miercuri, 3 martie 2010

Doi contabili si-o caruta


Am aflat ieri cu surprindere despre o nouă iniţiativă legislativă deşteaptă: obligarea fiecărei firme să angajeze full time cel puţin doi contabili. Prima reacţie pe care am avut-o a fost una violentă: cât de prost să fii pentru a înainta o asemenea propunere în condiţiile în care numărul contabililor este de cel puţin două ori mai mic decât numărul firmelor active? Probabil, m-am gândit eu, iniţiatorii legii or fi fost nişte contabili rataţi care, din cauză că nu au reuşit să se angajeze în perioada lor de civilie, se răzbună acum pe întreg mediul de afaceri.

După ce au scăpat porumbelul şi s-au umplut de ridicol din cauza că era imposibil să găseşti atâţia contabili autorizaţi peste noapte, iniţiatorii au revenit spunând că angajaţii obligatorii nu trebuie să fie contabili autorizaţi, ci doar absolvenţi ai unei facultăţi economice. Curat deştept monşer! În spiritul acestei legi le-aş recomanda vaşnicilor iniţiatori să se gândească dacă nu cumva ar trebui obligate firmele să-şi dezvolte şi departamente HR, de marketing şi de strategie(epicureanul cred că ar putea propune şi obligativitatea unui departament de clubbing :-) ). Lasând gluma la o parte, efectiv nu reuşesc să înţeleg care pot fi motivaţiile pentru a promova o asemenea aberaţie.

În cazul în care legea va fi adoptată, ne vom confrunta cu două fenomene. Firmele cu mai mult de doi angajaţi îşi vor fabrica un pseudo departament de contabilitate prin trecerea a doi angajaţi pe posturi de contabili(aici trebuie să mulţumim sistemului de învăţământ din România, capabil de a da o diplomă oricui). Astfel vom avea contabili-măturători, contabili-covrigari, contabili încărcători-descărcători s.a.m.d. Dezastrul va fi la firmele mici care în prezent nu au niciun angajat(sau cu un angajat). Obligarea acestor firme să-şi mărească schema de personal cu una-două persoane nu este altceva decât o invitaţie la tragerea obloanelor. Astfel vom avea un nou val inutil de închideri de firme şi mutarea activităţii acestora în zona neagră a economiei.

Cu alte cuvinte, băieţii au inventat o modalitate sigură prin  care să scadă veniturile bugetare şi să asigure o nouă contracţie economică! O lovitură de adevărat maestru. Iar concluzia care poate fi trasă e una singură: în lupta cu criza cel mai mare duşman al nostru este prostia!

Update: Inteleg că între timp s-a revenit... Singura modificare notabilă va consta în obligarea firmelor care lucreaza cu contabili part time să aibă rapoartele contrasemnate de experți contabili(care să fie cel puțin PFA). Cu alte cuvinte nu prea se schimbă nimic... Atunci de ce se mai dă legea?

13 comentarii:

  1. Pai chiar ai scris ce urmaresc guvernantii...vor un numar mult mai mic de firme pentru a putea face fata controlului acestora cu personalul aferent. Azi ei nu mai au timp sa controleze decat 10% din firme si atunci li se scurg printre degete 90% din veniturile care altfel -destul de inteligent- vor sa le impoziteze.
    Problema e ca marile gauri sunt facute de cei care isi permit sa angajeze cate 2 contabili de firma astfel incat , vorba ta, vor arunca in somaj si mai multi mici patroni si pe angajatii lor. Deci nu asta e metoda. Nici nu cred ca exista vreo metoda decat sa stimuleze economia imprumutandu-se pt infrastructura, pt ca statul sa-si plateasca repede toti contractorii privati...sa circule banul. Sincer eu cred ca Romania trebuia sa reduca impozitele ba chiar sa atraga bani din afara prin crearea unui paradis fiscal de tip Cipru de exemplu. De ce sa nu primim cu bratele deschise pe toti smecherii din lume si sa ne burdusim bancile cu banii lor? De prosti. Cum a zis si un raport SRI...cel mai mare pericol pentru siguranta nationala e prostia/incompetenta clasei politice

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan Selaru: Pai nu stiu ce sa zic... Clasa politica e chestia aia care are mai putine clase decat trenul? Si daca e asa de ce i se mai spune clasa? :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. dar ce zici de asta?

    http://www.banknews.ro/stire/37190_legea_care_prevede_impozitarea_averilor_mai_mari_de_500000_euro,_depusa_in_parlament.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+bn-stiri+(BankNews.ro+Stiri)

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate bune si frumoase, teoria ca teorie, dar practica...
    Intotdeauna (de fapt, de prin '92 incoace, de cand am firma) m-am tot intrebat care este ratiunea de existenta a CECCAR-ului.
    Acum, in economia reala, exista trei categorii de contabili: cei autorizati si expertii (membri CECCAR), cei cu studii - dar fara a fi membri ai CECCAR, respectiv cei cu studii (altele decat finante-contabilitate) medii sau superioare. Asa cum exista ingineri care s-au specializat in vanzari (de exemplu), de ce nu pot sa existe ingineri specializati si in contabilitate (eu unul, fie vorba intre noi - sa nu mai spuneti la nimeni - am invatat-o relativ repede, de la documente primare la bilant, inclusiv evaluarea financiara a unei intreprinderi de productie; toate mi s-au parut muuult mai simple decat un calcul de rezistenta pentru o structura mecanica sau proiectarea unui sistem de lentile; si nu ma pot lauda cu un IQ de exceptie, sunt pe la medie). Prin '94, mai mult pentru orgoliul personal, m-am inscris la un examen de contabil autorizat, pe care l-am luat cu brio. Cat despre CECCAR, i-am trimis undeva (pentru taxele percepute, pe care n-am vrut sa le platesc).
    De cand am tot avut firme, m-am ales cu ceva experienta in domeniu si am ajuns sa cunosc tot felul de oameni: de la simpli debutanti iesiti de pe bancile facultatii, la oameni in toata firea, salariati pe la Finante, pe la administratiile financiare, pe la Garda Financiara (ca tot mi-au venit pe cap - sau m-am dus eu pe capul lor). Si uite-asa, am ajuns la concluzia ca ce invatasem eu in vreo doi ani, cei care trebuiau sa stie deja meseria erau muuuult pe langa! Am vazut controlor de la Garda care nu stia sa citeasca o balanta, am vazut director din minister care se ocupa de TVA si nu stia care este baza de calcul, am vazut inspector de administratie care nu cunostea modul de determinare a profitului impozabil, ce sa mai zic... E drept, am intalnit si exceptii, dar foarte putine. Ori tocmai aceste exceptii trebuiau sa fie regula...
    Cam lunga introducerea, dar ce vreau sa zic este ca:
    1. CECCAR are creat un monopol care s-ar putea sa fie de-a dreptul neconstitutional (mi-a spus-o un avocat cu vreo 50 de ani de munca in spate); statutul acestei organizatii incalca dreptul la munca si deformeaza economia reala, inclusiv piata muncii (am oareshce banuieli ca nici consultantii fiscali nu stau altfel).
    2. Am tot ales indivizi care sa ne conduca, dar aproape niciunul nu a trecut prin economia reala; de aici si 'chiflele' pe care ni le servesc.
    3. Pe acesti indivizi ar trebui sa putem sa-i dam afara pentru ineptiile debitate.
    4. Economia nu va creste cu astfel de exemplare, dar nici numai cu teorii.
    5. Pana cand sistemul fiscal nu va fi simplificat, impreuna cu toate procedurile, nu ne vom putea nici macar visa o natiune civilizata (de aici decurg multe altele: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea birocratiei, depolitizarea etc.).
    6. Poate ca ar trebui din nou adoptata o lege a monopolului, in paralel cu refacerea legislatiei privind concurenta neloiala.
    7. O eventuala lege a lobby-ului ar trebui sa interzica unele actiuni de un anumit fel si ar trebui sa defineasca muuult mai clar principiile si situatiile de incompatiiblitate in ocuparea functiilor publice.
    8. e-guvernarea ar trebui sa devina realitate - baza unica de date cu acces comun pentru toate institutiile publice (fisc, reg. comertului, munca, sanatate, somaj etc., eventual administratia si internele - fiecare cu ce-i doare. Ar deveni firesc atunci si votul electronic. Nu mai vorbesc de statistica...
    9. Transparenta totala privind executia fondurilor bugetare (daca tot e shpaga, de ce sa nu stie tot boboru'? - la altii se poate!
    10. Revin la anumite institutii gen CECCAR si camera consultantilor fiscali - pe astia cine-i controleaza? Cati membri au in situatii de incompatibilitate?

    RăspundețiȘtergere
  5. Peter: Excelent comentariul! Ai punctat foarte bine aproape toate aberatiile care genereaza haosul din tara asta. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi dau seama cat te-a socat stirea asta daca ai reactionat imediat, pentru ca in general subiectele atacate de tine fac parte din alte sfere economice decat banalul departament contabil al unei firme! Poate legea ar avea o noima la firme cu o anumita cifra de afaceri lunara sau la un anumit numar de angajati, ceva de genul 50.000 euro lunar si/sau 20 de salariati, dar sa o aplici tuturor firmelor este o nebunie! Bine, exista varianta sa ai un contract cu o firma de contabiliate sau cu un PFA, asa cum mie mi se pare normal de altfel,dar nu poti sa obligi pe nimeni! Poti sa obligi mediul de afaceri sa tina un anumit set de reguli contabile care fac parte din politica fiscala dintr-o tara, dar nu ii spui si cum sa faca chesti asta!
    Oricum 2 x 700 000 firme m-a socat si pe mine la prima "auzire" a stirii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Faptul ca asemenea ineptii (si multe altele) ajung sa fie discutate si rasdiscutate spune foarte mult despre calitatea actului de guvernare la romani.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dan:

    Multzumesc! Cred ca toate cele descrise sunt chestii de bun simt, rezultate din practica anilor de chin cu reprezentantii administratiei publice... asta..., platita de noi, fiecare.

    Din pacate, nu am timp de scris. De spus ar fi fooooarte multe. Poate revin cu ceva idei de posturi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma gandesc sa imi fac o firma... Nu sunt un om fricos dar imi e groaza sa imi fac asa ceva in Romania. MA gandesc sa o inregistrez in alta tara. O fi o solutie?

    RăspundețiȘtergere
  10. Peter:Aici e problema majora a acestei tari: lucrurile de bun simt nu se mai spun de mult. In schimb ne-am obisnuit cu platitudini si sloganuri de doi bani.
    Te astept cu placere de-acum inainte!

    Chrysthyan: Depinde ce vrei sa faci. Daca te ocupi cu servicii pentru parteneri straini(gen IT, consultanta etc.) iti poti inregistra o firma in strainantate(personal prefer Ciprul). Daca afacerea ta are ceva mai mult de lucru in Romania(productie, comert etc) trebuie sa-ti inregistrezi o firma aici(poti apela la diverse scheme de externalizare a profitului astfel incat sa duci banii la loc sigur).

    RăspundețiȘtergere
  11. de fapt asa a fost initiativa de la inceput. trebuia doar citita. nu s-a spus nicio clipa cum ca ar fi obligate toate firmele sa angajeze 2 contabili, doar ca presa a citit jumate de initiativa si a sarit in sus. daca citea si restu'... nu se mai era stire :)

    RăspundețiȘtergere
  12. ovidiu: E posibil sa ai dreptate. Oricum asta nu schimba mare lucru din datele problemei. Nu inteleg de ce se mai da legea. Doar pentru a ingropa citiva pensionari care tin contabilitatea pentru niste firme care nu-si permit altceva?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)