".
    - Ați spus că și pe voi v-a creat Dumnezeu, odată cu noi, dar voi sunteți net superiori ca tehnologie, informație, chiar și moral se observă diferența... Cum ați reușit? întreabă pământenii.
    - Trebuie să recunoaștem că nu e doar meritul nostru, zic extratereștrii.  La fiecare vizită, Iisus Hristos ne învață lucruri noi și ne corectează greșelile...
    - Cum, zice comisia mondială? La voi vine în vizită Iisus Hristos?
    - Da! La fiecare 100 de ani. La voi nu vine?
    - A venit odată acum 2000 de ani și nu s-a mai întors...
    - Dar ce i-ați făcut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Extratereștrii îi întreabă pe oameni:

      - De ce aveți atâția oameni flămânzi care nu au casă și care mor de foame?
      Dacă pământul este atât de mare și e plin de resurse?

      - Pentru că nu ne ajung bani să le facem case și să le dăm mâncare.

      - De ce aveți mereu războaie, de ce vă razboiți și omorâți între voi?

      - Pentru că nu ne ajung bani, și facem tot posibilul să luăm teritorii să le luăm banii.

      - Noi zburăm prin univers și am fost pe multe planete - dar nicăieri nu am întâlnit așa resursă importantă și greu de găsit și necesară ca banii.
      Spuneți-ne, de unde luați această resursă, unde se găsește această resursă în Cosmos, și noi vom zbura și vom aduce mai mulți bani să nu mai aveți săracie și foame si războaie, să trăiți în armonie.

      - Dar noi nu zburăm după bani în Cosmos, noi îi tipărim singuri...

      După așa răspuns oamenii au fost trecuți la - ființe fără rațiune.

      Ștergere
  10. de ce toți cei care ajung să fie loviți de bani, în cel mai bun caz, se întorc la sărăcie, iar în cel mai rău caz își pun capăt zilelor?


    E dovedit statistic ca majoritatea castigatorilor la lotto se sinucid in maxim 2 ani. Verificati statisticile.

    RăspundețiȘtergere
  11. Documentarul "Avere Fictivă" pare să exploreze un concept destul de controversat și provocator despre natura banilor și sistemul bancar. În esență, filmul sugerează că banii pe care îi împrumutăm de la bănci sunt creați din nimic și că dobânda plătită reprezintă adevărata valoare. Câteva puncte cheie ar fi:

    1. **Creația banilor:** Banii sunt creați de bănci atunci când acordă împrumuturi. Aceștia sunt bani noi, care nu existau înainte, și sunt adăugați în circulație.

    2. **Distrugerea banilor:** Când împrumutul este rambursat, acei bani sunt "distruși", adică sunt scoși din circulație. Banca rămâne doar cu dobânda, care reprezintă câștigul real.

    3. **Dobânda:** Dobânda este considerată adevărata valoare în acest sistem. Este plătită cu timpul, energia și munca noastră, ceea ce dă viață banilor fictivi inițiali.

    4. **Banii ca entitate moartă:** Banii sunt descriși ca fiind fără valoare reală și existență fizică, fiind numiți "bani morți". Aceștia capătă valoare doar prin efortul depus de cei care plătesc dobânda.

    5. **Critica sistemului:** Documentarul sugerează că sistemul bancar actual este unul de tip Ponzi, care va cădea în viitor. Se preconizează o separare a funcțiilor de creare a banilor de cele de tranzacționare, ceea ce ar transforma băncile în afaceri normale.

    6. **Lecții despre bani:** Pentru a înțelege și a naviga acest sistem, trebuie să înțelegem rolul dobânzii și să găsim modalități de a face dobânda să lucreze în favoarea noastră. Economisirea banilor este văzută ca o modalitate de a-i face să dispară, iar dependența de datorii îi menține pe majoritatea oamenilor într-un ciclu de plată a dobânzilor către alții.

    7. **Independența financiară:** Adevărata independență financiară este atinsă atunci când reușim să facem dobânda să se întoarcă în buzunarele noastre, în loc să o plătim altora.

    Documentarul pare să propună o viziune radicală asupra sistemului financiar și funcționării banilor, provocând spectatorii să-și reevalueze înțelegerea despre economie și finanțe.





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa. Poate-i spune cineva si dlui Isarescu sa nu mai spuna de "intermediere" facuta de banci. Poate-i spune cineva si lui Ciolacu si Tudose ca banca nu da imprumuturi din economiile depunatorilor.

      Working Paper No. 529
      Banks are not intermediaries of loanable funds —and why this matters
      Zoltan Jakab and Michael Kumhof
      Abstract
      In the intermediation of loanable funds model of banking, banks accept deposits of pre-existing real resources from savers and then lend them to borrowers. In the real world, banks provide financing
      through money creation. That is they create deposits of new money through lending, and in doing so are mainly constrained by profitability and solvency considerations. This paper contrasts simple
      intermediation and financing models of banking. Compared to otherwise identical intermediation models, and following identical shocks, financing models predict changes in bank lending that are far
      larger, happen much faster, and have much greater effects on the real economy.

      https://acpr.banque-france.fr/sites/default/files/medias/documents/20160601-article.pdf

      Ștergere
  12. Nu am nici o problema pe care banii nu o pot rezolva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roaga-te sa nu ai o problema grava de sanatate...pe care stresul ti-o poate crea...si va trebui, cu banii pe care ii ai, sa mergi in spitale unde profeseaza si medici mediocri. Platesti spitalizare, tratamente, spagi, poate, dar nu ti se administreaza un tratament potrivit si mori cu banii in cont. Pe cand daca dormi linistit...putin probabil sa ti se intample vreo boala. Spun exact din experienta si studiu ca BOLILE AU CAUZE EMOTIONALE. Punct. Dar pentru a dormi linistit trebuie sa ai inteligenta emotionala! Sa fii multumit cu ce ai, nu sa duci dorul la ce nu ai...e cale lunga, nu-i usor!

      Ștergere
    2. Nu trebuie sa mă rog, ca tocmai am probleme de sănătate si de-a dura nu mă duc la medicii criminali din Romania, si am nevoie urgenta de bani. Doar banii îmi rezolva problemele care le am.
      Oricum propoziția e o gluma dar si un adevăr, si e des folosita in zona mea când discutam ca nu avem bani. Poate fiind din alta zona decât mine ai perceput altfel decât o gluma.
      Toate problemele mele pot fi rezolvate simplu cu bani. Fără bani nu le pot rezolva si stau bolnava.
      Cat despre alții care au probleme grave ce nu le rezolva banii, Dumnezeu cu Mila! Problemele mele nu sunt atât de grave încât banii sa nu le rezolve.

      Ștergere
  13. Foarte bine spus. Banii sunt consecinta a lucrului bun pe care il faci. Ce inseamna banii? Inseamna valoarea pe care o percep ceilalti in ceva ce tu le oferi. Cum reusesti sa le oferi ceva de valoare? Prin persoana ta care creeaza. Daca faci ceva bine, lumea te percepe drept un om de valoare si de aici deriva si banii si statulul. Deci, cum ai zis si tu, fa-ti propria persoana un om bogat si drept consecinta vei primi bani si statut.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ken Honda, remarcă faptul că „prea mulți dintre noi vedem banul ca pe un dușman, ca pe o forță întunecată care ne împiedică să avem viața pe care ar trebui s-o avem sau să facem lucrurile care ne plac”

    RăspundețiȘtergere
  15. Într-un colț al firii mele, la marginea întunecată a gândurilor, adesea mă întreb: Oare ce-ar fi viața fără aurul acesta fals, fără idolul deșertăciunii, numit bani? O întrebare ce mi-a cutremurat sufletul, revelându-mi absurditatea puterii lor. Nu pe mine mă dezamăgisem, ci pe ei, pe banii aceștia înșelători. M-am hotărât să nu mai fiu robul lor, să nu mai fiu păcălit de iluzia trecătoare. Atunci, în adâncurile conștiinței mele, s-a născut o altă întrebare: Ce aș putea realiza în lipsa lor?

    Am învățat că pentru a strânge acești bani, trebuie să ai ceva de oferit, ceva de vândut. Reflectând, am deslușit cele două ecuații fundamentale ale ființei: "a face" și "a fi". A fi este însăși esența existenței, starea de a ființa în mod pur, fără alte condiționări. A face, în schimb, implică mișcare, acțiune, schimbare.

    A fi nu se confundă cu a face. A face nu înseamnă a te supune altora, a urma orbește îndemnurile lor. În sânul naturii umane sălășluiesc două laturi fundamentale: sistemul simpatic și sistemul parasimpatic. Simpaticul, în esența sa, este acțiunea, răspunsul în fața pericolului - luptă sau fugă. Parasimpaticul, pe de altă parte, guvernează digestia și relaxarea, repausul sufletului. Oricât de înstărit ai fi, dacă te complaci în inactivitate, rămâi doar într-o stare de a fi, o iluzie dulce-amăruie.

    Acțiunea nu e repaos, ci o continuă bătălie, o luptă sau o fugă către orizonturi necunoscute. Când acționezi cu adevărat, se întâmplă minuni, iar viața capătă sens. În starea de repaus, realizezi că ești doar un spectator al propriei existențe, pierdut în starea de a fi. A face nu înseamnă a fi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Sănătate că e cea mai mare avere. Și dragoste, la care trebuie adăugată multă bunăvoință. Asta înseamnă bogăția pentru mine. Restul vine de la sine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Superb❣️❣️❣️❤️💛💙

    RăspundețiȘtergere
  18. Visul oricarui roman este sa traiasca bine fara sa faca nimic. O tara de putori frustrate, cu vise de imbogatire usoara si rapida. Fiecare om este definit in ochii celorlalti prin actiunile lui, adica esti ceea ce faci. Ce devii atunci cand nu mai faci nimic? Devii nimic. Asta este visul vostru, sa deveniti nimic, cat mai repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Putori frustrate...oribil comentariu. Ce poate fi mai minunat decat sa muncesti ca un prost pe un salariu de kkt din care abia traiesti de la o luna la alta? De ce sa vrei sa fii bogat in loc sa fii definit in ochii celorlati de actiunile tale de fraier care munceste pe nimic? Eu cred ca e bine sa fii bogat, sa nu fi definit de prostiile altora si chiar daca nu faci (aparent) nimic sa faci totusi ceva, cum ar fi sa platesti salariile unor oameni. Mda, sunt o putoare frustrata :)))

      Ștergere
    2. Ce mentalitate de vataf. Sper ca angajatii tai, care se pare ca muncesc pe nimic, sa-ti citeasca comentariul si sa traga concluziile necesare. Nu toata lumea munceste pe nimic sau pentru un nimic.

      Ștergere
    3. Comentariul meu a fost cam agresiv pentru ca era raspuns la un comentariu la fel de agresiv. Nu vad de ce ar fi rau sa-ti doresti sa fii bogat, de ce sa crezi ca cei care isi doresc asta sunt "putori frustrate", de ce sa generalizezi aiurea ca "visul oricarui roman...", sau de ce, daca esti bogat, inseamna automat ca nu faci nimic si devii nimic. M-am referit la cineva care munceste pe nimic doar in contrast cu putoarea frustrata care nu face nimic, bla bla. "Mentalitate de vataf")...ma rog, atata ati inteles. Daca angajatii mei ma vor recunoaste dintr-un comentariu anonim, bravo lor, inseamna ca sunt foarte perspicace si isi merita salariile mari pe care le au.

      Ștergere
  19. Nu am înțeles treaba cu ceasul? E mecanic sau cum? În rest m-am dumirit. Cred. Țuțea să ia notițe!

    RăspundețiȘtergere
  20. Tot alergand ca bezmeticul dupa banii care ar trebui ca sa te faca sa ajungi acolo unde ti doresti, te trezesti urcat in alt tren!

    RăspundețiȘtergere
  21. Esti bogat atunci cand, indiferent cat castigi, cheltuielile tale sunt mai mici decat veniturile si deci...poti sa dormi linistit. Esti sarac atunci cand, indiferent cat castigi, cheltuielile tale sunt mai mari decat veniturile si esti intr-o continua goana dupa bani. Esti pur si simplu prost atunci cand, avand un capital (de ex. dupa ce ai castigat la loto, hehe) in loc sa-l investesti si sa cheltui doar castigul, te apuci sa cheltui capitalul pe o casa mai mare, o masina mai tare, un ceas mai scump etc. Si vei ajunge din nou intr-o goana dupa bani. E contabilitate simpla, de uz casnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. Clujeanul care și-a cumpărat 5 apartamente pe malul mării în Italia cu banii de pe 1 apartament din Cluj

    https://clujcapitala.ro/2024/05/14/video-clujeanul-care-si-a-cumparat-5-apartamente-pe-malul-marii-in-italia-cu-banii-de-pe-1-apartament-din-cluj

    RăspundețiȘtergere
  23. https://economedia.ro/sondaj-cum-arata-o-persoana-de-succes-in-romania-beizadeaua-sau-autorealizatul.html

    RăspundețiȘtergere
  24. Sa judeci 18 ani de viata prin prisma unor mult mai multi ani de viata e un pic hilar ! Plus ca te-ai coborat pentru o secunda la un nivel marunt, ca da e bine sa fii bogat ......! E logic la varsta lui sa aibe o gandire heirupista si este tot logic sa aiba rateuri , neintelegand esecul nu va cunoaste succesul ! Ceas de 30 de lei sau de 5000 de dolari arata aceiasi ora , logan sau mertan daca te duce unde ai nevoie si nu te lasa in drum esti fericit si exemplele pot continua ..............cheia unei vieti implinite consta in fericire , este bogatia cea mai de pret ! Bogatia trebuie sa fie o consecinta nu un deziderat !

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)