joi, 23 noiembrie 2023

Cum i-a scăpat Occidentului printre degete găina cu ouă de aur?


Există o oarecare confuzie pe care am discutat-o ieri seară cu un amic. Acesta, la fel ca multă lume, susținea sus și tare că dezindustrializarea Occidentului este fenomenul care a pus capac dezvoltării sale, aruncând în brațele Chinei o imensă pleașcă. A fost așa? Ei bine, s-ar putea să fiți surprinși, dar lucrurile nu stau tocmai așa. 

O să încep cu un exemplu. La Pitești și Craiova avem două fabrici de autoturisme: Dacia și Ford. Putem spune că „le-am furat” industria francezilor sau americanilor? Putem spune că a căzut o pleașcă pe noi? Dacă vom analiza ceva mai atent fenomenul, vom constata că cele două investiții străine au beneficiat de numeroase ajutoare de stat, de scutiri de taxe și impozite, astfel încât au dezechilibrat zona. Nu-mi dau seama dacă noi am furat altceva decât niște oameni care sunt angajați acolo. 

Prin prisma acestui exemplu, puteți înțelege că fenomenul în sine e mult mai complex. Când și-a mutat producția în China, Occidentul a făcut-o pentru a-și optimiza profiturile. Cu o mână de muncă mai ieftină și infinit mai disciplinată, China a produs profituri imense întreprinderilor americane. Mulți nu înțeleg că, prin dezindustrializare, nu pierzi controlul, ci, din contră, devii mai eficient. Procesele cele mai poluante și cu probleme le duci într-un  colț lax de lume, iar tu te ocupi doar cu chestiunile cele mai profitabile. Faptul că nu se fabrică la tine nu e un inconvenient atâta vreme cât tu ești cel care stăpânește procesul de la cap la coadă. La fel stau lucrurile și în agricultură, unde nu cel care produce grâul ia grosul profitului, ci lanțul ulterior de prelucrare. Când designul unui produs se face la tine, când mașinile pe care se produce sunt ale tale(cu tehnologie protejată), când marketingul și vânzările sunt în ograda ta, practic tot produsul îți aparține la fel ca și cea mai mare parte a profitului. Occidentalii care și-au mutat producția, în realitate au avut parte de profituri mult mai mari! 

Altfel spus, China nu a beneficiat de pe urma „industrializării” occidentale decât marginal, prin creșterea locurilor de muncă și salarii ceva mai bune decât în restul țării. Doar că acolo s-a mai întâmplat ceva deoarece au înțeles cu exactitate povestea controlului tehnologic. Chinezii nu au stat doar să muncească, precum furnicile, ci au fost curioși. Inițial au imitat tehnologia care le tot sosea. Au imitat-o prost, precum ageamiii, apoi din  ce în ce mai bine. Au furat cât au putut, dar au și investit sume fabuloase în educație și cercetarte. Astfel, în doar o generație, China a putut să facă un salt fantastic. A asimilat precum un burete tehnologia occidentală de vârf, s-a specializat și acum se luptă de la egal la egal. 

Înțelegeți fenomenul „Biciul fermecat”? În România oricine vine și pune o facilitate de producție, iar românul zice mulțumesc deoarece are unde munci. Doar că românul nu e curios, fiind bucuros că are slujbă. Înțelegeți diferența? De aceea fabricile noastre de autoturisme produc doar frustrări, iar noi, din punct de vedere tehnologic, suntem zero absolut. Fără acea „curiozitate” nu se poate ieși din sclavie. 

Fiind depășit de China, Occidentul gâfâie zdravăn. Se bazează în continuare pe tigrii săi mai mici sau mai mari precum Coreea de Sud, Singapore, Japonia. Doar că, sub efectul nefastei culturi americane, popoarele menționate sunt complet degenerate. 70% dintre adulții japonezi spun că sunt într-o relație cu personajul unui joc electronic. În Coreea de Sud, o concurență dementă i-a transformat pe oameni în roboți, iar „performanțele excepționale” se obțin ca efect al nopților nedormite și al programului prelungit care forțează la extrem limitele fizice. Consumerismul este o plagă degenerativă, care-i transformă pe oameni în niște animale cu instinct comercial, distrugând creierul și paralizând orice tentativă de devenire. Omul îmbolnăvit de plaga occidentală devine unul neliniștit, căutând să sară peste etape în vederea scurtării căii spre „realizare”. Doar că realizarea pe care o caută omul îmbolnăvit de virusul occidentului nu este una către devenire, ci una de animal cu instincte strict de consum. Omul de acest tip se mișcă într-un cerc vicios. Pornește de la frustarea generată de lipsa sa de sens pe care consideră că și-o poate „stinge” printr-o achiziție. De aici rezultă dorința achiziționării unui produs nou(cu cât mai scump cu atât mai capabil - pe scara sa de valori - de a-i oferi o rezolvare mai eficientă a frustrării). Urmează efortul strângerii banilor - efort „ușurat” de societate prin facilități lejere de creditare - care se finalizează cu achiziția. Apoi vine un scurt moment de satisfacție care, aproape imediat e înlocuit de frustrarea lipsei de sens. Iar ciclul se reia. Aceasta este roata mortală a ratării occidentale: frustrare -> dorință -> efort -> achiziție ->satisfacție -> frustrare. Astfel, frustrarea omului fără sens ajunge motorul unei economii de care profită strict cei care-i înțeleg mecanismul, canalizând frustrarea lipsei de sens către un surogat precum consumul. De-aceea, peste tot în Occident vedem efectele secundare ale întregii nebunii: obezitate, boli cronice, droguri, manifestări asociale s.a.m.d. 

Însă, un alt efect al modelului occidental este căderea. Uitați-vă cu atenție de jur împrejur și veți vedea același lucru. Căutați să faceți o comparație între cum arăta una dintre „societățile civilizate” acum doar câțiva ani și cum arată acum. E imposibil să nu vezi căderea. Același lucru se întâmplă în toate țările aflate sub ocupație și care sunt obligate să adopte „modelul occidental”. Iată cum, prin înțelegerea mecanismului, China a reușit să fure „găina cu ouă de aur”. A înțeles căderea Occidentului, a investit în educație, cercetare, dezvoltare și a respins modelul societal occidental. Ruperea s-a petrecut în urmă cu doar câțiva ani, când au fost impuse mai multe restricții în ceea ce privește răspândirea așa-ziselor „valori occidentale”. China a reușit astfel ca, printr-o politică discretă, să evite intrarea țării într-o spirală fără fund. Rusia, de asemenea, s-a izolat de ceea ce numim acum „civilizația occidentală” și totul a culminat cu un decret(nr. 108) de-al lui Vladimir Putin privind protejarea „valorilor tradiționale rusești”. Cu toate că este un decret aparent vizând numai Rusia, din radiografia sa putem înțelege că este o foaie de parcurs pentru întreg BRICS-ul. Probabil o să mai discutăm pe marginea acestor strategii pe care le vom vedea multiplicate în perioada care urmează. Acum să revenim la problema noastră. 

Prin externalizarea către China, Occidentul a vrut să-și optimizeze profiturile, controlând în continuare întreg procesul de producție. Dacă la momentul respectiv China ar fi căzut în capcana occidentală, și acum ar fi fost în subdezvoltare. Ce a făcut China? În prima fază, exact la fel ca japonezii, au furat tehnologia occidentală. Au făcut „reverse engineering”, s-au perfecționat și, de la niște manufacturieri de copii penibile au devenit producători de top, care dau tonul în lume. Nu trebuie să săpați în istorie pentru a vedea asta. Trebuie doar să vă amintiți de decada 2000-2010. Ruperea de ritm s-a produs în momentul decretării de către Xi Jinping a programului „Made in China”, cel care a pus pe jar întreaga administrație americană a lui Trump. De-atunci a intrat în vigoare și moda sancțiunilor care, puteți observa limpede, nu au funcționat. De ce? Găina cu ouă de aur deja era în mâna chinezilor. Astfel, programul „Made in China” s-a dovedit un succes deplin.

Ce urmează? Ei bine, aceasta este o cu totul altă discuție pe care prefer să o las pentru un articol viitor. 

22 de comentarii:

  1. Nimeni nu scapa de destin. Destinul Chinei este sa devina NR.1 Mondial.
    Au atras prin munca super ieftina de lucru, muncind pentru 1 leu pe ora. Asa au atras toate companiile din toate tarile sa isi deschida o fabrica la ei, nclusiv romanesti. Sunt romani care produc in China, de exemplu cabluri de fibra optica. Chiar si tu poti produce in China, si iti trimit marfa acasa sa ti-o distribui. Sunt niste facilitati pe care nici o alta tara nu o are. Daca vrei sa produci in Franta sau Romania e infinit mai greu, atat cu birocratia cat si cu angajarea oamenilor. In China exista o structura de stat care te ajuta foarte prompt la implementarea investitiei tale. Daca esti un investitor major ti se deschide fabrica noua si ti se aloca un numar de oameni dintre care unii specialisti. Daca esti un investitor mic sau foarte mic, comanda ta este preluata de fabricile deja existente. Pentru un container de fibra optica pe luna nu ti se deschide fabrica, cand ei produc deja 2000 de containere pe luna la una dintre fabricile existente. Acum vezi ce inseamna sa produci in Romania sau Franta un container de fibra optica pe luna, cati angajati ai nevoie, cate salarii si cat te costa totul in China, si cat dureaza.
    Dupa ce faci calculele astea trebuie sa fii prost si batut in cap sa iti deschizi fabrica de fibra optica in Romania unde esti jecmanit, sau in Franta unde ti se pun biruri mari si obligatii de a angaja si minoritati de gen.
    Si atunci vine intrebarea, cu ce atragem noi investitorii in Romania sa ii jumilim?
    pai simplu: ii lasam sa fure taxe si impozite, de aceea singtura firma care isi plateste toate taxele si impozitele si se vede clar in declaratiile ei este firma Continental, restul toate companiile declara un profit extrem de mic sau chiar pierderi la profit, dar au sute de angajati si cifre de afaceri colosale, deci Romania este paradisul lor fiscal, altfel ar inchide si s-ar cara din tara.
    Noi nu oferim facilitati la companiile straine, ci le oferim sa jefuiasca Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - "Dupa ce faci calculele astea trebuie sa fii prost si batut in cap sa iti deschizi fabrica de fibra optica in Romania unde esti jecmanit, sau in Franta unde ti se pun biruri mari si obligatii de a angaja si minoritati de gen."
      - "Romania este paradisul lor fiscal, altfel ar inchide si s-ar cara din tara. Noi nu oferim facilitati la companiile straine"

      Perfect adevarat!
      Numai ca realitatile astea nu se rezuma doar la Romania si Franta, ci la TOATA Europa plus TOATA lumea anglo saxona.
      Ce ai uitat sa spui este faptul ca investitiile in China si implicit exporturile din China se fac prin banci si companii din Hong Kong ce are un nivel de taxare mic, de doar 16,5%, dar avand un SISTEM DE TAXARE TERITORIAL, nu percepe taxe si impozite decat pe profiturile obtinute pe plan local. Profiturile obtinute din exporturi NU SE TAXEAZA! La toate aceste beneficii, se mai adauga si o gramada de scutiri standard, "incentives", pentru diverse investitii locale sau diverse tipuri de afaceri, in asa fel incat si cei 16,5% scad simtitor.
      In Hong Kong este centrul financiar si lipit de el in Shenzen, Dongguan, Canton, Foshan, Jiangmen, Zhongshan si cam toata zona adiacenta, este centrul industrial. Peste garla de Hong Kong este Macao, Las Vegasul si Monte Carlo-ul chinezilor care are taxe chiar mai mici decat Hong Kong.
      Prost sa fi sa nu investesti acolo!

      https://www.guidemehongkong.com/why-hong-kong
      https://www.guidemehongkong.com/business-guides/supporting-a-business


      Apropo, similar este si Singaporele care este centru investitional si fratiorii de peste garla din Johor Baku si Johor care sunt fabrica Singaporeului. Este concurenta acerba intre Hong Kong si Singapore care ofera sisteme de taxare si facilitati investitionale similare. Mai mult decat atat, accesul in toata Malezia este facilitat si de Labuan care desi are un sistem de taxare teritorial, percepe taxe de doar 3% pe profiturile declarate obtinute in Malaezia.
      Si mai mult decat atat, Malaezia prin programul Malaysia My Second Home (MM2H) ESTE RAIUL OAMENILOR CU BANI
      Numai taranoii si cretinii se mai duc prin Elvetia, Monte Carlo, Malaga, etc. ca sa-si pastreze averile!

      https://www.malaysia.gov.my/portal/content/15167
      https://www.imi.gov.my/index.php/en/main-services/malaysia-my-second-home-mmh2-en/


      Asa ca... luati-va adio la prosperitate si la viata buna in Europa si pregatiti-va pentru ce e mai rau!
      Viata buna si decenta e prin alte parti!

      Ștergere
  2. occidentul a fost pacalit ca vor avea profituri mai mari prin trecerea tehnologiei la chinezi, dar cei care au instrumentat-o, leadershipul occidental, a facut blat cu chinezii inca de la inceput, stiind foarte bine ce se va intampla, si chiar oferindu-le expertiza. Procesul a fost rapid, dar nu chiar atat de rapid incat occidentul sa nu vada ce se intampla si sa ia masuri. Chinezii nu copiaza de ieri de azi ci de zeci de ani.
    Pentru noi europenii este sumbru ce urmeaza. Occidentul, cu toate bubele lui, e format din oameni cumsecade comparativ cu asiaticii. Momentan granitele sunt inchise spre Europa, dar cand vor sparge barierele chinezii si indienii, va fi horror. Sunt peste 3 miliarde, tineri, infometatati, robotizati si salbatici, raportat la cateva sute de milioane de mosnegi si babe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Comerțul Americii cu China în bunuri în 2020 a fost de 660 de miliarde de dolari, 120 de miliarde de dolari din care sunt exporturi, făcându-l cel mai mare partener comercial al Americii. Tăierea acestui lucru ar distruge economia americană. Aceasta este mult mai mult decât o chestiune de iPhone-uri și găleți de plastic ieftine pentru Walmart. Deși cei mai mulți nu știu, America este o dependență economică a Chinei. SUA primește din China nenumărate lucruri pe care nu le poate face, dar fără de care nu se pot lipsi. De exemplu, mașinile necesită computere pentru a-și controla contactul și transmisiile. Unde credem că sunt făcute acestea? Companii precum Boeing sună american, dar multe ansambluri vitale provin din China. Semiconductorii de ultimă generație, cruciali pentru economiile de astăzi, provin în principal de la companii din Asia de Est, în special Taiwan Semiconductor Manufacturing Company și Samsung, ambele fiind ostatice ale atacului chinez. Marea majoritate a pământurilor rare, esențiale pentru fabricarea cipurilor, provin din China. Considerații similare există pentru industrie după industrie. În timp ce America are tehnologia pentru a face majoritatea lucrurilor pe care le primește din China, nu are capacitatea de producție și ar avea nevoie de ani de zile pentru a o dezvolta.
    A verificat cineva de la Washington industrie după industrie pentru a vedea care ar fi de fapt efectele încetării importurilor?
    În plus, China este cel mai mare partener comercial al majorității lumii, Germania și Uniunea Europeană, de exemplu, și aproape de majoritatea restului. Dacă un război american ar scoate China din lanțul global de aprovizionare, depresiunea rezultată ar face ca 1929 să arate ca apogeul prosperității, ar întoarce întregul pământ împotriva SUA și ar duce probabil la linșarea tuturor celor de la Washington.
    Nu se menționează niciodată că America încearcă, cu un succes considerabil, să blocheze progresul economic al Chinei prin împiedicarea achiziționării de semiconductori avansați. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cel mai mare și mai avansat producător de cipuri din lume, se află în Taiwan. Reunificarea Taiwanului cu China ar rezolva această problemă critică. Beijingul s-a gândit probabil la acest lucru.
    Având în vedere costurile, riscurile și beneficiile, dacă există, ale unui astfel de război, întrebarea poate fi: "Cât de strălucită este această idee?".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. RE:” America are tehnologia pentru a face majoritatea lucrurilor pe care le primește din China, nu are capacitatea de producție și ar avea nevoie de ani de zile pentru a o dezvolta.”
      Problema cea mai mare nu’i lipsa capacitatzilor de productize. Este lipsa fortzei de munca specializate! Nu mai au destui oameni sa produca high end products ca’n China.

      Ștergere
  4. Lacomia Occidentului duce la caderea sa! De data asta definitiv! Au gresit teribil!

    RăspundețiȘtergere
  5. S a stins luminarea masonica, pentru ca lumina fotovoltaica nu doar ca se regenereaza/reaprinde spontan, ci mai poate fi si stocata la intuneric/baterie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimate autor,

    Cu tot respectul, dar îmi aduc aminte că atunci când au fost grevele în învățământ acum câteva luni, osândeai profesorii cu o severitate mai mare decât a unui USR-ist zelos cu crize declanșate la auzirea termenului de „bugetar”.

    Acum văd că deplângi cercetarea din România și lipsa curiozității. Nu pot decât să parafrazez un mare dascăl și să-ți zic: ghinion! Cercetare fără bani investiți în educație nu se poate. Învățământul e la pământ din mai multe motive, printre care: (1) suntem sub ocupație, iar ocupantul n-are nevoie ca noi să fim educați, (2) politicienii sunt incompetenți și simultan răspund la comenzile ocupantului, (3) nu există presiune socială pentru o educație de calitate; dimpotrivă există persoane, ca și tine, care au impresia că poți face educație de calitate cu o clasă socială de sclavi dispuși să-și distrugă viața lor și a familiilor lor pentru bunul odraslele altora.

    Cât despre deplângerea consumerismului, nu pot decât să te îndemn să ne motivezi prin exemplu personal. Fii schimbarea pe care o vrei în lume dacă-ți put banii. Renunță la firmă, donează-ți toți banii, scapă de „roata ratării occidentale” și pe urmă vino să ne ții lecții despre „cercuri vicioase”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Dacă dumneavoastră credeți că actualul sistem de învățământ din România e capabil să creeze cercetători, cred că suntem de pe planete diferite. Atunci când m-am pronunțat împotriva grevei am dat și câteva soluții pentru ca sistemul de învățământ să devină cu adevărat performant . Soluții simple care presupuneau salarizarea în funcție de performanță. Se pare că asta ați uitat să menționați. Nu înțeleg de ce trebuie să plătesc un sistem de educație care nu face altceva decât să îndoctrineze copiii în direcția ideologiei ocupantului.
      2. Ce are consumerismul cu firma? Se pare că aveți grave probleme de înțelegere a termenilor.

      Ștergere
    2. Ce înseamnă "salarizare în funcție de performanță"? "Performanța" e cuantificată printr-un punctaj care se acordă în primul rând în funcție de niște publicații despre care tocmai ai scris de curând că peste 98% au valoare 0. Când lucram la https://utcb.ro/ aveam normă de 2 articole pe an, pe care bineînțeles că nu le scriam, că eu n-am timp de prostii. Problemele din învățămând sunt corupția, incompetența și nu în ultimul rând monopolul firmei Microsoft iar cei care lucrează în domeniul ăsta fiind motivați de salariul pe care îl câștigă ar face mai bine să plece, că n-au ce căuta acolo. Mai multe detalii:

      https://matei.one/osthesis.html

      Ștergere
    3. exemplu personal? Ha-ha-ha d ce sa donezi banii ca si capitalistii narcisisti? Donatia a fost inventata de colonisti, nu de comunisti.
      Toata mascarada in jurul donatiilor, precum si mentalitatea de a dona ceva cuiva este CEL MAI MARE RAU dat societatii capitaliste de a nu se trezi din somn.
      Cine tine Capitalismul ca un Vis in caresuntem toti robi si scalvi: DONATIILE
      Donati-va sufletul pentru partid, donati-va sufletul pentru tara, etc...
      Hai ca iti dau eu un exemplu : NICOLAE CEUSESCU, cel mai mare exemplu cum trebuie sa fie un politician in zilele noastre. Daca nu esti ca Nicolae Ceausescu, esti unul care si-a donat sufletul la diavolul occidental. Ceausescu a demonstrat, singurul in lume, ca NU EXSITA DONATII, am platit toti pentru impumuturile care au creat cele 5000 de fabrici si 10000 de uzine, si dupa 1989 le-am daramat pe toate: LE-AM DONAT.
      Apoi am donat 9.700.000 de muncitori romani lumii occidentale.
      ROMANIA e un exemplu in lume de DONATIE.
      Dar e okay, mult mai okay decat DONATIA Ucrainei. Felicitari ungurilor si Ungariei lui Orban, ca ei nu cedeaza si nu doneaza ca noi sau ca ucrainienii.
      Daca CEAUSESCU mai traia azi era deja asasinat ca SIRIA de vreo 100 de ori. Sincer CEaUSESCU este cea mai mare forta impotriva occidentului chiar si mort fiind.

      Ștergere
    4. Cei care cred ca invatamintul ORIUNDE IN LUME poate functiona folosind vectori de retributie capitalista dupa criteria de performanta inseamna ca nu au predat nici o ora intr o scoala.
      Poate doar au dat meditatii.
      Este absolut hilar. Modelul folosit in America s a dovedit a fi mai gaunos si corrupt decit orice schema mafioata.
      In urma acestei initiative s au instantaneu s au format gasti de favoriti ai sefului(directorului de scoala, acum manager) care curatau toate "primele banesti".
      Exact ca pe vremuri.
      Rog publicare.
      Amza

      Ștergere
  7. Ai dreptate si greșești in același timp. Dacă China nu isi menținea suveranitatea asa este cum spui tu, Occidentul doar muta mâna de lucru intr o zona mai ieftină pe care o stimula economic dar beneficiile erau integistrate tot de multinationale. Adică lua din buzunarul din stânga si punea in cel din dreapta. Dar buzunarul din stânga totuși era mai gol după Operațiune. Nu de bani, ci de dezvoltare economică reala. Si cum nu au avut defapt controlul asupra buzunarului din dreapta, acum au optimizat profitul imediat si au pierdut la toate celelalte capitole: standard de viața, tehnologie, mâna de lucru super calificata pe domenii specializate. Nu multinaționalele au pierdut, ci statele vestice. Multinaționalele au profit. Dar atât.

    RăspundețiȘtergere
  8. Prietenul tau, Dane, a uitat sa foloseasca drept argument faptul ca iankeii de atita "optimizare" au ajuns sa ignore legea lor de baza de a nu exploata petrolul si gazele de pe teritoriul american. In prezent nu numai ca sunt exploatate la maxim dar din lipsa volumului necesar au trecut la cele de şist. Productia acestor poate fi justificata economic numai printr un URIAS efort financiar...pe care DOAR EI si l pot permite.
    Orice ai zice, purceaua i bolînda rău.

    RăspundețiȘtergere
  9. michelchossudovsky.substack.com/p/history-adolph-hitler-financed-wall-street-fed?publication_id=1910355&utm_campaign=email-post-title&r=2qteag

    RăspundețiȘtergere
  10. China e fix Japonia 2.0. Nici nu are sens sa comentam despre. Prezentul e al lor, viitorul e al altora.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu e vorba de curiozitatea chinezului si de lipsa curiozitatii la romani. Furtul de tehnologie in China a fost politica de stat! Iar Occidentul nu s-a dus acolo pentru profit, desi asa parea, caci avea sens, ci pentru ca a fost un plan al globalistilor de slabire a Vestului! In conditii normale nu s-ar fi intamplat, caci era imposibil ca statele sa nu sesizeze pericolul, imediat ce piata a fost invadata de celebrele chinezarii ieftine si proaste. Numai ca nu statele luau deciziile, ci corporatiile controlate deja de globalisti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În sfârșit cineva care spune lucrurilor pe nume. Să ne imaginăm ce ar fi pățit România dacă avea ca politică de stat furtișagul tehnologiilor străine așa cum a fost la ceainizi... Nu sunt românii curioși ? Vai mamă ... de când nu ai mai fost pe la piață să vezi acolo frățioare cum hackeresc oamenii aproape orice. Am rămas mască mergând la piață și auzind niște indivizi unii mai colorați alții mai puțin care-și dădeau frate cu părerea cum se sparge un bitlock sau alte năzdrăvenii... Eu lucrător în IT mi se face pielea găină de emoție când îi aud...

      Iarăși revenim la învățământ, oamenii au puterea încă să decidă ce învață odraslele lor sau să decidă ce predau odraslelor altora, iar părinții, unii cel puțin sunt absolut demenți să bage în copiii lor de la clasa 0 sau chiar grădiniță tot ce cred ei că le-ar fi de folos... Glumeam cu cineva zicându-i să ia și niște elemente de matematică specială să-i arate că-i păcat să rateze... și nu vorbim de copii genii care și-au arătat vreun talent deosebit într-o direcție scolastică sau alta. Vorbim de oameni din pătura medie cu copii de inteligență momentan medie...

      Ștergere
    2. Furtul de tehnologie in China a fost politica de stat! Furtul de tehnologie a fost politica fiecarui stat in sec. XX. Dupa 2010 cand au aparut SmartPhonurile toate aceste politici s-au schimbat catre partajare informatii, sharing know-how. Iar Pandemia 2020 ne-a intros l;a Razboiul Rece 2.0. Pandemia pana la urma a avut ca scop sa imparta omenirea in 2 parti daca se poate ca sa se evite multipolaritatea. S-a impartit individ cu individ, fiecare a decis pentru el. Apoi tarile s-au divizat pornind un nou razboi rece, dar de data asta nu furtul de tehnologie primeaza ca in sec. XX, ci furtul sufletelor.

      Ștergere
    3. Un plan NUMAI de slabire?Pff!
      E jale!
      De ce oare?
      Nimeni nu reuseste sa puna degetul pe rana sau punctul pe i...

      Ștergere
  12. Si ai lui Nea Nicu se inspirau/spionau candva, din doctoratele altora.
    Insa de peste 30 de ani "s au lasat pe tanjeala", deoarece: furtul de inteligenta fara o implementare acasa, nu si mai are obiectu' muncii.

    RăspundețiȘtergere
  13. Vedeti recentul interviu al lui Larry Fink:
    https://www.youtube.com/watch?v=tRZOrHDosWg

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)