vineri, 17 septembrie 2021

Sosirea împăratului


În ultimii 20 de ani, în timp ce dormeați, s-a petrecut un eveniment fabulos. Veți spune că au fost mai multe: Criza Dotcom, 9/11, Criza Subprime s.a.m.d. Vă spun din nou: n-ați privit unde trebuie! Ați dormit!

Nu există decât un singur eveniment colosal care s-a petrecut în liniște, în timp ce înfundați fotoliul din living privind unde nu trebuie, anume la TV sau citind ziare. Nu mai fac apel la memorie deoarece a fost amorțită în perioada asta în care s-a schimbat liderul. Pe scurt: în anul 2000 80% dintre țările lumii făceau comerț preponderent cu SUA. După doar 20 de ani, această valoarea a scăzut la 25%. Doar țările din America de Nord mai fac comerț preponderent cu SUA! Asistăm la cea mai mare inversare economică a istoriei. China e noua capitală a lumii și noi nu ne-am prins de asta!

Arhitectul acestei construcții este actualul președinte al Chinei, Xi Jinping. Dacă mai țineți minte, primul lucru pe care l-a făcut a fost să declanșeze o campanie internă anticorupție prin intermediul căreia a lichidat orice opoziție din PCC. Apoi a trasat directivele programului „Made in China 2025”. Când s-a întâmplat asta? În 2015! Dinamicul premier Li Keqiang a prezentat strategia de trecere a Chinei de la „fabrica lumii cu muncitori prost plătiți” la „fabrica tehnologică” a lumii, păstrând aceleași prețuri mici de producție, dar nu prin salariile mici ale angajaților săi, ci prin tehnologie și integrare. Saltul tehnologic al Chinei a fost fantastic în acești cinci ani! Uitați-vă doar la clasamentul producătoarelor de telefoane mobile: din Top 10, 7 sunt producători chinezi. Apple este deja pe locul 3 și va continua să scadă. Probabil veți spune că nu-i mare lucru, dar nu priviți unde trebuie. Mai știți unde se afla China în 2015? Vă spun eu, făcea imitații ieftine de iPhone și Blackberry. De Blackberry nici nu vă mai amintiți! Ce fac giganții electronici ai Chinei? Dau noi direcții în domeniu. Apple a anunțat că vrea să integreze comunicația prin satelit în noile modele de telefoane pe care le lansează. Xiaomi deja are tehnologia! Camerele cu cea mai mare rezoluție din lume sunt integrate în telefoanele aceluiași Xiaomi, necunoscut în urmă cu câțiva ani. Probabilitatea să aveți un robot de aspirare de la Xiaomi este extrem de mare întrucât firma a ajuns pe locul 3 la nivel global, lăsând în urmă „legendele” domeniului. Iar Xiaomi nu e singura. Mai avem Huawei, Oppo, Vivo s.a.m.d. În plus, o grămadă de startup-uri de care n-a auzit nici naiba, dar care promit să revoluționeze câte un domeniu.

Sunt doar câteva exemple care arată limpede dinamismul extraordinar al Chinei. Singurul politician care a văzut clar trendul a fost Donald Trump. Iar singurul lucru pe care l-a reușit - prin mijloace cât se poate de penibile însă - a fost să-și protejeze zona sa de influență, anume America de Nord. Schimbarea lui Trump, printr-o scamatorie electorală grosolană, trebuie văzută tot ca o victorie a Chinei întrucât întreaga șleahtă de globaliști - pornind de la cei de rang internațional precum Klaus Schwab și până la cei de prin diversele cotețuri oengistice americane - joacă acum cartea Chinei. Practic, America de Nord va fi inevitabil invadată de China. Tot ce vedeți acum acolo ați văzut în Revoluția Culturală a lui Mao și e un pas esențial pentru spălarea creierului și reeducarea în noua ideologie. 

Pe zi ce trece, hălci întregi din domeniul industrial sunt înghițite de China. Acolo sunt rentabile deoarece lucrează integrat, în timp ce peste tot în lume sunt „energofage” sau nerentabile deoarece nu fac față prețurilor. China a trecut la viitoarea civilizație industrială. Pot trece și ceilalți, dar doar după ce acceptă botezul ideologic al noii lumi. Spre deosebire de SUA care a impus cu forța comunismul din Rusia, China are o altă abordare: lentă, dar vicleană ca un virus. Să luăm domeniul tehnologic. Care-i diferența dintre China și SUA? Ați văzut anul trecut prăbușindu-se imperiul lui Jack Ma. El însuși a dispărut vreun an, luând lecții de pictură. Ciudat pentru un om care înghițea domenii diverse cu o rapacitate rar întâlnită. Ce s-a întâmplat? După ce imperiul său mediatic a început să-i promoveze ideile - unele absolut contrare politicii de stat - autoritățile antitrust au intrat în el ca-n brânză, determinându-l să se dea la fund. Și ca el mulți alții. S-a ajuns astfel la o cădere a întregului domeniu. Căderea am spus? Am greșit. Între timp TikTok este prima platformă video a lumii detronând YouTube. Mai mult, devine lider al live-urilor, domeniu pe care se băteau atât YouTube cât și Facebook. Iar acesta e abia începutul. Ceea ce trebuie să remarcați e însă un aspect crucial: în China statul(adică PCC) domină companiile tehnologice, în timp ce în SUA companiile tehnologice domină statul. Iar când transnaționalele domină statul se întâmplă exact ceea ce a prezis Marx! Iată de ce China a intrat cu bocancii în cele mai mari companii ale sale. Iată de ce se dărâmă, în lacrimi de sânge pentru mulți mici investitori, Evergrande. În China ai voie să crești, dar doar până la o anumită dimensiune dincolo de care te lovește statul astfel încât să te facă mai suplu. 

Istoria ne arată niște chestiuni cât se poate de simple. În primul rând că picajul economic este urmat indubitabil de cel militar. Acolo se află SUA. Ce mai știm din istorie e că pentru o putere economică ascendentă, finanțarea unei armate de top nu-i grea. Toate puterile lumii s-au înălțat pe spatele unor modele economice avansate, armata ajungând să servească solidificării modelului. Armata așadar a venit după, în momentul în care modelul economic a avut nevoie de ea. China deja are o armată care, cu toate că e dotată strategic, încă nu a făcut pasul către statutul de super-armată. Însă nu va fi o problemă s-o facă!

Puterile momentului, SUA și Rusia, sunt de domeniul trecutului. Odată ce nu ai un model economic funcțional, armata e un fals refugiu deoarece ajunge să-ți mănânce cote din ce în ce mai mari dintr-un buget care se micșorează continuu. Dar asta nu se întâmplă în SUA - veți spune. Așa e, nu se întâmplă deoarece SUA încă au tiparnița care însă le va fi luată de către globaliști,. împinși acum să fixeze un „sistem financiar just”. Tradus, asta înseamnă „să ne salvăm fundul pentru a-i parazita pe chinezi după același model cu care i-am parazitat pe ruși și pe americani”. Și cum se poate face asta altfel decât prin prăbușirea financiară a SUA? Uitați-vă puțin la structura datoriei și, mai ales, la „clienții” care cumpără datorie a SUA. Nu prea mai sunt! FED-ul cumpără datorie de la Trezorerie, ce-i drept mascându-și prezența sub diverse forme. Asta însă nu înseamnă că nu avem de-a face cu o schemă ponzi care, mai devreme sau mai târziu, va face implozie. 

O altă direcție strategică pe care am văzut-o a fost alianța surprinzătoare anunțată de Casa Albă: SUA-Anglia-Australia. Pare un front anti-chinez. În fapt este o încercare disperată de a smulge Australia din ghearele economice ale Chinei. Și, în același timp, o tentativă de regrupare a  complexului militaro-industrial american care, iată, își vede comenzile din ce în ce mai afectate de noua structură economică. China, prin modelul economic pe care-l propune, vine cu propuneri de pace. Modelul său economic e similar celui impus de cuceririle arabe: tu vezi-ți de treabă, noi te apărăm și îți dăm framework-ul care te conduce spre integrare. Iată lumea industrială 3.0 denumit modelul economic „Belt and Road”! Când China propune Afganistanului exploatarea resurselor naturale n-o face pentru a-i păcăli, așa cum fac americanii: tu ne pui la dispoziție resursele și forța de muncă ieftină, noi luăm profitul și, în final,te scoatem și dator. Ăsta e modul banditesc de a face business. Chinezii spun altfel: voi aveți resursele pe care noi le putem integra într-un model economic care funcționează; așadar, noi vă putem pune la dispoziție know how-ul astfel încât să vă vindeți resursele la prețul pieței. Asta vă va permite să vă integrați economic, să vă dezvoltați infrastructura s.a.m.d. Vi se pare că e o diferență? Da, e una mare. Singura chestie pe care nu o vedeți e „cheia mecanismului” care rămâne mereu în China și care, de asemenea, forțează schimbarea ideologică a lumii.

Ce urmează? NATO e precum Pactul de la Varșovia. Va face implozie lăsându-i cu buza umflată pe gușterii care au crezut în el. Dar întotdeauna trebuie să existe proști ai istoriei. Rusia e puternică pentru că joacă exclusiv cartea Chinei. Putin încearcă să se repoziționeze în noua lume ca putere independentă, dar e lipsit de tehnologii. Doar alianța ruso-germană ar putea face ceva, dar între cele două puteri complementare au fost în toată istoria suspiciuni care au făcut imposibilă alianța. Asta se va întâmpla și acum! Nu neg faptul că, la un moment dat, vom vedea o opoziție, însă aceasta nu va apărea acum. Deocamdată, noul stăpân al lumii este invitat să-și ocupe tronul. Ăsta e spectacolul pe care-l vom vedea începând cu 2024.

26 de comentarii:

  1. Harta de influenta a lumii : rusia-germania in europa ,sua in america de nord ,japonia si coreea ,anglia in commonwealth iar china restul lumii. Vrem sau nu am luat teapa cu nato si sua. Suntem in aceiasi barca cu polonia adica si cu banii luati si abandonati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi place articolul.Ne trezește din somnul națiunii. Marea China domină lumea economic și militar însă ideologic nu poate. Este greu să supui ideologic 7 sau 8 miliarde de suflete, majoritatea creștine. PCC își sufocă practic cetățenii. Acolo este interzisă libertatea de exprimare, este interzisă exprimarea credinței în Creatorul Universului. Chiar dacă globalismul este impus de chinezi el nu va fi acceptat de lumea creștină. Liderii chinezi au cerut imperativ la summit-ul G20 marcarea tuturor cetățenilor planetei ( mici și mari, bogați și săraci, liberi și arestați) pe frunte sau pe mână cu codul QR. Codul acesta este SEMNUL pe care-l vedem pe toate produsele, pe toate facturile,alături de codul de bare. Și bineînțeles îl vedem pe certificatul de vaccinare. Ascensiunea economică a Chinei nu mai sperie pe nimeni. Atenție la SEMN!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "China domină lumea economic și militar însă ideologic nu poate. Este greu să supui ideologic 7 sau 8 miliarde de suflete, majoritatea creștine"

      China vine cu sistemul iar Occidentul cu ideologia (anticrestina 100%). De unde atatia crestini? Mai avem putin si ajungem sa-i numaram pe degete.

      Chiar si daca ai socoti toti ortodocsii nu ai ajunge la 5% din populatie iar dintre acestia practicanti sunt vreo 6-7% si dintre parcticanti vreo 15-20% inteleg cat de cat. Ajungem asadar la nivel de zeci de mii. Cam pe aici este realitatea. Hai sa nu ne amagim.

      Ștergere
    2. Și totuși... Mai știi povestea din Vechiul Testament... "Pentru cei 10 drepți, nu voi pierde cetatea aceea."
      Poate că se va menține același principiu pana la sfârșit...

      Ștergere
    3. Din pacate suntem putini ce nu avem fetisuri tehnologice

      Ștergere
  3. Suntem în faza în care puterea ( suportabilitatea) creștinilor a scăzut de tot. La radio spuneau astăzi ceva mai mult decât aberant și anume că: angajații nu pot di dați afară de patroni dacă nu posedă certificatul de vaccinare DAR pot munci fără să primească salariu și peste toate, vor fi amendați pentru că nu s-au vaccinat. Ce vreți mai mult?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca si China are un mod ''prietenos'' de a face parteneriate cu tarile pe care el exploateaza...
    Cu putin timp in urma Muntenegru cersea banii de la UE, fiind in pozitia de a isi pierde suzeranitatea. Vedeti si exploatarile de cupru din Serbia, cum isi bat joc de populatie si mediu! Nu mai pot inghitii pe toate canalele propaganda chineza...

    RăspundețiȘtergere
  5. deci asta e nou sistem comment ?
    nu de alta, dar poate maine e deja altul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Naiba știe. Ăsta e sistemul original blogger pe care l-am scos pe motiv de spam. Să vedem. În mod normal ar trebui să schimb și blogul...

      Ștergere
    2. ok
      numai sa nu se ajunga, din dorinta de a se repara una, sa se piarda altele.
      chiar daca eu te/am mai criticat, DD, una peste alta...ma obisnuisem sa te citesc.

      Ștergere
  6. Apropo de statutul de super-armata al Chinei...
    Tocmai citeam prin ungherele netului despre soldații augmentati chinezi. Adică niște omușteni... "editati genetic"... Hambar n-am cu ce se mănâncă chestia asta, dar cică aceia sunt un fel de supra-oameni, dpdv fizic, dar dpdv spiritual - zero! Roboti care execută niște comenzi și atâta tot. O fi, n-o fi reală tărășenia, nu știu să verific. Dar dacă noi, oile care nu vrem să facem parte din turma vaccinata a conducătorilor globalisti, o ținem tot așa, cu siguranță va fi nevoie de niște forțe de ordine fără mamă, fără tată, fără Dumnezeu, care să rezolve problema...

    RăspundețiȘtergere
  7. "China domină lumea economic și militar însă ideologic nu poate. Este greu să supui ideologic 7 sau 8 miliarde de suflete, majoritatea creștine"- pentru un stapan al cifrelor e impardonabila numaratoarea .....Crestini ?Cati sunt practicanti.....cati sunt cu numele? Daca imi spui de crestinii in stare latenta care se vor activa ......mai bine lasa! Angela are dreptate ....crestinii practicanti sunt o raritate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu îți bate capul cu creștinii că îi are Dumnezeu în evidență.

      Ștergere
  8. N-am mai scris dă multă vreme pencă m-a rupt Marin plotoneru. M-a pus să-i dau pă fiecare în parte câte droage a loat, câți bani a spart, ce a zâs dă unii și dă alții. Cân am dat primu raprt, nea Crocandilu m-a ajutat și mi-a spus ce și cât să spui. M-a pus să scriu acolo că iel, Crocandilu ie un bulangiu care mă bate și că mă țâne nemâncat. I-am spus

    „Bre, nea Crocandile, da nu ie bre așea. Dă ce să scriu io și să zâcă ăștia nasuale dă tine?”

    „Taci, bă și scrie acolo. Ăștia tre să crează că tu mă dujmănești. Ieu cân spun câte s-a vândut, spui mai puțâne, așa că ăștia are încredere în tine că crede că m-a prins cu mâța-n sac. Da jmecheria ie că tu iești băeat dăștept și-ț iei partea. Pă Gheneralu dă-l în sloboz că oricum ia dân toate părțile!”

    „Păi care tuate bre că acilea iești duar mata și gușterii?”

    „Las că încă nu știi tu d-astea!”

    RăspundețiȘtergere
  9. Dan D iti urez drum bun pana în China.pana atunci...bucura-te de banii chinezilor. Ești tare! Eu nu vreau sa trăiesc a Paradisul prezentat de tine trebuie continuat de fapte! Hai aplaudacilor mutati-va in China!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Toată ziua China China, că sa evitam să arătăm cu degetul acolo unde "nu se cade", adică de unde pornesc de fapt cam toate problemele lumii. Nu China a fost motorul pâinii și circului contemporan, pornografiei, degenerarii culturale și apostaziei generale

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineînțeles că nu, dar e posibil ca ea sa fie motorul unui viitor (nu foarte îndepărtat) război mondial.

      Ștergere
    2. Ala va fi Germania.A treia data in un secol

      Ștergere
  11. Poate Sua va pica dar Rusia nu! Ba din contra, va avea succes militar considerabil. Dar pana la o vreme, cand, uitand cine e adevaratul dusman, se va trezi cu un cutit infipt in spate. De catre China!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, Mercy, Vulturul Negru nu mai face picaje asupra Europei sau a lumii...
      Acum e randul Ursului și al Dragonului, inaintea intrarii in scena mondiala fumeganda de nukes a Împăratului Adâncului, pe esplanada care fuse Moscheea lui Omar

      Ștergere
  12. China este doar covorul rosu .....! Imparatul va fi vizibil mult mai tarziu !

    RăspundețiȘtergere
  13. China și Statele Unite trăiesc de cel puțin 3 decenii în simbioză. China n-ar fi putut lua avansul economic fără existența celei mai mare piețe de desfacere din lume, respectiv piața americană. E puțin probabil ca Partidul Comunist Chinez să-și dorească prăbușirea economică abruptă a SUA, dar face toate eforturile pentru a influența factorul de decizie american astfel încât acesta sa nu aplice politici economice protecționiste. Un război ar fi posibil dacă Asia n-ar mai putea să-si vândă marfa țărilor cu dare de mână, pe cash, nu pe minereu, cauciuc, ulei de palmier sau manioc pe care țările lumii a III-a le pot oferi Chinei în schimbul tehnologiei.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu se văd încă semnele unor forțe capabile să ne dezmeticească !

    RăspundețiȘtergere
  15. Mureau de foame in trecut. Acum conduc lumea.
    La fel se spune acum ca inainte de 89 in Ro se murea de foame(o manipulare bineinteles).Dar ce facem noi acum cu peste 100 miliarde datorii externe?
    Noi stam pe TIKTOK, ei il detin.
    Daca ne place sa votam...!!!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)