joi, 23 aprilie 2009

SIF si de la capat

Asistăm de câtva timp la un spectacol grotesc care, în orice societate normală, ar fi fost aspru sancţionat de către investitori. Da, este vorba despre sarabanda suspendării drepturilor de vot ale unor acţionari care, vezi Doamne, acţionează concertat. Până acum nu am înţeles prea bine de ce un membru în, să spunem, conducerea unei bănci ar acţiona concertat cu banca sau de ce o rudă de-a mea ar acţiona în mod automat concertat cu mine. Sunt decizii halucinante, puse în aplicare doct de către o minoritate mai egală decât restul acţionarilor şi care ne mută pe un tărâm fantasmagoric al uneltirilor, conspiraţiilor sau al frăţiilor oculte.

În mod evident putem spune că aceste deviaţii de la un comportament normal au fost posibile cu ajutorul CNVM, o instituţie al cărei sens pe această planetă mi-e din ce în ce mai greu să-l percep. Nu înţeleg pe cine apără instituţia în cauză prin intermediul aberantei instrucţiuni 1/2007(cred că nu i-am greşit numarul) care defineşte "acţiunea concertată". Practic, această noţiune vagă permite unei neo-nomenclaturi cocoţate la şefia unor societăţi eminamente private să subziste fără nicio legătură cu legile normale ale pieţei. N-am înţeles până acum de ce este rău când un individ(sau o entitate) reuşeşte să deţină pachetul de control al unui SIF. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care sunt un critic al noţiunii de "investiţie în SIF-uri".

Nu am reuşit să înţeleg până acum fascinaţia unora pentru investiţia în aceste titluri atât timp cât legislaţia care le guvernează este vagă. Sloganul pe care-l aud sistematic de aproape zece ani este că preţul plătit pentru o acţiune SIF reprezintă de fapt achiziţionarea cu un discount semnificativ a unor acţiuni valoroase. Nimic mai fals! Acţiunile SIF cred că sunt extrem de riscante, iar celor care cred în poveştile referitoare la discounturi le recomand să studieze ceva mai bine legislaţia, în special "Legea insolvenţei". De ce am ţinut să amintesc această lege e simplu: în caz de probleme toate "discounturile" pe baza cărora ai investit devin desuete şi se topesc într-o procedură în care prioritari sunt creditorii. Atunci când investeşti într-o firmă o faci pentru performanţa economică de care dă dovadă, pentru încrederea pe care o acorzi managementului, pentru perspectiva pe care o are s.a.m.d. Au SIF-urile ceva din cele enumerate? Mă abţin de la comentarii.

Nu neg faptul că aceste titluri sunt tentante pentru speculaţii pe termen scurt datorită, în principal, volatilităţii. Chiar şi din această perspectivă sunt curios să văd cât timp va mai funcţiona creşterea preţului pe baza ştirilor privind pragul de deţinere...

7 comentarii:

  1. Ce-mi place mie atitudinea asta a ta revoltata din postari. In care te dai mirat de ce au mai scornit baietii veseli in fiecare zi.

    La inceput o luam de buna, dar acum ca ne stim de atata vreme, tind sa cred ca face parte din stilul artistic. Si am impresia ca de fapt nici pe tine nu prea te mai mira nimic, dar iti place sa te dai contrariat de ochii publicului.

    Ma insel ? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred ca actuala conducere a SIF-urilor ramane pe baricade si ma intrebam ce se va intampla maine cu pretul sif-urilor? Un pronostic o maslina?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Dan

    Chiar presupunand ca dau faliment, sa luam ca exemplu SIF4:

    - capitaluri proprii 1.5 milarde
    - datorii 0.1 miliarde
    - P/BV 0.23

    Nu vad cum ai putea iesi in pierdere. Chiar daca bv ar scadea la jumatate si datoriile s-ar dubla, tot ai iesi pe plus.

    In rest sunt de acord cu tine. Mi se par niste strutzocamile comuniste cu pragurile de detzinere si toate scandalurile care graviteaza in jurul lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. B: Nu-mi plac SIF-urile. Iar prin prisma informatiilor pe care le am, cred ca nu-mi plac deloc :-))
    John: Pe hartie multe stau frumos. Exista insa atatea metode de sifonare...

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-a placut cum ai inceput dar in paragraful 2 ai luat-o pe ulei. Sif-urile, dragul meu specialist, nu prea au datorii, si care sunt devin neglijabile daca le compari cu valoarea portofoliilor.. Asa ca daca stai sa faci un calcul, chiar sunt actiuni ( in principal bcr, brd si tlv) la discount.. Mega discount de fapt.. Peste 60% la preturile de azi. Problema sunt insa costurile.. Care conform unui articol din business standard de azi ajung doar pe salarii la 5 milioame de euro pe an.. Not bad pentru a sta la barfe asteptand dividendele de la bancile mai sus mentionate ca sa te lauzi ca mama ce profitabili suntem..

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim: Crezi ca nu stiu ca datoriile pe care le au SIF-urile sunt insignifiante? Tin sa te avertizez ca atunci cand analizezi exclusiv prin prisma portofoliului s-ar putea sa ignori capacitatile unora ca Dinel. Mai traim si mai vorbim... :-))

    RăspundețiȘtergere
  7. am intrat pt prima data acum pe blogul tau. ma bucur ca existi si in acest mod si ca ai creat o platformalegata de piata de capital. dupa o lunga perioada de cadere,pesimism si pe alocuri panica,piata pare sa-si revina. in afara de trendul extern,pe plan local stafeta cresterilor a fost preluata de financiare cu sif-ele portdrapel. sunt fan sif dar nu agreez deloc managementul aservit unei parti a spectrului politic si desigur,propriilor interese. la patrimoniul initial primit cadou ar fi trebuit ca averea lor sa fie la fiecare de miliarde de euro. desigur ,se poate invoca faptul ca au fost si prudenti in administrarea portofoliilor . oricum,se prefigureaza clar schimbarea si preluarea administrarii lor de adevarati indrepatiti adica actionarii semnificativi. asa ca,in continuare ele,sif-ele,raman cele mai atractive investitii-au patrimoniu mult subevaluat prin capitalizarea bursiera,au lichiditate(relativ la dimensiunea BVB ,desigur)si se pare ca MARELE RAZBOI pt SIF-e e declansat.eu cred case vor dubla. o alta actiune care se vrea tinuta sub observatie prin prisma bugetului anuntat pe 2009 este UZIN-profit previzionat (si deja realizat!):15milioaneron lao capitalizare de sub 10 milioane ron! in plus se pare ca au asigurate venituri de 2 milioane dolari anual tmp de zece ani provenite din restantele datorate de irak si garantate prin statul roman. deasemenea,au o gramada de litigii pt creante de aproape 100milioane dar si pt datorii,cica inventate,puse in carca ilegal de nin de finante. una peste alta,este o firma cu adevarat interesanta. pe "vremuri" era in top 10 dupa cifra de afaceri!!!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)