joi, 9 aprilie 2009

Muntele de aur

Asistăm de câteva luni la o continuă propagandă pro aur. Se dau indicaţii, se fac prognoze şi se judecă emoţional. Mai mult, am început să primesc tone de spam cu recomandări pentru aur. Când lucrurile stau aşa, înseamnă că e timpul să ne uităm mai atent.

Ei bine, de câtva timp încoace(mai precis de la sfârşitul lui februarie), graficul aurului dă semne clare de slăbiciune. Din punct de vedere tehnic, ceea ce ar fi trebuit să ne atragă atenţia este formaţiunea doble top şi confirmarea căderii din ultimele zile. Evident, această mişcare a fost accelerată şi de decizia FMI de a-şi vinde din aur. Ca o idee generală, probabil vom avea o scurtă perioadă de consolidare a nivelului actual, urmând ca preţul să ajungă în jurul valorii de 800 $. Lucrurile stau similar şi pentru argint care, cel mai probabil, va ajunge în scurt timp la 10.5$.Cum o imagine face cât o mie de cuvinte, nu-mi rămâne decât să vă invit să priviţi graficul aurului şi să trageţi singuri concluziile.



Estimez că mişcarea la care asistăm acum este mult mai amplă şi se va propaga la nivelul întregii pieţe de mărfuri. Într-o oarecare măsură, putem considera actuala turnură ca un semnal de alarmă care anunţă înrăutăţirea situaţiei generale sub efectul unui nou impuls deflaţionist. Încă suntem foarte departe de rezolvarea problemelor şi, parafrazând o glumă a unui prieten, voi spune că "viitorul sună short".

P.S. Nu ştiu dacă aţi vizitat până acum site-ul Finviz(http://www.finviz.com/). Dacă nu, vă recomand călduros să pierdeţi câtva timp pe el. Modul de vizualizare a pieţelor este total novator.

20 de comentarii:

  1. Nu stiu daca "unii" recomanda degeaba aurul, dar tu sigur ai un "os" contra lui. Si mai curios ca in acelasi timp il lauzi pe Schiff... :)

    Ca aurul da semne de usoara deflatie impusionata si de anuntul FMI comentam si eu acum 3 zile pe AICI.

    Dar eu nu o vad ca pe un dezavantaj. Ci ca pe o ultima oportunitate de a mai cumpara aur ieftin, asa cum sublinia si Jim Rogers, alt personaj pe care il place sa-l citezi dar nu sa-l si asculti... :)

    Let IMF sell gold

    Astea-s chestii deja discutate si chiar daca preferi sa le ignori, banuiesc ca le stii deja. In schimb nu stiu daca ai vazut ca in ultima vreme se inmultesc stirile de genul asta:

    Did the ECB Save COMEX from Gold Default?

    In normal times, very few people do this. Only about 1% or less of gold contracts must be delivered. The lack of delivery demand allows the casino-like world of paper gold futures contracts to operate. Very few short sellers actually expect or intend to deliver real gold. They are, mostly, merely playing with paper. It was amazing, therefore, when March 30, 2009 came and passed, and so many people stood for delivery, refusing to part with their long gold futures positions.

    NYSE Runs Out of Gold Bars: What Happens Next?

    After a customer complaint, I contacted the head of regulatory compliance at NYSE-Liffe, and had a serious chat with him. He seemed like a nice enough fellow, but he wouldn’t admit that NYSE-Liffe had run out of 1 kilo bars. He said that the warehouse registrar has complete “discretion” to hand out paper WDRs, representing a 1/3rd interest in a 100 ounce bar, if the “circumstances warrant”.

    The exchange clearly misled the public, intentionally or unintentionally, and allowed clearing members to sell huge numbers of 1 kg contracts, even though they did not have enough 1 kg. bars to fulfill the contracts.

    RăspundețiȘtergere
  2. Flavian: Eu vorbesc despre realitatea care se vede cu ochiul liber si nu este vorba ca am ceva contra aurului(graficul spune totul!). Asta nu inseamna ca atunci cand aurul va ajunge la 800 sau 600, daca voi intui ca se va duce in sus, nu voi deschide noi pozitii long.

    Daca Schiff sau Rogers spun ceva nu este obligatoriu ca acel ceva sa se intample. In ceea ce-l priveste pe Schiff, acesta are o mare problema cu timing-ul(pe care chiar el si-o recunoaste).

    Referitor la tine, cred ca faci doua greseli fundamentale:
    1. crezi ca ceea ce vrei(sau estimezi) tu sa se intample se va intampla cu adevarat; asta nu face altceva decat sa te indeparteze de realitate(trebuie sa tii cont de faptul ca nu lumea se invarte in jurul tau, ci invers);
    2. dai dovada de sentimentalism inutil. Atasamentul pentru un titlu(o pozitie) este principala cauza pentru care multi pierd la bursa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eh lasa, ca si introducerea ta spune totul... :)

    Iar graficul face si el ce poate, in vremurile de acum ce valoare mai au graficele ? Vrei sa-l comparam cu graficul de la DOW sa vedem care sta mai bine in ultimul an ? ;)

    Referitor la tine, faptul ca te critic e ceva pozitiv. Inseamna ca inca ma mai intereseaza ce spui si nu am pierdut speranta ca vom ajunge intr-o zi sa ajungem la concluzii comune. Cu hymerion de exemplu am pierdut de mult aceasta speranta si dupa cateva tentative esuate am inceput sa dau tot mai rar pe acolo. De Manole iar ma plictisisem intr-o vreme ca in afara de imobiliare nu prea mai stia si o daduse in politica la un moment, dar acum si-a mai revenit si el.

    Si in rest ii numeri pe degete pe cei care mai pricep cate ceva despre situatia de acum. Mai ales ca majoritatea inca privesc lucrurile dintr-un singur unghi. Al bancherului. Al "imobilistului". Sau in cazul tau al economistului. Fiecare cu convingerile si cu stilul specific meseriei. Chiar daca unii scot capul din cutiutza mai mult decat altii, e greu sa-i faci sa-si puna intrebari dincolo de barierele pe care si le-au impus singuri.

    Eu din IT care mi-e principala activitate am invatat ca nimic nu-i imposibil. Ce acum 5 ani parea SF, azi e realitate. Si sunt gata sa accept aproape orice, atata timp cat mi se explica frumos. Si nici nu merge cu ascunsul dupa grafice sau dupa visin, pentru ca de obicei acolo lucrurile merg sau nu. Simplu. Teoria e frumoasa, dar fara practica nu valoreaza doi bani... :)

    Poate sunt prea efervescent uneori, poate imi place sa spun lucrurilor pe nume si sa le argumentez si sa le repet atunci cand vad ca nu mi se aduc contra-argumente solide. Unii considera asta defect, altii un lucru pozitiv. Inca o data, depinde unghiul din care privesti... ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Citesc la amandoi blogurile si sunt informatii interesante. Nu intru in categoria celor care sa aiba bani si sa ii investeasca in aur (as fi vrut sa fiu acolo.. sau poate nu, ca aveam dureri de cap mai mari :) ). Pe Flavian il inteleg ca e mai agitat, sunt in acelasi domeniu :))) .

    Incerc sa mai fac o cheltuiala (am scris bine si cred ca se poate deduce ce e, ca acusi vine o familie..) cu banii care ii am acum (fara banca!), mai ales ca mai incolo nu se stie ce si cat vor valora, doar ca astept piata sa mai scada si vad atunci. Am un credit cu care ma descurc(nu e mare, doar sper sa nu fie surprize majore care sa ma traga in jos). Cred ca in mare decriu situatia unora care se descurca pe moment si care au incercat sa faca cate ceva, fara insa a sari calul :) .

    E interesant sa va citesc (Flavian s-a descris bine in am doilea post) si agitatia de la Flavian se compenseaza cu calmul de la Dan, deci e de bine :)

    Pastrati directia si incercati sa deslusiti cat mai bine ce se intampla, ca macar daca se intampla unele lucruri, sa nu fim surprinsi, ci sa incercam sa scapam cat mai bine din perioada ce va urma. Important e sa avem o baza cu care sa ne revenim si sa fim cu ochii si urechile in patru.

    RăspundețiȘtergere
  5. Este absolut normal ca pretul aurului sa inregistreze un mic declin in perioada asta de crestere a burselor. Stai sa inceapa panica, sa apara cateva falimente rasunatoare, si sa vezi cum o ia la galop in sus. Nu pentru ca aurul va fi baza sistemului monetar ci pentru ca e usor de ascuns, de transportat, de depozitat, nu e perisabil si are vandabilitate mare. Referitor la sistemul monetar este clar ca in viitor acesta va avea la baza unitati de energie.

    RăspundețiȘtergere
  6. tania - si daca energia va deveni gratuita ? ;)

    Sau daca va fi bazat pe inteligenta ? :)

    Cata vreme capitalul financiar e criteriul care imparte lumea, progresul va fi mai lent decat daca capitalul intelectual ii ia locul. de ce? pentru ca odata capitalul financiar dobandit se pierde mai greu de-a lungul generatiilor (stiu, bla-bla-bla au fost catralioane de cazuri de-a lungul timpului, dar cateva exceptii nu formeaza o regula). iar generatiile urmatoare pot fi de capete seci (capitalul nu e garantul inteligentei plozilor). astfel, capatzanile luminate fara capital vor lucra pentru aceste capete seci, iar motivarea capatzanilor luminate in a face mai mult va fi diminuata de castigul mai mic (partea leului se duce la detinatorul de capital). mai mult, capitalul financiar e un criteriu de evaluare inechitabil, pentru ca nu evalueaza individul pe baza aptitudinilor sale, ci intreg neamul de 30 de generatii incoace. mai corect mi s-ar parea ca locul fiecaruia in societate sa fie dat de aptitudinile proprii, nu ale strabunicilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Flavian: esti simpatic flavian. Stii ce inseamna energie gratuita? inseamna aur gratuit. Pentru ca orice material, format din electroni, protoni, neutroni (si ce o mai fi pe acolo) s epoate transforma in aur 9si iti mai raman niscai protoni, neutroni, etc) cu un anumit cost energetic. decie energia = moneda, din moment ce vorbim de cost energetic.

    In alta ordine de idei, cand energia devine gratuita (adica totul devine gratuit) ajungem la capatul drumului (civilizatie). Dupa aia nu mai urmeaza nimic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vezi, asta numesc eu discutie inteligenta si cap scos din cutie... :)

    Bravo, rapuns corect. E=mc2

    Dar moneda e mult spus daca in momentul respectiv nu mai exista de fapt economie. Cel putin nu asa cum o inteleg economistii de acum.

    Dar poti sa duci exercitiul asta de imaginatie mai departe ? De ce zici ca nu mai urmeaza nimic ? Ce s-ar intampla cu civilizatia in cazul acela ?

    RăspundețiȘtergere
  9. E interesant gedankenexperiment-ul asta, si vrem nu vrem energia nu va fi gratuita, ci va proveni din desertul apartinand unui seic sau print sau din campia cu vanturi puternice a vreunui mongol. Ideea de proprietate nu va disparea odata cu petrolul sau carbunele.
    Dar sa nu uitam ca pana la dumnezeu ne mananca sfintii si ca desi tehnic par a fi semnele unei scaderi temporare pe aur pe termen lung falimentele rasunatoare sunt practic garantate si investitia in aur e una care te ajuta sa dormi mai linistit.
    E interesant cum flavian se cearta cu dan desi au in general aceeasi perspectiva. Flavian, prea multa cafea? Dan nu cred ca spune ca aurul e supraevaluat sau ca se duce dracului sau ceva de gen - doar ca pe termen scurt e posibil sa scada un 10%. So what? more for us.

    RăspundețiȘtergere
  10. Până una-alta vom avea un G 2 la Beijing, şi acolo se poate scoate din joben un acord în favoarea unei monede compozite, cam ca DST FMI, şi atunci importanţa aurului va scădea. Nici China, nici SUA nu cred că se gândesc la etalonul aur, ambele având probleme cu dolarul.
    Cred că lucrurile vor evolua în direcţia structurării acestei noi monede, care poate va rezolva ceva probleme. Sau poate genera altele. Cine ştie? Cum ne-o fi norocul. Cam pe aici suntem...

    RăspundețiȘtergere
  11. @flavian

    aurul ca aurul. ok. dar ce ar fi daca am pune pe picioare o noua tehnica de investitii: swarm trading. Cuvinte cheie: swarm intelligence, stigmergy, flocking. Nimeni nu detine controlul roiului. Tot roiul respecta cateva reguli de baza.

    RăspundețiȘtergere
  12. cmusat - nu ne certam, dezbatem. E o dezbatere mai veche, care se mai inteteste din cand in cand. Eu sunt un pic pro-aur, iar Dan un pic contra. Cateodata se simte mai tare diferenta asta. A doua cafea abia acum am baut-o... :)

    Constantin - cand o lovi inflatia dolarul, crezi ca lumea o sa se mai gandeasca la ce vrea China sau US ? Si o sa fuga din dolar in SDR-uri ? Cu care nici la banca nici la amanet nu poti sa mergi ? Sa fim seriosi ;)

    G20 Authorizes Global Printing of Money Out of Thin Air

    As I read it, there are about $250 billion in outright grants, $500 billion in loans, and $250 billion in Special Drawing Rights (SDRs). Given that none of the governments in question, except China, have that kind of money lying around, the $250 billion in grants and $500 billion in loans will have to be printed out of thin air.

    More worryingly was the authorization to create $250 billion SDRs out of thin air. Usually described as a ?synthetic currency,? they are nothing more than a type money created out of thin air, but one without any particular association to any given country.

    Think about that for a minute. SDRs are being printed out of thin air by an institution that does not have any particular taxing power over the productive output of any particular nation.

    What does this sort of money mean? What exactly is it?


    Deci FMI era pana acum un fel de banca internationala. Lua bani imprumut de la tarile cu rezerve mai mari si dadea la alea amarate. Cu dobanda si conditii evident. Apoi cand primea inapoi fondurile, isi opreau comisionul si tot asa. Pana le-a venit ideea cu SDR-urile, adica un fel de bani proprii, fara nici un suport real.

    Dar foarte buni la produs inflatie cum le place celor de sus. Pe tot globul, nu doar la americani care aveau pana acum dolarul ca moneda de rezerva internationala. Si erau sigurii care puteau imprima la greu fara sa-i traga nimeni de urechi... pana acum :)

    Na hai ca ne-am luat cu vorba si vad ca nimeni n-a mai continuat ideea cu energia ca moneda si ce s-ar intampla cu civilizatia daca energia ar deveni gratuita. Nici un amator de "brainstormiguri" ? Sau era "swarminguri" ? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Hai ca evolueaza discutia interesant.

    Cand energia e gratuita ramane doar diferenta intelectuala / spirituala intre oameni, nu vor mai fi certuri si lumea se va ocupa de chestii mai interesante, explorari, descoperiri, inventii, etc. Practic, omul nu ar mai fi ingreunat de grijile zilnice, ci ar fi un pas fantastic in directia creatiei si imaginatiei, fiecare cu ce ii place. Ar fi un moment de evolutie fantastic si mi-ar placea sa traiesc asemenea vremuri! Sa faci ceea ce iti place cu adevarat!

    Ideea e ca poate deveni periculos fara o minte normala (deci mai trebuie evolutie pana atunci). Prin urmare, daca ar fi posibil la un moment dat, ar fi ceva super si fiecare ar face ce ii place (aici intervine pasiunea pentru diverse lucruri). Pana atunci insa mai este. Vad treaba asta realizabila, dar in zeci de zeci de ani (sa nu zicem sute), atunci cand daca o sa vezi cu are vecinu nush ce chestia ciudata si care arata SF, sa nu mori de ciuda, ci sa il intrebi: "da ce face chestia asta? merita?" si daca ti se pare fun, sa o folosesti (nu uitati, energia gratuita inseamna cam tot ce vrei gratuit).
    Stiti cum e, atunci cand ai acces la orice, parca nu mai vrei asa de mult acel orice si viata e mai putin stresanta si te concentrezi pe ce e important.

    next opinion :)

    RăspundețiȘtergere
  14. O continuare: in acel viitor departat ganditi-va doar ca se va merge ziua la un loc (numit acum de noi loc de munca, dar nu se va numi asa) unde toti cei pasionati de o anumita zona vor dezbate/construi/testa diverse lucruri cu adevarat folositoare si fara tenta comerciala de azi :) . Real usefull stuff! Dar pana atunci, multa apa va mai curge pe Dunare :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, pe unde cuvântează flavian, SF-ul prinde contur.
    În esenţă, nu-i bine să recomanzi cumpărare pe petrol la 140$/barilul, nici aur la 1000 $/uncia, dar dacă tot ai făcut-o, cel puţin eşti scutit pe viaţa de emoţia că ai putea s-o ... comiţi mai rău de atât.

    RăspundețiȘtergere
  16. Flavian, era doar o incercare de brainstorming;). Altii aplica conceptul asta deja si in marketing: http://www.ddb.com/pdf/yellowpapers/DDB_YP_Swarm_210408.pdf

    RăspundețiȘtergere
  17. Flavian: Cu toate comentariile tale offtopic ai facut varza toate opiniile care s-ar fi putut face pe marginea acestui subiect. Sincer, nu inteleg de ce-ti place atat de mult sa bati campii si sa te indepartezi de la realitate. Iti garantez ca nu vei mai vedea niciodata intoarcerea la etalonul aur pentru ca nu mai este posibila(poate doar daca o luam iar de la epoca de piatra). De asemenea, nu vei vedea niciodata banul desfiintat. Inceraca sa traiesti in realitate si sa intelegi lumea asa cum e, nu cum ai vrea tu sa fie.

    In alta ordine de idei, intelege ca eu traiesc din asta si nu-mi permit sa fiu tributar unei idei fixe. Ideea fixa inseamna pierdere de bani. Un exemplu: estimasem ca dupa G20 piata va intra in cadere. N-a fost asa, realitatea de acum e alta. Evident ca am fost protejat de ordine stop-loss, iar pozitiile long inca sunt active(o regula de baza e ca intotdeauna trebuie sa-ti asiguri spatele). Daca as fi mers ca tine n-as fi facut altceva decat sa privesc cum mi se scurg banii din buzunar si cum niste oameni care au avut incredere in mine ma injura.

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonim - frumos, chiar daca s-a suparat Dan pe noi ca i-am deturnat forumul :)

    Costele, nu fi iar gelos :)

    wingover - am lucrat si eu in market research ;)

    Dan - hehe, in sfarsit un post pe gustul meu. In care spui si tu lucrurilor pe nume. Sa stii ca-l notez. Si mai vorbim in cateva luni sa vedem cine a avut dreptate cu banii sau cu aurul :)

    In ce priveste miscarile tale la bursa, nu pot decat sa zambesc. Iti inteleg acum "ascunsul pe dupa visin" de care tot ziceam. Normal ca atunci cand esti implicat direct te doare mult mai tare. Si comentezi mai putin. Si te stresezi mai mult. Mda, mesajul asta explica multe... :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Flavian: Daca in cateva luni aurul va fi 10000$, sa fii sigur ca voi avea aur. Daca va fi la 2$, atunci voi avea dolari sau euro sau pietre sau ce va fi mai rentabil. Asta e munca mea, din asta traiesc si in niciun caz nu ma indragostesc de pozitiile deschise. Daca stau si ma opun trendului mor de foame. Ceea ce-ti recomand sa aprofundezi e o chestie veche de cand lumea si general valabila: "trend is your friend".

    P.S. In alta ordine de idei, si eu am un bg. solid in IT, dar nu sunt asa vulcanic :-))

    RăspundețiȘtergere
  20. Flavian, daca tot imi folosesti link-urile (Martenson) si ideile cu care vin pe forumul ala (inteligenta ca moneda universala), macar fa-o cum trebuie.

    Ti-am mai zis o data sa dai dovada de seriozitate si nu de "socialism", ca uite si tu unde s-a ajuns din cauza asta. Incerca sa recunosti meritele celorlalti chiar daca asta intra in contradictie cu ce afirmi tu, ca vorba lui Aristotel (salut maestre!), daca ar fi cumparat cineva aur la 1000 si petrol la 140 acum nu mai aveai timp sa postezi asa mult - sau poate tocmai de aia. :) Daca ar fi vorba de banii tai nu cred ca ai fi asa superficial.


    Tu scoti din context o gramada de chestii, le amesteci "ca sa inteleaga lumea" insa nu reusesti decat sa-i ametesti pe toti, sau sa ai o oarecare priza la nestiutori. Din punctul meu de vedere mai bine nu ai zicea nimic, cel putin pana nu intelegi cum e cu drepturile de autor.


    http://forum.computergames.ro/39556427-post2916.html


    pentru cei care sunt curiosi sa vada mai multe de autorul postului respectiv (adica eu :D), va ofer inca un link, de data asta din 2005. Schiffer e mic copil :P

    http://forum.computergames.ro/31-stonehenge/153025-gold-price.html#post35328092

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)