joi, 8 iulie 2021

Barometrul Afganistan


Undeva, la vreo zece kilometri de orașul antic Bagram, s-a aflat cea mai mare bază militară americană din Afganistan. Ca o ironie, la sud de bază americană se află fosta bază militară sovietică. Sunt două mărturii ale istoriei deturnate a Afganistanului: ba de ruși, ba de americani. Însă, de asemenea, ambele sunt monumente ale rezistenței poporului afgan care, doar prin determinarea sa, a reușit performanța de a-și alunga ocupanții prin sleirea lor. Nu-i lucru simplu, mai ales că ocupanții lor au fost, de fiecare dată, mari puteri ale momentului.

Revenind la Bagram, baza militară a fost părăsită în miez de noapte de către americani, fără să-l notifice nici măcar pe comandantul afgan care s-a trezit dimineața cu baza goală. În urma acestora, în pușcăria bazei militare au rămas peste cinci mii de arestați, în principal talibani.

Partea frumoasă vine abia acum. Armata oficială afgană nu știa nimic despre data părăsirii țării de către trupele americane. În schimb știau talibanii care au început atacurile de hărțuire asupra zonei. Bagram este cheia către Kabul astfel încât e de așteptat ca atacurile să se întețească. Mai mult, talibanii și-au făcut un scop din a cuceri cât mai repede bazele militare părăsite de americani.

Șpre exemplu, la Shindad, după plecarea americanilor, talibanii au găsit o groază de arme și muniții. Peste 900 de puști automate, treizeci de Humvee-uri blindate și echipate de luptă, dar și peste treizeci de camioane militare. Sunt zeci de filmulețe cu talibanii deschizând „cutiile cu cadouri” uitate de americani.

În nordul țării, armata afgană - antrenată și echipată de americani - nu face față valului taliban. În provincia Badakhshan militarii afgani au lăsat Humve-urile și armamentul și au fugit în Tadjikistan. 

Practic devine cât se poate de limpede că marii câștigători ai războiului sunt talibanii care, fără mari probleme, câștigă zone strategice pe măsură ce americanii fug văzând cu ochii. 

Marea problemă pe care-o constatăm este imensa incompetență a armatei americane. Este totuși de neimaginat să lași de izbeliște atâta echipament militar. Pur și simplu nu se poate! Vorbim despre armată, un domeniu în care ordinea și disciplina joacă roluri esențiale.Imaginați-vă că prostovanii ăia efectiv pierd grămezi de echipament la o părăsire banală a zonei. La ce te-ai putea aștepta în cazul unor operațiuni complexe?

Fără doar și poate, așa cum Afganistanul a dezvăluit în cazul URSS că „regele e gol”, la fel se întâmplă acum și cu americanii. Îmi este cât se poate de clar că imperiul hegemonic american își trăiește ultimele zile, iar spectacolele cu travestiți care le sunt servite soldaților „pentru creșterea moralului” sunt semnele cele mai vizibile. Regele e gol, dragii mei. Treziți-vă și vedeți realitatea în față! Mai mult, schimbarea care va urma va fi o adevărată provocare pentru noi, prinși din nou cu fundul gol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)