miercuri, 8 noiembrie 2023

WeWork și gustul amar al viitorului


Falimentul WeWork, înregistrat oficial ieri, marchează două elemente extrem de importante. Pe de o parte arată cât de fragile sunt așa-zisele rădăcini ale „economiei woke”, iar pe de altă parte se constituie într-un alt simptom al mega-crizei în care SUA trage întreg Occidentul Colectiv. 

Au existat numeroase rapoarte referitoare la iminența începerii unei crize imobiliare în SUA și-n statele ocupate de aceasta. Pentru orice om normal la cap, criza imobiliară e o consecință a politicilor aberante practicate de FED și de celelalte mari Bănci Centrale ale lumii. Să mergi atâta amar de vreme cu dobânzi zero sau chiar negative nu avea cum să se lase cu altceva decât cu distorsiuni masive. IOar criza despre care vorbim a fost doar amânată prin mijloace iluzionistice și scamatorii de calitate îndoielnică.

În ceea ce privește WeWork, putem vedea în întreaga evoluție a companiei întreaga nemernicie a Noii Lumi care neagă fundamentele normalității. WeWork era o afacere moartă din start. Așa ceva, pur și simplu, nu avea cum să reziste. În spiritul Noii Lumi, WeWork statuta un sharing masiv inclusiv al spațiilor de birouri ale companiilor, un fel de fluidizare a business-ului. A crede că așa ceva ar putea funcționa e o nebunie. Spațiul de lucru face parte din cultura unei organizații, din mediul său. Doar că arhitecții noii lumi digitale statutaseră că spațiul de lucru e integral digital, mutat în cloud, iar biroul ar trebui să devină ceva similar unui hotel, un spațiu care se folosește doar pentru chestii ocazionale. Oricine susținea altceva era considerat un idiot de către tefelimea care îngurgita fără probleme rahaturile socialiste vândute post de capitalism de ultim răgnet.

Iată că inevitabilul s-a produs. Întreaga afacere a făcut implozie. WeWork e incapabilă să se autosusțină, a adunat datorii înfiorătoare, iar ceea ce fusese evaluat la 47 miliarde de dolari(!!!) are acum o evaluare de sub 50 milioane de dolari. Există însă și un tâlc al acestei afaceri. 

Din toată frauda cu creierii fraierilor avem și un câștigător: Adam Neumann, fondatorul și fostul CEO al companiei. Acesta era cunoscut pentru modalitatea absolut abracadabrantă în care făcea afaceri. De altfel, orice om sănătos la cap putea să realizeze că ceea ce se petrece acolo numai business nu e. Dincolo de modul aberant în care își formase echipa, Neumann mai deconta din banii firmei și cheltuieli aberante. De exemplu, pentru cei din managementul companiei organizase și deconta ... cursuri de inițiere în Kabala. Înțelegeți nebunia? Desigur, nu de la asta s-a dus în cap afacerea, dar e un semn serios că ceva e în neregulă acolo. 

Neumann însă a ieșit miliardar din această afacere frauduloasă, fiind cotat acum cu o avere situată între 2.5 și 3 miliarde de dolari. O sumă bunicică pentru o țeapă atât de masivă. Păgubiții sunt japonezii de la SoftBank, cei care, probabil, se pregătesc pentru multe astfel de picaje ale țepelor pe care le au în portofoliu.

Observați cum, prin ceea ce vedem acum, pare că se întrepătrunde criza din 2008 cu cea din 1999. Cele ,două crize, rămase nerezolvate, par a-și scoate acum colții în lume, măturând absolut toate nebuniile trecutului care aveau pretenția că sunt „practici solide de business”. Da, suntem în plină criză imobiliară, da, suntem în plină criză hi-tech și da, urmează ca și criza nerezolvată a anilor 80 să se ralieze printr-o criză profundă a petrolului. Arătam ieri pe contul meu de Telegram cum se prăbușește întreg raționamentul energiilor așa-zis verzi. Peste tot auzi cât de spectaculoasă e scăderea de prețuri în zona energiilor verzi, dar în continuare proprietarii mega-parcurilor energetice „prietenoase cu mediul” au nevoie de subvenții masive. De ce se întâmplă asta? Pentru că, în ciuda prețurilor mari ale petrolului, energia verde are în continuare nevoie de subvenție. Altfel este nerentabilă. Există o singură energie verde rentabilă, iar aceea este cea hidro.

În anii 80, speriați de perspectiva pierderii monopolului energetic din cauza energiei verzi, arabii au ieftinit masiv prețul petrolului aruncând în derizoriu noțiunile de „mașină electrică” sau de „energie solară”. Pe vremea aia erau mult mai proști și chiar credeau basmele cu Albă ca Zăpada din Energie. Acum, nici măcar sperietoarea „Albă ca Zăpada” nu mai e ce-a fost pentru că, din rațiuni de corectitudine politică, americanii au făcut-o neagră și oricât ai fi de prost înțelegi farsa. De aceea arabii, împreună cu rușii și iranienii, au făcut front comun și cresc prețul combustibilului sub stindardul „fie ce-o fi”. Iar ceea ce vedem este că, în ciuda vânzărilor mai mici, au venituri mai mari. Și marfa lor se caută în disperare.  E idealul oricărui negustor!

De aceea vă spun că, în poli-criza care urmează, după imobiliare va reintra în ecuație, în forță, criza energetică. Aceasta e una în două stadii. În prima fază, distorsiunea pe piață a fost produsă de criza Operațiunii Speciale a Rusiei din Ucraina, similar crizei iraniene din 1981-1982. Urmează ca, în stadiul al doilea, să se ralieze toți producătorii. Fără doar și poate criza va fi atât de mare încât vom vedea prețuri de 4-5 ori mai mari decât cele din prezent. Dacă acum vi se pare că barilul de petrol la 400$ e o fantasmă, atunci vi se va părea un chilipir! 

Asta în timp ce FED-ul va continua - obligat de situația internă - să mențină sus dobânzile, provocând o nouă panică similară celei din 80. Iar asta nu va fi totul, întrucât SUA vor fi ajunse din urmă de sumele aberante cheltuite cu războaiele din Ucraina și Israel. Astfel, celălalt vector, al datoriilor și deficitelor, va impune un nou suflu inflaționist similar celui de la criza post Vietnam din 1969. 

Ceea ce vedem acum și se va amplifica în continuare va fi mama tuturor crizelor, cea care va răzbuna fiecare exces făcut de SUA în secolul XX și rămas neacoperit sau, dacă vreți, acoperit prin intervenția unui ciocan și mai mare. Modul rudimentar în care SUA și-au externalizat și rezolvat dezechilibrele interne se răzbună în cel mai pervers mod posibil. Așa cum o corabie reparată superficial se scufundă brusc, la fel vom vedea și SUA în anul care urmează. 

13 comentarii:

  1. Există o singură soluție pentru criza petrolului:

    https://matei.one/osub.html

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce gust amar?

    Eu sunt batran, dar tinerii romani isi pot face o viata frumoasa, mergand la studii platite cu burse, in Rusia!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar si la 50 lei pe litru de benzina, romanul nostru sigur va gasi o modalitate, o FENTA ca sa umple strazile si sa creeze abuteiaje peste tot. La cit de mult ne adoram masinile, sa le fie clar, noi nu ne dam jos din ele NEAM!!!

    Nu exista placere mai mare decit cea de a veni cu 170km/ora cu faza mare si claxoanele la maxim, la 1mm de masina fraierului din fata:)). Nu permitem nici unui WEWOK sa ne priveze de aceasta placere tipic romaneasca.

    Ne bazam pe ingeniozitatea diplomatica celor 100 000++ de romani care primesc pensii speciale si salarii de la 30 000 lei in sus, ca ei sa aranjeze o fenta ceva cunatlanticii ptr k criza-banilor nu se atinga de noi.
    cc

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru completarea imaginii despre WeWork mă văd nevoit să recomand ceea ce scriam în urmă cu aproape 2 ani: https://newsfromromaniannet.blogspot.com/2022/02/remember-credeti-ca-oamenii-cu-bani-nu.html

    Dar falimentul da, e un lucru bun, arată că aberațiile economiei „share” nu funcționează. Ființa umană vrea „să aibă”, să dețină în nume propriu, nu să împartă cu alții. Chiar și vânător-culegătorii din vechime, chiar dacă nu dețin case sau terenuri, „dețin” o apartenență tribală, ei sunt ai unui trib, ai unei familii. Trebuie să fii de-a dreptul tâmpit să crezi că te poți bate cu natura umană.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai bre ca esti cam pesimist. Vor exista cresteri/scaderi la petrol ca si pana acum. Dar sa ajunga la 400$ niciodata. In primul rand economia USA este cvasi-dependenta de petrol, nu e ca Romania sau Europa. Nu mai zic de Asia sau Africa unde masina mica e un lux absolut. Deci din acest motiv nu va ajunge 400$ in veci. In al2 lea rand, stii cine este cel mai mare producator de petrol din lume ? Chiar USA. Cu 15% din productie. Urmata de Arabia Saudita cu 14% si Rusia cu 13%. Dar Arabia Saudita este stat vasal american, ca Puerto Rico sau ca Romania. Aia merg cu preturile in siajul Americii, nu fac de capul lor ce vor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Analize corecte dar văd că nimeni nu ia în seamă un aspect mai mult decât evident și practic esențial care explica totul. PLANUL care prevede chiar ruinarea SUA în mod programatic și sistematic. NWO sau cum dărâmi o lume că să construiești alta pe ruine. De aici să plecați cu logica. Restul sunt doar vorbe. Nimeni nu face nimic greșit ci totul conform planului. Chiar, de ce nu vreți să vă atingeți de zona asta? Că nimic nu este întâmplător pe lumea asta. Să fie foarte clar. In timp ce dv vorbiți de prostie sau incompetenta, K S. vorbește de cum vom arăta planul Și arata așa.
    V

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi vine sa ii strang de gat in acelasi timp, adica concomitent, pe totii cei care cred ca legile nu sunt pentru ei atunci cand ruleza pe drum. Cand vad un bmw pe strada, stiu instinctiv ca este condus de un imbecil si simt emotii de care chiar nu am nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce credeti Politia sau SRI considera ca legile sunt si pentru ei?! Va asigur cu certitudine ca Nu. Legile sunt instrumentul folosit impotriva amaratilor, slabilor si dusmanilor tinta. Atat!

      Ștergere
  8. Am văzut că mi-ai răspuns în sfârșit la email. Citez:

    "Diagnostic-Code: smtp; 554-Transaction failed
    554-Reject due to policy restrictions.
    554 For explanation visit
    ..."

    N-am prea înțeles ce ai vrut să zici, dar mulțam pentru mesaj. Dacă cumva vrei să nu-ți mai trimit (prin email sau aici), poți să-mi zici. Până acum am onorat toate cererile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e de la mine sau a fost trimis eronat. Nu inteleg ce anume vrei sa-ti raspund. Da, primesc si mailuriule tale, dar crede-ma ca nu pot raspunde tonelor de mesaje pe care le primesc....

      Ștergere
  9. Și acum sigur că n-are sens să insist că deja m-am lămurit, dar

    https://redirect.invidious.io/watch?v=x-Ko3gP5Tuk

    "faptul că nu spui nimic spune totul..."

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)