vineri, 17 noiembrie 2023

The big picture


Lumea de azi ne obligă să privim fragmentar lucrurile. Un conflict aici, o tragedie în altă parte, un genocid printr-o zonă care trepidează s.a.m.d. Sunt evenimente către care media ne canalizează. Privim îngroziți la succesiunea evenimentelor care sunt mitraliate către noi și rămânem tributari unui mod superficial de a privi realitatea. Acum ne îngrozim de-o crimă, iar peste două minute comentăm nurii vreunei vedetuțe împinse în fața publicului ca să-și crească tariful, pentru ca cinci minute mai târziu să înjurăm guvernul și peste alte câteva minute să ne dorim nu știu ce model de telefon. 

Rămânând la nivelul suprafeței nu facem altceva decât să ne mișcăm precum o barcă rămasă captivă curenților și vânturilor Oceanului. Înțelegerea succesiunii evenimentelor ne obligă însă să coborâm în subteran pentru a vedea vectorii adevărați care mișcă întreaga menajerie a lumii de azi. Dacă rămâneți captivi pozei oficiale a întâlnirii Xi-Biden nu veți putea înțelege niciodată faptul că acolo s-a dat un ultimatum și că probabilitatea izbucnirii unui război de calibru în următoarele câteva luni este mai mare ca niciodată. Cum se leagă această întâlnire de instalarea de către ruși a unei noi rachete intercontinentale Avangard în silozul său este iarăși interesant și perfect logic în contextul evenimentelor pe care le vedem. Și, la fel de logică este și ieșirea Băncii Japoniei din poziția de cumpărător al titlurilor de trezorerie americană. Iată câteva evenimente aparent disparate, dar care sunt cât se poate de coerente în contextul în care știm care-s vectorii principali. 

Sper că vă amintiți de criza bancară americană din primăvară. Mulți o consideră acum îngropată, doar că, la fel ca mai bătrâna criză din 2008, nici aceasta nu a fost rezolvată. Elementele interesante abia acum încep să iasă la vedere. Spre exemplu, aflăm dintr-un raport de-al Federal Housing Finance Agency(vezi pagina 100) că în timpul crizei din primăvară băncile au împrumutat de la Federal Home Loan Bank System(FHLBS) mai mulți bani decât în timpul Marii Recesiuni din 2008. Asta chiar e o știre, dar trebuie să știi unde să te uiți. FHLBS este un vehicul guvernamental american organizat precum o bancă de ultimă instanță pentru zona imobiliară. Complicarea situației financiare americane a dezvoltat tot felul de asemenea vehicule care peticesc în timp real problemele tot mai dese de sistem. 

Tot legat de respectiva situație de atunci, poate vă amintiți că gigantul JPMorgan a înghițit pe nemestecate First Republic Bank după ce aceasta intrase deja în prăpastie. E interesant de constatat acum că gigantul nu a reușit să plătească încă împrumuturile contractate de First Republic Bank la FHLBS. De unde știm asta? Cinci pagini mai la vale în același raport se specifică negru pe alb cum că 26.4 mld. $ împrumutați de First Republic Bank sunt în continuare „în aer”. Frumos, nu-i așa?

Dar de ce ne luăm noi de la un mizilic atât de mic? La urma urmei pentru 25 miliarde de dolari taica Dimon nici nu se întoarce de pe-o parte pe alta în somn. Însă din firimituri obținem adevăratul tablou. De exemplu să discutăm despre o altă sumă derizorie: 117 mld. $. Cum vi se pare această sumă? Raportat la dimensiunea sistemului bancar american e o mizerie, nu-i așa? Ei bine, această sumă are o semnificație fantastică deoarece reprezintă soldul pe care-l are disponibil FDIC(fondul de asigurare al depozitelor din băncile americane). Cum vi se pare acum suma? Cred că derizoriu e puțin spus în condițiile în care acest fond trebuie să protejeze deponenții din cele peste 4000 de bănci americane. Realizați, cred, cât de teoretice sunt „asigurările de stabilitate” de pe piața americană. 

Doar că, dacă rămânem în mlaștina bancară tot nu vom realiza prea mult, astfel încât trebuie să căutăm problemele mai la rădăcină de-atât. În trecut am mai amintit fenomenul, dar acum va deveni complet scăpat de sub control. Este vorba de criza de lichiditate a trezoreriei americane. Rămase fără cumpărători pe piața reală - ca efect al sumelor din ce în ce mai inimaginabile care se învârt acolo - titlurile emise de trezoreria americană au fost nevoite să inventeze noi mecanisme de finanțare. Așa au intrat în horă băncile centrale. Și așa ne-am trezit cu Banca Japoniei ca principal finanțator al Trezoreriei americane, o situație cât se poate de aberantă. Doar că povestea e puțin mai veche. 

Deteriorarea situației a început în momentul în care Rusia a ieșit de pe titlurile de trezorerie. Într-adevăr, nu au fost sume mari, dar suficient cât să provoace un dezechilibru în fragila situație a finanțării SUA. Atunci Japonia a preluat „povara” dusă până atunci de ruși. Mulți au pariat pe faptul că, rupându-se de dolar, Rusia va colapsa. Desigur și Rusia și-a calculat greșit investițiile deoarece și-a mutat deținerile de titluri și devize americane în titluri și devize europene. E ca și cum ai renunța la stăpân, dar te-ai oferi să investești în sclavul acestuia. Desigur, Rusia a crezut absolut eronat că prin forurile superioare europene mai e ceva rămășiță de creier, fapt contrazis de orice realitate. Dar să nu ne cufundăm în amănunte. 

Dacă Rusia a produs o oarecare distorsiune, acoperită de ceilalți jucători din piață, mult mai masivă este lovitura dată de China care, după cum se vede, este vânzător net de trezorerii americane. Însă acum nu numai China e problema, ci și ... aliatul strategic, Japonia! Care-i problema cu Japonia? Întreaga sa economie este clădită pe o himeră, anume împrumuturile oferite direct de Banca Centrală. Problema este că, din rațiuni de menținere a relevanței economice, Japonia nu-și poate permite o creștere a dobânzilor. Însă FED-ul tocmai asta a transmis în sistem. Astfel, japonezii vor să facă imposibilul, anume să se izoleze de întreg sistemul financiar mondial și să continue finanțările la dobânzile curente. Cum poți face asta? Dacă mă întrebați pe mine, cred că e imposibil. Dacă-i întrebați pe ei vor spune că e perfect posibil datorită unui instrument magic: controlul capitalurilor. Oups! Asta e fix chestia aia „nedemocratică” practicată în toate țările care vor să se izoleze de devizele occidentale. Și uite-așa, Japonia caută să-și mențină competitivitatea prin măsuri demne de statele rivale. Asta însă înseamnă că nu mai poate face șotronul cu FED-ul pentru că-i apar distorsiuni majore în sistem. Așa se face că tendința japonezilor e să limiteze deținerile de titluri de trezorerie americane. Frumos, nu-i așa? 

Treaba nu se oprește aici deoarece nu sunt singurii care fac mișcarea asta. Sunt o groază de alte state care nu sunt atât de aflate sub ocupație ca noi, bravii membri ai Occidentului Colectiv. Acestea sunt îngrijorate după ce au văzut gradul de „libertate” oferit de menținerea dolarului ca monedă de schimb. Astfel încât, mai pe șest, caută s-o șteargă de pe titlurile de trezorerie americane.

Mai e însă un element care, de asemenea, e problematic. Poate că tot ce am văzut până acum nu ar fi luat în serios în condițiile în care SUA ar reprezenta o economie cu adevărat solidă. Doar că treburile stau fix invers. SUA va termina anul în curs cu un deficit de peste 8.5% din PIB, ceea ce e absolut înfricoșător. De altfel, am atras atenția atunci când s-a observat clar accelerarea creșterii datoriei americane, spunând că deja s-a intrat pe o pantă care-o apropie de nesustenabilitatea absolută. Deficitul imens generează o cerere imensă de finanțare care trebuie satisfăcută. Cum partenerii „centrali” nu prea mai răspund comenzilor, Trezoreria a inventat altceva, anume un program de răscumpărare a datoriei. Cu alte cuvinte, dacă nu găsește parteneri în piață, Trezoreria își răscumpără propria datorie.

Acum vor sări din păpușoi experții care vor spune că nici măcar nu e o premieră un asemenea program. Așa e, doar că e o istorie interesantă. Un asemenea program a existat atunci când SUA avea un excedent bugetar, astfel încât s-a hotărât ca acel excedent să fie folosit la achitarea datoriei. Înțelegeți deci care-i problema: când a fost introdus programul, aveau în mod real cu ce să cumpere datoria. Acum, pur și simplu, Trezoreria va acționa atât ca vânzător cât și ca achizitor de titlui. Înțelegeți penibilul situației? Tu emiți titluri pentru că ai nevoie de bani, dar, pe partea cealaltă, tot tu ți le cumperi pentru că nu are cine. E o nebunie, specifică sfârșitului de joc. 

N-are cum dom'le, ei au tiparnița, rezolvă rapid povestea asta!”, vor afirma apăsat cei mai mulți. Hai să vă spun o snoavă: absolut toate imperiile și absolut toate țările care-au intrat în colaps au avut tiparnița și, în ciuda „instrumentului ultim”, absolut toate s-au scufundat din același motiv. Acum nu are cum să se întâmple altfel. Acesta-i tabloul, priviți-l și înțelegeți-l!

Iar dacă după ce vedeți toată chestia asta mai credeți treaba că discuția între Biden și Xi s-a axat pe fentanyl sau alte goange, însemnă că ați pierdut timpul citind materialul de față. De fapt DISCUȚIA a fost despre cu totul altceva. Xi i-a dat un ultimatum, iar asta s-a văzut din conferința de presă în care Xi a spus răspicat că e loc pe planetă pentru toată lumea. Asta i-a spus, în mod sigur și lui Biden: e loc pentru toată lumea pe planetă, dar a venit momentul să-ți ocupi locul pe care-l meriți. Dacă nu, „bucuroși le-om duce toate”. Mă rog, trebuia să adaug și o pastilă de final. :)

25 de comentarii:

  1. Finanțele mondiale care conduc Lumea sunt primele care trebuie să ințeleaga,inaintea politicienilor yankei ca a venit vremea ca să fie loc sub soare pt totdeauna pt toți pe aceastâ planetă si sa renunțe la obiceiul lor de a mai conduce lumea prin sărăcirea tarilor si prin războaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De buna voie nu vor renunta( in mii de ani nu au facut-o niciodata). In schimb de data asta vor fi nevoiti si obligati sa o faca.

      Ștergere
  2. Xi Jingping este inteligent, el ocolește actorii și clovnii și vorbește cu cei care dețin puterea reală în SUA, cei care decid cine va fi următorul președinte și actori americani.
    Marile corporații și elitele americane au devenit interlocutorii Chinei.
    Dați acelor mari corporații un pic din piața Chinei și lucrurile ar putea deveni mai ușoare.
    Nu uitați niciodată că liderii occidentali nu au putere, în cele din urmă elitele globaliste dictează politicile Occidentului.
    Deci, de ce Xi ar trebui să vorbească cu omul de mijloc, cu servitorii ? Mai bine vorbește direct cu șefii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "de ce Xi ar trebui să vorbească cu omul de mijloc, cu servitorii"

      Ei TOTI(cei vizibili) s-au strins sa vorbeasca in mod colectiv cu SEFUL/posibil SEFII(cei care inca nu s-au aratat), nu numai el.

      Ștergere
  3. Beijing + Washington = San Francisco
    În 1720, Michael Angelo Tamburini, pe atunci general al iezuiților, i-a spus ducelui de Brancas: "Vezi, domnul meu, din această cameră – din această cameră guvernez nu numai Parisul, ci și China: nu numai China, ci întreaga lume, fără ca nimeni să știe cum este condus".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Donisroi, faptul ca ti se leaga niste ite pe care tu cu mana ta le innozi, si le si strangi atunci cand ti se slabesc nodurile, asta nu implica un control exclusiv, si nici vesnic, al retelei.
      E doar o halucinatie, a cel mult unei generatii care si a imaginat o.
      De ce?
      Pai una e ca sa parazitezi pe nesimtite - adica exclusiv cu inteligenta - si alta este ca s o faci cu aroganta, cu forta, cu teroarea militara, deoarece astfel se alege praful nu doar de controlati, ci si de controlori.

      Ștergere
  4. Răscumpărarea propriei datorii nu e inventată de trezorerie ci e o idee mai veche.

    Isaia 52:3: "Căci iată ce spune Domnul: 'Fără preţ aţi fost vânduţi şi fără argint veţi fi răscumpăraţi'."

    http://www.bibliaortodoxa.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca are vre-o legatura, frate Matei.
      Frumosul pasaj face referire la noi si la sufletele noastre, nu la nu stiu ce trezorerii si datorii.
      Iertare daca am suparat.

      Ștergere
    2. Citește Sfânta Scriptură, frate Anonim, pentru că ea ne clarifică și cum stă treaba cu sufletele.

      Leviticul 27:6: "Iar de la o lună până la cinci ani, preţul să fie pentru bărbat cinci sicli de argint, şi pentru femeie trei sicli de argint."

      Doamne™ ajută.

      Ștergere
    3. Veți fi răscumpărați cu sângele Mielului. Nu are treabă cu banii.

      Ștergere
  5. Indicele bursier HSI (Hong Kong) a scazut azi noapte cu 2,12%, firme mari chinezesti (precum Ali Baba) au scazut chiar si cu 9%. Asta anunta iesirea investitorilor straini de pe actiunile chinezesti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă numesc Marius Cristea și citesc acest blog de la început. Mulțumesc autorului pentru informații detaliate și credibile, mă face să gindesc și să caut alte surse și să gindesc cu unicul neuron din dotare! Citind și aici și pe contul de Telegram, mă face să înțeleg capacitatea autorului în toate domeniile economice,sociale și informaționale că, uneori, mă întreb dacă o asemenea persoană există ! Știe economie,are o firma cu 50 de angajați, știe istorie,economie și ultimele noutăți despre frontul rusesc și sincer,nu știu de unde le are,dar are dreptate! Am o întrebare simplă, dacă existați, cînd aveți timp să trăiți, pentru dumneavoastră și familie ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gând la gând cu bucurie. Aceeași nedumerire am și eu. Dacă există o persoană care-i în spatele pseudonimului, tare mi-ar plăcea s-o cunosc. Un fenomen. Totuși, tind să cred că este o întreagă redacție.

      Ștergere
    2. Fra, Dan Diaconu este mai mult decât un om: este o instituție!

      Ștergere
    3. Foarte simplu:

      https://trenduri.blogspot.com/2023/09/cum-am-fost-demascat-de-prostii-solemni.html

      "Tovărășeilor, scrieți ceea ce credeți și-o să vedeți că e mai ușor decât credeți."

      Ștergere
    4. Faci bine DD ca nu ii raspunzi.
      Doamne Ajuta!

      Ștergere
    5. Un om deștept gândește de 100 de ori mai repede decât norma. Are timp de toate.

      Ștergere
  7. Buna ziua! Bineinteles ca intalnirea din San Francisco nu a fost despre "alte goange" ca schimbarile climatice asa cum am citit eu ieri pe diferite surse. Si sincera sa fiu nici nu cred ca s-a deplasat Xi in California daca situatia reala este asa cum se prezinta si cum spui chiar dumneata sau alte surse care vorbesc despre aceeasi situatie. Nu fac speculatii cine s-o fi deplasat din China in California pentru ca chiar nu ma pricep, dar, din cate inteleg eu si ca urmare a discutiilor anterioare dintre SUA si China, nu pot crede ca Xi , avand puterea financiara ce se presupune ca o are si avantajul peste datoriile Statelor Unite, s-ar fi deranjat sa mearga el , doar daca nu s-o fi dus sa vada la fata locului teritoriul ce i s-a oferit: California. Ramane sa vedem in zilele urmatoare ce se mai aude. La situatia cum o prezinti dumneata, domnule Dan, Statele Unite urmeaza sa fie desmembrata si asimilata, asa cum spune de mai mult timp jurnalistul de investigatie Benjamin Fulford. Nu stiu cine se prezinta din partea Statelor Unite, din umbra, la astfel de discutii, dar miza fiind enorma probabil cineva important din China s-o fi deplasat pana in San Francisco. Ce inteleg eu este ca nimeni nu mai vrea sa finanteze Statele Unite si, categoric, trebuie opriti de a mai exploata intreaga lume si a ameninta cu razboaie pentru a obliga lumea-ntreaga sa le mai sustina "democratia" lor perversa si imorala. Banuiesc ca este sfasietor de dureros sa fii heghemonul planetar zeci de ani si acum sa raspunzi ordinelor celor pe care i-ai dispretuit. Vom vedea ce se mai intampla. Toate bune va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Statele Unite ale Americii vor ajunge precum in filmul:
      "Escape from Absolom"!
      Sau in: "Hunger Games"!
      Latino, Afro, Chino, sunt Hamasu' lor!

      Ștergere
  8. Asa cum exista o ordine financiara si o alta materiala a lucrurilor in lumea asta, tot asa (mai) exista ( inca ?!?) o ordine intelectuala, una emotionala si una spirituala. Ori Keyserling, autor destul de greu de citit e inca si mai greu de inteles, afirma ca ordinea emotionala e superioara celei rationale.
    ( Pentru salvarea sufletului si in scopul unui progres spiritual, NU material, social, financiar ... ) Vezi K4, Meditatiile sud americane
    La aceasta se referea el cand vedea un potential de salvare a unei specificitati nationale la popoarele din Balcani, in comparatia cu Europa occidentala unde ordinea rationala a sters aproape emotionalul.
    Iar cand vorbeste despre romani si Bizant, el remarca pe buna dreptate cred eu, ca religia ortodoxa (bizantina) are acest merit de a cultiva emotionalul ;i caldura sufleteasca fara de care omul ne putem pune intrebarea daca mai e om sau masina ?!?! ... este ORA 25 !?
    Keyserling are curajul de a face proiectii viitoare incercand sa arate ce este dar si cea ar putea fi, in anumite conditii sau altele, de unde la o lectura rapida si anumite neintelegeri,
    salutari amicale tuturor participantilor la acest blog !

    RăspundețiȘtergere
  9. Mesajul/masajul Chinei - acu-punctură pe meridianele politicii. Greu de înțeles pentru cei ce nu sunt familiarizați cu tradiția celor de la răsărit. E mult mai complex decât orice complicarură apuseană asta va face spectacolul și mai interesant.

    RăspundețiȘtergere
  10. Corect! Perfecta chiar, observatia!
    D aia apusenii au doar 8*8 patrate si orientalii 19*19 patrate, la cel mai inteligent dintre divertismentele regionale!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nea Dane,
    Daca pica bursa in amerca, in cat timp crezi ca ne va afecta si pe noi in europa?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)