miercuri, 8 aprilie 2009

Go Down, Romania

Recentul raport al Moody's în care se estimează o cădere economică de 4%, cu toate că nu ne pică bine deloc, are rolul de a ne aduce cu picioarele pe pământ. Aceasta deoarece contrazice toate alegațiile opinenţilor autohtoni care, până acum, se întreceau în estimări care mai de care mai hazardate. Făcând o paranteză, îmi exprim îndoiala în modul în care instituţii cu pretenţii ale statului (INS, BNR, etc.) publică estimări ale evoluţiilor unor indicatori macro. Având în vedre că până acum estimările lor au fost total eronate, cred că, pe viitor ar fi mai bine să se abţină.

Reîntorcându-ne la oile noastre(tot e la modă Becali) nu cred că se va înghesui cineva să critice raportul Moody's, iar motivul e unul extrem de simplu: raportul este de fapt unul optimist. Realitatea pe care o vom trăi în perioada imediat următoare va fi una extrem de dură. Încetinirea rapidă a economiei din primele luni ale anului are toate şansele să se transforme într-o cădere puternică pe fondul unor măsuri aberante care urmează să fie luate în viitorul apropiat(vezi halucinantele propuneri ale Cabinetului). Nu cred că disperarea de a strânge fonduri a actualului cabinet va sfârşi cu altceva decât cu o scădere radicală a colectării. De asemenea, cele două campanii electorale pe care trebuie să le traversăm, cred că vor excela în pomeni şi dărnicii ridicând nota de plată.

Marea necunoscută a acestui an va fi, ca de fiecare dată, agricultura. Dacă vom avea un an agricol bun(premisele par a fi favorabile până acum), probabil că efectele căderii vor fi atenuate. În caz contrar însă, vom mai avea nevoie de încă un împrumut de cel puţin cinci miliarde de EUR pentru a putea face faţă "provocărilor".

5 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog, citesc zilnic de cateva luni articolele pe care le scrieti.
    Sunt perfect de acord cu afirmatiile dumneavoastra cu privire la masurile propuse de "conducere", impozitarea forfetara va ingropa multe microintreprinderi. In plus nedeductibilitatea TVA-ului la achizitii de autoturisme, deductibilitatea limitata a cheltuielilor cu service-ul (30%) si nedeductibilitatea integrala a cheltuielilor cu repararea sau intretinerea masinilor de companie va inchide multe firme din industria auto si nu numai.
    Acest guvern nu este capabil sa construiasca un plan de incurajare, ci doar unul de "asuprire" a celor mici si multi.
    Din pacate nu pot sa spun decat ca pe zi ce trece sunt din ce in ce mai dezamagit de aceasta tara si cred ca nu sunt singurul, ci dimpotriva fac parte din majoritate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aoleu, inca 5 ?
    Da' statul asta nu ar strange cureaua?
    Nu ar fi cazul sa nu mai traim ca bogatii daca nu suntem cu adevarat bogati? Tot pe credit?

    RăspundețiȘtergere
  3. Masurile adoptate sau propuse spre adoptare denota o reactie la panica, in buna traditie, parjolit holdele, otravit fantanile, pus biruri feudale pe orice intreprindere care incearca sa supravietuiasca.
    Efectele acestor masuri vor fi contrare celor scontate. Daca eu la firma mea va trebui sa platesc un impozit forfetar si in acelasi timp nu voi mai putea deduce anumite cheltuieli voi alege sa inchid sau sa lucrez din ce in ce mai mult la negru, fara nici o remuscare, va fi un fel de scapa cine poate.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)