vineri, 26 martie 2010

Perla din mocirla

Ieri au apărut în presă informații despre noul sistem de tranzactionare pe care BVB vrea să-l lanseze în câteva săptămâni. CAN va fi un sistem alternativ care va implementa trei secțiuni: una dedicată firmelor mici și startup-urilor în căutare de finanțare, una dedicată tranzacționării acțiunilor necotate, iar cea din urmă dedicată tranzacționării firmelor internaționale.

Noua inițiativă a BVB ar trebui să fie una de succes deoarece este ceva mai aproape de realitatea românească. După ce am avut vise eșuate referitoare la rolul nostru regional cred că este timpul să luăm totul de la zero și să învățăm din greșelile trecutului. Pe bursa autohtonă, singura societate proaspătă care a avut succes a fost Banca Transilvania. Nu amintesc SIF-urile deoarece le consider niște struțocămile odioase ale tranziției. În rest, cu câteva mici excepții, Bursa nu a făcut altceva decât să propună investitorilor niște societăți ale trecutului care, chiar dacă funcționează în prezent, aparțin de fapt altor vremuri. CAN ar putea fi sistemul care să scoată la lumină ceea ce putem numi noua economie românească, latura dinamică a business-ului autohton. E vorba de companii mici care au nevoie de finanțare, dar care efectiv nu puteau visa până acum la bursă din cauza cerințelor imposibil de îndeplinit de către ele. Personal îl consider veriga lipsă a economiei noastre, probabil una dintre cele mai lăudabile inițiative de până acum. 

Nu vreau să par exaltat, dar ceea ce se întâmplă de ceva vreme cu acțiunile Fondului Proprietatea seamănă izbitor de mult cu atmosfera pieţelor agroalimentare ale anilor '90, unde pirandele strigau în gura mare "acţiuni, mărci şi dolari". Apariţia unei pieţe transparente şi reglementate în care să se tranzacţioneze titluri care până acum se adjudecau prin intermediul micii publicități nu poate fi decât benefic.

Pentru BVB și brokeri, noul sistem de tranzacționare se poate dovedi o gură bună de oxigen. Aceasta, evident, în condiţiile în care vor şti să-şi vândă marfa. Până acum, Bursa s-a dovedit incapabilă la capitolul vânzări, lăsând acest mic amănunt în seama SVM-urilor, iar lucrurile nu s-au mișcat. Pentru a nu se transforma în eșec, noul sistem de tranzacționare are nevoie de promovare. 

Probabil cea mai importantă caracteristică a CAN va fi capacitatea sa de a finanța afacerile mici. Este nevoie de așa ceva acum deoarece sistemul bancar autohton a început să aibă trăsături specifice cămătarilor interlopi, iar necesitatea unei alternative este din ce în ce mai mare. În momentul în care vom vedea retrageri de fonduri statice din bănci(depozite) pentru finanțarea societăților listate pe CAN, vom putea spune că sistemul reprezintă un succes. Până atunci însă putem spera că așa se va întâmpla.

P.S. Probabil ar fi trebuit să menționez că acest sistem este singurul din regiune. N-am făcut-o deoarece consider că, înainte de a cuceri regiunea, trebuie să cucerim piața autohtonă.

7 comentarii:

  1. cred ca faci o confuzie, nu e vorba despre BVB.

    RăspundețiȘtergere
  2. imi cer scuze, e corect

    RăspundețiȘtergere
  3. de ce s-a pus la articolul despre bvb o poza din SUA? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim: Pentru ca la noi nu exista asa ceva! Si nici nu va exista.

    RăspundețiȘtergere
  5. Problema este (ca de obicei), in detalii. Am primit un email de la Aviva despre acest subiect si bineinteles ca nu pot sa transfere conturile vechi ci trebuie create unele noi care necesita jdemii de hartii. Iar parolele le trimit ei prin posta :). E penibil cum in Romania iti trebuie o saptamana sa-ti faci un cont de trading in timp ce in US iti ia 10 minute.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)