luni, 9 martie 2020

COVID-19 în economie

În domeniul economiei nebunia COVID-19 abia începe. Mă rog, ar mai fi cam o săptămână de respiro.

Chestiunea e cât se poate de simplă. Deoarece toată nebunia cu virusul s-a suprapus peste Anul Nou Chinezesc, putem spune că efectele au fost resimțite marginal. Cu ocazia acestei sărbători avem de-a face cu cea mai mare migrație de populație din istorie. Întrucât tradiția spune că Anul Nou trebuie să te prindă acasă, tot chinezul lasă ce are de făcut și merge acasă, indiferent la câte sute sau mii de kilometri e „acasa” lui. Astfel, o lună de zile China e adormită. Nu se mai mișcă nimic.


Pentru a asigura fluxurile de aprovizionare, chinezii produc în timpul anului pe stoc, astfel încât marele shutdown anual nu e resimțit în afara Chinei. Totul merge ca uns.

La fel a fost și acum. Ghinionul COVID-19 a venit cam în perioada Anului Nou. Toată nebunia a ieșit la suprafață imediat după sărbători, În ciuda faptului că s-a oprit efectiv economia Chinei, în afară nu s-a resimțit mai nimic. De livrat s-a livrat din stoc. Care stocuri erau menite să acopere cam două luni pentru orice eventualitate. Acum au început să se epuizeze, iar China nu a reînceput munca. Încă mai au de lucru cu virusul.

Astfel, canalele de aprovizionare pică unul după altul. E un fenomen în creștere. Veți vedea, rând pe rând, o penurie de produse. Desigur, multe sunt dintre cele inutile, menite a întreține apetitul de consum al bizonului. Însă, de asemenea, vor începe să lipsească chestiuni esențiale: medicamente, echipamente medicale & industriale, plastice, baterii s.a.m.d.

Chiar și dacă se reia în forță producția în China, tot se va consemna o întârziere de o lună. Ceea ce va transmite un șoc enorm întregii economii mondiale. Însă nu cred că se va ieși atât de repede din setupul COVID-19. China abia a depășit apogeul și nu poate forța întoarcerea muncitorilor la lucru deoarece ar risca să se reia infectările. În plus, până când nu se vede oficial că nu mai sunt cazuri, oamenii nu se întorc. Refuză, fug, nu se supun. Astfel încât, dacă ar pedala prea tare s-ar ajunge la nesupunere civilă, adică fix ce le-ar lipsi pentru un dezastru absolut.

Autoritățile chineze știu asta și nu riscă. De-aceea i-au pedepsit exemplar pe cei responsabili cu punerea batistei pe țambal la începutul crizei. Și de-aceea nu vor forța repornirea economiei decât în momentul în care rezolvarea crizei COVID-19 va fi certă.

Cu toate aceste informații pe masă, cred că avem o imagine clară a situației. Întârzierea va fi de cel puțin două luni, iar PIB-ul mondial va fi afectat cu cel puțin 1 pp. Posibil ca asta să fie scânteia care va detona întreaga construcție economică globală. E logic deoarece sunt termene la care nu se vor putea onora comenzi paralizându-se lanțuri întregi garantate cu contracte la termen și speculate de mii de alți țuțeri care fac legea pieței. Astfel, un mic scurtcircuit la bază, antrenează explozii catastrofale la capătul lanțului.

Ați mai văzut asta în 2008. Atunci suportul întregii nebunii financiare au fost imobilele. Acum o întreagă economie e paralizată la bază, riscând să detoneze la vârf catastrofe nucleare. I-a întrebat cineva pe băieții de la FED cum stau cu piața Repo? Hai c-o să fie frumos. Mie mi se pare că cineva e prins cu chiloții în vine și nu poate fugi din cauză de diaree financiară. Ghici ciupercă ce-i!

34 de comentarii:

  1. China face implozie. Criza asta e o gura nesperată de oxigen pentru Europa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gindesti despre China intr-un dpdv al unui model economic Harvardez si european, de aceea esti pe dinafara. N-ai absolut nici o idee ce inseamna modelul Chinei, si care sunt obiecctivele ei.

      Ștergere
    2. Singura "gura nesperata de oxigen" va fi probabil uriasa masa de imobiliare care se vor elibera de propietarii virstnici...dar asta nu inseamna ca ele vor constitui pe loc acea LOTERIA "nesperata" CISTIGATA de urmasii care-si freaca labutele lor europene.

      Ștergere
    3. Modelul chinei e foarte simplu: supravietuirea si intarirea puterii actualului regim.

      Ștergere
  2. Să fie covid 19 doar un pretext găsit de conducătorii comuniști chinezi pentru o aterizare economică controlata? E posibil, la cat de parsivi sunt est asiaticii.
    Un argument ar fi lipsa cazurilor în Coreea de Nord. M-aș fi așteptat nu sa recunoască nord-coreenii că au probleme ci "comunitatea internațională" să acuze hecatombele din Coreea de Nord și să ofere ajutor care bineînțeles e refuzat de dictator...
    În plus se pare că virusul ocolește imigranți/refugiații. Mă rog, noi emitem aici tot felul de păreri. Adevărul il vom afla poate peste câțiva ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Virusul asta are proprietatea ca daca il testezi, il pui in evidenta. Daca nu-l testezi nu exista.

      Daca vrei sa scazi numarul de cazuri, faci mai putine teste. La un moment dat poti chiar sa-l faci disparut daca nu mai cu ce sa testezi.

      Ștergere
    2. ``se pare că virusul ocolește imigranți/refugiații``

      Mai, esti copil, tu chiar ii crezi prosti ca vor strica ORZUL pe giste...

      Daca n-ai asigurare medicala si statut social nu va stii nimeni de tine

      ...priveste cum tac amerlocii cind sunt intrebati in direct de reporteri ce vor face cei 40 milioane fara asigurare...

      Ștergere
  3. Nu stiu de ce legam criza economica doar de China?!
    Oare nu toata lumea va fi afectata acum. Oare nu toate economiile si capacitatile de productie vor suferi? Asa ca indiferent daca China va reintra in productie full sau nu, cu restul lumii paralizata, tot spre groapa ne indreptam. Asta ca sa nu mai vorbim ca, de fapt, criza economica era pregatita de mult. Coronavirusul e doar tapul ispasitor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. China va fi afectata cel mai mult. Pe termen scurt si lung. In momentul de fata, la beijing se discuta despre supravietuirea regimului, planurile de hegemonie locala si globala au fost puse cel putin pentru moment in sertar.

      Si da, coronavirusul este doar triggerul, nu cauza.

      Ștergere
    2. Ai participat tu la discutii in Beijing, anonimule, de stii asa de bine ce se dicuta acolo?

      Ștergere
    3. Ce discutii la Beijing? A fost un singur de strigat de lupta: Fugiiiiti. Si-au scos pantofii si alearga desculti. Cine a facut sport are sanse sa scape.

      Ștergere
  4. Dane,
    Stii ceva despre o posibila take over facuta de guvernul chinez asupra companiilor amerloce si ioropene de pe teritoriul chinez, dupa o masiva devalorizare bursiera????
    E o stire pe un site oltenesc, cum ca China ar fi "furat" controlul din mana vesticilor....

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai o știre care se poate proba din mai multe surse. La data de 16 octombrie, ONG Bill și Melania Gates, au invitat la un dineu în New York, personalități, afaceriști și medici de la OMS. Scopul? S-a prezentat printre altele o simulare pe calculator a unui virus, numit coronavirus, care va afecta lumea, sic, curind. Cu impactul epidemiologic și economic. Nu știu. Prețul petrolului scade, cum a spus domnul Dan, rusii vind ieftin, China nu mișcă, parcă cineva o caută cu luminarea și în același timp își taie craca de sub picioare. Vom vedea, deși eu unul nu vreau să trăiesc timpuri interesante. Să ne lase să ne plictisim în pace!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi de ce nu ne dai tu sursele alea, ca să probăm știrea?

      Ștergere
  6. A, și încă ceva. Cum fac ăștia de la Financiar Times, de fiecare început de an, de mulți ani, că ghicesc foarte bine ce se va intimpla în următorul an? O fac de mulți, mulți ani. Uitați-vă la de anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ghicesc, ci fac analize a tendințelor pe baza evenimentelor anterioare și nu numai. Există numeroase instrumente pentru a face asta, statistica fiind unul dintre ele.

      Ștergere
  7. Am impresia ca asta e o miscare gen al treilea razboi mondial, se creaza de bill gates o baza de date internationala, infrastructura mondiala de prevenire si tratare, un prim sistem mondial prezent peste tot care va fi samanta pentru viitoarea infrastructura inter-continentala de control a populației. Va lua ceva timp dar pas cu pas. Genu de proiect pe 10 ani. Vin energii noi si nu toti suntem pregăti. Haiducia devine singura forma de revolta antitotalitara globala. Respect pe Guccifer, haiducul nostru modern!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai sa lasam SF-urile si sccenariile holiudiene.

      NU VINE NICI O ENERGIE NOUA!

      cea INSUFICIENTA care exista va fi redistribuita la singe!...acest proces a inceput de ceva decenii, insa trebuie sa fii foarte iute si receptiv pentru a intelege UNDE si mai ales CUM se face aceasta rearanjare si reducere.

      Ștergere
    2. Intortocheate sunt caile... insuficientei!

      Ștergere
  8. Dacă l-am văzut pe Sirius pe cer se pune? Săptămâna trecută dacă nu mă înșel și era mare, mare încât am căutat pe Internet să văd ce este... Am văzut-o și seara următoare, dar nu mai strălucea așa tare, însă destul de mult. Am găsit pe Internet că apariția sa semnifică mari necazuri pentru omenire. Vreo confirmare, părere dacă aveți?

    RăspundețiȘtergere
  9. Probabil ca bancherii occidentali se muta in China, tara care nu va pierde nici un razboi cu nimeni niciodata, cu stabilitate politica dovedita de-a lungul istoriei. E tara in care e bine de trait, ca Polonia odinioara, aici poti da miliarde de credite de consum pentru toata Asia. Trebuie sa prinzi un loc la masa asta chiar daca trebuie sa o imparti cu fratii tai bancheri chinezi.

    RăspundețiȘtergere
  10. O fi fake news nu stiu dar in Wuhan au fost transportate 50 tone de vitamina C.

    RăspundețiȘtergere
  11. Este vorba despre altceva si bate spre mult mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E vorba despre noua ordine mondiala si toate alea? E vorba despre realitatea simulata? E pericol sa ne fie inchisa daca nu oprim degenerarea morala? Tocmai degeneratii s-au gasit sa indrepte lumea? Eu speram sa inceapa de la firul ierbii ca o revolutie sau o religie.

      Ștergere
  12. V-ati uitat macar cat de cat la zona de raspandire a virusului? Sa luam spre exemplu America de Sud care in mare parte are o clima tropicala si subtropicala , cu toate astea si acolo numarul cazurilor e in crestere deci temperatura pana pe la 30 de grade se pare ca nu influenteaza stoparea raspandirii, e doar o ipoteza sper sa ma insel ! Daca nu e afectat de temperaturi peste 30 de grade ne-am dat draq......pana la vaccin!

    RăspundețiȘtergere
  13. Dupa introducerea vaccinarii obligatorii si interzicerea cresterii porcilor in gospodarii, Parlamentul Romaniei le mai face romanilor inca o "bucurie":
    https://www.activenews.ro/stiri/Educatia-sexuala-obligatorie-in-scoli-Unitatile-de-invatamant-vor-trebui-sa-predea-cel-putin-o-data-pe-semestru-ore-de-educatie-sexuala-160458

    Vaz spun eu ce mai urmeaza cu super-mega-viteza: tot ce tine de drepturile LBGT inclusiv legalizarea casatoriilor si adoptia de copii, legalizarea pedofiliei prin coborarea varstei prin care poti face sex "consimtit" cu un minor si taierea drepturilor de a creste animale si pasari si de a produce mancare in propriile gospodarii in asa fel incat sa fii total dependent din punct de vedere alimentar fata de stat si corporatii. Probabil urmeaza si interzicerea folosirii apei din fantani si colectarea apei de ploaie. TOTUL pe sistem american.
    "Precum in California,
    Asa si la noi!"

    Apropo, ghici de ce toata lumea se plange ca zarzavaturile pe care le planeaza in gradini, fie nu rasar, fie nu produc, sau de ce se strica si "nu se tin muraturile" (pe langa soiuri si seminte marea problema o reprezinta "iodul" sintetic din "SAREA IODATA" cu forta). Asa ca in curand, toata lumea va fi incolonata la hypermarketuri cu cardurile EBT in mana. TOTUL pe sistem american.
    "Precum in Sualandia,
    Asa si la noi!"

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/EBT_cards_from_several_states.jpg

    https://bdn-data.s3.amazonaws.com/uploads/2020/01/32877361_H25153970-720x445.jpg

    https://www.redwoodtimes.com/wp-content/uploads/migration/2018/201806/NEWS_180629997_AR_0_IXMWVDJHCRUI.jpg

    Se stie ca peste 7 milioane de oameni au plecat afara din tara si ca 50% din tineri sunt foarte informati si AU PLANURI CONCRETE de a pleca din tara. Sa vezi exod in urmatorii ani!
    Si asa, s-au prins de faptul ca sunt tratati mai corect si pentru aceeasi meserie sunt platiti de 3-4 ori mai mult in strainatate decat in Romania. Aveti marea si unica sansa de a asista pe parcursul vietii voastre la disparitia unei tari si a unei natiuni PE TIMP DE PACE.
    Va fi distractie maxima!

    ______
    Si inca ceva.
    Sa va mai spun ce urmeaza in scurt timp si in doar doua cuvinte: CASHLESS SOCIETY!
    Pentru ca trebuie oprita "evaziunea fiscala", evident.
    Se legalizeaza abuzurile si terorismul institutionalizat de orice fel.
    Daca Costica isi deschide firma in Panama sau in Hong Kong si face afaceri LEGALE cu Mitica ce are firma in Cipru sau in Singapore statul in mod sigur poate opri "evaziunea". Numai ca... atat Costica cat si Mitica vor ajunge sa se intrebe foarte repede un lucru foarte simplu: daca firma, capitalurile si operatiunile sunt in strainatate, de ce plm mai stau eu pe aici prin Romania sau chiar prin Europa?

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/war/coronavirus-conspiracy-to-eliminate-paper-money/

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/the-coming-cashless-society/

    https://www.armstrongeconomics.com/qa/cashless-society-tracking-gold-the-hunt-for-loose-change-2/

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/australia-inserting-nano-chips-in-50-100-bills-to-track-underground-economy-coming-barter-system/

    Retineti un lucru foarte important: nebuniile astea sunt impuse DOAR in Europa si in gropile de gunoi anglo-saxone, care in mod efectiv SUNT MACINATE SI DISTRUSE DE MARXISM. Asa cum marxismul a venit la putere prin lovituri de stat si genocid, tot asa va si pleca. Este inteligent sa nu fiti "la joaca prin curtea scolii" cand se va intampla acest lucru. Nu de altceva, dar aveti mari sanse sa deveniti "statistica".

    ______
    Prostimea nu intelege ce se intampla in realitate, desi metodologia nu este noua:
    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/disease/never-let-a-good-crisis-go-to-waste/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un loc de plecat nu va ramine, tot asa cum unul pt afaceri nu va mai putea exista.
      Au anuntat de 40 de ani cum vor pleca: o lume care nu va fi condusa de noi nu va exista!

      Ștergere
  14. Eu vad micutul virus nanometric ca o piatra la fundatia urmatorului sistem si care nu va fi unul caldut, adica anarhismul!!da poate sa gresesc..

    RăspundețiȘtergere
  15. "baza de date internationala"
    Este deja facuta si gata, din 2016. Puteti sa va dati seama si unde anume se afla in 2 sec de gindire, pt cei care pot, desigur.

    Maurice Strong in 1992 when he rhetorically asked:

    “What if a small group of world leaders was to conclude that the principal risk to the Earth comes from the actions of the rich countries? And if the world is to survive, those rich countries would have to sign an agreement reducing their impact on the environment. Will they do it? The group’s conclusion is ‘no’. The rich countries won’t do it. They won’t change. So, in order to save the planet, the group decides: Isn’t the only hope for the planet that the industrialized civilizations collapse? Isn’t it our responsibility to bring that about?”

    Cine sint "our" n-ar trebui sa fie o problema si nici sa se afle si cine este acest individ, pe cine anume reprezenta.

    Nu este doar o criza. Cum a disparut tipul de viata cunoscut in Romania inainte de 90, tot asa a disparut si cel care va este cunoscut in acest moment. Nimic nu este reversibil!

    RăspundețiȘtergere
  16. tulpina italiana e mult mai agresiva decat tulpina wuhan
    in china ataca mai mult batranii in italia ataca si tinerii
    in plus pare ca a infectat si personalul medical echipat cu o rata de 44%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta tind si eu sa cred , ca exista o tulpina mult mai agresiva ......cu siguranta tulpina asta o avem si in Romania

      Ștergere
  17. Cand toti adteapta de guverne sa faca ceva si trece timpul si ei tot nu vorface nimic, lumea buna va realiza ca nu pot sta cu mainile in san.

    RăspundețiȘtergere
  18. https://a1.ro/news/social/americanii-au-dus-in-china-virusul-in-octombrie-la-jocurile-mondiale-militare-romania-a-avut-77-de-trimisi-in-epicentrul-coronavirusului-id970740.html

    Metoda din 1918 reactualizata!

    Este un plan vechi, despre care se stie si s-a discutat de 40 de ani! Cine isi inchipuie ca aceasta criza trece si lumea se va intoarce la ce-a fost se inseala. Tipul acesta de trai si-a incetat existenta tot asa cum s-a intimplat si cu cel cunoscut in Romania, anterior anului 1989.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)