luni, 13 noiembrie 2023

Un conflict la vârf în China


Am destul de puține date verificate în ceea ce privește articolul de azi, dar chiar și așa cred că subiectul merită abordat. Ideea e că, dată fiind sensibilitatea deosebită a evenimentelor despre care vom discuta, e destul de greu să se obțină acum alte date. Probabil ceea ce discutăm azi se va clarifica peste 30-40 de ani. Dar, în cazul în care intuim corect despre ce e vorba, rezultatele ne vor confirma sau infirma intuițiile mult mai repede. 

O să încep prin a vă spune că, în premieră istorică, președintele Xi Jinping a vizitat Banca Centrală a Chinei(PBoC). Nu a existat niciun președinte chinez care să fi efectuat o asemenea vizită și, de aceea, evenimentul despre care vă vorbesc este unul de o extremă importanță. Ei bine, cu toate că avem de-a face cu o premieră absolută, cel mai probabil nu ați auzit despre eveniment. Nici măcar în China nu s-a făcut prea mult vorbire. Doar câteva rânduri prin presă, cât să marcheze o vizită de-a președintelui. 

Știm bine cum merg treburile în Chjina. Dacă Xi Jinping n-ar fi vrut să se afle, nu se afla nimic. Însă, apariția unor articole de prezentare indică faptul că la nivelul superior al statului chinez s-a dorit ca vizita să fie marcată, să fie consemnată undeva, dar la modul discret. De ce? De-aici intrăm în zona în care informațiile sunt foarte vagi.

Zvonurile din China vorbesc despre o tensiune între conducerea statului și Banca Centrală. Până acum, conducerea de stat a avut încredere deplină în instituția monetară a statului, aceasta fiind condusă de comisari numiți direct de partid. Faptul că a existat un climat de încredere, vedem inclusiv din evoluția de până acum a Chinei. Așadar, există un mare semn de întrebare în ceea ce privește vizita. Care-i miza?

Abia de aici treburile devin interesante întrucât în partea vizibilă a „aisbergului” mai avem ceva: schimbările masive de la vârful Ministerului de Finanțe al Chinei efectuate de Xi Jinping începând din luna septembrie. În locul fostului ministru de finanțe, președintele l-a împins în față pe Lan Foan, un tehnocrat fără experiență politică, dar care se bucură de încrederea deplină a lui Xi. Ce a cauzat însă asemenea mișcări tectonice în China? Mulți arată cu degetul la criza imobiliară din țară. Este, într-adevăr, o posibilitate. Doar că acea criză nu s-a dezvoltat fără ca autoritățile să fie conștiente de ea. Mai mult, voi spune că problemele cu care se confruntă chinezii sunt unele inerente, „de maturitate”. 

În știrile oficiale nu avem un ecou coerent care să ne indice comportamentul extrem de ciudat de acolo. De aceea trebuie să găsim indirect evenimentele care ne-ar putea ajuta. Ceea ce știm este că, în prezent, China are de bifat numeroase obiective, date fiind evenimentele lumii care se tot accelerează. Ceea ce am văzut până acum, nu poate decât să confirme bănuielile susținute de informațiile care vin pe căi mai puțin ortodoxe. 

Am văzut în ultima perioadă accelerarea ieșirii Chinei de pe datoria americană, element care a provocat mișcări tectonice destul de evidente în mediul financiar. De asemenea, vedem impulsionări ale cumpărării de aur de către China. Aș putea spune că e o achiziție isterică de aur. Atât vânzarea datoriei americane, cât și achiziția de aur sunt elemente care sunt în linie cu strategia Chinei, astfel încât, din nou ne întrebăm care-a fost scopul vizitei lui Xi Jinping la Banca Centrală? 

Ei bine, știrile de-acolo vorbesc despre tensiunea care e pe cale să explodeze din cauza faptului că autoritățile chineze au prins Banca Centrală a Chinei mergând cu ocaua mică. Mai precis, se pare că instituția monetară a ascuns o parte din rezervele sale internaționale pentru a nu fi folosite de statul chinez. De-aici chestiune devine extrem de interesantă întrucât sursele chineze vorbesc despre o sumă gigantică, de aproximativ 3 tln. $!!! Dacă e adevărat, sunt foarte multe întrebări deoarece nu-i foarte clar cum ar fi putut acumula Banca Centrală a Chinei sume atât de mari. Și e clar că e ceva în neregulă din moment ce Xi s-a deplasat acolo. 

Banii respectivi sunt ținuți într-un mod ocult în datorie americană. Iată cel de-al doilea motiv de urgență întrucât se încalcă grosolan suveranitatea Chinei. Nu poți aloca niște bani ai țării într-un mod netransparent. 

Acum, în ceea ce privește respectivele sume, sunt două ipoteze. Ori Banca Centrală a „zeciuit” pe șest statul chinez, reținând în contabilitatea sa dublă anumite sume și contribuind astfel la impunerea unei frânări artificiale a economiei chineze, ori - o ipoteză ceva mai verosimilă - prin mijloace oculte a început cu de la sine putere să „finanțeze” statul american prin strategii similare celor ale Băncii Japoniei, de creare a banilor din nimic.  Oricare dintre cele două ipoteze este explozivă. 

Din ceea ce se vorbește pe la colțuri, Xi Jinping acuză Banca Centrală a Chinei de legături neortodoxe cu Occidentul, de aplicarea artificială a politicilor occidentale care nu sunt în folosul statului chinez. La modul transparent, conducerea de stat acuză Banca Chinei de trădare. Și nu doar Banca Chinei, ci și corupția din instituțiile financiare ale țării, corupție impulsionată de același Occident. 

Toate aceste tensiuni sunt generate de schimbarea radicală de paradigmă din China unde se creionează modalitățile de abandonare a lumii dolaro-centrice în favoarea unei structuri în care yuanul își are propriul ecosistem, în cooperare cu statele care împărtășesc viziunea Chinei. Structurile de cooperare de acum au pus bazele unui asemenea sistem: există coerență în cooperarea cu Rusia, Iran și chiar și cu statele din Golf. Nu mai amintesc celelalte economii minore care au devenit legate ombilical de China. Astfel, întreaga politică financiară a Chinei are nevoie de o nouă abordare, care să pornească de la un rol central al yuanului. 

Însă, într-un asemenea proiect e nevoie de încredere, iar încrederea în Banca Chinei pare a fi dispărut. Vom vedea în perioada următoare efectele generate de controversa legată de „banii ascunși sub preș” de Banca Centrală a Chinei. Cel mai probabil, vom vedea noi ieșiri de pe titlurile americane, cu consecințe deosebit de grave în lumea financiară occidentală. De asemenea, nu este exclus să vedem schimbări la vârful autorității monetare a Chinei. Iată unul dintre posibilele motive pentru care americanii au cerut de urgență o întrevedere la vârf, cu toate că în urmă cu o lună nici măcar nu putea fi vorba despre așa ceva. 

Repet, informațiile care au stat la baza articolului curent sunt primite pe căi destul de nesigure, astfel încât unele s-ar putea dovedi false. Însă veridicitatea acestora se va vedea în perioada următoare. Dacă vom vedea turbulențe în finanțele mondiale, putem înțelege de unde anume provin.

13 comentarii:

  1. Lucrurile sunt mai simple decat par a fi.
    In trei cuvinte, trebuie inteleasa realitatea ca Banca Centrala a Chinei, la fel ca toate Bancile Centrale ale tuturor statelor, (inclusiv a Rusiei) se afla sub influenta directa a Mafiei Financiare Suprastatale formata din marii bancsterii de pe Wall Street-ul american, iar faptul ca Banca Centrala a Chinei a ascuns trilioane de dollari, fara ca varfurile statului chinez sa stie asta, confirma cele afirmate mai sus.
    Asa ca "vizita" lui Xi are scopul de a scoate Banca Centrala a Chinei de sub influenta periculoasa a Marilor Satane din Mafia Financiara anterior amintita.
    Cu alte cuvinte, Xi le trage un pumn in bot "marilor satane", distrugandu-le acestora filiera chineza, cu scopul ca toata conducerea bancii centrale sa fie controlata total de statul chinez, lucru extrem de important mai ales acum cand SUA se pregateste de un Mega razboi impotriva Chinei, care a devenit principalul ei concurent in lupta pentru acapararea puterii supreme asupra intregii lumi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "se afla sub influenta directa"
      Nu sub influenta ci sub control total al masei de lichiditati emise(permise).

      Daca te opreai din scris dupa primele trei rinduri era perfect.

      Ștergere
  2. Vizita istorica a avut totusi loc, iar motivul este cel banuit, chiar daca inca nerecunoscut oficial:
    jocul pervers, pentru ca dublu nu e!
    China nu este comparabila cu Japonia, deoarece China a ramas invincibila!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu pierdem din vedere ca vulpoii astia batrani, mai fac "deplasari" si doar pentru ochii lumii, pentru a da o falsa impresie cind de fapt este pentru un cu totul alt motiv, din... "alta opera".
      ...Si nu sunt invincibili, ci chiar EXTREM de vulnerabili, fara glume. De ce, trebuie sa ghicesti tu cu MINTEA TA.
      Amza

      Ștergere
  3. Cine crede ca America va sucomba se inseala . Va rog cititi articolul scris de Gheorghe Piperea . ,,Datoria publică a SUA a depășit, în septembrie 2023, frumoasa sumă de 33.000.000.000.000 de dolari (33 de trilioane).
    Până acum, establishment-ul american și tehnocrații celorlalte state care țin rezervele naționale în dolari sau bonduri americane (inclusiv șefimea BNR) nu și-au făcut griji că această datorie depășește orice gând rațional sau logică, pentru că dolarul însemna moneda de plată internațională în 70% din tranzacții, precum și moneda de rezervă valutară. Deci, americanii puteau tipări oricâți dolari fără acoperire în produse și servicii voiau (quantitative easing), căci erau luați de buni, chit că își auto-ruinau puterea de cumpărare a propriei monede. Deci, datoriile demențiale comise de americani erau (încă mai sunt) suportate de întreaga lume. Inclusiv :
    -datoriile comise pentru a finanța cea mai scumpă (nu și cea mai eficientă) armată din lume,
    -externalizarea serviciilor sau a sarcinilor militare către privați care devin lideri ai statului profund,
    -“lupta” de tip mexican wrestling cu plandemia,
    -salvarea de la faliment a băncilor infractoare, a corporațiilor big tech totalitar-digitale și a big pharma și
    -mai toate războaiele inventate sau încurajate din 2001 încoace de statul profund american.
    Toate aceste datorii utilizate în aceste scopuri au fost mereu, din 1944 încoace, suportate de toată “lumea bună”, iar nu numai de americani.
    Numai că, în plandemie și, mai ales, după războiul din Ucraina, americanii au început să înghețe rezervele valutare ale unor state sau banii particularilor, sub diverse pretexte, și să întârzie sau să refuze plata bondurilor. Motiv pentru care unele state și-au redus imediat expunerile pe dolari și pe SUA. De asemenea, plățile internaționale au virat, încet, dar sigur, către renminbi (yuan convertibil) sau chiar rublă convertibilă.
    Dolarul este o monedă care reprezintă o economie financiarizată și hiper-bancarizată, care produce mai puțin decât consumă, în timp ce renminbi reprezintă o economie care produce cu mult mai mult decât consumă, iar rubla, o economie bazată pe imens de multe resurse. Sunt “șanse” ca tendința de abandonare a dolarului în favoarea celor două monede rivale să crească, dar nu și motive de bucurie. Și China, și Rusia, sunt economii ale unor societăți iliberale, cu patină totalitară, deci nu e o veste bună că lumea va avea un astfel de debușeu. Mai mult chiar, viitoarea monedă BRICS nu pare a fi o culme a libertății și proprietății, de vreme ce va repeta atributele celor două economii rivale americanilor și, în plus, va fi o monedă digitală, de tip CBDC.
    Dar vina este americanilor că au lăsat asta să întâmple. Și a noastră, a europenilor, că am copiat toate tâmpeniile progresiste și neo-marxiste ale americanilor și am vegetat în postura captivului în colivia de piață de consum și de muzeu în aer liber construită pentru noi de americani.
    Oricum, cu lideri ca Macron, von der Leyen, Scholz, Boris Johnson sau Iohannis/Cîțu/Orban/Ciucă/Ciolacu nu am fi avut la ce altceva să ne așteptăm.
    Faptul că Fitch și Moody’s au degradat ratingul suveran al SUA (primul, de la AAA, la AA+, al doilea, de la stabil la negativ) nu face decât să accelereze degradarea dolarului. Visul american poate derapa în coșmar, iar asta nu mai este teoria conspirației. Iar americanii urmează să suporte singuri datoria de 33 de trilioane de dolari. Probabil că vor naționaliza big tech. Și așa, cele 10 big tech americane, care fac mai mult de 20 de trilioane pe an, sunt fațete ale statului profund, instrumente ale totalitarismului abscons, de tip nou-normal.,, Deci America nu va sucomba usor...va fi o contrapondere fff importanta a celor de la Brics.Cei care ii canta prohodul Americii o urasc enorm ceea ce- i face sa nu mai fie obiectivi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ptr. Denisroi
      In mod sigur ca nu aveti dreptate atunci cand afirmati ca SUA este invincibila, si spun asta pentru ca cel mai mare dusman al SUA este chiar mafia financiara suprasttala care o conduce din interior, si care in proiectul ei de globalizare, va distuge intentionat si SUA asa cum doreste sa distruga popoare si state ca Rusia, China, Ucraina si mai ales UE si apoi si restul lumii pentru ca ei sa devina stapinii lumii asa cum a vrut si Hitler carele-a furat proiectul.
      Si acest lucru se vede clar in faptul ca nu au renuntat la politica de vaccinare fortata a prostilor (numiti de ei ca fiind Goimi) dar si pentru ca prin coruptie si santaj au impus "occidentului colectiv", niste sefi de state, idioti, corupti si tradatori dar care au un element comun, si nume supunerea totala fata de satanele kabaliste din Mafia Financiara Suprastala, a caror misiune este sa faca HAOS ca apoi din haos sa e nasca Noua Ordine
      Mondiala conform dictonului masonic "Ordo ab Chaos" a carei simbol satanic evident o putem vedea in Wikipedia .
      Acesta este motivul pentru care nimeni nu discuta despre pace, si vedem cum demo-caca-ratia occidentala aluneca incet dar sigur catreo tiranie fascista, care este singura cale de a impune consumatorilor occidentali, statul comunist al marilor miliardari care va fi populat de max 500 de milioane de oameni in timp ce 7 miliarde de goimi vor fi sacrificati pentru binele planetei, ale carei resurse naturale acestia le consuma pina la epuizare, un stat comunist care va fi numai al lor si care este cel mai mare dusman al proiectului de stat comunist cel fara miliardari, adica comunismul dorit de Stalin si de Putin si mai ales de Xi Jing Ping. Iar diferenta intre cele doua politici comuniste, dar rivale, o vedem in faptul ca-Claus Schwab promite eurpenilor o fericire in saracie, in care nimeni nu va avea nimic, asta in vreme ce comunismul chinezesc a dovedit ca doreste binele poporului sau si pentru asta nu are nevoie de o dictatura fascista, ci doar de acelasi control total de care are nevoie si occidentul, care a hotarat sa isi impuna comunismul prin control total si prin tirania fascista, pentru ca noi consumeristii am invatat ca proprietatea este sfanta, si ca fericirea vie prin consum si proprietate, si fara o tiranie fascista nu poti sa scoti din capetele lor aceste cuceriri ale progresului societatii de ex. vedem cu cata furie apara "occidentul colectiv" regimul fascist banderovist ucrainean.
      Concluzie este ca daca nu avem de ales decat intre doua sisteme comuniste, va trebui sa ne lepadam urgent de comunismul satanist la Marilor Satane care vor sa ucida 7 MILIARDE de oameni, pentru ca ei sa poata implementa noul Reich comunsit de tip hitlerist, si sa acceptam sa traim toti, adica cele 7,5 miliarde de oameni, in pace si bunastare.
      Si pentru asta avem ca model de succes, calea aratata de vecinul nostru Viktor Orban.

      Ștergere
    2. @Robi
      "de ex. vedem cu cata furie apara..."
      Nu stiu de unde ai observat tu asa ceva pentru ca in afara de gargara furioasa :)), altceva mai consistent nu se vede.

      Ștergere
    3. Cine nu conspira bine, e prost!
      Daca te joci de a Haosul, risti sa scapi de sub control marionetele!

      Ștergere
  4. Pai daca USA nationalizeaza primii 10 corporatii din big tech care produc anual 20 de trilioane USA isi revine in 2-3 ani...probabil renunta ,, la bata ,, ( armament ) si teaca ei ( bazele militare din llume )...asa ca....greu Ioane ...greu...

    RăspundețiȘtergere
  5. Oricum nu e problema in China, cu procesul in grup, si cu executiile cu celeritate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Deci americanoizii au agenti infiltrati la Ministerul de Finante din China ? Oare unde or mai avea spioni ? Pot sa dea si vreo lovitura de stat si sa ia China fara sa traga un glont !?

    RăspundețiȘtergere
  7. Marele Plan al bancsterilor este sa isi vada copilul Ciaina ca urmeaza aceleasi directive ca si ceilalti copii ! Ciaina e copilul lor de suflet au investit mult in el , dar ca orice copil ajuns la pubertate un pic razgaiat vrea sa isi faca proprii prieteni pe ascuns, fara stirea parintilor ! Banca Chinei mai are niste proxiuri pe langa ea

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)