luni, 29 aprilie 2024

Cântecul de sirenă al Chinei


Când am aflat despre peripețiile TSMC în SUA nu am fost surprins deloc. Desigur, prin media nu se spune mare lucru despre ceea ce se petrece în cazul „transplantului tehnologic taiwanez” în SUA. Toată lumea spune că e un succes, că SUA au dat banii, iar taiwanezii construiesc așa cum au promis. 

Problemele sunt însă multiple și totul pare că merge din prost în mai prost. Culmea, nu e vorba despre vreo talpă pe care una dintre părți ar pune-o proiectului. Altceva este acolo, iar acel ceva este devastator. 

Personalul american angajat de TSMC și trimis la specializare în Taiwan a cam dat bir cu fugiții. Și asta înainte de a se usca bine cerneala pe contract. Motivul? Munca infernală din cadrul companiei. Vă vine sau nu să credeți, americanii s-au speriat de cantitatea de muncă și de ritmul infernal impus de angajator. Mulți au spus că timpul de lucru de până la 12 ore pe zi și succesiunea nebună a cerințelor i-au făcut să capituleze. Un angajat se plângea că atunci când a cerut să i se prioritizeze sarcinile de lucru i s-a răspuns că toate sarcinile au aceeași importanță, anume urgent.

Aici avem de-a face cu două modele civilizaționale diferite care ne arată, în mare, de ce zona asiatică este centrul de greutate și viitorul pol de putere al omenirii, indiferent de ceea ce ar crede unii sau alții. În Taiwan, oamenii sunt conștienți că insula lor e limitată și că doar printr-un sacrificiu major pot menține standardul ridicat, asigurându-și astfel succesul. De aceea nimănui nu i se pare exagerat să stea la serviciu 12 ore pe zi și să muncească într-un ritm infernal. Iar valul copleșitor de sarcini zilnice setate pe urgent nu e considerat de nimeni exagerat, ci, din contră, benefic. „Există sarcini” se traduce de ei cu „înseamnă că avem un proiect de îmbunătățire care ne va menține lideri, deci totul e bine”. 

Un fenomen similar avem în Coreea de Sud. Pentru cei de acolo, a sta câte 14 ore pe zi la serviciu nu reprezintă ceva exagerat. Din contră, e o mândrie. Când mergi pe stradă percepi clar că oamenii aceia sunt efectiv secați de puteri, dar, în același timp, nu vezi nicio urmă de tristețe pe chipul lor. Din contră, dacă-și pierd locul de muncă - asimilat de cei asemeni nouă ca un infernal centru de sclavi - atunci se ajunge chiar și la sinucidere. Nimic nu e mai rușinos decât să nu fii angajat într-o asemenea fermă de sclavi.

În Japonia, situația e similară. Când mergi prin metrourile lor și vezi cum angajații simpli adorm instantaneu, răpuși de oboseală, începi să-ți pui întrebări serioase. Iar în Japonia vezi și reversul ritmului infernal de muncă: o imbecilizare în masă a populației care nu mai înțelege nimic altceva în afara muncii.

Nu mai insist cu exemplele. Ceea ce vedeți este răspunsul Asiei la provocările lumii contemporane. Întotdeauna asiaticii au avut munca în sânge. Când însă sunt aduse în discuție și alte elemente precum „prioritate națională”, parcă le cresc aripi. Până acum, Europa și Occidentul au răspuns colectivismului oriental prin creativitate și individualism. Au fost elemente hotărâtoare la vremea lor care-au împins colectivismul asiatic în desuetudine. Asta a durat însă până în momentul în care orientalii au înțeles că și creativitatea poate fi un proces colectiv. Și, culmea,  atunci când devine un proces colectiv e chiar mai eficient decât unul individual.

Când Elon Musk a fost întrebat - în urmă cu vreo câțiva ani - despre BYD, l-a pufnit râsul. Fiind vorba de o firmă chinezească nu a făcut-o publiic, dar s-a văzut din limbajul său corporal că nu dădea doi bani pe ei. Efectiv nu știa cine sunt ăia, dar știa că el și Tesla sa sunt cea mai avansată tehnologie de transport electric de pe Terra. Așadar ce anume puteau emite niște pigmei? Acum BYD vinde infinit mai mult decât Tesla, iar Tesla este dependentă de câteva tehnologii de-ale colosului chinezesc. Cine s-ar fi gândit la o asemenea evoluție?

Citeam despre procesorul chinezesc Loongson. Compania este în urma competiției în ceea ce privește performanțele procesorului său și e normal să fie așa deoarece au luat-o de la zero. Cei de la Intel spuneau public în urmă cu un an că Loongson este în urmă cu cel puțin zece ani. Partea interesantă a ieșit la iveală cu seria 3B700 care, deși are performanțe mai mici decât concurenții, a dezvăluit ceva înfricoșător. Procesorul chinezesc se comportă mai prost în regim multi-nucleu deoarece încă producătorii nu s-au concentrat asupra aspectului menționat. Chinezii s-au concentrat pe performanța nucleului propriu-zis și aici au reușit să atingă performanțe similare celor ale AMD Zen 4 sau ale Intel Raptor Lake. Iar asta sună deja ca un tunet deoarece  cei zece ani despre care vorbea Intel s-au topit într-un singur an! Dacă rezolvă problema eficienței cooperării între nuclee și optimizează alocarea sarcinilor, Loongson va deveni o vedetă de talie mondială. Chestiunile menționate nu le-am scos eu din burtă, ci reies limpede din analizele experților americani.

Când mai aduc în prim plan elemente despre evoluțiile chinezești din domeniul circuitelor integrate, mulți îmi râd în față aruncându-mi evoluțiile occidentale. Sunt însă două chestiuni pe care nu le înțeleg cei care „pufnesc a satisfacție”. În primul rând, ceea ce face TSMC sau Samsung n-are de-a face cu Occidentul. Performanțele acelea sunt performanțe ale Asiei, nu ale Europei sau SUA! Iar faptul că acele zone se află sub ocupație americană e o chestie care e limitată în timp, așa cum veți observa în viitorul apropiat. Nu în ultimul rând, trebuie să rețineți că „hăul” pe care-l arată mulți cu degetul nu e atât de mare și că, pe măsură ce China va acoperi rămânerile în urmă, evoluția sa va fi exponențială. Progresele, care acum pot părea modeste, la momentul exploziei îi vor lăsa pe cei mai mulți observatori fără suflu. 

Și-aici ajungem la cântecul de sirenă al Chinei, care nu se aude la noi, dar e din ce în ce  mai prezent în Orient. Ce le spune China națiunilor asiatice? O chestiune cât se poate de simplă: „Aici, la noi, e munca, aici e producția, aici e inovația, aici e viitorul! De aceea tot aici trebuie să fie puterea și centrul de decizie al lumii”. Încercați să contraziceți asta și vă situați pe partea greșită a istoriei. Dacă nu mă credeți, spuneți-mi doar ce altceva în afară de război și degenerare vă mai propune Occidentul? Lumea se schimbă, dragii mei. Nu spun că în bine, dar așa merg lucrurile!

16 comentarii:

  1. Un documentar extraordinar despre mentalitatea asiatica ( chineză) versus mentalitate occidentală ( americană) este " American Factory" care de fapt vorbește despre o fabrică chinezeasca înființată în USA! Se vede clar de ce China și Asia vor fi centrul lumii în următorii 1000 de ani !

    RăspundețiȘtergere
  2. Asia deSudEst a fost propulsata orbita Industriei Mari de către cei care au decis transferul de know how de secol 20 către niște tari aflate intr-un Ev Mediu, dacă mi-e permisa comparația.Adek de papusarii globali, reprezentați prin Kissinger.Tot ei au hotărât cândva descreșterea SUA și UE,pana la colaps economic total.Nowcast-se intampla acum,zic amerlocii.
    Motive au multe, amintite și în acest material cum ar fi mentalitatea de sclav perfect al asiaticului.As adaugă încă doua motive: Asia are numerele potrivite ca populație,armate și ferocitatea și sadismul în ADN ul neamului galbenilor.Aste doua sunt de mare folos globalistilor în războiul împotriva creștinilor și civilizației lor, cu care vor sa distrugă neamurile Crucii.Amintiti-va de invaziile mongole și cele faptuite de trupele hanilor...Acum, au pregătit armata "celor de douăzeci de mii câte zece mii", care va tavalugii Asia Mică ,Orientul Apropiat; poate și Europa.Epilogul Istoriei se apropie cu pași repezi,urmează baia nuke în Europa și NA; apoi Marele Salvator "de treizeci de ani, deștept, frumos și cu bani".

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu ce utilaje sunt facute acele procesoare care reprezinta evolutia Asiei ? Nu sunt cumva ASML Olanda ? Pe ce arhitectura sunt bazate ? Nu cumva ARM care e din UK ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri

    1. Arhitectura este un mix de MIPS si RISC. Daca te uiti si stii ce vezi este destul de desteapta treaba, primeste avantaje din ambele. MIPS este un concurent direct al ARM si acum la masa a aparut si chinezul. Arhitectura este a lor sa o foloseasca cum vor, in 2011 sa incercat in instanta sa le puna piedici amerlocii prin similitudinea cu MIPS dar cele cateva instructiuni patentate de ei nu sunt parte a arhitecturii deci procesul a picat rasunator.

      Ștergere
  4. Scurt...Occidentul se joacă cu tarotul...China și Orientul cu I Chingul ...diferența abia acum se întrezarește un pic ....nu ne plictisim deloc. Spor la calcul

    RăspundețiȘtergere
  5. "Nu spun că în bine, dar așa merg lucrurile!"

    Aș zice că deloc in bine. Nu m-am născut să muncesc 12 ore pe zi in regim de stress pe un castron de orez si-un pește. Nu vreau sa concurez cu sclavii ăia. Mai bine le rupem picioarele și îi punem să muncească pentru noi. Nu înțeleg fascinația unora pt civilizația extrem orientală. Mie îmi place la Mediterana, cu un pastis vineri seara și prânzuri de o oră în timpul săptămânii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Taiwan, Japonia, Coreea de Sud - tari fascistoide care exploateaza proletariatul.

    Slava marxismului de secol XIX inca avem 8 ore de munca pe zi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru China, o sa fi greu, dar pentru noi europenii va fi catastrofal...dar conform planului!
    Adica conform planului Kalergi, imbunatatit si actualizat de mos Soros, si anume Europa trebuie total distrusa, impreuna cu a ei rasa alba, si asta intr-un mare razboi care va avea scopul sa slabeasca Rusia, astfel incat sa nu mai fie capabila sa ajute China.
    Iar China va fi atacata de SUA, dar nu va putea fi distrusa, pentru ca planificatorii sorosisti nu au luat in calcul acel "spirit asiatic" al Chinei care a avut un parcurs ascendent, macar EROIC!
    Singura sansa ca acest mare razboi sa nu mai poata fi repetat niciodata, este acela sa lichidezi raul de la radacina lui, adica din sanul familiilor de mari bancsteri, carora banii si setea de putere, le-au luat mintile...si daca Putin si cu Xi le vor lua si vietile, atunci planeta noastra cea albastra, va fi cea mai fericia planeta din Galaxia noastra!

    RăspundețiȘtergere
  8. Munca de nebun te duce tot in sant! Cine isi inchipuie ca asta e calea spre succes si asta te face viitorul pol de putere, altfel decat pentru o scurta perioada, se insala. S-or fi tampit asiaticii si mai mult decat erau, odarta cu occidentalizarea lor, dar totusi, sa crezi ca aia preocupati de milenii de meditatie, qigong sau zen, vor ramane la stadiul de sclaveti de corporatie e gresit.

    RăspundețiȘtergere
  9. "De aceea tot aici trebuie să fie puterea și centrul de decizie al lumii”

    Istoric ei au fost focalizati strict pe cultura si regiunea lor. NICIODATA pe a ii conduce pe altii.
    Istoric, cite expeditii navale, terestre au trimis ei vreodata? ZERO
    Cite state mari au Cucerit/subjugat/ "condus" vreodata? ZERO!

    Ca urmare, nu le sta in caracter sa conduca lumea. Pur si simplu nu stiu cum sa se transforme intr-o natie cu mentalitate A-saxona:))

    Ei stiu DOAR sa munceasca.

    RăspundețiȘtergere
  10. Aveti dreptate. Eu cunosc situatia din Vietnam. La cit de muncitori si motivati sint vietnamezii, daca ajung sa posede tehnologie de nivel comparabil cu Vestul, e vai de occidentali. Iar cum tehnologia tinde sa se disemineze peste timp, directia e limpede. Avind populatii mai numeroase, mai motivate si cu acces la tehnologie inalta, Asia va avea intaietate. Centrul de greutate al lumii se misca spre undeva in nord de nordul Indiei. Pe vremuri era in Atlantic. Dar mersul isotiriei l-a momit tot mai spre Est. Motivatia celor rasfatati de tariul bun din Vest e clar inferioara, demografia la fel, ramine deocamdata avantajul tehnologic din ce in ce mai precar. Anomalia adusa de avansul technologic al Vestului se rectifica gradual, iar China si India redevin cele mai mari economii ale lumii, dar si cu niste lectii invatate. Aroganta a trecut in tabara occidentala cu consecinte la fel de paguboase ca cele ce s-au napustit asupra Chinei imperial-arogante.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dacă munceşti 14 ore pe zi te autodistrugi. Nu ai viaţă socială, nu ai familie, nu faci copii (nu ţi se mai scoală LA PROPRIU). O societate formată din astfel de sclavi masochişti se va prăbuşi. BRUSC.

    RăspundețiȘtergere
  12. "Începe o nouă nebunie pe plan internațional după ce SUA a introdus sancțiuni pentru metalele produse în Rusia"
    Totul face parte din ce spune jigodia de mai jos.
    Prof. Radermacher (Club of Rome) vor erlauchter Gesellschaft
    https://www.youtube.com/watch?v=KhU8nnU6LtQ

    RăspundețiȘtergere
  13. Americanii au decis ca productia de chipuri este de importanta strategica si trebuie adusa in SUA si exact asta se va intampla. Restul sunt detalii de implementare. Chinezii vor fi faultati la momentul potrivit.

    RăspundețiȘtergere
  14. Și ce facem cu atâtea procesoare? Că eu am 18 sau 19 calculatoare (nici nu mai știu exact), dintre care vreo 10 sunt făcute după 2005, deci sunt foarte bune și azi, și cel puțin 5 au fost pe gratis. Adică dacă eu pot să folosesc fără probleme un procesor Atom N455, care era cel mai prost procesor din 2011, nu văd de ce alțîi au nevoie de ultimul procesor i7 cu 10 procesoare mai mici înăuntru ca să scrie un text :-"

    https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_waste

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu cred ca multi realizeaza ca si noi, romanii, suntem in Europa si evident vom fi afectati de chestiile astea, vrem - nu vrem. Daca Occidentul ar fi invins Russia si ar fi instaurat "democratia" s-ar mai fi prelungit "veselia" mai multi ani. Dar asa vom fi si noi saraci alaturi de Occidentul asta ...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)