marți, 14 aprilie 2009

Somewhere in Time

Nu vreau să devin scepticul de serviciu, dar cred că este momentul să privim cu atenţie la ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale întrucât lucrurile nu par a fi atât de limpezi precum sugerează unii. Iar această realitate, aşa cum se va vedea, este valabilă şi pentru noi.

Există un puternic val de optimism care a dus la creşterea fără fundamente a pieţelor. Cu toate că lucrurile par a se dezgheța, există încă numeroase semne de întrebare privind dezvoltarea viitoare a economiei, iar sentimentul cel mai puternic pe care îl am este că suntem în preajma unei erupţii a unei noi bule. Nu vreau să par vreun soi de "mama omida", dar cred că în continuare ne aflăm în zona critică. De asemenea, cu toate că din ceea ce voi prezenta aici va rezulta contrariul, ţin să vă informez că am în continuare poziţii long pe piaţa americană(am mai amintit asta într-un comment la un articol anterior, dar mă simt dator s-o precizez aici).

Cel mai pregnant indicator este cel al şomajului care, cu toate măsurile luate până acum, continuă să crească. Aceasta înseamnă că atât consumul cât şi imobiliarele nu au şanse mari de stabilizare. Cu toate că sunt mulţi cei care aşteaptă o îmbunătăţire a consumului(azi vom avea raportarea) mă limitez la a aminti că există o relaţie invers proporţională între rata şomajului şi consum sau imobiliare. Având în vedere nivelul actual al ratei şomajului şi trendul ascendent pe care s-a înscris putem trage concluzia că va mai trece destul până la stabilizare.

Un alt motiv de îngrijorare este dat de rezultatele stress-test-ului, prezentate cu tamtam în media americană. Cu toate că s-a lăsat să se înţeleagă că lucrurile stau OK, realitatea pare a fi alta. Circulă zvonuri privind necesitatea unor noi injecţii de capital sub presiunea deteriorării puternice a indicatorilor. Faptul că unele bănci raportează sau vor raporta profit se datorează unor artificii contabile care permit evaluarea activelor toxice la valori pe care băncile nu le vor obţine niciodată. Şi dacă datele privind stress test-ul pot fi încadrată momentan la nivel de zvon, o altă informaţie, de data aceasta certă, mă face pesimist: există bănci mari care şi-au scos la vânzare pachete substanţiare de credite performante. Atenţie! Nu este vorba de subprime sau alte gunoaie ci de credite de prim rang, extrem de profitabile pentru bănci. Asta mă duce cu gândul în două direcţii: ori băncile respective chiar nu mai au capital(aşa s-ar explica zvonul privind stress test-ul) ori estimările viitoare sunt sumbre. Oricare ar fi cauzele, concluziile sunt tot negative, iar aşteptările mele în privinţa dezvoltărilor viitoare sunt de reluare a trendului principal descendent.

Întorcându-ne la noi, remarc o creştere isterică a BET-FI. Singura explicaţie pentru această evoluţie asimptotică este specularea de către unii a pragului de deţinere şi veşnica speranţă că acesta va fi eliminat(poate se va termina totuşi odată cu prostia aceasta fără margini conservată de atâta timp de CNVM). Privind peste datele fundamentale, constatăm că SIF-urile nu prea au motive de creştere, atât timp cât portofoliul lor este burduşit de bănci. Simpla listare a BCR ar scutura bine de tot valoarea acestora. De asemenea, creşterile înregistrate de bănci sunt nejustificate în condiţiile în care toată lumea este la curent cu creşterea fără precedent a restanţelor. Dacă punem în balanţă previziunile total negative pentru economia românească putem considera că trendul actual de creştere este nejustificat pentru aproape toate titlurile. Iar reglarea cred că va veni în mod sigur prin reluarea categorică a trendului principal.

Închei prin a aminti că ceea ce am susţinut mai sus nu se confirmă din punct de vedere tehnic(acesta este motivul pentru care încă mai sunt long). Indicatorii stau bine, cu unele mici excepţii. Aceasta cred că se datorează valului de optimism care, trebuie să recunoaştem, face jocurile în acest moment.

Poate că ceea ce am scris aici se bazează, în mare măsură, pe intuiţie şi pe sentimentul că undeva, cândva s-a mai întâmplat asta. Ceea ce înseamnă că ar trebui să evitaţi sfaturile unor indivizi care vă oferă X motive pentru a intra în horă. Şi dacă totuşi vă hotărâţi să intraţi acum, nu o faceţi fără protecţia unui stop loss. E un moment pe care-l consider foarte periculos.

P.S. Opiniile prezentate în acest articol nu reprezintă o recomandare de investiţie!

9 comentarii:

  1. Mda, cam in aceeasi parte bate vantul si la mine. Macar la burse suntem cat de cat de acord... :)

    Mie imi place sa schiez. Si cand nimeresc cate o "trambulina" nu ratez ocazia. Asa si la burse acum: oau, am prins trambulina. Zburam in sus, s-a terminat coborarea. Sentimentul e superb, toata lumea fericita. Dar pamantul se apropie. Si daca nu te apleci suficient, risti sa-ti fuga pamantul de sub picioare la aterizare... :)

    Si ce mai imi place e ca ai inceput sa bagi disclaimere tot mai des in ultima vreme: n-o luati ca sfat de investitie, in caz de efecte adverse consultati medicul sau specialistul... :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred totusi ca cel putin in privinta bet-fi cresterile au fost pe fundamente. Pai numai daca sif-urile vand participatiile la primele 5 detineri scot mai mult decat capitalizarea bursiera de moment.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. O ştire probabil "minoră" - dar care zic eu că prefigurează ce va urma ... în fond fără cumpărături ... posibilitatea unei creşteri economice devine cam suprarealistă, nu ?

    http://news.yahoo.com/s/ap/20090414/ap_on_bi_go_ec_fi/economy

    RăspundețiȘtergere
  5. Mia, dar ce nevoie avem de oameni ? De productie ? Putem printa oricand cateva trilioane. Ce zici acolo, ca nu se aude ? Ca nu putem manca hartie ? Ei, pe bune... ? :)

    Gigantul bancar GOLDMAN SACHS a angajat o firma de avocatura pentru a inchide un blog extrem de critic la adresa lorAcestea fiind zise, mai batem un cui si la cosciugul celor de la GM. Care sunt tot mai cosmetizati in ultima vreme in vederea lichidarii. Sa vedem ce efect va avea falimentul celui mai mare producator auto american asupra pietei auto si financiare:

    General Motors cheama pentru verificari 1,5 milioane de automobile, pentru posibile probleme tehniceIn alta ordine de idei, ce ne mai poate mira in ziua de azi ? Pana acum un an asocierea cuvintelor New York si falimentar iti garanta un potop de mistouri si priviri ciudate. Mai nou, totul a devenit posibil:

    Job cuts needed to stop NY bankruptcy: mayorSweeping layoffs of government employees are needed to prevent New York going bankrupt, Mayor Michael Bloomberg said Thursday.

    Bloomberg, who is in tense negotiations with municipal workers' unions, said an extra 7,000 jobs would have to go unless major reductions are made in employee benefits.

    "We cannot continue. Our pension costs and health care costs for our employees are going to bankrupt this city," he said in comments broadcast on NY1 television.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bull trap.. Capcana pentru optimisti. Sau cum vrei sa-i zici.
    Nu-i o noua bula, ci sentimentul molipsitor de optimism. Se merge prea sus, prea repede. Iar piata regleaza excesele. Nu avem de ce sa fim asa de sus, acum.. Prin noi, inteleg piata de capital. Mai e loc de cadere, mai ales ca urmeaza pesimismul obligatoriu al cumparatorilor, cand isi dau seama ca nu vor mai pupa credite ieftine, ca imobiliarele nu-si revin la valorile din ianuarie 2008, ca ... si aici o putem pune o multime de chestii pentru adormit poporul.. Inclusiv imprumutul FMI si efectele sale pozitive asupra a tot ce misca-n tara asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca am intuit la fix de data asta:
    - Indicii americani sunt pe la -1%
    - La noi a inchis in sange
    - Retail-ul s-a dus la vale cu toate ca aseara analistii citati de Bloomberg estimau contrariul.

    Pot spune ca "ne simtem bine" :-))

    RăspundețiȘtergere
  8. Hehe, se vede ca cineva a iesit in castig azi... :)

    Mama, da ce va place sa va jucati cu focul. Palpitant, nu-i asa ? ;)

    Hai sa vedem daca reusim sa dam startul trendului descendent mai serios de data asta.

    Ca "stabilizarea" si inversarea de trend s-a produs in saptamana cu G20 asa cum mai barfeam noi, dar startul scaderii "pe bune" inca nu e clar.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)