joi, 11 martie 2010

CDS

Piaţa CDS-urilor a fost criticată puternic la începutul acestei săptămâni de autorităţile europene din cauza recentului atac asupra Greciei şi, implicit asupra euro. Iar criticile nu s-au limitat numai la declaraţii ci şi la propuneri clare de reglementare a pieței acestor instrumente.

Ca instrument, CDS-ul este menit a asigura transferul riscului de credit al unei entităţi. Astfel, într-o lume din ce în ce mai nesigură, CDS-urile constituie o metodă excelentă de protejare a investiţiei(cumperi bonduri emise de o entitate şi te protejezi cu CDS-uri; ai un câştig mai mic, dar teoretic riscul căruia te expui este zero). Din acest punct de vedere, există o relaţie direct proporţională între CDS şi riscul entităţii pentru care este emis acesta: cu cât respectiva entitate este mai riscantă, cu atât costul CDS-ului asociat este mai mare. Din păcate relaţia descrisă suferă distorsiuni masive din cauza speculaţiilor care se fac pe piaţa acestor instrumente. În practică, de mai multe ori s-au constatat distorsiuni de preţuri generate de manipulări şi de percepţiile voit exagerate din pieţe. Cum costul finanţării este direct proporţional cu cel al CDS-ului, este lesne de imaginat cum o "furtună" indusă pe această piaţă poate determina costuri de finanţare artificial umflate în favoarea unor binevoitori dispuși să împrumute bani.

Recentul atac asupra euro s-a desfăşurat pe mai multe planuri, iar CDS-urile greceşti au reprezentat vârful de lance. Prin mai multe operaţiuni speculative s-a reuşit creşterea preţului acestora, punând o presiune extremă asupra Greciei care, printre altele, pregătea o emisiune de bonduri. Dacă nu ar fi beneficiat de protecţia UE, Grecia ar fi fost de mult îngenuncheată. Chiar şi aşa, valurile speculative au lovit, chiar dacă fără efecte notabile, întreaga Europă. Privită din acest unghi, cruciada europeană împotriva pieţei dereglementate a CDS-urilor este perfect justificată.

Nervozitatea europreană şi-a găsit un sprijin imediat peste ocean unde autorităţile au propus diverse măsuri(multe din ele identice cu cele propuse de europeni) de reglementare a CDS-urilor.  Cea mai interesantă este aceea de mutare a tranzacționării acestor instrumente pe o piață reglementată. Este ciudat cum criticile de-aici sunt imediat percepute acolo şi cum se acţionează pentru calmarea spiritelor. După atacul speculativ, toate băncile americane au fost excluse de pe piaţa europeană a bondurilor. Acesta ar putea fi doar începutul, deoarece UE are în acest moment destulă forţă pentru a putea prezenta şi propune lumii un alt model, ceva mai echilibrat şi mai apropiat de realitate. Numai că, pentru impunerea unui asemenea model e nevoie de ruperea iremediabilă de SUA și de modelul economic pe care-l propun. Atacurile încrucișate la care participă bănci de investiții alături de hedge fund-uri, agenții de rating și mass-media sunt deja operațiuni clasice pe care, din păcate, nici executivul american nu le mai poate controla. Personal cred că, în acest moment, administrația americană este total depășită de realitate și incapabilă să reacționeze. O mișcare radicală de rupere pornită de către UE nu numai că ar contribui la restabilirea unui echilibru mondial, dar ar ajuta foarte  mult și SUA. Dacă lucrurile vor sta într-adevăr așa rămâne să vedem. Deocamdată nu văd prea multă determinare și coordonare în tabăra europeană, dar lucrurile se pot schimba.

22 de comentarii:

  1. E de admirat. Cum poti scrie un articol intreg fara sa spui de fapt nimic... :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. CDS-urile constituie o metodă excelentă de protejare a investiţiei: ..costul CDS-ului asociat este mai mare...relaţia descrisă suferă distorsiuni masive din cauza speculaţiilor...percepţiile voit exagerate...costuri de finanţare artificial umflate

    Excelente.. excelente... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dan, poate ar trebui sa mai zici din cand in cand de JP Morgan, adica de motivul principal pentru care exista CDS-uri azi..

    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mda..

    CDO - pachetel lucios cu funditza in care e ascuns un rahat toxic

    CDS - asigurare cum ca intr-un pachetel cu rahat toxic se afla de fapt o savarina

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt in continuare de parere ca tine de reglementare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Flavian: E de admirat. Cum poti sa comentezi fara sa intelegi de fapt nimic... :-))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mie mi se pare foarte tare articolul... Bancile americane in piata CDS sunt ca niste rromi la discoteca... Daca li se interzice accesul la discoteca din sat raman doar la pirandele lor ceea ce nu e nici o distractie...

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dane, inteleg ca tu poti spune ca CDS-urile sunt niste chestii teoretic excelente, dar practic varza. Inteleg cum reglementarile sunt uneori utile, dar practic nu rezolva nimic. Inteleg ca unii viseaza la ruperea de SUA. Ca blonda din banc ce credea ca cei de la clasa intai si cei de la clasa a doua pot ateriza in destinatii diferite desi se afla in acelasi avion...in picaj...

    Ce e mai greu de inteles este de ce oameni care se cred inteligenti mai continua inca acest joc absurd. Dar fac progrese si la capitolul respectiv... :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca maine ar fi intersize crezi ca dobinda la obligatiunile grecesti ar pica sub 6.3%? In general chiar crezi ca fara CDS-uri dobinda o sa scada?Te asigur ca nu, investitorii o sa transfere riscul intr-o prima mai mare.
    Spui ca a fost un atac pe grecia prin cds-uri.Nu stiu unde ai vazut asta ca pe piata volumul nu a fost iesit din comun poate doar pentru presa din grecia sau pentru ministrul de finante care alerga speculatorii sa-i puna la zid.
    E greu sa se inteleaga ca problema nu o reprezinta banca de investitii de nu mai stiu unde, ci tembelismul politicienilor greci care au dus tara in faliment.
    Intr-o zi o sa se vada si asta dupa ce autoritatile de pretutindeni o sa rezolve cu cds-urile, cu nemernicii de spuculatori care sug singele tarisoarei strimtorate, cu agenturili straine care uneltesc asupra suveranitatii si integritatii nationale. Daca mai sunt lista e deschisa ca doar a inceput vanatoarea de vrajitoare, nu? PopoLul vrea circ si paine, ce conteaza ca e un pic mai sofisticat decit cel de pe meleagurile miorittice.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dan: toata povestea asta cu CDS-urile si speculatorii rai a fost lansata de catre UE cu scopul de a distrage atentia opiniei publice de la slabiciunile constructiei care se numeste UE si a dezordinii din propria-i ograda.

    NU CDS-urile sunt de vina pentru incapacitatea guvernelui grec de a tine in frau chetuielile publice finantate pe DATORIE!

    CDS-urile, hedge fundurile (asa zisii bond vigilantes) - cu toate partile lor rele - sunt singurul buffer intre iresponsabilitatea politicienilor de pretutindeni din orice tara si hiperinflatie/default!
    (vezi: marim pensiile, salariile, reducem taxele - nu se stie de unde vin banii....)

    Gandeste-te Dane! Vina este exclusiv a politicienilor pentru ca nu se pot abtine sa nu cheltuiasca bani pe datorie!

    Imi pare rau sa-ti spun, dar aici ai cam cazut in capcana retoricii populiste propuse de socialistii din UE!

    RăspundețiȘtergere
  12. Zexe:Cu toate ca poate parea hilar, cred ca UE sta pe fundamente mult mai solide decat SUA.
    Evident ca NU CDS-urile sau speculatorii sunt vinovatii pt. problemele Greciei, dar trebuie sa recunosti ca nici aceste probleme nu sunt ATAT de grave incat CDS-urile Greciei sa ajunga la preturi similare cu cele ale unor dictaturi africane.
    Intr-adevar UE este o constructie socialista, dar lucrurile nu vor ramane asa. Introducerea EURO si definirea unui spatiu liber de schimb sunt poate cele mai benefice elemente pentru economia continentala. Urmeaza o etapa de integrare care de altfel reprezinta si marea provocare a acestei perioade.
    Si mai e un lucru: de socialism scapi printr-o schimbare politica, dar de minciunile si dezechilibrele economice nu prea ai cum sa scapi.

    RăspundețiȘtergere
  13. Poate ca problema ar fi mai simpla daca nu ar putea cumpara CDS-uri decat detinatorul titlului asigurat. In fond eu nu pot sa asigur masina vecinului, chiar daca e o rabla si el un alcolic. Astazi CDS-ul e un pariu, nu o asigurare.

    Dar oare ar fi mai bine? Si daca da, pentur cine?

    RăspundețiȘtergere
  14. >Cu toate ca poate parea hilar, cred ca UE sta pe fundamente mult mai solide decat SUA

    Nu este deloc hilar. California a intrat intr-un con de umbra de cand cu Grecia, dar asta nu inseamna ca si-au rezolvat problemele. Si e vorba de cateva ordine de marime diferenta.

    Europe's Greece Problem: Small Potatoes When Compared to California

    RăspundețiȘtergere
  15. Dan, Flavia: Media debt to gdp ratio in UE este sensibil mai mare decat in US. Din cauza asta cred ca lucrurile sunt mai nuantate si nu cred ca exista o diferenta semnificativa de fundamente intre cele doua.

    Flavian: Articolul la care face trimitere link-ul tau imi povesteste despre deficitul bugetar...doar aceasta informatie in sine este irelevanta daca nu cunosti debt/gdp ratio.

    RăspundețiȘtergere
  16. Iar debt/gdp ratio e irelevant daca nu cunosti structura economiei si ceea ce sta in spatele ei. Cunoastem. Articolul era doar un exemplu, mai sunt zeci de materiale care compara situatia din Grecia cu cea din California.

    US e ca elefantul in magazinul de bibelouri. Deocamdata sta cuminte ca nu-l bazaie nici o musca. Musca poate fi insa Grecia. Mica da rea... :-)

    Grevă generală în Grecia. Un milion de oameni protestează faţă de planul de reforme al guvernului

    RăspundețiȘtergere
  17. Zexe:Cele 20 de puncte diferenta intre UE si SUA reprezinta mult. Foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  18. Flavian, Dan:

    Eu zic ca ultima tara care o sa crape pe pamantul asta va fi SUA. Nu uitati, SUA este inca (si proabil pt mult timp de-acum incolo) varful tehnologiei si cea mai mare putere militara......ca sa nu mai vorbim ca dolarul este inca moneda de rezerva globala preferata.

    RăspundețiȘtergere
  19. Zexe... ultima sau prima... :)

    Nu uita ca primii smecheri care au crapat la inceputul crizei au fost Lehman si AIG, nu Deutsche sau GSG.

    Iar lor de obicei le place sa dea startul. Si la bune si la rele.

    RăspundețiȘtergere
  20. Chiar crezi ca o sa se termine epoca profitului fara risc si a statelor fara dinti?
    Daca o sa se intample asa ceva, ar fi pentru prima oara in istoria omenirii cand se schimba sensul lumii fara razboi...

    RăspundețiȘtergere
  21. Crede cineva ca masa CDS acopera intreaga datorie publica a tarilor din lume ? Va inselati amarnic .
    Acest instrument este bine folosit in cazul asigurarii de risc generat de o firma cotata in bursa !
    In cazul datoriilor de stat , contravaloarea CDS de pe piata asigura doar o infima parte din aceste datorii ! In schimbul unei CDS cumparate , vinzatorul da doar o garantie VERBALA. Nu exista nici macar un fond minim de risc impus acestor operatori . Nu au nici o obligatie sa mentina ceva bani in rezerva ca acoperire !!!
    Cazul AIG a demonstrat acest fapt si doar interventia guvernului federal cu sute de miliarde de dolari a salvat firma (cel mai mare asigurator mondial in acele timpuri ). Pina in ziua falimentului , banca LB avea rating maxim , AAA si deci putini se asigurau cu CDS si cind o feceau era la preturi MINIME !
    Repet , este o buna acoperire asigurativa pentru cine investeste in bursa , complect inutila in cazul datoriilor de stat dar aici a gasit si speculatia teren de joc !
    Nici o asigurare din lume(sau grup de firme de asigurari) nu va garanta prin CDS intreaga datorie a , sa zicem Italia , care are 1.750 MILIARDE de euro datorie !

    RăspundețiȘtergere
  22. Dane, mai da si tu cu sapa pe aici. Pe subiectul anterior se repeta un comentariu, iar altele asteapta sa apara.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)