joi, 25 martie 2010

Google si cealalta realitate

După ce Google a părăsit China, a venit rândul unui nou gigant să pregătească ceva similar Este vorba despre Go Daddy, cea mai mare companie de înregistrare și administrare a domeniilor web. Putem spune că avem de-a face deja cu o mișcare puternică, iar singura întrebare pe care ar trebui să ne-o punem este "cine urmează". Desigur, ar fi foarte simplu să rămânem în sfera realităților imediate, însă, după ce am citit un interviu acordat de Sergey Brin, cred că putem spune că părăsirea Chinei este doar vârful iceberg-ului.

Concentrându-ne numai asupra evenimentelor din China nu facem altceva decât să pierdem din obiectiv tabloul complet. Într-adevăr, ceea ce se întâmplă acolo este, pentru unii, incredibil. Însă, în realitate, cred că avem de-a face cu începutul unui război al lumii reale cu cea virtuală. Sună ciudat? Poate, dar asta se întâmplă. Vă mai amintiți inițiativa lui Sarkozy de taxare a Google  pentru reclamele în limba franceză? Nu e singura aberație. Interdicția publicării unor imagini(de altfel publice) în Google Maps(Street View), deschiderea unor procese aberante de copyright, acuzele de tot felul la adresa unor servicii oferite nu reprezintă altceva decât reacții ale societății tradiționale asupra unei lumi pe care n-o înțelege. Am rămas șocat atunci când am l-am auzit pe Sergey Brin că are solicitări serioase de cenzurare a rezultatelor căutării din partea executivului ... australian! Suna incredibil nu-i așa? Într-adevăr, australienii au cerut Google să cenzureze rezultatele care ar putea fi dăunătoare copiilor. Oricât de OK ar putea suna propunerea, personal o consider o aberație. Iar un asemenea precedent nu este altceva decât o escaladare periculoasă care poate avea consecințe neprevăzute în viitor.

Cel mai probabil, "societatea virtuală" scapă de controlul celei tradiționale, iar ceea ce vedem nu este decât o reacție la această nouă realitate. Până acum mulți au tratat cu indiferență(sau cu umor) subiecte precum divorțul din cauza unei legături extraconjugale din Second Life sau republicile virtuale. Ele sunt însă realități care nu pot fi ignorate și, pe măsură ce netul va deveni mai interactiv, cazurile de genul celor menționate se vor înmulți. Controlul pe care societatea tradițională încearcă să-l obțină asupra celei virtuale nu este decât o utopie. Incapabili să înțeleagă cum funcționează, oficialii lumii reale încearcă să instituie reguli acolo unde singura regula e haosul. Probabil toate acestea sunt inițiative sortite eșecului, dar în viitor apropiat este posibil să vedem mult mai multe interacțiuni de acest tip.

7 comentarii:

  1. Dan, asta nu inseamna ca google nu e mana-n mana cu guvernul american. Cam asta e principalul motiv pentru care China a facut ce a facut .. si, intr-un fel, le dau dreptate. Google a ajuns sa stie mult prea multe despre fiecare dintre noi..

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Odata ce se va retrage din China, multe afaceri cladite pe structura gigantului Google se vor prabusi sau vor deveni imposibil de administrat din afara granitelor chineze (ceea ce inseamna cam acelasi lucru). Inclusiv multe firme chinezesti vor resimti urmarile miscarii.
    Daca decizia Google are sau nu vreo legatura cu guvernul american, chiar nu mai are importanta in acest moment pentru cei care isi vad afacerea facuta zob. Informatia va continua sa circule, numai ca prin alte canale. Poate ca ar fi mai nimerit de discutat cum va influenta plecarea Google partea online de tranzactionare, conturile traderilor si brokerilor, mersul bursei de la Shanghai (mai ales pe partea de cotatii ale unor titluri sau stocuri fizice tranzactionate).
    Si iata ca unii realizeaza abia acum cealalta fata (putin ascunsa si neplacuta) a 'cloud computing'-ului.

    @Razvan: Google nu obliga pe nimeni sa foloseasca reteaua sa, motorul sau de cautare, aplicatiile si utilitarele. Sunt alternative. Dar totusi, dupa un anumit punct (pe care il consider si eu un minim necesar de securitate), multi cam sar calul si dau in paranoia. Apoi, pe net poate fi creata foarte usor o identitate virtuala, daca totusi vrei sa te protejezi. Dar 99,999% dintre utilizatorii privati chiar nu au nevoie de astfel de masuri.
    Autocontrolul publicarii datelor personale este cea mai feroce arma de aparare, pentru restul utilizatorilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. People willing to trade their freedom for temporary security deserve neither and will lose both.

    Eu aud tot mai des in ultima vreme fraza asta... ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu cred ca mai degraba vorba de un razboi real- real intre America si China. Google cenzureaza peste tot in lume. Intrebarea care trebuie pusa ca sa aflam raspunsul este ce are google de castigat (sau cum castiga) si ce are america de castigat...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu pot comenta retargerea Google. China, cum am mai spus, are o istorie continua de peste 2000 de ani. Nici unul dintre statele contemporane nu poate afisa asa ceva. Daca a determinat acest gigant care poate fi malefic sa se retraga, bravo ei.
    Este foarte posibil sa fie pus ceva in loc, deja. Chinezii nu sint timpiti. Ca mai toti asiaticii, de altfel. Numai ca gindesc ALTFEL decit europenii,masoara dupa o ALTA scara de valori.
    Problema serioasa ridicata de articol este cea a vietii reale versus viata iluzorie a internetului.
    Societatea traditionala versus societatea informatizata. Oare ?
    Cati dintre cetatenii lumii au acces la internet ? 10% ?
    Cat dureaza un calculator si de cite calculatoare ai nevoie intr-o viata ? Daca nu ai bani pentru un calculator nou (ala vechi crapa in doi ani) ca, pastele ma'si, te faci ? Societatea aceasta mare si miunata te exclude automat ?
    Sau vrem egalitate, dar nu pentru catei ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)