marți, 3 martie 2020

Suspinul dragonului

DOW a avut o zi istorică: cea mai mare creștere înregistrată vreodată. La căderea de care a avut parte, toată lumea - între care și subsemnatul - s-ar fi așteptat ca mișcarea de care avem parte să fie celebrul „salt al pisicii”: se spune că atunci o pisică alunecă de pe un zgârie noi, imediat după impactul cu asfaltul se mai ridică vreo câțiva centimetri. Ceea ce am văzut ieri a fost o pisică metamorfozată într-o bilă de silicon, dintr-acelea cărora, după ce le daiu drumul din mână, aproape că revin la înălțimea de la care au fost aruncate.


Dacă mă întrebați care-s motivele, vă voi răspunde că ele țin de ceea ce putem deja numi „fake economy”. Teoretic investitorii se așteaptă ca Băncile Centrale să-și deschidă larg baierele pungii pentru a impulsiona economia. Însă ele fac asta de cel puțin zece ani. Și o fac la modul concertat, astfel încât o și mai mare elicopterizare de bani n-ar avea absolut niciun efect. Doar dacă, printr-o scamatorie extremă, ar „scăpa” banii către populație. Însă și așa, banii nemunciți ar antrena comportamente absolut anormale din punct de vedere economic, fapt care ar elimina presupusa binefacere imediată.

Ceea ce trebuie însă observat este contextul general. Japonia a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o cădere(YoY) de peste 4%! E o uriașă scăpare de sub control a economiei. Probabil multiplele oportunități care „se închid” își spun cuvântul.

Luna care a trecut a adus nebunia COVID-19 pe multiple alte piețe precum Coreea de Sud și Italia, devenită între timp „poarta Europei” pentru noul terorist al planetei. Carantinele impose de autorități închid business-urile și forțează căderi economice în lanț. Ieșirea armatei pe străzi a devenit o prezență normală în țările afectate de virus. Ca și isteria indusă de media.

Însă cheia de boltă a întregii ecuații este cerul senin al Chinei. Pentru prima dată în istoria recentă, dacă stai la unul dintre etajele superioare ale vreunui hotel din Beijing, ai toate șansele să admiri panorama orașului. Smogul parcă ar fi devenit istorie și nu dintr-o determinare a autorităților de a trece la ipotetica energie verde. Virusul a condus la oprirea Chinei. Carantinarea unor zone atât de largi reprezintă o premieră istorică. Probabil nu aveți imaginea reală a tabloului. Dacă însă vă voi spune că la ora actuală în China peste 60% dintre salariați NU LUCREAZĂ, probabil veți realiza cât de mare este problema. Autoritățile au dispus măsuri severe pentru a preveni o răspândire a virusului, considerând că e mai util să piardă niște bani iluzorii decât să se confrunte cu un dezastru generat de o răspândire și de o posibilă mutație a virusului în ceva mai grav. Aceasta însă a distrus consumul intern care contribuie cu peste 40% la PIB-ul țării.

Micile afaceri, cele care sunt responsabile cu angajarea unei covârșitoare forțe de muncă, sunt realmente paralizate. O parte sunt afectate de carantină, o altă parte de teama patronilor, iar, cea mai substanțială parte, de teama muncitorilor care refuză să mai iasă din casă. Problemele menționate afectează radical atât lanțurile locale de aprovizionare, cât și pe cele mondiale. În ceea ce privește situația internă, autoritățile politice au reușit să compenseze extrem de bine situația prin intermediul armatei și al serviciilor centralizate care funcționează ceas. Însă, lanțurile mondiale de aprovizionare având China ca punct de plecare sau ca punct intermediar sunt radical lovite. Iar aici nu are cine să intervină întrucât ele depind de funcționarea industiei locale.

Ceea ce vreau să înțelegeți este că toate aceste elemente puse cap la cap nu au cum să nu se finalizeze cu o încetinire economică. Și, cum un mic val în epicentru produce valuri uriașe la periferie, e posibil ca acest deranj chinezesc să se constituie într-un veritabil tsunami. Primele victime pe care le vom vedea vor fi economiile Indiei, Turciei și Braziliei. Abia în al doilea val - după ce vor fi rezistat primului atac - vor apărea fisuri majore în economia europeană și în cea americană. Ambele sunt extrem de fragile și dependente de China. Despre periferii nu vorbesc azi deoarece efectele vor fi împărțite. Probabil ne vom ocupa de ele la momentul oportun.

Și-atunci, probabil, mă veți întreba de ce crește DOW? Eu nu mai cred în poveștile care vorbesc despre „psihologia investitorului”. Vremurile acelea sunt de mult depășite, astfel încât răspunsul vi l-ar putea da băieții din servicii responsabili cu algoritmii. Știu, nu mă credeți, dar pe-acolo se-nvârte totul.

14 comentarii:

  1. Si cam cand ar trebui sa loveascca acest tsunami? In vara, in toamna? peste o luna, doua? Oricum e la usa!

    RăspundețiȘtergere
  2. „FAKE ECONOMY” - ai foarte mare dreptate aici!!!!!!!!!!
    Chiar ieri a aparut un interviu care are o intrebare:
    Am auzit că economia voastră a crescut mai repede decât fiecare economie din Europa, dar tot am auzit că cinci milioane de persoane au plecat în altă parte. Deci cum crește economia dacă nu aveți muncitori? Nu înțeleg asta! De unde aveți destui muncitori ca să creșteți economia?” a spus jurnalista BBC Tessa Dunlop.

    Acum nu stiu care e cea mai "fake" economie, dar tara noastra are traditie sa raporteze realizari false de pe vremea lui Ceasca. Apoi politicienii romani au transmis realizari false cand am intrat in Nato si UE.

    Practic daca 60% din Chinezii apti de munca nu mai muncesc in martie 2020 asta inseamna apoximativ 465 milioane de oameni care stau acasa in economia mondiala.
    Clar va veni un tsunamiii.
    Pai am rude care traiesc din magazinele lor cu produse chinezesti.
    Sa inteleg ca nu se va mai gasi marfa proasta chinezeasca in Romania si cateva magazine de genu se vor inchide.
    Sau te referi la Iphone sau alte produse de lux care nu vor mai avea o premiera pe piata. Stiu ca apare Huawei P40, dar e ma gandesc la P30 Lite pt ca are Google in el, deci prefer sa nu cumpar noutati.
    Oricum ce se intampla este foarte ciudat. Sau din ignoranta mi se pare ciudat ca nu cunosc toate aspectele frumoase de care ai vorbit.
    Multumesc de articol.
    Foarte bun articolul. Imi da de gandit si nu ma pot hotara la concluzii :))

    RăspundețiȘtergere
  3. " băieții din servicii responsabili cu algoritmii. Știu, nu mă credeți, dar pe-acolo se-nvârte totul."


    Suntem tot mai urmăriți: nu de către oameni, ci de algoritmi. Mulțumită lui Edward Snowden, știm că Agenția Națională de Securitate (NSA) și partenerii săi de peste hotare au spionat milioane și milioane de cetățeni care nu bănuiesc nimic. Documentele apărute au relevat existența a numeroase programe de supraveghere administrate împreună de Five Eyes (o alianță de state care conlucrează în domeniul spionajului, incluzând Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie). Împreună, ei ne-au monitorizat apelurile telefonice, e-mailurile, imaginile de pe webcam și poziția geografică. Și prin ”ei”, eu înțeleg algoritmii lor. E peste puterile omenești să adune și să interpreteze un asemenea volum de date.
    E interesant faptul că NSA susține că ei de fapt nu ne-au ”colectat” datele. Conform unui manual de proceduri din 1982, ”informația va fi considerată drept colectată” numai când a fost primită spre utilizare de un salariat al unui serviciu de informații al Ministerului Apărării al SUA pe parcursul îndatoririlor sale oficiale. ”Și datele adunate prin mijloace electronice sunt colectate numai când au fost prelucrate într-o formă inteligibilă”, explică Bruce Schneider de la The Guardian.

    Deci, gândește-te la acel prieten al tău care are casa plină cu mii de cărți. După NSA, el de fapt nu ”colecționează cărți”. El face altceva cu ele și singurele cărți pe care el declară că le-a ”colecționat” sunt cele pe care le-a citit efectiv.

    Care e problema, deoarece:

    Algoritmii de calculator sunt intim legați de oameni. Și când ne gândim la algoritmi care ne supraveghează sau ne analizează datele noastre personale, trebuie să ne gândim la oamenii din spatele acestor algoritmi. Fie că se uită sau nu cineva la datele noastre, fapt este că asta ar putea fi numit supraveghere.

    În cele din urmă și legat de asta, trebuie luată în considerare și suita de criptografie B a NSA, care sunt algoritmi puternici de cifrare, schimbare de chei, semnături digitale și dispersare a informației. Asta folosește agenția pentru a proteja atât documentele secrete, cât și cele nesecrete.

    RăspundețiȘtergere
  4. Unu.
    UE si lumea vestica se transforma intr-un lagar comunist:
    https://www.mobilissimo.ro/stiri-diverse/ue-vrea-o-baza-de-date-internationala-cu-fetele-noastre-plus-recunoastere-faciala-implementata-pe-continent

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/regulation/is-facial-recognition-destroying-our-right-to-privacy/

    De parca nu ar fi fost suficiente treburile de genul asta:
    https://theintercept.com/2014/02/24/jtrig-manipulation/

    https://theintercept.com/document/2014/02/24/art-deception-training-new-generation-online-covert-operations/

    https://assets.documentcloud.org/documents/1021430/the-art-of-deception-training-for-a-new.pdf

    Sa vezi de acum inainte abuzuri si "dosare"!

    Doi.
    Romania face tot posibilul sa se autodistruga si sa-si goneasca toti oamenii din tara:
    https://www.activenews.ro/stiri/Gheorghe-Piperea-despre-legea-vaccinarii-obligatorii-Start-la-vanatoarea-de-copii-si-adulti-nevaccinati.-Cand-ii-dibuiti-lipiti-le-pe-piept-niste-stele-in-8-colturi-ca-sa-stim-cu-cine-avem-de-a-face.-Asa-veti-obtine-IMUNITATEA-DE-TURMA-160356

    https://vk.com/wall454353355_3860

    https://agrointel.ro/133216/ordin-ansvsa-se-interzice-cresterea-porcilor-in-exploatatii-in-aer-liber/

    De parca nu ar fi stiut toti oamenii inteligenti cum stau lucrurile, care este realitatea si ce este de facut si ar astepta indemnuri de la altii:
    (de vazut de la 1.10,45 pana la sfarsit)
    https://www.youtube.com/watch?v=SSlIqPH149M&t=4243

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "UE si lumea vestica se transforma intr-un lagar comunist".

      A fost construita din start ca lagar comunist si doar romanii n-au vrut sa vada, refuzind cu inversunare, chiar si astazi, cind este mai mult decit evident!

      https://2.bp.blogspot.com/-0JrIYsodHAg/USz25fsJvqI/AAAAAAAAATM/9xkBH5PjrCM/s1600/UdSSR-EU.png

      Ștergere
    2. https://www.activenews.ro/economie-agricultura/Atentat-la-proprietatea-taranului-roman.-Cresterea-porcilor-in-gospodarie-doar-cu-respectarea-anumitor-conditii-de-biosecuritate-comercializarea-fiind-posibila-dupa-inlaturarea-vacilor-si-caprelor-160368

      Ștergere
    3. https://www.activenews.ro/economie-agricultura/Prof.-Avram-Fitiu-spune-ca-masura-de-a-bloca-cresterea-%E2%80%9Ela-liber-a-porcilor-de-catre-tarani-a-fost-luata-la-presiunea-lobby-ului-facut-de-complexele-industriale-chinezesti-In-Franta-cea-mai-buna-carne-e-cea-de-la-porcii-crescuti-in-aer-liber-160381

      https://www.facebook.com/A.Fitiu/posts/2504164193023676
      https://www.facebook.com/A.Fitiu/posts/2506026272837468

      Ștergere
    4. De cateva decenii UE este FALITA pe toate planurile, nu doar economic si se afla in faza de dezintegrare. Asa cum fostul bloc sovietic a colapsat si s-a dezintegrat in 1989, tot asa se va intampla cu UE. Mare minune daca va prinde 2030.
      Sunt motive bine intemeiate pentru care oamenii inteligenti FUG din UE si isi muta afacerile si productia in Asia si banii in offshore, iar aceste lucruri nu sunt valabile doar pentru corporatii si miliardari ci si pentru aia mici care nu au capul si portofelul gol.
      https://www.youtube.com/watch?v=qqogSUUUWwk

      Ia si distreaza-te:
      https://gandeste.org/omul-si-cartea/radacinile-naziste-ale-bruxelles-ue-ceea-ce-ati-vrut-dintotdeauna-sa-stiti-despre-bruxelles-ue-dar-nimeni-n-a-indraznit-sa-va-spuna/27410

      http://www.relay-of-life.org/en/2016/10/the-nazi-roots-of-the-brussels-eu/

      https://www.academia.edu/33324766/R%C4%82D%C4%82CINILE_NAZISTE_ALE_BRUXELLES_UE_de_Paul_Anthony_Taylor_Aleksandra_Nietzwiecki_Matthias_Rath_%C5%9Fi_August_Kowalczyk

      https://www.emag.ro/radacinile-naziste-ale-bruxelles-ue-paul-anthony-taylor-aleksandra-niedzwiecki-matthias-rath-august-kowalczyk-bue1849/pd/D90TFSBBM/

      Ștergere
    5. Interesant c-au tradus cartea! In trecut am postat despre asta, cunoscind lucrarea, tot ce-am gasit in engleza. Romanii vor respinge ideile autorilor, deoarece nu pot accepta ca s-au inselat si vestul lor iubit n-a existat in realitate. Oricum sint mai multe carti de citit, dar acum nu mai ajuta la nimic, deoarece atit pagubele cit si raul sint mult prea avansate ca sa mai poata fi reversibile. In urmatorii 5-10 ani vestul dispare. Interesante si f amuzante vor fi reactiile romanilor infatuati si f mindri de vestul lor iubit! Sa le uram "succesuri" cu statuile lui Marx si Lenin, aparute in orasele germane!

      Ștergere
  5. Excelent articol, nu bursa este cea mai mare problema, ci economia reala. China pare in moarte clinica. Prin contrast, Europa si America au decis ca nu virusul este cea mai mare problema, ci economia. Tare ma tem ca vestul are dreptate si china a comis o noua gafa istorica, la fel ca atunci cand au decis sa-si retraga vasele de pe oceanele lumii si sa se orienteze spre interior.

    In plus, china si asia au alta problema. In toare companiile majore se discuta despre dependenta de china si asia de sud est. Previzibil va avea loc o relocare a productiei dinspre china&co spre europa si america. Trump e pe val, iar romania are sansa ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Previzibil va avea loc o relocare a productiei dinspre china&co spre europa si america."

      Nu va avea loc nici o relocare!
      Europa si America au devenit niste ghetouri marxiste FALITE care devin cu repeziciune ghetouri marxiste falite DE LUMEA A TREIA.
      Toti cei care s-au mutat in Asia au facut-o din cauza marxismului si atata timp cat marxismul este prezent si face ravagii in Europa si America nu se vor intoarce nici macar picati cu ceara. Nu au de ce sa se intoarca in niste ghetouri marxiste falite unde sunt tratati si taxati ca niste iobagi in Evul Mediu, atat timp cat tarile asiatice au ca strategie pentru a atrage investitii si companii un lucru foarte simplu: taxe si impozite ZERO, atat pentru veniturile si dividendelor persoanelor juridice cat si pe veniturile persoanelor fizice. In afara de aceste lucruri, in tarile asiatice, nu exista "politici sociale": pensie de stat, asigurari medicale de stat, ajutor de somaj, etc.
      Iti doresc mult succes sa concurezi cu un sistem lipsit de taxe si impozite si fara scheme Ponzi falite numite "asigurari sociale"!

      https://www.zerohedge.com/geopolitical/world-became-unrecognizable-less-decade

      https://www.zerohedge.com/political/california-reinvents-english-language-yet-again

      https://www.zerohedge.com/news/2020-02-21/uk-suspects-all-kids-using-chat-app-are-hackers

      https://www.zerohedge.com/news/2020-02-18/available-now-pay-2500-be-told-youre-racist

      https://www.zerohedge.com/news/2020-02-07/government-funded-feminists-suggest-banning-heterosexual-relationships

      https://www.zerohedge.com/news/2020-02-11/average-us-couple-could-be-facing-new-tax-180360

      etc.

      Ștergere
    2. de ce crezi ca China a facut o gafa? Putea face altfel? nu prea vad alta abordare decat cea de acum. Au tinut ascuns pana cand au realizat ca nu mai pot tine ascuns. Ca la Cernobil, negi, negi dar deja afla toti.

      Ștergere
    3. @anonim2: europa/america au reactionat opus, favorizeaza companiile in detrimentul populatiei. Putem spune ca europa e pe persoana juridica iar china pe persoana fizica. Nu chiar toata europa, se pare ca si italia si posibil alte tari sunt pe persoana fizica.

      De fapt, nu china a inchis fabricile, ci conducerea centrala cu scop de autoprezervare. Oarecum normal, cine se baga de buna voie in gura sarpelui, sau mai bine zis a dragonului.

      Problema chinei este reactia neprevizibila in cazuri limita, cum este corona. Eu ma asteptam sa calce in picioare populatia. Ei insa inchid fabrici. In consecinta, china nu livreaza si asta este o problema. Banul trebui sa curga si desi parea clar, uite ca nu se intampla.

      Pentru persoanele fizice, impozitele sunt comparabile cu cele din tarile nordice. Numai ca nu primesti in schimb nimic, nici pensie, nici asigurare medicala.

      Probabil ca dupa asta china se va alege cu traife nu numai de la americani ci si de la europeni. posibil sa asistam la un moment waterloo pentru chinezi.

      Ștergere
    4. Cel mai mare bun al Chinei e populatia. De ce sa calci resursa in picioare?

      Ștergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)