duminică, 18 decembrie 2022

De ce petrodolarul este mort?


Probabil afirmaţia din titlu reprezintă un şoc pentru mulţi, dar ea este absolut adevărată. Şi nu-i absolut nimic şocant în condiţiile în care ea exprimă o serie de evenimente care urmează să se petreacă. De altfel, doar punând în oglindă vizita lui Biden în Arabia Saudită cu cea a lui Xi, deja înţelegeţi că întreaga poveste de dragoste pe bani între SUA şi Arabia Saudită este pe cale să se destrame. 

Actuala arhitectură a petrodolarului presupune schimbul de petrol contra dolari, care dolari ajung să cumpere bunuri şi să finanţeze statul american. Plasarea fondurilor în datorie americană este cumva „fântâna perpetuă” care i-a fascinat pe saudiţi. Nu doar că le dădea iluzia prosperităţii, producându-le alţi dolari „din nimic”, dar le dădea acces liber în zone la care nici măcar nu se gândiseră. Dolarul, dacă vreţi, era pentru arabi miticul „Sesam, deschide-te!”.

Însă timpurile au trecut, iar apele s-au despărţit. Oricine vede că, pe măsură ce centrul de greutate al lumii se mută în Asia, dolarul devine din ce în ce mai irelevant. Tipăririle iraţionale de monedă fără acoperire au transformat dolarul în principalul vector inflaţionist al lumii. Şi, din nou, arabii se trezesc că deţinerile lor valorează din ce în ce mai puţin, de la o zi la alta. În plus, prin subvenţionarea aşa-numitei energii verzi, arabii îşi văd dinamită sursa lor de venit. Tradus, putem spune că petrodolarul e mort şi ca efect al politicii americane, nu doar din cauza revoltei arabilor. Care revoltă există, însă e cauzată tocmai de parteneriatul toxic cu americanii.

De altfel totul s-a văzut limpede în interacţiunile de la nivel înalt. În timp ce Biden, descălecat în Arabia Saudită pentru a cere plenar suplimentarea producţiei de petrol a făcut aproape imediat calea întoarsă, Xi a stat acolo trei zile, având parte de o atenţie specială şi fiind tratat ca un adevărat lider al lumii. Iar la finalul vizitei, mesajele date  au sugerat transparent o viitoare infrastructură a ... petro-yuanului.  

De fapt situaţia nu e o forţare a Chinei, ci o realitate. Dolarii pe care arabii îi încasează pentru petrol au ajuns să fie folosiţi ca să se achiziţioneze mărfuri ... chinezeşti. Astfel dolarul este de fapt un proxy artificial - şi din ce în ce mai instabil - care complică comerţul dintre China şi Arabia Saudită. Propunerea chinezilor, în primul rând, uşurează teribil comerţul dintre cele două ţări. Eliminându-se dolarul din tranzacţiile bilaterale, de fapt se elimină principala încurcătură care stătea în calea dezvoltării. 

Nu în ultimul rând, trebuie să menţionăm că ceea ce i s-a întâmplat Rusiei a fost un semnal de alarmă pentru toate „statele nealiniate” la standardul aşa-zis democratic. Capacitatea SUA de a paraliza fluxurile financiare ale statelor care le intră în cătare îi îngrijorează pe mulţi deoarece asta are efectul unei bombe atomice în domeniul financial. Pur şi simplu te poţi trezi în foamete deoarece fondurile tale de rezervă sunt blocate aiurea şi nimeni nu mai are voie să facă tranzacţii cu tine. Cum ieşi dintr-un asemenea scenariu?

E imposibil ca oficialii saudiţi să nu fi pus în balanţă şi acest element pentru a găsi o ieşire din toxica „iubire” cu americanii. Iată de ce, în actualul context, preşedintele Xi arată exact ca un cavaler pe cal alb. Unii chiar îi spun chiar „Xi of Arabia”, o trimitere directă la legendarul Lawrence. 

Treburile arată însă şi logic. De vreo cinci ani de zile China este principalul cumpărător de petrol al lumii. Proxy-ul cu dolarul o deranjează. De aceea, de exemplu, în ceea ce priveşte comerţul cu Rusia, China a dat drumul la maxim canalului bilateral în care fiecare ţară foloseşte moneda proprie în raport cu partenerul său. Cam acelaşi lucru i-a fost propus şi Arabiei Saudite. Şi nu doar atât, ci şi un contract de achiziţie deosebit de previzibil, pe termen lung. 

Desigur, Xi nu se mişcă precum elefantul din magazinul de porţelanuri, căutând să-şi ascundă adevăratele intenţii. De aceea, operaţiunea pe care-o pune în practică nu e denumită ceea ce e, adică un veritabil asalt asupra dolarului, ci a fost botezată mult mai cuminte ca „internaţionalizare a yuanului”. Indiferent însă cum i-ai spune-o, certitudinea e clară: prin politica paşilor mărunţi, China aruncă în irelevanţă dolarul. Iar petrodolarul, aşa cum veţi constata în curând, va intra în moarte.

18 comentarii:


  1. nebunia anilor astia intr-o singura poza
    'Merry Wokemas' original artwork
    https://www.bobmoran.co.uk/other-work/merry-wokemas-original-artwork

    RăspundețiȘtergere
  2. Primul Razboi Mondial s-a incheiat la ora 11 a zilei de 11.11.1918. Multi de 11. Intamplare? Nu cred. Papusarii iubesc mult numarul 11. Iar Aleister Crowley o confirma:

    http://dantanasescu.ro/2011/03/14/numerologia-oculta-si-catastrofele-umanitare.html

    Primul Razboi Mondial a fost foarte important pentru ei. Ba mai mult, dupa declansarea oficiala a crizei, in 2008, Mugur Isarescu vorbea despre ciclurile lungi de aproximativ 100 de ani, amintind de cel inceput cu batalia de la Waterloo (1815) ce a durat pana la primul razboi mondial (1914), cand a inceput altul, ce se va incheia curand. Recunostea ca anumite cercuri chiar se pregatesc de celebrarea primei conflagratii. Si ca pana la 1900 SUA s-a dezvoltat cu capital englez si olandez.

    Intrebat fiind daca socul este suficient pentru o noua reasezare, a raspuns ca … razboaiele au dus la progres.

    Cat de „englez” si „olandez” era capitalul ala ?. Adica era al lui Rothschild.

    Asadar, sa ne amintim cate ceva despre primul razboi mondial, numit pe atunci marele razboi, caci cu asa o conflagratie nu se mai intalnise omenirea in intreaga sa istorie. Atunci a inceput destramarea marilor imperii. A fost atat de cumplit, incat statele lumii au hotarat sa faca Liga Natiunilor.

    A inceput la 28 iunie 1914, dupa atentatul de la Sarajevo si s-a incheiat, dupa cum spuneam, la ora 11 a zilei de 11.11.1918.Fix.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Destramarea Marilor Imperii"? = "Aceeeasi Marie, cu alta palarie"!

      Sau, cum ii zice Caragiale:
      "Sa se modifice primim, dar sa nu se schimbe nimic!"

      Ori, cum zice si Eminescu:

      " .... Nici încline a ei limbă
      Recea cumpăn-a gândirii
      Înspre clipa ce se schimbă
      Pentru masca fericirii.

      Ce din moartea ei se naşte
      Şi o clipă ţine poate.

      Pentru cine o cunoaşte
      Toate-s vechi şi nouă toate! ....."

      In incercarile lui disperate de a ramane in viata eterna, Satana ia mereu Infatisarea care sa-l scape de moartea vesnica!

      Si ca orice "Scorpie" = Reptilian, el nu se poate abtine ca sa nu-i otraveasca, pana si pe cei care "l-au leganat fara odihna", deoarece:

      "Nu i-au dat cat si-a dorit ......... si cat a fost convins ca si merita!"

      Nu am citat si ganditori straini, pentru ca pana la varsta mea, am ajuns la concluzia ca neamul meu cel romanesc are deja in continuare:

      mostenirea/traditia unor ganditori de talie Universala!

      Ștergere
  3. Din 2014, Rusia își îmbunătățește sistemul de plăți SPFS, în paralel cu CIPS din China, ocolind atât sistemul de mesagerie bancară SWIFT condus de Occident, cât și din ce în ce mai utilizat de băncile centrale din Asia Centrală, Iran și India. Peste tot în Eurasia, mai mulți oameni aruncă Visa și Mastercard și folosesc carduri UnionPay și / sau Mir, ca să nu mai vorbim de Alipay și WeChat Pay, ambele extrem de populare în Asia de Sud-Est.

    Desigur, petrodolarul – și dolarul american, reprezentând încă sub 60% din rezervele valutare globale – nu vor intra în uitare peste noapte. Xi al Arabiei este doar ultimul capitol dintr-o schimbare seismică condusă acum de un grup select din Sudul Global, și nu de fosta "hiperputere".

    Tranzacționarea în propriile monede și o nouă monedă alternativă globală se află chiar în partea de sus a priorităților acelei lungi liste de națiuni - din America de Sud până în Africa de Nord și Asia de Vest - dornice să se alăture BRICS + sau SCO și, în destul de multe cazuri, ambele.

    Miza nu putea fi mai mare. Și totul se rezumă la subjugare sau la exercitarea suveranității depline. Așadar, să lăsăm ultimele cuvinte esențiale celui mai important diplomat al vremurilor noastre tulburi, Serghei Lavrov al Rusiei, la conferința internațională interpartidă Eurasian Choice ca bază pentru consolidarea suveranității:

    "Principalul motiv al tensiunilor tot mai mari de astăzi este efortul încăpățânat al Occidentului colectiv de a menține o dominație în scădere istorică pe scena internațională prin orice mijloace se poate... Este imposibil să împiedicăm consolidarea centrelor independente de creștere economică, putere financiară și influență politică. Ele apar pe continentul nostru comun eurasiatic, în America Latină, Orientul Mijlociu și Africa."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandesc si la o un blat spectaculos , bine regizat, asera in Cupa Mondială din Qatar. Asta e speculativ, dar fluieraturile la adresa puterilor Occidentale, aici in fotbal, au fost o constanta pe toata durata Campionatului.

      Ștergere
  4. Scriitorul, jurnalistul şi analistul politic american Webster G. Tarpley, cunoscut ca un vechi cercetător al teoriilor conspiraţiei, vorbeşte într-o apariţie la Press TV despre rolul guvernului şi sistemului bancar american în declanşarea crizei europene şi scopurile urmărite de acestea.

    În opinia sa, criza financiară din Europa este rezultatul atacului guvernelor american şi britanic asupra monedei euro cu scopul de a recâştiga încrederea în dolar şi lira sterlină, care au suferit de pe urma planului de salvare a băncilor falimentare din sistemul financiar anglo-saxon, în urma crizei din 2008.

    Ceea ce au făcut băncile americane şi guvernul SUA în ultimele zile a fost să creeze o stare de panică în Europa care să determine deponenţii băncilor comerciale europene să se orienteze către dolar sau alte valute. Prin prăbuşirea monedei euro se urmăreşte o depresie economică în Europa, care are ca scop final o criză economică globală.

    Trapley mai spune că Marea Britanie nu a fost niciodată un membru onest al Uniunii Europene, rolul său fiind acela de a sabota interesele Uniunii, adică este de fapt un „cal troian”, menit să servească interesele speculatorilor din „City of London”, zona autonomă din inima Londrei care reprezintă centrul financiar mondial.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Perfidul Albion", nu se dezminte nici pana in ziua de azi!

      Face cel putin "joc dublu", adica:

      pariaza intotdeauna cel putin "la ambele capete", respectiv:

      are intotdeauna "un as in plus", pe care sa-l scoata din maneca daca vede ca "sortii jocului" ii sunt impotriva, tot asa cum scoate si iepurele din joben!

      https://en.wikipedia.org/wiki/Perfidious_Albion

      America, este doar un mijloc pentru cei care au creat-o, si nu idealul!
      Idealul sta inca foarte bine ascuns de ochii celor ce nu le-a fost niciodata dedicat!

      Daca n-a fost inca Sfarsitul pentru atotputernici, asta nu inseamna insa, ca nici nu va fi vreodata!

      Pentru ca, vezi Doamne, prin intermediul istoriei lor multimilenare, ei s-ar fi dovedit si imuni la moarte, precum si perfecti, astfel incat sa aibe macar convingerea, ca fie si numai "mostenirea" lor va supravietui, si implicit si ei prin intermediul acesteia.

      "Praful si pulberea" este Sfarsitul, nu doar pentru saraci = prosti, ci si pentru bogati = inteligenti!

      Intr o zi, nu se va mai vedea nici urma din deja ruinatele lor "Piramide"!

      "Valurile Vietii" vor sterge = "netezi" = "macina" absolut tot, pana cand nici ce sa mai poata fi dezgropat nu mai ramane din ele!

      Am facut ieri o vizita in cimitirul Bellu, si am strans nenumarate dovezi in sensul celor afirmate mai sus.

      Intre ele: ruina monumentului funerar al Dinastiei Mina Minovici (neamul ala care a inventat si afacerea cu Morga, adica cu "Medicii Legisti" care stabilesc cauzele mortii umane) precum si urme inca vizibile ale unor ruine cel putin la fel de ilustre inca si mai vechi.

      Cum este posibil ca intr-o zi sa nu mai existi nici macar in/ca memorie?

      E, iete ca este posibil. Pentru ca tot ceea ce nu-i aparut/autoselectat in mod Natural, adica a aparut in mod Artificial=Fortat - in Laboratorul Satanic = Masonic - nu traieste la Infinit, deoarece Natura se poate lipsi extrem de usor de el, si o si face, oricat ar fi "acel ceva" de incapatanat = de "diabolic" !

      https://historia.ro/sectiune/portret/mina-minovici-fondatorul-primei-institutii-de-565235.html

      Ștergere
    2. https://behind-the-news.com/....de citit cap coada....

      Ștergere
    3. Nu fac oamenii de stiinta ce vor muschii lor cu Creatia Divina!
      De ce?
      Pentru ca nici macar cu Facatura lor proprie/exclusiva, nu se descurca in majoritatea situatiilor!

      Ștergere
  5. Aștept cu nerăbdare momentul când petrodolarul va intra în sucombare. Hmmm și totuși, cam cât ar mai fi de așteptat, pentru că îmi cam pierd răbdarea de când i se cântă prohodul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se va intimpla prea curind.
      "Nu mor caii cind vor ciinii!"
      Stirile din seria "Valeleeeuu fratilor pica dolaru! " sunt regizate si diversificate, lansate din gura-n gura celebritatilor msm pentru a STIMULA VINZARILE de orice fel, in special mentinerea artificiala a pretului ridicat la imobiliare, vectorul central al economiilor occidentale.

      Ștergere
    2. Daca tot nu faci nimic in sensul asta, pentru ca nici nu stii ce, si nici cum sa faci, atunci inarmeaza-te macar cu rabdare, pentru ca vorba Mottoului oricarui basm devenit realitate (self fulfilling prophecy):

      "A fost o data, Ca niciodata!
      Ca daca n-ar fi, Nu s-ar povesti!"

      Ștergere
    3. Atunci cand s-alege praful de o moneda - s-a dus dreaq` si toata "fiducia" - adica s-alege simultan si pulberea, de toata economia construita pe increderea in moneda respectiva!

      Ștergere
  6. Nota 10 cu felicitari!
    Un articol foarte bine scris si bine sustinut printr-o analiza rationala si o viziune corecta a realitatilor geo-politice contemporane!
    Semnat: acelasi Robert G, care alta data va critica cu asprime!

    RăspundețiȘtergere
  7. Petrodolarul este bye-bye de mult, s-a decontat deja, s-a scris despre asta in carti deja de vreo 8 ani, americanii l-au facut ei l-au omorat, vezi vrajeala cu patrolul de shisturi de acum ceva ani. Nu se mai poate vorbi de petrodollar cand petrolul nu va mai fi o comoditate viabila, deoarece fluxurile de extractie si transport vor fi bulite (cred ca se vede ca sunt, pentru cei care citesc si alte lucruri decat presa pupincurista). Stirile TV din ungaria sunt un exemplu de respect pentru cetatenii unguri, spre deosebire de la noi.
    ,,Ai vazt cat de jos a ajuns dollarul ? Oricat de jos ar fi apleaca-te si ridica-l!,,
    Acest dicton va mai dura ceva, cine stie cat ?
    Se scrie ca China va lua calea stagnarii Japoniei din sfarsitul anilor '80 pana acum, personal cred ca va fi mult mai rau, iar asta le va cauza un veritabil disconfort la ramazan care-i va scoate la lupta.
    China a investit in Africa, Asia, US e cumparata toata, Israel a vandut Tnuva, , e ca si cum ar fi cumparat pamant de la amerindieni cu acte in regula.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda ăștia de prin Ardeal citesc presa maghiară in Limba ei. Degeaba manipulează jurnaliștii românii că nu se înțeleg cu jurnaliștii unguri să zică la fel.
      Iar jurnaliștii români au impresia că românii nu citesc la unguri. Sau ca nu sunt români care știu ungurește.
      De crezi ca UDMR știe mereu cum să ii joace pe ai noștri care se tot succed la putere dar UDMR e la fel din 90. Pentru ca jurnaliștii români sunt analfabeți. Nu cunosc realitățile nici din Transilvania, nici din Moldova si Rep. Moldova, si nici despre românii din Ucraina sau mai nou din Rusia. Sunt atenți la presa din Moldova pe care au si închis 6 posturi TV trimițând oamenii in șomaj ul Moldovenesc. Dar la Ungaria nu pot face ca la Moldova, Ha-ha-ha.
      Așa ca tot ce scriu românii din București habar nu au ca e deja scris in maghiară, ca ei se uită doar spre Rusia, fiind obsedați de ce se scrie in lb rusă.


      China va lua calea stagnarii Japoniei
      Nu sunt de acord cu analiza lor, deorece China nu e Japonia.
      China are atat bogăție cat si sărăcie in ea însăși si se poate dezvolta singură. E autosuficienta.
      Nu are nevoie de legături cu lumea exterioara.
      Dar le are.
      Dacă mâine le taie toate China nu pică.
      In schimb daca Europei i se va tăia toate ramurile colonizatoare, va pica.
      Si asta face SUA cu Europa.
      O scoate afară din Africa. După care merge si tine conferințe despre pericolul extinderii celorlalte 2 mari puteri mondiale :Rusia si China.
      Se vede clar ca Democrații din SUA vor sa scufunde Europa sa se salveze ei.
      Trump nu ar fi făcut așa ceva Europei niciodată.
      Toți slavidioții europeni care pupă inelul Democraților lui Biden se trezesc ca Iohannis prinși in menghina dintre boicotul austriac al poporului și ordinul să nu se boicoteze. Ha-ha-ha.
      A 11 poruncă $ă nu boicotezi Stăpânul.


      Nu mai cred propaganda asta. Avem 3 mari puteri rivale : China, Rusia, SUA.
      Restul sunt sclavi. Sau slavi?
      Si cei care nu sunt sclavi, vor fi teren de război. Africa e ultima reduta a războaielor.

      De Ucraina rad toți microbiști și sportivii.
      Umilință maximă.
      Toți se întreabă de ce si de când.
      Adevărul?
      FTX
      Voi știți câți sportivi fotbaliști aveau banii băgați la FTX ca fiind sigur sigur?
      Inclusiv ăia de la FIFA. Si Zele le fură banii?
      Păi la FIFA nu ai ce căuta fără șpagă. Zele se pare ca se prefăcea ca nu știe și voia gratis. Zele habar nu are de la cine a furat banii și câți omenii ii poartă sâmbete negre.
      Opinia publică nu il mai susține. Visul ce il vinde nu mai primește atenție.
      Lumea e făcută din vise. Dacă atenție nu mai e, realitatea aia se destramă in curând.









      Ștergere
  8. Vaaai, sunt devastat! Putin este de vina , prin atacul nejustificat si neprovocat asupra Uraniei.Slava X!

    RăspundețiȘtergere
  9. Văd că nu luați în considerare ca yuanul este o monedă de "paie" la rândul ei. PCC-ul ascunde de mulți ani coșul de indicatori care susțin cotizația yuanului, deci totul este o farsă bazată de fapt pe încrederea într-o hârtie fără valoare. Și de asemenea, ce vă face sa credeți ca niște triburi nenorocite din deșerturile arabice nu sunt și ele controlate de Washington sau City? Tot ce vedeți sunt cortine de fum și certuri între falși oponenți, când de fapt la vârf sunt aceeași din totdeauna.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)