duminică, 8 martie 2020

Războiul aurului negru

În urmă cu ceva vreme, băieții de la butoanele SUA s-au hotărât să-l pedepsească pe Putin pentru decuplarea Rusiei de la mișcarea de globalizare a lumii. Strategia găsită era cea care sărea cel mai bine în ochi: sărăcirea veniturilor bugetare. Cum o mare parte a Bugetului Federeației Ruse se învârte în jurul hidrocarburilor, devine cât se poate de limpede că o scădere a cotațiilor petrolului lovește direct veniturile bugetare ale Rusiei. Și fix așa au procedat punând la înaintare pionul saudit.


În plus, Rusia s-a confruntat și cu mai multe sancțiuni care i-au atacat aprovizionarea cu bunuri de consum. Practic, peste noapte, rușii s-au trezit cu magazinele goale. Era setup-ul clasic pentru instrumentarea unei lovituri de stat prin intermediul nemulțumirilor populare.

Ceea ce s-a întâplat a depășit însă toate așteptările: rușii au reușit să-și revigoreze agricultura și, pornind aproape de la zero, au clădit o industrie alimentară care, din importatori i-a transformat în exportatori. În ceea ce privește zona agricolă, printr-o planificare excelentă, au reușit să bage în faliment fermele americane, inundând piața cu produse agricole ieftine. Cu toate că în 2014 mulți credeau că zilele lui Putin sunt numărate, în 2016 transformarea a fost atât de mare încât, practic, vorbeam de o altă țară: Bloomberg a plasat economia Rusiei pe locul 12 într-un top al celor mai inovative economii ale lumii. Propaganda vă împiedică să vedeți realitatea care ne spune că vecinul de la est e pe locul opt în lume în ceea ce privește concentrarea de companii high-tech și pe locul trei în ceea ce privește numărul de oameni de știință și ingineri. Dacă ați cunoaște aceste realități n-ați mai fi surprinși de armele revoluționare pe care le prezintă sau de continua reducere a veniturilor bugetare din materii prime în favoarea celor din exporturi de produse finite.

Interesant este că zilele trecute rușii au hotărât să „spargă casa” furnizărilor de petrol. Permanenta hărțuire a americanilor în ceea ce privește Nord Stream 2 pare că l-a deranjat destul de mult pe Putin astfel încât acesta pare decis să-i pedepsească exemplar. Inundând piața cu petrol ieftin, Putin dă o lovitură de grație industriei americane de gaze&petrol de șist. Culmea e că, încă de la asasinarea lui Soleimani, prețul petrolului în loc să crească a scăzut. Aceasta a pus o presiune permanentă pe producătorii americani. De data aceasta, eșecul ultimei întâlniri de la Viena s-a lăsat cu o cădere bruscă de 10%, amenințând că lucrurile nu vor rămâne așa.

Există însă și-o victimă colaterală care însă își încasează o pedeapsă radicală pentru politica tembelă pe care a dus-o până acum: Arabia Saudită. Prețul spre care merge petrolul e mult sub estimările pe care a fost construit Bugetul Arabiei Saudite, astfel încât acolo se întrevăd probleme serioase. Culmea e că, în ciuda așteptărilor de tăiere suplimentară a producției, într-o mișcare destul de ciudată, prințul Arabiei Saudite a hotărât să contraatace cu creșterea livrărilor, astfel încât prețurile urmează să cadă chiar mai mult decât și-ar fi imaginat cineva. Într-un fel e logic ceea ce a făcut Mohammed bin Salman: producătorii americani sunt și dușmanii săi, astfel încât, a merge pe mână cu Putin e mult mai productiv întrucât îi va împinge pe americani mai repede în faliment.

După cum bine ne amintim, Mohammed bin Salman a mai avut o tentativă de distrugere a industriei americane a hidrocarburilor de șist, însă ea a eșuat din cauza susținerii artificiale primite de către producătorii americani prin intermediul bondurilor ieftine. De data aceasta jocul însă e diferit. Rusia are cele mai mici costuri de extracție ale petrolului, astfel încât poate coborî prețurile la niveluri de neimaginat pentru nimeni. În plus, mai e o particularitate: rușii nu-și vând petrolul doar pe dolari! Fac livrări și pe yuani și pe EUR, astfel încât deranjul pe care-l fac pe piața dolarului îi lovește marginal. În timp ce americanii încasează întreaga lovitură frontal.

Asistăm, iată, la o geopolitică mișcătoare: dușmanii se împacă pentru a lupta împotriva altor dușmani comuni într-un cerc a cărui finalitate va fi ori moartea regelui ori un conflict de proporții. Rămâne să vedem ce urmează.

10 comentarii:

  1. Foarte bune articolele,subiective si extrem de pertinente.In fiecare zi verific site-ul pentru noutati si astept cu nerabdare alt subiect interesant.Felicitari si Dumnezeu sa va ajute!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Agricultura e cam peste tot cu exceptia chinei si us o afacera proasta. Fara subventii intreaga agricultura din UE s-ar duce de rapa. Sa luam cazul romaniei - problemele principale sunt costul mare al combustibilului, lipsa oamenilor si vremea. Multi au cumparat tractoare ucrainiene si rusesti ieftini dar cu consum mare. A fost ok cand pretul motorinei era mic prin anii 90, acum toata afacerea e la limita.

    In rusia lucrurile sunt similare. fara subventii masive agricultura nu ar exista. E ok, nu mori de foame. Dar nici nu faci bani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti fi mai concret si sa aratati care este diferenta de consum intre tractoarele ukrainiene si rusesti si tractoarele din occident?
      Dupa cum rezulta si din articol carburantul urmeaza a se iefteni, deci nu costurile pe carburanti vor fi problema agriculturii romanesti ci desfacerea marfurilor romanesti si cresterea calitatii produselor romanesti.

      Ștergere
    2. Diferenta era una imensa. Pentru o putere similara consumul unui tractor rusesc era undeva la dublu, posibil triplu. Tractorul rusesc lucreaza in plus de doua ori mai lent decat sa zicem un JohnDeere. Singurul avantaj este ca un tractor rusesc este mai ieftin la achizitie. Daca nu te intereseaza pretul motorinei si ai forta de munca ieftina la dispozitie - cazul romaniei in anii 90 - e ok si un tractor rusesc.

      Daca te referi la grau, porumb, etc. exista o piata. Deci vinzi, important e cat produci. Iar pretul la motorina depinde de cum cumperi. Daca platesti pretul de la pompa te ard accizele. Oricat s-ar ieftini combustibilul accizele raman, nu este asa? Cel putin asa era acum 10-15 ani.

      In Romania in clipa de fata, incasezi subventia - cat a mai ramas din ea si incerci sa-ti amortizezi costurile cu ce scoti. Fara subventie, agricultura in romania ar disparea. A si nu am mentionat furturile. Se fura en gross, in special porumbul. Deci iti trebuie si paza, iarasi forta de munca, iarasi costuri. Nu esti atent, te fura si paznicii/firma pe care ai angajat-o tu sa-ti pazeasca. Mult succes cu "cresterea calitatii produselor romanesti".

      Ștergere
    3. Dar oare subventiile nu sunt o urmare a capusarii cu taxe a petrolului? In Rusia petrolul e 0.7 dolari pe litru nu 1.4 cat in europa.

      Ștergere
  3. Imperiul contraataca ... pe frontul valutar. Dolarul se ieftineste masiv, produsele americane se ieftinesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stim ca rusii sunt extraordinari. Sa-i vedem la venituri mai mici, mult mai mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Veniturile rusilor sunt oricum mici. Deci se descurca ei cum s-au descuracat si pana acum. Rusia are o economie de marimea italiei la aprox. 2.5x populatie.

      Ștergere
  5. Interesant ca sub 42 usd, bugetul Rusiei are probleme. Sa vedem cum se aseaza lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Popcorn si Apocalipsa live pe retele :(

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)