marți, 17 martie 2020

Isteria virusului și prostia oamenilor

Mă uit la măsurile care se iau în ceea ce privește „lupta” cu virusul COVID-19 și am impresia că trăim într-o lume mult prea distopică pentru a fi reală. În timp ce unele țări fac eforturi pentru a-și izola oamenii în casă, altele - precum Marea Britanie - par a trata noul virus ceva mai normal, ignorându-l. La urma urmei trăim cu viruși încă de când există viață pe pământ, astfel încât toată lupta care se dă este una pierdută din start.


Ca să n-o lungesc prea mult, mă întreb totuși ce se va obține dacă ții toți oamenii în casă timp de două săptămâni? Să presupunem că se reușește curățarea țării respective de virus. Se uită însă că o singură persoană infectată are capacitatea de a provoca o infecție în masă deoarece - cum bine s-a constatat - virusul este deosebit de contagios? Așadar, întreaga tevatură a shutdown-ului nu-i altceva decât un circ ieftin.

Mă uitam pe niște concluzii prezentate de Goldman(și făcute publice de portalul ZeroHedge) din care rezultă limpede că:
- vârful evoluției virusului urmează să fie peste opt săptămâni;
- aproximativ 50% dintre americani și 70% dintre nemți vor contacta virusul în următoarea perioadă;
- dintre cei infectați 80% au probleme minore(early-stage), 15% medii(mid-stage) și 5% critice, unde minor înseamnă echivalentul unei răceli, mediu cel al unei gripe, iar critic e limpede pentru toată lmea;
- rata de mortalitate e aceeași pe care o știm de la chinezi, anume 2%;
- vremea caldă care se anunță în emisfera nordică va ajuta la calmanrea virusului, însă vremea rece din cea sudică îl va perpetua; ca orice virus gripal, acționează în timpul vremii reci, pe fondul slăbirii organismului.

În mare, tot ceea ce am menționat anterior se știa. Și-atunci, mă întreb, ce sens are toată nebunia statului acasă? Ea ar avea un rost doar pentru bătrâni și bolnavi care oricum nu prea bănănăie prin lume...

Ceea ce se vede cu ochiul liber este că toată isteria a produs o scurtcircuitare masivă a economiei. Lipsurile de tot felul, isteriile din magazine și imposibilitatea acoperirii cererii mult prea mari de peste tot în lume, sunt elemente care arată slăbiciunea și falsitatea modelului globalist. Faptul că sunt oameni care sună la 911 deoarece au rămas fără hârtie igienică e un simptom al tembelizării generalizate. Cam la fel cu cel de la noi care-a sunat la 112 ca să vadă cum e să te plimbi cu izoleta.

Într-o asemenea nebunie, probabil ar fi interesant de urmărit care sunt tacticile de combatere a efectelor economice negative. O să v-o spun pe-aia dreaptă, cu riscul de a fi făcut prorus, propagandist chinez, comunist s,.a.m.d.: singurele măsuri eficiente au fost luate în țările cu regimuri ferme. În China, de exemplu, socoteala COVID-19 pare să fi luat sfârșit după o luptă extrem de focusată, dar și dură. Nu-mi dau seama dacă în Wuhan s-a decis izolarea pentru limitarea răspândirii virusului sau a fost necesară pentru a-i putea debarasa mai ușor din casă pe cei bolnavi care erau duși sub escortă militară la spital. De asemenea, nu-mi dau seama dacă nu cumva toată starea de necesitate decisă în acea zonă a fost decretată pentru a se putea face un exercițiu de găsire rapidă a unui remediu în fața unei pandemii, inclusiv recurgându-se la testarea pe oameni. Nu mă pot pronunța, însă când văd stângăcia occidentalilor de a copia modelul chinezesc, mă apucă râsul. Păi dacă vreți să vedeți cum se aplică tacticile chinezești, mergeți la „ăla mic și gras” din Coreea de Nord care l-a împușcat pe un suspect de coronavirus care a încălcat regimul de autoizolare și a îndrăznit să meargă într-o toaletă publică. Cam așa se aplică măsurile chinezești, micuților!

Din punct de vedere exconomic, China a executat un shutdown ca la carte. Muncitorii au mers acasă, dar le-au mers și salariile, indiferent unde lucrau. Din punct de vedere al aprovizionării au fost ceva întârzieri - normale ținând cont de starea de asediu - dar care au fost rezolvate rapid, inclusiv prin distribuirea directă de hrană populației. Fabricile „doborâte” de virus n-au alte suferințe și repornesc pe rând. Efectele opririi lor sunt conjuncturale pentru chinezi, dar deosebit de grave pentru ceilalți. Este prima criză externalizată de economia chineză și se estimează că recuperarea mondială va dura minim șase luni.

Trecând în Europa constatăm că măsurile de combatere a crizei generate de COVID-19 sunt, în cel mai bun caz, caricaturale. Totuși la ce să te aștepți de la o pițipoancă la vârsta senectuții? Cumva la o schemă care spune că nu trebuie să mai dai înapoi prefinanțarea cheltuită din cadrul multianual 2014-2020? Exact la asta! Păi ce naiba, pisi, dac-am cheltuit-o oricum n-o mai dădeam înapoi și dacă n-am cheltuit-o canci. Un fel de „rămâne cum am stabilit”. Singura măsură cu adevărat eficientă pare a fi fost trimiterea birocraților acasă pe fondul protejării de COVID-19. Astfel, rezerva de stupiditate de la Bruxelles nu mai acționează la unison și, cel puțin, nu ne mai bombardează cu atâta prostie. E totuși un câștig.

La nivel de țară membră treburile par ceva mai articulate, dar, pe alocuri, prind forme hilare. Nemții anunță că pun la bătaie 500 mld. EUR. E insuficient. Dacă tărăboanța aia de Deutsche Bank li se va prăbuși suma va fi mult prea mică pentru o gaură sistemică. Cu toate că suma pare generoasă, se va dovedi insuficientă întrucât economia germană are o problemă structurală, iar repararea sa, cu siguranță, va costa mult mai mult. Oricum - aviz amatorilor! - eu pariez pe o intrare în recesiune a Germaniei. Franța e probabil cea mai caricaturală imagine a economiilor UE. Când am citit știrea că fabricile de parfum au trecut la producția de dezinfectanți, brusc, mi s-a revelat acea imagine tragicomică a revoluției perpetue. Ăștia continuă să se creadă în vremurile Revoluției, iar Macron - circarul perfect - se cațără pe un fals piedestal, impunător, dar din rahat. Economia franceză e de mult prea mult timp lipsită de consistență, astfel încât la momentul adevărului Franța va face brusc trecerea cu cel puțin un pas înapoi în ierarhia mondială a dezvoltării economice.

Trecând peste Ocean obuservăm un circ electoral perfect. Trump contraatacă în stilu-i caracteristic - jenant de bombastic - jucând totul pe cartea realegerii sale. Părerea mea e că se află pe nisipuri mișcătoare, dar că încă mai are șanse datorită radicalizării nucleului său dur. Oricum, în cazul prăbușirii lui Trump, SUA urmează să reintre pe spirala socialism-comunismului corporatist care-o va îngropa pentru totdeauna.

La final vă voi spune câteva vorbe despre noi. Aici circul e în floare. Prostovanii au trimis oamenii acasă prin strategii electorale, gen „campaniile Declic”. Doar că toată tevatura e exagerat de scumpă pentru noi. Închiderea școlilor a făcut necesar concediul pentru îngrijirea copilului. Dacă prin companiile mari găurile pot fi acoperite, în firmele mici e dezastru. Aveți idee ce înseamnă firme mici? Dintre cele 1.3 milioane de firme autohtone, aproximativ 80% au sub 3 salariați! Pentru aceste firme recesiunea a venit: în cazul în care unul dintre angajați pleacă acasă - că doar așa cântă tefeleii - firma e paralizată. Și dacă ar fi doar asta! Isteria provocată de virus a produs o contractare a cererii de produse și servicii. Practic singurele firme care vând sunt marile lanțuri de supermarketuri. Restul sunt în șomaj tehnic generat de isteria #stauacasă. Colac peste pupăză, instituirea stării de urgență va conduce la invocarea de către mulți a clauzei de forță majoră din contractele comerciale, clauză care-i va proteja de de eventualele răspunderi contractuale. Chiar dacă multe firme o vor invoca abuziv, unde poți contesta asta în condițiile în care în justiția autohtonă e o golănie fără margini, nelucrându-se pe salarii gigantice de mai bine de 4 luni, cu perspective de suspendare până spre vacanța judecătorească?

În fața unor asemenea probleme, croitorașul Cîțu spune că e pregătit, că are venituri excepționale și că va sprijini economia. Mănâncă rahat, desigur! După ce-a mărit artificial deficitul bugetar, în luna ianuarie Cîțu a revenit la aceleași practici moștenite: a pus frâna pe rambursările de TVA, a uitat să dea banii la concediile medicale și de maternitate. Bani nu sunt, în ciuda declarațiilor bombastice. Vorbea Cîțu despre amânări ale ratelor la bănci. Omul e absolut rudimentar și în afara subiectului. Singura chestie reușită e o banală amânare la plată făcută benevol de Banca Transilvania, însă numai pentru cardurile de credit. Asta e o chestie atât de marginală încât nici nu merită discutată. Problema cu adevărat importantă pe care n-o văd nici guvernanții și nici „genialii” din BNR e că, pe fondul încetinirii economice, circuitul instrumentelor de plată merge ca-n vremurile bune. Însă, cum firmele nu mai vând deoarece nu mai au clienți pe motiv de #stauacasă, nu mai au nici bani să-și onoreze plățile. Astfel, va crește absolut artificial delicvența în domeniul instrumentelor de plată la termen(cecuri, bilete la ordin etc). Iar pentru cele mai multe firme, o înregistrare în CIP poate însemna falimentul în următoarele 6-12 luni. Ca să nu mai vorbim de consecințele juridice ale emiterii de instrumente de plată fără acoperire.

Cîțu și mai ales cei de la BNR ar fi trebuit să găsească modalități flexibile de combatere a acestor fenomene. Poate chiar lungirea termenelor de decontare și variante flexibile de amânare la plată a ratelor companiilor. Acum însă e prea târziu, răul e deja pe drum, iar economia va ieși decimată din tot jocul populist al Plăvanului secondat de Cîțu zis Nară. Oricum, când se vor trezi din moțăială ăia de la BNR, deja deșertul va fi instalat. Oricum asta se vede deja limpede: statul nu mai reușește să se împrumute, în timp ce BNR trage lichiditate din piață. Cât de chior să fii pentru a nu vedea?

Mă opresc aici cu constatarea că peste tot e rău. Din tot meciul pe viață și pe moarte care se va da în lume, de câștigat vor câștiga sistemele social-economice care-și vor dovedi coerența. În 3-4 ani treaba se va limpezi. Vă spun de pe acum: noi vom fi în tabăra pierzătoare. Dar nu mă îngrijorez. Probabil vom „întoarce armele” ca de fiecare dată în istorie.

19 comentarii:

  1. de ce este campania asta cu stau acasa? este pentru a nu avea un varf al imbolnavirilor care sa faca imposibila asistenta medicala. asa se lungeste perioada si vom avea sanse sa tinem sub control cazurile grave

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ău boy... Deci carevasăzică asta înseamnă stau acasă... Deci zice bine Dan Diaconu că vârful va fi peste 8 săptămâni... Trebuie să găsiți o soluție mai repede! Astăzi, mâine!!! Cum v-ar zice ardeleanu' : S-o-nțeles?

      Ștergere
  2. Mă întreb dacă nu cumva este o metodă să blocheze pulimea acasă pentru a se reproduce. Au nevoie de sânge proaspăt în toată Europa muribundă și bătrână. La fel pentru imigranți din toate colțurile lumii. Sunt bine veniți căci se reproduc rapid și ieftin. Europenii sunt așa de obosiți încât au pierdut sensul găurii :) Nu mai au chef, nu mai cred în viitor majoritatea. Mă rog strategia e bună dacă ăsta este calculul. Nu se știe ce va ieși dar cine nu încearcă nimic nu câștigă nimic. Dacă nu se întâmplă vor crea alte evenimente. Este doar o teorie nimic sigur. Numai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Europenii sunt așa de obosiți încât au pierdut sensul găurii :)"

      Europenii nu sunt "obositi" ci SUPRATAXATI.
      Europenii sunt suficient de educati incat inteleg care sunt costurile cresterii unui copil in UE, iar costurile sunt NEJUSTIFICATE si FOARTE MARI!
      Europenii daca nu isi permit sa creasca un copil in conditii decente, nu il fac.
      Europenii sunt niste imbecili sinistrii care cred in imbecilitati si anomalii de genul "drepturile omului" si in utopii egalitariste, ambele promovate de MARXISM.
      Daca esti atat de prost incat sa votezi marxism, vine statul si in numele bazaconiilor de genul "datoriei fata de tara" si al "egalitatii dintre clase" sau mai nou, in numele "justitiei sociale" si iti fura 80% din venituri in asa fel incat vei fi sarac toata viata ta si nu iti vei permite sa faci copii pentru ca nu vei avea cu ce sa ii cresti, iar daca iti permiti sa faci 1-2 si ei la randul lor vor fi tot saraci si chiriasi/datori pe viata ca tine.
      Marxism votezi, marxism primesti!
      Marxist iti educi copiii, marxism vor primi!

      "Nu mai au chef, nu mai cred în viitor majoritatea"

      Inevitabil marxismul ajunge in acelasi punct final: colapsul economic, social, cultural, demografic, etc.
      Marxismul a fost adus la putere de sarantoci si de prosti macelarindu-se intre ei, marxismul va pleca de la putere cand prostii si sarantocii vor incepe sa se macelareasca intre ei. De data asta "revolutia" va avea si caractere etnice, rasiale si religioase. Cine este inteligent sta de-o parte si este pregatit sa nu ajunga "refugiat sirian".
      Traiasca "drepturile omului", "egalitatea", "libertatile religioase" si oligofrenii care le voteaza si sustin!

      Ștergere
    2. Da, mă, eu cred în drepturile omului sau cum zicea Moromete în "Moromeții" ..."un copil trebuie să-i spui ce să facă să devină om, să-l înveți, că de mâncare dai și unui animal". Am citat aproximativ.

      Ștergere
  3. Multumim pentru articol. Este bine sa stim ca mai sunt oameni care GANDESC LIBER si nu sunt PANICATI pentru binele propriu. Dictatura globala foloseste pretextul gripei pentru eradicarea in timp si totala a drepturilor. Isteria generata de mass-media vanduta impinge omenirea spre dictatura. Se pare ca oamenii sunt extrem de usor de controlat cu televizorul. Te uiti 5 minute la tv si te sinucizi DIRECT sau ii ucizi pe cei din jur ca inecatul in incercarea de supravietuire - devalizarea tuturor magazinelor. Nu te gandesti ca de fapt, trebuie sa te lupti cu sistemul pentru a-ti recapata libertatea, ci accepti sa SUPRAVIETUIESTI intr-un sismtem vandut care te vrea pe timp nedeterminat in AREST LA DOMICILIU. In felul asta orice reactie de grup este eradicata din start. Politie si armata pe strazi pentru "binele tau". Este incredibil dupa o epoca de totalitarism cum romanii accepta cu usurinta dictatura din nou si nu vad ca DICTATURA BINELUI ESTE TOT DICTATURA! BINE CU FORTA NU EXISTA CI DOAR INTERESE! Urmeaza disparitia banilor - pe motiv ca sunt "murdari"- asta duce la pierderea ibertatii individuale. Pierderea proprietatii de orice fel, inclusiv proprietatea asupra animalelor din gospodariile proprii pentru crestere si consum - incercarea de interzicere a inmultirii porcilor, declararea gripelor la animale si pasari si incercarea de convingere a populatiei ca acestea ne pot imbolnavi. Nici un virus NU traieste la temperaturi RIDICATE. Carnea cu trichinela se poate consuma daca ESTE BINE GATITA - adica la temperatura ridicata! De aici pana la controlul total prin implantarea unor sisteme de urmarire permanente este inca un mic pas.... Virusul Wuhan este un virus de gripa si atat. Aspectul ca" raman plamanii afectati" este valabila pentru TOATE coronavirusurile. Pentru ca toate formele de gripa sunt CORONAVIRUSURI. Din primavara de cand apare mai puternic gripa ii auzi pe oameni "buhaind" pe strazi, pentru ca orice forma de gripa pentru un organism slabit si fara imunitate ataca sistemul respirator - bronsite simple sau agravate, pneumonie etc. Plamanul, ca si ficatul, sunt organe care din fericire, printr-o alimentatie sanatoasa SE REFAC! Tot sper ca oamenii sa se "trezeasca" si sa vada ADEVARUL din spatele scenariilor pe care conducatorii vanduti le organizeaza impotriva lor. Si aici nu vorbesc de politica, pentru ca toti "alesii" sunt MIZERABILI SI CORUPTI si pentru ca, din pacate, de la Ferdinand noi nu am mai avut un conducator care sa iubeasca Romania cum a iubit-o el. Roman in suflet cum multi dintre noi nu sunt!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da per total asa este ! Daca treaba cu virusul nu va iesi asacum se doreste , adica vaccinarea sa fie acceptata benevol se va trece la etapa urmatoare ......ghici care?

      Ștergere
    2. Jos internetul!!!
      Așa scrie in Event 201 Pandemic.
      Am gicit?

      Ștergere
  4. Probabil ca mortalitatea virusului Wuhan este sub 1%. Posibil mult sub 1%. Ce e sigur e numarul de morti. Cati au fost infectati nu stie nimeni. Cine se testeaza pentru un stranut? Chinezii astia nici macar un virus cum trebuie nu pot produce. Sa mearga la xiaomi, astia fac telefoane misto.

    De asemenea ma indoiesc de faptul ca masurile anuntate functioneaza in China sau in Europa. Daca unul singur ramane infectat dupa carantina, o ia totul de la inceput.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Ce e sigur e numarul de morti."

      Hmm, si de unde esti tu asa d sigur? I-ai numarat tu, i-ai vazut cu ochii tai, sau le cunosti familiile?

      Ștergere
  5. Intr-o tara plina de batrani, nici nu conteaza daca pierzi sau castigi meciul. Oricum e pierdut campionatul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aveti alte idei pt stoparea virusului? In lipsa altor idei valide, carantina pare sa fie o solutie de moment relativ ok.
    In asteptarea altora mai bune.
    Aveti alte idei? Scrieti sa vedem.
    Sunt curios ce o sa iasa in Anglia...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mă compar cu Descartes dar îmi permit să am niste îndoieli.
    Am mai auzit acest refren: 60000 de morți la Timișoara. Teroriști la televiziune.
    Oare chiar au murit atâția de covid? Nu e puțin ciudat că toți care mor apuca sa intre la terapie intensivă în ciuda "lipsei de locuri"? Adică în secție din care informația iese foarte filtrata?
    Precum în China: cine poate garanta că sunt adevarate datele epidemiologice furnizate de tara in care daca partidul ordonă de dau munții la o parte?
    Trăim un 1984 amplificat.
    Deocamdată nu au reușit să bage gândirea libera in carantina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mesaj de la o româncă ce lucrează la spitalul de operații în Italia:
      Nu pot bagă mâna in foc pt nimic ( https://saccsiv.wordpress.com/2020/03/17/numarul-mare-de-morti-din-italia-este-real/ )..... In zona mea Friuli e mai linistit totul Dar avem pacienti si noi..... Sunt multe spitale in Milano cu terapii intensive cu siguranţă pacienti sunt trasportaţi si noi avem pacienti adusi din veneto pt ca nu mai sunt locuri. Nr mortilor poate fi crescut chiar dacă nu mor in terapiile intensive ci pe sectie.... Sau creat sectii doar pt covid iar cine se imbraca in echipament nu poate merge nici la baie in 6 ore cand ii vine schimbul.... Sau creat terapii intensive doar pt covid... Saliile de operatii nu mai opereaza, noi nu operăm deja de o luna.. Ca sa nu obligam terapiile sa suporte alti pacienti... Accidentele sau redus tocmai ca lumea asta in casa..... Spitalele mai mici tin pacientii fara covid in terapii intensive si noi primim pacienti din alte zone care nu sunt covid dar care au nev de terapii... Statul a angajat saptamana asta multi medici care sunt specializati si aici când eşti specializat eşti pregătit.....in rest nu stiu daca chiar si-ar permite sa minta asa. Jurnalismul aici nu ar accepta asta. Este opozitia care i ar da in gat.
      daca nu toata treabă asa e bine gandita
      Si daca e, asa cred sunt împlicate toate tarile nu poate Italia nu ar baga o nimeni in seama.Oricum epidemii au mai fost.. Asta e, adevărat.

      Ștergere
    2. Iata ca guberniul instituie Ministerul Adevarului, care va detine monopolul informatiei; cu Marele Frate vorbind boborului prin intermediul ecranului, stand la Villa Lac sau la Cotrocelu'. Ce mai, living Orwell's distopia 1984.
      "informati-va doar din surse sigure, oficiale" zice mandolina.

      Ștergere
    3. Anonim 19 martie 2020, ora 13,52 aici sunt întru totul de acord! Să vă informăm noi, ce vrem noi...

      Ștergere
    4. A doua ordonanta a MinAde a fost emisa. MaFra isi arata muschii tot mai mult si mai des...Am ajuns la cifra minima permisa la un loc; intuita de cateva zile: 3.
      Gata si cu slujbele religioase, ca deranjeaza cu foc intens pe MaFra si nu-l lasa sa instaureze binefacerea planetara !!!
      Oare cat mai permite site-uri nealiniate Noului Adevar??!!

      Ștergere
    5. Nici Ceaușescu n-a decretat așa ceva! Era 5. Velu e mai tare.

      Ștergere
  8. Domnule Diaconu cum vi se pare că profesorii țin legătura cu elevii în mare parte cu elevii prin WhatsApp? A? Cu tot ceea ce ține de rigoare... Nu mă mai semnez la sfârșit că deja ar fi prea mult... 😁

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)