marți, 7 aprilie 2009

Astenii primavaratice


În timp ce opinia publică urmăreşte cu inima-n dinţi spectacolul derizoriu al arestării lui Gigi, încep să iasă la iveală din ce în ce mai multe detalii ale unui împrumut care, pe zi ce trece, se dovedeşte a se îndepărta din ce în ce mai mult de ceea ce ar fi trebuit să fie iniţial. Probabil în valul mediatic al recentelor întâmplări, o informaţie precum cea publicată de Financial Times va trece neobservată. La fel de neobservată precum multe alte decizii majore care sunt scuipate în aceste momente.

Conform respectivei ştiri, FMI-ul intenţionează să propună o "terapie de şoc" pentru adoptarea euro pe scară largă în Europa Centrală şi de Est. Conform FMI, această mişcare ar permite estului o traversare mai rapidă a crizei, prin euroizarea datoriei şi prin reducerea riscului de credit indus de instabilitatea cursurilor de schimb.

Evident, dincolo de o mare superficialitate, această analiză este de-a dreptul idioată. Din textul respectiv deducem că, pentru realizarea acestui deziderat, UE va trebui să relaxeze regulile de intrare în zona euro, iar statele care aderă să devină un fel de jucători second-hand. Nu am înţeles dacă respectivelor state li se propune trecerea efectivă la euro sau doar un consiliu monetar. Oricum, în oricare din cazuri, adoptarea precipitată ar conduce către un dezastru de proporţii care ar ameninţa atât stabilitatea noilor aderenţi cât şi pe a UE în ansamblul său.

În ceea ce priveşte statele estice cu monedă liberă, instituirea unui consiliu monetar ar echivala, în prima fază, cu falimente răsunătoare în lanţ, şomaj galopant şi probleme economice profunde. Pierderea flexibilităţii cursului (chiar dacă va fi făcută prin consiliu monetar sau prin trecerea directă la euro) va fi percepută ca un şoc de către întreaga populaţie care se va trezi, peste noapte, în faţa unor creşteri generalizate a preţurilor şi a unor perspective neclare. În general, acest tip de mişcări conduce la agitaţie socială şi perturbări de proporţii. Ca o idee generală, nu trebuie decât să privim la ceea ce s-a întâmplat în Bulgaria după introducerea consiliului monetar pentru a ne da seama de ceea ce ne poate aştepta.

Dacă pentru cei care adoptă euro lucrurile nu vor sta grozav, probabil pentru vestici lucrurile vor fi mai urâte deoarece vor trebui să acopere găurile externalizate de mai noii membri. Chiar dacă aceste economii vor funcţiona oarecum izolate de "rudele bogate", problemele lor se vor propaga mult mai rapid decât acum. Necompetitivele state estice, cu economiile decimate şi fără puterea de a face faţă invaziei produselor vestice îşi vor cere, mai devreme sau mai târziu, drepturile de membri, adică mai mulţi bani. Este logic să se întâmple aşa întrucât vom avea de-a face cu o zonă de consumatori în care procurarea banilor necesari subzistenţei va fi o problemă majoră. Şi nu am discutat decât la nivelul simplului cetăţean întrucât, dacă vom privi la nivel macro, poza va fi de-a dreptul de coşmar deoarece vor apărea datorii externe în creştere exponenţială şi deficite bugetare imense. Iar "acoperitorul suprem" va fi, evident, tătuca de la UE care va avea de înfruntat, pe zi ce trece, un număr tot mai mare de contribuabili nemulţumiţi şi critici la adresa sărăntocilor din est.

Probabil acestea sunt motivele pentru care BCE a refuzat până în acest moment această mişcare. O asemenea decizie ar fi mult prea riscantă pentru toată lumea şi, probabil, ea va fi luată numai şi numai in extremis.

Întorcându-ne cu faţa spre noi, remarc faptul că ceea ce s-a semnat cu FMI este în continuare secretizat la maxim, iar asta cred că ne ascunde surprize majore. În aceste condiţii, intrarea long pe euro are, pentru moment, rol de protecţie. Mai ales dacă ţinem cont de nivelul de curs atins în urma unui optimism pe care mi-e din ce în ce mai greu să-l pricep.

P.S. Opiniile exprimate în acest articol nu sunt recomandări de investiţii!

20 de comentarii:

  1. va urmeresc cu interes blugul de ceva vreme si e primul meu comentariu:

    1. poate o sa considerati "inocenta" perspectiva legata de "optimismul actual legat de curs", dar cred ca -- desi mai putin ca in anii trecuti -- se repeta acelasi scenariul: atat cat sunt, euro adusi de straini se cumpara la pret mic, si are loc o scadere pana la pasti, imediat dupa/inainte urmand ca din diverse motive sa creasca la loc cursul. Si in anii trecuti, in perioada "sarbatorilor" analistii de la ing/raiff/brd etc declarau diverse motive econonice sa explice acest trend. cauzalitate sau nu, inclin sa cred ca "administrarea de curs bnr" prevede asemenea calendare minore, la fel ca si cursul calculat pentru stabilirea bugetului, taxelor etc.

    2.Legat de trecerea la euro, propunerea din FT mentinea ca "se merita" contra trecerea la euro "pe fast forward" renuntarea la loc in consiliul BCE. Nu cred ca bnr ar accepta asa ceva, so not yet.

    in rest, keep up the good work. excelent blog.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu chiar crezi ca mai rezista sandramaua ca sa vezi derulate aceste povesti si europa de est adoptand euro ?

    Hai nea Dane, ca oricat de rabdator incerc sa fiu, cred ca in curand ma las de meserie. Si ar fi pacat, ca pe vremuri dezbateam chestii interesante pe aici... :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim:Chiar sunt curios sa vad cum se va comporta euro in perioada pascala. Parerea mea e ca nu vom mai avea intrari atat de mari din cauza problemelor economice din vest.
    Ceea ce vedem acum nu este cauzat de intrarile de valuta; mai degraba este vorba de renuntari ale unor investitori mari la pozitiile long pe euro si de un optimism prostesc. Aceasta poate crea o oportunitate majora de achizitie de euro la preturi mici, probabil cele mai mici din acest an.

    Propunerea din FT cred ca este un mijloc de "obisnuire" a opiniei publice cu ideea aceasta. Sunt curios ce va aparea in perioada urmatoare.

    Flavian: La cum merg lucrurile acum nu ma mai mira nici daca se propune trecerea Europei de Est la dolar sau la rubla. Din Est, singurii care par a avea lideri coerenti sunt cehii. In rest, mi-e greu sa ma pronunt...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mă tem că ai dreptate cu încercarea FMI de a introduce un consiliu monetar mascat în Est. Nu ştiu, Bulgaria mai e în acest regim? Pentru că dacă răspunsul este "da", atunci de aici le-a venit ideea. Bulgaria are excedente bugetare şi nici deficitele externe nu sunt o problemă.
    Totuşi, FMI a înţeles ceva din tot ce se întâmplă în economie, la nivel global?
    În rest, ca şi tine, mă întreb, nu că aş avea "motive" în cont: de ce dracu se apreciază leul? Că intră euro de afară? De ce nu s-a întâmplat şi de Crăciun, în 2008?

    RăspundețiȘtergere
  5. pentru constantin gheorghe

    daca un deficit de cont curent de 24% din PIB este mic atunci nu stiu ce sa zic despre situatia din Bulgaria. Intr-o lume in care toti cauta sa-si devalorizeze monedele pentru a-si "acoperi" datoriile cum crezi ca se simte o moneda legata de un curs fix introdus pe anumite fundamente economice care nu mai sunt de actualitate? Sa mai amintesc de dezastrul din tarile baltice care sunt tot sub un consiliu monetar?

    RăspundețiȘtergere
  6. N-am spus că regimul de consiliu monetar este o fericire sau o soluţie. În general, Bulgaria şi ţările baltice au fost prezentate drept poveşti de succes, ni s-au dat de exemplu. Exista o şansă ca şi de data asta să funcţioneze gândirea în clişee. Şi apoi, nu spune Murphy că orice soluţie naşte noi probleme?

    RăspundețiȘtergere
  7. Si pe mine ma surprinde in totalitatea aceasta neasteptata "intarire" a leului din ultima perioada cu aproape 4%. Ma asteptam la o usoara scadere, datorata acordului cu FMI, insa doar atat si urmate, dupa Paste, de o revenire a trendului descrescator.
    In acest context "optimist" vroiam sa intreb stimatii cititori/comentatori ai acestui excelent blog (pe teme economice), CUM VAD UNELE (DESTULE) DECLARATII CARE PREVAD IN VIITORUL APROPIAT, PE TERMENE SCURTE, O APRECIERE A CURSULUI PANA CHIAR SPRE 4-3,8 LEI/EURO!!!??? Manipulare, interese, optimism prostesc sau o realitate conjuncturala? EXISTA ACEASTA POSIBILITATE? Si cum vedeti leul, spre toamna, dupa (re)alegerea lui Base?

    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mda, cehii nu prea mai sunt estici. Ca ei s-au despartit de slovacii lor. Dar la care lideri coerenti te refereai ? Cei vechi sau cei noi ? :)

    După Ungaria şi Letonia, ale căror guverne au fost nevoite să îşi dea demisia din cauza proastei gestionări a crizei economice, a venit rândul Cehiei

    Rock - exista sansa pentru orice acum, chiar daca fundamentele duc spre un curs de 4.5-5.0 n-am exclus nici in trecut posibilitatea unei intariri pe termen scurt a RON-ului in conditiile unei infuzii artificiale: Previziuni din trecut

    La cum il vad eu pe Isarescu sper sa nu puna botul la vrajelile si presiunile din afara: imprumuturi FMI dupa ce ca deficitul e varza, cu care sa pompeze apoi bailouturi aiurea in banci straine care ne-au jumulit de comisioane mari atatia ani si acuma se dau ranite. Insa cum si politicul isi baga coada de multe ori, s-ar putea vedem totusi un pachetel de "proptire" aprobat si la noi pentru 2-3 banci mai importante.

    Posibil ca in acel moment, RON-ul sa isi mai revina nitzel, la valori sub 4.0 inainte sa o ia din nou vertiginos la vale. Dar sansele sunt mici si oricum cred ca vom vedea inainte de craciunul viitor un euro aproape de 5 RON.


    Estimarea de mai sus era facuta in ianuarie. Intre timp ai nostri au pus din pacate botul, RON-ul e pompat cu veselie si a inceput usurel sa se aprecieze, dar totul e de forma. Sau mai bine zis tot raul spre bine... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum zicea Dan mai sus, stam si ne crucim la ce mai fac ai nostri si nu ne mai mira nimic. Dupa miscarea "superba" pe care au facut-o cu FMI-ul acum incep sa devina chiar simpatici. Trag de RON in jos, desi nu au nici un fundament solid: Guvernul Disperarii Nationale . Apoi dau in cap IMM-urilor si asa afectate de criza. Vesti bune pe toata linia. Bune fara ghilimele. De ce ? De asta:

    Se pare ca esti chiar suparat si indignat! Eu sint incintat! Sistemul nu se poate prabusi daca nu se fac niste timpenii imense "din interior", iar mie mi se pare ca lucrurile sint pe calea cea buna, doar ca se inainteaza cu pasi modesti...Poate intelegi ce vreau sa spun.

    Normal ca intelegem. Cand ziceam eu ca trebuie sa priviti cu alti ochi toate lucrurile astea "negative"...

    Deci trebuie sa privim cu ochi buni imprumutul FMI. Care a fost facut pentru a sprijini bancile straine. In ideea ca factura o vor plati la toamna romanii cand RON-ul se va duce la vale si IMM-urile vor plati impozite. Vedeti voi, asta e de fapt munitie care se strange acuma. Pentru ca imprumutul FMI ne ajuta asa cum i-a ajutat si pe altii:

    Financial Times Deutschland constata ca, "dupa Ungaria si Letonia, Romania este cea de a treia tara care trebuie salvata de la faliment" si ca pentru 20 de miliarde de euro, Bucurestiul a trebuit sa accepte conditii dure, negociate timp de doua saptamani.
    Pentru cine n-a inteles inca, sa arunce un ochi aici ca sa vada cum "au fost salvati" ungurii si letonii:

    Budapesta: Zeci de mii de manifestanti cer alegeri legislative anticipate

    Cel puţin 10.000 de oameni au ieşit în stradă, marţi seară, în capitala letonă pentru a cere alegeri anticipate, pe fondul crizei economice

    După Ungaria şi Letonia, ale căror guverne au fost nevoite să îşi dea demisia din cauza proastei gestionări a crizei economice, a venit rândul Cehiei

    Mda, se anunta vremuri interesante si in plan intern. Chiar daca romanii sunt mai rabdatori din fire si multi inca au indoieli ca va "exploda mamaliga" si la noi. Eu in schimb sunt mai optimist din fire, asa cum am mai explicat pe aici... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu va suparati, dar in Europa nu sunt probleme? Adica la ei totul e OK si noi e varza totul astfel incat Euro sa creasca neconteniot in raport cu RON? Vezi Irlanda, cu deficit de 13%. Vezi Spania cu somaj record. Poate ca nici europenilor (zona euro) nu le convine o intarire a monedei lor fata de cele din estul Europei care duce la cresterea importurilor si micsorarea exporturilor (zonei euro).
    Mu uitati un aspect foarte important: si restul monedelor din estul europei s-au intarit in perioada asta, fara sa aiba un acord cu FMI. Deci la noi au fost doua cauze care s-au suprapus. Daca puneti intarirea ROn-ului numai pe seama acordului cu FMI gresiti.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pe undeva se poate afirma că factorul de dezechilibru major din euro-zonă e Germania care e cel mai mare exportator al lumii şi care în mod constant a cam făcut presiuni pentru un euro mai slab ... cu toate efectele perverse pe care le simt la ora actuală spaniolii şi esticii ... :(

    RăspundețiȘtergere
  12. Ar fi frumos, dar nu cred ca declinul euro a inceput deja.

    Ordinea pe care o vad ar fi propagarea clasica: prabusire dolar, banci americane, banci europene, apoi euro si ron cam in ordinea asta.

    RăspundețiȘtergere
  13. flavian, nu ma refeream inca la prabusire ci doar la o corectie a cursului. Vorbeam stric de raportul eur/ron sau eur/zlot si nu de puterea de cumparare. dar referitor la ordinea caderii cred ca deja s-a stabilit un lucru: primu mare care o sa cada o sa fie GM. Si desi falimentul in sine e un lucru sanatos in perioade normale, semnalul in piata o sa fie dezastruos, indiferent cum o sa fie cosmetizat (deja a inceput cosmetizarea daca esti atent la stiri)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ar fi interesanta trecerea la euro a esticilor dar stii cum?
    Peste noapte si in limita a 200 de euro. :P

    RăspundețiȘtergere
  15. Mda, pe GM il tot cosmetizeaza de vreo juma de an.

    Sau e mai corect spus "imbalsameaza" ? :)

    Oricum, nici cu AIG-ul nu mi-e rusine cum l-au tot "aranjat"...

    RăspundețiȘtergere
  16. Diferenta dintre AIG si GM este mare, dupa parerea mea: AIG este in criza pentru ca trebuit sa plateasca despagubiri imense catre banci, pentru credite asigurate aiurea, deci este in criza din cauza crizei, iar GM este in criza de catva ani, adica merge inc ontinuu pe pierderi. Si i s-a infundat.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Dan

    IMHO, cresterea preturilor in euro s-ar face doar la nivel real (prin scaderi de venituri) nu si nominal.

    Practic, cu o baza monetara in euro controlata de bce, romanii vor invata in cel mai greu mod posibil care e valoarea banului.

    RăspundețiȘtergere
  18. Stiu ca diferentele sunt mari. Si ca AIG-ul e folosit ca intermediar pentru redistribuirea bailouturilor catre banci si nu numai.

    Dar pe mine ma intereseaza asemanarea: ambele sunt la morga si gata de dus la groapa de unde au mai fost intoarse de vreo 2 ori... :)

    RăspundețiȘtergere
  19. GM merge pe pierderi de cativa ani?
    Nicio problema, vine Pogea cu impozitul forfetar si i-o trage.

    RăspundețiȘtergere
  20. Romania poate iesi din criza mult mai puternica decat a intrat, dar trebuie evitate capacele puse de "binevoitori" gen: FMI, BCE, S&P, Moody's, Erste, SocGen, Viena etc.

    Ideea ar fi sa-l lasam pe Isarescu sa-si faca treaba si sa terminam naibii autostrazile alea pana in 2012.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)