joi, 11 aprilie 2024

Vulnerabilitatea supremă a SUA


V-am spus cu mai mult timp în urmă că, din punct de vedere financiar SUA intră într-o zonă fără ieșire. În mod normal, pentru a lupta împotriva inflației - doar e menirea  oficială standard a unei bănci centrale de azi - FED-ul trebuie să crească dobânda. Crescând dobânda însă, sare serviciul datoriei care pune presiune pe Buget. SUA, pur și simplu, nu-și mai pot permite să plătească dobânzile. De aceea politicienii caută să găsească soluții de scădere a dobânzilor. Și tot de aceea îl acuză pe Powell că e un tiran care crtește nejustificat dobânzile.

Poate v-a lovit știrea conform căreia șomajul se află la minime istorice. Un șomaj scăzut înseamnă că economia merge bine și dacă economia merge bine înseamnă că nu sunt probleme. Doar că un șomaj scăzut semnalizează că e inflație, iar dacă e inflație înseamnă că FED-ul nu are de ce să scadă dobânda de intervenție. Asta înseamnă că, în cel mai bun caz, FED-ul va menține actuala dobândă. De scădere nici nu poate fi vorba! Logica și matematica nu permit așa ceva/

Pare un joc destul de dubios la mijloc. Știind care-i situația reală a economiei americane, nu ai cum să pici în capcana economiei care duduie. De fapt, așa cum veți vedea în continuare, e o nouă mostră de bidenomics, adică de intrare pe un teritoriul al paradoxurilor, al nisipurilor mișcătoare, în care nu vei mai putea să iei decizii care să te salveze întrucât indiferent de cum te miști nu faci altceva decât să te scufunzi în noroi. 

Culmea, nici nu e greu de înțeles unde e problema. Cifrele cu angajările păreau prea frumoase pentru a fi adevărate. Personal mă gândeam să caut iar prin istoric pentru a vedea pe unde au șurubărit falsificatorii lui Biden, doar că de data aceasta a fost mult mai simplu. Culmea, cifrele erau curate, oamenii ăia chiar s-au angajat și n-a fost vreo schimbare metodologică care să pornească de la premisa că 1+1=3. Și-atunci? Ei bine, șocant e că cele mai multe angajări s-au făcut în sectorul ... guvernamental

De-aici începe nebunia. Așadar, nu economia americană a fost cea care, având un trend crescător - ar fi avut nevoie de angajați. De altfel, dacă te uiți la zona corporatistă constați nu doar că s-ausistat angajările, ba, mai mult, hemoragia de acolo continuă! Și-atunci, pentru a-și masca anti-performanța economică, Biden a deschis larg ușile angajării la stat. Vedeți cât de ușor se poate transforma un stat capitalist într-unul socialist? Mărești angajările la stat și, după o perioadă, te vei trezi că statul e singurul angajator din țară. Și uite-așa, activitatea economică se concentrează în mâinile guvernului care ajunge brusc să fie unul eminamente socialist. 

Creșterea angajărilor la stat s-a făcut deoarece e campanie electorală, iar Biden vrea să demonstreze că economia duduie. În condițiile în care cifrele arată atât de bine, înseamnă că treburile merg, deci nu e de schimbat nimic. Președintele cu atât mai puțin. Însă asemenea scamatorii nu au picioare lungi și ajung să explodeze atunci când te aștepți mai puțin. 

Încă de la începutul articolului v-am spus că se intră pe un teritoriu al paradoxurilor. Mulți sunt tentați să spună că problema datoriilor americane nu e una așa mare deoarece ei își tipăresc banul, deci oricând pot schimba regula jocului. Aiurea, e o iluzie! Și Mugabe era stăpânul tiparniței sale și s-a văzut limpede cât de bine i-a mers strategia. 

SUA e într-o situație oarecum similară. Pentru a poza frumos, Biden crește angajările la stat. Asta are un efect imediat asupra cheltuielilor cu salariile pentru acești angajați, punând așadar presiuni asupra bugetului. Pe partea cealaltă, menținerea sau chiar creșterea dobânzii de intervenție, va avea un efect dezastruos asupra serviciului datoriei care crește precum Făt Frumos. Sunt două hemoragii financiare obligatorii care au un impact dezastruos asupra bugetului american. În plus, Biden aruncă bani pe tot felul de proiecte faraonice. De exemplu, cel privind deschiderea facilităților de producție de chip-uri în SUA. Sunt bani aruncați efectiv pe geam, cu o vagă justificare economică și care se vor dovedi a fi fost cheltuiți inutil(o să explic într-un  alt articol de ce). 

Dacă privim obiectiv putem înțelege că acum în SUA nu avem nimic altceva decât un dezmăț bugetar absolut irațional în care, doar pentru o poză frumoasă, se aruncă o groază de bani în aer. Pentru ca poza să iasă bine pe general trebuie ca statul nu doar să compenseze ceea ce se pierde la privat, dar chiar să supraliciteze. Ceea ce e o nebunie. Desigur, treburile acestea nu pot merge la infinit și, mai devreme sau mai târziu vor trebui corectate. 

La un moment dat mă gândeam că absolut totul e un plan menit a-i face din nou lui Trump un mandat imposibil. Cu un asemenea bolovan rostogolit e clar că Trump va avea o nebunie cât se poate de previzibilă la începutul său de mandat. Doar că nu e asta! În realitate întreg statul subteran american e cuprins de o nebunie care acționează precum o cangrenă.  Corupția, cealaltă maladie care a cuprins statul american, e la fel de mortală precum cangrena prostiei din structurile interne ale statului. De-aici rezultă un binom mortal care nu are cum să nu pună total la pământ America. E imposibil! 

Și, dacă e să dau un pronostic, acela e că întreaga coșmelie o să cadă mult mai repede decât cred unii. Deja presiunea dobânzilor mari devine insuportabilă pentru băncile de calibru mic și mijlociu(ca efect al obligațiunilor achiziționate pe vremea dobânzilor mici și care acum provoacă pierderi), iar inflația face ravagii. Și iată paradoxul bidenomics în toată splendoarea sa. Ca să salveze băncile și finanțele statului FED-ul ar trebui să scadă dobânzile, dar orice scădere ar avea ca efect o multiplicare a factorului inflaționist, cu repercusiuni directe asupra tuturor. Invers, dacă ar crește dobânzile(sau ar stagna, cum se petrece acum), băncile ar fi devastate, iar statul nu s-ar mai descurca cu banii. 

De aceea statul, când nu se va descurca cu banii, va trebui să dea afară din angajați pentru a economisi. Dacă dă afară, crește șomajul, iar dacă șomajul crește FED-ul trebuie să scadă dobânzile deoarece înseamnă că e nevoie de mai mulți bani în economie. Însă banii mai mulți nu se duc în economie, ci în inflație deoarece fix asta s-a petrecut și se petrece. Astfel, efectul scăderii dobânzilor, chiar dacă e benefic serviciului datoriei, crește accelerat inflația. Deci, din nou, nu merge.

Situația, v-am spus, este una fără ieșire. Ceea ce trebuie să înțelegeți din această mică demonstrație este faptul că, într-adevăr, având tiparnița ai un rol prim în economie. Așa e. Și din asta poți profita teribil, exact așa cum a făcut SUA de-a lungul întregului secol XX. Doar că deținerea tiparniței nu-ți dă imunitate în fața matematicii. Iar SUA, în prezent, nu este devastată de propria monedă pe care o controlează, ci de matematică. 

28 de comentarii:

  1. Acum înțeleg de ce,și în Germania statul angajează în draci,probabil/sigur aceeași situație.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://chiazna.ro/2024/04/problemele-germaniei/
      https://brusselssignal.eu/2023/07/nearly-half-of-smes-may-end-operations-in-germany/
      https://brusselssignal.eu/2023/08/one-third-of-german-businesses-relocating-over-green-agenda/
      https://brusselssignal.eu/2023/11/two-in-three-german-companies-relocate-abroad-amid-energy-chaos/

      Ștergere
    2. Dar la Colonia Națională nu o fi la fel?

      Ștergere
  2. De cel putin doi ani de zile prezici tu prabusirea Americii, si eu mi-o doresc dar ma rog sa fie un proces lent si fara asperitati (evenimente neasteptate). Incet - incet America sa-si diminueze influenta in lume (asta a inceput deja) si sa se ajunga la un nou echilibru intr-un mod acceptat de "toata lumea"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot asa cum unii bocesc de zor America, altii bocesc Rusia. Ca n.are gloante, avioane, ca nu poate, ca nu stie... In nici un caz prabusirea SUA NU va aduce echilibru! Asia va exploda instantaneu. Dar nu a prabusire ci ca preluare. Iti garantez ca NU vrei hegemon asiatic. De acord cu dorinta de a scadea dominatia. Poate ar fi bine sa facem distinctie intre Statul american si corporatiile pe care avem tendinta sa le credem americane...

      Ștergere
    2. Chiar asa ceva se si intampla. Eu consider ca tergiversarea procesului de destramarea a ceea ce reprezinta Statele Unite si Occidentul, in general, constituie o mare greseala pentru ca sporeste suferinta multor oameni si impiedica schimbarea necesare intregii lumi.

      Ștergere
    3. Monstrul nu va muri incet si fara asperitati !Asa cum nici URSS nu a murit incet si fara asperitati.
      Monstrii mor urit, violent si trag si pe altii dupa ei.
      Totusi, e bine ca sint muritori !

      Ștergere
    4. Urss-ul nu ca repede, in 5 zile a fost lichidat complet. S-au semnat niste hartii din burta fara sa stie poporul cu un Referendum in bataie de joc si gata. Ales-bules. Dupa care imediat a navalit legea junglei, care-pe-care!
      CC

      Ștergere
  3. După copy paste a la kovesi, și justiția- fata mare de pe centura, America ne mai plagiază și in domeniul angajaților la bugetul de stat ! :)); ÎMPĂRATUL ESTE GOL ! UNDE D ZEU NU E- NIMIC NU E !

    RăspundețiȘtergere
  4. Căderea Imperiului Roman de Apus a durat vreo 300 de ani, acum totul merge mai repede e adevărat dar trebuie sa avem putintica răbdare, chiar prăbușire fiind, este un proces care durează ani de zile nu un fenomen instantaneu.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Situația, v-am spus, este una fără ieșire... Doar că deținerea tiparniței nu-ți dă imunitate în fața matematicii. Iar SUA, în prezent, nu este devastată de propria monedă pe care o controlează, ci de matematică."

    Tot matematica pune pe butuci si Romania.
    https://chiazna.ro/2024/04/picatura-de-finante-datoria-suverana-si-dobanzile/
    https://chiazna.ro/2024/04/ministrul-de-finante-spune-lucruri-trasnite/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noroc ca matematica include + - INFINIT nu dicteaza nimic ci asculta de JUPANul lovelelor. Cu alte cuvinte o frecam la rece pina pe la:... bine ai venit datorie nationala de 100 de trilioane pina in 2050( iar noi usurel in aceeasi hora cu ei).

      Dupa 2060-70 nu mai conteaza deoarece tot complexul energetic(cel RENTABIL) va fi scos in Orbita si pe Luna ca avanpost catre alte lumi.

      Ștergere
  6. Buna ziua, domnilor! Eu locuiesc in Statele Unite si fiica mea este una din multimea de americani care cauta sa se ahgajeze undeva cu un salariu mai bine platit. Eu nu caut sa inteleg de unde gasiti se sustineti aceasta analiza pentru ca nu ma pricep la economie si , categoric, domniile voastre stiti mai multe ca mine. Dar.....fiica mea a aplicat pentru un job guvernamental, nu a primit nici un raspuns. De cateva luni, mai bine de jumate de an, cauta o alta slujba, dar totul este fara raspuns. In 6 luni a fost chemata doar la 3 interviuri care, evident, au avut loc doar pentru a avea angajatorii cu ec sa se justifice ca ei au activitate. Multe informatii ce apar pe aici, fiica mea afla ca majoritatea job-uirilor vacante sunt oferite imigrantilor ilegali. Angajatorii sunt chiar sustinuti financiar pentru a angaja ilegali, chiar in armata se permite angajarea imigrantilor ce nu sunt cetateni americani. S-a ajuns sa se remarce ca preturile la produse, alimente si chiriile, cu alte cuvinte cheltuielile curente depasesc inadmisibil veniturile salariale. In ce priveste tiparnita, sursele alternative spun ca Statele Unite nu au mai tiparit bani din 2019. Tot din surse alternative se stie ca Statelor Unite nu li se mai permite sa tipareasca bani intrucat tiparnitele nu mai apartin guvernului actual. Eu nu contest cele spuse in aceasta analiza, dar daca analizati situatia din informatiile oficiale, cred ca analiza este eronata. Toate bune va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Sefora
      Nu-mi vine sa cred draga Sefora ca nu lichidezi de urgenta ce ai pe acolo si nu va mutati cu totii inapoi in Romania. Cit se mai poate! Crede-ma ca copii au numai de cistigat. Romania are acest dar lasat de Dumnezeu de a te repara, indrepta, insanatosi, chiar daca vei spune ca nu aveti nevoie de ajutor.
      Azi a iesit filmul CivilWar... citeste-l printre randuri!
      Amza

      Ștergere
    2. "având tiparnița ai un rol prim în economie. Așa e. Și din asta poți profita teribil, exact așa cum a făcut SUA de-a lungul întregului secol XX".

      E f.posibil ca d-l Dan Diaconu să fi abordat problema reală a tiparniței, in alte articole. Articolul acesta descrie doar detalii tehnice - financiare, nu si tabloul de ansamblu. Se știe ca SUA nu mai dețin tiparnița de bani din 1913, când au cedat-o băncii private FED ("Federal Reserve", care numai federală nu e - e banca Rockefeller). Făcând abstracție de acest lucru, articolul descrie doar mecanismele crizei. Scopul acestei mega-crize PLANIFICATE fiind CONTROLUL TOTAL ASUPRA STATULUI (si deci al oamenilor) / CONFISCAREA COMPLETA a PUTERII (cu tot arsenalul orwellian ce decurge din aceasta) ... Vezi:
      - " The Money Masters " ( e tradus si in română si in alte zeci de limbi străine)
      - https://www.youtube.com/watch?v=AOk3wBuQNcE ( 3h 29 min)
      - https://www.youtube.com/watch?v=O1x0gqmgoi0 ( 4h 05 min)
      - Secrets of the Federal Reserve Bank - Eustace Mullins .pdf
      - https://archive.org/details/pdfy-LzPJrXY17uzk3bu9 --> DOWNLOAD OPTIONS --> PDF
      - https://archive.org/details/pdfy-8XvFd7x5vbD91ZgF/mode/2up --> DOWNLOAD OPTIONS --> PDF
      Mai multe volume (PDF) de Eustace Mullins, aici: https://archive.org/search?query=Eustace+Mullins

      Ștergere
    3. "In 6 luni a fost chemata doar la 3 interviuri"
      Si nu s-a gandit pana acuma sa se recalifice sau sa-si practice pregatirea profesionala sub forma de antreprenoriat?


      "fiica mea a aplicat pentru un job guvernamental...
      fiica mea afla ca majoritatea job-uirilor vacante sunt oferite imigrantilor ilegali"
      Asa este cand pregatirea profesionala pe care o ai face parte din categoria "doua lulele, trei surcele". Fie concurezi cu multi altii ca tine pentru locurile de munca de duzina pe piata libera, fie speri la viata de huzur ca bugetar.
      La alegerile de anul acesta sa nu uite sa voteze neaparat cu "democratii". Cu una ca Alexandria Ocasio Cortez sau cu un tiz de-al ei! Si voi parintii si rudele sa faceti le fel. Doar vreti sa va sustineti copiii sa "reuseasca" in viata!


      "Angajatorii sunt chiar sustinuti financiar pentru a angaja ilegali, chiar in armata se permite angajarea imigrantilor ce nu sunt cetateni americani."
      Pai de aia sunt importati: pentru munca de jos si pentru carne de tun. Americanul de rand nici macar pentru asta nu mai este bun sau prefera sa traiasca pe ajutoare sociale si pe carduri/food stamps sau cum se mai numesc.


      "cu alte cuvinte cheltuielile curente depasesc inadmisibil veniturile salariale"
      Pentru ca americanul de rand, ca si europeanul de rand, produce prea putin si este mult prea bine platit pentru ceea ce produce in comparatie cu asiaticul. Asa ca guvernele si corporatiile sunt nevoite sa importe forta de munca ieftina de prin alte parti pentru a ocupa locurile de munca pe care americanul/europeanul de rand le refuza si pentru a putea mentine productia pe plan local, iar acest lucru ce crezi ca efect are cand tu ai x locuinte, alimente, energie, locuri in scoli si spitale, etc. iar cererea pentru aceste bunuri si servicii este x+n sau x*2?
      Apropo, pomenile alea "de la stat" pe care le primesc unii pentru simplul motiv ca exista, nu sunt nici de la stat si nici gratis. Cineva trebuie sa munceasca si sa platesca pentru ele. Ghici ce efect au acestea in economie?


      "In ce priveste tiparnita, sursele alternative spun ca Statele Unite nu au mai tiparit bani din 2019. Tot din surse alternative se stie ca Statelor Unite nu li se mai permite sa tipareasca bani intrucat tiparnitele nu mai apartin guvernului actual."
      Unde ai aflat treaba asta? Ti-a spus vreun tovaras de la brigada muncitoare care "stie el mai bine" cand erati in pauza de masa intre doua cantari epice muncitoresti?

      Ștergere
    4. Draga Sefora iti si tie cum o sa o spun si altora ! INFORMATIA si VECTORUL de propagare trebuie sa fie congruiente la SURSA de propagare ! Lumea de azi nu este cea de ieri si cu siguranta un pic diferita de cea de maine (sofisme....) ! Noi ne imbatam cu informatii care aparent ne fac sa credem ca stim ceva din CEVA-UL ala mare si mult si .....cam atat ! Suntem pitici cu pretentii de giganti , dar ni se scurg mucii pe piept cu informatii care de care mai colorate !

      Ștergere
    5. DD repostez (acelasi continut), din context cred ca se intelege exact cui ii raspund, dar ca sa fie mai usor de identfiticat:

      @Anonim 12 aprilie 2024 la 08:56 Tu esti ala care acum cateva saptamani stabilea cine ar trebui sa aiba drept de vot si cine nu. Hai sa te luminez un pic, desi slabe sanse avand in vedere nivelul la care esti:

      ""In 6 luni a fost chemata doar la 3 interviuri, nu s-a gandit la antreprenoriat?". Tu de la ce varsta ai inceput prima afacere, in ce domeniu, cu ce capital, de unde ai avut banii (parinti, imprumut bancar), aproximativ perioada in care ai inceput si unde (de exemplu mijlocul anilor 90, SUA). Sa stii ca pentru a trai altfel decat in boscheti , nu toti trebuie sa fie Warren Buffet. Sau dupa tine lumea ar trebui sa fie un individ, o afacere.

      "Fie concurezi cu multi altii ca tine pentru locurile de munca de duzina pe piata libera". De dumping ai auzit? Ca asta se - ntampla cu astia care merg Al Norte, si nici macar nu mai este de actualitate. Acum sunt cazati, dupa noroc, unii in hoteluri de lux in buricul Manhattanului, altii mai pe la vreun camin studentesc, primesc telefon, un card care banuiesc ca este de debit, nu de credit, asistenta medicala, scolarizare pentru copii, si sunt prioritar angajati. Chiar si "turistii sovietici", "turistii chinezi", si alti binevoitori primesc toate astea. Politica guvernamentala (angajatorii primesc sprijin guvernamental sa-i angajeze, o fi diferenta dintre pretul pietii si dumping - asta nu stiu), acum 2 saptamani a fost un segment pe Steve Bannon pe tema asta (Tyson a concediat forta de munca ca sa-i angajeze pe ei ... sigur erau superior calificati alora pe care i-au dat afara). Cum adica piata libera? Sau esti si tu cumva vreunul din angajatorii aia. Americanul/europeanul de rand nu refuza joburi, refuza sclavia.

      Se cheama schimbare de populatie, asta face acum statul subteran american (in paralel cu daramarea Americii, al carui cel mai mare dusman ii este), carne de tun vor fi cetatenii americani, de preferinta crestini, albi, in mod sigur non conformisti, astia adusi sunt inlocuitorii (din pacate si Ro se-ndreapta catre acelasi drum, sansa noastra pare a fi scurtul timp ramas pana la jocurile de artificii). Exclud "turistii" am vazut in decembrie '89 cu ce se-ndeletnicesc. Uite si Europa:

      https://ortodoxinfo.ro/2024/04/11/pe-a-aprobat-noul-pact-privind-migrantii-statele-membre-trebuie-sa-le-asigure-solicitantilor-de-azil-conditii-de-locuit-educatie-si-asistenta-medicala/

      Deci fata si tatal ei in mod sigur nu pe democrati ii vor vota (de parca ar conta, iese cine trebuie dupa cu s-a vazut in 2020), in schimb tu semeni nespus de bine cu Klaus Schwab, ca-n bancurile cu Radio Erevan, ala a ajuns multimilionar prostindu-i pe altii, pe cand tu nici cu milioanele lui nu le ai, si si intelectual pe invers

      Ștergere
    6. @14 aprilie 2024 la 07:33
      Tu cind zici:"turistii sovietici" la cine faci referire , la europenii din Parlamantul lor sovietic, pentru ca alti sovietici nu mai exista doar poate in imaginatia ta. Rusii au o gasca uriasa de citeva sute de mii de imbogatiti gretosi si oligarhi miliardari inraiti care au ras tot se se putea juli, inconjurati de zeci de milioane de servitori, gasca care se bate pe ciolan cu alta gasca.
      Bafta!

      Ștergere
    7. "Turistii sovietici" sunt urmasii alora care au actionat pe teritoriul Romaniei in decembrie '89. Bafta si tie

      Ștergere
  7. Matematica romaneasca:
    https://economedia.ro/analiza-in-timp-ce-planeta-se-ineaca-sub-un-munte-de-datorii-romania-se-imprumuta-de-parca-leul-este-frate-cu-dolarul.html


    Doar atat: "Dacă nu pregătești pe nimeni pentru nimic, ce așteptări poți să ai? De patroni? Eu nu vreau să fiu patron. Dacă trebuie să mă duc să-mi dai 100.000 euro măcar ca să încep și cea mai mică afacere în România, n-aș începe-o, că sunt alte discuții”"
    https://economedia.ro/un-somer-roman-uimit-de-cursul-de-antreprenoriat-oferit-de-ajofm-neamt-statul-vrea-sa-ma-faca-patron-desi-eu-nu-gasesc-nimic-de-lucru-daca-vreau-sa-incep-o-afacere-mie.html

    Ghici despre ce "alte discutii" vorbeste tipul de mai sus ce nu vrea sa fie patron in Romania?
    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-26889028-cum-isi-bate-joc-anaf-multi-contribuabili-notificarile-conformare.htm


    Nu uitati sa cumparati pe bursa actiuni la Hidroelectrica sa va "asigurati viitorul" asa cum fac si fondurile private de pensii (piloanele 2+3) care cumpara masiv in primul rand titluri si obligatiuni de stat falit si mai apoi actiuni la bursa ale unor companii de stat falit. Evident in lei cu inflatie anuala colosala.
    Piata romaneasca de energie si economia romaneasca sunt de mare succes!
    "Interesant este că, în perioada cu prețuri zero, exportăm masiv energie în Ungaria. Diseară, când prețul este mare la noi, importăm din Bulgaria. Suntem practic exportatori de subvenție pe orele când avem multă energie regenerabilă la dispoziție...
    Energia foto și eoliană sunt vedetele acestei perioade. Aici se anunță investiții de sute de milioane, chiar miliarde de euro – mii de MW în noi parcuri, pentru că aici sunt direcționate fondurile pentur tranziția energetică... Fiind atât de ieftini, subvenționați fiind prin sistemul certificatelor “verzi” fac ca, foarte, greu, cei mai scumpi producători, așa cum sunt termocentralele, să mai vândă ceva."
    https://economedia.ro/iarasi-preturi-zero-la-electricitate-la-pranz-energia-ieftina-pleaca-la-unguri-diseara-cand-energia-e-scumpa-o-importam-de-la-bulgari.html

    https://www.capital.ro/statul-vrea-bani-de-la-romani-decizia-luata-astazi-9-aprilie.html


    Vreti sa traiti "independenti" si mai ales linistiti?
    "Investiti" in proprietati imobiliare si trerenuri la tara!
    "Inspectorii își bat joc. Verificarea actelor durează luni de zile, nu zece zile... motivul pentru care oficiile de cadastru din țară zădărnicesc procesul de intabulare sunt chiar afacerile cu cadastrarea pe care șefii acestor instituții le-ar derula direct sau prin interpuși. Aceștia ar deține firme care efectuează cadastrarea la prețuri mari (câteva mii de lei), în timp ce cadastrarea pe fonduri europene ar fi scăzut costul acestui serviciu la câteva sute de lei"
    https://economedia.ro/exclusiv-cum-a-pierdut-agentia-nationala-de-cadastru-200-de-milioane-de-euro-dintr-un-proiect-de-inregistrare-a-proprietatilor-din-mediul-rural-intr-un-sistem-integrat-cu-toate-acestea-sute-de-memb.html
    https://www.youtube.com/watch?v=O_IjK8GcMi8


    Si inca una din ciclul "imbuibatii si combatutul stocajului" in socialismul multilateral dezvoltat:
    "Cele 3 instituții vor încerca să identifice următoarele acțiuni speculative:
    - practicarea unor prețuri nejustificat de mari;
    - limitarea, în mod nejustificat, a producției sau a vânzărilor;
    - acumularea de mărfuri de pe piața externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piața românească și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod nejustificat."
    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-27043783-anaf-anpc-consiliul-concurentei-pregatesc-lupte-speculantii-caz-razboi-asediu-sau-ale-situatii-criza.htm

    https://a1.ro/news/social/tovarasi-sa-nu-ne-ascundem-priviti-acest-imbuibat-a-cumparat-34-de-sticle-de-ulei-si-26-kg-de-zahar-sa-combatem-stocajul-id971318.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu inteleg ca, la modul general, indiferent de oranduire, ne mint, foora si ne conduc niste jmekeri care dau vina pe noi , popoolimea.
      Mai inteleg ca Ro este PROGRAMATIC sabotata/ falimentata , ca sa se prăbușească mai repede decat restul sandramalei, permitand altora ( aici , Hu, EU) să câștige timp.

      Ștergere
  8. "având tiparnița ai un rol prim în economie. Așa e. Și din asta poți profita teribil, exact așa cum a făcut SUA de-a lungul întregului secol XX".

    E f.posibil ca d-l Dan Diaconu să fi abordat problema reală a tiparniței, in alte articole. Articolul acesta descrie doar detalii tehnice - financiare, nu si tabloul de ansamblu. Se știe ca SUA nu mai dețin tiparnița de bani din 1913, când au cedat-o băncii private FED ("Federal Reserve", care numai federală nu e - e banca Rockefeller). Făcând abstracție de acest lucru, articolul descrie doar mecanismele crizei. Scopul acestei mega-crize PLANIFICATE fiind CONTROLUL TOTAL ASUPRA STATULUI (si deci al oamenilor) / CONFISCAREA COMPLETA a PUTERII (cu tot arsenalul orwellian ce decurge din aceasta) ... Vezi:
    - " The Money Masters " ( e tradus si in română si in alte zeci de limbi străine)
    - https://www.youtube.com/watch?v=AOk3wBuQNcE ( 3h 29 min)
    - https://www.youtube.com/watch?v=O1x0gqmgoi0 ( 4h 05 min)
    - Secrets of the Federal Reserve Bank - Eustace Mullins .pdf
    - https://archive.org/details/pdfy-LzPJrXY17uzk3bu9 --> DOWNLOAD OPTIONS --> PDF
    - https://archive.org/details/pdfy-8XvFd7x5vbD91ZgF/mode/2up --> DOWNLOAD OPTIONS --> PDF
    Mai multe volume (PDF) de Eustace Mullins, aici: https://archive.org/search?query=Eustace+Mullins

    RăspundețiȘtergere
  9. La o analiza mai in profunzime vedem ca de la Lyndon Johnson incoace orice guvern sau prrşedinte au avut SUA rezultatul a fost acelasi:mai mult socialism. Multi au fost socialisti mascati, dar uitandu-ne la fapte le observam adevarata natura si menire. Cu alte cuvinte SUA sunt pe pilot automat de multe zeci de ani printr-o legislatie socialista si programe sociale aferente.
    Doi, Banca lor "nationala" face cu buna stiința exact contrariul a ceea ce ar trebui sa faca o banca nationala. Le pot da pe puncte asa vreo 10, dar in esența pierde bani, creste masa monetara si creeaza inflatie care duc in cele din urma la crize. De asta au si trebuit sa se rebranduiasca in FED inca dupa marea criza ca oamenii i-ar fi linşat in strada. Practic guvernul SUA si cu FED-ul dintotdeauna au pierdut intentionat bani. Stiu ca poate parea un pic şocant dar asta este pura realitate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acum cateva zile a fost publicat "The ASEAN+3 Regional Economic Outlook 2024 Report" in care se schiteaza posibilitatea formarii unui bloc economic in Asia de Est si SudEst pentru cele 13 tari (ASEAN + China, Japonia si Corea de Sud). Pentru cei interesati vedeti amro-asia.org

    RăspundețiȘtergere
  11. Cand se gripeaza masinaria mai trebuieste unsa si asta se face scotand neste valoare din piata, adica datorie, prin caderea pietei. Sell in November... if you can.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand si care MATEMATICA a jucat pe logica in sistemul monetar ? Asa ca daca tot o tragem pe logica , sa judecam si alte lucruri tot prin prisma unei logici fie ea si primara ! Ce zici ....? Te bagi ?

    RăspundețiȘtergere
  13. Vulnerabilitatea suprema a SUA este statul paralel american (sucursala a statului subversiv globalist) care prin SUA a implementat Noua Ordine Mondiala, pana la un anumit punct. De ceva timp stafeta este preluata, dupa parerea mea de catre China, din cel putin doua motive. Primul ar fi ca se doreste o ordine bazata pe ceea ce exista acum in China, deci un control strict al individului la nivel global, bazat pe credit social si implementat cu tehnologiile digitale actuale sau in dezvoltare (blockchain, recunoastere imagine, robotica, AI). Al doilea motiv ar fi ca de la un anumit punct incolo, nu mai poti merge mai departe din SUA cu o astfel de implementare. Un exemplu la indemana ar fi dezvoltarea agentului patogen invocat in plandemia Covid, care a fost mutata in China pentru ca in SUA legea nu permitea continuarea. Pe Xi nimeni nu-l intreaba nimeni ce s-a-ntamplat in Wuhan (lasati povestile ca nu ar fi stiut), in SUA insa se mai pot face anchete (nu ca ar fi neaparat rodnice, vezi septembrie 11, asasinarea lui Kennedy, dar de ce s-ar lega la cap). Un exemplu mai bun, dar mai greu de dezvoltat si nu voi pune timpul in asta, este ca de la un anumit punct incolo nu mai poti impune un cu totul alt sistem de valori (credit social) dintr-o tara, zona si un sistem politic opus la asa ceva (din Vest in general si din SUA in special). Deci subversiv vei slabi acea zona (asa a aparut cultura woke, aberatiile financiare, toti tampitii la conducere), si asta s-a-ntamplat in ultimii cel putin 30 de ani, ca populatia sa nu se poata opune, si vei transfera puterea economica si militara noii tale platforme, unde in Tian' anmen s-a aratat pisica. Asa cum in Vest s-a trait bine in perioada in care erau uneltele impunerii aceste ordini (trebuia sa fie liniste si lumea multumita), asa si acum in China salta nivelul de trai si de dezvoltare economica si tehnologica a tarii. China este foarte activa in organizatiile globaliste, si la WEF si la OMS, atitudinea lor internationala in perioada pandemiei (certificatele de sanatate) spune multe. Plus laudele globalistilor la adresa Chinei.

    DD sustinea ceva timp in urma ca in SUA deja se traieste deja cu creditul social. Exista intr-adevar un credit score care te evalueaza ca si potential platitor de rate ale unor imprumuturi. Daca imprumutati bani cuiva nu va ganditi daca-i mai si vedeti inapoi? Ei bine, creditul social are aplicatii mult, mult mai extinse, practic prin el ti se poate controla orice, dar absolut orice aspect al vietii (de la consumul de stricta necesitate, pana la ceea ce spui, si posibil si ce gandesti - catre acolo tinde avansul tehnologic). Si chiar daca la un moment dat parametrii pot fi setati numai catre anumite aspecte care pot fi justificate logic si social (de exemplu grafitti pe cladiri, sau aruncat hartii pe jos), ca sa pui botul, suruburile pot fi foarte usor stranse ulterior catre cele mai intime aspecte ale vietii si gandirii tale. Ca sa nu se-ntample asta in America, au fost scrise amendamentele din Constitutia SUA. A nu se intelege ca sustin status-quoul sub actualul hegemon. Sustin o lume bazata pe state nationale, nu o lume multipolara (mai pe sleau o lume a sferelor de influenta).

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)