duminică, 12 ianuarie 2020

Teroarea ideologică

Intrăm în momentul în care ideologia începe să macine inclusiv propria mașinărie de propagandă. În Anglia avem o nouă vedetă a cenzurii de stat: Advertising Standards Authority sau ASA, un fel de autoritate care are dreptul de a retrage orice material publicitar dacă descoperă că nu îndeplinește anumite standarde.


Prin 2015 a interzis o un print pentru metrou cu o tipă în bikini având ca slogan întrebarea „ai corpul pregătit pentru plajă?”. Motivul a fost unul de-a dreptul stupid, anume că aduce atingere celor grași. Anul trecut a fost carnagiu. Un print pentru un garaj Porsche din Leeds a fost eliminat din cauză că este sexual explicit și că transformă femeia într-un obiect . Imaginea e cea inserată în articol și, dacă vi se pare că e atât de explicită încât să fie interzisă, probabil ar trebui să vă mutați în zona molahilor afgani.

Un clip publicitar al Volkswagen(vezi clipul aici) a fost interzis deoarece prezenta o femeie cu un cărucior. Explicația e de-a dreptul halucinantă: cică din cauza juxtapunerii unei serii de de imagini reprezentând bărbați aflându-se în medii extraordinare, cu imaginea femeii stând pe o bancă alături de căruciorul copilului. Adicătelea, tradus, femeia e pasivă în timp ce bărbații sunt activi, fapt care ar amplifica stereotipurile legate de gen.

Ultimul exemplu este un clip al unei firme IT, cenzurat din cauză că în el apar ... doar bărbați, nefiind suficient de diversificat din punct de vedere al teoriei genului(vezi clipul aici). Nu contează că targetul respectivei firme sunt bărbații. Importantă este ideologia.

Ceea ce este șocant e că, urmărind respectivele clipuri, veți putea lesne identifica faptul că ele au fost concepute având ideologia diversității în minte. În cel de la Volkswagen e introdus un individ cu handicap fizic, iar în cel al PC Specialist sunt trei bărbați suficient de diverși: un alb, un negru și-un asiatic. E clar că ele au fost făcute ideologic, însă nu suficient ideologizate astfel încât să fie considerate corecte de către stăpânire.

E de-a dreptul amuzant: ideologia începe să pună piedici mașinii de propagandă care-a urcat-o și-a calificat-o nu doar la nivelul de acceptabilitate, ci chiar la nivelul de stăpânitoare absolută a societății. Interesant e că Iranul e contestat pentru acțiunile „Gardienilor Revoluției”. În cazul societății în care trăim noi sunt mii de gardieni ai „involuției” prezenți la tot pasul. Culmea e că, în termeni de eficiență, instituțiile represive din Occidentul așa-zis democratic sunt infinit mai productive decât instituțiile de forță din zonele considerate dictatoriale. Și nu-i vorba doar de eficiență întrucât, în cele mai multe situații, reușesc să stârnească o teroare mai mare decât toți bărboșii înarmați puși la un loc.

6 comentarii:

  1. Nu trebuie musai sa fii Freud, ori vreun sociolog renumit, ca sa intelegi ca ideologiile au darul sa determine omul sa vada eliberarea prin placere. Ori satisfactiile de tipul acesta au rol de inlantuire, sunt vicii ce dezvolta noi tipuri de dependente, atunci cand nu mai exista referinte sigure, cand normalitatea cotidiana se schimba brutal sub diferite influente, punandu-l pe om sa se adapteze continuu. De ce? Pentru ca societatea NU mai ofera alternative sanatoase si pentru ca raul in esenta lui este galagios, insolent si nerusinat, in timp ce binele este tacut, linistitor si mangaietor. Ideologiile sunt curente ale disolutiei unui popor, lovind exact in reperele care-l tin unit si-l fac sa vibreze. Ba mai mult, se incearca sa fie socotite modele alternative. Si-atunci ma intreb: moartea este o alternativa la viata? Nu, nu este! Ideologia reprezinta teroare, aveti perfecta dreptate, deoarece conduce la un nou tip de totalitarism indreptat catre sincoparea fiintei umane modificandu-i treptat structura si nimicindu-i spiritul. Surplusul de diletantism, de kitsch, de stereotipuri si clisee incearca sa ascunda deficitul de ESENTA. Habar n-am cum discerne fiecare, dar consider ca toti suntem copiii lui Dumnezeu si niciodata, in numele vreunei ideologii, nu putem fi redusi la niste trupuri fara suflet si fara constiinta, la niste accidente genetice, chiar daca ne vor goliti complet de continut emotional.

    RăspundețiȘtergere
  2. E vorba de niste clowni si de niste firme conduse de idioti. Pe termen lung impactul este zero. Femeile care vor/pot nu sunt impiedicate de nimic, cel putin in vest. Desigur, nu e suficient sa zici sunt femeie si sa te puna CEO. crooked hillary a trait-o pe pielea ei.

    Ideologia diversitatii nu este rentabila pentru afaceri. Este rentabila cel mult pentru politica. Unde este o minoritate. Adica fiecare isi face un partidulet pentru ceva bani si putere.

    Din acest punct de vedere e greu sa compari iranul cu vestul. pana la urma iranul are bariera la iesire iar vestul la intrare. daca mergi in detalii, gasesti desigur avantaje pentru iran si dezavantaje pentru vest. dar pana la urma, totalul conteaza. Iar aici iranul este lumea a treia comparat sa zicem si cu romania. unde vedem exact ce se intampla - incompetentul MEU guvern sub patronajul securistilor. per ansamblu insa este de 10 ori mai bine ca in iran,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu fi naiv, trumpete a cistigat in fata unei femei pe motiv de circar prin excelenta si organizator SUPREM de circoteca. Altul mai bun ca el la ora actuala si ABSOLUT mulat pentru perioada asta de tranzitie NU exista.

      Ștergere
  3. Gata s-a rezolvat... am gasit sclavi am rezolvat si demografia intra si taxele la stat
    https://ziarulromanesc.de/munca/firmele-romanesti-nu-mai-cauta-muncitori-din-diaspora-vrem-vietnamezi-muncesc-mult-pe-bani-putini-si-dorm-in-containere/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Baieti destepti vietnamezii....astia da supravietuitori ai timpurilor care se apropie...in timp ce romanii stau singuri cu cite o caprita in poarta, sparg seminte turcesti si si pling amarul in pumni.

      De acolo si vorba aia: INVATA de la galben!

      Ștergere
  4. Asa este Dane, insa este o lipsa mare de preocupari...cine are timp sa urmareasca reclamele de cacat, doar looserii fara incarcare care la 40 de ani continua sa locuiasca in subsoalele parintilor.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)