luni, 16 martie 2020

Cu stocul la control

Parcă am mai trăit asta. La început s-a transmis pe toate canalele că sunt stocuri suficiente de mâncare. Apoi au fost defilați prin fața camerelor de luat vederi și prin presă „criminalii” care făceau stocuri și din cauza cărora poporul muncitor trebuia să stea la coadă. La unu-n casă au găsit o sută de kile de făină, mălai și carne. A fost condamnat la moarte. Altul fura de la „colectivă”. Avea două sute de kile de grâu pe care-l măcina manual și se bucura singur de pâinea proaspătă în timp ce copiii n-aveau pâine. Și ăsta a fost belit.


Dar treaba nu s-a rezolvat. Așa că înțeleapta conducere a luat inițiativa raționalizării: totul pe cartelă. Astfel - se spunea la televizor - „dușmanii poporului” nu vor mai face stocuri, iar cetățeanul cinstit va avea la dispoziție oricând uleiul, zahărul sau făina care i se cuvine. Și, imediat după marea cartelizare, vreo două-trei luni, uleiul, zahărul, făiana s.a.m.d. s-au găsit în alimentare. După care au dispărut. „Cel mai iubit fiu al poporului” n-a mai zis nimic. Poporul se obișnuisecu treaba: cartela îți dădea accesul să stai la coadă atunci când auzeai că se bagă ceva. Și-aici era vorba de un sistem informațional: când Nuți de la alimentară - de obicei nevastă de melițian sau securist, să ne-nțelegem! - îți spunea că „tre' să bage pui”, înghețai acolo. Brusc, pentru tine nu mai era altă realitate. Așteptai până când mașina aia de marfă descărca vrăbiile.

Când treaba se tensiona - căci de la foame mereu se tensionează instinctele - mai vedeai pe câte un mashăr pe la „Reflector”. Ba un propagandist PCR de mâna a zecea care „se transformase” în dușman al poporului, ba vreun gestionar dintr-un fund de țară care făcea șmenuri cu cartele, ba chițibușuri bune de detonat în piața publică a mediei oficiale. Ceva în genul execuțiilor publice din Evul Mediu. Se uită prostimea, cască gura și se simte răzbunată. Mațele nu mai chiorăie. Și chiar dacă chiorăie, o vodcă infectă le calmează, iar starea de amorțeală se instaurează rapid. Din când în când, niște salamuri infecte erau scuipate prin alimentare. Cu mult usturoi, de puțea tot cartierul. Și puțină carne.

Știți ce-a urmat, nu vă mai plictisesc. Știu și ce-o să-mi spuneți: „așa ceva nu se mai poate întâmpla!”. Așa e. Acum nu mai e doar TVR-ul. Ai o multitudine de televiziuni care mimează diversitatea și care vor da același lucru sub diverse forme. Apropo, știți de ce erau doar două canale în comunism? Pentru că oricum se vedea același lucru la ele și mai bine nu te uitai. Degeaba comutai de pe unul pe celălalt că tot cu „geniul Carpaților” era.

Știu, acum avem și Facebook și TikTok. Și să nu uităm de Youtube. Diversitate, neicuțule! Dacă avea Ceaușescu toate astea nu mai pleca în veci. La fel e și cu mâncarea. L-a înjurat o țară întreagă pentru salamul cu soia de se crucea Occidentul de nebunia românilor. Cum adică, ce e rău în salamul cu soia? - mă întreba o franțuzoaică. Ceva mai târziu aveam să constat că la ei erau toate cu soia. Mă rog, toate cele pe care și le permitea pulimea. Apoi am descoperit și acea brânză minunată care nu conținea nici măcar o picătură de lapte. Și fabricile de gust despre care pulimea n-are habar, dar pe ale căror descoperiri își bazează papilele gustative.

În anii 80 mă întrebam de ce naiba nu face și statul la fel ca țăranul: să facă ferme de porci, de pui s.a.m.d. cu ajutorul cărora să inunde piața cu proteine. Mă întrebam pentru că nu înțelegeam sistemul. Cam la fel se vor întreba acum tefeleii, dar într-un alt registru: de ce nu se găsește mâncare întrucât fabricile de gust au perfecționat tehnologia, iar proteina vegetală e regina. Naivi, micuții! Vor înțelege ei, dar va fi prea târziu.

Cam atât pentru azi. Sunt intrat în starea de urgență și știu că n-am voie să-i critic pe Plăvan, Sică, pe securiști și pe toți ticăloșii care-o fac acum pe neprihăniții. Nu-i critic, ci-l trimit pe fiecare la origine, în găurile ălea care-au scos atâția șobolani pe lume! Scuzat să-mi fie limbajul.

7 comentarii:

  1. Limbajul nu-i scuzat, ci aprobat !Mai ales calatoria urata alesilor neamului !

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce-am trait in socialism a fost pistol cu apa , pe langa ce ni se pregateste in zilele astea si cele care vot urma ! Multi vrem sa credem ca DIHANIA ASTA NU EXISTA , motiv pentru care mai facem un efort catre resemnarea suprema ! Cine se mai indoieste ca am intrat intr-o noua etapa de implemntare NWO isi merita soarta! Imi aduc aminte prin 2017 februarie , venind de la Iasi catre casa ma oprii la Manastirea Stefan Cel Mare undeva pe E571 intre Iasi si Vaslui .Imi doream de ceva vreme sa o vizitez , desi nu sunt fan biserica adica se intampla sa nu ajung chiar deloc in cursul unui an la vreo biserica . Dar , atunci am zis hai sa opresc totusi. Locul nu impresioneaza ca altele prin aspect , dar ma simteam linistit acolo imi placea , am mers ceva inspre interior si am vazut un calugar invarsta stand de vorba cu ceva vizitatori . M-am asezat si eu langa o bancuta alaturata . Discutau diverse , unele care nu prea le intelegeam sensul ! Dar ce am retinut si pana astazi inca ma framanta au fost urmatoarele : Tancuri multe de la rasarit dincolo de desert vor navali in Europa trecand Prutul nu mai tarziu de 2022, asta le spunea calugarul acelor 3 persoane , toate 3 erau barbati dar care nu ieseau in evidenta cu vreo ceva , decat masina cu care venise una extrem de scumpa nu am sa ii dau numele aici ! Nu sunt fan al acestor proorciri dar parca se leaga actuala situatie globala cu ce spunea calugarul! Dincolo de desert ? Care desert la rasarit ? Doar desertul Gobi poate fi ? Iar natiunea nu poate fi decat China ! E o concluzie si o dilema deopotriva !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Kinu,
      Cei "doua zeci de mii cate zece mii"-adica 20k divizii de chinezi vor navali inspre Europa,"cu multe care si calareti" fara indoiala, dar nu vor trece de rusi, chiar daca le vor lua Siberia.Asa ca despre traversarea Prutului de catre tancurile chinezesti, mai va....Mai degraba tancurile rusesti pot traversa Prutul la varsarea in Dunare, in drum catre Constantinopol si Ierusalim.

      Ștergere
    2. Păi e bine dacă vin chinezii, că vor trece mai întâi cu tancurile prin Rusia.

      Ștergere
  3. Cine nu învață din greșelile trecutului, este condamnat să le repete în viitor. Orson Wells în cartea 1984. Batista pe țambal, magul care scoate în iepure din pălărie, dar în același timp îți fură portofelul. A, timpul pumnului în gură a celor care supără.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tineretul a prins o perioada de vre-o 12 ani de crestere continua. Am vazut multi care debitau aberatii in discutii publice dar faceau bani la munca cu mult peste cat a facut generatia mea. Increderea lor e data tocmai de acest feedback financiar solid. Crash-urile au tendinta sa reevalueze proiectele in special zona de it.

    Toata lumea lauda actualul sistem cu stomacul plin... urmeaza sa vedem daca fidelitatea se pastreaza si pe stomacul mai putin plin sau chiar gol. O sa apara o schimbare in retorica... acu e bine ca pe timpu lu Ceasca nu aveai ce manca. Daca rafturile vor fi goale cu saptamanile cred vom avea sansa sa intelegem cum a fost.

    Presiunea suplimentara a competitivitatii in conditii de criza e posibil sa mute ceva corporatii din Romania. Salariile sunt deja mari zilele libere cam multe iar nordul Africii seamana tot mai mult cu Europa de Est din anii 90.

    Urmeaza mari tunuri financiare. Catu va arunca vagoane de bani in economie care vor fi parcate prin achizitii directe in regim de urgenta in triajele corporatiilor si firmelor de partid.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)