duminică, 26 noiembrie 2023

De ce nu sunt bani?


Sunt foarte mulți „specialiști” care urlă în ceea ce privește impozitele și taxele, dar care, în același timp, propovăduiesc libertatea absolută și multe alte șabloane asimilate din lecturi incomplete. De aceea, pentru azi, aș vrea să înțelegem puțin ce e cu banii care ne zboară involuntar din buzunare pentru ca apoi să vedem limpede de ce România e o țară total eșuată, fără șanse să iasă din rahatul în care se află. Poate doar o revoltă generalizată ar putea produce ceva, dar după cum bine știm, credința în Feți Frumoși e specifică primilor ani ai vieții. Dacă i-ai depășit și credința în personajele de basm ți-a rămas intactă, probabil că ai o viață frumoasă în norișorul tău; discuția aceasta însă este cea pentru oamenii care au, totuși, picioarele pe pământ.

Ce-ați spune dacă v-aș arăta că există o posibilitate de a nu se mai plăti nicio taxă și niciun impozit, iar țara să se poată auto-susține fără probleme? V-ar plăcea? Ei bine, ar trebui să constatați cu stupoare că un asemenea paradis a existat. În România comunistă nu erau impozite. Mă rog, exista un impozit pe salariu impus de colaborarea lui Ceaușescu cu FMI și un impozit pe proprietate deoarece statul comunist nu încuraja decât proprietatea comună. În tot estul Europei nu existau impozite! Era paradisul? Nu prea, iar asta se întâmpla deoarece lipsa concurenței conducea la scăderea productivității și a calității. Mă rog, statul dorea să compenseze totul cu planul. Fie că era lunar, trimestrial, anual, planul era instrumentul care forța o anumită productivitate a muncii. Ceva similar instrumentelor actuale de prin corporații. N-o să stau să discut despre acest aspect întrucât e unul destul de complex. Ceea ce trebuie însă să rețineți este că un stat poate trăi și fără impozite și taxe, dar asta doar dacă deține mijloacele de producție, exact la fel ca-n perioada comunistă. 

Când sari pârleazul la capitalism, proprietatea de stat se desființează aproape în totalitate, dar statul trebuie să compenseze cu ceva, anume cu taxele și impozitele. Întrucât nu mai are companii pe care le deține, pentru a supraviețui, statul are nevoie de venituri. Pe care le încasează de la companii și de la cetățenii săi. De ce-i trebuie statului venituri? E simplu: pentru a finanța activitățile care ne definesc pe noi ca societate. Ai nevoie de armată, de poliție, de pompieri, de un sistem de sănătate, de justiție, de pensii s.a.m.d. De unde să strângi banii ăștia dacă nu din impozite și taxe? Aici pot interveni libertarienii care spun că avem nevoie de un „stat minimal” și astfel oamenilor le vor rămâne mai mulți bani. Teoretic așa e, dar practic totul pică. În primul rând un „stat minimal” nu mai e stat ci o chestie. Gândiți-vă că un bolnav de cancer care are șanse, necesită, în unele cazuri, cheltuieli de zeci de mii de lei pe zi! Puneți-vă în pielea acelui om. Cum ați reacționa dacă ați constata că v-a atins acea boală, că ați avea șanse să scăpați, dar că nu aveți banii pentru a scăpa. Mă rog, asta se întâmplă și acum, dar în cazul unei privatizări totale a medicinei, vă garantez că ar fi oameni care ar muri de maladii mult mai comune, pur și simplu pentru că nu au bani să se trateze. Iar mafia din sănătate ar fi tot la fel de mare! Poate chiar mai mare!!! Cum rezolvă statul situația aceasta? Prin „compensări”. Ia aceleași contribuții de la toți și, cum numărul de oameni sănătoși e mai mare, are bani să trateze și cazurile complicate. Mă rog, mafia a ajuns atât de mare încât numărul bolnavilor e îngroșat artificial, dar să nu ne ocupăm de asta acum. 

Dacă am căzut de acord în ceea ce privește principiul de bază al statului „capitalist”, devine cât se poate de clar că impozitarea și taxarea sunt chestiuni cât se poate de normale. Dar sunt unii care spun că e normal asta, dar că la noi ar fi prea mari. Ei bine, aici e discuția la care doream să ajung. Pentru a înțelege statul român trebuie să pornim de la realitățile sale, anume de la faptul că statul e incapabil să-și strângă impozitele și taxele. De aceea vor veni unii și vor spune că statul se vede nevoit să mărească impozitele și taxele în zonele unde se colectează ușor, anume la salarii. Chestiunea e de-a dreptul hazlie. De ce se colectează ușor impozitele pe salarii? Vor intra prompt „experții” care vă vor spune că asta se întâmplă deoarece se rețin la sursă. Cu alte cuvine, ești angajatul meu, iar eu la sfârșit de lună îți plătesc un salariu de aproximativ 2000 EUR. În acel moment, mă bate pe umăr tovarășul stat care-mi spune: vezi că din banii ăștia tu trebuie să reții și să plătești urgent statului CAS, CASS, Șomaj, impozit, toate acestea aferente saraiului pe care i-l dai angajatului tău. Atunci ce fac? Mă apuc să calculez ceea ce trebuie să virez statului din venitul tău, iar ție îți dau diferența. Corect? Fix așa se întâmplă. 

Doar că raționamentul e absolut incorect pentru așa-zișii oameni de afaceri de la noi care, atunci când e vorba de taxele pe muncă sunt foarte prompți, dar când e vorba de alte taxe, pur și simplu uită. DE ce se întâmplă asta? Dacă e să fim corecți, vom constata că aste se întâmplă din cauza ... statului. De ce? Pentru că statul nostru e interesat să protejeze infractorii. Dacă eu plătesc până la centimă orice taxă, la momentul la care trebuie, alții nu plătesc și se îmbogățesc prin practicarea sportului denumit evaziune fiscală. Dar oare eu sunt mai prost de nu mă ocup cu acel sport? Nu, sub nicio formă. Mie însă îmi lipsește atât tupeul borfașului cât, mai ales, spatele. Înțelegeți? Încă nu, dar imediat vă veți lumina.

Probabil nu aveți habar că în fiecare zi, fără să vă dați seama, plătiți taxe la stat. La fiecare ieșire din casă e imposibil să nu plătiți de câteva ori taxe. Doar când respirați nu plătiți și asta nu e o metaforă. Fiecare cumpărătură pe care o faceți are două componente: prețul ei și TVA-ul. TVA-ul este o taxă pe care o plătiți statului pentru că statul vă permite să cumpărați marfa aia. Știu, e ciudat. Înainte se numea impozit pe circulația mărfurilor. Pentru mulți poate părea o taxă pe fumărit, dar TVA-ul e suficient de generalizat astfel încât să nu mai poată fi contestat. Cu toate că TVA-ul este o taxă pe care-o plătiți fără drept de apel - dacă reușiți să găsiți vreun comerciant care să vă vândă fără TVA să-mi spuneți și mie! - cea mai mare evaziune fiscală se face în zona TVA-ului. Adică statul nu reușește să încaseze TVA-ul. Păi cum e posibil așa ceva? 

Să recapitulăm puțin. Eu, dacă am un magazin, când ați intrat și ați cumpărat ceva de la mine, v-am oprit TVA-ul. E corect? Vă spun eu că fix așa se petrec lucrurile: vi-l opresc deoarece altfel mă belește ANAF-ul! Așadar, am efectuat o reținere la sursă a unei taxe. Ei bine, spuneți-mi vă rog acum care-i diferența între taxele și impozitele pe care vi le rețin pe salariu și pe care le plătesc prompt statului și TVA-ul pe care, de asemenea, îl rețin la sursă, dar nu-l mai plătesc statului. „Nu-l mai plătesc” e un fel de a spune deoarece marea majoritate a oamenilor de afaceri îl plătesc, însă aici se învârte cea mai mare fraudă fiscală a României. Doar anul trecut România a pierdut aproximativ 9 miliarde EUR încasări din TVA, reprezentând aproximativ 36% din totalul care i se cuvenea!!! Totuși, sunt o grămadă de bani aici. De ce se întâmplă așa?

Dacă-l mai țineți minte pe Dragnea, acesta introdusese un cont de TVA. Care era scopul respectivului cont? Reducerea la zero a pierderilor din TVA. Banii aferenți TVA-ului erau plătiți într-un cont separat din care banca nu-ți permitea să-i iei decât cu decizie de la ANAF. Am auzit atunci mulții oameni de afaceri plângând cu ochi de crocodil că ei „nu se mai pot folosi de banii aceia”? În loc să-i ia la șuturi, Dragnea a ascultat doleanțele bieților afaceriști, amânând introducerea generalizată a măsurii pentru a permite mai apoi bețivului Orban s-o abroge. Rețineți totuși că TVA-ul este o taxă pe care o plătiți, pe care statul o colectează la sursă, dar care într-un mod absolut abracadabrant nu ajunge la stat decât în procent de vreo 65%! Păi care e diferența dintre asta și taxele pe muncă???

Cazul TVA este unul vizibil din avion. Există însă și alte cazuri flagrante, precum acea taxă pe zahăr pe care a anunțat-o Ciolacu. Așadar, după ce a anunțat că taxează zahărul în exces - ceea ce ar fi o măsură bună - unde s-a dus Ciolacu? La Coca Cola, pentru a-i promite „investitorului” că dacă va face niște investiții o să fie scutit de taxa pe zahăr. Prostul a spus-o și-n gura mare! Păi pentru cine ai pus, dobitocule, taxa pe zahăr? Pentru amărâtul care abia a strâns un ban să-și facă un laborator de cofetărie? Hai să facem un calcul: o sticlă de 1 litru de Coca Cola conține 130 de grame de zahăr! Înțeleg că Pepsi are chiar mai mult zahăr. Cât înseamnă totuși 130 de grame de zahăr? Cât zece rulouri cu ciocolată!!! După două rulouri cu ciocolată probabil îți ies ochii din cap de la dulceață și te oprești. După un litru de băutură acidulată nu te oprești întrucât acidul păcălește organismul și așa ajungi să halești cantități imense de zahăr. Rețineți: recomandarea actuală e de maxim 25 grame de zahăr pe zi! Cu cât mai puțin cu atât mai bine.

Cazurile enunțate până acum sunt suficiente pentru a înțelege care-i problema cu România. De ce suntem noi un stat eșuat? Pentru că veniturile statului sunt, în marea lor majoritate, impozite și taxe susținute de persoanele fizice. Care-s cei mai mari contributori la bugetul României? OMV și British American Tobacco. Ce virează ei la buget? În principal taxele și accizele statului pentru combustibili și viciu. Așadar nu compania în sine e profitabilă și virează din profitul ei acele sume imense, ci colectează de la consumatorul final alte taxe pe care le virează statului! În cazul OMV, accizele sunt colectate atât de la persoanele fizice cât și de la cele juridice, iar în cazul BAT doar de la persoanele fizice. Nu ar fi corect ca o cantitate mai mare din sumele colectate la Buget să fie din impozitul pe profit(doar 6.5% din venituri acum față de 34% media OECD!)? Ba da, dar acolo e jale! 80% din impozitul pe profit e plătit de firmele autohtone care fac abia 20% din cifra de afaceri a țării. Păi e corect? Desigur că nu. 

De ce România e stat eșuat, înțelegeți mai bine din această prezentare destul de schematică. N-am vrut să vă plictisesc într-o zi de duminică intrând mai mult în detaliu. Ceea ce trebuie să înțelegeți ca persoane fizice este că, nu doar că susțineți într-o proporție covârșitoare Bugetul României, dar mai susțineți și hoțiile care se fac din banii pe care-i dați statului. România nu are cum să fie altfel decât eșuată în condițiile în care singura sa sursă sunt oamenii și afacerile mici ale acestora, în timp ce multinaționalele efectiv jefuiesc Bugetul. Și asta cu binecuvântarea idioților ajunși în fruntea statului și prin instituțiile cheie ale acestuia. 

24 de comentarii:

  1. Coca Cola dăunează sănătății și poate duce uneori chiar la deces.

    http://killercoke.org/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Matei,
      Toti cunoastem oameni care beau de 30 de ani si nu au nici pe naiba. Plus ca isi asuma responsabilitatea:
      Mai toti zic:
      - Ok, nu o sa mor la 85 de ani ci la 75, dar macar mi-am facut de cap in viata!

      Ștergere
  2. Da și România a pierdut 10 milioane de muncitori de la care ar fi colectat taxe și impozite.
    Și toți muncitorii pleacă in afara.
    Și România va rămâne într-o zi cu 10 muncitori. Și abia atunci nu vor mai fi bani deloc.

    Tendința mondială este ca oamenii nu mai au nevoie de guverne.
    Guvernele vor deveni moarte toate.
    Se va descoperi adevărul si noi toți vom renunță la guverne si granițe.
    Guvernul este Mafia lui Satan.
    Toți politicienii se închină la Mamona.
    Ca creștin ma simt dator sa ucid pe Satan și sa lupt pentru Imparatia divină.
    Taxele si impozitele sunt o hoție a omului.
    De ce?
    Pai e mult mai simplu.
    Guvernul când are nevoie de bani ii tipărește.
    E ceea ce numim inflație.
    Ți se pare corect ca elitele își tipăresc câți bani vor?
    Si noi suportam inflația?
    Pai dacă eram elită dădeam telefon la Isărescu să-mi mai tipărească 1 miliard de lei.
    1 miliard de lei furat de la 11 milioane de români cât mai stau in țară si folosesc lei înseamnă cam 100 de lei de căciulă furați. In inflație oricum nu se vede 100 aia lipsă.
    Deci taxele si impozitele de care nu au ei nevoie le plătim pentru a avea sentimentul ca suntem supușii lor. Atât. Nu ca sa plătească politie, bugetari, scoli, sănătate. Tu nu vezi ca aia nu au buget di le taie banii merru.
    Le puteau tipări și lor bani. Dar nu vor. Își tipăresc doar lor banii.
    Sa revenim la inflația aia care a adăugat mulți de zero la banii lui Ceaușescu.
    Cine a folosit banii tipăriți?
    Ăia sunt hoții care trebuie condamnați.
    Dumnezeu ii va prinde pe lumea cealaltă ca nu fuce nimeni banii cu el.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Ți se pare corect ca elitele își tipăresc câți bani vor?"

      Chiar daca nu i se pare corect, ce ar putea face DD? Dar sa nu excludem faptul ca noua tuturor pe undeva ne convine deoarece, "ceva firimituri cad si pentru noi de la masa lor" ( cum ar fi pensiile si salariile)

      Asa ca: Traiasca tiparnita! care ne tine departe de Epoca de Chiatra.:))

      Ștergere
    2. "Și România va rămâne într-o zi cu 10 muncitori. Și abia atunci nu vor mai fi bani deloc."

      Gindesti pe stil vechi (scoala veche) cu mult bun simt. Dragul de tine!

      Ștergere
    3. Si cei care vor lua locul guvernului ,, tau,, ce vor face? ...

      Ștergere
  3. "Și asta cu binecuvântarea idioților ajunși în fruntea statului și prin instituțiile cheie ale acestuia. "

    Nu sunt idioti. Sunt oamenii ocupantului pusi sa adune birul de la iobagi. In frunte cu guvernatorul Johannis.

    RăspundețiȘtergere
  4. Referitor la tva, din câte știu, problema nu e cu plata acestuia, pt ca în principiu, anaful, la control, poate sa vadă dacă s-a plătit sau nu. Problema e cu recuperarea ilegala de tva. Iar atunci când nu se plătește tva, de fapt e vb de comert la negru (fara bon). Contul de tva era o idee extraordinara, păcat ca nu s-a materializat.
    In ceea ce priveste autosustinerea financiara a unui stat, nu e nevoie sa fie neapărat un stat comunist, sa ne aducem aminte de Arabia Saudita care pana in 2010 (daca nu ma insel) nu avea tva iar cheltuielile statului se finantau din fondurile provenite din taxele pe extractia petrolului. Pe de alta parte statul ar putea cumpăra participatiuni (actiuni) in firme profitable, in loc sa arunce banii pe tot felul de prostii. Nu as incuraja infiintarea de companii de stat (in Romania se stie ce inseamna asta).

    RăspundețiȘtergere
  5. Și eu care credeam că un TVA majorat ar acoperii toate celelalte taxe și impozite simplificând lucrurile și mulțumind pe toată lumea
    Oare m-am înșelat!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. În sistemul capitalist, fără nicio excepție notabilă, munca este taxată la greu și capitalul puțin spre deloc. Asta deoarece puterea se află în mâna capitaliștilor deținători de capital care nu muncesc și nu a muncitorilor care produc pentru aceștia.

    Din 2000 de euro, cât produce sclavetele pentru patron, acesta din urmă păstrează grosul (că doar nu-i organizație de binefacere). Să zicem, conservativ, că șefu își ia 1000€ (în realitate poate fi mult mai mult de atât, depinde de caz). Din restul cât îi rămâne scalvetelui, statul ia aproape jumate. Deci acesta rămâne la sfârșitul lunii, din munca lui, cu vreo 600 de euro. Din mia păstrată de patron, statul ia puțin spre deloc. Asta în mod formal; informal se întâmplă ce ați semnalat dumneavoastră în articol.


    Cele relatate în articol nu sunt anomalii, rezultate din incompetență, corupție sau mai știu eu ce. Sunt consecințe naturale ale sistemului economic în care ne aflăm și care preaslăvește lăcomia ca pe o mare virtute, în detrimentul altor valori „expirate” și „retrograde”. Altfel spus: it's a feature, not a bug.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim 26 noiembrie 2023 la 15:21

      "În sistemul capitalist, fără nicio excepție notabilă, munca este taxată la greu și capitalul puțin spre deloc."

      Hai sa mori tu!
      Spune-mi si mie vreo companie/firma care are nevoie sau vreun om prosper care cere pensie, educatie si sanatate gratuite de stat. Nu voi saracimea rupta-n cur si lipsita de creier vreti pomeniile astea si va mai si mirati ca sunteti saraci? Pe banii cui credeati ca se face dezmatul asta? Pe banii firmelor private? Pai de cand si pana cand o firma are nevoie de pensie sau sa mearga la scoala sau la spital? Iar oamenii avuti, stai linistit ca stiu ei mai bine ca sa faca cu banii lor si nu stau sa-i imparta cu saracii si cu statul. Viitorul si-l asigura singuri neavand nevoie de pensie, iar cand au nevoie de diverse servicii de calitate stiu de unde sa si le cumpere!

      https://ziarulromanesc.at/zeci-de-mii-de-romanii-se-trateaza-la-spitalele-din-austria-250-milioane-de-euro-au-cheltuit-doar-intr-un-an/



      "Din 2000 de euro, cât produce sclavetele pentru patron, acesta din urmă păstrează grosul"

      Bai oligofrenule,
      1. patronul scoate 2000 de euro din contul firmei sa te plateasca pe tine
      2. inainte sa-ti intre in buzunar aia 2000 de euro, statul iti fura 42,78 din ei, pentru binele tau, evident
      https://www.calculator-salarii.ro/calcul-salariu-net/
      3. din ce ti-a mai ramas, 57.22%, statul iti va mai fura:
      a) 19% tva-ul
      b) cel putin 10% diverse taxe, impozite, accize si supraacize
      Calculeaza-ti singur si vezi cat iti mai ramane ca sa te convingi singur cat de prost esti!

      Acum da-i drumul si apuca-te de afaceri si devino un capitalist prosper.
      Absolut nimeni nu iti interzice acest lucru!

      Ștergere
    2. Judecând după diatriba turbată plină de epitete și invective constat că am atins o coardă sensibilă. Pe de o parte îl înțeleg pe patronul supărat. Este nasol să constați că ești un parazit ordinar ce trăiește din munca altora. Mai ales când narativa oficială este că patronu’ este miezul economiei, fără de care aceasta cu siguranță ar sucomba.

      Nu știu ce răspunsuri să-i dau micului burghez dacă el nu înțelege logica elementară din mesajul de mai sus. Nu pot decât să-l invit să mai citească odată.

      Domnul patron are impresia că el scoate cei 2000 de euro din buzunarul propriu. Vai dar ce generos! Când de fapt realitatea este fix pe dos. Cei 2000 de euro sunt produși de Muncitor pentru Burghezul ce deține mijloacele de producție. O explicație mai elementară decât asta nu se poate da. Pentru a o înțelege trebuie însă măcar o urmă de gândire critică.

      Ștergere
    3. Ce a realizat dictatura a distrus democratia .
      De ce nu fac firme amploaiati

      Ștergere
  7. D ce nu sunbani? Da, se fura mult si banii sunt un instrument care ajuta fiinta umana sa devina coruptibila. Banii nu ar fi o problema daca nivelul constiintei ar fi atat de inalt si evoluat incat, folosind banii, nu am putea insela, pacali si fura din munca altuia. Se discuta mult despre o societate a viitorului fara bani, dar multi nu inteleg cum ar functiona o astfel de societate si, sincer, nici eu nu pot sa stiu. Stiu doar ca banul distruge constiinta umana Fiinta umana este inventiva, probabil s-ar gasi cai de a functiona si fara bani, dar, repet, categoric este necesar sa dam mai multa atentie elevarii constiintei. Ori la acest moment al vremurilor noastre, constiinta nu este preocuparea umanitatii ca un intreg. Individual, devin contienti multi ca doar o constiinta curata, incoruptibila, poate aduce un suflu nou in construirea unei societati sanatoase, dar la formarea si schimbarea societatilor isi aduc aportul acum aceeasi indivizi corupti, bolnavi psihic. Poate in decurs de zeci, sute de ani sa se construiasca o societate avand lideri ce vor conduce prin constiinta si nu prin "mie sa-mi fie bine, in rest dupa noi potopul" . Asa ca banii sunt si nu sunt. Putem noi face analize peste analize si chiar sa vedem cu exactitate cauza lipsurilor, ca banii vor fi sau nu vor fi dupa cum ne dicteaza tocmai cei care fura cel mai mult si stim cu totii acum cine fura cel mai mult. Sa aveti o minte limpede si o gandire sanatoasa care ajuta la elevarea constiintei! Numai bine va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Si din taxele care se incaseaza, cit se fura? Cit se sifoneaza? Citi bani se duc pe cladiri-palate, automobile de lux, secretare cu picioare lungi, taietori de frunze la ciini?

    Citi bani colectati de la contribuabili foloseste guvernul in realitate pentru ceea ce pretinde ca ii foloseste? 10%? 20%? Si cu cita grija sa nu faca risipa?

    * Sint vreo 10 ani de cind cineva care cunoaste multa lume prin Bucuresti mi-a spus ca Adrian Nastase a facut miliardul de dolari cit timp a fost prim-ministru.

    La aia de la care luam lumina e mai bine?

    * September 10, 2001: Donald Rumsfeld announces that the Pentagon cannot account for $2.3 Trillion!
    A doa zi, pe 11 septembrie 2001, o racheta (pilotata de insusi Bin Laden, haha) loveste Pentagonul si vorbele scapate de Rumsfeld sint negate sau uitate.

    * Stire recenta de pe internet: The Pentagon has failed its SIXTH audit in a row! "Half of DOD’s assets can’t be accounted for."
    "Îmi vine să zic: "Aici sunt banii dumneavoastră de contribuabili", dar pentru a spune asta ar trebui să știm unde s-au dus banii. Pentru a ȘASEA oară la rând, ați citit bine, a șasea oară, Pentagonul nu a trecut auditul. Nimeni nu pare să știe pe ce cheltuim miliardele și miliardele noastre."

    * Am citit cu ani in urma despre un minister canadian care avea un contract cu o firma privata de electricieni pentru reparatii si intretinere. S-a aflat ca schimbarea unui bec ars costa 800 de dolari.

    * 07.11.2018
    Din articolul cu titlul: Senator Grassley: $10,000 Toilet Seat Cover Doesn't Pass The Smell Test, DoD Flushing Taxpayer Dollars Down The Drain
    (Capacul de 10.000 de dolari pentru scaunul de toaletă nu trece testul mirosului, DoD aruncând banii contribuabililor pe apa sâmbetei)

    "In 1985, în calitate de senator aflat la primul mandat, am început să monitorizez Pentagonul. După ce un raport a scos la iveală capacul de toaletă de 640 de dolari și ciocanul de 400 de dolari, am început să pun întrebări dure:
    Cum ar putea birocrații să justifice plata unor prețuri atât de exorbitante? Încă mai aștept un răspuns.

    Iar acum, sub președinția lui Donald Trump, 30 de ani mai târziu, scaunul de toaletă aeropurtat supraevaluat a luat altitudine. În loc de 640 de dolari, noua etichetă cu prețul a fost raportată de Air Force la 10.000 de dolari, și asta doar pentru capac. Orice american vă poate spune că 10.000 de dolari pentru un capac de toaletă este ridicol."

    /Nota mea: cu inflatia la cotele actuale, in 2-3 ani cam asta va fi pretul unui capac de WC chiar si la Walmart./

    * Daca intelegeti franceza, un excelent interviu despre coruptia URIASA din Franta (La face cachée du pouvoir : « Ils sont intouchables ! » exclusif avec Christine Deviers-Joncour):
    https://youtu.be/opWfOq3biEA?si=tka7_CWG5bVoz0Zy

    Robert Kyiosaki despre taxe:
    https://media.gab.com/system/media_attachments/files/151/050/386/playable/611b92e133421b0b.mp4

    RăspundețiȘtergere
  9. https://lege5.ro/gratuit/ge2dcnzxgm4dg/decretul-nr-1357-2023-privind-promulgarea-legii-pentru-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-68-2021-privind-adoptarea-unor-masuri-pentru-punerea-in-aplicare-a-cadrului-european-pentru-elibe

    RăspundețiȘtergere
  10. “Mă rog, exista un impozit pe salariu impus de colaborarea lui Ceaușescu cu FMI și un impozit pe proprietate deoarece statul comunist nu încuraja decât proprietatea comună.”

    In realitate, lucrurile nu stateau chiar asa: nu exista nici un impozit pe salariu (ma rog, “retributie”, cum ii zicea pe atunci) ci, exista un impozit pe TOTAL FOND SALARII, care nu era platit de salariat ci de intreprindere.

    Intreprinderile se autosustineau in totalitate, ele asigurandu-si din propriile venituri, salariile, primele, investitiile, cheltuielile curente, etc si, in plus, din aceleasi venituri alimentand si bugetul de stat!

    “… lipsa concurenței conducea la scăderea productivității și a calității”

    Bun, nu exista o cuncurenta reala interna dar nu se poate spune ca nu exista nici un fel de concurenta care sa conteze! Majoritatea produselor romanesti mergeau la export iar acolo, toate acestea trebuiau sa faca fata unei concurente enorme!

    In conditiile in care principalele piete importatoare de produse romanesti erau cele (foarte!!) capitaliste, cum ar fi SUA, Canada, RFG, Franta, Italia, tarile nordice si cele din Orientul Mijlociu si Africa, e absurd sa credem ca aia cumparau produsele romanesti, lipsite de calitate, doar de dragul lui Ceausescu!

    Legat de productivitate, as zice ca lucrurile stateau exact invers, aceasta fiind la cote cat se poate de inalte, depasind orice in materie, din Romania de astazi! Cu utilaje relativ putine, modeste ca performante si ca pret, muncitori platiti relativ putin, realizau produse de calitate buna (nu super dar buna), care erau cautate pe pietele externe relevante si, care aduceau bani multi in visteria tarii.

    Pompe de injectie pentru motoare Diesel de toate dimensiunile, inclusiv pentru motoarele navale, motoare termice, locomotive, vagoane, utilaje de prelucrare prin aschiere, nave de toate felurile, avioane de mici dimensiuni si elicoptere (nu vorbesc de BAC 111), autoturisme, tractoare si tot felul de alte autovehicule, utilaje agricole, medicamente, multe, multe, altele!

    Statul ala comunist, asa nenorocit cum era el, investea enorm in cercetare, cercetare romaneasca pe care capitalismul a desfiintat-o in totalitate!

    Prin 1970, cand existenta calculatoarelor era de abia la inceputurile ei, Romania reusise sa conceapa si sa construiasca in serie calculatoarele Felix C, care se gaseau in toate centrele de calcul si in toate universitatile din tara si care erau cam pe aceeasi treapta ca performante, cu computerele de varf ale momentuluii, din Franta, Japonia sau SUA. Incet, incet, dupa succesul repurtat cu HC-urile ICE – HC 85 si HC90, Romania se indrepta spre a face unele dintre cele mai performante home computers (precursoarele desktop PC-urilor de astazi) la CoBra (Computere Brasov)

    Invatamantul romanesc era recunoscut pe plan mondial ca fiind unul de cea mai inalta calitate, ceea ce azi, nu mai e sub nici o forma valabil!

    Sigur, suntem obligati sa spunem ca era rau in comunismul sub Ceausescu si chiar asa era! Dar raul de atunci, era infinit superior “binelui” de astazi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar știi cât costa un HC-85 înainte de 1990? În afară de faptul că s-au făcut doar vreo 50000 de bucăți în total din toate modelele.

      https://matei.one/compsw.html#homecomp

      https://en.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum

      "Units sold 5 million", adică era mult mai simplu și mai ieftin pentru români să le comande de la englezi, dar te pui cu mândria națională? Cobra era aceeași chestie ca și HC-85.

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ZX_Spectrum_clones

      https://www.electrokits.ro/microcalculatorul-personal-hc-85-1985/

      Ștergere
    2. @Matei

      Daca in totul e mai simplu si mai ieftin sa NU incerci sa mergi de unul singur inainte si sa iei de-a gata totul, de la altii, atunci sa stam toti cu putele la soare si sa asteptam sa ne pice para malaiata, ca na, gandirea, conceptia si implinirea unor scopuri de unii singuri, sunt procese complicate si e mai simplu sa fii cretin si sa iei de la altii, fara sa-ti mai bati capul!

      Lasa-i pe altii sa fie mandrii ca fac ceva, prostilor de romani, sa le fie suficient ca reusesc sa supravietuiasca de pe o zi pe alta...

      Cu asemenea conceptii, e de inteles de ce-am ajuns aici unde suntem azi si de ce se caca pe noi orice strain, impunandu-ne ce vrea el!

      Ștergere
    3. Nici tu nu știi engleză, nu?

      https://www.incorectpolitic.com/mai-intai-romania-si-romanii/

      Ștergere
    4. Alte chestiuni. Calculatoarele CORAL erau într-adevăr bune și cică se exportau inclusiv în Elveția, dar în general produsele românești erau competitive pentru că se vindeau pe nimic. Știm toți cum se lucra, Ceaușescu și-a bătut joc de toți și în primul rând el e responsabil de crearea condițiilor ideale pentru jaful care a urmat.

      https://ro.wikipedia.org/wiki/CORAL

      Printre altele, înainte de 1990 un tranzistor pe care o întreprindere îl cumpăra cu 5 lei se vindea la magazin cu 75. E bine că s-au făcut HCurile, nu zic, eu am avut două inclusiv un HC91+, dar din punct de vedere economic n-au avut mare semnificație și cât de rău o fi acum, tot e mult mai bine decât atunci (exceptând războaiele, dar și atunci erau, chiar daca nu lângă noi).

      Ștergere
  11. Cred ca multi cetateni nici nu stiu ce este, de fapt, tva-ul. Valoarea adaugata este adaosul comercial, partea din pret din care se formeaza profitul brut. De ex, un comerciant cumpara un produs la un pret si il vinde la un pret mai mare. Diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare este valoarea adaugata.Deci orice firma plateste 19% pe profitul brut. Dupa niste operatiuni contabile se stabileste profitul net si din asta firma mai da 16% la stat. Daca profitul net e distribuit ca dividende catre asociati, fiecare mai da 8% la stat. Dar, dupa parerea unora, patronii ordinari raman cu o caruta de bani dupa ce au explotat munca unora care 2 ore mananca, 2 ore fumeaza, 2 ore stau sprijiniti in pix si 2 ore il injura pe patron. Unii oameni chiar muncesc, da, pentru ei am tot respectul.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, îți trebuie armată să facă adăposturi din ciment la Plauru în Dobrogea că ne atacă rușii și ăia au bombe nucleare. Da, îți trebuie armată ca să o pui să tragă în lume în caz de revoltă generalizată. Da, îți trebuie partide politice ca să facă blat între ele. Mă opresc sau mai continui?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)