marți, 26 aprilie 2022

Cei mai influenţi oameni ai Chinei


Care credeţi că sunt cei mai influenţi oameni din China? Vă gândiţi la Xi Jinping? La premierul să Li Keqiang? Nu, niciunul dintre aceştia. Atunci? Cineva de prin forţele de securitate ale Chinei? Greşit! Hmm, cine să fie? Probabil cineva din Partidul Comunist Chinez, doar asta-i autoritatea supremă care alege liderul. Aşa e, doar că nu acolo sunt influencerii despre care vă vorbesc. Dacă punem cap la cap, observăm că, în realitate, niciuna dintre instituţiile de forţă nu face parte din zona de influenţă. 

Ca să nu ne grăbim, vă voi spune la început ce înţeleg eu prin „influenţă” în China. E simplu, fiind cumva cam acelaşi lucru care e cam peste tot în lume: „zona de influenţă” este cea care desenează liniile directoare ale Chinei, acele linii de la care nu se abate nimeni, indiferent de condiţiile exterioare. Este cumva o planificare pe termen lung unde preşedinţii vremelnici ai ţării bifează task-urile importante. 

Din perspectiva enunţată rezultă limpede că preşedintele - care e cel mai puternic om al Chinei - nu este decât un individ căruia i se dau toate puterile pentru a putea bifa task-urile anterior definite de această zonă de influenţă. Indiferent ce ar face, face în direcţia  anterior descrisă. Sună absolut diferit faţă de ceea ce credeaţi, nu-i aşa?

OK, nu voi ţine mai mult decât trebuie în suspans şi vă voi da două nume: Qiao Liang şi Wang Xiangsui. Nu vă chinuiţi să căutaţi în memorie. N-a auzit mai nimeni despre ei, dar sunt cei mai influenţi oameni din China. Primul(născut în 1955) este general pensionar, iar cel de-al doilea(născut în 1954) profesor universitar şi colonel în rezervă. Aşa cum observaţi fac parte din aceeaşi generaţie postbelică, fiind educaţi în întregime de către sistemul aflat la putere în China şi venind dinspre armată. Cei doi sunt oameni cât se poate de simpli şi, probabil, dacă mergi în China, te poţi întâlni cu ei pe stradă. Ce-i totuşi atât de important în ceea ce-i priveşte? Din nou treaba pare incredibilă deoarece e vorba de ... o carte.

Numele cărţii pare banal: „Războiul fără restricţii”(literal titlul s-ar traduce cu „Războiul dincolo de limite”). Textul a devenit disponibil în engleză prin anul 1999, asta după ce a circulat în mandarină prin toate instituţiile Chinei. Mai mult, la ora actuală, textul cărţii este utilizat în educarea tinerelor generaţii. 

În principal cartea analizează slăbiciunile Americii şi desenează strategii de învingere a SUA pornind de la doctrina principală a noului război(aşa cum îl văd autorii), anume un război a cărui caracteristică principală este că nu are nicio regulă, se desfăşoară pe mai multe planuri care nu implică obligatoriu armata. Dacă vreţi, este un fel de manual de căpătâi al războiului hibrid.

Recunoscându-şi slăbiciunile faţă de SUA, cei doi creionează metode alternative de atac. Astfel autorii descriu patru direcţii principale de război care nu au de-a face cu armata: politic, economic, electronic şi terorist. Războiul politic presupune metode de influenţare în vederea adoptării anumitor decizii. Asta se face prin militantism şi prin utilizarea pârghiilor internaţionale. Cel economic constă în distrugerea unor economii fără a avea, aparent, nicio activitate ofensivă. Războiul electronic presupune manipularea mediului contemporan de comunicaţie, penetrarea reţelelor electronice, extragerea de informaţii confidenţiale s.a.m.d. Iar terorismul este ceea ce înţelegem toţi, cu diferenţa că, în conformitate cu definiţiile cărţii, activitatea teroristă trebuie să se desfăşoare în conformitate cu un plan bine închegat care trebuie să aibă ca efect erodarea încrederii cetăţeanului în capacitatea de apărare a propriului stat şi, în final, la prăbuşirea sistemelor de securitate ale ţării ţintă. De asemena, cei doi creionează şi strategiile de apărare ale ţării care trebuie să se subordoneze noilor tendinţe. 

Despre războiul hibrid Occidentul a aflat în urmă cu 5, maxim 10 ani. Ar trebui să înţelegeţi cămanualul de faţă circulă prin instituţiile chineze încă din anii 80, iar succesul economic al ţării realizat prin „deschiderea istorică” este în realitate un pas din veritabilul manual al celor doi. Fac remarca de faţă pentru a se înţelege mai bine cât de înapoiat este Occidentul din punct de vedere strategic.   

Ceea ce vă spun în articolul de faţă este că la momentul actual China desfăşoară un război împotriva SUA(şi a Occidentului) utilizând o tehnică practic „open source”. V-am spus doar că începând din 1999 textul a fost disponibil în engleză, fiind apoi tradus practic instantaneu în principalele limbi de circulaţie. De ce totuşi nu se iau măsuri? O să râdeţi: motivul e de-a dreptul incredibil. În ciuda existenţei traducerilor, cartea este de neînţeles pentru marea majoritate a oamenilor. Inclusiv varianta sa chineză. Stilul scrierii este unul voit greoi, unele banalităţi se repetă pe pagini întregi, chestiunile esenţiale sunt uşor de trecut cu vederea. Ai impresia că citeşti ceva similar catrenelor lui Nostradamus. De fapt e un text criptat care necesită o cheie specializată pentru înţelegere. Acesta este motivul pentru care majoritatea celor care citesc textul au impresia că se află în zona de propagandă anti-americană specifică regimului chinez.

În mod evident nu este aşa. China îşi urmează master-planul de acaparare şi destabilizare fără a se abate de la drumul creionat de cei doi. În timp ce noi vorbim de „tragedia umanitară a lockdown-ului din Shanghai”, prin prisma cărţii ar trebui să înţelegem că e foarte posibil să avem de-a face cu o tehnică de auto-sabotare, culmea, descrisă destul de bine în carte. 

Surprinşi? N-ar trebui să fiţi surprinşi! Ar trebui în schimp să înţelegeţi o altă realitate: nici măcar acum nu este pe deplin înţeles Sun Tzu, în ciuda tonelor de interpretări existente. China îşi poate prezenta la liber planurile sale, iar Occidentului îi va fi imposibil să înţeleagă despre ce e vorba. E un hău cultural teribil între noi şi ei, un hău pe care ei l-au acoperit, înţelegând cu exactitate cum funcţionează şi cum se exprimă lumea occidentală. În sens invers însă lucrurile stau acum exact la fel cum au stat şi-n urmă cu 2000 de ani. Lumea occidentală e incapabilă să înţeleagă China. În contextul actual asta o face o victimă sigură. 

19 comentarii:

  1. Nu-i problema , exista inca oameni capabili in Occident , care ar putea sa inteleaga tot , dar problema este ca prima regula zice ca inamicul trebuie infiltrat, factorul decizional trebuie alterat in asemena masura incit sa nu poate vorbi si actiona la unison. Prin infiltrare in structurile serviciilor secrete , in politica , pot lucra si pe fata , ca oamenii mei se fac ca nu vad. 'Nimeni nu e mai orb decit cel care nu vrea sa vada'. Oare cind s-au investit mii de miliarde in China nimeni nu s-a gindit ca vine ziua cind va musca? Ba daaa, dar Occidentul e putred pe dinauntru. Sintem tradati de ai nostri ca brazii.
    Oare nea Schwab e chiar strain ?Nu degeaba nea Xi Jinping e tot timpul pe la Davos. Ok, chiar si Davos e o unealta , probabil. Aici cred ca ne oprim. Nu ca nu am vrea; dar nu putem spune exact a cui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chinezii au motivele lor pt a fi prezenți la Davos!:.Respectiv, pentru a ști exact ce urmăresc demenții ca Schwab, Soros, Bill Gates, etc! Asta nu înseamnă că se vor conforma acestor politici!..

      Ștergere
    2. Nu, nu se vor conforma. Vor veni ei cu altele! Mai erudite si mai viclene...

      Ștergere
  2. Napoleonic remark, “Let China sleep. For when she wakes, the world will tremble”. De atunci se stie , doar ca nu se vrea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si in acest context dobitocii la conducerea SUA in loc sa se alieze cu Rusia pornesc razboiul. Cu adevarat sunt ratuste nestiutoare luate in catare.

    RăspundețiȘtergere
  4. OCCIDENTUL POATE NICI NU VREA SA CUNOASCA IN PROFUNZIME GANDIREA ASIATICA ,FIIND O GANDIRE ERETICA ,CARE NU SE BAZEAZA PE DRAGOSTE. CI PE EGOISM ...

    RăspundețiȘtergere
  5. ...imi permit sa introduc in discutie un element, poate cel mai important, pentru intelegerea celor de mai sus... nu pentru a contrazice ceva ci pentru a da o tusa de subliniere a acestui context... in timp ce societatea occidentala dar nu numai, este centrata pe INDIVID, cel putin la nivel declarativ, legalizat prin constitutii, legi, cutume, educatie si formare, in China, de la inceputul istoriei ei, NU individul este cel mai important ci GRUPUL... chinezii de mii de ani sint educati, crescuti, formati in spiritul GRUPULUI, al APARTENENTEI... mentalitatea de ''stup'' se afla in ''matricea'' lor la fel cum la noi, la caucazieni, este ''libertatea individuala'' si tot ceea ce decurge de aici... la ''noi'' INDIVIDUL este ''centrul'' atentiei si i se subsumeaza tot, chiar daca in ultimii ani aceasta granita se ''sterge'' in mod voit sub noua paradigma a ''binelui comun''... in China individul se ''supune'' intereselor GRUPULUI si isi sacrifica in mod constient ''binele'' personal daca interesele grupului o cer... de aici s-a nascut ''succesul'' chinezesc, de aici vine si modul implacabil in care China ''defileaza'' in economia mondiala si nu numai... observ fenomenul de peste douazeci de ani si am reusit sa imi formez o ''big picture'' cu privire la China... nu pot decit sa intaresc ce spune DD mai sus si sa iau in deridere ce spunea unu' pe aici, cu ceva timp in urma, cu privire la ''picajul'' lui Xi... ''caderea'' lui Xi nu va conta din cauza celor scrise de DD si a faptului ca Xi nu este, intr-adevar, decit un ''executant'' al intereselor GRUPULUI, al Chinei... pe alte coordonate la fel se intimpla si in Rusia... ''accidentul'' boris eltin nu se va repeta NICIODATA... sa nu uitam ca mare parte a Rusiei se afla in Asia, cea care a nasit educatia de ''stup''... iar Putin are clare trasaturi mongoloide... poate ca, judecind oamenii, actiunile lor si intelegerea acestora, ar trebui sa mai ''vedem'' si putin din fizionomia lor (fara a face referinte aici la Cesare Lombroso)... si ma opresc aici sperind ca tusa asta a mea sa ajute la intelegerea mai nuantata a celor scrise de DD...

    RăspundețiȘtergere
  6. In 2003, elitele americane au parasit SUA si au ales China ca domiciliu. Acesta este motivul avantului economic, militar, social inregistrat de catre China de 20 de ani incoace. Si desigur motivul pentru care infrastructura, climatul social, cultura au decazut in SUA in acelasi rastimp.

    Ce se intampla in China? Praful cometar care contine micobacterii si mycoplasme si care ajunge in atmosfera va avea un prim obstacol in cale: Himalaya. Acesta este motivul pentru care pandemiile incep mai intai in China. Sa ne reamintim cronologia evenimentelor din 1915-1918:

    1915-1917 M. avium (aka Sars-Cov)
    1918 M. influenzae (aka Mers-Cov sau H1N1) si M. africanum

    La fel si acum.

    2019-2021 M. avium + Chlamydia pneumoniae (aka Sars-Cov-2)
    2022 M. influenzae (aka Omicron)

    In momentul in care Omicron isi va activa domeniul prionic oficial se va anunta ca exista o epidemie de gripa aviara (H5N1 sau H7N3 sa zicem). Atunci va incepe marea carantina, si probabil o noua campanie de vaccinare un pic diferita de ceea din ultimul an.

    Inca un aspect. In 1918, pandemia a luat amploare numai dupa eruptia vulcanului Katla (12 octombrie 1918), cand M. influenzae a devenit M. africanum (galloping tuberculosis).

    Pasul 2: M. influenzae (acum)

    Pasul 3: M. africanum (Coronathrax)

    Transnistria va fi recunoscuta de catre Rusia, si probabil va contribui la atacul asupra altor orase (Odessa care e mai aproape geografic). Rusii din rep. Moldova vor cere ajutorul, pentru a implica si vecinul nostru de la nord in acest conflict. Acesta este motivul pentru care Ungaria se pozitioneaza atat de bine in regiune in special in raport cu Moscova: ei stiu ca va urma o perioada in care tratatele vor fi rescrise si frontierele se pot modifica.

    China va ataca mai intai insulele din jurul Taiwan pentru a le prelua. Ei nu intra in razboi decat daca sunt absolut siguri ca vor castiga. Numai atunci vor ataca Taiwan. Carantina din Shanghai: poate niste rafuieli, sabotaj economic, dar in opinia mea o pregatire generala pentru noul agent patogen.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am respect pentru cultura și civilizația chineză, un construct multimilenar. E unica țară cu statalitate neîntreruptă de pe glob, fie și numai asta și merită admirație.
    Dar nu strică o privire istoric-retrospectivă, având debut sec. XIX.
    Anglo-saxonii i-au făcut praf în era colonială, culminând cu rapturi teritoriale după Războaiele Opiului. Spre deosebire de Japonia, care a suferit umilințe similare, dar care s-a ridicat fulminant prin Revoluția Meiji (adoptând larg stilul occidental), China a rămas în marasm până prin 1976, hazardându-se a respinge ideile vestice și pedalând doar pe Confucius sau alte particularități asiatice. Abia Deng Xiaoping a introdus capitalism, după moartea lui Mao. El a fost adevăratul geniu "renascentist" al Chinei, iar cei doi menționați în articol par a fi emuli de-ai săi.
    Curiozitatea ar fi : nu erau chinezii la fel de înțelepți și înainte ? De ce le-au trebuit două secole să devină competitivi ?
    Eu nu cred că vorbim de un "salt" mental al Orientului, ci doar de specularea stagnării Occidentului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu intelegi tu cum lupta chinezii. Peste 400 de ani o sa ii loveasca pe americani decisiv, cand nu se asteapta. Trebuie sa ai cheia, altfel nu intelegi arta razboiului chinezesc.

      Ștergere
    2. Trist e impactul cu mărginirea cunoașterii mele !
      Mulțumesc...

      Ștergere
    3. China a înțeles pe deplin demența capitalismului liberal occidental, precum și faptul că acesta se va prăbuși inevitabil!..Dolarul NU mai are acoperire ÎN NIMIC!:.Amerlocii tipăresc doar hârtii fără valoare!..În curând, acest lucru va ieși la iveală!...NIMENI nu le va mai da nimic, fără acoperire în aur/argint/minereuri, etc..! Vor urma vremuri cumplite - foamete, sărăcie și alte urgii, pentru toți cei aflați în trena SUA, cum este, din păcate și ROmânia!:.

      Ștergere
    4. China a rămas în marasm până prin 1976?
      Cum arata China in 1948, si cum arata in 1976?
      Cati locuitori avea China in 48 si cati in 76? Avea program spatial in 48? Si cate bombe atomice?

      Ștergere

  8. Blinken and Austin meet Zelensky. Conflict in Moldova gets green light

    https://www.bitchute.com/video/7GR8iW3iNUQ/

    RăspundețiȘtergere
  9. lumea occidentala poate e incapabila sa inteleaga China, dar tie nu-ti scapa nimic, ca de obicei

    RăspundețiȘtergere
  10. "În contextul actual asta o face o victimă sigură." - pe cine? pe lume sau pe China? eu am inteles, dar nu toti vor intelege.

    RăspundețiȘtergere
  11. "Stelele SUA" au început să apună! Au ultime zvârcolili, dar se vor sfârși în chinuri groaznice!

    RăspundețiȘtergere
  12. Poate că aveți dreptate. Dar eu cred că chinezii sunt dirijați de "oamenii cerului ". Am trecut prin destul de multe, încât pot emite această idee. Sunt unii care-i dirijează prin educație, de generații. Iar educația pe termen lung, ajunge să producă oameni cu reflexe educative înnăscute, nu doar dobândite. Au venit niște chinezi în delegație la la mine la Uzina 23 August din București în 1974, ca să vadă soluții tehnoce. Nu știu cine i-a trimis la mine, în mod ciudat, deoarece eram oarecum persecutat, deoarece nu voiam să devin membru PCR. Nu că aș fi fost împotrivă, dar pentru că Ceaușescu spusese la un moment dat, că ar trebui promovate în funcții de conducere și specialiști, chiar dacă nu sunt membri PCR. Dar nimeni nu a vrut să facă asta. Dar am observat că delegația chineză era formată din trei tipuri de oameni:
    1. Secretarul de partid, care avea o stare permanentă de somnolență, pe jumătate adormit, care aparent, nu era interesat de nimic.
    2. Niște ingineri, printre care, parcă era și o femeie, care făceau schițe și notau tot ce le spuneam, puneau întrebări și se uitau atent în gura mea, ca să priceapă tot. Tot ei, aveau niște pungulițe în care au pus cele câteva mostre de materiale pe care li le-am oferit.
    3. Un inginer șef care-i dirija pe toți, avea o privire foarte pătrunzătoare și toți se uitau la el ca la Dumnezeu. Acel om mi s-a părut cunoscut și chiar își ferea privirea de a mea, probabil ca să nu-i pun întrebări. Avea un profil al feței, total diferit de ceilalți chinezi.

    Seara, când am ajuns acasă, mi-am dat seama de ce acel i giner mi se pare cunoscut: avea același profil al feței, ca pilotul rachetei, sculptat pe placa antică găsită la Palenche în Mexic.
    Delegația lor a stat mine prin uzină trei zile, câte 3-4 ore și a fost interesată în special de compresoare industriale de gaze, vase și rezervoare sub presiune și în special de etanșările lor. Noi, la Uzina 23 August din București, am construit compresoare de gaze pentru toate combinatele chimice construite în România și comprimam la presiuni între 10 și 300 atmosfere, aer, amoniac, oxigen, hidrogen, azot, care pompate în instalațiile combinatelor chimice, se combinau, formând moleculele îngrășămintelor chimice, azotați, fosfați sau complaxe, NPK.
    Arătăndu-le chinezilor cum să facă etanșări la acele uriașe presiuni, eu mă laud acum, că i-am învățat cum să facă etanșările la boosterele rachetelor cosmice chinezești, deoarece la vremea aceea, americanii nu voiau să le arate cum au făcut ei la racheta Saturn. Eu le-am dat și mostre ale materialelor pentru O-ring de etanșare pentru toată gama de presiuni. Deja începuse să se ia de mine secretarul PCR de la Institutul FAUR, că spionez pentru chinezi. Ca și cum, eu i-aș fi adus. Chinezii mi-au lăsat câteva numere de telefon,
    dar după un timp, cineva mi-a furat de acasă carnețelul în care le notasem. fost nevoit să plec de acolo prin demisie deoarece nu am acceptat să devin membru PCR. Sper că nu v-am agasat cu povestea mea.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)