vineri, 13 martie 2020

Unde e lumea reală?

DOW a spart un prag tehnic critic. În mod normal algoritmii ar trebui să genereze mesaje isterice de SELL, amplificând isteria pe piața globală. Sângele de pe burse este însă doar începutul. Acțiunile sunt suport pentru o groază de fonduri de investiții mai mult sau mai puțin speculative. De unele dintre ele se leagă speranța unora de îmbogățire, în timp ce de altele se leagă speranța de pensie a celor mulți. Indiferent de specific, acum toți sunt parte a aceleiași pante a erodării valorii. Cu excepția celor foarte puțini care au poziții short, desigur. Ei acum sunt regii pieței, dar parte a aceleiași iluzii.

Bursa este un „leading indicator” al societății. Acum vedeți roșu pe bursă, iar după un anumit timp veți constata o deteriorare a nivelului de trai la nivel fizic. La fel și invers: soarele răsare mai repede la Bursă decât în viața reală. Ceea ce vedem acum e doar începutul sfârșitului. Nu trebuie uitat că băncile sunt pline de mizerie reziduală de la crizele anterioare, că registrele lor contabile, dacă ar fi analizate cu seriozitate, ar depăși în imaginație chiar și pe cei mai prolifici scriitori de literatură fantastică. Multe din activele bancare sunt legate de „piață”. Iar puternicul semnal negativ al pieței lovește precum o locomotivă castelul din cărți de joc pe care s-a construit în ultima perioadă întreaga bunăstare financiară a Wall Street-ului.

Dacă în 2008 am avut o problemă legată de deteriorarea unui activ suport pe care s-a dezvoltat o construcție falsă - adică imobiliarele utilizate ca suport pentru mult prea multe produse structurate - acum avem aceeași problemă generalizată la nivelul întregii piețe. Nu mai sunt la bază doar imobiliarele, ci orice activ la care te-ai putea gândi. Vârful aisbergului îl vedeți în generoasele finanțări ale startup-urilor care promiteau diverse revoluții în lumea tehnologiei. Toate acele „viitoare facebook”, „viitoare Google” sau alte asemenea aberații. Toate „We Work”-urile care redefineau totul în jur urmează să se prăbușească cu zgomot. Doar că, la fel ca și în criza din 2000, vom constata cu stupoare că urmarea picajelor acestor pioni va fi detonarea unor grei ai pieței. Asta indiferent că vorbim de-un General Electric, Boeing sau, ca să dau un exemplu dintre cei cu adevărat grei, Bank of America. Dintre marile conglomerate de la vârful economiei nu există unul singur care să nu fie mânjit de rahatul poleit cu minciună al pieței financiare.

De multe ori am atras atenția că suntem într-un stadiu critic întrucât băncile centrale au rămas fără muniție. Dobânzile de intervențție sunt și-așa jos, astfel încât nu mai poți trage decât cu gloanțe oarbe. Cea mai critică e situația Băncii Centrale Europene care are o dobândă negativă, astfel încât putem spune c-a fost prinsă cu chiloții în vine. Efectiv, la nivel european, e greu de înțeles ce va fi făcut. Mai ales în condiția în care, cel mai probabil, Deutsche Bank urmează să se prăbușească cu zgomot. La fel ca și întreaga economie europeană, clădită fix pe o narațiune falsă.

Ce-ar trebui făcut e greu de înțeles. Oamenii politici se uită neputincioși cerând ajutorul „vrăjitorilor” din Băncile Centrale. Care vrăjitori știu bine că sunt mai neputincioși decât cel din Oz. Ei sunt conștienți că până acum s-au jucat cu o fantasmă până când au ajuns să creadă că acea fantasmă e realitatea. Dacă ar putea s-ar întoarce la oamenii politici, însă ei sunt mult mai impotenți întrucât sunt reprezentanții unor state supraîndatorate, incapabile să iasă dintr-o paradigmă păguboasă în care au fost împinși de diversele „realități economice”.

Dar care e realitatea, vă veți întreba? În niciun caz realitatea nu e în iluzoriile „fabrici de nimic” în care o groază de corporatiști și-au deformat gândirea. Realitatea nu e cea a joburilor artificiale, nu e cea a imobiliarelor umflate cu pompa, cum nu e nici cea a piețelor gonflate de iluzii. Realitatea se află la bază, acolo unde un om cu un ciocan e capabil să construiască o bicicletă fără să se bazeze pe pinioanele făcute în japonia, plasticul din China sau cadrul asamblat în Germania după ce a străbătut jumătate de lume. Realitatea e acolo unde un grădinar cultivă legume pentru a le avea după șase luni, unde un om crește o vacă, un porc și niște găini pentru a avea ce mânca.

Ați dat fuga la supermarket pentru a vă face stocuri? Cât veți rezista cu ele? O zi, o lună sau câteva luni? Nu contează, mai devreme sau mai târziu se vor epuiza. Iar atunci veți înțelege că tot circuitul la care l-ați crezut realitate e fals. V-am spus: dacă vreți să înțelegeți care-i realitatea, căutați-l pe omul cu ciocan sau pe cel cu sapa. Dacă nu-i găsiți - și vă spun de pe acum că e foarte posibil să nu-i mai găsiți - înseamnă că e de rău. de foarte rău!

17 comentarii:

  1. Parca in unul din posturile anterioare era vorba de crestere istorica... acum ai prins ideea, ceea ce vedem e primul val. Ultimul val de scadere va fi mult mai lent, ala de scaderi 0.9% pe zi cu crestere de 0.7% a doua zi.

    Pana la urma e normal, bursa crescuse prea mult. Astepam o corectie de minim 50% ca sa reintram, deci cel putin pana in toamna. Atunci cand vor vinde ultimii berbeci. Asa se fac banii.

    Problema nu va fi ca mergi la supermarket si e gol, problema va fi ca nimeni nu o sa mai cumpere. E sange, momentul potrivit de facut bani rapid.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și cum să facă lumea bani că este sânge???

      Ștergere
    2. Hehe, tu continui sa gindesti democratic. Lumea nu o sa mai faca bani, deoarece o sa i piarda. Casa ta de 60 000 euro va valora in cel mai bun caz 1000 ca in 1990. Ghici cine va avea valorile atunci, lingouri si ce bani vor fi atunci?

      Ștergere
  2. La inceputul primului lui mandat de presedinte al SUA, Obama a scapat un porumbel: Fiecare american ar trebui sa-si aiba bucatica lui de pamant. Dupa aceea a intrat definitiv in silentio stampa pe tema asta. Cine-a avut urechi de auzit atunci, a auzit.

    RăspundețiȘtergere
  3. scoatem banii din conturi ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca i scoti sa ii tii in cont ce rezolvi daca va cadea valoarea lor, nefiind acoperiti de mare brinza?

      Ștergere
  4. Ce este de făcut? Există vreo soluție? Omul cu sapa, cu ciocanul, care își crește legumele probabil că în România mai există. Încă mai există la noi în țară. Este singura soluție? Oricum știți și dumneavoastră, binele va învinge!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt unii care se pregatesc de o viata pentru crize de asta. Plan in detaliu pentru orice - epidemie, razboi atomic. Bineinteles ca in doi trei ani povestea va fi uitata si oamenii raman cu buza in soare.

      Ștergere
  5. tine-ti banii in conturi ???

    RăspundețiȘtergere
  6. Șansa economiei reale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La tirg cu caruta este economie reala. Ce alta economie mai poate functiona fara finantare reala? Uita de imprumuturi supte din deget.

      Ștergere
  7. Astazi se pare că piața americană și-a revenit peste acel nivel psihologic de care ați amintit, să fie asta doar o testare tehnică a nivelului de rezistență sau căderea va continua săptămâna viitoare. Mai poate fi o zvâcnire înainte de cădere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibil ca primul val sa se fi incheiat. Urmeaza un retracement saptamana viitoare dupa care reincepe valul doi. Institutiile mari inca nu au inceput sa vanda.

      Ștergere
  8. Virusul Coroanei afecteaza capul si se transmite prin internet si televizor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pe fondul pandemiei se vor "tipari" din nou bani in prostie. Foarte curand banii nu vor mai valora nimic. Probabil ca hiperinfltia e dupa colt si va fi o metoda de plata a datoriilor nationale. Toti vor sa-si devalorizeze monedele. Intai trantirea activelor , cumpararea lor cu bani din fum si apot hiperinflatie. Urmeaza jaful secolului!!

    ps. cei care detineti bani cumparati active reale, actiuni legate de marfuri, Feriti-va de tot ce are legatura cu financiarele!!
    Incepe o epocanoua in istoria omenirii si trebuie sa fim constienti de acest lucru! Una a naibii de dureroasa! Doar pentru majoritate, desigur....

    Bafta!

    Cornel

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca asistam la cel mai mare transfer de avutie catre cei top 1%, nu vad nici o diferenta intre dependenta de la juca la bursa si alcoolism, asta nu se mai cheama investing!

    RăspundețiȘtergere
  11. https://youtu.be/KVeDKuHPDK8

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)