duminică, 7 aprilie 2024

Autonomia tehnologică


De mult timp v-am vorbit despre scindarea tehnologică. Era cât se poate de logic că așa se va întâmpla, semnele ne arătau asta, dar toți mergeau pe ipoteza tâmpă a unei uniformizări perpetue. Nu, nu așa funcționează lucrurile! Chiar dacă e un element care uniformizează, care topește vechile valori, tehnologia este și ea o manifestare a culturii și civilizației. De aceea era cât se poate de normal ca, la un moment dat, apele să se separe. Că a venit mai repede sub efectul politicii americane aberante e un fapt. Certitudinea mea e că oricum ar fi venit. Era normal să se întâmple așa.

Amplitudinea mișcării devine, pe zi ce trece, una masivă. De exemplu, chinezii au început să elimine programatic sistemul de operare Windows începând de la bază, adică din învățământ. Și nu doar Windows-ul îl elimină, ci și arhitecturile occidentale. Un articol din Tom's Hardware detaliază modul în care școlile dintr-o localitate chineză au fost aprovizionate cu sisteme dezvoltate în jurul procesorului Loongson și dotate cu sistemul de operare UOS, o distribuție Linux dezvoltată local și optimizată extrem de bine. Ca idee, după ce m-am jucat puțin cu UOS vă pot spune că e un sistem matur și foarte  productiv nu doar în zona personală/SOHO, dar și în mediul corporate. 

Fără doar și poate avem de-a face cu o strategie pe termen lung. Eliminarea Windows din învățământ îl va elimina de peste tot. Mișcarea este una abilă și fără întoarcere, ceea ce pentru firma din Redmond este o veste extrem de proastă. Vă spun cât se poate de clar că, în mai puțin de o decadă, Windows-ul va dispărea total din lumea chineză. 

Mișcarea este una abilă și pentru producătorii interni care, bazându-se acum pe comenzi ferme, obțin banii necesari finanțării cercetării care va avea ca efect produse din ce în ce mai avansate. China beneficiază aici de avantajul pieței interne care-i permite să joace puternic. Și-o să înțelegeți imediat de ce.

Rusia încearcă din răsputeri să obțină autonomia tehnologică. O serie de proiecte dezvoltate au promisiuni foarte mari, dar există o problemă majoră cu care se confruntă: piața. Am citit mai multe materiale referitoare la pașii pe care îi urmează Ministerul Tehnologiei pentru obținerea respectivei independențe. Vicepreședintele Ministerului Industriei și Comerțului din Federația Rusă, Vasili Șpak, estima că, pentru dezvoltarea microelectronicii ruse este nevoie de o piață de aproximativ 400 milioane de oameni. Pentru aceasta, Federația Rusă are în vedere atragerea în prima fază - pe lângă republicile partenere din CEE - a unor țări precum Iran, Siria, Liban etc. A doua fază ar presupune extinderea în Arabia Saudită și Egipt, iar o a treia fază ar urma să includă și Turcia. Realizați, desigur, că aici e vorba de o grămadă de încrengături și compromisuri politice. Ceea ce face ca mișcarea de autonomie tehnologică rusească să fie mult mai dificilă decât cea din China.

Chiar dacă rușii au reușit mult mai repede să înlocuiască produsele software occidentale, tranziția lor către autonomie nu este completă întrucât o autonomie reală presupune stăpânirea fenomenului de la bază. În această privință, dimensiunea pieței este hotărâtoare. Dacă pentru chinezi sau indieni piața nu reprezintă o problemă, pentru ruși ea chiar este și de aceea un rol hotărâtor îl vor avea aceste micro-alianțe regionale. În fapt în asta constă multipolarismul: în capacitatea de a radia și a-ți lăsa amprenta pe zona ta de influență. 

Urmăresc îndeaproape ceea ce se face acolo pentru că e de-a dreptul fascinant. Rusia, ca efect al lenei impulsionate de globalism a întârziat nejustificat de mult investițiile în microelectronică, iar acum eforturile pe care trebuie să le facă sunt colosale. E o luptă dusă nu doar cu Occidentul, ci și cu China deoarece capitolul tehnologic este unul hotărâtor în viitoarea lume multipolară. 

Și, ca să înțelegeți cu adevărat fenomenul, vă voi spune că manifestări ale autonomiei tehnologice putem vedea inclusiv în Occident. Germania, de exemplu, nu mai lucrează la nivel guvernamental cu Windows, ci cu soluții bazate pe distribuții Linux locale și cu software open source. În acest caz, Germania vizează pe termen lung atragerea în autonomia sa tehnologică a întregului spațiu european, astfel încât să fie un jucător important în noua lume multipolară. Desigur, mișcările sale sunt timide ca efect al faptului că se află sub ocupație, însă instinctele arată că e oricând pregătită să facă pasul. 

Chiar dacă SUA și-ar dori un globalism tehnologic, ceea ce e cât se poate de clar este că viitorul apropiat este unul al autonomiilor regionale. Probabil vă veți întreba unde suntem noi în acest caz? Desigur, din nou, nu suntem nicăieri, iar noul val ne va lua din nou pe nepregătite.

20 de comentarii:

  1. Eu am eliminat sistemul Window$ încă din 2003, dar în învățământul românesc ți-l bagă pe găt cu forța, care forță de-a lungul timpului a tot crescut. Sigur că învățământul românesc are și alte probleme, adică spre exemplu poți să faci un program de calcul pe care să-l dai studenților^[1] și să te trezești că tâmpitul de așa-zis profesor care s-a nimerit prin nu știu ce întâmplare să fie titular de curs^[2] îți face reclamație la conducerea catedrei, în loc să aprecieze. Că cică n-au mai învățat studenții subiectul din cauză că au calculat cu programul meu. Păi să învețe să predea și să nu mai dea vina pe alții. Dacă afișezi cumva comentariul îmi asum eu răspunderea, că pe tipul respectiv îl bag în ***** mă-sii și personal dacă se pune problema.

    Bibliografie

    1. http://matei.info.ro/geo.html

    2. https://utcb.ro/prof-univ-dr-ing-horatiu-popa/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poți să dai unui student și mama mamei unui program ca dacă nu înțelege fenomenul nu poate interpreta rezultatul. Concluzie: ai dreptate.

      Ștergere
    2. N-ai prea înțeles ideea, dar citez dintr-un mesaj pe care l-am trimis pe 21 iunie 2023 unor domni și doamne de la universitatea respectivă, că are legătură cu articolul:

      "Citez din cântecul de promovare din 2020 și respectiv de pe saitul
      universității:

      https://redirect.invidious.io/watch?v=PZ-E7d-RAzs

      2:59: "Proiectezi și lucrezi pe ultimele softuri..."

      https://admitere.utcb.ro/

      "Programe și aplicații free UTCB îți pune la dispoziție, în regim de gratuitate, programele de software și aplicațiile de care ai nevoie pentru realizarea proiectelor tale, precum - licență Window$, pachetul Microsoft Office, AutoCAD sau Allplan."

      Am auzit pe unii justificând necesitatea utilizării unor programe de calculator "de firmă" disponibile în condiții restrictive prin faptul că "asta se cere" și că studenții nu se pot angaja dacă nu știu să le folosească fix pe astea. Argumentul este, mă scuzați, ridicol, deoarece:

      1. Firmele de construcții au fost înființate de către absolvenți ai U.T.C.B. sau ai altor universități asemănătoare și în cadrul lor se folosesc programele pe care acei absolvenți tocmai de la facultate le știu, deci e vorba despre un cerc vicios.

      2. Dacă studentul lucrează la facultate cu SAP2000 și se angajează la o firmă unde se folosește Effel (eu oricum nu le știu pe astea), tot n-a făcut nimic, ca să nu mai zic despre câte variante de programe sunt în domeniul geotehnicii, de exemplu.

      3. Dacă cineva știe să folosească un program liber cu care-și rezolvă problemele poate să-l ia după el oriunde și să lucreze cu el în orice firmă, singurul potențial obstacol fiind un angajator bătut în cap care vrea neapărat programul X de la firma Y, din motive care mă depășesc.

      Însă cea mai mare nedumerire pe care o am în momentul de față e de ce mai folosește lumea "Microsoft Office";"

      Între timp m-am lămurit și despre Office:

      https://trenduri.blogspot.com/2023/10/talcul-crizei.html?showComment=1696578912431#c5636631949651889295

      Ștergere
    3. Explozia tehnologica este deabia la inceput. Hardware-ul si software-ul "open source" capata amploare din ce in ce mai mult. Lumea evolueaza si isi da seama ca mai exista si alte variante unde anonimatul si utilitatea primeaza. E suficient sa vedem RaspberryPi si comunitatea din jur cu multiple clone cat si explozia de hardware de rețea cu nu stiu cate Os-uri bazate pe Linux.

      Ștergere
    4. stati cuminti mai baieti ca vine ai-ul de n-o sa stiti de voi

      Ștergere
    5. Un tip care pare să se priceapă zice că nu e nici un "AI"

      https://www.stallman.org/archives/2024-jan-apr.html

      "14 April 2024 (Peer review corruption)

      There is evidence that peer reviewers are using bullshit generators (chatbots) to generate evaluations of submitted papers.

      Since those programs don't really understand the articles that are being reviewed, or the subject that those are about, this is asking for error.

      Please don't call those programs 'AI'!"

      https://dexonline.ro/definitie/ai/definitii

      Ștergere
  2. off topic,
    Oare ce-o sa iasa muine, la Geneva , cu shot ul LHDC, întru Eliberarea nenumitului din limitele impuse de Dumnezeu. De nu mă-nșel, Vostradamusul zicea Să fuga toți din Geneva, că gura infernului se va deschide acolo...Live to see !

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Va scriu de pe un sistem Linux.
    2. Daca studentul aplica mecanic o procedura, fie ea si implementata software, fara sa inteleaga fenomenul, nu am rezolvat nimic, dimpotriva. Deci "tâmpitul de așa-zis profesor care s-a nimerit prin nu știu ce întâmplare să fie titular de curs" are dreptate.
    3. Am citit ce ati postat pe matei.info. Va doresc sa aveti sefi numai femei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Se numește GNU/Linux.

      2. Programul e liber și studentul poate să se uite la codul sursă, în momentul de față l-am pus pe internet și poate să-l acceseze oricine vrea, inclusiv orice student, iar "profesorul" nu e în stare nici să calculeze un perete îngropat.

      https://srgf.ro/wp-content/uploads/2022/01/RRGF-2017-2-c.pdf

      Pagina 79, a se vedea numărul de autori ai articolului, din seria "De câți profesori universitari e nevoie ca să înșurubeze un bec". Nu-ți face probleme, că i-am zis și lui. Evident că nu mi-a răspuns la email.

      3. Din fericire am avut șefi numai femei. Dacă rămâneam la universitate mi-ar fi fost șef dl. mențîonat, ăsta fiind unul dintre motivele pentru care nici n-am rămas.

      Ștergere
    2. 1. Și?!
      2. Articolul semnalat de dvs. are 5 autori. Nimic exagerat. In mod uzual sunt colective de autori si mai mari. Vorbim de reviste serioase, "de afară".
      3. Poate de aia...

      Ștergere
    3. 1. https://matei.one/gnlx.html#gnu

      https://matei.one/gnlx.html#linux

      https://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.en.html

      2. Calculul pentru peretele în pământ coeziv e greșit, cel mai simplu e să te uiți la forța tăietoare, care la adâncimea excavației n-avea cum să dea 50 kN/m, ca la pământul necoeziv. Chiar dacă se neglijează unghiul de frecare, presiunea activă e 0 pe o adâncime de cel puțin 2*35/20 = 3,5 m. Interesant cum din 5 oameni n-a observat nimeni detaliul, de unde se vede că ăștia nici statică nu știu. Articolul are și o grămadă de alte probleme, cum ar fi lipsa unor date de intrare etc.

      3. Pari să fii un bărbat adevărat.

      http://matei.info.ro/rom.html

      Ștergere
    4. În caz că nu s-a înțeles suficient de bine articolul e varză, pot să continui dacă e cazul, și trebuie să precizez că în 2006 eu m-am dus la o conferință cu un articol asemănător pe care îl scrisesem singur, în condițiile în care făcusem și programul de calcul înainte.

      https://matei.one/osthesis.html#articles

      Primul. De asemenea, când am plecat de la universitate ajunsesem să fiu complet "independent tehnologic" din punctul de vedere al programelor de calcul:

      https://sourceforge.net/u/matei_v/profile/

      Respectiv pe astea le-au folosit ultimii studenți care au venit la mine să-și facă proiectele de licență. Evident că șefilor nu le convenea, deși dacă aveau ceva creier în cap puteau să beneficieze și ei de pe urma programelor respective, dar de ce să-și pună problema să învețe ceva când era mult mai simplu să-mi facă mie mizerii precum cea menționată în primul mesaj? Vezi că ai adresa de e email a profesorului, poți să-l întrebi și pe el, că mie nu-mi răspunde.

      Ștergere
  4. În "zona personală" aka SOHO UOS e Deepin Linux. I-am și smotocit un pic pe tipii de la Huawei de ce naiba mai scot laptopuri cu windoze cînd au Deepin Linux!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deepin Linux se numea acum cativa ani Ubuntu Deepin, fiind nimic altceva decat o copie la nesimtire de Ubuntu, care la randul lui era o clona la nesimtire de Debian + cateva briz-brizuri facute de Canonical.
      Din Ubuntu Deepin s-a aljuns la:
      - UbuntuDDE care este varianta vestica sustinuta de comunitatea Ubuntu si este formata din Ubuntu plus desktopul Deepin
      - Deepin Linux care este varianta chineza formata din... Ubuntu plus desktopul Deepin
      Sa mori de ras si mai multe nu!

      Aceeasi poveste "de mare succes" este si cu Kylin si cu Ubuntu Kylin, mai nou "Kylin OS" sau openKylin.
      Aceesi poveste este si cu Maya OS "a indienilor". O clona la nesimtire de Ubuntu, dar cum Ubuntu la randul lui este o clona la nesintire de Debian...
      UnionTech OS alias UOS-ul chinezilor, la fel ca si Astra Linux-ul rusilor sunt niste clone nesimtite de Debian Linux + 2-3 programele si optimizari facute de rusi si de chinezi.
      O rusine totala, atat pentru rusi, dar mai ales pentru mongoloizi si pentru tiganistan care ating fiecare cate 1,5 miliarde de idioti comunisti ce se considera cea mai inteligenta rasa umana de pe planeta si de infectii si imputitii tiganistanezi ce au ajuns sa se considere o natiune de IT-sti, ambele natiuni considerandu-se leaganul civilizatiei umane sau "miezul din dodoasca" cum ar zice altii.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Unity_Operating_System

      Si da, oamenii inteligenti invata si utilizeaza in linie de comanda distributiile de baza, numite si "meta distributii" ca Debian, Red Hat Linux, Suse/openSUSE, Slakware, Arch, NixOS, Gentoo, Alpine, etc, si la nevoie BSD-urile de baza in frunte cu FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Solaris si tooluri ca pfSense/opnSense, nu-si pierd timpul cu clone de rahat ca Ubuntu sau cu clone la clone ca chinezariile discutate, sau mai rau cu desktopuri de doi bani pe care nici un profesionist nu le foloseste nici in productie nici acasa.
      Profesionistii intotdeauna folosesc meta distributii + terminalul + utilitarele GNU de tot felul de la bash scripting la grep, awk, sed, etc pana la nano, vim & emacs + Windows Managers. Absoult nimeni nu da doi bani pe Ubuntu sau pe idiotenii de genul Deepen, Astra, Maya, UOS si fug mancand pamantul cand aud de asemenea gogomanii.

      https://distrowatch.com/dwres.php?resource=family-tree
      https://cdn.arstechnica.net/wp-content/uploads/sites/3/2016/01/linux-distro-family-tree-e1451930922347.png

      https://youtu.be/KyADkmRVe0U
      https://youtu.be/xLtl_urvHZM
      https://youtu.be/Obzf9ppODJU
      https://youtu.be/HzFqZ0Gl0aw

      Ștergere
  5. (1) Articolul din national.ro este o analiză / reclamă superficială.... :
    De ce SUA vor produce cele mai avansate cipuri din lume. Afacerea de zeci de miliarde de dolari
    https://www.national.ro/tehnologie/de-ce-sua-vor-produce-cele-mai-avansate-cipuri-din-lume-afacerea-de-zeci-de-miliarde-de-dolari-825227.html/
    Vești bune din punct de vedere economic și, poate, politic pentru președintele american Joe Biden: gigantul taiwanez al semiconductorilor TSMC va construi o a treia fabrică în Arizona, ceea ce va duce investiția totală la 65 de miliarde de dolari.
    ________________
    (2) ........ analiză ( de mai sus) contrazisă / temperată de o altă analiză mult mai serioasă :
    Evoluții proaste pentru visele de fabricare a cipurilor din SUA --- https://www.globalresearch.ca/bad-developments-us-chip-dreams/5853968
    (...) Producția de cipuri rămase din SUA la INTEL este depășită, ștearsă, așa cum a fost înainte și restul producției de cipuri din SUA. Intel dezvăluie pierderi operaționale de 7 miliarde de dolari pentru unitatea de fabricare a cipurilor (...)
    Acum, competiția (TSMC) ar trebui să conducă noile fabrici de cipuri din SUA planificate, care sunt mult promovate de Biden și Congres. Dar noile fabrici de cipuri din SUA sunt deja afectate de depășirea costurilor de construcție și de o lipsă acută de muncitori cu suficiente competențe. Există, de asemenea, probleme grave cu diferențele dintre cultura muncii din SUA și TSMC. TSMC va acorda prioritate și va proteja configurația principală din Taiwan. Și cea mai mare piață din lume pentru cipuri TSMC, precum și pentru cipuri în general nu este SUA, ci... China.

    Apare întrebarea, cum vor merge cele două noi fabrici TSMC din Arizona? Va fi complexul militar-industrial al SUA un client suficient de mare pentru a le umple? TSMC pare deja să aibă îndoieli cu privire la acest lucru și își protejează pariul amânând a doua fabrica de cipuri din Arizona. TSMC explică că decizia sa de a amâna cea de-a doua dintre cele două fabrici de cipuri planificate din Arizona, apare între rânduri din declarațiile președintelui TSMC, Mark Liu:
    Președintele executiv Mark Liu a menționat că tipul de chip-uri produse la a doua fabrică va fi determinat în parte de tipurile de stimulente federale disponibile, precum și de cererea pieței. ( Joelle Anselmo, Manufacturing Dive , 19 ianuarie 2024)

    De la Mark Liu vorbește despre „tipuri de cipuri”, este evident că TSMC nu vede nicio cerere reținută în SUA pentru cantitatea suplimentară de cipuri pe care le-ar putea produce într-o a doua fabrică din Arizona. În mod clar, ceea ce Mark Liu și TSMC sunt preocupați de fapt este dacă va exista o cerere suficient de puternică în SUA pentru cipurile super avansate planificate pentru cele două noi fabrici ale TSMC din Arizona.

    RăspundețiȘtergere
  6. (2) (continuare) ... Chestia este că marea majoritate a celor mai avansate cipuri nu sunt destinate aplicațiilor militare, așa că, deși preocupările strategice ale SUA sunt esențiale pentru obsesia SUA pentru cipuri, armata SUA sau furnizorii săi industriali cu greu vor fi cei mai mari cumpărători de cipuri foarte scumpe și cipuri avansate planificate pentru producția TSMC în SUA.

    Departamentul de Energie al SUA (cu apărarea SUA) folosește cele mai avansate tipuri de cipuri pentru supercalculatoarele lor pentru a rula simulări ale detonării noilor arme nucleare. Dar majoritatea hardware-ului militar rulează pe cipuri cu „complexitate standard”, nu pe cele mai avansate (mici). Cu doar un număr (relativ) limitat de super computere, apărarea SUA nu este un mare client care conduce cererea pentru cele mai avansate cipuri. (...)
    ______________

    (3) Problemele sistemice / structurale ale SUA / Occidentului sunt mult mai profunde si mai grave (numite, generic: Sinucidere asistată / Demolare controlată a Occidentului ), ilustrate si de aceste 2 articole:
    Sabine hits back against academia --- Sabine ripostează împotriva mediului academic În sfârșit, o fiziciană academică de top, cu peste 1,3 milioane de abonați, spune adevărul despre ce a trăit în mediul academic și nu suna frumos..... Ea susține că fizicienii sunt constrânși și trebuie să urmeze reguli, sau să fie distruși....și ceea ce susțin ei sunt toate, RAHATURI inventate și banii sunt tot ce contează și sunt de acord. Fraudă ...
    https://tapnewswire.com/2024/04/sabine-hits-back-against-academia/

    I can’t believe this is a real science class at a real university --- Nu pot să cred că acesta este un curs de științe adevărat, la o universitate adevărată.
    https://www.naturalnews.com/2024-01-18-real-science-class-at-a-real-university.html

    RăspundețiȘtergere
  7. (3) (continuare) ... Dr. Judy Mikovitz reveals shocking truth about CORRUPTION and censorship in SCIENCE, medicine and research --- Dr. Judy Mikovitz dezvăluie adevărul șocant despre CORUPȚIA și cenzura în ȘTIINȚĂ, medicină și cercetare
    https://www.brighteon.com/b867ee90-8805-4123-b0db-f996db5cab96

    (2) (continuare) ... https://www.globalresearch.ca/bad-developments-us-chip-dreams/5853968
    (...) Cererea pentru marea majoritate a celor mai avansate cipuri este determinată de utilizarea civilă. Pentru telefoane mobile (în special iPhone-uri Apple) și centre de computere în cloud AI administrate comercial, care servesc publicul, comunitatea de afaceri în general și nevoile guvernamentale civile. Este greu de crezut că Apple pentru iPhone sau Microsoft, IBM, Amazon, Oracle și celelalte mari corporații care rulează computere gigantice AI cloud vor cumpăra cipuri fabricate în SUA dacă pot obține aceleași (sau mai bune) cipuri mai ieftin din Taiwan - cel puțin nu fără o compensație suplimentară a guvernului SUA.

    De ce ar trebui TSMC să construiască și să umple o a doua fabrică de cipuri costisitoare în SUA, dacă are capacitate suplimentară în Taiwan și poate construi aceleași (sau chiar mai bune) cipuri mai ieftin pe Taiwan?

    La urma urmei, Taiwan va rămâne baza și centrul de cunoștințe, capacități și excelență pentru TSMC. Prin urmare, este logic ca TSMC să întârzie a doua fabrică de cipuri planificată în SUA. În cele din urmă, se rezumă la dacă boom-ul AI (sau bula?) va fi suficient de puternic pentru a menține pe linia de plutire noile fabrici de cipuri avansate din SUA – iar TSMC pare să considere acest lucru îndoielnic. Chips-urile fabricate în SUA (la costuri mai mari și abilități mai mici) pot fi ultimele care vor fi cumpărate... și primele care vor merge pe măsură ce cererile de cipuri fluctuează.

    Pe scurt, cererea de cipuri avansate scumpe fabricate în SUA este nesigură și experiența tristă din ultimele decenii de istorie a fabricării de cipuri din SUA se poate repeta, din păcate, deoarece fabricile de cipuri din SUA ar putea fi primele din lume care se închid în caz de apariție globală. supraaprovizionare în afara Chinei, de cipuri avansate.

    RăspundețiȘtergere
  8. (3) (continuare) ... Dr. Judy Mikovitz reveals shocking truth about CORRUPTION and censorship in SCIENCE, medicine and research --- Dr. Judy Mikovitz dezvăluie adevărul șocant despre CORUPȚIA și cenzura în ȘTIINȚĂ, medicină și cercetare
    https://www.brighteon.com/b867ee90-8805-4123-b0db-f996db5cab96

    (2) (continuare) ... https://www.globalresearch.ca/bad-developments-us-chip-dreams/5853968
    (...) Cererea pentru marea majoritate a celor mai avansate cipuri este determinată de utilizarea civilă. Pentru telefoane mobile (în special iPhone-uri Apple) și centre de computere în cloud AI administrate comercial, care servesc publicul, comunitatea de afaceri în general și nevoile guvernamentale civile. Este greu de crezut că Apple pentru iPhone sau Microsoft, IBM, Amazon, Oracle și celelalte mari corporații care rulează computere gigantice AI cloud vor cumpăra cipuri fabricate în SUA dacă pot obține aceleași (sau mai bune) cipuri mai ieftin din Taiwan - cel puțin nu fără o compensație suplimentară a guvernului SUA.

    De ce ar trebui TSMC să construiască și să umple o a doua fabrică de cipuri costisitoare în SUA, dacă are capacitate suplimentară în Taiwan și poate construi aceleași (sau chiar mai bune) cipuri mai ieftin pe Taiwan?

    La urma urmei, Taiwan va rămâne baza și centrul de cunoștințe, capacități și excelență pentru TSMC. Prin urmare, este logic ca TSMC să întârzie a doua fabrică de cipuri planificată în SUA. În cele din urmă, se rezumă la dacă boom-ul AI (sau bula?) va fi suficient de puternic pentru a menține pe linia de plutire noile fabrici de cipuri avansate din SUA – iar TSMC pare să considere acest lucru îndoielnic. Chips-urile fabricate în SUA (la costuri mai mari și abilități mai mici) pot fi ultimele care vor fi cumpărate... și primele care vor merge pe măsură ce cererile de cipuri fluctuează.

    Pe scurt, cererea de cipuri avansate scumpe fabricate în SUA este nesigură și experiența tristă din ultimele decenii de istorie a fabricării de cipuri din SUA se poate repeta, din păcate, deoarece fabricile de cipuri din SUA ar putea fi primele din lume care se închid în caz de apariție globală. supraaprovizionare în afara Chinei, de cipuri avansate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deschiderea fabricii / fabricilor taiwaneze TSMC in Arizona trebuie percepută în notă strategică / militară, nu economic / financiară,
      pericolul invaziei Chinei în Taiwan fiind iminent (chiar dacă nu imediat), fapt ce ar face SUA mult prea vulnerabilă tehnologic..."Avantajele" globalizării își arată colții ...
      La Casa Albă se fac planuri de război: Tensiuni la un nivel fără precedent între SUA și China
      https://www.ziuanews.ro/externe/la-casa-alb-se-fac-planuri-de-r-zboi-tensiuni-la-un-nivel-f-r-precedent-ntre-sua-i-china-1582041

      Ștergere
  9. Sistemele de operare sunt în ziua de azi mai puțin importante decât locul unde se stochează și se prelucrează datele. Iar în ce privește Germania, locul acesta aparține de cele mai multe ori unor firme americane.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)