joi, 30 mai 2024

Unde s-a greșit și cine e în plus?


Dacă vreți să găsiți adevărul despre distrugerea țării, dacă vreți să înțelegeți ce anume a mers prost și unde s-a greșit, trebuie să vă întoarceți puțin în istorie, în negura de la începutul anilor 90, atunci când minerii au venit în București. Istoria va păstra probabil pentru totdeauna șablonul care ne spune că forțele rudimentare de mineri au venit să distrugă intelectualitatea(formată sau în formare) din București. Imaginea care ni se vinde e brutală: mușchii „intelectului fin” distruși de mușchii primitivi ai minerilor. Înfricoșător, nu-i așa?

Ca fost susținător al fenomenului „Piața Universității” îmi e destul de greu să vorbesc. Doar e viața mea, credința mea de-atunci. Însă nu pot să nu-mi dau seama de faptul că, în ciuda mistificărilor, dreptatea e de partea minerilor. Iar explicația e cât se poate de simplă: minerii nu erau minerii, ci întreaga societate, acei 80% care-l votaseră pe Iliescu. Piața Universității nu era nimic altceva decât începutul unei societăți grobiene, în care dorința majorității nu e respectată. Culmea, în ciuda faptului că ideologia democratică tocmai asta statutează, în realitate majoritatea nu doar că nu ajunge să-și spună punctul de vedere, ci chiar este călcată în picioare de ideologie. Privind prin această prismă înțelegem că Piața Universității este începutul societății ideologice, iar eșuarea acțiunii minerilor ne-a condus în dezastrul în care ne aflăm acum. Dacă atunci, cu adevărat, mușchii minerilor ar fi câștigat, probabil că țara ar fi arătat altfel acum. Doar că atunci a câștigat cea mai mare jigodie a istoriei: intelectualul, această deformare grotească a ideii de om. 

Dacă vrem să căutăm un motiv pentru care ne ducem la fund, uitați-vă spre inflația de intelectuali. Ce este intelectualul? Este, în general, un individ neterminat. Îl vei găsi teribil de abil, îți va prezenta diplome peste diplome, recunoașteri, articole și cărți de care este mândru. Îți va prezenta, cel mai probabil, și-o gașcă de neica nimeni care-l adulează. Doar că, în ciuda așa-ziselor dovezi, intelectualul este un neterminat din toate punctele de vedere. Studiile sale sunt superficiale, școlile le-a trecut fentând, cunoștințele sale sunt așezate unele peste altele, haotic, fără o fundație, rezultând astfel o construcție fără nicio logică. De aceea intelectualul este „flexibil”. El se alungește în direcția în care bate vântul ideologic. 

În fapt, unica menire a intelectualului este aceea de a răspândi ciuma ideologică. Devii cu atât mai cunoscut și mai respectat cu cât reușești să-ți însușești și să repeți mai bine, convingându-i pe ceilalți că direcția ideologică oficială este cea mai bună. Dacă, spre exemplu, ideologia decide că de mâine trebuie să ne iluminăm casele doar cu lămpi, intelectualul va fi primul care-și va desființa lustrele, instalând opaițe peste tot și chemând fotografii să-l „surprindă” în noua ipostază. Dacă va fi întrebat de ce a decis o asemenea schimbare radicală îți va explica doct că, până să facă mișcarea asta „nu se simțea în largul său, dar că acum se simte împlinit”. Nu va lăsa însă treburile așa, îți va spune și că științific există o explicație solidă, că „numărul mare de cabluri electrice în pereți formează anumite câmpuri electromagnetice nefaste, că lumina lămpii este mult mai apropiată de lumina soarelui, creându-ne un confort psihologic și că acest confort este explicația pentru care «anticii puneau în valoare focul sacru»”. În mod cât se poate de evident, dacă ideologia merge în sens opus, intelectualul nu are nici cea mai mică problemă să facă drumul invers. El este precum o plastilină, modelată absolu în orice formă de către ideologie. 

Acești păduchi sunt realmente dăunători societății. E simplu să ajungi intelectual: orice ratat alunecă în această groapă urât mirositoare. Problema societăților contemporane este că valorizează tocmai tipologia ratatului, proiectând-o ca model. În acest fel sunt dărmate adevăratele valori, în locul lor fiind preferate nulitățile. Stăteam de vorbă la un moment dat cu un cadru universitar care la trei cuvinte făcea două dezacorduri. Din cauza scârbei care m-a cuprins nici măcar nu mai puteam să aud ce are de spus. Oricum era inutil: ce-ar fi putut avea de spus un asemenea individ? Ei bine, individul despre care vă vorbesc este considerat un intelectual. Știu că unii mă vor înjura, dar, în realitate, individul se află pe aceeași treaptă cu farurile călăuzitoare ale națiunii: Preșu, Liky sau NKVD Presta Pievici. Sunt în aceeași menajerie: în timp ce nulitatea asta deforma și chinuia limba, ceilalți deformează îngrozitor ideile, scoțând la suprafață niște aberații atât de mari încât ajungi să regreți Inchiziția. 

Intelectualul este imaginea absolută a societății dărâmate, intrate definitiv în descompunere. Este cel care lichidează adevăratele valori întrucât în societatea ideologică valoarea nu trebuie să existe. Dacă printr-o minune apare, valoarea e executată în piața publică, acolo unde gâdele - și el tot intelectual - expune prostimii ticăloșia celui care-a sfidat normele sociale: cum să-ți permiți să fii profund într-o societate superficială, cum să ai pretenția să cunoști lucrurile în esență acolo unde esența este nimicul? Dacă vreți să înțelegeți dezastrul uitați-vă bine către șleahta asta de coate-goale care-a ajuns să ne sufoce. Prefer de 1000 de ori sloganul „noi muncim/noi nu gândim”. E sincer și e ceea ce ne trebuie. Nu avem nevoie de imbecili care au impresia că gândesc, scoțând pe gură monstruozități stupide, ci de oameni care-și fac treaba bine. Între un măturător de stradă sau un săpător de șanțuri și-un intelectual, aleg măturătorul și săpătorul de șanțuri. Ăștia-și fac treaba și indiferent ce-ar face nu ajung să distorsioneze societatea. Pe când intelectualul, acest prost fandosit, nu doar că poluează îngrozitor lumea ideilor, dar îi mai face și pe măturători sau pe săpătorii de șanțuri să creadă că pot avea idei, că pot fi și ei intelectuali atâta timp cât repetă papagalicește sloganele ideologiei.  Și uite-așa, întreaga societate este bulversată, permanent întoarsă cu fundu-n sus: măturătorul cochetează cu filosofia în timp ce pseudo-filosoful cu agricultura. Ce altceva poate ieși dintr-o asemenea „nemaipomenită harababură”? Doar ceva hilar, cu condiția să te situezi în afara sistemului care, pentru cei cuprinși acolo, este deosebit de tiranic.

Privind retrospectiv înțelegem că minerii anilor 90 au câștigat lupta, pierzând războiul. Am fost soldat în acel război, situat de partea nefericită a istoriei. Nefericită pentru noi, cei care, asemenei soldaților prinși în luptă, nu avem cum să mai scăpăm teferi. Sunt tare curios câți oameni normali care atunci au împărtășit „minunatele idei” ale ideologiei care se strecura pervers acum mai sunt mulțumiți de ceea ce au făcut? În realitate niciunii. Cu o excepție: cei care-au devenit intelectuali, adică șoareci, ideologi ai veșnic noii „lumi noi”. 

Privind retrospectiv, începând cu perioada premergătoare Revoluției Franceze - practic pe-atunci a început să apară „intelectualul” în societate - observăm o chestiune cât se poate de ciudată: pe măsură ce numărul lor se multiplică, pe atât le scade valoarea. E ca și cum ai avea o cantitate fixă de „substanță cerebrală” care ajunge să se împartă la mai mulți. Rezultă, desigur, mai puțin pe medie! Dacă, spre exemplu, în secolul al XVIII-lea aveam ca intelectuali de renume pe Jean-Jaques Rousseau, Voltaire sau, mai puțin cunoscuții Helvétius, Cousin sau Fontenelle, în secolul al XIX-lea deja avem ca intelectuali majori niște superficiali gen Jules Michelet, Edgar Quinet, Léon Gambetta sau Jules Ferry, iar în secolul XX n-ar mai trebui să deschidem discuția. Despre ceea ce se întâmplă în prezent, cred că puteți vedea singuri. După cum probabil remarcați, se remarcă și aici o „democratizare”. De la cei care aveau - chiar și-n domeniul lor ideologic - ceva idei, s-a ajuns la o masă amorfă în care modelul semidoctului e norma.

Vă spun toate acestea pentru a înțelege cam ce ar însemna restructurarea mocirlei pe care noi, în ziua de azi, o numim societate. Imaginați-vă că peste noapte ar dispărea 80-90% dintre universități și vreo 60-70% dintre licee, că învățământul obligatoriu s-ar limita la 6 clase, după care copiii ar trebui să aleagă dacă-și continuă studiile într-o școală generalistă sau în una de meserii. Imaginați-vă că nu am mai avea surse de știri decât dintre cele care-și pot susține activitatea transparent, că ar dispărea toate ONG-urile, învățământul politic s.a.m.d. Ceea ce numim acum intelectual, ar avea o pondere de sub 1% și s-ar limita la indivizii care într-adevăr gândesc în termen de idei, de sistem s.a.m.d. O modificare de acest tip ar conduce la o societate mult mai pragmatică, în care fiecare își vede de treabă. 

Ca să înțelegeți, mergând pe modelul actual, singura direcție viabilă este modelul chinezesc, cel care vrea să construiască veșnicul „om nou”. Știm bine că așa ceva e imposibil. Sau, ca să nu par negativist, poate că e posibil în China, doar că modelul nostru civilizațional este total diferit de cel chinezesc. În aceste condiții, reducerea așa-zisei clase intelectuale nu ar face decât să sedimenteze mult mai OK societatea care astfel va deveni bună doar pentru cei capabili să facă ceva. Ori cu brațele, ori cu creierul, dar să facă ceva, nu doar să răspândească rahat propagandistic. 

90 de comentarii:

  1. Cristian Joanta30 mai 2024 la 12:11

    Sunt de acord cu o mare parte a articolului. Am fost și eu de aceeași parte a baricadei, ca su dumneavoastră. Doar ca despre Piața Universității cred ca greșiți puțin, subiectul e mai amplu. Putem discuta în privat, dacă doriți.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar asta face si Satana din Om:

    un Intelectual care sa L contreze/nege pana la Anihilare, pe Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda..asa multe frustrari adunate intr un singur articol..mai rar! Daca tot îi incadrați pe toți în aceeași tagmă / oală rău mirositoare, ce aduce nițel cu ideologia " iubită" a deceniului 6 ..eu zic sa propuneti , ca atunci, spre re-educare construirea unui nou canal care le a scapat "dragilor" veniti cu tancurile rusesti , ca Ana Pauker si Vasile Luca..si mai tarziu, lui Ceausescu..ceva de genul Siret-Dunare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uita de canalele care sunt mult prea energofage de construit. Dictatura care vine va fi una ciudata, neobisnuita, atipica orientata nu de avantul muncitoresc ci de cu totul altceva pe care n-ai sa poti sa dai vina.

      Ștergere
  4. Se poate sa fie refacut articolul ?! Nu's ironic, dar e prea intelectual, se reitereaza si se intra in detaliile acelorasi percepte. Kiss please. (Keep it simple for stupid)

    RăspundețiȘtergere
  5. De data asta cred că greșiți masiv... Sunt cititor zilnic ....intelectualii de care vorbiți au Doar eticheta și atît... Restul , găunoși , trădători .. Dar sunt și o mulțime de intelectuali de altă factură, medici , profesori , și chiar intelectuali ( oameni cu cunostiinte fantastice) care nu au decit 12 clase. Aici este o discuție despre cum definim intelectualul!!! Și eu am fost in Piata Universității pina la alegeri , după care m am resemnat ... Puteai extrem de simplu sa evacueze cele citeva corturi rămase cu poliția ,era simplu și ușor , însă cu minerii s a dorit distrugerea opoziției! N am sa fiu niciodată de acord cu " Noi muncim ,nu gindim ! " Pentru că orice munca faci Trebuie sa gândești!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect de acord. Consider ca este denigrat pe nedrept intelectualul adevarat, de calitate. Etichetarea tuturor nemernicilor posesori de certificate si cu IDuri minimale drept intelectuali este o grava eroare.

      Ștergere
    2. Erau cateva corturi in piață, in spate erau păpușării Revoluțiilor colorate Minerii su fost exact contraponderea necesara.

      Ștergere
  6. De această dată, nu sunt de acord cu dumneavoastră... Dacă articolul dumneavoastră se referă la „majoritatea intelectualilor zilelor de azi”, poate că ar fi acceptabil, cu o anumită măsură... Dar, ca principiu, nu este ACCEPTABIL... ESTE O IPOTEZĂ FALSĂ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Intelectualii: "convingându-i pe ceilalți că direcția ideologică oficială este cea mai bună."
    Ei, uite că iar m-ai plictisit cu etichetele.
    Mă consider un intelectual țăran ca Petre Țuțea sau un Moromete.
    Niciodată nu m-am dat cu ideologia oficială. Am luat 3 amenzi pt nepurtarea măştii, le-a contestat şi n-am plătit nici una. Am avut pexte 20 de procese cu "autoritățile". Am ieşit în stradă la principalele manifestații.
    Şi sunt aşa de când profesorul de " socialism ştiințific" din anul IV (1988-1989) de facultate ne-a deschis ochii, să vedem şi altceva sau DINCOLO de ìdeologia oficială.
    La predarea şi examenele de "socialism ştiințific" era un dur, dar mai scăpa remarci, care ne deschideau ferestre.
    Şi noi tocmai pe acolo evadam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "profesorul de " socialism ştiințific" din anul IV (1988-1989) de facultate"... il chema Cojoc? Nu e ala care s-a sinucis dupa 90?

      Ștergere
  8. Idea e bună că orice idee, vorbind despre articol, dar după 34 de intelectual, că subiect de discuție, trebuie să avem cu adevărat intelectuali școliți acasă la noi, nu prin ruinele vestice ale școlilor apuse

    RăspundețiȘtergere
  9. "În fapt, unica menire a intelectualului este aceea de a răspândi ciuma ideologică."
    "El este precum o plastilină, modelată absolu în orice formă de către ideologie."

    Pe timpul lui Ceausescu era o vorba: fereste-te de prostul cu diploma!
    Romania si lumea este plina de prosti cu diploma, de aceea ne aflam acum in pragul unui razboi mondial nuclear.
    Prin urmare mult nu va mai dura si Dumnezeu va ingadui curatarea lumii prin foc nuclear, pentru ca nu se mai poate continua asa.
    Lumea a devenit o Sodoma si Gomora din toate punctele de vedere.
    Doamne ajuta-ne!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am spus intr-un comentariu anterior,infiintarea frauduloasa a facultatilor private a aruncat in derizoriu invatamintul romanesc.Dealtfel,orice societate in care munca nu este o valoare este sortita esecului.Eu lucrez in domeniul juridic,sint avocat de 30 de ani.Oare o fi normal ca niste paraziti sa primeasca niste onorarii astronomice pentru niste hirtii pe care nici nu le redacteaza ei,ci niste secretari prapaditi?Ma refer la clica notarilor asa-zisi publici,unde nu se patrunde decit cu niste relatii de supernivel(a se vedea Ioana Basescu,filmata la iesirea de la simulacrul de examen nici nu avea habar ce subiecte avusese).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Munca nu mai este o valoare pentru ca in Romania poti trai si fara munca, si inca foarte bine. Hombre que trabaja pierde tiempo precioso.

      Ștergere
    2. Munca fizică și intelectuală deopotrivă sunt cele care dezvoltă și întrețin o societate la standarde ridicate. Afirmi că în România poți trăi fără muncă (și probabil, oriunde după logica ta), dar dacă o mare parte a societății ar proceda astfel, nu ai mai avea ce să mănânci, nu ai mai avea îmbrăcăminte, încălțăminte, nu ai mai avea nici materiale de construcție, mașină, etc., lista e valabilă pentru orice domeniu de activitate. Ai fi un Nimeni. La fel și urmașii tăi. Societatea ar fi de fapt inexistentă.

      Ștergere
  11. Foarte bun articol! Dureros de bun!
    Vă mulțumesc, domnule Dan Diaconu!❤️
    Dar, citii și cele 4 comentarii arondate, o singură dată, desigur.
    Bre, stimați comentatori 'telectuali cu carte, "pe lângă boi, pe lângă car", ori n-ați priceput, ori n-ați înțeles sau probabil, cine stie, ați priceput pe deasupra, cu drona.
    Auzi la unul: "se poate să fie refăcut articolul?" Nu, scrie matale altul!
    Iată-mă si purtător de cuvânt, pro bono! Păi, bre nene, dacă te pisicești, ia bobițe!
    Stimați 'telectuali, este "democratic" să cantați la pian pe Aici, dar nu la două mâini si un picior, că vă fracturați piciorul și dl. dr. Ciomu nu vă poate ajuta.
    În fine...
    Multă sănătate, domnule Dan Diaconu!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitări, sunteți singurul care a înțeles mesajul!

      Ștergere
  12. Da-l jos articolul asta! nu te reprezinta.....sper! Generalizarea este mama superficialitatii (si invers)si este o linie foarte subtire de demarcatie intre superficialitate si oportunism,adica exact boala de care-i acuzi tu pe "telectualii de televizor"....nu poti sa confunzi educatia academica a unui om cu trasaturile de caracter! In piata am fost multi atunci,naivi si fascinati de "democratia" importata si satui de dogme ,cineva a profitat....am fost pionierii revolutiilor portocalii de fapt,impinsi si manipulati....eram "cruzi" asta-i adevarul...credeam ca lumea asta poate fi decenta! Subiectul e muult mai complex dar tu ai luat-o la stanga rau de tot cu zicerea asta.Mai ai putin si-ti pui o basca si incepi sa alergi profesori pensionari pe strada ca tiparesc valuta in subsol.....hai,pe bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect adevarat ceea ce afirmati!Respect si stima.

      Ștergere
    2. Este vorba de categoria intelectualilor "oficiali", cei numiți odată "ai lui Băsescu", javrele care latra la ordin, care despica firele in 16 in legatura cu războiul "neprovocat" din Ucraina, cei care fac voasa la ambasade pentru decoratii, ... Cei adevarati nu sunt in categoria din srticol Bu diplomele și cărțile publicate te fac intelectual, ci gândirea. Iar fauna cu ifose su cu burse nu e in niciun caz de laudat. Intelegerea lumii nu tine de catedra de la care spui tampenii ideologice . un intelectual nu se vinde

      Ștergere
    3. Un om simplu de la tara (in trecut mai ales, dar inca si azi !!!) are mai mult caracter decat un intelectual !!! Oamenii simpli nu stiu ce inseamna tradarea si isi respecta mereu principiile lor simple de viata ! Dvs. sunteti sigur ca puteti vorbi de principii la intelectuali ?!?!? Eu, unul (privind in trecut, dar mai ales in vremurile noastre) nu sunt absolut deloc !!!!

      Ștergere
  13. Decembrie ‘89 a fost înscenat pentru ca Piața Universității să existe.
    Mai-ul nostru ‘68 a avut două episoade.
    Piața e începutul oficial al libertarianismului în România.

    Pentru ca noua ideologie să fie acceptată era nevoie de un amestec de panică și ușurare. Era nevoie de un exemplu de stat opresor, autoritar.

    Or minerul a jucat cu brio acest rol. Statul român devenea inamicul numărul unu al românilor. Trebuia distrus, detestat cu aceeași ură cu care minerii au acționat în numele lui.
    Minerul, produs de laborator, devenea simbolul opresiunii, simbolul unei societăți închise ce trebuie distruse.

    Libertarianismul are nevoie să joace rolul de victimă, de intelectual premiant al clasei care predică non-violența.
    Noua ideologie este construită pe non-violență și pe toleranță. Curva, proxenetul, dealerul de canabis își au un loc de cinste pentru că nu agresează pe nimeni…

    Astăzi denigrarea statului continuă. Politicianul, un alt produs de laborator, joacă rolul incompetentului. Statul român, într-un al treilea act, nu mai e autoritar ci e analfabet funcțional.
    În societatea neo liberală valoarea este înlocuită cu echivalentul ei în bani.

    Suntem incitați să ne distrugem statul analfabet și să-l înlocuim cu o nouă societate de antreprenori, de oameni liberi, sănătoși și naționaliști.

    Cum acest lucru e imposibil, vom trece în actul patru la regionalizare, la Europa celor o mie de blazoane. La regiuni ce vor negocia direct cu multinaționalele normande… la regiuni ce își vor privatiza mult mai ușor toate resursele…

    RăspundețiȘtergere
  14. Ma sperie ce am citit! Ura fata de alte categorii sociale are efecte foarte periculoase. Poate macar in ziua de azi ne invata ceva istoria. Imi este jena pentru autorul articolului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ura? unde ai vazut ura? Este doar o constatare a unui om care a invatat cand in Romania se facea carte.
      Da, asa zisi oameni cu studii superioare, intelecuali sau nu, azi sunt niste tradatori ai acestei natii romanesti.
      Tara asta este condusa de oameni cu scoli profesionale sau cu licee ? Nu, este condusa de oamenii cu studii superioare, care sunt niste jigodii, care-si vad doar de interesul propriu, atat si nimic mai mult.

      Ștergere

    2. NU despre ură este vorba, așa cum pretinzi în mod perfid... ci despre silă, despre scârbă, despre dezgust și despre dispreț...

      Ștergere
    3. "Ura fata de alte categorii" e un concept politic corect ! Nu mai poti spune nimic pentru ca imediat esti catalogat ca "promotor al urii" ! Intelectualii (cei adevarati !!!) da, au o mare vina pentru dezastrul acestui popor !! Parntele Iustin Parvu spunea (citez aproximativ): "Intelectualii vor da sama pentru toate nenorocirile acestui popor !" Aceasta este ura ?!?!?! Parintele Iustin """promoveaza""" ura ?!?!?!?!! Nu !

      Ștergere
  15. Uau! Iata un articol extrem de dur, dar si foarte bine fundamentat. Oarecum imbina atitudinea lui Stalin fata de intelectuali, cand spunea, ca atunci cand aude de intelectuali, are reflexul sa puna mana pe psitol.
    Analiza Dvs foarte buna, este sustinuta total de modelul de invatamant din tarile de limba germana, astfel in orasul in care locuiesc eu, oras cu cca 40 000 de locuitori, nu exista decat un singur liceu si o singura scoala de meserii, si asta pentru ca la scoala profesionala te duci doar o singura zi pe saptamana, in rest faci "learning by doing" muncind la patron 8 ore pe zi, munca grea, astfel incat de mic sa fi "educat in cultul muncii", evident ca in aceasta singura scoala profesionala, fiecare meserie are clasa ei.
    Interesant si bine de stiut, este ca absolvirea unei scoli profesionale, mai ales in Elvetia, impune pretentii atat de mari in partea teoretica combinata cu partea practica, incat multi copii fac "black out" din cauza stressului nefacand fata pretentiilor foarte mari
    Evident ca dupa absolvirea scolii profesionale + 3 ani de munca in domeniu. este considerat ca avand bacalaureat tehnic, si ca atare se poate inscrie oricine la o facultate din domeniul apropiat meseriei alese.
    Va dati oare seama cam cati bani s-ar economisi la bugetul intregii tari , daca ar exista in fiecare oras de pina la 50 de mii de locuitori, un singur liceu mai ales ca in liceu nu inveti nimic folositor penru viata, iar cultura, nu mai are nicio valoare in societatea woke si Cancel Culture!
    Concluzia mea este ca, desi aveti multa dreptate atunci cand criticati pe aceia pe care eu ii numesc ca fiind prostolectuali, totusi nu ei au distrus tara, asta desi au stricat multe generatii de copii tinandu-i in scoli inutile, invatandu-i prostii care nu folosesc la nimic, totusi acesti tineri, cand isi intemeiaza o familie, nevoi ii face sa accepte orice munca, pentru ca alta solutie de supravietuire nu exista!
    Parerea mea referitoare situatia catastrofala de astazi a tari, vina cea mai mare o are securitatea tradatoare de neam si vanzatoare de tara, cea care l-a tradat pe ceasca, si care inca din anul 1990 avea sloganul:
    "La vremuri noi...tot noi, dar mai mult decat am fost!"
    - Si DA au avut dreptate, in vremurile noi, ei securicii intrati in politica au pus laba pe toate activele tarii, pe care tot ei le-au vandut strainilor spre folosul lor personal.
    - Si din nou DA, ei sunt mult mai mult decat au fost la inceput, adica tot ei au fost, si inca mai sunt, acei hoti si coruptii care jefuit bugetul tarii, si tot ei au cedat santajului dusmanilor tarii, care au folosit arma "anticoruptiei" ca sa ii subjuge, a pus astfel stapanire pe Romania, si iata ca astazi "tot ei" au devenit si groparii Romaniei, dar si cel mai mare dusman al poporului roman, pe care il conduc spre pieire prin marele razboi dus de satanele din NATO si UE impotriva unei Rusii extrem de mari, de bogate deci si foarte puternica, unde mai punem si faptul ca s-a aliat cu China ca sa lupte impreuna impotriva NATO si UE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "cand isi intemeiaza o familie, nevoi ii face sa accepte orice munca, pentru ca alta solutie de supravietuire nu exista!"

      Si inca cum exista si este cea mai la moda acum un adevarat trend. Sigur cunosti si tu cazuri printre prieteni, Robert.
      1 Nu te insori
      2 Nu muncesti ci doar o mermelesti pentru ochii lumii
      3 Stai 40-50 de ani pe spinarea lu mamica si taticu (asa cum fac multe cunostinte de pe retelele sociale)
      4 Te distrezi pina ii bagi in azil
      5 Te bucuri de mostenire, posibil toata viata ( avand in vedere cu cat se vand casele si terenurile acum)
      6 Iar dupa mine POTOPUL, who gives a flying fak!

      Ștergere
  16. Interesant ! Daca Franta secolului XVIII era plina de" intelectuali ", Anglia aceluiasi secol-nu. Cu toate acestea, scriitorii si ganditorii englezi ai epocii au fost mult mai mari decat cei de pe continent. Mult, mult mai profunzi.Ma gandesc ca asta s-a datorat faptului ca in Anglia se aprecia lucrul bine facut si nu vorbele de spirit.
    In rest, intelectualul bucurestean ( ca numai pe-acolo prospera) e acelasi de la '48 de cand s-a intors de la Paris.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare "a"!

      Parazitii n au pierit in '848, si nici macar in'950, ci de atunci s au inmultit continuu!

      Ștergere
  17. Va sugerez sa cititi cartea stapanii golfului sau sa mai stati la o cafea /bere cu un maturator sa vedeti ca si ei gandesc in idei. Dar intelectualii de care vorbiti nu sunt intelectuali decat prin autoproclamare.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cum poate un intelectual, care toata viata lui n a facut niciodata nimic practic, nici macar o mamaliga, sa pretinda a i conduce pe cei ce muncesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oho, si inca cum! Priveste in jurul tau cum incearca sa serveasca la doi stapani, dar grabeste-te sa o faci pentru ca nu va mai dura mult.

      Ștergere
  19. Pana si Petrov a zis, ca Romania pute de intelectuali/hipereducati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da normal ca stie, dar prefera sa nu intre in detalii. O fac altii in urma lui chit ca intelege lumea sau ba.

      Ștergere
    2. Da, şi Petrov e o somitate în orice materie. Merită citat.

      Ștergere
    3. În Piață Universității erau " zorii" soroșismului.Atunci , am susținut minerii!

      Ștergere
  20. Problema reală constă în lipsa orientării dumnezeiești a intelectualilor. Dacă ei ar exprima Binele, Frumusețea, Adevărul dumnezeiesc, curentele de opinie pe care le-ar declanșa ar fi balsamul societății.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hit center! Asta-i baiul: fuga-da, da,zic fuga de Dumnezeu a exclusiv-rationalilor și divinizarea Ratiunii.Parca o purtau pe umeri, ca noul idol, în vremea Thermidor ului francez....

      Ștergere
  21. https://www.gsp.ro/sporturi/altele/imagini-scandaloase-de-la-gala-rxf-din-sala-polivalenta-743985.html Vizionare si lectura placute. Poftiti la cultura , luati ca ajunge la toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  22. Hai sa fim serioși? Care intelectuali?Pațurcă,nespălata aia din Timișoara care-și făcea manichiura în fața unui cort?Mirosul de hazna din mijlocul zilei care-ti muta nasul din loc!

    RăspundețiȘtergere
  23. Cred ca este timpul sa cititi aceasta carte:

    YUGA SHIFT: THE END OF THE KALI YUGA & THE IMPENDING PLANETARY TRANSFORMATION

    Cu certitudine o sa aveti o alta perspectivă asupra lumii! O sa intelegeti ce s-a intamplat, ce se întâmplă si ce va veni :) … si nu o sa mai asterneti pe asemenea idei!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Cred ca e cel mai mare derapaj al tau de pana acum. Dacă nu îți dorești sa sochezi. Înțeleg cumva dezamăgirea si frustrarea ta. Fapt pentru care nu am sa te judec. Nu pot sa subscriu cu absolut nimic din ce ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  25. O multime de „intelectuali'' cititori ai acestui articol s-au simtit lezati! :))) asta dovedeste inca o data cata dreptate are autorul acestui articol si cata impostura si prostie exista in tara asta plina de „intelectuali”.

    RăspundețiȘtergere
  26. Dupa alegerile din 20 mai, studentii au acceptat rezultatul si s-au retras de la manifestatie.
    "In 13 iunie in Piata Universitatii mai ramasesera doar securistii lui Maries." - Marian Munteanu, interviu la Tuca pe youtube.
    Al

    RăspundețiȘtergere
  27. Serios?

    Cum sa fie inflatie de intelectuali??? Eu zic ca din contra, e o penurie de intelectuali, cum n-a mai fost vreodata in istoria omenirii!!!

    Ma tem ca faci o confuzie groaznica intre un colectionar de diplome sau un personaj aflat in luminile reflectoarelor publice, despre care se spune ca e super-pregatit in vreun domeniu (dar nu e nici pe departe pregatit in nimic) si un intelectual!

    Cei pe care-I numesti “intelectuali”, nu numai ca n-au nici un fel de pregatire profesionala cat de cat solida dar nu-s pregatiti nici pentru viata si nici pentru a percepe, a analiza si a modifica intr-un mod constructiv realitatea inconjuratoare!

    Intelectualul adevarat, e un tip dotat nativ cu un intelect superior, extrem de experimentat, cu cunostiinte solide intr-o mare gama de domenii mai mult sau mai putin conexe, dotat cu o creativitate iesita din comun, care are si curajul, nu numai capacitatea de a-si sustine FOARTE argumentat opiniile si care face tot ce tine de el pentru a si le pune in practica, IN BENEFICIUL TUTUROR! Intelectualul are un bagaj enorm de cunostiinte capatate de-a lungul unui studiu permanent, care tine cat el traieste si statutul lui de intelectual, nu tine sub nici o forma de numele vreunei institutii de invatamant urmate.

    Dupa cum se stie, sunt o sumedenie de absolventi ai unor institutii de invatamant faimoase (pe merit), care in fapt sunt doar niste cretini cu ifose, in timp ce sunt multi intelectuali reali, care nici macar n-au urmat cursurile vreunei facultati si au ajuns la statutul lor, invatand DIN PROPRIE INITIATIVA, de cele mai multe ori autodidact, cele ce stiu!

    A numi “intelectuali” pe idiotii care au pus mainile pe fraiele puterii sau pe unii care pe banii familiilor lor (sau pe banii famigliilor lor), au obtinut diplome ale unor scoli de renume si a-I considera pe cei cativa intelectuali adevarati care mai exista prin Romania vinovati de starea actuala a tarii, e o aiureala completa si e cel putin jignitor pentru notiunea de INTELECTUAL

    RăspundețiȘtergere
  28. Dle Diaconu ar fi interesant să scrieți un text mai detaliat despre boierii minții, gașca de la GDS și politrucii intrați în universități sau pe la institute și care au infestat și falsificat toată cultura română cu propaganda antiromânească, antiortodoxă, neomarxistă și neoconservatoare. Mă refer la Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Horia-Roman Patapievici, Andrei Cornea, Vlad Alexandrescu, Raluca Alexandrescu, Gabriel Andreescu, William Totok, Ion Ianoși, Zigu Ornea, Sorin Antohi, Alexandru Călinescu, Magda Cîrneci, Mircea Dinescu, Alexandru Paleologu, Theodor Paleologu, Mihai Șora, Stelian Tănase, Alin Teodorescu, Andrea Pora, Radu Vancu, Dan Perjovschi, Adrian Cioroianu, Mădălin Hodor, Mihai Demetriade, Sorin Ioniță, Alexandru Lăzescu, Andrei Oișteanu, Eugen Ciurtin, Ștefan Vianu, Cristian Pârvulescu, Gelu Duminică, Mircea Cărtărescu, Ion-Bogdan Lefter, Carmen Mușat, Radu Paraschivescu, Caius Dobrescu, Paul Cernat, Cosmin Ciotloș, Răzvan Voncu, Lucian Boia, Dan Alexe, Radu Oltean, Armand Goșu, Cristian Preda, Ioan Stanomir, Victor Alistar, Dumitru Borțun, Remus Pricopie, Bogdan Teodorescu, Alfred Bulai, Florin Țurcanu, Alex Leo Șerban, Mihai Chirilov, Angelo Mitchievici, Andrei Gorzo, Veronica Lazăr, Christian Ferencz-Flatz, Emanuel Copilaș, Liviu Antonesei, Sorin Bocancea, Șerban Colceriu, Otniel Vereș, Gabi Giulușan, Dana Jalobeanu, Gheorghe Ștefanov, Cătălin Avramescu, Mihaela Miroiu, Adrian Miroiu, Adrian Niculescu, Marius Pieleanu, Liviu Rotman, Andrei Țăranu, Ciprian Necula, Iulian Chifu, Andrei Muraru, Ligia Deca, Miruna Runcan, Claudiu Turcuș, Lucian Țion, Radu Jude, Cornel Vîlcu, Ciprian Mihali, Marta Petreu, Aurel Codoban, Radu Ioanid, Sandu Frunză, Mihaela Frunză, Aura Schussler, Andrei Bereschi, Iulia Grad, Oana Pughineanu, Alex Goldiș, Cosmin Perța, Mihai Iovănel, Horea Poenar, Marius Conkan, Corin Braga, Ruxandra Cesereanu, Doru Pop, Mihaela Ursa, Ștefan Baghiu, Ovidiu Pecican, Radu Nechita, Adrian Ludușan, Valentin Naumescu, Eniko Vincze, Sorin Mitu, Norbert Petrovici, Călin Goina, Marius Lazăr, Dana Domsodi, Dana Solonean, Adrian Dohotaru, Daniel David, Emilia Șercan, Oana Băluță, Radu Meza, Cristian Mungiu, Alina Mungiu-Pippidi, Tudor Giurgiu, Călin Peter Netzer, Radu Mihăileanu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Tudor Caranfil, Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Radu Gabrea, Cristian Nemescu, Ana Lungu, Alexandru Solomon, Ada Solomon, Alexander Nanau, Florin Șerban, Marian Crișan, Alexandru Stermin, Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Vasile Bănescu, Sever Voinescu, Bogdan Alexandru Duca, Sabin Gherman, Tudor Duică.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lista e mai lungă… Oamenii ăștia au activismul în sânge. Cel mai probabil tot aparatul a fost construit în laborator în anii ‘80.

      Au mișunat pe linia de start și, la primul apel către lichele, la primul foc de armă din decembrie, au țâșnit apoi ca o haită de lupi în turma de oi.

      Au făcut ravagii. Și încă fac.

      Ștergere
  29. Felicitari Dane pentru un articol de exceptie!

    Alternative la ce spui tu aici:

    "O modificare de acest tip ar conduce la o societate mult mai pragmatică, în care fiecare își vede de treabă. "

    ...nu exista si a fost confirmat de noile(40-50 de ani) scoli de gandire asamblate din oameni de stiinta si institute de cercetare serioase din regiunile traditional avansate ale lumii, solicitati special pentru gasirea si proiectarea unui nou plan de supravietuire in NOILE CONDITII, repet, fara alternativa in care se afla umanitatea.

    Articolul asta va fi inteles de cititorii tai mai incolo, peste cativa ani.

    La citatul tau "în care fiecare își vede de treabă... " as mai adauga:

    ...si NU este in competitie, si unde nu este nevoie de sefi si sefute pusi pe ghidusii si iuteli interlope. Pentru coordonare si distribuirea lucrului si muncii avem IA-ul a carei misiune NU va fi cea de a indesa cit mai multi bani si averi sub el si neamul lui ci strict de coordonare/contabilizare/distribuire echitabila a resurselor EXISTENTE in colectivele de munca in libertate deplina.

    Mental ne apropiem dar inca nu suntem ACOLO!

    Amza

    RăspundețiȘtergere
  30. Asa este .Si eu am tras aceleasi concluzii .Si ce mai strigau opozantii Pietii universitatii ? ,,Nu ne vindem țara" Și iata ca instinctul asa zisilor știrbi s a confirmat .Am fost useristii anilor 90 .

    RăspundețiȘtergere
  31. Domnu Dan, astazi Securitatea nu permite nimic in Romania fara patalama brevetata de la Securitate. Ala care nu sta in rand cuminte este distrus de Securitate. Azi intelectualitatea, mare parte, nu toti, corect, sunt parte a sistemului Securitatii. Pai intelectualul care propaga idei si punea in dezbatere concepte notiuni si ajuta societatea era Antisistem. Astazi toti sunt ai Sistemului. Unii mimeaza, altii selupta, dar majoritatea Nu misca in front. Recita masinaria de propaganda oficiala. Pai aia Nu sunt intelectuali ci Lingai. Desigur nu uitam si domeniul de activitate dar in domeniile de interes ale Securitatii daca nu reciti esti strivit. La ordin! Curat democratic! European!
    Sunt oameni azi haituiti si denigrati si striviti doar ca incearca sa gandeasca liber si spun adevarul, pai Romania ce mai cauta in UE daca e mai rau ca pe timpul lui Ceausescu?! Adica, apartenenta la club macar sa nu ne indobitoceasca intr-un colhoz dictatorial mai abitir ca dictaturile.
    Macar in fata lui Dumnezeu sa fiu impacat ca am slujit Adevarul, de securistii prosti ma doare la brisca! Apriori!

    RăspundețiȘtergere
  32. Fenomenul Piata Universitatii a aparut dupa alegerile din mai 1990, pentru ca nu a castigat alegerile cine trebuie, dupa dorinta Occidentului colectiv. Era inceputul unei revolutii colorate, a unui Maidan, menit sa rastoarne puterea proaspat aleasa (Iliescu si PSD). In ziua de 13 iunie 1990 cladirea politiei capitalei a luat foc. Politia era deci timorata. Putini isi mai amintesc lucrul acesta, a fost trecut sub tacere intentionat, ca sa ramana in memoria colectiva doar zilele de 14-15 iunie, cand au fost chemati minerii.
    Intelectualii de care vorbiti sunt finantati de ONG-uri externe (gen SOROS, dar nu numai), prin fonduri de la UE si de la guvernul SUA, pentru a distruge aceasta tara, lucru care a reusit pe deplin. Legea agentilor straini, impotriva careia au izbucnit proteste recente in Georgia. In Romania o asemenea lege nu exista, pentru ca ar izbucni revolutia colorata instantaneu. Aceasta lege exista insa in toate tarile puternice, in primul rand in SUA (legea FARA din 1938).
    In Romania intelectualii sunt de fapt agenti straini, ei din asta traiesc, din finantari externe.
    Va apreciez pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, in privinta fenomenului Piata Universitatii, precum si despre intelectualii de carton, care s-au vandut pentru cativa arginti. Cuvantul intelectual a ajuns un cuvant de ocara din cauza lor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Intre o baba cu picioarele nespalate dar cu trecere si indraznire la Dumnezeu si un intelectual, pe cine alegeti sa-i SPALATI si sa-i PUPATI PICIOARELE pentru binele vostru si al familiei voastre?
    Asa se pune problema!
    CC

    RăspundețiȘtergere
  34. „Știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu.”
    - Socrate

    RăspundețiȘtergere
  35. Este o inflație de,, intelectuali ",, încât cei cu adevărat intelectuali,, abia dacă se mai deosebesc de cei autoproclamați,,,😉😃

    RăspundețiȘtergere
  36. O să te audă colegii mei, intelectualii! (Ca să citez din clasici.)

    Apropo, ai citit ultima operă a lui Liiceanu? Foarte reușită, să știi. Mi s-a părut ceva... exhaustiv. O degringoladă totală, aș putea spune.

    https://www.youtube.com/watch?v=PSF2epSICco

    RăspundețiȘtergere
  37. Am fost la aproape toate manifestatiile de la Universitate si nu numai. Sa spui ca era ceva antidemocratic e o eroare! In primul rand, in democratie orice manifestatie e legitima. Oricat il uram pe Iliescu, niciodata nu mi-a trecut prin cap ca trebuie inlaturat altfel decat democratic! Scopul manifestatiilor era ca, facandu-ne auziti, oamenii sa inteleaga faptul ca "revolutia" fusese furata etc! Astfel sa se dumireasca si fesenistii cu cine aveau de-a face, iar Iliescu sa fie inlaturat de majoritate!! Atat! Ce-au facut minerii a fost o mizerie!!! SI SECURISTA! Ca si asa zisa societate civila era infiltrata, cu alde GDS si alti telectuali, iar noi eram pacaliti la randul nostru, e alta poveste.

    RăspundețiȘtergere
  38. Multitudinea de reacții indică faptul că dl. Diaconu a presat un punct sensibil. Da, depinde de ce definiție dăm "intelectualului" dar, cu toată supărarea unora, consider că autorul articolului a oferit o definiție corectă și suficientă! În fapt, ne dăm după gard: intelectualul este o falsă categorie, o invenție a premergătorilor Revoluției franceze și mai cu seamă a mișcărilor anti-țariste, care nu prea știau cum să se definească (fiind...nimic util societății), că muncitori nu erau, burghezi nu erau, militari, nobili nici atât, profesori, doctori, ingineri (la modul că nu profesau, fiind de profesie ...revoluționari)...neam - și atunci și-au spus că sunt "intelighentia"! Cum definim "intelectualitatea"? Cei care au facultate? Nu cred, sunt o mulțime de agramați printre ei! Scriitorii, poeții, economiștii, juriștii?! Haide, lasă-mă, pute planeta de d-alde ăștia dar numeri pe degete veritabilii profesioniști. Exemplele pot continua și nu fac decât să arate construcția artificială a termenului de "intelectual". De ce profesorii, filosofii, medicii, arhitecții ș.a.m.d. nu pot fi ceea ce sunt, profesori, doctori, arhitecți ci trebuie musai să la agățăm de coadă "intelectualismul"?! Părerea mea: intelectualii sunt purtătorii baciluilor ideologici, acei "neterminați", cum îi definește dl. Diaconu, indivizi care n-au făcut/produs ceva util în existența lor și care trăiesc doar din slujirea ideologiilor. Iar Istoria ne arată că cele mai mari nenorociri s-au petrecut atunci când ideologia a bătut bunul-simț: 1789, 1917, 1933 - aici sunt oameni deștepți, nu-i cazul să detaliez... Iar pe medici, poeți, filosofi... lăsați-i să fie doar asta, nu-i mai îngrămăditi de-a valma în cutia cu "intelectuali"!

    RăspundețiȘtergere
  39. Wow! Foarte bine condimentat, ustura tare (adevărul).

    RăspundețiȘtergere
  40. Lipseste in text, adjectivul "falsul" intelectual. Iar apoi Voltaire a fost un ticalos semidoct, prototipul ideologulul, care a scris la ordin, sustinut mai ales de inamicii Frantei si nu poate fi alaturat lui Rousseau.In schimb in sec. XIX ii uitati pe Sorel, Proudhon, care din pacate sunt foarte putini cunoscuti in Romania si ale caror idei au fost preluate (si deformate) de marx si altii.

    RăspundețiȘtergere
  41. Alexandru Duca e exemplul clasic de pseudo intelectual. Un porc gras papiștaș ii stă în gât ortodoxia și neam românesc și propovăduiește poponarismul.

    RăspundețiȘtergere
  42. În opinia mea, cred ca e vorba de dublavorba. Intelectualde 1= idiot util ( azi, agent globalist).
    Si am prins aluzua subtila cu Revoluția...franceza.

    RăspundețiȘtergere
  43. Da, multi s-au simtit lezati.... si asta pentru ca mare parte dintre noi ne credem (in sufletul nostru) intelectuali ! Nici vorba ! Intelectualii nu sunt nici mediicii, profesorii sau mai stiu eu cine. Asa, foarte rapid si aleatoriu intelectual a fost Iorga (apropo se stie ce valoare a avut ca politician !) sau Eliade, sau Eminescu (cine nu a citit articolele lui Eminescu din perioada "Timpul", eu il asigur ca nu stie cu adevarat nimic despre geniul lui !). Ca sa "vulgarizez" (in comparatie cu cei pomeniti pana acum) azi ne putem gandi la un Razvan Teodorescu sau Ioan Aurel Pop, intelectuali intr-adevar ! Mai sunt Nae Ionescu sau Blaga, dar repet scriu in viteza, nu e o lista absolut deloc exhaustiva ! Dan are dreptate ! Si nu e vorba aici de ura pentru o categorie sociala cum scria cineva ! Ci de o realitate ! Dealtfel conceptul de "ura" de "promovare a urii" e o constructie a propagandei "politic corecte" ! Uitati ce spune Iustin Parvu despre intelectuali: "Dumneavoastră intelectualilor, sunteți oameni cărora le stă în putință să orienteze poporul acesta. Vi se cere, în schimb, grija permanentă față de căderile acestui popor. Nenorocirea mare a intelectualilor noștri care bineînțeles că au trăit și ei sub presiunea materialismului ateu, este faptul că prea ușor au divorțat de interesele și de valorile Ortodoxiei."
    sau
    "Cel mai repede trădează şi se corupe un intelectual. Niciodată omul de rând care a dus povara greutăţilor neamului n-a fost capabil să facă asemenea trădări. Intelectualii noştri au făcut-o şi o fac până azi. Şi asta pentru că ei sunt interesaţi foarte mult să se ridice. Nu se mai satură cu o existenţă medie. Vor din ce în ce mai mult. Aceasta a dus şi duce la prăbuşirea noastră. Elita noastră, cu regret, a fost mâncată de „iepuri”.
    „Dacă ar ajunge elita la conducere, ar fi compromisă în 24 de ore”
    sau
    "Să-mi fie iertat, dar am constatat de multe ori că țăranii, în majoritatea lor, sunt mai înduhovniciți decât intelectualii cu doctorate."

    Credeti ca Iustin Parvu propaga ura ?!?!
    Vorbim aici despre adevaruri, dure, triste si care - mai ales - trebuie privite in fata !!!

    RăspundețiȘtergere
  44. Pot intelege articolul intr-un sens artistic, de exagerare voita a unei situatii, pentru a trage un semnal de alarma. Altfel, o analiza care merge pe generalizari multiple, pacatuieste prin... generalizare. Ad

    RăspundețiȘtergere
  45. Excelent articol! Sunteți printre f puținii bloggeri din România care are curajul si onestitatea sa spună lucrurilor pe nume! Așa este, “intelectualul” - in special in România - a fost si a ramas un părăsit social, un oportunist si un lingău care se gudura pe lângă cei care detin puterea politica, administrativă sau cei care detin fonduri pentru burse, ONG-uri, fundații si alte sinecuri cu condiția sa-si renege neamul, tara, istoria si chiar familia dar sa-si preamărească finanțatorii si sa conlucreze la reeducarea “noii elite” in “universități” precum SNSPA sau Babeș-Bollyai.

    RăspundețiȘtergere
  46. Fiecare om are un loc binemeritat in societate. Si fiecare meserie este necesara si apreciata. Fara lupta de clasa va rog si fara alte aberatii unii sunt mai asa iar altii asa. Tine de om de educatia sa si de caracterul sau. In sudoarea fruntii sa ne castigam paibea! Dar sudoarea fruntii inseamna orice meserie! Pacat ca Romania a ajuns azi o unitate securista pe sistem cazon. In timpul lui Ceausescu 4 clase clar eram mai liberi si Romania conta foarte mult pe multe piete si zone si in multe domenii. S-a decazut mult dupa 89! Multumim SRI-MAI--Securitatea dupa 89 adica! Apriori!
    Doar cand veti pleca fruntea voastra in fata lor doar atunci veti fi invinsi! Pana atunci NU! Cu Dumnezeu inainte! Respect pentru toti cei care trudesc si in felul lor ajuta cu mult sau cu putin Romania!

    RăspundețiȘtergere
  47. Sa nu confundam intelectualul (= folositorul preponderent de intelect) cu oportunistul. Libertatea de gandire si a cuvantului sunt baza democratiei. Ideile produse de intelect se transpun in cuvinte care modeleaza constiintele; dar de aici pana la a-l confunda pe un Platon, de exemplu, intelectual prin definitie, cu un plesu oarecare, e cale lunga si inutila. Sau, ca sa concluzionam, intelectualul suprem e Iisus Hristos: ce modelator de constiinte mai mare poate exista? No!

    RăspundețiȘtergere
  48. Problema este mult mai ampla. Ea incepe in sec XVIII odata cu invazia omenirii dupa sase milenii de odihna de catre tehnologie. Zorile primelor industrii a lansat chemarea catre ateism. Si ateismul e ceva ce trebuie invatat. Asa au aparut scolile. Credinta in Dumnezeu e ceva natural ce fiecare copil are, ne nastem cu ea, e in ADN-ul nostru. Ateismul doar prin invatare, injectare si inoculare pana se modifica ADN-ul. Asa s-au nascut universitatile si facultatile. Pana nu au aparut facultatile, nu exista ateism in lume, era inexistent.
    Cei care au gandit evolutia omenirii au sesizat din zorii erei industriale ca au nevoie de muncitori si lucratori in industrie, si pentru asta aveau nevoie de ateism. Ateismul este motorul de dezvoltare industriala. Atunci au creat aceste scoli pe care le-au evanghelizat in toata lumea. Nu a scapat nici o tara de adoptia sistemului de invatamant superior creat de manipulatorii planetari.
    Astazi e reduntant sa faci facultate sau scoala, poti invata singur sau cu prietenii tai in grup orice. Sistemul de invatamant este unul depasit de vremurile pe care le traim si o pierdere de vreme pe cararile industriale ale ateismului.
    Critica intelectualului este critica ateismului! La asta se rezuma acest articol. Doar ca trebuie un curaj nebun sa pui egal intre intelectual = ateism deoarece manipulatorii planetari au deghizat si costumat totul incat sa nu se vada.
    Dar izvorul acestei infectii ramane Industria si modalitatea gasita de ei de a dezvolta industria este ateismul. E si motivul pentru care asiaticii vor bate orice continent la capitolul industrializare. China nu are nevoie de intelectuali, ei deja sunt atei cand intra in campul muncii.
    Intelectualul nu e filozoful grec care se intreaba daca pentru spirit conteaza ca sparge bobul de grau cu moara de pietre sau cu moara electrica, ci este un produs al unei scoli, un ateu gata pregatit pentru a servi industria.
    Atat industria cat si ateismul nu sunt de pe planeta noastra, iisus nu a vorbit niciodata de ele, nu ne apartin, nu apartin sufletului uman si sunt aduse de extraterestii din guverne pentru controlul turmelor de oameni. Iar extraterstii e interzis sa ii gasiti deoarece majoritatea sunt in toate guvernele lumii. Ei ne conduc ca turme de oameni. Acelasi ateism e prezent in sistemul politic care cica guverneaza turmele de oameni.
    Intr-o comunitate normala rasar liderii singuri si lumea are incredere in ei, adica are credinta care o transmite mai sus. In sistemul politic actual nu transmiti nici o incredere sau credinta, pui stampila ca un ateu! E un circuit inchis fara credinta, deci o industrie. Sistemul de vot e o industrie, nu ceea ce zice ca e. Totul e cosmetizat si dat cu sampon.
    Sistemul va cadea cand se va arata Fulgerul Ceresc si credinta va reapare spontan in fiecare om. Pana atunci dormiti ca va da voie si Tatal Ceresc sa dormiti linistiti in ateismul invatat de la extraterestii din guverne. Poate suna aiurea, dar va garantez ca cei din guverne nu sunt oameni. Si daca nu sunt oameni ii putem numi extraterestrii deoarece ei mereu traiesc pe alta planeta decat cea cu problemele stiute de majoritatea. Deci pandemia a fost creata de extraterestrii din guverne si nu ii poti da jos. Au realizat ca turmele de oameni pot fi controlate si distruse toate odata. Si au testat limitele controlului asupra umanitatii.

    RăspundețiȘtergere
  49. Procesul de la New York s-a încheiat cu un verdict de vinovăție pentru Trump . Avocații lui Trump se pregătesc deja în grabă să depună apel - și plănuiesc să meargă de urgență până la Curtea Supremă, unde majoritatea judecătorilor sunt republicani și își pot lua partea.

    Trump s-a autointitulat deja prizonier politic, iar decizia instanței este o batjocură a justiției . La urma urmei, baza de dovezi acolo era sincer slabă. Iar termenul de prescripție expirase, iar cazul nu ar fi trebuit să fie de natură penală. Iar poziția acuzării s-a bazat pe mărturia actriței porno Stormy Daniels și Michael Cohen, care au fost prinși constant în minciuni.

    Dar acesta este New York, un stat cu partid unic în care se spune că poți chiar condamna un sandviș cu șuncă dacă ai juriul potrivit . Trump riscă în mod oficial până la 136 de ani de închisoare. Cu toate acestea, nu va primi o pedeapsă cu închisoarea reală. Dar cu siguranță va fi un fel de amendă.

    Situația va fi mai înrăutățită dacă lui Trump i se acordă probațiune și mișcările sale sunt limitate. La urma urmei, trebuie să conducă prin țară în campanie. Ei bine, democrații au început deja să-i sperie pe americani cu faptul că un astfel de „rebel”, și acum și un „criminal”, se luptă pentru putere .

    Sondajele arată că decizia tribunalului politizat din Manhattan va avea un impact redus asupra alegătorilor, dintre care mulți s-au hotărât deja. Ei bine, site-ul lui Trump s-a prăbușit deja din cauza afluxului de donații de la susținători . Trump însuși se va poziționa drept o victimă a regimului Biden. Și democrații ar trebui să se pregătească - dacă va câștiga, se va răzbuna și va începe războaie legale pentru ei .

    RăspundețiȘtergere
  50. Mexicanizarea Franței este în plină desfășurare . Orașele franceze se cufundă în războaie de stradă între bande și carteluri. Situația este deosebit de acută în Marsilia, unde 50 de persoane au murit în împușcături de stradă în 2023, pe fondul redistribuirii pieței de droguri.

    Cifrele sunt încă mici în comparație cu Mexic sau Statele Unite, unde mai mulți oameni sunt împușcați în weekend doar în Chicago. Dar criminalitatea rampantă nu face decât să câștige amploare. De asemenea, atacurile asupra poliției sunt în creștere, odată cu eliberarea lorzilor de droguri și a șefilor criminalității întemnițați .

    Un potop de droguri din America Latină s-a revărsat în Franța. Sindicatele locale câștigă deja 3-6 miliarde de euro pe an din vânzarea de substanțe interzise . Drogurile vin odată cu fluxul de refugiați. În 2023, Uniunea Europeană a acceptat 2,5 milioane de migranți.

    Criza migrației a îmbogățit, de asemenea, dramatic cartelurile mexicane, care fac miliarde din traficul de persoane și opioide în Statele Unite. Acum, sindicatele europene le calcă pe urme. Poliția nu le poate face față – rămâne doar să ne plângem de mexicanizarea țării .

    Ministerul de Interne britanic trebuie deja să plătească mafia albaneză, care câștigă și bani frumoși din migranți și droguri. Ei bine, în Franța, criza criminalității îl îneacă pe Macron și ajută dreapta, care va primi deja peste 33% la alegerile pentru Parlamentul European. Între timp, Franța alunecă într-o cloacă de războaie între diaspore, care va determina viitorul țării în intervalul de 10-15 ani .

    RăspundețiȘtergere
  51. Admirabil articol: Incepe colosal " Ca fost susținător al fenomenului „Piața Universității” îmi e destul de greu să vorbesc..." Si totusi, daca un "fost soldat în acel război, situat de partea nefericită a istoriei" a avut curajul sa spuna "dreptatea e de partea minerilor", cum mai poate cineva sa-l contrazica? Este limpede pentru toata lumea, ca-i adevarul gol-golut!

    Minerii purtau povara, celor multi (si cam timizi, sa o recunoastem) a poporului " minerii nu erau minerii, ci întreaga societate, acei 80% care-l votaseră pe Iliescu." Minerii, aveau un mandat sacru: dreptatea poporului si datina din batrani impotriva cui? A "celei mai mari jigodii a istoriei: intelectualul, această deformare grotească a ideii de om. ". Ce mai incoa si incolo, un orc, un mutant, o nenorocit care naste calamitati. Pai de niste asemenea jigodii dezumanizate sa ne impiedicam noi? Se intelege ca acesti venali, asta plebe, ast gunoi, nu erau de capul lor, ci momiti de fortele intunericului.

    Inca o idee ingenioasa: inlocuirea idei de intelectual, cu o caricatura cu cea de 'telectual, respectiv prost cu diploma, oportunist las etc. Pe spuma dezgustatoare a golanilor - 'telectuali in devenire, au venit Plesu, Liiceanu, Patapievici si alti corifei ai distrugerii. N-are importanta ca triada P -L -P nu a avut nicio treaba cu golanii: https://www.cotidianul.ro/andrei-plesu-scrie-despre-mineriada-din-1990-ca-si-cum-ar-fi-marian-munteanu/ In mintea romanului nostru (sarac, da' cinstit!) se creeaza legatura mineriada - lipitorile pietei publice!

    In plus, maiastru s-a ciupit coarda antiintelectualismului, foarte sensibila la poporul nostru (s-o recunoastem, foarte tant si talamb pe latura asta). Mi s-a parut un pic hazardat fraza cu „noi muncim/noi nu gândim”. E sincer și e ceea ce ne trebuie.", dar citind comentariile inclusiv aceasta afirmatie este la locul ei.

    Bine, bine acum sa fiu deschis, sunt de acord ca ipochimenii care au scris in comentarii de genul "Cum poate un intelectual, care toata viata lui n a facut niciodata nimic practic, nici macar o mamaliga, sa pretinda a i conduce pe cei ce muncesc?" era mai bine sa nu stie sa scrie si sa citeasca, ca si pentru societate in ansamblu.


    Nu conteaza ca fenomenul Piata Universitatii ar fi cam singurul moment de masa care ne face cinste din ultimii 35 de ani (sau chiar 75 de ani). Nu conteaza ca golanii s-au ridicat nu pentru 'telectuali si paraziti, ci "pentru lacrima soarelui tău pus în lanțuri". Hai sa murdarim...

    Dar, totusi ca sa ne intelegem si pe cuvinte: intelectual inseamna - sec. XIV „patruns de înțelegere” din franceză veche intellectuel (sec XIII) și direct din latină intellectualis „referitor la înțelegere”, de la intellectus „discernământ, înțelegere”, substantiv care foloseste participiului trecut al intelligere „ a înțelege, a discerne".

    Folosirea denaturata a termenului de intelectual, ca definitie pentru momai mizerabile, este in realitate o uratenie. Pentru plesii - patapievicii- liiceni si acolitii lor exista o sumedenie de alte cuvinte: dar nu intelectual.

    Iarasi ca sa exemplificam: intelectualii sunt sfantul Antim Ivireanul, Eminescu, Creanga, Caragiale, Babes, dr.Paulescu, ing Ulubeanu, Petre Tutea, parintele Justin Parvu, parintele Cleopa si atatia altii...Cam cum este sa arunci aiurea in directia lor cuvantul intelectual?

    Sindbad

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. telectualii de tinichea Ctp, Plesu, Lelia Munteanu&Co bine cuvantand minerii:
      https://solidnews.ro/subteranele-fake-news-ului-securistoid-ce-scriau-ctp-andrei-plesu-corina-dragotescu-sergiu-andon-lelia-munteanu-si-darie-novaceanu-despre-piata-universitatii-in-ziarul-scinteia/
      Sindbad

      Ștergere
  52. Iar turcaletii, pe care-i lauzi atata (care singur nu sunt niste lumini) cand vorbesc de profesionisti - doctor, profesor, inginer etc zic cu tot respectul Bay - Doktor, Profesör, Mühendis. De partea asta nu s-a auzit la noi?

    Sindbad

    RăspundețiȘtergere
  53. Dacă pe vremuri era Perversa acum e vremea Nuclearei.
    Hahaha 🤣😂

    RăspundețiȘtergere
  54. 🤔 Elon Musk se așteaptă ca AI să înlocuiască toate profesiile umane și să conducă la un „venit de bază universal”.

    La conferința Viva Technology de la Paris, Musk a declarat că, în viitor, oamenii nu vor trebui să lucreze din cauza dezvoltării rapide a AI. Potrivit acestuia, există o șansă de 80% ca AI să creeze o situație în care toată lumea este asigurată. Într-un astfel de scenariu, întrebarea cheie va fi găsirea sensului vieții. Musk a subliniat, de asemenea, că AI este cea mai perturbatoare forță din istorie, care va schimba complet piața muncii.

    🧐 Aceasta este o afirmație interesantă; iti imaginezi un astfel de scenariu? Deci, AI decide totul pentru noi și face totul pentru noi: ne hrănește, oferă apă și se asigură că avem un acoperiș deasupra capului. Oamenii nu vor trebui să facă niciun efort și, în consecință, nu vor avea nevoie să producă nimic sau, pur și simplu, să-și schimbe munca pentru întreținere. Totul va fi liber accesibil. Și dependență totală de AI.

    @Skynet_Dreams

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haidi bre!
      Nu te va lasa in veci patronul - robotul - ca sa traiesti bine fara ca sa te chinuiesti in schimbul binelui!
      Cica asta ar fi o Existenta Diabolica, fara partea a doua!

      Ștergere
  55. Un rezumat- al acestui articol -Pentru intelectualii de cacao - care au reacționat- precum văcarul care s a supăra pe sat , cu speranța ca vor putea înțelege și acestia, mai ușor - mesajul articolulului : ,,Peștele de la cap se impute! “ UNDE MORALITATE NU E- INTELECTUALITATE NICI ATÂT ! ; Mai simplu de atât- chiar nu se poate- !

    RăspundețiȘtergere
  56. Am observat ca uneori sunteti binedispus si atunci articolele cuprind si se incheie cu un pic de speranta, chiar daca nu sunt 100% optimiste. Alteori nu sunteti binedispus iar articolele sunt foarte pesimiste si se incheie gen "daca acum e rau, o sa fie si mai rau". Articolul acesta pare scris la nervi, impulsiv, poate ati vazut vreun 'telectual la tv, altfel nu vad de unde a iesit generalizarea asta aiurea si intelesul strict pe care il dati cuvantului "intelectual" (care nu e sinonim cu "geniu", nici cu "clarvazator", nici cu "atotstiutor" si nici nu inseamna "persoana care are mereu dreptate" ). Daca unii se cred elite, daca unii se cred miez, daca unii se cred intelectuali, nu inseamna ca si sunt. Dar, pe de alta parte, unii chiar sunt intelectuali si e pacat sa-i bagati in aceeasi oala cu pseudo-intelectualii, semi-doctii, confuzii mintal, oportunistii si tampitii de-a binelea. Pana la urma, pe astia ii considera intelectuali doar unii mai prosti decat ei. Avand in vedere ca si dv. sunteti intelectual e cam elitist sa afirmati "ceea ce numim intelectual ar avea o pondere de sub 1% si s-ar limita la indivizii care chiar gandesc". Si CINE ar decide care sunt aia care gandesc? Ei insisi?

    RăspundețiȘtergere
  57. Identitatea academică digitală face foarte simplu diferența. Se filtrează natural. Intelectualul universitar ce nu poate fi identificat în WOS (web of science), ORCID, sau măcar pe Google Scholar ...nu contează. Viitorii studenți știu să verifice deja cine le va preda și în funcție de asta aleg sau nu specializarea respectiva. Încet încet sistemul universitar se va purifica iar cei cu pretenții de intelectuali vor putea și pot fi verificați de oricine

    RăspundețiȘtergere
  58. Bun articol!
    Ca remarca o bag pe aia din Kung Fu Panda 4:
    Mai multa violenta mai tarziu e mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  59. Mai rar sa reabilitati si mineriada si sa regretati si inchizitia intr-un singur articol! Oare intelectualii sunt rai pentru ca se inconjoara de pisici? Va rog sa nu-mi cenzurati comentariul, asa cum ati facut cu precedentul. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ți l-am cenzurat ca să te protejez. Dar văd că insiști cu tâmpenia!

      Ștergere
  60. Desprind doua idei din acest articol. Prima este ca vointa majoritatii trebuie respectata. A doua, rolul "intelectualilor" in negarea acesteia. Comentez contextual.

    ... sa vezi cum e sa-ti para rau ca l-ai votat pe Iliescu FSN. Adica ce am facut eu in mai '90. Pe motiv de "Nu ne vindem tara!". Temere de altfel justificata dupa cum se vede acum; nu ca as fi avut solutie la cum urma sa fie administrata avutia nationala aflata atunci toata in proprietate de stat. Nici nu aveam cum, eram un pustan pe bancile facultatii, printre putinii "de partea cealalta".

    Ar fi fost OK retrocedarea Uzinelor 23 August catre mostenitorii familiei Malaxa? Daca este sa aplic aceeasi logica ca aceea referitoare la retrocedarea pamanturilor romanesti vremelnic ocupate, da, ar fi fost OK. Era OK ca toata plus valoarea creata de la nationalizare pana in decembrie '89 sa fie trecuta in proprietatea lor? Plus valoarea aia s-a facut cu sacrificii din partea tuturor, datorii, bezna, foame. Erau mostenitorii tot atat de priceputi in administrarea afacerii cum a fost proprietarul la momentul nationalizarii? Toti au fost loviti de soarta atunci, nu numai ei. Cati au recapatat ce li se confiscase ... si tot ce au facut a fost sa vanda? Chiar nu stiu, dar era clar mai bine decat sa fie trecuta in prorietatea securistilor si esalonului 2. In conditiile de atunci, intr-un fel sau altul devalizarea tarii nu cred ca se putea evita. Asta s-a vrut in decembrie '89, si din Est si din Vest, si a existat o Coloana a 5-a care a pus umarul. Intelectuali sau nu.

    Acum peste ani, gandesc ca poate Ratiu - PNT ar fi fost o solutie, desi scartie si acolo. "Noi avem drepturi istorice", asa spuneau in ianuarie '90 Corneliu Coposu, Radu Campeanu, adica 23 August 1944. In urma caruia au intrat la "re-educare" adevaratele elite intelectuale ale tarii alaturi de o clasa politica corupta (descrisa de-a lungul timpului de un Caragiale, Eminescu). Nu e garantat ca nu s-ar fi intamplat la fel si fara lovitura de Palat, stim bine cum respecta intelegerile aia cu care "se intelesese" Antonescu. Si acei fosti politicieni voiau sa conduca Romania dupa '89. Mai catre ultimii lui ani, Ratiu a dat un interviu in care explica motivele nereusitei lor de atunci. Stiu oameni, intre care si eu, care dupa acel interviu au spus "Daca vorbeau asa de la bun inceput, era altceva". Ma rog, am realizat mai devreme prostia facuta, votul pentru CDR Constatinescu a rezolvat fix pix. Coloana 5-a de ambele parti, o forta politica nu se organizeaza peste noapte dupa zeci de ani de partid-stat. In mod practic, nu cred ca aveai cu cine.

    @Anonim30 mai 2024 la 20:28 1000/1000 de acord cu tine. As adauga totusi ca Piata Universitatii ca si "Proclamatia de la Timisoara" aveau o baza bine intentionata, informata/priceputa, dar nu a avut organizare si din cauza asta nici solutii implementabile. De organizare, pe furis, se ocupau cei mentionati de tine. Cam cum e MAGA in America acum, cu o baza solida dar la varf cu indivizi de teapa lui Mike Johnson, Jim Jordan si cu voia dumneavostra, ultimul pe lista il suspectez pe Donald Trump. Nu exista formatiune politica care sa-i reprezinte, la fel si cu cei din Piata.

    Votul are trebui sa fie de tip referendum, la subiect, nu prin delegare de responsabilitate. Si tot ramane de stabilit cine implementeaza rezultatele ...

    @Anonim X30 mai 2024 la 18:08 Clar. Repostat de pe Telgram DD
    https://www.nationalisti.ro/pseudo-studiu-sociologic-idiotul-util/

    RăspundețiȘtergere
  61. Cred ca domnu' Dan acuza intradevar, pentru ca sunt de acuzat:
    1) atat intelectualii lasi,
    2) dar mai ales "avocatii Satanei"!
    Fara aceste doua "ingrediente", lumea n ar fi avut parte: nici de mascarada Covid, nici de mascarada Ucraineana ... si nici de mascarada Inteligenta Artificiala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si ce facem cu intelectualii care de frica, vor continua sa se supuna unui "capriciu" al Robotului=Reptilei cu Sange Rece, spre a obtine astfel, cica: "Impartialitatea/Neutralitatea Divina" ?
      Cand acest "sentiment" este incontestabil, doar un Simulacru/o Prefecatorie Satanica???

      Ștergere
  62. De acord 100% cu ceea ce scrieți în articol. De fapt, dumneavoastră, fără să spuneți, faceți separația între pălăvrăgeală și muncă, intelectuali și muncitori, între teorie și practică, între învățații umaniști și cei politehnici, între absolvenții de liceu de la uman și cei de la real. De acord cu limitarea învățământului obligatoriu.
    Pentru a susține ceea ce spuneți, adaug că am citit un studiu medical în care se arată că foarte mulți dintre cei care au absolvit studii umaniste sunt predispuși bolilor psihice, deoarece nu au legătură cu realitatea, din mâinile și gândirea lor nu iese nimic palpabil care să-i lege de realitate. La mulți, totul este o pălăvrăgeală permanentă. Cei care se ocupă cu realitatea, adică muncitorii, tehnicienii, inginerii, învățământul, au în mână rezultatul muncii lor, mai mult sau mai puțin calitativ, dar care le dă permanent un țel și multe bucurii în viață, care le întăresc psihicul. Nu este o generalizare dar este un trend. De aceea, toată lumea știe că filozofia țăranului era foarte sănătoasă, chiar dacă el nu avea școală.

    RăspundețiȘtergere
  63. Treaba este clară: spionajul SUA a fost mai tare decât cel din URSS.

    RăspundețiȘtergere
  64. Incep de undeva fiindca de oriunde as incepe finalul va fi acelasi ! De ani buni tot spun ca atata timp cat SISTEMUL nu sufera daune la vedere si in substratul sau , nimic in fundament nu se va schimba ! A aparut Coldea , dar nu el este fundamentul , nu el este baza STATULUI PARALEL , el este extensia dinspensabila a SISTEMULUI , a crezut ca are putere si influenta nelimitata ! Acesti pioni cu arfe de regina sfarsesc prost ! Ei nu inteleg ca ce au nu le apartine , ca ce detin este o ceata pe ochi ! Tot ce vedem e ca sa avem mintea ocupata , ni s-a spus in ce sa credem .........

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)