marți, 5 aprilie 2022

Cum stăm?

Aşa cum v-am spus ieri pe Telegram, războiul începe să se generalizeze. Guvernul german a decis naţionalizarea subsidiarei Gazprom de acolo, subsidiară care deţine 25% din capacitatea de stocare a ţării. Problema care se pune este una de legalitate. Guvernul german spune că nu poate lăsa la dispoziţia unei entităţi precum Gazpromul o problemă de interes naţional. Însă trebuie să remarcăm că absolut tot ce are Gazpromul acolo este investiţia lor, iar gazele aflate în depozite sunt gazele lor. Mai mult, compania n-a dat niciun semn că ar vrea să saboteze în vreun fel Germania. O să vă întreb cărei legislaţii i se supune această acţiune? Ce anume lege din toate codurile legislative vestice stipulează că dacă eşti rus trebuie să ţi se confişte averea? 

Lucrurile sunt mai mult decât grave. Asta pentru că lumea se împarte în tabere diametral opuse. În timp ce Rusia e decisă să meargă până la capăt, China încă face un balet şi asta nu numai din cauza alegerilor interne unde tabăra tradiţională se bate cu o tabără liberală, mai înclinată spre SUA. 

Trebuie să începem de la nevoile fundamentale ale omului. Omul are nevoie de mâncare, de îmbrăcăminte, de un acoperiş deasupra capului. Fără a satisface aceste nevoi nu putem vorbi despre civilizaţie. La nivelul actual de dezvoltare a omenirii absolut toate aceste nevoi au la bază o singură resursă: energia. Dacă ai energie poţi cultiva legume şi la Polul Nord, poţi face ferme oriunde pe lumea asta, indiferent de intemperii. Vrei să mănânci? Ai nevoie de energie. Vrei să te îmbraci? Îţi trebuie energie? Vrei să te adăposteşti? Fără energie nu ai unde. 

Înainte aveastă energie, în cea mai mare parte a ei, era energia naturală a omului şi a animalului său. Arai ogorul, cultivai şi strângeai cu forţa braţelor tale şi a animalelor pe care le deţineai. Casa ţi-o construiai tot tu, iar de îmbrăcat te îmbrăcai cu ceea ce produceai în gospodărie. Acum totul s-a schimbat. Casa ţi-o construieşte o firmă, folosind echipamente automate şi personal specializat, mâncarea ţi-o iei din magazin „pentru că e mai ieftin”, iar de îmbrăcat te îmbraci tot de la magazin din aceleaşi raţiuni. Dacă un om din secolul XIX ar fi pus în faţa unui exemplar de  acum ar avea impresia că se află în faţa unui handicapat. Asta pentru că omul de azi e lipsit de putere şi incapabil să supravieţuiască în afara incubatorului pe care şi l-a creat. Incubator care, ce să vezi, consumă energie!

Încă de la începutul secolului XX cele mai mari afaceri s-au făcut cu energia. De ce, e simplu de înţeles: pentru că aceasta stă la baza civilizaţiei noastre. Dacă n-ar exista energia care ne întreţine, probabil că mai bine de 80% din populaţie ar muri. Paradoxul energetic constă în faptul că ţările bogate în energie de bază sunt printre cele mai sărace din lume. Asta pentru că fostul colonialism al secolelor trecute s-a transformat într-un colonialism economic. Între statele bogate în resurse şi puterile coloniale s-au interpus companiile de procesare a energiei care aparţineau celor din urmă. Degeaba ai resurse dacă nu le poţi exploata. Satele bogate îţi prescriau „reţeta succesului”: companiile lor „investeau” la tine şi-ţi dădeau o parte din preţul resursei. Parte care era mizerabilă. De ce era aşa? Pentru că, de data aceasta, intra în joc interesul companiei care dicta că respectiva ţară trebuie să rămână săracă. O ţară săracă presupune costuri salariale mici, deci profituri imense pentru companie. Profituri care se regăseau în ţara sa de origine. Iată schema de fraudare inventată de lumea aşa-zis civilizată. 

Treaba a funcţionat impecabil până pe la mijlocul secolului XX, dar a început să scârţâie de prin anii 60 şi s-a amplificat în anii 70 şi 80. Atunci am avut cele mai mari crize din care a rezultat o creştere a preţului petrolului. De-atunci vine şi sloganul american „trimiteţi armata peste ei ca să ne luăm petrolul”. Petrol care era ... al cui? Cu siguranţă nu al americanilor, englezilor s.a.m.d. Şi tot atunci am avut ruperea monedei de aur şi înlocuirea cu un ipotetic petrodolar, ceea ce a calmat oarecum situaţia internaţională, aducând o mai bună „retribuţie” pentru producătorii petrolului.

Anii 90 au cunoscut picajul comunismului şi au salvat in extremis sistemul economic occidental. Picajul ţărilor din Est a înlesnit două deschideri teribile: în primul rând a oferit o piaţă proaspătă şi neatinsă companiilor occidentale, însă, cel mai important, a oferit o deschidere către imensele resurse ale Rusiei. SUA a încercat să stabilizeze situaţia de acolo pentru ca apoi să profite cu strategia clasică: privatizări dubioase şi exploatarea sărăciei. Şi chestiunea părea că merge ca unsă: oligarhii reuşiseră să pună mâna pe o halcă imensă a economiei sovietice. De exemplu, Mihail Hodorkoski reuşise să concentreze în mâna sa aprope 20% din producţia petrolieră a Rusiei devenind cel mai bogat om de acolo şi al şaisprezecelea în ierarhia mondială. De altfel, Hodorkoski era doar un intermediar, intenţia sa fiind aceea de a vinde Yukos  unui gigant petrolier american. 

Putin a pus stop întregii scheme de fraudare a statului rus şi de atunci a fost văzut ca inamic public. Desigur, pregătirea sa l-a ajutat într-o primă fază să pareze bănuielile occidentale, însă totul a devenit transparent atunci când a început să se opună făţiş tentativei de a ştrangula Rusia. 

Neocolonialismul presupune ca, în lipsa unei înţelegeri „economice”, să fii anihilat cu armata. Cam asta s-a întâmplat cu Rusia. În ciuda faptului că existau două tratate de bază între ruşi şi americani: cel de la Yalta şi cel de la Malta, acordurile au fost încălcate grosolan de către SUA. Ţările estice au fost integrate în NATO, iar în fostele republici au început să desfăşoare activităţi propagandistice. Georgia a fost prima republică pe care americanii au scos-o din structura rusească de securitate. Au încercat să continue în Abhazia, dar ruşii au reacţionat violent, oprind tentativa de pătrundere. Apoi a urmat Ucraina. Aici americanii au aplicat un tratament mult mai pervers, împrumutând ţara pentru achiziţia de armament şi spălarea de bani. Au reuşit ca în câţiva ani să transforme Ucraina dintr-o fostă republică sovietică plină de corupţie într-o mega-escrocherie de talie mondială. Ucraina a devenit maşina de spălat bani a Americii, numeroşi oficiali americani - Biden, Clinton, Obama - trăgându-şi bani frumoşi din această mega-oligarhie. Însă scopul Ucrainei nu era doar acela de a fi cap de pod al ingineriilor financiare americani, ci şi acela de a sugruma Rusia. 

Actualul război este unul pe viaţă şi pe moarte. Rusia a atacat pentru a preveni aderarea Ucrainei la NATO, fapt care ar fi condus la un şah-mat. Cu toate că meciurile par a fi fost deja stabilite, nu este aşa. Ceea ce veţi citi în continuare nu veţi mai citi nicăieri, asta pentru că toată lumea tace. Însă realitatea e cea pe care ar trebui s-o vedeţi dacă veţi renunţa la ochelarii de cal pe care-i pune media.

De fapt tot meciul este unul pentru resurse. Încă de la venirea la putere a lui Putin, Rusia a mers pe calea securizării propriilor interese. Primele restricţii l-au făcut pe Putin să renunţe la importurile alimentare. Aşa şi-a dezvoltat agricultura şi industria de procesare. Rusia este auto-suficientă din punct de vedere alimentar. Şi mai are şi de exportat, fapt care-o transformă într-o mare putere. 

De fapt, în lumea de azi, cel care are energie are totul. Tehnologia este destul de banală pentru a putea fi implementată oriunde. S-a democratizat. Musk a reuşit să devină producător auto peste noapte, cu toate că e vorba, probabil, de cea mai complexă organizare industrială. 

Ruşii au energie, deci urmăresc două direcţii strategice. Pe de o parte să-şi protejeze resursele şi, de partea cealaltă, să forţeze următoarea revoluţie tehno-socială după regulile lor. Cea de-a doua direcţie este deviată din prima deoarece, cu actuala structură geopolitică nu-şi pot securiza ceea ce au.

Cine mai are energie? SUA, cu siguranţă. Şi statele arabe. China are energie? Nu! De aceea are un contract cu arabii, căutând să facă un deal de tipul petro-dolarului. Un deal care e deja de modă veche. Arabii încă nu au înţeles puterea energiei, dar dacă o vor înţelege, situaţia Chinei se va complica. Rusia joacă şi ea un tango în relaţia cu China. Putin promite să conecteze colosul asiatic la sursa sa de energie. Însă, în ciuda alianţei de moment, există foarte multă neîncredere între cele două ţări, mai ales din cauza diferendelor culturale. Rusia, în mecanismul sino-european nu se potriveşte cu niciuna dintre părţi: nu sunt nici europeni şi nici asiatici. De aceea planul lor pe termen lung este cel al auto-susţinerii. Iar asta înseamnă o ameninţare inclusiv pentru chinezi: o Rusie care va începe să fabrice bunurile pe care le fac ei e o ameninţare. De aceea, în tot jocul, fiecare participant e cu ochii în patru.

Cum se va termina tevatura? E greu de înţeles. Pe moment elementul cheie al întregii confruntări e China. Dacă se alătură Rusiei va trebui să facă sacrificii interne teribile. Poate China să înghită sancţiuni similare Rusiei? Aş crede că nu. Un boicot al exporturilor chineze ar însemna sfârşitul visului frumos al Chinei. Desigur, ar trebui să ne întrebăm dacă un asemenea boicot e posibil. Şi sigur răspunsul e negativ. Însă, cum s-a văzut în confruntarea comercială iniţiată de Trump, se pot provoca cu uşurinţă daune majore. 

Atunci să fie „calea trădării” cea care ar fi mai uşoară pentru chinezi? Posibil, doar că, după experienţa Trump, ştiu căpot fi mâncaţi cu fulgi cu tot. De asemenea, dacă SUA ar cădea, China ştie că ei i-ar fi rezervat locul de onoare la masa taberei câştigătoare. Dar e un meci încă mult prea greu. De aceea li China face o echilibristică ciudată. Când europenii îi pun să aleagă tabăra - prin intervenţia ghiolbănească a Ursulei - ei preferă un limbaj diplomatic de tipul „să fie bine, adică să nu fie rău”. 

Cel mai probabil poziţia Chinei o vom avea după alegerile interne din toamnă. Până atunci vom avea un război de rodaj şi cine ştie câte întoarceri de situaţie. Oricum ne aflăm într-un teribil impas al istoriei.

În ceea ce ne priveşte pe noi, din nou suntem într-o poziţie ingrată. Cu rezervele şi resursele pe care le avem putem fi fără probleme independenţi din punct de vedere energetic. Rezervele de gaz(incluzându-le pe cele din Marea Neagră) ajung cu uşurinţă României pentru cel puţin 20 de ani. Dacă însă vor fi exploatate pentru Europa, rezervele noastre se vor epuiza în câţiva ani, fără absolut niciun beneficiu pentru România. Singura cale pragmatică a României ar fi aceea de conservare a propriilor resurse: ori refuză să le exploateze, ori iese din UE. Însă, cu trădătorii care sunt infiltraţi la toate nivelele e imposibil de crezut că aşa ceva ar fi posibil.

34 de comentarii:

  1. Sunt anii de sfarsit ai lumii actuale pe ruinele careia se va ridica noua lume care-i va primi doar pe cei reeducati care-i accepta conditiile (transumanismul este una dintre ele). Ai codul supravietuiesti. Nu-l ai, nu primesti ajutorul de subzistenta.

    China va mai face balet cativa ani pana cand va deveni lider mondial incontestabil dupa care se va intoarce si ea impotriva multpreabogatei in materii prime Rusii fara de care nu poti face nimic. China va fi o superputere care nu va suporta sa stea la mana Rusiei.

    Pe de alta parte Imperiul n-ar fi global fara Rusia asa ca se vor considera datori s-o cucereasca pt a o aduce sub ascultare si a o inghiti cu fulgi cu tot.

    Rusia poate fi autonoma si atat insa China are vocatie globalista. Capacitatea sa de productie imensa o obliga sa exporte in toata lumea. Orice izolare pentru ea este fatala. Sistemul ei social de supraveghere este de departe cea mai performanta solutie de conducere si control a populatiei. Se va impune asadar si in restul lumii.

    Asta-i realitatea pe care o traim. Cine o accepta bine iar cine nu se va chinui foarte tare.

    Rusii isi vor vinde scump pielea dar nu se vor putea lupta singuri impotriva tuturor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BA da, precum mereu in istorie, ...VOR FI SINGURI!

      Ștergere
    2. @anonimul de la 12:01
      bravo, asa este

      Ștergere
    3. Depinde! Daca Rusia va decide sa ,,joace" cartea ,,Totul sau nimic", avem sanse sa asistam la ,,jihadul" atomic.
      Sper sa nu!

      Ștergere
  2. Buna analiza si realista !!
    De asemenea foarte bine enuntate strategiile!
    Din pacate cu tradatorii de la butoanele deciziei - imposibil de facut ceva pt Romania.( si pt. Romani)
    Ramanem cu speranta ca la "Barza chioara face Dumnezeu cuib"!

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. poziţia Chinei o vom avea după alegerile interne din toamnă.

    asta va decide soarta lumii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In China alegeri demne de luat in consideratie. Se vede ca esti tinar si nu stii cum se alege in aceste tari, sau cum decurgeau alegerile sub nea Nicu...o formalitate ptr realegere.

      Ștergere
  4. Cea mai pertinentă analiză. Pasul doi !?

    RăspundețiȘtergere
  5. Analiza este foarte buna, doar ca descrierea legaturilor Rusiei cu China, mi se pare ca schiopateaza, nu de alta dar niciuna dintre cele doua nu va putea supravietui in lupta dusa impotriva lor, pornita de Marile Satane care conduc astazi lumea, si acest lucru il stiu bine ambele tari, si de aici si declaratiile presedintelui Chinei precum ca relatia dintre Rusia si China este tara ca o stanca.
    Evident ca exista diferente nu numai culturale, sau interese concurente, dar acestea se vor putea amana si rezolva si dupa ce, cele doua tari (sau poate trei cu India)) vor dobandi hegemonia mondiala, distrugand deinitiv SUA si slugile ei occidentale.
    Asa ca Rusia va fi invingatoare pentru ca este aliata din p de v economic, politic si militar cu China prin Org. de Cooperare de la Sanghai care s-a nascut cu cca 20 de ani in urma, si functioneaza bine si fara frecusuri pina astazi.
    Asa ca razboiul impus de Satanele de peste ocean, va fi unul mare, dar in care Rusia este deja condamnata sa fie invingatoare, pentru ca inainte de a fi infranta, ea va declansa razboiul atomic, care va distruge poate 50% din planeta Terra , dar cum dincolo de Urali exista un spatiu quasi virgin urias si nepopulat, avcesta nu va fi direct afectata de razboiiul atomic, deci va fi locuibil, si acolo va putea renaste noul stat rus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "dar niciuna dintre cele doua nu va putea supravietui in lupta dusa impotriva lor"
      :))Nu duce nimeni lupta impotriva lor ci este una COLECTIVA impotriva MARILOR CONSUMATORI DE ENERGIE.

      "care va distruge"
      NU vor distruge nimic. De multe decenii detin ceva ce ii face cistigatori fara sa distruga in FELUL(nelocuibil) povestit de tine.

      Ștergere
    2. China nici pe departe nu este in relatii cordiale cu rusii ci si ei, in FELUL lor asiatic, calm, stau cu ochii mici si vioi, pe SIBERIA ca pe BUTELIE!

      Ștergere
  6. In China nu va exista niciodata o rasturnare de situatie, din cauza ca intr-o dictatura care functioneza bine si in interesul cetatenilor, exista doua mari puteri de neinvins, odata hotararea poporului de a-si apara tara si interesele, iar a doua sunt institutiile de forta ale partidului stat, care isi va apara pozitia privilegiata, si care dispun de forta prin care pot distruge orice opozitie inainte ca aceasta sa se nasca,

    RăspundețiȘtergere
  7. Între timp spurcații de la noi ne forțează să fim carne de tun.
    https://www.national.ro/dezvaluiri/trenuri-cu-arme-de-la-ciorogarla-duse-in-ucraina-de-doi-sun-sfert-758157.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa cum se pare s-au asezat cu totii la masa. US, Europa, China, Japonia. Rusia participa si ea la masa, dar nu ca mesean ci pe meniu, la felul unu, felul doi si desert. Bucatirea si apoi impartirea Rusiei pare un scenariu tot mai realist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca n-ai invatat nimic din istorie. Este exact invers!

      Ștergere
  9. De ascultat cu atentie - Terry Sacka intr-un interviu de astazi :

    The New Multipolar World 04/05/2022
    https://youtu.be/UFJhqRLteLg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inventeaza:
      Lumea este doar multipolara pentru fraieri.
      Rubla nu este acoperita in Aur

      Smecherii de la gazpromBANK au BRODIT o interfata prin care reusesc sa ii mulga pe vestici de mai multi euroi-dolarei(schimbindu-i EI PERSONAL in ruble cind primesc platile), SI ASTFEL stabilind ei cursul rublei pina vor ajunge la paritatea:

      1 Euro=1 Rubla

      Ștergere
  10. As fi curios ce se va intampla daca in curand Ucraina va semna un tratat cu Rusia. Nu ma intereseaza conditiile ci faptul ca intr-un fel anume se pune punct conflictului dintre ele.

    Nu vreau sa am gura spurcata dar nu-mi imaginez ca ofensiva impotriva Rusiei va inceta. Restrictiile vor continua. Vor avea sanctiuni samd semn ca problema Occidentului nu este Ucraina (astia sunt doar carne de tun si pretextul pt razboiul cu Rusia).

    Ma tem ca vor gasi alta cale sa se bata cu Rusia care acum fluiera impotriva curentului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Vor avea sanctiuni samd semn ca problema Occidentului nu este Ucraina"
      Corect, insa problema Occidentului este altceva decit eterna ciondaneala cu rusnacii.

      Problema Occidentului este LIPSA ACUTA A ENERGIEI.

      Daca aveam DESTULA nu am fi avut GUVIDUL, sau bumbaceala actuala.

      Ștergere
    2. Fara rezursele de gaz si petrol ale Rusiei, Europa e terminata. Rusia se poate descurca cu sanctiunile impuse de Europa. Nu vad cum ar putea pierde Rusia intr o confruntare cu Europa.

      Ștergere
  11. Toti impotriva rusilor. Nemernicii astia boicoteaza Europa de ani buni.
    Ucraina are resurse bune in platforma continentala, Israel la fel, boicotat cu Siria, Azerbaijan si el.

    RăspundețiȘtergere
  12. China e deja de partea Rusiei, a inclinat balanta decisiv in favoarea Rusiei, de aceea spun ca Rusia a castigat deja iar SUA a pierdut deja.

    RăspundețiȘtergere
  13. Why The West Hates Russia (News & Views 2022.04.04)
    https://www.youtube.com/watch?v=ZtLO63Dr7FU

    RăspundețiȘtergere
  14. „Scopul este pacea generațiilor viitoare de ucraineni și oportunitatea de a construi în sfârșit o Eurasia deschisă – de la Lisabona la Vladivostok”,spune D.Medvedev. Si nu suna deloc rau, un spatiu euro-asiatic desprins de influenta malefica a Statelor Unite.

    RăspundețiȘtergere
  15. Oare o sa auzim de rusi omorati asa pe oriunde?!
    Sa declare statele ca oricarui cetatean rus nu i se va putea asigura securitatea?! Va fi interesant.
    Cam asta merita. Oricum e un stat in totala decadere, moare pe zi ce trece. Si cata bogatie, incredibil.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ne vor ciocani rusii pentru ca trimitem arme in Ucraina. Niste politicieni vai mama lor vor trage tara in razboi. Cat de inteligent joaca ungurii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Imaginati-va o China cu resursele Rusiei......

    RăspundețiȘtergere
  18. Interesantă analiză,te face să gindesti,vazind doar știrile care le dau ăștia, Media,fiind tantalai și prepotenti..... Întrebarea care mă frământă este: În toată această nebunie pentru resurse și influență,lumea comunică digital,oare AI învață, manipulează și la final va fi învingătorul absolut?

    RăspundețiȘtergere
  19. Domnu Dan, cu respect va salut, interesanta alegerea pentru ilustrarea articolului ... Se stie si de ce ...
    Privind articolul: de cel putin 10 ani, unii de pe aici de pe miriste stiau ce o sa fie acum, si desigur fara acces Orniss, nici nu era nevoie, dar ghiciti ce - niste securisti, cu acces Orniss��, au luat toate masurile posibile sa incondeieze specific, adica minciuni grosolane jegoase, si masuri de distrugere a vietii umane, si se continua si azi, chiar daca si azi securistii prosti, tot cu Orniss��, vad si ei azi pe Tv ca ala acum multi ani a avut dreptate.

    Morala: nu-i nevoie de Orniss si nici sa fii securist
    Sa procepi ce e in lume
    E nevoie doar sa crezi
    Ca Doar Dumnezeu alege
    Ce o sa se intample

    RăspundețiȘtergere
  20. Deja sunt trei zile de scheunaturi oficiale si oficioase telecomandate pe seama diversiunii ordinare din Bucea...Toata porcaria asta e o incercare de a mobiliza emotional cat mai multe state impotriva Rusiei. Mobilizare inceputa prin acest sir de "condamnari" ferme , batoase , inutile si ridicole. Ce poate iesi din atitudinea asta, decat o acutizare si mai mare a relatiei cu mamutul sovietic..? Sau o mobilizare militara sinucigasa atat de necesara arhitectilor intunericului si RESETARII - CINE are nevoie de un fond emotional al oprobriului , fie el si artificial creat , mentinut si amplificat de organele presstitute si lacheii politici ?

    RăspundețiȘtergere
  21. "După ce Musk a împânzit orbita cu sateliții lui a venit și rândul lui Bezos care-a anunțat că aruncă și el pe orbită 3000 de sateliți. Cam ceea ce a făcut Google cu serviciile Internet fac ăștia cu infrastructura de bază."

    Produsele si serviciile celor de la Google, macar sunt utile, in timp ce produsele lui Musk sunt o gluma proasta. Daca Brezos isi joaca cartile cum trebuie poate sa il scoata pe Musk pe bara foarte lejer.
    https://www.youtube.com/watch?v=e2zVSost0bA



    "În cazul în care faci gât îți taie macaroana de la bază"

    Doar pentru moment. Chinezii vin tare din urma. Vezi de ex CISCO vs Huawei.
    https://e.huawei.com/en/solutions/enterprise-networks



    "mai ales în condițiile în care inclusiv portofelul tău va sta în rețea!"

    Cine te pune sa faci treaba asta?
    Te forteaza cineva sa platesi cu cardul sau cu mobilul?
    Daca esti destept folosesti cash si internet banking.

    RăspundețiȘtergere
  22. Dupa diversiunea "Bucea", NATO exploateaza potentialul creat si baga armament greu in Ucraina-Atentie la acest raport :

    https://warnews247.gr/ektakto-chimiki-epithesi-stin-oukrania-to-nato-esteile-armata-machis-sto-kievo-etoimazei-machitika/

    NATO has unexpectedly sent tanks and armor to Ukraine via the Czech Republic, with suspicions that anti-aircraft and fighter jets are following as Bulgaria receives 8 F-16 Block 70s.

    The Americans are preparing the ground for a direct military engagement, at least in western Ukraine.

    This shows a series of hasty military moves. The change of American attitude is obvious after the massacre in the city of Busa.

    The Czech Republic sent tanks and armor to Ukraine
    The Czech Republic sent T-72 tanks and BVP-1 armored personnel carriers (the Czech version of the Soviet BMP-1) to Ukraine.

    This is the first mission of a NATO member country.

    It is still unknown how many tanks and armor the Czech Republic sent. Some sources speak of 40 T-72M1 and BVP-1 tanks and others of 100.

    At the same time, NATO sources report that another batch is being prepared with T-72, Gozdika and BTR.

    The information was confirmed by the head of the European Affairs Committee of the Czech lower house, Audrey Benesic, who said he had received the information from the Christian Democrat's defense expert.

    Defense Minister Yana Chernotsova told Parliament she would not confirm or deny details of Czech aid to Ukraine.

    "I can only assure you that the Czech Republic… helps Ukraine as much as it can and will continue to help (supply) military equipment, light and heavy, " the minister said.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)