marți, 23 martie 2010

Un start-up interesant

În urmă cu aproximativ o lună vă prezentam o conferință de-a lui Bill Gates pe teme energetice(da, aceea în care a aruncat porumbelul cu vaccinurile și reducerea populației). Ideea pe care o expunea se referea la realizarea unui nou tip de reactor nuclear care să funcționeze oarecum diferit față de modelele clasice. În principal este vorba de capacitatea acestui tip de reactor de a utiliza combustibil nuclear neîmbogățit. De asemenea, designul echipamentului promitea a fi unul inovator, iar piața target se dorea a fi cea a țărilor în curs de dezvoltare.

Sunt extrem de puține momente în care Bill Gates a apărut întâmplător în cadrul unor evenimente, astfel încât era aproape imposibil ca amintita ieșire la rampă să nu producă ceva. Evident, lucrurile nu s-au lăsat așteptate. Start-up-ul TerraPower deținut de Bill Gates a anunțat că se află în discuții preliminare cu Toshiba pentru dezvoltarea reactorului pe baza tehnologiei TWR(traveling wave reactor).  Dacă discuţiile vor avea finalitatea aşteptată, în aproximativ douăzeci de ani TerraPower ar putea prezenta prima versiune a reactorului. Evident, până la acest moment mai sunt mulţi paşi de făcut, dar orice are un început. 

Tehnologia promovată de Gates promite să conducă la dezvoltarea unor unități capabile să funcționeze decenii întregi fără nicio intervenție din partea omului. Nu va fi nevoie de alimentarea unităţii cu combustibil nuclear, de "reglaje manuale" sau de alte artificii care ar induce potenţiale riscuri. Mai multe informaţii referitoare la tehnologia utilizată puteţi găsi pe site-ul Intellectual Ventures Lab(alternativ, puteti consulta si articolul din wikipedia sau cel de la earth2tech).

Motivul pentru care am prezentat această ştire este unul cât se poate de simplu: consider că reducerea dependenţei noastre de petrol se poate face prin intermediul tehnologiilor care deja funcţionează şi care au capacitatea de a furniza energie la un cost acceptabil. Cred că ideea lui Gates nu este una proastă şi, mai mult, prin designul inovativ este posibil să conducă la ieftinirea energiei nucleare. Oricât de mult am fi fascinați de tehnologiile solare sau eoliene, e clar că ele nu au produs rezultatele scontate. Probabil va mai dura ceva timp până când respectivele tehnologii vor fi capabile să ofere un randament mai bun. Până atunci, metodele "clasice" vor fi cele care ne vor asigura tranziţia.

8 comentarii:

  1. In ciuda porumbeilor prezentatorului, inclusiv cel cu codoiul, ideea e foarte frumoasa.

    Ar fi excelent daca s-ar realiza chiar si numai pentru eliminarea deseurilor produse de actualele centrale nucleare.

    La mai mare si la mai multe !

    RăspundețiȘtergere
  2. Toshiba ar avea deja ceva similar: http://en.wikipedia.org/wiki/Toshiba_4S

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai era o companie care acum cativa ani a prezentat un prototip de mini-centrala atomica de dimensiunea unui container, fara intretinere (timp de 50 de ani parca), care putea alimenta un cartier marisor. Nici pretul estimat nu era prea mare. Estimau iesirea pe piata in 2012-2015, dar in ultima vreme nu s-a mai auzit nimic de ei.

    E bine ca idei de dezvoltare exista, dar cinicul din mine spune ca nu se vor marketa decat cu exact 1 an inainte ce sistemele clasice sa nu mai functioneze. Pe principiul, "mulgem pana moare, dupa care cumparam alta".

    RăspundețiȘtergere
  4. Nilu: Asa e. Se pare insa ca patentele detinute de Intellectual Ventures Lab. permit dublarea perioadei de functionare a reactorului. Experienta Toshiba combinata cu patentele si banii lui Bill pot constitui o baza serioasa pentru un business interesant.

    RăspundețiȘtergere
  5. bun...

    dar mai bun pare asta

    https://lasers.llnl.gov/

    RăspundețiȘtergere
  6. Fraza cheie in materialul din Wiki pare sa fie "Additional technical development would be required to realize this capability, however."

    Acum mai stim si noi cum se intampla in economia 'reala': ori vindem blana ursului din padure, ori daca nu ne convine sa pierdem banii bagati in vechea tehnologie facem in asa fel incat noua tehnologie se aplica doar pe fractiuni, intarziat, sau nu se mai aplica deloc pana la urma...

    Eu le urez succes, desi sunt prea multi de 'daca' si 'in principiu' in toata afacerea. Si parca prea multe avantaje si nici un dezavantaj... ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Tuate sunt bune si Tuate sunt proaste in acelasi timp.

    Amuzant e ca nici unul din "experti" nu a zis de problemele extragerii uraniului (EROEI pe tona de minereu) respectiv problemele laserului (cum bagi al doilea Hohlraum?).

    Insa ideea de baza e ok. Chiar daca din cand in cand mai explodeaza un reactor (principiul e acelasi ca in cazul rachetelor de tip booster la Challenger), uite ca tot exista suficient material fisionabil ce poate fi folosit. Macar nu il stocam aiurea prin desert.

    La faza cu carbunele lui Dan Selaru iarasi sunt de acord. Cineva trebuie sa consume surplusul de curent electric produs in offshore, nu?

    :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Îşi mai aminteşte cineva de proiectul PHOENIX în care au investit francezii nişte miliarde în urmă cu, să zic, vreo 35 de ani ?
    Cred că Mafalda Bil l-a redescoperit...
    Cît priveşte vechile centrale atomice ajunse la vîrsta senectuţii, aceeaşi francezi, nu ştiu să le fi găsit un leac valabil.
    Cu chestiile astea radioactive, nu prea e bine să se joace nimeni. Deja fondul natural de radiaţii este de cîteva sute de ori mai mare decît în epoca ante-atomică. Viaţa noastră, a tuturor, se petrece în această bombă cu ceas.
    Nu ştiu cît vă interesează pe dumneavoastră, finanţiştii, modificarea drastică a patlogiei umane din ultimii 50 de ani, dar în prezent, peste tot în lumea zisă dezvoltată se tratează, în proporţie de 75% din patologia serioasă, patologia malignă (cancerele de toate felurile şi naţiile). Oare nu ar fi timpul, indiferent de părerea lui Mafalde Bil ca omenirea să fie mai atentă cu poluarea meduilui care i-a dat viaţă ? Mai ales poluarea radioactivă ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)