miercuri, 7 decembrie 2022

Plafonarea petrolului rusesc


Întrucât antiaeriana ucraineană mai are puțin și reușește să rețină peste 170% dintre rachetele pe care rușii le trimit pe teritoriul lor, e timpul să vă explic ce e cu plafonarea prețului petrolului rusesc deoarece e cea mai tembelă măsură posibilă. Şi riscă să aibă în imaginarul occidental fix acelaşi efect  precum „Fantoma Kievului”. 

Sunt trei componente esențiale în comerțul cu petrol. În primul rând producătorul, adică cel care are marfa. Apoi transportatorul, cel care  duce petrolul de la producător la client. Și apoi asigurătorul. Vi se pare că lipsește cineva din ecuație? Da, știu, clientul, doar că el nu apare deoarece nu contează. La câtă cerere e în lume, în afara celor trei elemente credeți-mă că restul efectiv nu mai contează!

Acum țineți-vă bine! Transportul petrolului rusesc se făcea cu vase grecești în proporție de 70%! Marfa era asigurată la Londra în proporție de peste 80%. Odată inderdicțiile puse, isteții occidentali au crezut că le-au dat lovitura finală rușilor deoarece le-au distrus două din cele trei elemente necesare vânzării perolului. Proastă gândire întrucât cele două elemente reprezentau o bază a business-ului lor din care îşi trăgeau profituri frumuşele.

În ceea ce privește transportul, rușii au mirosit de mult care-i treaba și și-au achiziționat o importantă flotă de petroliere la preţ redus. I se spune „flota întunecată” sau „flota din umbră”. E vorba de peste 100 de tancuri vechi, achiziţionate cu preţ mic, la mâna a doua, şi menite a suplini lipsa transportatorilor pentru vreo 3 ani. Acestea vor transporta, în principal, pentru clienții mai mici, care nu au nave de transport disponibile. Clienții babani, China și India, au transport propriu. China are a doua cea mai mare flotă din lume și se bucură să achiziționeze petrolul de la ruși. India îi detestă atât de mult pe englezi încât nu i-au primit la negocieri, în ciuda funcției pe care o are Rishi. De aceea Uniunea Europeană s-a gândit să lucreze creativ, trimițând-o în vizită de lucru pe proasta proastelor, Annalena Burbock. Indienii nu acceptă plafonarea petrolului rusesc deoarece asta ar însemna ca rușii să le închidă robinetul, iar asemenea oportunități nu mai găsesc. În aceste condiţii, prostovanca din Germania va obţine maximul posibil adică acordul Indiei să exporte către nemţi ... produse petroliere finite, în principal motorină şi benzină. Nemţii sunt oricum disperaţi, iar „concesia” indienilor care-şi  văd şi mai mulţi bani intraţi în buzunare este maximul pe care-l pot obţine. Asta dacă şi Rusia e de acord.

Dar cine va asigura transportul? Îmi vine să râd. Chiar credeați că e o problemă? Asiguratorii ruși au pregătit produse specifice, cu prețuri competitive. Deja asigură o parte a flotei proprii pentru a evita complicaţiile occidentale. În plus, ca reasigurator al societăţilor ruseşti este ... statul rus. Desigur, există și societățile chinezești sau indiene care, cu siguranță, vor face pasul întrucât business-ul este tentant. 

Şi acum mai e ceva: ruşii trebuie să dea replica în ceea ce priveşte agresiunea prostească a occidentalilor. Iar replica este teribilă: în timp ce Occidentul le-a impus o limită superoară de preţ, ruşii vor să stabilească prin lege o limită inferioară de preţ. Care limită oricum va fi mai mare decât limita occidentală. Şi uite-aşa ajungem cu pachetul de restricţii exact acolo unde s-a ajuns cu restul restricţiilor impuse până acum, adică în profitul ruşilor. Doar că e o mică diferenţă. Rusia a anunţat că va refuza să vândă ţărilor care-au impus plafon. Mai mult, iau în calcul reducerea producţiei de petrol. În condiţiile în care OPEC a menţinut producţia redusă, e clar ce urmează: un salt şi mai mare al cotaţiilor petrolului. Un salt din care, în afară de Arabia Saudită şi restul OPEC , va profita din plin şi Rusia. 

Poate vă întrebaţi de ce scade preţul? Deocamdată SUA încă pompează din rezervele sale sperând că va rezolva problema internaţională. N-o va rezolva, iar când se va trezi din sevraj, va şi cu depozitele goale şi lipsită de orice capacitate de a influenţa politica internaţională. Pare neverosimil? Aşteptaţi şi veţi vedea că fix aşa se va întâmpla.

15 comentarii:

  1. Știi de ce cred ceea ce momentant este o teorie "cu depozitele goale şi lipsită de orice capacitate de a influenţa politica internaţională"?
    Occidentul Colectiv a fost condus un secol de oameni deștepți, autoritari, exploatori.
    Cei care conduc azi nu mai sunt deștepți, nici foarte autoritari, dar cu siguranță vor să exploateze.
    Singura problemă că au ajuns mai proști decât exploatații.
    De ce?
    Poate lăcomia părinților a stricat mintea nepoților de azi.
    Noi, românii suntem ultimii întrați in occident, si realizăm prostia imensă a conducătorilor actuali, o orbire si o surzire ca aia ceaușista.
    Așa a picat si Ceaușescu ca era orea senil sa realizeze cine il săpa pe la spate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Baba Ioropa nu mai știe singura nici sa-si ducă lingura la gura,handicapata fiind de către lorziiRazboiului de peste baltaatlantica,începând anii 1940 ai secolului trecut.Mai nou,tot de la ceia binefacatori ai întregului Pământ, a primit baba niște manageri muieri, care s-o ducă *pe cele mai înalte culmi de civilizație și progres,în cea mai buna și mai dreapta dintre orânduiri, orânduirea....*aici va las pe voi sa completati.Noi și noi succese !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, in afara de motivul presupus de tine care este, lupta concurentiala intre cele doua continente, fenomen care s-a stins de ceva decenii bune si este absolut irelevant.
      Adevaratul motiv il vom simti in curind din plin!

      Ștergere
    2. Lupta de care spui a fost tranșată de acordurile de la Paris 1919-1920. care a îngropat puterea politică a Europei pentru totdeauna. Penultimul imperiu mondial(al șaselea, dacă număr bine) e în decadență și se pregătește intens să predea ștafeta puterii antihristice celui de al șaptelea împărat-- vezi toate lătrăturile soroșiste, șvabiste și ghețiste despre guvernul mondial, ce se screme foarte constipat să iasă pe Anus Mundi.

      Ștergere
  3. Sa asteptam sa vedem ce se va intampla? Ar trebui first sa prindem momentul. Se discuta de boom-ul din Germania prin februarie, escaladarea conflictului prin martie (care deja a devenit serios, si prin asta nu minimalizez sutele de mii de morti de pana acum). Cu romanii cum e?
    Cautati "Colossal transfer of forces to Poland and Romania ". Cum sa apara asa ceva la news?
    https://warnews247.gr/synomospondia-polonias-oukranias-me-proika-700-m1a2-abrams-m2-bradley-schedio-eisvolis-sti-dytiki-oukrania-kai-exegersis-sti-lefkorosia-vid/
    "Hundreds of tanks and armored vehicles were moved from the US to Romania and Poland with Russian authorities on the alert. The scene being set up on the Polish-Ukraine and Romania-Ukraine borders is reminiscent of preparations for a major war.

    The Russians are openly talking about creating a Polish-Ukrainian Confederation that will be based on the special status granted by V. Zelensky to Polish citizens and will serve NATO's plans in the region.

    The first goal is the invasion of these forces in Western Ukraine and then an uprising and overthrow of Lukashenko in Belarus.

    700 tanks and armored vehicles such as M2 Bradley, M113 and M1A2 Abrams were unloaded at the port of Gdynia in Poland. At the same time, an unspecified number of American units were also deployed in Romania along with several French Leclerc tanks." Unspecified e termen-cheie; nimic cand e vorba de Romania nu e clar. Puteau zice si mai voalat, Europa de Est. Si prin excluderea tarilor prosovietice, aflam ca de noi e vorba.
    "It is said to be part of a larger batch of 2,400 armored vehicles.
    Poland continues to stockpile military equipment"
    Polonezii ii urasc pe rusi, vor Vestul Ucrainei, au motivatii destule. Si le era ciuda ca sunt tinta principala. Acum mor de bucurie ca intra si romanii la inaintare. Stiti cum e conscriptia la polonezi? L-au insfacat de acasa si intr-o zi era la granita cu ucrii, fara training fara nimic. Oficial pregatesc vreo 200.000 carne de tun. E continuarea si un efect la intelegerii dintre marile puteri in WWII. Nimic nu se schimba. In final aceleasi efecte. Vestul Europei va trai bine mersi pe cadavre romanesti. O lege martiala ar putea sa apara inainte de sarbatori...

    RăspundețiȘtergere
  4. Al
    Pare tentant rationamentul.
    Dar marile si oceanele lumii sunt controlate de 5 eyes. Degeaba ai petrol, mai trebuie sa-l si livrezi.
    O simpla drona anonima va complica situatia, deschizand noi variante. Cand ai cutitul in mana ( ie cateva flote cu portavioane pe care ai dat zeci si sute de milarde ) cum ai sa mori de foame?
    Va fi si o excelenta repetitie pentru noua strategie de sufocare a chinei.
    SUA SI MB NU POT SA PIARDA, ar insemna colapsul social.
    Londra a rezolvat-o cu secesiunea scotiei prabusind ue via kiev.
    Washingtonul are acum pe rol secesiunea saudita. O va rezolva aparand libertatea de navigatie prin instituirea terorii pe mari si oceane. Sau poate chiar prin atacarea iranului.
    Cei care au cutitul vor avea intotdeauna mai multe variante decat cei care produc hrana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partial corect.
      Acele portavioane pot fi scufundate cu noile rachete, daca se ajunge la conflict de genul .
      Și Brics are și păpică (resurse) dar și cuțitul. adică Rusia nu e Libia.
      Nimeni dintre cei grei nu vrea război adevărat.

      Ștergere
  5. Pentru ce ne trebuie petrol, gaze, curent, mancare, apa, chiar aer?
    https://www.elforum.info/topic/155808-taxa-pe-soare/page/4/#comment-2113684
    Acest kkt era un vaxinist turbat care la ordin a schimbat placa cu incalzirea globala. La peste 10 ore de frecat netul continuu, ii consuma laptopul mai mult decat economia pe care o face la curent. Noroc ca e cenzura totala pe acolo si nimeni nu-i poate zice nimic. Tot acest gen de troli au transformat Romania in tara "rusofoba", cenzura existand doar intr-o directie, protejand de moarte partenerul strategic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Putin e ecologist. Bravo lui. Vrea o Europa verde.
    Sunt curios care va mai fi consumul de petrol prin 2030. Dar probabil si Putin va fi in mormant. Nu va vedea ce a realizat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă Putin va fi în 2030 în mormânt, ce șanse există ca tu (sau eu...) să nu fii lângă el?

      Ștergere
  7. Căutați acest articol ca sa înțelegeți prețurile de azi:

    If Russia accepts gold for oil, gold price doubles to $3,600, says Credit Suisse's Zoltan Pozsar

    RăspundețiȘtergere
  8. O Rubla "inghetata" la cursul de 60 de Birlici Dolari si/sau Euro, la fel ca si un pret criogenat al petrolului rusesc la 60 de Birlici Barilul, va tine Rusia nu doar in viata, ci si perfect "teapana"=tare!

    Occidentul colectiv a ajuns de rasul-plansul global/mondial.
    Majoritatea opiniilor converg catre aceasta parere/sentiment.

    RăspundețiȘtergere
  9. "Ingehtarea"/"Criogenarea" Rublei si a petrolului rusesc, adica oscilatiile/fluctuatiile multe si marunte in locul fluctuatiilor/oscilatiilor libere si ample de curs, nu pot produce "falii"/rupturi in economia si finantele Rusiei, ci ele inseamna exclusiv:

    stabilitate si predictibilitate a evolutiei economico-financiare rusesti!

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca occidentul colectiv chiar vrea ca sa "rupa"/"franga" Rusiei orice "piata", atunci trebuie ca sa faca evolutiile pe "pietele" respective impredictibile inclusiv pe termen/interval scurt de timp, pentru a le "e_libera"/goli astfel de traderi, prin fluctuatiile/oscilatiile ample pana la dementa senila!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)