luni, 20 mai 2024

Eșecul lui Putin în China


Putin a mers în China pe cai mari. Rezultatele de până acum arată că direcția pe care a pus Rusia este una bună, astfel încât se aștepta la un rezultat măreț al vizitei sale în China. Rezultatul, așa cum era de așteptat, a fost unul bun. Rusia și China strâng rândurile în mai multe domenii, însă există o umbră care a afectat destul de puternic așteptările lui Putin.

Ca să înțelegeți mai bine despre ce vorbim, o să vă dau niște cifre legate de economia Rusiei. Plățile la export pentru bunuri și servicii efectuate în valute neprietenoase(USD&EUR) au ajuns la 17.8% față de 23.8% în urmă cu un an. Vă voi mai spune și că în perioada 2019-2021, 84% din exporturile Rusiei au fost făcute în valute ajunse acum neprietenoase. E clar că o asemenea revenire și echilibrare reprezintă o realizare fantastică. Dar nu-i singura realitate.

La capitolul importuri, a crescut incredibil ponderea rublei, ajungându-se la aproape 40%! Așadar, 40% dintre bunurile importate de Rusia sunt plătite în ruble, adică în moneda națională, ocolindu-se astfel proxy-urile financiare și piețele speculative ale Occidentului. 35.1 % din importuri au fost plătite în valute neutre, ceea ce înseamnă că peste 75% din importurile rusești nu mai sunt dependente de valutele occidentale. Atenție! Plata în valute neprietenoase nu înseamnă că a fost făcută către Occident sau că este o contravaloare a produselor occidentale care s-ar importa în Rusia. Nicidecum! Acești bani au mers la plată din inerție. Să vă dau un exemplu: peste 97% din comerțul ruso-chinez se decontează în valute proprii, iar restul preponderent în dolari. De ce mai există acel segment? Pentru că sunt contracte în derulare sau pentru că părțile încă nu s-au adaptat noului cadru. Așadar, evoluția e cât se poate de impresionantă. 

Cum comerțul exterior s-a echilibrat fără dolar sau euro, la fel stau treburile și în ceea ce privește economia rusă în totalitate.  Primul trimestru a adus o creștere economică de 5.4%. Cifra de afaceri a retailului a crescut cu 10.5%, producția industrială cu 8.8%, iar construcțiile cu 3.5%. După cum se vede, sancțiunile occidentale au avut efecte mai mult decât benefice asupra economiei rusești. 

Aceste direcții i-au dat speranțe lui Putin că, la Beijing, va duce mai departe alianța cu China. Încotro?, vă veți întreba. Ei bine, ceea ce și-ar fi dorit Putin ar fi fost începerea discuțiilor în vederea creării unui pol militar ruso-chinez. O cooperare militară ar fi completarea ideală a cooperării economice, aducând un climat de încredere între cele două țări. Fix aici chinezii au spus pas. Iar acest element s-a transformat într-un eșec personal al lui Putin.

Speranța rușilor(de fapt a lui Putin) era aceea că începerea discuțiilor în vederea unei alianțe militare cu China va avea un efect hotărâtor în ceea ce privește conflictul Rusia-Occident. De cealaltă parte însă, China are motive serioase pentru a nu intra într-o asemenea combinație. În primul rând, e o regulă generală aceea de a nu te alia cu o țară aflată într-un război care nu te privește direct. Îți complici aiurea situația. În al doilea rând, China nu e pregătită pentru o confruntare directă cu SUA. Alianța ruso-chineză ar avea ca efect direct un uragan american pornit împotriva Chinei, pe toate liniile. Pe moment China nu vrea așa ceva, preferând să joace în continuare „jocul haiducului” care i se potrivește perfect. De altfel, s-a văzut limpede cum aruncă datoria americană, inflamând piețele de-acolo și urmărindu-și complet interesul. 

Mai este însă un alt element care-i crucial pentru chinezi, anume istoria. Elementele anterior prezentate pot fi ignorate de momentul excepțional pe care-l trăim. SUA - puterea decadentă - face tot posibilul pentru a încurca ițele lumii astfel încât ea să scape cu fața curată. Problema Taiwanului și problemele pe care le creează prin intermediul vecinilor sunt, de asemenea, deosebit de stringente, astfel încât o alianță pe față ar fi una benefică Chinei. Doar că partea chineză asociază o asemenea alianță cu Axa Berlin-Roma-Tokyo și de aceea, pe moment, se ferește ca de foc de o asemenea dezvoltare. Culmea, știind temerile Chinei, rușii au înaintat termenul de „Antantă Globală”, mergând pe ideea dublării construcției BRICS cu o alianță militară care să asigure securitatea militară. N-a mers. Chinezilor nu le poți scoate din cap șabloanele și temerile pe care le au, astfel încât, în ciuda succesului misiunii, punctul dorit de Putin a rămas nevralgic. 

De fapt, dacă e să fim corecți, vom spune că tot un element al istoriei este urmărit de chinezi, anume un comportament similar celui al SUA în cel de-al doilea Război Mondial. Adică așteaptă momentul în care Occidentul și Rusia sunt sleite, pentru a intra în luptă și a înclina balanța, asumându-și victoria. Ideea e că asta așteaptă și SUA, la fel cum și Rusia  ar fi așteptat  dacă nu era aruncată în războiul proxy din Ucraina. Ceea ce n-au înțeles nici Rusia și nici China este faptul că doar prin lovirea frontală a adevăratului dușman își vor asigura victoria. Istoria într-adevăr rimează, dar nu obligatoriu cu șablonul pe care-l ai în cap.

24 de comentarii:

  1. Pentru ca fac exercitii militare comune, inseamna ca au pus deja bazele aliantei militare. Mai trebuie doar intocmite hartiile, de ochii lumii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Când americanii vor ataca China, sa nu se aștepte pe ruși sa le sara în ajutor. Armata Chinei pare impresionanta dar n au nici cea mai mică experienta militară. Sunt un fel de Erdogan asiatic, cu bucile în șapte luntre. O sa ii coste.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...si poate,mai este si a treia varianta in care un jucator suprastatal conduce jocul iar chinezul are o autonomie limitata.Sau poate,nu asta e jocul adevarat....Da ,stiu,noi judecam lucrurile in baza a ceea ce stim...sau credem ca stim.Pana cand nu iesim din retorica propusa si impinsa,asta cu rusi,americani, chinezi s.a.m.d nu cred ca vom intelege ceva.....dar noi suntem inca in faza in care nu intelegem cat suntem de prosti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bun comentariu din ultimele zile.
      Esti fix pe felie!
      Suntem extrem de gresit informati. Un scenariu este jucat strict pentru prostime, in timp ce cu totul altul se deruleaza pentru elitele disperate.
      Bravo!

      Ștergere

  4. Domnule DD, Iarasi este exact asa este cum ne spuneti.
    Parerea mea este aceea ca razboiul dintre SUA (reprezentata de Ucraina, si de NATO) nu trebuie sa fie dus pe campul de lupta, pentru ca acolo vor fi macelariti sute de milioane de oameni, ci trebuie dus exact asa cum putem vedea ca este dus de satanele care au început deja campania de eliminare a liderilor care nu li se supun lor, celor care doresc sa conduca lumea (vezi atentatele din cazurile Fico si Raisi dar si altele)
    Oare nu credeți că acum ar trebui sa fie momentul în care Putin și Xi, care au in subordine servicii secrete foarte puternice, ar trebui si ei să înceapă să ii vâneze rand pe rand acele satanele care doresc sa-i lichideze si pe ei, pentru ca prin eliminarea acestor satane si a slugoilor lor, ei nu numai că își salvează propriile lor vieți, ci și existența propriilor lor popoare pe care le conduc, si asta pentru că istoria ne dovedeste clar faptul ca aceste satane sunt cea mai mare amenințare la adresa păcii, si implicit a umanitatii, si astfel eliminarea acestor pericole ar trebui sa fie, obiectivele lor principale, dar si datoria lor in fata propriilor lor popoare dar si a intregii umanitati, si asta cu mare prioritate!
    Pentru că dacă nu se elimină radacinile acestui mare pericol mondial, satanele vor relua periodic aceste mari războaie, (pe care ei le-au organizat finantat si apoi regizat incepand cu Marele Razboi din 1914), apoi continuat in 1939 cu o a doua repriza a aceluiasi meci, iar acum vedem ca se face încălzirea pentru a treia repriza, a aceluiasi război al lor, purtat împotriva întregii omeniri, război al cărui scop final, este subjugarea întregii omeniri.
    Daca Putin si Xi nu inteleg faptul ca ei sunt singurii care pot aduce intregii lumi pacea si salvarea omenirii eliminand aceste satane si pe slugile lor, atunci si ei, la fel ca si popoarele lor, dar si intreaga planeta, va fi total distrusa in razboaie nucleare pe care aceste satane le doresc, pentru ca ele si-au asigurat supravietuirea, in orase subterane bine pregtite pentru asemena cazuri, asa ca ele satanele nu au ce pierde, chiar daca vor distruge intreaga civilizatie umana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "planeta, va fi total distrusa in razboaie nucleare pe care aceste satane le doresc, pentru ca ele si-au asigurat supravietuirea, in orase subterane bine pregtite pentru asemena cazuri, asa ca ele satanele nu au ce pierde, chiar daca vor distruge intreaga civilizatie umana."

      Oare, Robert?
      Ai incercat vreodata in Elvetia sa locuiesti intr-un subsol macar, sa vezi cit de deprimant este? Si asta in conditiile in care poti iesi la soare, si te poti urca in masina pentru a te plimba.

      Oare asta doresc miliardarii lumii, sa stea cu zecile-sutele de ani sub pamant precum cartitele, sau daca sunt intr-o zona neafectata, sa zicem Noua Zeelanda(poate) cind ies sa fie nevoiti sa-si cistige existenta cu sudoare fruntii lor? Fara Ferariuri si Lamborghiniuri cu care sa se sparga in fente?
      Hmmm, ma indoiesc ca la asta aspira ei.

      Pina si pictura medievala postata de DD arata cum Elitele militare stau de o parte la distanta si admira cum se cotonogeste prostimea fara ca ei sa fie afectati de vre-un fir de praf de la caramizile care zboara. ASTA ESTE ESENTA IDEOLOGIEI LOR VESNICE! SI SA STEA PE CAT MAI MULTI BANI ACUMULATI SUB FUNDUL LOR IN PERFECTA SIGURANTA.

      CC

      Ștergere
    2. Robert draga,
      Data viitoare cind te mai intalnesti cu bogatani prin Elvetia cu familii si copii dupa ei, observa-i cu atentie si daca ai posibilitatea chiar intreaba-i, ca de regula sunt vorbareti. Sunt ei foarte vicleni si umbla imbracati saracacios ca sa nu atraga atentia, dar si comunicativi in acelasi timp. Poate afli chiar "de la botul calului"
      Oare chiar asa sa fie cum zici tu? Ca "nu au ce pierde, chiar daca vor distruge intreaga civilizatie umana."

      Sau o sa zici ca de fapt satanistii nu sunt astia ci altii, fara familii si copii, doar niste singuratici psihopati care locuiesc in turnuri de fildes.
      Serios?

      Ștergere
    3. Evident ca trebuie luptat cu armele satanelor, altfel e doar o chestiune de timp pana sa ucida prin atentate executate de agentii lor infiltrati, toti liderii democratici ai lumii libere care se opun planului satanic al globalistilor. Sa asteptam sa-l execute si pe Putin si pe Xi ? Sa faca si ei la fel. Problema este ca satanele nu sunt persoane publice ca sa poti sa plasezi agenti in anturajul lor, si atunci e mult mai greu. In general nici nu se cunosc numele adevaratilor conducatori satanici, iar cei care se cunosc sunt doar executanti [ Soros ].

      Ștergere
    4. Buna logica!
      Raul trebuie starpit din fasa/cand e cel mai mic dintre ....

      Ștergere
    5. Foarte bine punctat!

      Ștergere
    6. Prima mare cafteala mondiala a fost numit Războiul verisorilor, a doua a fost Revanșa Pierzatorilor iar a treia va fi Apocalipsa Bosorogilor basinosi: Septuagenarii puținul la minte,trumpetele, Xi și octogenarul bideu&robinet.

      Ștergere
  5. Da și Nu -vizavi de concluzia dv -din finalul articolului; China nu dorește câștigarea războiului -prin contracararea militară, ci economica; cunoaște foarte bine colapsul economic al USA, și folosind principiul picăturii chinezești, așteaptă cu răbdare ; pe de alta parte China- dorește implementarea unei noi ordini mondiale- eminamente pe principii economice/ aceasta va fi noua paradigma ; membrii BRICS- pe acest principiu s au coalizat, in antiteza totala -cu politica pumnului in gura; China cunoaște bine faptul ca poți câștiga un razboi/ Folosindu te de ….energia/ prostia/ lăcomia …..USA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce spuneti Dvs se refera la o tara numita SUA, care nu are nicio putere si nici nu duce ea aceste razboaie, ci aceste razboaie sunt duse de niste satane fantomatice, din mfis financiara cu puteri supraststale, care prin tiparirea dolarului lor au reusit sa corupa si sa adune toata puterea pe mana lor
      Iar aceasta mafie care lucreaza din umbra, nu poate fi distrusa nici prin metoda picaturilor de apa, pentru ca tara numita SUA este distrusa chiar din interiorul ei, tocmai de catre aceasta mafie a mega-bancherilor din mafia financiara cu puteri supra-statale, impotriva carora nu se poate duce un alt fel de razboi, decat cel pe care-l folosesc si ei atunci cand elimina prin atentate pe acei conducatori de state care nu accepta sa fie atrasi in hora lor criminala, l-am descris mai sus.
      Iar faptul ca aceste satane cu aspect uman, au aceasi rabdare milenara pe care o are si poporul chinez, il vedem in faptul ca ei, folosindu-si asa zisa lor religie, au folosit-o permanent ca un instrument sau ca o arma pentru castigarea puterii si implicit pentru globalizarea lumii, care va trebui sa fie lumea lor
      In acest context eu am spus ca numai China cat si Rusia, care au servicii secrete foarte puternice, pot distruge aceasta mafie financiara supra-statala, si asta dupa modelul lor, adica eliminand personajele care au un rol important in razboiul dus de aceasta mafie, impotriva intregii umanitati.

      Ștergere
  6. perfect articolul. era clar ca amerlocii nu sunt in situatia de cersetori. iar CIA stie sa faca rău cât cuprinde. și nu doarme ca serviciile rusești.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu va contrazic dar am si eu parerea mea. Nu cred ca China nu este constienta ca daca ar cadea Rusia va ramane sa lupte singura si pe moment nu are cu ce. O aliantza a Chinei cu Rusia ar pune in garda USA, este periculos sa lupti cu o asemenea alianta si s-ar abtine. Pacifismul Chinei este pagubos pentru ea. Rusia are experienta razboaielor si destule arme ca sa nu-i fie frica sa lupte si singura. Putin a spus in clar ca Federatia Rusa nu va mai purta niciodata razboaie pe teritoriul ei. Si a mai spus ceva: daca vreti sa nu mai existe Rusia, de ce ar trebui sa mai exista altii? Sa nu va inchipuiti ca Rusia, in cazul ca este amenintzata cu disparitia, nu va folosi armele nucleare si va asista la cucerirea si distrugerea ei ca stat fara a distruge pe toti inclusiv pe ea. Apocalipsa si distrugerea intregii planete va fi asigurata pentru toti. China, trebuie sa incheie si o alianta militara cu Rusia, sa ajute cu arme si munitii asa cum face "occidentul colectiv". Este si interesul ei pentru ca urmatoarea atacata va fi China. A proceda ca americanii care au ajuns la Berlin in pas de defilare pentru ca nemtii nu au mai luptat dupa Normandia si s-au predat, nu se va mai repeta a doua oara in istorie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tinta nmrnknilor nu este Cathay ul-China, ci Siberia cu subsolul ei, care le ar asigura minim doua secole de supravietuire.De aceea ,vor împinge în linia întâi noile colonii- România, Polonia,Cehia, Balticii, Scandinavia- și mai vechiutele Britannia, Tarile de Jos, Franța și Germanik,Spania si Italia.Pe Hunguri, Slavii din Sud, Balgaria,Grecia,Slovacia si Austria nu vor reuși sa-i atate împotriva Ursului.Planul ultim este Întoarcerea Chinei si a Soarelui Rasare împotriva Ursului.Sa le strice Iisus Hristos ploile celor care l-au răstignit pe Golgota...Știe El cine-s ăia !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Este evident un principiu : Trebuie sa raspunzi cu aceleasi arme cu care esti atacat, daca vrei sa poti castiga razboiul. Daca esti atacat cu spioni care fac asasinate asupra unor personalitati cheie, trebuie sa procedezi la fel. Pentru ca este o chestiune de timp pana cand vor fi ucisi cei mai importanti lideri si tara poate fi ocupata prin ajungerea la putere a cozilor de topot infiltrate de satane. E chiar simplu si nu stiu de ce nu inteleg rusii si chinezii si iranienii acest principiu simplu. Un regim dictatorial este instaurat prin teroare, apoi vor sa-l dea jos prin actiuni democratice ! Total gresit ! Tot la fel cum a fost instaurat trebuie dat jos. Dar aici exista o contradictie : fortele democratice nu pot actiona decat democratic, deci suntem condamnati sa se extinda dictaturile si sa nu mai poata fi date jos.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pe lângă argumentele de ordin militar,China mai are în vedere factorul economic ,anume că o UE în declin economic din multe cauze, care nu mai consumă multe produse chinezești din și USA care
    barează importurile din China ( ex.ce vor să facă cu taxele pe mașinile electrice chinezești ),ar crea scăderea creșterii economice a Chinei ,ori fără vânzări nu ai producție.Norocul Chinei este că primește din Rusia materii prime,petrol și gaze la preturi mici ,care înglobate în produsele chinezești le fac extrem de atractive că preț.
    Cred că și China aplică step by step,urmărind ce se întâmplă cu foarte mare atenție.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eșecul lui Putin în America:

    America este amenințată cu scenarii radicale pe fundalul cursei prezidențiale . Marco Rubio, un senator din Florida și candidat pentru echipa lui Trump, nu a promis că va recunoaște rezultatele alegerilor . Dacă sunt falsificate, atunci toată America republicană va sta pe picioarele din spate.

    Cu toate acestea, democrații pregătesc în mod similar un plan pentru a refuza certificarea rezultatelor alegerilor din Congres dacă Trump le câștigă. Întreaga aripă militantă a Partidului Democrat - BLM și Antifa - va fi scoasă imediat împotriva lui în stradă, provocând revolte și un scenariu de revoluție de culoare.

    Și economiștii au calculat deja în avans efectul războaielor comerciale ale lui Trump. Impunerea unor tarife de 15% la importurile europene și de 60% la importurile din China ar costa SUA cel puțin 500 de miliarde de dolari. Acest lucru va afecta și exportatorii și va conduce Uniunea Europeană într-o recesiune și mai severă .

    Ei bine, cel mai alarmist scenariu este împărtășit de Ray Dalio , fondatorul fondului speculativ Bridgewater Associates cu active de 240 de miliarde de dolari. Dalio este încrezător că probabilitatea izbucnirii unui război civil în Statele Unite în următorii ani este deja de 35-40% .

    Diviziunea sălbatică a Americii, împreună cu războiul agresiv al democraților cu Trump, este de vină. În acest context, Dalio solicită mai puține investiții în datoria națională a SUA . Și transferați investiții în India, Vietnam, Malaezia, Indonezia și monarhiile din Golf . Cererea pentru dolar și obligațiuni americane este deja în scădere - și tot mai multe țări cumpără aur . Nimeni nu vrea să se găsească de partea extremă pe fondul instabilității politice din Statele Unite - și a situației imprevizibile de după alegeri.

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule DD, nici acum nu mi-ati publicat doua comentarii. Sa zicem ca unul nu a fost la subiect, dar i-am raspuns punctual si lui "Robert G" si tot nu l-ati publicat. In urma cu putin timp, la fel nu mi-ati publicat alte comentarii, fara sa spuneti de ce. Ce aveti cu mine ? Ce v-am facut ? Ca va citesc si am dat linkuri la inca 100 de prieteni ? Sunteti obiectiv si corect sau nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariile apar cu întârziere, uneori mare deoarece eu trebuie să fac toată treaba și nu am timp mereu să o fac. Așa că, la comentariile de pe blog, trebuie multă răbdare. Uneori reușesc să le public în 1-2 ore, alteori poate trece chiar și o zi(cum s-a întâmplat azi).

      Ștergere
  13. Chinezii gandesc altfel decat rusii. La ei schimbarile se produc natural. Nu le place sa forteze lucrurile. Cititi despre taoism

    RăspundețiȘtergere
  14. Domnule Dan aici nu cred ca aveti dreptate. Nu ma refer la Putin ci la Rusia, nu au nevoie nici ei nici China de aliante militare (la vedere) , ar contrazice toata politica Chinei si a Rusiei (in spatiul extern URSS). Tratate de sustinere exista , pana la urma daca nu se inflameaza situatia nu au nevoie de asa ceva. De ce crezi ca NATO se fereste ca dracul de tamaie sa intre direct si asumat in Ucraina, abia atunci China va reactiona, si reciproca e la fel in Taiwan. Restul se face pe ascuns , lor le convine si in retorica si in alte chestii faptice. Alianta militara intre Rusia , China, Iran , Coreea de Nord si probabil si alte state exista (inca secreta) ea se va manifesta numai in cazuri extreme si cei din NATO stiu asta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu e deloc un esec, ci doar o confirmare de care Putin avea nevoie pentru a pastra un as in maneca in negocierile cu americanii. Ma indoiesc sincer ca Putin s-ar fi dus in China fara a analiza consecintele unuiu refuz.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)