joi, 30 aprilie 2009

Petrolul, aurul si vremurile

Aurul şi petrolul. Aurul negru şi aurul real, obsesiile lumii noastre. Unul al lumii trecute, iar celălalt al unei lumi în trecere. În timp ce aurul a fost dintotdeauna echivalentul bogăţiei, al puterii absolute, petrolul pare a fi copilul răsfăţat al lumii moderne. Ambele sunt fascinante, ambele ocupă un loc important în viaţa noastră, poate mult mai important decât suntem capabili să acceptăm.

Ne vom concentra astăzi acestor două "elemente" dintr-un motiv foarte simplu: ambele merg în aceeaşi direcţie, dar din motive diferite. Cu toate acestea, mersul lor ne indică o posibilă dezvoltare ulterioară a situaţiei.

Vom începe cu petrolul care, din februarie, a început un fals rally pe care marea majoritate l-a confundat cu un semnal clar de revenire. "V shape recovery" este obsesia crize actuale, iar cei care sunt tributari acestei credinţe vor fi sortiţi iremediabil eşecului. Aşa cum se vede în grafic, după încercarea de a sparge nivelul de 55$, totul s-a calmat alunecând uşor, uşor în aceeaşi banalitate(vezi grafic). De ce, e simplu: deocamdată datele fundamentale nu susţin creşterea. Consumul este în continuare în scădere, iar asta nu poate însemna altceva decât că suntem încă departe de "răsăritul" mult visat de unii.


Aurul, aşa cum estimasem şi cu ceva timp în urmă, îşi continuă "marşul funebru" pe un trend descendent, din ce în ce mai clar. Poate părea paradoxal din cauză că asistăm la o contrazicere a "pattern-ului clasic": perioadă de criză = creştere a aurului. De asemenea, mulţi au căzut în greşeala de a intra long atunci când a apărut ştirea conform căreia China achiziţionează masiv aur. Ei bine aici a fost eroarea fundamentală a novicilor, mai precis a celor care nu au înţeles un lucru simplu: China cumpără aur fizic, nu hârtii cu acoperire în aur. Realitatea este că planează numeroase suspiciuni asupra pieţei aurului. Sunt din ce în ce mai numeroase zvonurile conform cărora majoritatea vânzătorilor au încălcat flagrant normele vânzând aur fără acoperire. Într-o asemenea situaţie, piaţa aurului s-ar putea transforma foarte uşor într-o nouă bombă, iar această perspectivă îi sperie pe mulţi. În cazul în care informaţiile se confirmă, ne aşteaptă o vară extrem de scandaloasă.
Ca şi concluzie, observam elementele primordiale ale unui cazan care dă în clocot. În timp ce petrolul ne semnalizează clar o îndepărtare de mult-dorita recuperare, aurul pare a prefigura un scandal. Rămâne să vedem care vor fi dezvoltările ulterioare, dar încep să cred din ce în ce mai mult că trăim vremuri cu adevărat interesante.

10 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Dan

    Aurul de hartie, dp meu de vedere, nu-si are rostul decat ca trade pe perioade scurte.

    Daca cumperi ca asigurare impotriva unor evenimente extreme trebuie sa-l detzii fizic - fie prin servicii gen http://www.bullionvault.com/ fie (mai sigur) intr-o caseta de valori.

    Daca il cumperi ca asigurare, punctul de intrare este mai putzin relevant, pentru ca, in cazul in care se-ntampla ceva rau, pretzurile vor sari foarte mult.

    Cum spunea Marc Faber: "I wouldn't worry about the price too much ... the weight is the same!" ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, ce-ti place sa imbarligi lucrurile... ;)

    Aurul isi continua "marsul funebru" catre... o explozie de pret vara asta. Cam asta ar fi concluzia ta in articolul de fatza. Stiu de mult ca ai un cui contra aurului asa ca nu mai insist.

    Ca si o concluzie cazanul da in clocot, dar... continuam ca de obicei si evitam sa facem pronosticuri asupra ce va urma. Si sa-i certam pe cei care zic doamne fereste ceva de colapsul sistemului bancar, bursier sau alte chestii de genul.

    Dar uite ca-s tot mai multi cei gen Cipi care observa treaba cu insinuarile si cu ascunsul pe dupa visin... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. flavian, keep dreaming. fermele tale sigur au cautare, ca omul tre sa crape ceva in el, petrolul so so, tot se poate face ceva practic cu el, da' cu auru ce faci frate ? cercei si inele ? get a life ...

    RăspundețiȘtergere
  5. @canadianul

    > da' cu auru ce faci frate?

    Uite un exemplu de ce potzi face cu aurul :)
    http://www.youtube.com/watch?v=7ubJp6rmUYM

    Si nu e singurul exemplu. In conditzii de razboi / foamete etc. aurul devine in cele mai multe cazuri moneda de schimb.

    Rolul monetar al aurului este adang infipt in psihologia maselor. Intr-o anumita masura, plasamentele in aur sunt un pariu psihologic cu sanse mari de reusita in astfel de situatzii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Subscriu la parerea lui John (si a lui Flavian). Daca totul se duce de rapa aurul o sa ramana un reper.

    RăspundețiȘtergere
  7. @John:

    Nu te supara, dar ce vezi in clipul ala sunt pur si simplu "stupid people". Auzi tu, "nu e nimic ramas pe campuri de mancare". Pai cum dracu sa fie daca ei pierd toata ziua sapand dupa aur?!?

    La cata energie le trebuie sa frece toata ziua nisipul, pana acum irigau toata planeta si isi faceau si palat personal fiecare... :)))

    Alt motiv, poate mai "omenesc", daca nu e la fel de stupid ca si negarea evidentei ca daca nu produci, nu mananci, ca aurul nu e comestibil (inca), este ca probabil multi spera la o lovitura de proportii, sa se imbogateasca si sa se "ridice deasupra celorlalti". Clasic.

    Singura varianta acceptabila, cred eu, era cea in care erai in pericol de moarte daca te apucai sa muncesti pe camp si daca erai sclav la altii ca sa sapi dupa aur sub amenintare...

    A, si inca una: "copiii din Zibabwe primeau cea mai buna educatie din Africa, dar acum educatia nu le-ar mai folosi la nimic...". Pai, daca cei de acolo au cea mai buna educatie, ma refer la parintii lor, si singura solutie la care au ajuns e sa sape dupa aur, va dati seama ce inteligente rare sunt celelalte popoare de pe continent. Si asta fara sa fiu rasist, doar reiese pur si simplu din afirmatia tipului care comenteaza...

    PS. Oamenii sunt oameni peste tot. Avem si noi din astia, jucatori la Caritas si Bingo. Noroc ca avem (inca) o societate concurentiala, in care nu e de ajuns sa faci ce iti trece pe chelie ca sa te simti bine. Insa sunt semne si pe la noi ca se inmultesc sapatorii dupa aur...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim

    E foarte usor sa-i numesti pe altzii prosti stand in fatza calculatorului in fotoliu. Itzi potzi imagina ca, poate, cei de acolo nu sunt prosti, si ca, poate, solutzia ta nu este aplicabila in conditziile de la fatza locului?

    Daca nu ai ce manca, te-apuci de-agricultura care _s-ar putea_ sa dea rezultate peste un an sau doi? ... Asta daca nu-ti distruge / fura cineva recolta, sau daca nu ai nenorocul sa dai peste o seceta. Sau crezi ca acolo exista ingrasaminte, sisteme de irigatzie si pesticide?

    Trebuie sa cumperi, dar comerciantzii nu accepta dolari Zimbabweni, asa ca trebuie sa platesti cu singura moneda pe care o accepta, si asta este aurul.

    Zimbabwe este un studiu de caz excelent despre cum se comporta oamenii in situatzii de cirza si, permite-mi sa ma-ndoiesc ca in alte tzari rezultatul unei astfel de crize ar fi diferit.

    Dupa cum chiar tu ai spus "oamenii sunt oameni peste tot".

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim

    Inca ceva. Eu ma refer la individ, pe cand tu vorbesti mai degraba la nivel de tzara.

    Dpdv al tzarii ai perfecta dreptate. Zimbabwe nu produce nimic, e un dezastru, si nu se va iesi din situatzia asta sapand dupa aur. Dar asta este vina lui Mugabe care a tiparit bani si a distrus economia tzarii.

    Dpdv al individului - individul nu are de ales. Nu are mancare si nu are cum sa faca agricultura de unul singur in absentza unei infrastructuri minime (o moneda de schimb, securitate, legi etc.) Ori in Zimbabwe nu exista aceste lucruri, deci oamenii sunt fortzatzi sa traiasca de pe o zi pe alta cu aurul din parau, sau sa moara de foame.

    RăspundețiȘtergere
  10. John: Foarte corecte observatiile tale. O singura observatie: serviciile de genul bullionvault s-ar putea sa nu functioneze in cazul in care lucrurile o iau cu adevarat razna.
    Flavian: Inaintea postarii comentariilor, e recomandat sa citesti articolul cu atentie :-))

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)