vineri, 3 mai 2024

Ce ne spun pietrele funerare ale imperiilor despre SUA?


Ce au în comun Imperiul Spaniol, Ancien régime, Imperiul Otoman și cel Britanic? Imperii care de-a lungul timpului au fost forțe de temut și care, în mod inexplicabil, au devenit irelevante peste noapte. Putem căuta multe echivalențe, dar, în general, vom găsi diferențe majore între toate aceste construcții. Doar că, dacă veți săpa adânc, veți găsi o constantă pe care am putea-o numi „ucigașul ascuns” sau „indicatorul apusului imperiilor”. Absolut toate aceste imperii, înainte de apusul lor au avut o similaritate stranie: cheltuiala cu dobânzile aferente împrumuturilor a fost mai mare decât bugetul armatei. 

Așadar, ceea ce vedem acum în SUA nu este o premieră, ci un pattern istoric pe care ar fi trebuit să-l cunoaștem suficient de bine până acum. Doar că, oameni fiind, tratăm superficial similaritățile istoriei, auto-condamnându-ne la retrăirea consecințelor erorilor trecutului. E o boală nemiloasă pe care mereu o tratăm cu o inexplicabilă ușurință.

De câtva timp urmăresc cu atenție declarațiile lui Jamie Dimon. Pentru cei care nu știu, Jamie este șeful colosului J.P. Morgan. În afara chestiunilor cunoscute, ceea ce multă lume nu știe este că lui Jamie Dimon nu i se găsește înlocuitor, cu toate că se caută unul de ani buni. Omul are o anumită vârstă, se cam cere la pensie, dar nu poate pleca deoarece nu are un urmaș capabil să preia frâiele mega-instituției.

Când vă gândiți la J.P. Morgan trebuie să înțelegeți că este un vârf al Imperiului, o instituție fundamentală de care depinde stabilitatea construcției imperiale. De aceea, de-a lungul timpului, Jamie a putut să-și facă de cap, beneficiind de o stranie imunitate. Mă rog, că și-ar fi făcut de cap este percepția noastră. Este foarte posibil ca acțiunile sale să fi fost unele perfect în linie cu politica Imperiului, astfel încât imunitatea să-i fi venit ca efect al ordinelor pe care le-a executat. Sunt chestiuni complexe pe care nu le vom putea afla decât peste mult timp, când se vor desecretiza arhivele. Ceea ce însă e important să înțelegem este că omul e unul de la vârful esențial al Imperiului, astfel încât opiniile sale trebuie ascultate cu atenție. De asemenea, mai trebuie să conștientizăm că trebuie privit puțin în spatele declarațiilor sale întrucât face parte din acea categorie de oameni care nu pot vorbi verzi și uscate, trebuind să-și ascundă mesajele sub aura unui limbaj pozitiv care, de multe ori, acoperă cu un ambalaj fascinant cele mai negre previziuni.

Există două documente din care-mi extrag datele. Primul este scrisoarea către acționari, iar celălalt un interviu-bombă acordat recent WSJ. În viziunea lui Dimon există câteva riscuri existențiale pentru SUA. În primul rând întărirea teribilă a adversarilor Imperiului, dar și polarizarea internă care joacă un rol de destabilizare a SUA. Ambele elemente conduc la efecte negative pentru Imperiu. De asemenea, restrângerea cantitativă(QT-Quantitative Tightening), cea care trage anual peste 900 miliarde de dolari din sistem, e un nivel necunoscut până în prezent(la fel cu, aș spune eu, relaxarea cantitativă a fost una la niveluri nevăzute până acum). Din punct de vedere geopolitic, Dimon vede perfect lucrurile, recunoscând elemente care sunt trecute sub tăcere de politicieni. Înțelege exact consecințele intrării SUA în problema ucraineană, identificând faptul că o victorie a Rusiei este de fapt o victorie asupra NATO în general și asupra SUA în special, element care ar putea reseta sistemul de alianțe la nivel mondial. În ceea ce privește China, Dimon spune că aceasta nu este neutră în ceea ce privește războiul din Ucraina, chestiune cât se poate de falsă. În ciuda tuturor speculațiilor, China nu ajută Rusia în acest război. Dacă ar face-o, balanța ar atârna mult mai abrupt în direcția Rusiei. De altfel, dacă veți privi limpede situația generală, veți constata că însăși Rusia nu vrea să fie ajutată de către China altfel decât prin comerțul normal. Și e limpede de ce: Rusia ar ajunge să depindă într-o măsură inacceptabilă de China. 

Revenind la alegațiile lui Dimon, o să remarc poziția sa în ceea ce privește o posibilă confruntare între SUA și China. Acesta spune că SUA se pot confrunta cu China, dar asta „după ce trag adânc aer în piept”. E o formulare care m-a șocat și care, din nou, trebuie înțeleasă ca atare. Desigur, imediat după a revenit sugerând că China are o poziție fragilă, importând peste 11 mld. barili de petrol pe zi, în timp ce SUA își este auto-suficientă. Dar, din nou, a atras atenția asupra dependenței SUA în mai multe domenii cheie de China. Dacă vreți, în ciuda tonului general al discuției, tind să trag concluzia că Dimon consideră meciul cu China ca fiind unul pierzător din start. 

De altfel, partea frumoasă vine sub forma unui avertisment interesant. După ce spune că economia americană „duduie”, atrage atenția asupra unui element interesant: în deceniul 7 lucrurile păreau să fie roz, dar după 1973 totul s-a prăbușit. Pentru cei care nu știu, e vorba de criza petrolului începută în 73 și care a adus în prin plan stagflația, probabil cel mai nefast setup economic. La sfârșitul anilor 70, SUA a fost nevoită să renunțe la standardul aur pentru a se putea rebalansa, fapt care poate fi văzut atât ca un sacrificiu, cât și ca o strategie infamă care a condus la banul-aer din prezent. Aducerea în prim plan a anilor 70 nu e întâmplătoare, la fel cum nu e întâmplător și apelul la un sistem de alianțe cu țările în curs de dezvoltare. Aceasta sugerează necesitatea Imperiului de a face sacrificii imense pentru a-și salva pielea, la fel cum, în anii 70, prin flotabilitate liberă a valutelor, a permis halirea de către aliații săi a imensei avuții din care SUA se cam înfrupta singură. Iar situația se vede limpede acum când, țări neinvitate la masa bogatului(China, Rusia s.a.m.d.), își fac loc cu forța, amenințând că bucatele le aparțin.

Cu alte cuvinte, ceea ce înțeleg din interviul lui Dimon este că e panică la vârful imperiului. Pe de altă parte, nu pot să remarc cum clipul unei fătuci oarecare, pe numele său Anna și cunoscută sub numele de @CreativeChronicles, s-a viralizat instantaneu, punând în derizoriu observația lui Dimon conform căreia „the consumer is doing well”. De altfel, genul acesta de reacții de la baza societății e cel care ar trebui să-i sperie pe cei de la vârful imperiului. În ciuda datelor falsificate pe care le tot scot la lumină, realitate este aceea că la bază totul merge greu, din ce în ce mai greu. La fel ca la apusul Imperiului Otoman. Din acest punct de vedere e de înțeles necesitatea banării TikTok întrucât acesta scapă cenzurii, dar și mai important e de înțeles că acțiunea e inutilă întrucât cenzura pierde întotdeauna confruntările istoriei.

Sunt câteva aspecte pe care le voi scoate la lumină înainte de a pune punct articolului de față. După cum s-a văzut, scăderea dobânzii de intervenție nu e posibilă. Aceasta înseamnă creșterea costurilor împrumuturilor pe termen lung, ceea ce va exploda împrumuturile pe termen scurt. Ca să înțelegeți consecința fenomenului, vă voi spune că direcția responsabilă cu Bugetul din Congresul SUA estimează că cheltuielile cu dobânzile vor depăși 1.6 trilioane de dolari în 2034. Doar că, dacă vom lua în considerare deficitul și ratele curente ale dobânzii, vom constata că ceea ce oficialii estimează că se va întâmpla în 2034, de fapt vom vedea la finalul anului curent! Și dacă e să vorbim despre 2036, putem estima că atunci într-adevăr se va întâmpla ceva, anume că datoria SUA va depăși 100 trilioane de dolari. Personal cred că se va întâmpla mai repede, dar nu poți veni cu cifre atât de șocante în piață întrucât opinia publică te aruncă în derizoriu. Asta în ciuda faptului că aceeași pulime inconștientă va fi cea care va trage la jug, înjurându-se pe sine!

Mulți îmi spun că aberez deoarece „nu conștientizez că SUA are tiparnița pe care o poate pune oricând în funcțiune”. Sunteți în eroare, dragii ei! Tiparnița funcționează la maxim de ani buni! Nu vă mai auto-păcăliți deoarece e o vorbă pe care mereu o aduc în discuție: poți păcăli pe oricine și orice pe lumea asta, dar îți va fi imposibil să păcălești matematica. Rețineți asta!

22 de comentarii:

  1. Trebuie sa privim si partea buna. Pentru România mișcarea de falii între imperii a fost benefică. Începând de la cel Otoman și cel Rus. Începând cu indepedenta.

    Nu te-ai întrebat de ce merg autostrăzile ca niciodată, de ce suntem tigru Europei și de ce avem totuși creștere economică când alții se sufoca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creșterea economică este realizată de firmele private cu proprietari străini care-și cară profitul la ei, acasă. Creșterea economică se arată din pix nicidecum din realitate!

      Ștergere
    2. Da, da, suntem "tigrul" Europei. Ăla din cătarea puştii. Iată aici un alt "tigru", care vrea să sară de la sector la Capitală: https://m.facebook.com/photo.php?fbid=7625010904209134&set=a.102662673110699&type=3

      Ștergere
  2. Poti tipari bani atat timp cat nimeni nu iti cere produse in schimbul banilor tipariti. Poti face datorii atat timp cat nimeni nu indrazneste sa-ti ceara sa le onorezi. SUA avea o armata care ii permitea sa tipareasca bani degeaba. Sa faca datorii fara a avea intentia sa?le plateasca candva. Nimeni nu indraznea sa i se opuna. Cand masina de razboi scartie, incepe lumea sa-si ceara drepturile, si onorarea datoriilor. Acum se trage linie. Se face bilantul. Iar acum in Europa se spulbera planul Marshall. Europa trebuie sa plateasca inapoi tot ce a primit. Dupa aceea poate face ce vrea. Pana atunci SUA o tine strans in mana. Activele SUA in China vor ramane acolo. Se vor echivala cu datoria SUA. Iata marea resetare. SUA trebuie sa-si plateasca datoriile fiindca militar devine irelevanta. Lichidatorii au inceput actiunea. Si nu merge fara razboi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce nu înțeleg prostănacii e că tiparniță au avut și Republica de la Weimar sau Zimbabwe, și s-a văzut unde au ajuns. Singura diferență e că USD spre deosebire de marca germană de după WWI sau dolarul zimbabwean încă mai este monedă de refugiu, ceea ce înseamnă că valoarea lui trebuie raportată la valoarea comerțului internațional, la cantitatea totală de bunuri și servicii de pe planetă, nu numai la valoarea pieței americane. Însă treaba asta se schimbă extrem de rapid. Deja țările BRICS fac o mulțime de schimburi comerciale în monedele proprii, iar Rusia și China au pus la punct sisteme de plăți și încasări paralele cu cele occidentale. Momentan dolarul gâfâie, dar momentul la care inima lui va face "poc!" se apropie. Atunci inflația va deveni de nestăvilit nu doar în SUA ci în tot sistemul de alianțe al țărilor care insistă să rămână legate ombilical de acest imperiu al răului și al distrugerii, aflat în plin proces de putrefacție.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu. Poti sa tiparesti cat vrei daca ai un sistem si energie ieftina. Weimar = bani tipariti fara sistem, dezastru. La fel si Zimbabwe. Ai sistem si energie, faci ce vrei, suveranitate monetara, vezi SUA 1870-1890, unde fiecare banca isi printa proprii dolari (la mare cautare printre colectionari acum). Ce se intampla in SUA acum este o sabotare intentionata a sistemului, in pregatire pentru resetarea astronomica. Daca nu era resetarea, si fara sabotaj, totul continua foarte bine. Si noi puteam proceda la fel, matematica si fizica peste tot, tehnologie, neutralitate declarata, o oaza de stabilitate, declaram aurul de Rosia Montana baza pentru o moneda puternica si tot asa.

      Ștergere
    2. 1. Spre deosebire de tine, prostanacii stiu ca nici Wimarul si nici Zimbabbwe nu au port avioane in toate colturile lumii

      2. Da, BRICS folosesc monede nationale dar care nu sunt monede suverane ci aceeiasi dolari cu alta denumire si alta freza:)), emisi de acele tari in urma APROBARII lor ciclice de catre BC a Stapanilor lumii. Este o chestiune OFICIALA, nu gargara. Cit timp va va lua sa intelegeti acest fenomen banal.

      3. Inflatia nu are nici o legatura cu stabilitatea dolarului ci din contra IL INTARESTE, nici pe departe nu gafaie!

      4. Putrefactia imperiului tine de energo-consumul bestial care este in curs de oprire si desfiintare cu inlocuire.

      Paste fericit!
      CC

      Ștergere
  4. Ceea ce tu si altii nu ati inteles este ca americanii au invatat ca patternul este inevitabil dar poate fi folosit in avantajul lor. De cate ori a trecut America prin crize existentiale? Cine s-a ridicat dupa aceea si a ajuns mai puternica decat oricand? Tot America. De patternul asta nu stiati. "Caderea" Americii este una din acele rare oportunitati care ii face pe prosti si mai prosti, iar pe destepti multi milionari. Stiu exact ce gandesti in secunda asta: this time is different. Hahaha! Loser!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi că „ this time is different” este deviza SUA, nu a ălora care arată de pe margine similaritățile. O fi bine să fii și spălat pe creier; așa comentezi frenetic, din bula ta de certitudine. Ar fi bine totuși să înțelegi o maximă la adevărata ei valoare: oamenii deștepți nu au certitudini, ci întrebări.

      Ștergere
  5. Domnule Diaconu, nu stiu de ce nu mai pot distribui articolele dvs. pe FB direct, asa cum o faceam pana acum vreo 2 saptamani. Nu am decat solutia copierii si postarii in pagina mea. Articolele altora le pot distribui :). Va urmaresc cu atentie din timpul pandemiei. Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pana si muntele/piatra se macina pana cand devine desert/nisip, de la variatiile prea ample si prea dese = cu "inalta" frecventa, ale temperaturii! 🤣🤣🤣

    RăspundețiȘtergere
  7. Analiza de astazi, este buna, ca de obicei, doar ca mi se pare ca nu este prea profuda, raportata la timpul istoric in care se desfasoara aceasta actiune de distrugere a imperiilor.
    Eu am o viziune istorica a decaderi marilor imperii, avand ca principal factor, atat in trecut cat mai ales in prezent GLOBALISMUL RELIGIOS dorit si apoi impus de un anumit grup de persoane, apartinand mereu aceleiasi structuri religioase Sioniste, care este "mama" religiei iudeo-crestina, si la fel a religiei Islamice, religii care in decursul secolelor au fost motivul varsarii a mult sange nevinovat pentru impunerea globalismului Sionist, atat prin finantarea marilor razboaie, ca in cazul religiosilor mozaici, cat si prin impunerea crestinismului globalist prin razboaie, cuceriri, sau misionariat si la fel si extinderea religiei Islamice.
    Acestea sunt 3 forme diferite a aceluiasi tip de globalizare Sionista, care s-a pozitionat clar si unilateral dupa 1914, anul cand sionistii, imbogatit extrem prin finantarea razboaielor au hotarat ca ei sa fie singura putere globala, deci sa faramiteze toate marile Imperii, astfel ca acestea sa poata fi "globalizate" (citeste dezmembrate si apoi supuse) fie prin razboaie mondiale, sau regionale, fie prin coruptie, dar si prin supra-indatorarea acestora
    Aceasta distrugere a marilor imperii, a fost scopul principal al Marelui Razboi care a inceput in 1914, care continua neintrerupt pina astazi, fapt vizibil in geo-politca.
    In anul 1990 dupa "reformarea" URSS-ului, cea inceputa de Gorbaciov si terminata de tradatorul Jelzin, s-a ivit ocazia ca sa fie distrus si ultimul mare imperiu care era URSS-ul, si acum suntem in faza in care se doreste distrugerea marelui Imperiu care este Federatia Rusa, urmasul legal al URSS-ului, dar si China si implicit SUA!
    Si aceasta este vizibila in actualizarea planului Kalergi Coudenhoven, plan care prevede infintarea unei Uniune Europeana vasala marilor Sionisti, care sa o poata distruge din interior, cu scopul "globalizarii", si planul lor de dirtrugere la fel ca in povestea Croitorasul cel Viteaz, cel cu "7 dintr-o lovitura", adica atat Europa, cat si Rusia in lupta directa, apoi si China versus SUA + tarile aliate din Asia, si la urma si SUA, pentru ca globalizarea inseamna Statul Unic Mondial al Sionistilor si nicidecum o SUA care va fi stapana lumii.
    In acest scurt expozeu, se poate vedea clar firul alb care leaga acest plan de distrugere a imperiilor, ca princpal pas pentru a impune marea globalizare, a fost si este planuita de mii de ani, folosindu-se religia, si asta pina in zilele noastre.
    Asa ca indiferent de actiunile unor personaje ca Dimon, Schwab sau Soros, in spatele distrugerii Marilor Imperii, sunt aceiasi Sionisti fanatici, care doresc de milenii sa devina stapanii lumii, pentru ca, nu-i asa, ei sunt poporul "ales" de Dumnezeul (lor,= acela despre care scrie Biblia in Geneza cap. 6; ca pina la "creatie", nu stia ca Lumina este buna, pentru ca el este Zeul Intunericului = zeul marilor religii!.... realitate clar confirmata in geo-politica actuala.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sistemul global actual bazat pe dolar este unul unic , fara precedent in istoria documentata a lumii si care trebuie analizat si inteles temeinic altfel tinzi sa dai in balarii. Daca ne bazam doar pe analizele partinitoare ale diversilor "experti" de care-i plin Netul, in mod sigur tragem concluzii gresite.
    Priviti ca exemplu doua tari ultra tehnologizate, ai zice superbogate, care din LIPSA DE DOLARI au fost impreuna de mana la Washington pentru a cere permisiunea sa vanda USTreasuries pe care de ani grei le tot cumpara, pentru suplimentarea lipsei acute de capital. Ei de capul lor NU AU VOIE sa o faca ci doar cu aprobarea SUA.
    https://www.agerpres.ro/politic-ex/2023/07/20/summit-trilateral-coreea-de-sud-sua-japonia-la-washington-in-august-seul--1142493
    Deasemenea mai sunt o serie de alte mecanisme si aspiratoare de bani, inapoi la sursa dupa metoda, cu o mana dai iar cu doua iei.
    Ideea este ca sa nu ne grabim sa le punem cruce, ca ne inselam amarnic.

    Mai exista inca un aspect ferm cimentat in fundamnetul stabilitatii dolarului.
    In China si Rusia practic grija FUNDAMENTALA a intregii natiuni(practic o doctrina!) este stabilitatea sistemului financiar SUA, in care varfurile de DECENII isi tin cu precadere banii si averile aferente in occident( aspect definitoriu intr-o societate capitalista. Cine are bani, negresit COMANDA MUZICA), o caracteristica referitoare la vasali si colonii, foooarte bine stiut si intretinut cu un zambet discret pe buze de JUPANII din vest!
    CC

    RăspundețiȘtergere
  9. S asterne linistea in tintirim?

    RăspundețiȘtergere
  10. Uite dom'ne om. E lege Sârbule, nu este că vrei tu. Ăsta a fost la revoluție? Cum se ocupă de extern și dai exemplu apărarea? Articolul 119. Ce bă dacă ești miliardar crezi că poți să încalci legea că așa vrei tu? https://alephnews.ro/guvern/adrian-sarbu-romania-are-nevoie-de-o-alta-structura-statala-care-sa-ti-foloseasca-banii-mai-eficient-si-sa-genereze-crestere-economica/

    RăspundețiȘtergere
  11. D-le de ce nu lăsați în comentarii pe telegram, unii care ar avea poate ceva de zis rațional, sau poate și aici merge pe cine vrem noi ca să nu ne deranjeze?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lăsați-mi aici utilizatorul de Telegram și va dau acces pe grup!

      Ștergere
  12. Ai văzut ca Israelul renunța la sistemul Patriot? Poate scrii un articol despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. https://rumble.com/v4t42lb-white-replacement-is-no-longer-a-theory.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Ca să răspund întrebării din titlul articolului, ne spun și ne arată rătăcirea umană și vidul moral și existențial al societății construite înafara lui Dumnezeu: the power and the money, the money and the power/Minute after minute, hour after hour.

    RăspundețiȘtergere
  15. 2036... pai atunci ce atata panica ? Mai sunt 12 ani pana atunci. In ziua de azi o decada inseamna o eternitate. Mai tine cineva minte cum arata viata noastra in 2012 ? Azi e fundamental schimbata.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)