marți, 9 aprilie 2024

Când introduci teroarea ca argument


Aproape fiecare dimineață mi-o încep în fața unei pagini goale. O pagină impersonală, care nu spune nimic, se transformă treptat într-un mesaj despre cum văd eu lumea. Nu pretind că o văd bine, nu pretind că dețin adevărul absolut, ci îmi spun părerea, exact așa cum o face orice om.

Pentru această îndrăzneală îmi iau zilnic vreo câteva doze de înjurături. Indivizi rudimentari, a căror prostie e atât de mare încât au impresia că rezolvă ceva vărsându-și năduful pe mine, fac și ei ceva similar mie: își spun opinia despre lume. Întâmplător, lumea lor stă în loc de articolele mele, chestiune pe care n-o înțeleg. Dar nici nu-mi propun s-o înțeleg deoarece e exact ca la o cârciumă sătească: unii stau de vorbă, unii își spun opiniile și, din când în când, mai apare câte-un bețiv care-i înjură pe toți. La urma urmei nimeni nu caută să-i dea dreptate unuia sau altuia. S-au strâns acolo să bea, iar opiniile sunt elemente secundare. La fel e și-n viață: ne-am strâns aici să trăim, iar opiniile sunt doar un element de formă, nu de fond. De aceea încrâncenarea multora nu-i decât un semn de prostie.

Chestiunea ciudată vine atunci când realizezi că acest obicei cât se poate de banal devine unul din ce în ce mai interzis. A nu fi lăsat să-ți spui opinia e ca atunci când ai introduce în cârciumă restricția de a vorbi. Cum ar arăta o asemenea instituție? Așadar, dacă vrei să bei la noi, îți dăm, dar cu condiția să nu deschizi gura, să nu spui nicio vorbă. Eventual să stai izolat la masa ta și să privești în gol, evitând chiar și contactul vizual cu ceilalți. Cum ar arăta asta? Desigur, orice asemenea inițiativă ar fi sortită eșecului. Însă alta ar fi situația dacă absolut toate cârciumile din țară ar introduce o asemenea regulă. Ce s-ar întâmpla atunci? 

Vedeți, treptat înțelegem chestiunea ciudată cu care ne confruntăm azi. Toate tentativele de băgare a pumnului în gură - începând cu COVID și continuând cu conflictele momentului - sunt agresiuni de neimaginat. A-ți spune opinia devine o infracțiune, în ciuda prevederilor constituționale. De ce? Exact din același motiv din care pe vremea comuniștilor societatea funcționa strict aplicând legea pumnului în gură. Regimurile care nu se pot auto-susține recurg la măsuri tiranice. Măsura e necesară deoarece capacitatea regimului de a supraviețui e amenințată de pierderea narativului. Dacă ai pierdut narativul, pierzi fundamentul puterii tale, astfel încât trebuie să recurgi la măsuri disperate. Iar prima măsură e impunerea narativului tău cu forța. E ceea ce vedem acum.

Începută mai cu mănuși, operațiunea de cenzurare și intimidare a devenit din ce în ce mai transparentă, arătându-și adevărata față în timpul așa-zisei pandemii. Nebunia cu care se ștergeau postări sau se blocau profiluri de utilizatori i-a șocat pe mulți. Însă acela n-a fost decât începutul. Sistemul și-a întins tentaculele în toate instituțiile media, astfel încât acum vorbește pe aceeași voce la unison. Exact ca pe vremea comuniștilor. Singurele voci care răzbat și se războiesc cu narativul sunt cele singuratice, precum a subsemnatului și-a altora similari. Oameni simpli care nu fac altceva decât să-și spună opiniile și să privească lumea direct, nu prin intermediul ochelarilor de cal, care devin din ce în ce mai obligatorii, asemenea măștilor din timpul farsei pandemice. Iar toți acești oameni simpli sunt acum „dușmanii poporului”.

Stând și judecând retrospectiv, stai și te întrebi de ce oare erau atât de proști comuniștii? N-ar fi putut ei să ia doar formal măsurile care le-au fost solicitate de către „fratele de la răsărit”? Nu, nu puteau face asta deoarece dacă ar fi făcut așa întreg sistemul ar fi picat, iar „Fratele cel mare” s-ar fi simțit dator să ne calce iar cu bocancul pe grumaz. De ce? Pentru că, în realitate, sistemul nu avea cum să reziste din punct de vedere logic. Întreg sistemul a fost un experiment împotriva naturii care nu avea cum să reziste decât dacă evolua într-un mediu izolat de exterior. De aceea a funcționat cât a funcționat, iar după ce a luat contact cu exteriorul a făcut implozie.

Ce se întâmplă acum face cumva parte din aceeași piesă ieftină. De fapt planul este acela de a duce totul într-un scenariu în care să nu ai posibilitatea fizică de a lua contact cu exteriorul pentru că, pur și simplu, exteriorul nu există. Mai țineți minte mantra din pseudo-pandemie? „Absolut toată lumea face așa, deci și noi trebuie să facem la fel”. Înțelegeți acum că adevăratul scop al nebuniei de-atunci a fost de fapt acela de a regla cumva variabilele, de a proba dacă imbecilitatea va funcționa. Și de funcționat a funcționat, a fost un adevărat succes. Mai ales atunci când începuse „întrecerea socialistă dintre țări” în ceea ce privește rata de vaccinare.

Coborârea milităriei din pod, controlul informației și  impunerea violentă a cenzurii sunt elemente care ne arată că sistemul scârțâie din încheieturi. Și, în loc să accepte sacrificiul - care presupune inclusiv ca el și oamenii săi să pice iremediabil - încearcă din răsputeri să se mențină prin intermediul terorii. Și, de asemenea, să cimenteze starea de fapt prin intermediul unui setup de tip „nowhere to run”. Dacă n-ai la ce să te raportezi, spui că așa face toată lumea și te supui că doar n-ai cum să te lupți cu întreaga lume. 

Chestiunea asta poate funcționa, dar doar o perioadă limitată. Exact așa cum a fost și cu farsa pandemică. La un moment dat oamenii își revin și ripostează, iar asta se întâmplă chiar dacă nu au față de ce să se raporteze. Teroarea omniprezentă apasă, iar atunci când depășește capacitatea de rezistență a omului, acesta ripostează. Cam aici ne aflăm acum. Nimeni nu-și mai pune întrebarea de ce nu mai au nicio credibilitate sursele tradiționale de informație pentru că toată lumea știe răspunsul: au fost cotropite, iar acum nu fac altceva decât să răspândească minciunile dictate de la centru. De aceea nu se mai uită nimeni spre acea zonă. Trendurile sunt date acum de personaje independente care-și spun opiniile. Doar că aceste personaje devin incomode și, de aceea, cu ajutorul tehnicii de calcul, a algoritmilor și a sistemului care mânuiește aceste instrumente, li se va închide și acestora gura, iar sistemul se va salva din nou. De fapt nu se va salva, ci-și va amâna căderea. 

De ce cred asta? Pentru că cenzurarea independenților nu face altceva decât să mute discuția în subteran, de la om la om. Iar atunci când se ajunge în acest punct treburile stau chiar mai rău decât cred cei care stau în spatele politicii tiranice. Dacă atunci când sursa este un ziar sau un independent informația transmisă este verificată, atunci când intervine „telefonul fără fir” absolut orice verificare dispare. De fapt atunci începe adevăratul dezastru pentru conspiratori întrucât fiecare nod de comunicație mai adaugă câte un element picant întregii povești, astfel încât totul devine imposibil de contracarat.

Lecția pe care o vom învăța la finalul nebuniei pe care-o trăim este aceeași pe care ne-o predă mereu istoria, anume că nu poți niciodată să salvezi prin intermediul tiraniei un sistem care scârțâie. E similar unei construcții care are sistemul de rezistență iremediabil compromis: degeaba o vopsești pentru că asta nu o va salva de cutremur sau de vântul care bate. Chiar dacă-i amâni sfârșitul, consecințele tragice vor fi mereu aceleași. Este lecția pe care o vom vedea live foarte curând!

35 de comentarii:

  1. Dacă vă înjură un " bețiv " din proprie convingere e ok, dacă însă sunteți înjurat în mod sistemic de angajații unor instituții publice care se folosește de bani publici pentru asta nu mai e ok. Faptul că noi plătim bani ca să fim monitorizați și înjurați pe internet de diverse instituții publice nu e ok deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok , dar ai grija la dezacorduri ....nu de alta ,dar pe noi astia din OLDSKUL ne zgaraie pe creier gramatica stalcita !

      Ștergere
  2. „întrecerea socialistă dintre țări”

    Hahahaha 🤣🤣🤣🤣
    Mor de râs
    Nu mai pot mă tăvălesc pe jos

    RăspundețiȘtergere
  3. O abordare corecta și echilibrată. Trebuie să acceptați că și dvs recurgeti la cenzură împotriva unora care va dau impresia că greșesc. Eu o spun in cunoștință de cauză, deci ,nu aveți de ce sa va plângeți atâta timp cât ,măcar 1% procedați că cei despre care pomeniți, la scara DVS,iar eu și mai puțin nu va condam pentru că oamenii nu sunt perfecți,nici măcar 1,in afara celui care , Dumnezeu fiind ,sa pogorât și ne-a răscumpărat accesul la Rai. Mult succes pe viitor, faceți o treabă bună, acesta este esențial,restul e cancan.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un filozof zicea, ca pana si gandirea e un sport extrem, darmite exprimarea libera a gandurilor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Așa e, și dacă vine cineva la tine și îți zice ceva ce nu-ți convine, oricăt de bine țî-ar arăta și ți-ar dovedi, îi trântești un "părerea ta" și ai căștigat discuția. Nici nu e nevoie să asculți ce are de zis. Rețeta câștigării oricărei dezbateri e la îndemâna tuturor. Ar mai fi și tehnica aplicării unor etichete, dar nu e la fel de sigură și necesită un efort de gândire puțin mai mare decât 0, spre deosebire de cealaltă, deci în general nu se merită decât dacă ai ceva timp liber și nu știi ce să faci cu el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai înțeles nimic. Eu nu am chef să fac dezbatere pentru că, pur și simplu, nu am timp de așa ceva. Înțelegi, bine. Nu înțelegi, la fel de bine. Libertatea nu înseamnă să vii la mine pe blog și să mă înjuri sau să mă tracasezi dacă eu nu am chef de asta. Libertatea înseamnă că, așa cum eu scriu ce vreau la mine pe blog, același lucru îl poți face și tu pe blogul tău. Sper că acum e înțeleasă poziția mea.

      Ștergere
    2. @Matei Pe bune, citesc blogul asta de multi ani, daca nu-mi convenea ceva nu mai intram. Schimba canalul. Inteleg ca fiecare are versiunea proprie, dar daca nu iti convine e pierdere de timp sa te contrezi zilnic cu cineva doar pentru ca nu ai ce face cu stii tu ce.
      Spre deosebire de tine, fara intentie de vreo insulta, Dan a anticipat de ani de zile ce se intampla acum, si ce se va intampla. Tu n-ai facut decat balacareala, scuze!

      Ștergere
    3. Fun fact. Inclusiv dl. http://digdeeper.club/ e un mare fan al lui Iisus Hristos și cred că nu e nevoie să continui. Dacă voia să mă expedieze putea să inventeze totuși altceva sau să nu-mi răspundă, dar probabil se grăbea și n-a fost atent.

      Ștergere
    4. Matei - Hai sa facem o incursiune in trecut ! Cum au aparut triburile ? De ce au simtit oamenii sa creeze triburi , uniuni de triburi ...etc ? Omul cauta sa isi gaseasca si sa isi adune langa el pe altii care ii impartasesc ideile oricare ar fi ele , putini sunt cei singuratici , dar exista si acestia ! Apoi in randul triburilor au aparut schismele ce au creat conflicte ! Nu cred ca e necesar sa dezvolt mai mult similitudinea .....! Asa este si aici cu singura diferenta ca nu esti obligat sa ei parte la modul asta de expunere a unor subiecte ! Nici mie nu imi plac unele aspecte si moduri de abordare , dar e subiectiva parerea mea precum este si cea a autorului blogului !

      Ștergere
  6. Excelentă comparația intre cârciuma satească si viata însăși, părerile și toate înjurăturile cu rolul lor aproape inutil și decorativ...

    RăspundețiȘtergere
  7. "Stând și judecând retrospectiv, stai și te întrebi de ce oare erau atât de proști comuniștii?"

    Pentru ca marxistii de atunci, la fel ca si marxistii de astazi, sunt formati din nimic altceva decat din pleava si saracimea societatii. Nu poti fi sarac fara sa fi si prost si nu poti fi prost fara sa fi si sarac. Iar cand esti prost si rupt in cur de saracie ce alta metoda de capatuiala si de "viata mai buna" iti ramane decat legalizarea furtului, terorismului si crimelor marxiste?
    In cazul in care exista neclaritati:
    - un comunist = un marxist cu arma in mana
    - un socialist = un marxist cu stampila in mana

    https://www.armstrongeconomics.com/armstrongeconomics101/economics/the-danger-of-an-idea-just-change-the-label-environmentalism/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://www.armstrongeconomics.com/world-news/taxes/how-to-destroy-a-nation-in-2-generations/

      Ștergere
    2. A fi sărac nu înseamnă a fi şi prost. Abordarea noţiunii de "sărac" în această manieră denotă un caracter atavic, frustrat şi dezechilibrat al celui care face interpretarea. Mai mult, pune sub semnul întrebării imaginaţia şi nivelul intelectului aceluia.

      Ștergere
    3. A fi sarac este sinonim cu a fi prost. Fie ca iti convine, fie ca nu!
      Nu este vina nimanui ca pe tine nu te duce capul sa ai o viata buna prin forte proprii si visezi la utopii egalitariste gen "contract social" sau la oligofrenii marxiste de genul "justitie sociala".
      Realitatea este aia care este, chiar daca sarantocilor ca tine nu le convine acest lucru desi dovezile sunt prezente la tot pasul.
      Vizionare placuta si nu uita sa iei notite!

      https://www.facebook.com/MariusRaulBostan/videos/teribila-m%C4%83rturisire/1104696983025079/

      Ștergere
  8. Teroarea că argument?
    Contra-argument: Când nu a fost teroare?
    Am înțeles clar ce a-ți expus în limbajul dumneavoastră magic.
    Practic și pe scurt am înlocuit: 1. miliția care te aresta că aveau martori că spuneai bancuri cu Ceaușescu și 2.securitatea care fiind chemați la fabrică că se fura engros s-au înțeles cu șeful și tu mare patriot socialist ajungi disciplinar operator la Turnătoria de Oțel că vorba aia ai fost turnător.
    Deci înlocuit Cu:
    7 servicii de informații care te lasă să zici câte bancuri vrei la orice băutură vrei și să furi cât vrei.
    Cum zicea cineva pe telegrama că am schimbat o Mărie cu altă pălărie acuma nu Este roșie 🍅 că e albastră.
    Ca sa nu mă repet sa fiu scurt, oamenii nu se schimbă, cum zicea ceva autor celebru îmi scapă numele Lumea nu s-au schimbat de 5000 de ani, oamenii se urăsc și se iubesc exact la fel de pe vremea Babilonului.
    Ce avem azi in plus este super mega hyper execes de informații din cauza tehnologiei, iar pandemia 2020 a avut un flux de 4 ori mai mare de procesări de date și informatii, un maximum de curbă față de anii normali.
    Stresul informațional era de nivel militar. Atac informatic asupra pieței.
    Inteligenta artificiala făcută tot de ei le a promis că poate schimba omenirea chiar dacă nu a reușit nimeni în 5000 de ani.


    RăspundețiȘtergere
  9. Cum poate arăta lumea după un eventual Al III-lea Război Mondial
    https://www.youtube.com/watch?v=y92jnBA6ko8
    Mai tari ca noi nu-i nimeni pe planeta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze man, dar doar dupa 3 minute de vizionare, aberatiile si contradictiile coplesesc.

      Uite una colosala drept exemplu:
      China, Rusia saliveaza de 40+ ani sa traiasca K Americanii, se muta intre ei, isi tin averile acolo. Cum sa-si doreasca miliardarii lor sa distruga locul unde-si tin averile, NEAMURILE si VISELE!!! Helooo! Recunosti ca-i aberatie?
      Te rog retine si proceseaza in mai mult de 10 secunde!...

      Hai sa iti dau un exercitiu de imaginatie:
      Incearca sa-ti imaginezi ca toti sunt intelesi, un colectiv isi tin banii si averile in ACELASI LOC si toti urmeaza cu PRECIZIE ACELEASI INSTRUCTIUNI.

      Observi in ce BAZACONIE se transforma filmuletul tau?

      Rog publicare chiar daca nu este ce se doreste...

      Ștergere
    2. Candva asa era, fix cum zici, la fel ca Caragiale, adica:
      "Modificare fara Schimbare!"
      Acum insa, nu mai e la fel!
      Modificarea nu mai tine!

      Ștergere
  10. Opinia nu e ceva banal. E foarte periculosa pentru sistem, mai ales acum cand se poate "viraliza" atat de usor, monitorizarea este cheia.
    David Hume spunea ca cine are controlul opiniei publice are controlul societatii.
    Marc Aureliu, in ale sale Meditatii, postula ca totul este opinie.

    RăspundețiȘtergere
  11. https://www.activenews.ro/stiri/Romania-si-Polonia-printre-primele-tari-implicate-in-cazul-extinderii-razboiului-din-Ucraina-Presa-188636

    RăspundețiȘtergere
  12. si dumneata, Domnule Diaconu, procedezi la fel.....întrucît mi-am exprimat politicos ideile comuniste in care cred cu pretul vietii in rubrica dumneata de comentarii de pe Telegram, m-ai dat afara.....asadar si dumneata ai caracteristicile unui mic dictator......de fapt, am convingerea ferma ca textele dumitale sint permise doarvptr ca pulimea care mai citeste sa se obisnuiasca cu abatorul.....multumesc ptr ocazia de a exprima o opinie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-ți mai place să te victimizezi! Ai uitat însă că acum ceva timp ai publicat tot aici un comentariu în care spuneai că ai ales să părăsești platforma de comentarii deoarece îți mănâncă prea mult timp și cei care-ți răspund te enervează. Cu alte cuvinte, nu eu te-am dat afară de pe canal, ci chiar dumneata ai șters-o de acolo. Ce ușor uităm ceea ce facem!

      Ștergere
    2. Uite, aici poți să apreciezi că eu n-am plecat nici după ce m-ai dat afară :D

      Ștergere
    3. Iuhu, ce bine. Ne bucuram ca Luci se va intoarce pe telegram cu permisiunea domnului Diaconu.

      Ștergere
  13. Dincolo de orizont - Cât de pacifistă și defensivă este NATO? cu Col. SRI (rtg.) Vasile Zărnescu https://www.facebook.com/share/v/5WfQbFNURK2NRh5c/

    RăspundețiȘtergere
  14. https://www.infowars.com/posts/watch-the-view-host-sunny-hostin-claims-eclipse-caused-by-climate-change/

    DD, n-ai auzit ceva mai tare in viata ta!

    RăspundețiȘtergere
  15. ”Divide et impera”, inițial a fost o împărțire în două tabere, dar observând că odată împărțite taberele se ”reașează” și își conservă energia fără a mai considera diferită cealaltă tabără, au fost nevoiți să continue divizarea în interiorul taberelor, astfel încât să existe o dinamică permanentă care să nu permită agregarea. Pentru asta au introdus periodic noi opțiuni în fiecare tabără. Noile propuneri agitau și scindau membrii taberei în facțiuni din ce în ce mai mici și mai slabe. Așa au apărut miile de religii, multitudinea de genuri biologice, milioanele de forme și gusturi ale ciocolatei, miliardele de rezultate ale studiilor care se contrazic constant, binele și răul - adevărul și falsul, nuanțate până la diluția completă.. S-a dovedit ca divizarea aproape că și-a atins limitele fără să-și mențină scopul inițial iar procesul este extrem de scump, obositor și neprofitabil. Au decis sistarea opțiunilor și implementarea variantei unice: teroarea în toate formele ei. Zarurile care au fost aruncate s-au oprit pe masă. ”Rien ne va plus!” demult. La disperare se joacă teroarea. Pentru că venirea scoborâtorilor lor s-a amânat inexplicabil, au decis să o joace singuri cu toate că e ”game over”. Cum nu știu și nu pot să piardă, vor arunca tembel cu scaune și sticle. E bine să nu fim prin zonă. O să treacă și asta cu toate cutremurele, eclipsele, ozn-urile, bubuielile și scâncetele lor de copii speriați de lumină.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo! Felicitari pentru analiza, anonimule!

      Ștergere
    2. Subscriu . În câteva fraze este prezentată istoria și viitorul omenirii .Chapeau bas !

      Ștergere
  16. De aceasta data cred ca sunteți mult prea optimist d le Dan; Sistemul nu are nevoie- decât de câțiva ani- pana când ne impune identitatea digitală , banii digitali, etc sunt implementate ; ulterior ne vor teleghida precum sunt conduși ….roboțeii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnu' Dan e realist, nu optimist!

      Toate filmele de science fiction de pana azi, au drept final supravietuirea omului si moartea masinii! Ma rog: sinuciderea!
      Din masina, o sa se mai ramana doar carcasa goala!
      Dupa razboiul nuclear global, n o sa mai stie nimeni "s o repuna cap la cap"!

      Ștergere
  17. Nici macar la cantina orwelliana din 1984 nu erau interzise discuțiile DAR si pereții "aveau urechi"😄😄

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sua face pace in Ucraina .... fara Rusia!

      Distopia - autiZmu - e maxima!

      Ștergere
  18. Daca ai fi consecvent cu primele 3 propozitii in toate articolele tale ar fi ceva , dar din pacate asta e suntem oameni si nu reusim sa fim mereu ceea ce ne propunem (factorul uman ) , plus ca ne place sa fentam lucrurile ducandu-le acolo unde ne convine ! Nu judec doar constat .......!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)