joi, 8 martie 2012

Noul iPad si criza de idei

Lansarea noului iPad, un eveniment prezentat cu frenezie de toată lumea, a avut parte de publicitatea așteptată. Cred că nu a existat niciun canal media din lume care să nu acopere cel puțin parțial evenimentul. Din acest punct de vedere an avut de-a face cu un succes. 

Dincolo de marketingul impecabil pe care Apple îl cunoaște în cele mai mici detalii, pot spune că n-am avut parte de mai nimic. Un ecran cu o rezoluție mai mare și un procesor mai puternic erau lucruri de bun simț, pe care le-ar fi propus orice novice în domeniu. Dacă luai un om de pe stradă și-l puneai product manager la Apple nu cred că ar fi propus altceva. Personal cred că lansarea iPad nu este altceva decât o dezamăgire, iar fumurile acestui rateu se vor vedea în curând.  Și, ca să fiu cârcotaș până la cap voi mai aminti în treacăt și că iPad-ul prezentat este mai greu decât precedentul. Un alt element care ne semnalează că, din punct de vedere tehnologic lucrurile de fapt stagnează.

Dar, desigur, nu despre varianta x a unui aceluiași produs vreau să vorbesc, ci despre două idei care s-au rostit la lansare. În primul rând mă voi referi la strategia de vânzări. Lansarea noului iPad, conduce la o ieftinire a vechii generații. Aceasta a fost văzută de comentatorii de ocazie ca un atac direct la Amazon. Mă abțin de la o asemenea idee, mai ales că e vorba de lucruri total diferite: în timp ce Apple vinde tehnologie Amazon vinde conținut. A face o analiză iPad vs Kindle e ca și cum ai compara mere cu mașini de cusut. Personal văd ieftinirea vechii generații doar ca o vânzare inerțială a stocurilor și nicidecum ca pe o mare strategie de vânzări menită a submina poziția lui X sau Y.

Însă, ideea cu adevărat importantă despre care doream să vorbesc este cea referitoare la epoca post PC. Tim Cook a spus că această nouă eră ar fi dominată de Apple prin produsele sale care promit mobilitate absolută fără a face rabat de la performanță. ”PC-ul a murit și numai noi, cei de la Apple, avem soluțiile de care ai nevoie!” Aceasta mi s-a părut a fi ideea transmisă de Tim prin toți porii săi. Iar răspunsul care-mi vine-n minte este 负! De ce spun asta? Epoca post PC înseamnă într-adevăr simplificare, tehnologie accesibilă, mobilitate mai mare și, în același timp, prețuri scăzute.  Oricât de mult ar încerca Apple să se schimbe, nu cred că va căpăta vreodată instinctul necesar pentru a vinde lucruri comune. Până acum compania a avut ca punct central inovația obținând venituri fabuloase din comercializarea în premieră a ideilor sale. Acum, în epoca post PC și în lipsa inovației ar trebui să devină un producător de masă, oarecum similar celor de la Samsung. Vom asista la o schimbare a Apple? Personal nu mizez pe acest scenariu, ci pe o reintrare a companiei într-un con de umbră. 

Concluzionând voi spune că, din punctul de vedere al standardelor Apple, noul iPad nici măcar nu se califică la categoria produs nou. Nu avem de-a face decât cu un upgrade care confirmă ceea ce spuneam încă de-acum un an: în lipsa unei idei majore, Apple se scufundă, cu fiecare minut care trece, în banalitate. Iar banalitatea, în cazul lor nu înseamnă altceva decât moartea.

65 de comentarii:

  1. Asa cum spunea cineva, "este uimitor cum cei de la apple revolutioneaza tehnologia in fiecare an". Intradevar nimic nou cu Noul Ipad(nici un nume nou nu au putut scoate).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sony 2001 vs Apple 2012. Tot ce era acum zece ani display de calitate, televizor adevarat, scula audio de fitze se numea Sony. Au tras cu dintii de tehnologii patentate si marketing, s-au autoizolat in turnul lor de fildes cu mufe proprii, carduri incompatibile sau minidiskuri inutile. Altii ignora acum microusb-ul, microsd-ul, flash-ul si androidul. Istoria se repeta... nimic nou... ;)

      Pe Sony i-au inundat chinezii cu dvdplayere ieftine, Samsung i-a depasit la LCD-uri, HTC le-a produs primul telefon destept, iar pe foto Canon si Nikon fac regulile cu tot aportul defunctei Minolta. La fel cum Apple incepe sa fie depasit de Samsung la telefoane, concurat de chinezi la tablete ieftine si batut la fund pe partea functiilor SO sau aplicatiilor de android.

      Ștergere
  2. de cand spuneai acum un an ca apple se scufunda el a crescut de la 330 la 530. ca o sa dispara? asta e clar ca tot si toate mor odata,dar ideea este ca evolutia apple nu a fost prevazuta de nimeni , probabil nici jobs nu se gandea la o asemenea dimensiune

    RăspundețiȘtergere
  3. Stai să vezi ce-o să fie când au să te atace fanaticii mărcii! Dar povestea asta nu e de ieri, de azi. E de câţiva ani la Apple. Numai cine n-a vrut, n-a văzut-o.
    Sigur, portabilitatea e un avantaj. Dar nu toată lumea visează să-şi facă birou pe marginea şanţului. Nu văd ce ar trebui să facă Apple, pentru a ieşi din fundătură, pentru că este într-o fundătură. Că mai pun o aluniţă pe faţa unui produs vechi e doar pentru proşti. E urgent să-şi găseascu un lider vizionar. Dar ăştia nu cresc pe toate drumurile, vezi faptul că nici la alţii nu se bulucesc ideile noi. La CES a fost o mizerie, la Barcelona, la fel. Variaţiuni pe aceeaşi temă, lucruri repetate la infinit,nimic să-ţi doreşti cu ardoare. Doar că ceilalţi sunt oneşti şi nu fac paradă. Vin vremuri grele pentru industria asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai e o problema, as zice eu. Revolutii nu poti produce in fiecare zi.

      Cand a revenit la Apple, l-a intrebat careva pe Jobs care-i strategia pe care o va aplica. Raspunsul, foarte simplu si concis, a fost dupa parerea mea monumental: "Wait for the next big thing." Dupa care a venit iPod-ul. Poate nu-si mai aduce aminte lumea, dar iPod-ul a fost produsul care a readus Apple in prim plan.

      iPod-ul n-a fost insa musai toata revolutia, ci doar inceputul ei. Continuarea a fost migrarea de la telefoane banale, ultra-specializate pe o singura functie (cea de comunicare) la telefoane destepte, in fapt minicomputere. Aici Apple a fost din nou binisor in fata, dar n-au mai fost primii - Palm si RIM erau deja pe piata de multa vreme cand a venit Apple, Apple doar s-a priceput mai bine la marketing si s-a adresat unui segment de piata ignorat de primii veniti - telefoane destepte/computere in haina de telefon pt. consumatorii de rand, nu doar pt. firme si oameni de afaceri. Asa ca Apple nu doar a ramas pe val, ci a reusit si sa le ia fata celor ce incepusera inaintea lor sa produca in directia asta.

      Acuma, migrarea de la tehnologie masiva, stationara (desktop PC-uri) catre mobil e deja cam facuta. Apple nu mai e singur pe piata, si dupa parerea mea in afara de marca nu mai exceleaza prin nimic. Asus scoate tablete cu functii dupa parerea mea mai inovative, la un pret mai bun si calitate comparabila. Samsung scoate chestii considerate de multi ca fiind mai bune. Cativa ani (sau cateva decade) vom avea parte doar de inovatii marunte si imbunatatiri incrementale la concepte deja existente - tablete tot mai subtiri si mai usoare, telefoane tot mai usoare, imbunatatire a interfetei, rezolutii mai mari, procesoare mai puternice - exact chestii de genul celor care diferentiaza iPad-ul nou fata de cel vechi. Asa ca de unde inovatie spectaculoasa? Cum insa lumea s-a obisnuit cu asa ceva de la Apple, asta le va cere in continuare, chiar daca e nerealist.

      In lipsa unei revolutii, Apple are doua chestii care-i diferentiaza de concurenta: finisajul excelent si design-ul foarte aspectuos. Finisajul excelent va fi insa copiat de alte firme, in nu foarte mult timp, iar design-ul de la Apple, chiar daca foarte aspectuos, nu e musai foarte ergonomic. In plus, ambele costa nerezonabil de mult. Asa ca tre' sa fiu si eu de acord cu autorul: pana la urmatoarea revolutie, Apple va trai intr-un con de umbra.

      Ștergere
  4. n-ash suspecta apple de lipsa de idei (o spun ca fan android :) )doar ca exista niste limite tehnologice - care ii incetinesc in a aduce ideile pe piata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista o limita tehnologica impusa ! Nu poti da drumul unui taur in corida daca nu stii ce ii poate capul ! Tehnologii novatoare exista insa ele sunt oferite cu pipeta ! Ca un exemplu pe aceiasi tema s-ar putea foarte lesne inlocui arhicunoscutul siliciu cu diamantele artificiale ( superdiamantele cum mai sunt denumite), care sunt in cercetare de mai bine de 15 ani , si au niste proprietati de fac sa para siliciul mai mult decat primitiv .

      Ștergere
  5. Draguti tovarasei. Este de necrezut cita minte si desteptaciune in cel care a scris acest foileton. Si pe aceeasi masura cit de experti si ce expertiza vine de la comentatorii ''experti'' din acest forum!Dupa professionalismul pe care il afisati, greu a-ti putea lucra aici la Apple pe post de janitor. Asa ca lasati treburile acestea de inalta technologie pentru cei mari. Nu voi nimeni de nicaieri!Ocupativa parerile despre ceva ''tableta de inalta technologie'' fabricata se pare pe undeva prin romania cred brasov. vre-o varianta de vre-un tractor!
    Viorel Ratiu cincinnati oh usa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca limba romana este cu mult mai putin respectata decat Sfanta Corporatie! Oricat de neconcordante cu politicile companiei dumneavoastra ar fi opiniile expuse aici, minima decenta va cere sa le respectati ca atare si sa le combateti cu argumente civilizate, la subiect. De altfel, cred ca respectul pentru partenerii de dialog este primul lucrul pe care il invatati la fabrica Apple din Cincinnati, Ohio ... scuzele mele, dar Apple ar fabrici in China unde stim toti cat de mult se pune accent pe respect şi toleranta.
      On topic, Sunt convins ca Apple este intr-o criza majoră, nufinanciara sau tehnologica, ci de viziune, viitorul ramane sa confirme. Cat despre noua tableta, succes celor care vor sa se laude cu "noul gadget la moda".
      P.S. Domnule Anonim, daca va este dificil, pot sa reiau postul in limba engleza, va garantez ca va contine mai putine erori decat al dumneavoastra.

      Ștergere
    2. in "greu a-ti putea lucra aici", "a-ti" se scrie "ati" ;)

      Ștergere
    3. Domnu' Viorel Ratiu, esti un mare bou!
      Du-te si fa-ti treaba de janitor la Apple...

      Ștergere
  6. Poate nu esti constient de strategia "don't put all your eggs in one basket" (nu o traduc in romana pt ca suna prea a Nastase). Apple niciodata nu o sa lanseze produse care fac totul si sunt de fiecare data inovatoare. Nici nu e rentabil, nici fezabil. Inovatiile au nevoie de un timp de incubatie foarte mare si nu poti sa "inovezi" produse in fiecare semestru. Fii sigur ca au ei 1-2 idei bine ascunse si la care lucreaza cu sarguinta. Daca tii minte, la fel s-a zis despre Apple cand a scos iPhone 3... ca sunt in pana de idei si o iau la vale. Si in cateva luni (la vreo 2 ani si ceva dupa primul iPhone) au scos pe piata tableta (nicidecum ceva nemaivazut, insa pentru prima data un dispozitiv care isi indeplinea bine rolul si isi avea cumparatorii).

    Bineinteles ca nu este firma care sa nu fie vulnerabila (Nokia, Motorola, etc.), insa Apple e inca departe de punctul ala daca isi joaca bine cartile puse pe masa de Jobs.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vezi matale, tocma' faptul ca Apple scoate constant pe piata produse underspec-ed dpv tehnic, ca sa pastreze ceva idei si imbunatatiri si pt. generatiile urmatoare ale produsului, e ceea ce-i enerveaza pe unii. Chestia asta probabil ca nu conteaza prea mult pt. oamenii fara o cultura tehnica, da' asta e inca o slabiciune pt. Apple, dupa parerea mea - numarul oamenilor cu o bruma de cultura tehnica va creste in timp.

      Ștergere
  7. Sigur, Apple este in con de umbra sau fundatura... Imi vine sa rad la asemenea afirmatii. Doar asa a ajuns sa domine piata, sa aiba mai multe vanzari de tablete decat altii producatori laptop-uri, sa devina printre cele mai valoroase companii din lume, sa creasca pretul actiunilor la peste 500US.

    In fond si la urma urmei, cum ati vrea voi - cei care blamati atat de mult Apple - sa masurati succesul unei companii sau al unui produs ? Prin ce metode decat printr-un numar mare de consumatori, pe deasupra multumiti ?? Nu vad unde e problema Apple.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer cred k este. Nu uita ca si Nokia a patit la fel. Uita-te unde era Nokia inainte si unde sunt acuma. Si au ajuns acolo pt ca nu au mai oferit nimic nou, inovativ. Practic Nokia a facut cam exact ce face Apple acum. A oferit doar upgrade-uri la telefoanele sale. Rezultatul se vede. Si nu uita ca Apple a mai dominat odata piata (sau a avut un procent substantial) si dupa a ajuns aproape la faliment. Fara Steve Jobs probabil ca azi cumparai un produs Apple cam cum cumperi un Nokia azi: asa ca imi trebuie un telefon sa tina bateria, sa pot suna si atat....Ca sincer, chiar nu inteleg cine cumpara smartphone Nokia. Daca te uiti la produsele Apple in perioada in care Jobs era plecat din companie observi ca faceau exact ce fac acuma. Upgrade dupa upgrade fara nimic nou (sau daca face ceva nou o fac intr-o maniera fortata, vezi iCloud)

      Ștergere
  8. Revolutia tehnologica de la IPhone4 la IPhone4s e mai mare decat de la Ipad2 la Ipad3. Inca astept noua companie care o sa aduca noua revolutie tehnologica. Apple se pare ca a intrat in epoca de stagnare tehnologica oricat ar dorii apple fanboys sa nege asta. faptul ca inca face profituri mari si e pe crestere nu e o contradictie cu faprul ca tehnologic stagneaza. Exista intotdeauna inertie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si totusi toti care nu au un iPhone si-l doresc, toti care nu au un iPad si-l doresc.
    Apple are vreo 100 de miliarde cash in conturi si se pare ca nu are ce face cu ei ... inca.. sau poate cine stie la ce lucreaza ei... Atit de multi bani combinati cu a lor cultura orientate pe inovatie sigur noi toti vom avea de cistigat, nu vad nici o alta companie pozitionata mai bine pentru ceea ce urmeaza...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am nokia si nu-mi doresc iphone , am primit un ipad si mi se pare penibil sa nu ai usb, sa nu poti transfera ceva decat printr-un soft aditional de transfer ...

      Ștergere
    2. Am avut de la firma iPhone (s-o stricat btw). Acum am Samsung Google Nexus S. E un telefon f bun. La fel e si galaxy II. Sincer, pot sa iti spun ca doar foarte linistit noaptea (fara sa visez la iPhone)

      Ștergere
    3. Si cum ai dedus ca eu imi doresc iPhone? Afla ca momentan visez la un Nexus si la Aventador J.

      Ștergere
    4. *dorm in loc de doar, scuze de greseala

      Ștergere
    5. am un galaxy s (prima generatie), imi doresc un galaxy note (doar pentru ca imi place la nebunie) dar m-as multumi si cu un galaxy s II (chit ca nu am nevoie). in niciun caz nu-mi doresc un iphone (iphone 4s e mult mai slab decat un galaxy s II). VEZI DOMNULE STIE TOT CA NU STII NIMIC! FAC CEVA PE IFONURILE TALE!

      Ștergere
    6. cat despre tablete, cea mai bun la ora actuala (ii da bataita la fundulet si "noului" ipad) este asus transformer prime. e quad core si a aparut de prin ianuarie

      Ștergere
    7. Habar nu ai, nu-mi doresc niciun produs aple.
      Sunt destui proști pentru asta.

      Ștergere
  10. Foarte putin de acord cu ce spuneti aici!

    S-o luam pe rand:

    - cele cateva grame in plus de la ipad-ul nou nu se simt cand tii aparatul in mana;
    - tim cook n-a zis nicio secunda ca pc-ul e mort, asta e doar concluzia dvs.
    - ce vreti sa spuneti prin lipsa inovatiei? Device-uri revolutionare noi nu se inventeaza in fiecare zi, daca o luam dupa logica asta producatorii de televizoare are fi trebuit sa dispara de cca 50 de ani. Pana la urma si ultima fitza de tv cu led din ziua de azi nu e decat un upgrade de la tv-ul alb-negru, cu lampi si tub catodic din anii '50.

    Tocmai marketing-ul de care mentionati ca Apple il stapaneste va fi cel care va face compania sa mai traiasca ani buni de acum incolo.

    Sa spui ca Apple se scufunda, ca intra intr-un con de umbra si ca devine banal, in momentul in care compania valoreaza cat PIB-ul Romaniei pe cca 3 ani mi se pare cel putin nerealist :).

    PS: nu sunt fanboy apple, am scris acest post de pe un laptop lenovo si m-a intrerupt de cateva ori de telefonul meu htc. Dar cu siguranta imi voi cumpara un ipad de ultima generatie pentru ca da, e un device cu care voi citi carti, voi vedea filme si il voi putea cara cu mine in toate intalnirile de serviciu unde voi lua notite si voi citi mail-ul. Toate astea mult mai usor decat cu un laptop. Laptop care va ramane in continuare multa vreme pe biroul meu, intrucat face lucruri pe care cu o tableta le faci mult mai greu!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce vrajeala cu procesorul asa-zis quad-core!!!
    Cica are 4 nuclee ... de procesare grafica!!!
    Ha, ha, ha !
    Foarte tare !
    Am si eu o tableta chinezeasca de 2 lei (Allview Speed), cu procesor grafic cu 4 nuclee.
    A ajuns si marele Apple la nivelul asta, foarte tare !
    De fapt e acelasi procesor A5 dual-core, dar au bagat vrajeala asta cu asa-zisele 4 nuclee ... grafice.
    Ca informatie, Tegra3 de la Nvidia (folosit acum si pe telefoane si pe tablete Android) are 5 nuclee de procesare (CPU) si 8 unitati de procesare grafica (GPU), deci mai mult decat duble fata de acest procesor A5x lansat cu atata tam-tam.
    Iar despre RAM, ultimele informatii indica o incredibila cantitate de ... 512 MB, acum cand sunt deja si telefoane cu 2GB de RAM.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dar de ce va pierdeti timpul discutand infuriati despre o companie mediocra, fara imaginatie, aflata pe marginea prapastiei?

    RăspundețiȘtergere
  13. :)) Cam la fiecare lansare Apple propavaduiesti sfarsitul: din 2010 de cand spuneai ca iPad-ul nu iti inspira incredere pana la 4s despre care spuneai ca nu e nici o scofala si ca nu se va vinde tot speri sa se duca in jos, de parca ai avea actiuni la concurenta.
    Era o vorba: nu mor caii cand vor cainii.
    Spor la farmece si la blesteme! Le nimeresti bine, esti un vizionar, un al doilea Steve Jobs! ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Consider articolul de mai sus oarecum ciudat: ce îmbunătățiti revoluționare putea să aducă apple la o tableta, serios acuma? Aici vorbim de hardware, care la o tabletă asta înseamnă: procesor, memorie, ecran, dimensiuni. Au punctat la toate capitolele, mai puțin la dimensiuni, deși 0,5 mm în plus sunt inobservabili. Astat trebuiau să facă asta au făcut. Ceilalți dezvoltatori de hardware asemănător vor urma trendul. iPad-ul a fost inovator când s-a lansat, fiind primul dispozitiv de acest gen (de succes) căruia toată lumea i-a prevăzut moartea în fașă dar a ajuns un model pe piață.
    Inovațiile sunt așteptate la nivel de software, unde, din nou, apple a fost pionierul a tot ce vedem acum in magazine (la nivel IT, pe segmentul lor, evident). Ultimul iPad va folosi tot versiunea 5.1, dar upgrade-urile hardware aduse acum îi deschid drumul pentru versiunea 6, ce va fi lansata, ca de obicei, în toamnă. Versiunea 5 a adus siri, care, îndrăznesc să anticipez, în mai puțin de 10 ani ne va conduce mașina, locuința și viața. Abia la versiunea 6 vom avea primele semne dacă apple post Jobs mai poate ține ritmul pe care l-a impus sau se va îndrepta spre conul de umbră.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha, o să-ți tragă șiri și un blougiob, ce să mai ...
      măi vizionarule măi

      Ștergere
  15. Destul de obiectiv "articolul". Prima faza este ca ei au lansat un produs nu foarte performant (performant fata de actualele) dar faza 2 e ca in 2-3 luni competitia o sa scoata quad-uri si rezolutii asemanatoare, si daca samsung isi tine cuvantul o sa vedem o tableta 10" quad cu super amoled si rezolutie identica ipad, pe scurt cam castiga la tot ce se poate. Apple merg pe ideea ca au multi "fani" care sunt dispusi sa dea "niste" bani pe un "s" in coada fara mari salturi tehnologice, doar ca e nou si este "la moda" sa ai ultimul icrap.

    @ Daniel. Pot sa-ti spun ca am avut 1 an 3gs, 1 luna 4s si cate 1 luna fiecare ipad si ipad2 si nu pot sa spun ca am fost incantat de ele, sunt ok si atat. In comparatie cu actualul, galaxy S2, nu l-as da pt nici un produs apple. Tabletele in mare imi sunt inutile, daca am nevoie de navigat, muzica, poze (nu stau pe retele de "socializare") s2-ul este de ajuns. Singurele tablete care o sa merite, pt mine, o sa fie cele cu windows pt ca am nevoie de o gramada de programe care nu se regasesc si nu o sa regaseasca niciodata pe ios sau android.

    P.S. "Pt RO-mericani, ciocul mic si joc de glezne"

    RăspundețiȘtergere
  16. Apple e printre singurele companii care intelege si FOLOSESTE prostia umana spre beneficiul lor. E greu sa crezi ca orice persoana care cumpara un iPad are nevoie de el, sau ca iPad-ul are ceva care ii va imbunatati viata persoanei respective. Totusi, cozile pe la magazine vor incepe curand, pentru ca aceste persoane "trebuie" sa il aiba.

    Despre fiecare model nou, Apple zice ca e "the most amazing yet" (vezi iPhone 4S). Normal ca e cel mai tare, doar nu avea cum sa fie la fel de tare sau mai slab ca versiunea precedenta. Cu toate astea, imbunatatirile sunt de cele mai multe ori minime, si deloc revolutionare. Sa amintesc ca nu ei sunt primii care au scos un ecran HD pe o tableta mainstream, ci Asus, cu al lor Transformer Pad Infinity. Apple reuseste in acest fel sa detina controul asupra furnizorilor si sa nu aiba mari investitii de amortizat in ceea ce priveste adoptarea de tehnologie noua.

    Problema e ca toate celelalte firme care produc tablete (in principal Asus si Samsung) nu pot iesi din jocul asta de care-pe-care. Se "dueleaza" in termeni naivi precum care are mai multi pixeli, sau care are puterea mai mare de procesare, dar nimeni nu se gandeste la ce anume ar VREA consumatorul, cel care va cumpara tableta. Personal, nu ma intereseaza de la ce producator vine, daca imi indeplineste dorintele si asteptarile. Si cred ca aici sta cheia detronarii lui Apple...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, e plină lumea de proști iar aple le-o trage din toate diRECȚiile.
      Stau fraierii la coadă ca să le îngroașe conturile ... demență pură.

      Ștergere
  17. Apple va reusi sa vanda excelent si acest model. Comapania se bucura de o imagine extraordinara iar majoritatea cumparatorilor de tablete nu dau atentie detaliilor tehnice. Diferentele de pret intre Apple si ceilalti nu mai sunt asa de mari in unele cazuri, iPad 2 fiind mai ieftin decat tabletele Samsung similare ca performante.

    RăspundețiȘtergere
  18. nu cred ca e ceva deosebit pentru apple...
    apple cam niciodata nu a avut idei... au facut produce foarte idiot proof si cu un marketing impecabil... atat
    mouseu e luat de la xerox, UI de la OS la fel... in rest prezinta toate inovatiile (gen camera in fata sau clouding) ca pe inventiile lor , desi nu sunt...
    nu cred ca s-a schimbat nimic la apple... decat ca nu mai e steve jobs care reusea prin prezentarile lui sa faca un lucru banal, extraordinar

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu cred ca Apple n-are nevoie sa inoveze prea mult. Din puctul meu de vedere iPad 2 inca e peste concurenta, chiar Asus Transformer Prime cu 5 coruri. Le am pe amandoua asa ca stiu ce vorbesc. Eu inteleg strategia Apple. Din moment ce tot esti primul in cursa de maraton, nu te apuci sa-ti consumi energia alergand la viteza maxima. Avantajul Apple e numarul de aplicatii si controlul lor. Pe tabletele Android nu cred ca sunt mai mult de 20 de jocuri la rezolutia lor nativa, in jur de 1200x800. Pentru iPad 1 si 2 cred ca sunt mii de jocuri. Pentru filme, practic pe Android n-ai decat solutia siteu-rilor pirat, dar cu calitate execrabila, plus filme pe bucati scapate pe Youtube. Cu iPad ai access la filme in HD pe iTunes, si in plus sunt si aplicatii care vand/inchiriaza legal filme HD. Un alt motiv pentru pasii mici facuti de Apple cu noul iPad e costul/profitul. Nimeni nu face afaceri din spirit caritabil. Cu dotari mai substantiale, fie pretul ar fi crescut, facand iPad-ul mai putin atractiv, fie profitul ar fi scazut. Eu unul zic ca Apple isi joaca cartile perfect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu, vizionarule, care "înțelegi" stategia aple ... lol
      Zău că e plină lumea de spălați pe creier.

      Ștergere
    2. Eu mi-am exprimat parerea despre niste produse pe care le am si le folosesc. Ai face bine sa iti dai si tu cu parerea despre un produs, dupa experienta ta personala cu el. Altfel, esti cu adevarat "spalat pe creier".

      Ștergere
  20. Nu stiu ce sa zic, e evident ca inca au avans fata de competitie (hardware, quality vs pret nu prea se compara cu competitia), de asemenea e evident ca iOS e pct lor slab. Au pus dual core cpu, quad core GPU si tot cu un pseudo multi tasking si cu prostia aia de home button. 2-3 ani mai merge, dar daca nu schimba ceva la os, nu ii vad bine. Si Android 4 si Windows 8 se anunta sisteme superioare pt tableta. Sa vii cu 2000 de pixeli si cu aceleasi 4 icoane pe rand pe homescreen (sa nu fii in stare nici macar asta sa schimbi) spune destul de mult de distanta care exista intre ce poate tableta fizic si ce ofera os.

    Mai devreme sau mai tarziu, vor urma aceeasi soarta ca toate marile companii, devin prea de success ca sa mai poata schimba usor, devin blocati in propriu success. (numai daca ne uitam la iOS ce au adus mai nou, dupa aproape 2 ani , este un voice command si ala cumparat de la altii). Microsoft a patit asa, RIM, Nokia, Yahoo cu search portal lor.

    Eu pot doar sa ma bucur de competitie si fiecare sa cumpere ce vrea.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu stiu la ce se astepta autorul articolului, la un iPad care sa te teleporteze? Cat despre restul postacilor carcotasi....poate daca v-ati teleporta printre zgarie nori pt o zi ati intelege utilitatea unui iPad.

    RăspundețiȘtergere
  22. Banuiesc ca oamenii (Apple) isi planifica si ei intr-un fel sau altul diversele lansari de noi produse.

    Ma indoiesc ca dpdv tehnologic Apple nu sunt acolo sus. Poate nu chiar in varf, dar neglijabil de aproape.

    Ultima idee, e de fapt o reluare a unei idei precedente.. Este cea mai valoroasa companie la momentul actual. In top 10: Apple, petrol, petrol, petrol, banca (china), microsoft, ibm, petrol, mobile (china), wal-mart.

    Unde diferenta intre primele 2 si restul e cam cat PIB-ul RO (~130 mld EUR).

    RăspundețiȘtergere
  23. Pot sa garantez ca noul iPad o sa se vanda in numar record. Secretul sta in functionalitatea lui. Tabletele Android si in viitor Windows nu pot concura cu oferta de continut a Apple(aplicatii, carti, filme si chiar cursuri video de la cele mai renumite universitati din lume, e.x cursul de fizica cuantica de la Oxford). De asemenea cred ca iOS e punctul lor forte. Idiotproof. Il poate folosi si un copil de 3 ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți spun eu unde stă secretul ... în prostia umană!

      Ștergere
  24. Eu unul as merge pe o alta directie in locul Apple. Ori as luat Objective-C-ul si l-as face mult mai accesibil pt programatori, ori as veni cu un alt limbaj de programare al aplicatiilor pe sistemele de operare Apple care sa scurteze ciclurile de dezvoltare ale unui soft. Realitatea e ca nu sunt multi programatori atrasi de Objective C, iar maiestria pe el necesita ceva timp. Ideea mea ar fi ca dezvoltarea pe Mac OS & friends sa devina un lucru larg raspandit (in lumea programatorilor) cum este cel pe Windows, si astfel clientii sa fie tentati sa cumpere produsele Apple pt ca ar avea mult mai multe aplicatii bune (si stabile) decat pe alte OS-uri, dezvoltate pe platformele Apple.

    RăspundețiȘtergere
  25. The King is dead! Long live the King!?
    Deocamdata asta trebuie sa dovedeasca Apple. Ca daca Tim Cook nu va putea depasi statutul de interregnum, un nou REGE se va ridica.

    Va pastra noul rege filozofia de afaceri a predecesorului "Consumatorul NU STIE ce vrea, pina nu-i arati!"? Doar daca va avea capacitatea lui Jobs de a te convinge sa vrei ce-ti arata Apple ca merita. Pentru ca asta e adevarul: Jobs iti trintea verde-n fata "Nu stii nimic, hai sa-ti arat EU ce-i bun in viata!" Arogantul dracului!

    Ce VREA consumatorul! Cind l-a durut vreodata pe Jobs ce vrea consumatorul? Ce vrea consumatorul e treaba celor de la Asus, Samsung, etc. Treaba celor de la Apple, iar asta nu mai e marketing, e sa ARATE consumatorului ce urmeaza sa vrea. Sau cel putin asa au mers lucrurile sub Steve Jobs.

    Ce va fi, e istorie.

    RăspundețiȘtergere
  26. Deci sunteti incredibili. Se lanseaza un aparat, care este scos direct din povestirile SF de acum nici 10 (!) ani, care reprezinta culmea creativitatii si ingineriei si tu zici 'Fu' la asta cu non-salanta, de parca astia au pescuit-o de undeva.
    Cat de alintati au ajuns oamenii, incat un ecran de 2048x1536 plus restul de hardware care poate 'hrani' aceasta rezolutie intr-o *tableta* este ceva "de bun simt" ??
    Monitorul meu de 27" are 2560x1440 ! Macar va imaginati cat de avansata este aceasta tehnologie?
    Plus tot restul de 'detalii', ca posibiltatea de a naviga la 73Mbps .. de oriunde.

    Era o poveste ruseasca - pestisorul de aur, cand, dupa ce pestisorul le-a indeplinit toate dorintele si astia erau tot nemultumiti, la un moment dat a zis - mai lasati-ma, si le-a luat totul inapoi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lol ... tableta povestire sefe ... hai că-i tare :)
      mă, nu vă doare la prostan?

      Ștergere
  27. Darga scriitorule! raspunde-mi la o simpla intrebare.....ce dreaqu a inovat Coca-Cola in ultimii 50 de ani? De tot atatia ani Pepsi o vede in fundatura. hehehe...mai au de asteptat...pana una alta...unii castiga bani iar altii se zbat in mediocritate! GFY! Succesuri!

    RăspundețiȘtergere
  28. http://www.economist.com/blogs/babbage/2012/03/apples-latest-ipad

    RăspundețiȘtergere
  29. chiar ma asteptam la o analiza raportata la piata, ceva specific, nu o ciorba reincalzita, ca toate articolele domniei tale despre apple suna exact la fel (miine da coltul, panica de idei, etc). argumente putine, nesustinute gen "parerea mea... am zis" bine bine dar asa se face o analiza economica???

    RăspundețiȘtergere
  30. Apple au luat un cortex a10 cu procesor grafic mali 400 si au facut o alta tableta chinezeasca . Numai ca asta e facuta cu cel mai mare simt de raspundere si va functiona perfect . Apple nu inoveaza . Ei fac sa mearga perfect ce au inventat altii .

    RăspundețiȘtergere
  31. Saptamana trecuta a fost lansat cu infinit mai putin marketing un "gadget" care din punctul meu de vedere este cel mai reusit din ultimi azi. Se numeste "Raspberry Pi" (model B) si este practic un PC de dimensiunea unui card; marele castig este pretul : 35$ si faptul ca comunitatea de dezvoltatori au portat deja versiuni de linux pe acest device.
    Deci lumea nu sta pe loc...
    http://www.raspberrypi.org/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In sfarsit si cineva care are miros bun! De mult asteptam sa vad un individ cu instinct corespunzator, care sa inteleaga cu adevarat trendul si de unde poate sari iepurele. Prostovanii inca se hlizesc la clapacitul pe iPad si incearca sa-mi demonstreze ca sunt prost cand spun ca daca i-ai dublat rezolutia n-ai facut niciun rahat. Adevarata revolutie e la raspberry, iar epoca post-pc de-acolo incepe(de altfel, urmeaza maturizarea conceptului de NC).
      Felicitari pentru comentariu!

      Ștergere
    2. Nu toti cumparatorii de iPad sunt prostovani; sa fim seriosi. La capitolul User eXperience inca sunt referinta ... Dpv tehnic au venit cu o evolutie, nu cu o revolutie; iar unul din mijloacele lor de a scoate profit mai mare include promovarea agresiva.
      Pe de alta parte cei de la Rapsberry vin din cu totul alta lume... mediu academic + comunitate; Acum au intrat in joc RS si Farnell deci viitorul suna bine :)

      Ștergere
  32. foarte slaba analiza... chiar va asteptati ca apple sa invete un produs nou in fiecare an? a facut asta can a lansat tableta ipad si se mentine deasupra tuturor competitorilor (clonelor) cu ipad 3. o sa vanda anul asta peste 60 de milioane de tablete si lumea o sa fie tot mai prinsa in ecosistemul apple.
    cum spuneati? apple nu vinde continut? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spuneam ca apple vinde iCraps la prosti!!! Hai Cumparati...Cumparati...

      Ștergere
  33. Cand ma uit la chart-ul parabolic al actiunii AAPL pot spune ..short solist.

    Acelasi pattern ca si in trecut pentru yahoo, amazon etc etc

    Poate pe la 300 voi cumpara iar... Noi sa fim sanatosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca discountezi pretul actual cu cashul ajungi pe la 300... cumperi?

      Ștergere
    2. inchidere US$589.58, up +21.48, cu 40% mai sus fata de octombrie anul trecut... curat parabolic.
      sper ca nu lucrezi la bursa ca iti distrugi clientii.

      Ștergere
  34. Cei care sunt anti-Apple, incetati cu injurii la adresa celor care le folosesc produsele. Puteti avea parerea voastra personala despre produs dar numindu-i prosti pe cei care folosesc produse Apple nu faceti decat sa va desconsiderati pe voi insisi. Uitati-va si cine sunt printre cei care le folosesc - la nivel de senior management in toate companiile, inclusiv presedintele USA declara ca il foloseste frecvent. Circulati putin pe la lounge-urile 1st class si business de pe marile aeroporturi si vedeti densitatea de iPad-uri, apoi calificati utilizatorii. Bine ca sunteti voi, romanasi de pe un blog obscur mai destepti decat ei. Atitudine tipica de frustrati. Sictir !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. QED. Senior managementul e prostimea de care vorbeam , majoritatea niste fitzosi habarnisti in ale tehnologiei. Vezi mai bine ce prefera net adminul firmei sau programatorii.

      Ștergere
  35. @All

    Hai sa vorbim diferite ...discutii...

    Interesati-va (daca puteti) cate "nuclee grafice" si ce performante au "tabletele" folosite de catre armata USA.

    Tot ce e "creme de la creme" de la medicamente pana la comunicatii/procesare date, merge intai in armata.

    Dupa ceva ani se bucura si .......liceenii acneici.....pe bloguri.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)