luni, 8 martie 2010

Un nou start pentru euro


Spuneam în articolul de vineri că, pentru ruperea euro de dolar, "UE ar trebui să-şi dezvolte mai întâi instituţii capabile să intervină atunci când lucrurile o iau razna", referindu-mă la un FMI european. Necesitatea unei asemenea instituţii este fundamentală pentru ţările din EMU şi nu numai. 

Ei bine, se pare că necesitatea unui organism de acest tip este resimţită şi de oficialii europeni, Astfel, într-un interviu acordat Welt am Sonntag, Wolfgang Schäuble, ministrul german de finanţe, a declarat că în curând va prezenta o propunere de creare a unei noi instituţii europene comparabilă ca putere de intervenţie cu FMI. Este cea mai clară declaraţie de până acum, iar ieşirea la rampă a lui Schäuble nu reprezintă altceva decât dovada clară că europenii încep să se trezească din dulcea visare care-i cuprinsese.

Poate că vă mai amintiţi episodul împrumutului pe care Comisia Europeană l-a acordat României. Neavând instituţii capabile să facă analiza de oportunitate pentru creditul care urma să fie acordat ţării noastre, Comisia a recomandat contractarea unui împrumut de la FMI. Astfel, numai după semnarea acordului, europenii au aprobat finanţarea către noi. Evident, pentru o ţară ca România această chestiune a trecut neobservată. Când s-a pus însă problema ajutorării unei ţări membre a EMU, problema a devenit critică. Era şi este aberant ca Grecia să ceară ajutorul FMI. O asemenea mişcare nu înseamnă altceva decât o slăbiciune extremă a zonei, incapabilă să intervină atunci când un membru are nevoie de ajutor, lucru remarcat de Schäuble în interviul menţionat: "Acceptând ajutorarea financiară(a Greciei n.n.) de către FMI ar reprezenta, în opinia mea, că  ţările euro sunt incapabile să-şi rezolve problemele cu propriile forţe".

Probabil că noua instituţie europeană nu se va constitui în timp util pentru a ajuta Grecia. În cazul acestei ţări cred că se va apela la un împrumut acordat solidar de ceilalţi membri EMU. Este însă îmbucurător că actuala criză acţionează în direcţia întăririi instituţiilor europene. Dacă s-ar reuşi(tot ca efect al acestei crize) şi reducerea imensului aparat birocratic european în favoarea unor structuri mai suple şi mai eficiente, am putea considera că actuala criză a avut un efect benefic asupra continentului. Dar, evident, aceasta e o nouă discuţie.

23 de comentarii:

  1. Ai putea te rog sa detaliezi ce inseamna imensul aparat birocratic european? Stiu din statistici ca la Bruxelles sunt comparabil la fel de multi functionari ca si in primaria Paris-ului.

    O zi buna,

    RăspundețiȘtergere
  2. Actuala criză acţionează în direcţia întăririi instituţiilor europene din parti... :)

    Nici cu pilula albastra nu-i mai intaresti pe astia cat sa reziste pana la finalul crizei. Lasati visele umede si hai sa vedem ce facem DUPA ce institutiile europene vor fi istorie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pintea Haiducul8 martie 2010 la 10:26

    @ Flavian: Flaviane, ti-am mai spus si cu alta ocazie, euro nu o sa se prabuseasca la fel cum se va intampla cu dolarul american. Colapsul sistemului monetar mondial tocmai a inceput, si anume prin "destructurarea" lui in mai multe sisteme monetare independente. In urma falimentului de stat al SUA (care s-a produs saptamana trecuta fara ca niciunul dintre voi sa bage de seama!!!), europenii isi fac propriul fond monetar, chinezii si rusii vor proceda la fel; dolarul a rezistat cata vreme sistemul monetar mondial bazat pe el a rezistat, dar odata ce acest sistem se va prabusi (si se prabuseste chiar sub ochii nostri!) dolarul va fi direct amenintat de hyperinflatie, din cauza deficitelor uriase ale SUA. Nu e si cazul monedei euro, ergo ea va rezista cu brio hyperinflatiei catastrofice a dolarului.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Flavian: Un raspuns direct la intrebarea ta: Nu ma intereseaza deoarece ce vom face dupa deoarece toti cei de acuma vom fi morti de mult :) Sunt optimist, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian:De 2 ani de zile profetesti apocalipsa si nu stiu ce model de societate cules din documentare fanteziste, povestiri SF si ideologii expirate. Nu crezi ca e timpul sa traiesti in lumea reala?

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan, eu tot nedumerit rămân: de ce, dacă Grecia se pregăteşte să dea colţul, emisiunea de bonduri de săptămâna trecută a fost suprasubscrisă cu 2 miliarde de euro? Ideea cu FMI ul european plutea în aer de câţiva ani buni. Cam de pe vremea când Grupul de la Shanghai se gândea la acelaşi lucru pentru Asia.
    Am mai scris asta: se trece de la globalizarea cu statele naţionale drept actori la globalizarea cu mari blocuri politico-militare şi economice. Tonul l-a dat UE, cu procesul agresiv de extindere şi cu noul Tratat Constituţional. Iar euro este răspunsul Europei la problemele acestui nou trend în globalizare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pintea Haiducul8 martie 2010 la 11:25

    @ Anonim: Intr-adevar, saptamana trecuta (4 martie, mai exact) SUA au intrat in faliment de stat, a fost si o stire Agerpres despre noua "situatie juridica cu implicatii diplomatice delicate" a administratiei americane. Tot saptamana trecuta, Obama le-a spus lui Alan Simpson si Erskine Bowles, congresmenii din Comisia pentru Datoria Publica a SUA, ca in privinta viitoarelor constrangeri bugetare "totul e pe masa" ("everything's on the table"), termen preluat din poker si care sugereaza ca jucatorul a mizat tot ce are si ca nu mai detine nimic. Fie castiga, fie pierde tot! Ma mir cum de nu sunteti la curent cu ultimele evolutii... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. iar germania a reafirmat ca nu va împrumuta nici un shfantz greciei, ci ca ar putea în schimb cumpara insula corfu si înca cîteva nelocuite în schimbul banilor necesari.
    In alta ordine de idei se discuta în germania, iesirea germaniei din zona eur si revenirea la dm.
    In ce moneda v-ati schimba voi economiile daca germania ar iesi din zona eur ? eu unul nu as ezita o secunda.
    Cred ca propunerea de care vorbeste Dan în articolul de mai sus este un ultimatum al germaniei dat europei comunitare. EUR german cu rigoare si disciplina germana, sau DM !

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim - nu confunda optimismul cu naivitatea...

    Dan - realitatea ta se cam contrazice singura ;-)

    In rest om trai si om vedea cat de bine o va duce euro si dolarul pe viitor. Noi sa fim sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Insistenta cu care "europenii" isi arata muschii monetari e penibila. La fel cum e si dictonul dupa care par sa se ghideze, anume ca salvarea Greciei e la degetul mic fiindca orice datorie e buna fiindca... "ne-o datoram noua insine"!

    Cred ca nu-i putem impiedica sa salveze Grecia si sa transfere povara datoriei pe spinarea contribuabililor, daca insista, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  11. @Constantin Gheorghe:
    Intrebarea e mai generala: de ce se bulucesc investitorii pe proiecte nefezabile in timpul boom-ului?
    Fiindca e rentabil, ti-am mai spus asta!

    Destept nu e cel care sta pe margine si evita sa dea bani Greciei. Destept e cel care se "infige" si culege o dobanda buna cu convingerea ca va vinde activele (obligatiunile) inainte ca ceilalti sa faca asta.

    Desi, asa cum am spus si in cartea mea, poate cei mai destepti sunt cei care raman expusi pana la sfarsit, pentru ca oricum ii va salva statul, FMI-ul, noul FMI sau cine o mai fi la carma.

    RăspundețiȘtergere
  12. Destept nu e cel care sta pe margine, ci cel care are informatii din interior. Cam asa merg lucrurile in lumea asta.

    Iar in privinta birocratiei UE, nu conteza daca este mare sau mica, atata timp cat se ocupa de raza de curbura a bananelor si de modul in care isi taie taranii romani porcul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Dan, cred ca scapi un amanunt important: de unde va avea bani acest fond? Ca de la FMI se mai strange de ici de colo si mai ales de la tiparnita americanilor. Dar crezi ca vor incepe si europenii sa tipareasca bani? Ca pentru asta trebuie mecanisme unse bine in timp, europenii nu au un FED care sa cumpere bonduri si sa poa' sa tipareasca banii. Iar nemtii si suedezii nu vor subventiona niciodata la nesfarsit pe spanioli, pe greci, pe portughezi etc Iar de britanici ce sa zicem, ca lor le-ar trebui vreo cinci FMI-uri ca sa ii scape de datorii.

    RăspundețiȘtergere
  14. Dan, n-ai zis nimic de ultime cifre cu restantele romanilor. di shi?

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu zic sa nu-l suparati prea tare pe Dan. El e speculator serios si daca il necajim, isi ia jucariile si pleaca... :-)

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu ştiu de unde vine sentimentul că asistăm la o tabloidizare a opiniei şi în domeniul economic. Aşa că...

    RăspundețiȘtergere
  17. Constantin Gheorghe: Un stat nu moare niciodata. Nu exista aceasta notiune. Chiar daca intra in default, pana la urma se redreseaza si-si plateste datoriile.
    Despre marile blocuri politico-militare a scris un individ genial, Eric Arthur Blair pe numele sau adevarat(stiu ca stii la cine ma refer :-)) ), despre care se spunea ca a intuit rezultatele comunismului. Asa cum am mai spus de mai multe ori, tipul a fost cu adevarat genial intrucat a intuit cum va fi noua societate, cea care se cladeste acum. Evolutia suprema a pactului social!

    Bogdan Glavan: E simplu sa spui ca Grecia e de vina pt. tot. Dar nemtii care si-au exportat produsele fara taxe vamale n-au niciun fel de vina? Sau francezii cu toata agricultura lor "tunata"? Astea sunt chinurile facerii pentru euro. Se mai intampla si accidente...

    Anonim: Sunt mai multe idei privitoare la contributiile catre FME. Una din ele apartine lui Thomas Mayer(de la DB) si presupune infiintarea unui mecanism de penalizare a tarilor care depasesc deficitul bugetar de 3% sau nivelul maxim admis de indatorare(cf Pactului de Stabilitate). Astfel, aceste tari vor fi obligate sa contribuie la fond cu suma corespunzatoare depasirii. O masura stricta si corecta in acelasi timp.

    RăspundețiȘtergere
  18. >Chiar daca intra in default, pana la urma se redreseaza si-si plateste datoriile.

    Sau se ajunge - prin diverse mecanisme - la o revoluţie ca în 1789 şi se ajunge la chestii "interesante" ... :(

    RăspundețiȘtergere
  19. Cateva semne precursoare ale chestiilor "interesante"...

    RăspundețiȘtergere
  20. Toti socialistii supraestimeaza rolul statului, prin definitie.

    Ce nu vad multi e faptul ca Statele AU INCETAT sa mai existe. De facto.

    Sunt mult prea mici in comparatie cu interesele, in plus resursele au fost deja privatizate/ipotecate aproape in totalitate, si pe 50-80 de ani (nu va uitati doar la imprumuturi).

    Da, Statul poate MURI. La fel ca un OM.

    (Nici nu mai zic de bond-uri, unde profitul se scoate la rascumpararea lor (dupa ce au fost cumparate cu 1/10 - 2/10 samd) si nu la pretul de emitere)


    Iar pentru chestia asta nu e nevoie sa fii genial Dan, e suficient sa intelegi ca 99.9999% din speciile care au trait vrodata pe pamant au disparut DEFINITIV. Analogia cu noi ar fi ca doar cei cu IQ peste 150 ar avea o mica sansa.

    RăspundețiȘtergere
  21. Statele nu au murit deloc.

    http://www.nytimes.com/2010/03/07/weekinreview/07kulish.html?partner=rss&emc=rss

    alive and kicking. Ca Pot muri, aia e singura certitudine.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)